allerlei
allerlei
middelburg souburg
ADVERTEREN
BIJ DE FAAM - DE VLISSINGER ZIT U GOED
Elektrisch
gereedschap:
mooi maar
gevaarlijk
voor
doe-het-zelver
DE FAAM-DE VLISSINGER
Dinsdag 21 december 1982
Weekendrecep t
Osses taartsoep
Tien procent van alle onge
lukken in en om huis wordl
veroorzaakt door elektrisch
gereedschap. Het zijn niet
alleen kinderen die zich
verwonden tijdens het spe
len met dit gereedschap.
Ook de volwassenen lopen
gevaar door slordigheid of
door onjuist gebruik van de
machines. Handgrepen
kunnen losschieten, de ma
chine start per ongeluk, de
gebruiker verliest zijn even
wicht of slijpvonken veroor
zaken brand. Opmerkelijk is
dat de meeste ongelukken
ontstaan door haast of door
vermoeidheid. De populari
teit van elektrisch gereed
schap is de laatste jaren sterk
gestegen. Tijdrovende en
vermoeiende klusjes kwa
men door deze apparatuur
plotseling binnen het bereik
van veel doe-het-zelvers.
Maar deze thuiswerkers
realiseren zich vaak onvol
doende dat er gevaren zijn
verbonden aan het werken
met elektrische apparatuur.
Niet zelden wordt ook een
verkeerde keuze gemaakt bij
de aankoop van het gereed
schap. omdat de koper zich
blindstaart op een bepaald
karwei dal hij moet verrich
ten. De een koopt een veel te
zware machine, de ander
blijkt later duur af te zijn
met een 'koopje', waartoe hij
zich heeft laten verleiden.
Ook met dit soort geschen
ken. rond Sinterklaas en
Kerst pakt het nogal eens
verkeerd uit.
Het Veiligheidsinstituut
heeft voor alle huidige en
toekomstige gebruikers van
elektrisch gereedschap een
folder samengesteld met tips
en feiten over elektrische
handzaagmachines en een
folder over elektrische
handslijpmachines. Deze
folders bevatten veel nuttige
informatie over de werk
ruimte. de juiste kleding, de
bescherming van ogen en
oren (ook die van anderen),
de mogelijkheden van de
ve rsc hille n d e ge reed se h a p-
pen en het onderhoud.
Een exemplaar van elke
'Kijk op Veilig'-folder is
gratis verkrijgbaar bij het
Infocentrum van het Veilig
heidsinstituut. postbus 5665.
1007 AR Amsterdam, tele
foon 020-736414. (Bij
schriftelijke aanvragen dui
delijk vermelden welke fol
ders) men (wenst).
Zoals bekend fungeert het
zelfde telefoonnummer als
advies- en klachtenlijn van
het Veiligheidsinstituut.
De ossestaart door de slager
in kleine stukjes laten hak
ken. Wassen, afdrogen en in
hete boter aan alle kanten
bruin bakken. Het vlees uil
de pan nemen en de klein
gesneden soepgroenten in
het achtergebleven braadd-
vet zachtjes fruiten. De
staartslukjes terug in de pan
doen met water, peper, zout
en marjolein. De bouillon in
een gesloten pan op een laag
vuurtje laten trekken tot het
vlees van de beentjes loslaat,
ca. 3 uur. De soep zeven, het
vlees van de staart losmaken
en in kleine stukjes snijden.
Van boter, bloem en bouil
lon een gebonden soep ko
ken. wijn toevoegen en ca.
10 minuten zachtjes laten
pruttelen. Voor hel opdie
nen vlees en soepgroenten
toevoegen en de soep goed
heet laten worden.
Soep is een geliefd gerecht.
Bij een etentje serveert U bij
voorkeureen heldere of licht
gebonden soep. Wij kennen
echter ook de stevige maal
tijdsoepen. Basis voor deze
soep is uiteraard de bouil
lon. die kunt U trekken van
o.a. runderpoelet en wat
kalfsbeentjes. I lieronder het
recept voor een echte osses-
taartsoep.
500 gr. ossestaart
I eetlepel boter
I wortel
'A knolselderij
ui
1 '/i I water
peper en zout
theelepel marjolein
35 g boter
40 g bloem
2 eetlepels sherry of madera
pi
JEANS INN