allerlei allerlei middelburg souburg ADVERTEREN BIJ DE FAAM - DE VLISSINGER ZIT U GOED Elektrisch gereedschap: mooi maar gevaarlijk voor doe-het-zelver DE FAAM-DE VLISSINGER Dinsdag 21 december 1982 Weekendrecep t Osses taartsoep Tien procent van alle onge lukken in en om huis wordl veroorzaakt door elektrisch gereedschap. Het zijn niet alleen kinderen die zich verwonden tijdens het spe len met dit gereedschap. Ook de volwassenen lopen gevaar door slordigheid of door onjuist gebruik van de machines. Handgrepen kunnen losschieten, de ma chine start per ongeluk, de gebruiker verliest zijn even wicht of slijpvonken veroor zaken brand. Opmerkelijk is dat de meeste ongelukken ontstaan door haast of door vermoeidheid. De populari teit van elektrisch gereed schap is de laatste jaren sterk gestegen. Tijdrovende en vermoeiende klusjes kwa men door deze apparatuur plotseling binnen het bereik van veel doe-het-zelvers. Maar deze thuiswerkers realiseren zich vaak onvol doende dat er gevaren zijn verbonden aan het werken met elektrische apparatuur. Niet zelden wordt ook een verkeerde keuze gemaakt bij de aankoop van het gereed schap. omdat de koper zich blindstaart op een bepaald karwei dal hij moet verrich ten. De een koopt een veel te zware machine, de ander blijkt later duur af te zijn met een 'koopje', waartoe hij zich heeft laten verleiden. Ook met dit soort geschen ken. rond Sinterklaas en Kerst pakt het nogal eens verkeerd uit. Het Veiligheidsinstituut heeft voor alle huidige en toekomstige gebruikers van elektrisch gereedschap een folder samengesteld met tips en feiten over elektrische handzaagmachines en een folder over elektrische handslijpmachines. Deze folders bevatten veel nuttige informatie over de werk ruimte. de juiste kleding, de bescherming van ogen en oren (ook die van anderen), de mogelijkheden van de ve rsc hille n d e ge reed se h a p- pen en het onderhoud. Een exemplaar van elke 'Kijk op Veilig'-folder is gratis verkrijgbaar bij het Infocentrum van het Veilig heidsinstituut. postbus 5665. 1007 AR Amsterdam, tele foon 020-736414. (Bij schriftelijke aanvragen dui delijk vermelden welke fol ders) men (wenst). Zoals bekend fungeert het zelfde telefoonnummer als advies- en klachtenlijn van het Veiligheidsinstituut. De ossestaart door de slager in kleine stukjes laten hak ken. Wassen, afdrogen en in hete boter aan alle kanten bruin bakken. Het vlees uil de pan nemen en de klein gesneden soepgroenten in het achtergebleven braadd- vet zachtjes fruiten. De staartslukjes terug in de pan doen met water, peper, zout en marjolein. De bouillon in een gesloten pan op een laag vuurtje laten trekken tot het vlees van de beentjes loslaat, ca. 3 uur. De soep zeven, het vlees van de staart losmaken en in kleine stukjes snijden. Van boter, bloem en bouil lon een gebonden soep ko ken. wijn toevoegen en ca. 10 minuten zachtjes laten pruttelen. Voor hel opdie nen vlees en soepgroenten toevoegen en de soep goed heet laten worden. Soep is een geliefd gerecht. Bij een etentje serveert U bij voorkeureen heldere of licht gebonden soep. Wij kennen echter ook de stevige maal tijdsoepen. Basis voor deze soep is uiteraard de bouil lon. die kunt U trekken van o.a. runderpoelet en wat kalfsbeentjes. I lieronder het recept voor een echte osses- taartsoep. 500 gr. ossestaart I eetlepel boter I wortel 'A knolselderij ui 1 '/i I water peper en zout theelepel marjolein 35 g boter 40 g bloem 2 eetlepels sherry of madera pi JEANS INN

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1982 | | pagina 6