HET NIEUWE GEZICHT VAN
JAC HERMANS DE PRIJSSLAG
BEDRIJFSLEIDER KEES BERGMANS:
Supermarkt met lage prijzen hoeft
niet onpersoonlijk te zijn
DRS. P.W. VROLIJK, DIRECTEUR JAC HERMANS:
DE FAAM - DE VLISSINGER
Woensdag 2 november 1983
(Advertentie)
Verandering
Voordeeltje
VRIJE PRODUCTEN:
Prijsbrekers
zonder poespas
V rije producten
Sfeer
Jeugdige club
Het beste
Ondergewaardeerd
METAMORFOSE PRIJS SLAG
Vlissings bedrijf één van vijftien
Jac Hermans Prijsslag aan de
Hermesweg in Vlissingen is
één van de vijftien zaken in
deze groep (totaal ongeveer
honderd) die gaat meedraaien
in de aangepaste formule.
Behalve nieuwe huiskleuren
(fris geel en blauw) is ook het
assortiment flink uitgebreid.
Hoewel de opening van de zaak in
Vlissingen vandaag (woensdag 2
november) met veel tam-tam ge
paard gaat, is deze zo succesvolle
groot-kruidenier niet de perken te
buiten gegaan. De Prijsslag kent
geen overdadige luxe. Effiëncy
staat voorop. Vandaar dat de
overzichtelijkheid in de winkel
voorwaarde bleef. Per artikel is
een flinke voorraad op de planken
blijven staan zodat klanten nooit
'misgrijpen'. Per artikelgroep is
een duidelijke aanwijzing ge
plaatst.
Het zijn niet uitsluitend de nieuwe
frisse kleuren die de klant tege
moet stralen, ook het ongeveer uit
duizend artikelen bestaande as
sortiment is uitgebreid. Het zijn
artikelen waar de klanten regel
matig om vroegen die de Prijsslag
nu ook gaal verkopen. Niet uit het
oog verloren zijn daarbij de snel
lopende artikelen. Het is immers
de kracht van een bedrijf als dit
om de waar goedkoop aan te bic
den. Blijft een artikel namelijk te
lang staan, dan wordt het te duur.
Over hel algemeen bestaan de
nieuwe producten bij de Prijsslag
uit merkartikelen. We noemen
een paar: specerijen, huishoudar-
tikelen. een assortiment textiel en
populaire tijdschriften.
Ook de versgroep is uitgebreid. In
de nieuwe Vlissingse vestiging
wordt onder meer veel groente,
vlees, fruit verkocht. En elke af
deling heeft op haar beurt een
specialiteit. Het bedienend perso
neel. heeft een opleiding gevolgd
om naast de vakbekwame mensen
de klandizie kundig te kunnen
helpen.
Vers uitgebreid..
'Er is bij Prijs Slag
heel wat veranderd'
Kees Bergmans, bedrijfsleider
van de Prijsslag in Vlissingen
is een gelukkig man. "Zijn"
zaak is aangewezen om met
nog zo'n vijftien andere
Prijsslag-filialen in Nederland
proef te gaan draaien met een
nieuwe formule. Dat houdt in
dat de Vlissingse Prijsslag niet
alleen een uitgebreid pakket
merkartikelen erbij krijgt,
maar ook uiterlijk een
verandering ondergaat. Dezer
dagen wordt de laatste hand
gelegd aan de metamorfose.
Een andere gevel, nieuwe
kleurstellingen voor de
verschillende afdelingen en
veranderde indelingen bij de
presentatie van de produkten
vormen de belangrijkste
factoren van de nieuwe
Prijsslag-trend.
De 29-jarige bedrijfsleider, die
van onder af aan als 18-jarige be
diende bij het Prijsslag-concern is
begonnen, ziet het helemaal zit
ten. "Het is eigenlijk een stukje
extra service voor de klanten.
Voorheen kwamen de mensen
naar de Prijsslag maar moesten
voor de merkartikelen toch nog
naar een andere winkel. Dat is nu
niet meer nodig. We hebben nu
een groot aantal merkartikelen in
ons verkoopprogramma opgeno
men", zegt hij niet zonder trots.
"De nieuwe formule is eerst uit
geprobeerd in enkele Prijsslag-
vestigingen. onder andere in
Vught en Tiel. De positieve reac
ties van de consumenten recht
vaardigen de voortzetting van het
nieuwe gegeven ook in andere za
ken en omdat het Vlissingse be
drijf tot één van de grootste zaken
van Jac. Hermans gerekend kan
worden kan de consument ook
hiervan profiteren", aldus Kees
Bergmans, een geboren Braban
der. die 'voor geen goud' meer te
rug wil naar zijn geboorteprovin
cie. "Maar ja. ik ben ook met een
Zeeuwse getrouwd".. Het echt
paar Bergmans woont in Souburg
en heeft twee kinderen. Sinds vier
jaar leidt hij de Prijsslag aan de
Vlissingse Hermesweg.
In die tijd is er al heel wat veran
derd. "Vooral het 'vers'gebeuren
heeft de laatste tijd een grote
vlucht gemomen. Brood, kaas, no
ten, zuivelprodukten, de ambach
telijke slagerij maar vooral de
groenteafdeling met het zelfbedie
ningsysteem slaat erg aan bij de
consument. Dat brengt ook mee
dat de mensen vaker komen. Niet
meer voor een hele week bood
schappen meenemen, maar om de
paar dagen als er verse groente of
vlees gehaald wordt ook nog wat
boodschappen meenemen", stelt
de enthousiaste bedrijfsleider ver
heugd vast.
Deze manier van winkelen brengt
ook voor het personeel verande
ringen mee. "Door dat de mensen
gespreid over de hele week ko
men, konden we de kassagroep
terugbrengen van tien tot acht.
maar die zijn dan ook altijd open.
Voorheen werd de totale bezetting
pas een feit als het erg druk was en
dan waren er soms nog lange
wachttijden. Alles loopt nu veel
vlotter", vindt de bedrijfsleider.
Het personeelsbestand is niet ve
randerd door de nieuwe formule
en heeft een sterkte van ongeveer
zestig personen, dat is dan inclu
sief de vulploeg en de part-timers.
Het verkoopprogramma heeft nu
zo'n vijftienhonderd tot tweedui
zend artikelen, afhankelijk van
het seizoen. De artikelen zijn niet
geprijsd, zodat de caissières alle
prijzen uit het hoofd kennen. De
dames worden dan ook regelma
tig getraind. Het niet-prijzen van
de artikelen levert de consument
een voordeeltje op van gemiddeld
vijfcent per artikel.
Al de veranderingen zijn een
kolfje naar de hand van bedrijfs
leider Bergmans. "Hierdoor kun
nen we onze concurrentiep«sitie
Jac Hermans Prijsslag dankt
zijn populariteit vooral aan de
lage prijzen. Want hoe is het
anders te verklaren dat deze
supermarktgigant in
nauwelijks tien jaar tijd
Nederland veroverde. Vóór
1968 was Jac Hermans
immers nog uitbater van een
gezellig winkeltje in een
Amsterdamse volksbuurt. In
dat magische jaar opende de
kruidenier uit Amsterdam zijn
eerste filiaal in
Zuid-Nederland onder de
formule 'een beperkt
assortiment van goede
kwaliteit voor lage prijzen'.
Kennelijk sloeg die filosofie
aan, want honderd duizenden
huisvrouwen in geheel
Nederland kopen graag in een
van de honderd supers.
handhaven en dat is vooral in
Vlissingen. waar de concurrentie
groot is. erg belangrijk", en hij
stelt vervolgens vast dat de consu
ment de laatste tijd ook veel prijs
bewuster is geworden.
"We proberen daar ook met
allerlei aantrekkelijke aanbiedin
gen op in te spelen. We zeggen
niet zoals anderen dat wel eens
doen dat we alles weggeven, maar
het imago dat de Prijsslag goed
koop is moet blijven. En tot nu toe
liggen wij heel goed in de markt".
Kees Bergmans
De verbouwingswerkzaamheden
en de vernieuwing van het inte
rieur hebben zo'n vijf weken in
beslag genomen. Een moeilijke
tijd. zowel voor de medewerkers
als voor de klanten: "Maar de be
zoekers hebben het heel sportief
opgevat". Vanaf vandaag (woens
dag) draait de Prijsslag nieuwe
stijl in Vlissingen optimaal. En
dan zullen Kees Bergmans en zijn
medewerkers weer alles op alles
zetten om het de klanten zo aan
genaam mogelijk te maken.
Als opmerkelijk wapenfeit uit
de geschiedenis van de Prijs
slag supermarkten geldt nog
steeds de introductie van de
zogenaamde Vrije Produkten.
Artikelen in een merkloze
witte verpakking, slechts ge
sierd met enkele oranje-kleu
rige blokjes. Die Vrije Pro
ducten. een assortiment dat
inmiddels tot circa 60 artike
len is uitgegroeid, treft de
consument onder meer Jac
Hermans Prijsslag winkels
aan.
Het gaat hier om produkten
die zich wat kwaliteit betreft
zonder enig probleem kunnen
meten met de beste merkarti
kelen.
Dat Vrije Produkten aanzien
lijk goedkoper zijn dan verge
lijkbare merkartikelen, vindt
zijn oorzaak in het feit dat de
"Witte Produkten" simpel
doch doeltreffend verpakt
worden. Dat er geen cadeau-
geschen'cpunten bij verstrekt
worden. Dat er geen dure re
clamecampagnes voor ge
voerd worden.
Vrije Produkten vindt men bij
Jac Hermans Prijsslag op vrij
wel alle stellingen en afdelin
gen: koffie, koek en koekjes,
thee. broodbeleg, margarine,
maar ook advocaat, beschuit
en toast...
Niettemin blijft bet bedrijf niet
star vasthouden aan wat leuk lijkt.
Stilstand is immers achteruitgang.
Altijd als blijkt dat de klanten
wensen hebben wordt onderzocht
of het product of een pakket is te
passen binnen de formule van
goedkoop. Directeur PAV. Vrolijk
van Jac. Hermans Prijs-Slag licht
een tip van de sluier.
"Vijftien jaar geleden begon Jac
Hermans zijn zaken met de om
schreven filosofie. Hel sloeg aan.
Nu moet men dat 'beperkt assor
timent' ook weer niet te eng zien.
We hebben alles in huis voor een
kwalitatief goed en gevarieerd
huishoudpakket. Alleen hebben
we niet van elk product ik weet
niet hoeveel merken. De artikelen
die we voeren zijn dagelijkse ge
bruiksgoederen van een naar onze
mening hoge kwaliteit. Veel be
kende merken, maar ook goede
vervangende, die voor de bekende
niet hoeven onder te doen. Een
zestigtal producten voeren we on
der eigen naam. Deze zijn verpakt
in witte pakken met oranje blok
jes".
Volgens directeur Vrolijk komt
een bedrijf op een heel eenvoudi
ge manier aan die 'eigen produc
ten'. Vrolijk: "We maken de arti
kelen na. Neem nu een potje jam
van een goed merk. hoge kwaliteit
en gewild bij de klanten. Zo'n pol
laten we testen bij TNO of bij een
ander laboratorium. Als we weten
wat er in zit laten we het namaken
bij een jamfabrikant. Uiteraard
speelt hierin ook een rol of we het
artikel dan inderdaad nog goed
koper met dezelfde kwaliteit op de
markt kunnen brengen. Hel heeft
uiteraard geen enkele zin dat pro
duct duurder te verkopen. Maar
de producten dienen wél absolute
A-kwaliteit te hebben, daaraan
doen we geen concessies. En het
prijsverschil moet tussen de tien
en dertig procent in ons voordeel
liggen".
De Jac Hermans Prijs Slag vesti
gingen gaan er prat op erg veel
aan de sfeer in een zaak te doen.
"We hebben er alle baat bij", al
dus de heer Vrolijk, "dat de klant
plezierig winkelt. We stellen hoge
eisen aan het uiterlijk in onze za
ken. Helder, vriendelijk, de arti
kelen overzichtelijk en een flinke
voorraad op de planken zijn voor
ons belangrijke zaken. Het aller
belangrijkste is echter dat wij hoge
eisen stellen aan het personeel.
Service, vriendelijkheid en een
adequate en kundige behandeling
zijn voor ons net zo belangrijk als
lage prijzen. We hebben binnen
de organisatie alle mogelijkheid
voor personeel dat hoger op wil
om zich te scholen. Veel van onze
bedrijfsleiders, zoals de heer
Bergmans in Vlissingen, is van
onderop begonnen. Ze kennen
onze formule van haver tot gort".
Volgens Vrolijk bestaat de orga
nisatie uit een jeugdige club. "Het
zijn stuk voor stuk enthousiaste
mensen die gemotiveerd de
schouders er onder zetten. I n
zoiets is uiteraard ook te merken
op de winkelvloer als de klant in
contact komt met het personeel"
Maar de Prijs Slag stelt dan ook
hoge eisen aan het personeel. Di
recteur Vrolijk: "Inderdaad wil
len we het beste van het beste
Maar daartegenover zijn we nu
ook weer niet zo streng als vaca
ture-advertenties wel eens sugge
reren. We verlangen echter wel
mensen met kwaliteit. Een super
markt is uiteraard al lang geen
zaak meer waar je alleen maar een
paar blikjes appelmoes op elkaar
moet stapelen".
Volgens de heer Vrolijk wordt het
beroep van cassière wel eens
zwaar ondergewaardeerd. "Be
denk wel dat de meisjes die prij
zen in hun hoofd moeten hebben.
Ze mogen absoluut niets missen.
Interne testmiddagen hebben uit
gewezen dat de cassières dat vlek
keloos beheersen. Ik vind dat
knap. Wat mij betreft krijgen ze
dan ook alle waardering".
Aandacht is besteed om alles zo overzichtelijk mogelijk in de rekken neer te zetten. "De klant mag niet
misgrijpen aldus de Prijsslag.