allerlei
ILLEMSEN
jOürcro
allerlei
allerlei
F0T0-
STRIP-
VER-
OOK OP
DONDERDAGAVOND
De Faam
Woensdag 14 juli 1982
MIDDELBURG LANGE VIELE 2 TEL. 01180-16366
GROEIENDE
BELANGSTELLING
VOOR
GEZONDHEIDSKEURING
Aardgas in
Nederland
POPEYES
CORN COB PIJP
Walstraat 113 -117 tel. 01184-12437
VLISSINGEN
KARTONNEN
MELK VER PAKKI
NGEN
LAMS
SCHOUDER
RH IPS A LID OPS IS
GEEN BABY IN
GEPARKEERDE
AUTO
Campanula de
zomerbloem
bij uitstek
Huisvuil
en energie
Filet Americain
MELK NIET ZO
VET
HftAï.
MOUW
Als een mens jong is wordt de
gezondheidstoestand met
zorg gevolgd. De dokter on
derzoekt de baby of het kind
wel gezond is en blijft. Op
school is er een schoolarts,
die waakt over de gezond
heidstoestand van de kinde
ren. Mannen worden vervol
gens op hun gezondheid
beoordeeld als de dienstp
licht hen roept. Tenslotte
gaat de gezonde mens naar
de dokter als dit wordt ver
langd voor een sollicitatie of
door een verzekeringsmaat
schappij.
Later komen gezonde men
sen als regel niet meer bij de
dokter. Zelfs niet als "de
ouderdom met gebreken
komt" en een tijdig advies
de kwaliteit van het leven
misschien zou kunnen ver
beteren. De dokter is er im
mers voor zieke mensen...
Sinds enkele jaren is de Ne
derlandse Stichting voor
Gezondheidsbewaking
NSG actief om mensen, die
hierop prijs stellen, de gele
genheid te bieden de balans
van hun gezondheidssituatie
op te maken. Huisartsen, die
van mening zijn dat een
dokter er vooral moet zijn
om mensen te helpen ge
zond te blijven, hebben een
procedure voor een zoge
naamde gezondheidskeu
ring ontworpen, die een in
zicht kan geven in de licha
melijke toestand. De NSG-
keuringen zijn er voor ge
zonde mensen. Zij is bes
temd voor volwassenen, die
een momentopname van
hun gezondheid wensen.
De NSG werkt samen met
een veertigtal over hel land
verspreide huisartsen, die
zich bereid hebben ver
klaard gezondheidskeurin
gen te verrichten. Aan het
lichamelijke onderzoek gaal
vooraf een bezoek aan hel
laboratorium van het Zie
kenhuis Overvecht te
Utrecht, waar röntgenfoto's
van de borstkas, een elek
trocardiogram. een long-
functieonderzoek. een cer-
vijcuitstrijkje bij vrouwen.
een gehooricst. de lengte en
het gewicht en een uitge
breid urine-, faecesen bloe
donderzoek deel uitmaken
van het onderzoek.
Vervolgens worden de uit
slagen van dit technische
onderzoek bekeken en van
commentaar voorzien door
de aan het ziekenhuis ver
bonden specialisten. De ge
gevens worden gezonden
aan de keuringsarts, die men
kan kiezen uit de bij de NSG
aangesloten artsen. De keu
ringsarts doet een uitgebreid
lich a m e I i j k on derzoek
waarna Jiij op basis van alle
verkregen gegevens de con
clusie met de betrokkene
bespreekt. Overigens be
perkt deze arts zich tot de
keuring - hij handelt niet.
Wél krijgt de betrokkene de
onderzoekgegevens mee om
deze desgewenst aan de ei
gen huisarts voor diens kar-
lolheek of voor een wense
lijke behandeling te over
handigen.
liet zich als gezond mens te
laten onderzoeken door een
arts om zo mogelijk ziekten
te voorkomen wordt merk
waardig genoeg nog niet ge
honoreerd door ziekenfond
sen of ziektekostenverzeke
raars. De kosten moet men
dus zelf betalen. Het nemen
van röntgenfoto's, het ma
ken van een elektrocardio
gram en de diverse onder
delen van hel laboratoriu
monderzoek, de aandacht
van de specialisten en de li
chamelijke keuring bij el
kaar zouden zeker een be
drag van zeven achthon
derd gulden vragen als men
deze onderdelen apart zou
moeten betalen. In het sys
teem van de NSG zijn deze
kosten teruggebracht tol
ruim driehonderd gulden.
Een gezondheidsonderzoek
door de Nederlandse Stich
ting voor Gezondheidsbe
waking NSG staat open
voor iedereen.
Informatie over de keuring
wordt verstrekt door hel se
cretariaat van de NSG. Ant
woordnummer 645. 1000 PB
A MSTER DAMof tel. 020 -
26.86.28.
Nederland is een aardgas-
land bij uitstek. Al meer dan
dertig jaar lang gebruiken we
die energie uit eigen bodem.
Een generatie lang profite
ren wij zodoende van die bo
demschat.
Voor de huidige generatie
van dertig jaar en jonger is
aardgas een alledaags ge
beuren. Die landgenoten
welen niet beter dan dat
aardgas er altijd is geweest.
Voor hen is het onvoorstel
baar dal nog slechts een ge
neratie geleden veelal enkel
onze huiskamers met kolen
of olie werden verwarmd.
Aardgas heeft, zo blijkt uit
dit gegeven, in onvoorstel
baar korte tijd ons hele leven
beïnvloed. Het heeft in de
tijd van slechts 6611 generatie
ons energiepatroon volledig
gewijzigd. Het heeft ons
leefcomfort op alle fronten
doordrongen.
Gasunie, inkoper, distribu
teur en verkoper van het
aardgas, heeft in de brochu
re. getiteld "Nederland en
zijn aardgas", alle wetens
waardigheden omtrent ons
aardgas samengebracht. In
deze overzichtelijke, rijk
geïllustreerde en van veel
cijfermateriaal voorziene
brochure wordt een duide
lijk beeld geschetst van de
betekenis die aardgas voor
ons land heeft. Naast een
overzicht van het ontstaan:
de structuur van de gas-
voorziening het conserveren
van de Groninger vooraad;
de prijs: het energieverbruik
en het zuinige verbruik
wordt ingegaan op de prijs
en de opbrengsten. Zo is een
volledig beeld ontstaan van
de totale Nederlandse aard
gasvoorziening, die nog via
grafteken en foto's verdui-
delijking krijgt.
"Nederland en zijn aardgas"
j is een brochure, waarin in
j kort en overzichtelijk bestek,
de hele aardgasgeschiedenis
van ons land in een notedop
bijeen is gebracht. Omdat
aardgas nog steeds de goed
koopste en miliéu-vriefide-
lijkste energiebron is voor
ons van zo'n grote betekenis.
is het bijeenbrengen van
alle wetenswaardigenheden
in de brochure "Nederland
en zijn aardgas" tevens een
st u kj e gesch iedsch rijving
van onze grootste en meest
spraakmakende energie-,
bron.
Meer dan een eeuw geleden
stak in Amerika de Hol
landse emigrant Hendrik
Tibbe een riet in een uitge
holde Maïskolf, met de be
doeling er een pijp van te
maken. De houtbewerker
kreeg daarna zoveel op
drachten dat hij het hout
moest laten liggen en met de
pijpen doorging. Vandaag
de dag genieten miljoenen
Amerikanen van de koele,
zoetige smaak die de maïs-
kolfpijp verspreidt, en func
tioneert Popeye als symbool
van de 'corn cob pipe' roker.
De pijpen worden gemaakt
van een speciaal soort maïs,
met hele grote kolven, dat
wordt geplant langs de rivier
de Missouri. Na het verwij
deren van de korrel, die
verkocht wordt als dier-
voedsel, worden de kolven
tol 2 jaar lang gedroogd.
Waarna de omvorming tot
pijpkop kan gaan beginnen.
In iedere kolf zitten onge
veer 5 pijpenkoppen. De
pijpen zijn relatief goed
koop. Prijzen variëren van
2.- tot 35.- Voor wat
betreft de export naar Eu
ropa, is Denemarken de
grootste afnemer.
O
Urue van elektrotechnische
ondernemers
De diskussie over de hout-
voorraad in de wereld staat
de laatste jaren in de be
langstelling. Hout is de
grondstof voor karton en dus
ook voor kartonnen melk-
verpakking.
Het karton voor deze ver
pakkingen is afkomstig uil
Scandinavië en de USA.
Met name in de Scandinavi
sche landen is de houtwin
ning van grote importantie
voor de nationale economie.
Op het ogenblik komt in
Noorwegen, Zweden en
Finland jaarlijks meer kap-
baar hout vrij dan verbruikt
wordt. Daarnaast is de bos
bouw aan zeer strenge wet
telijke voorschriften gebon
den. In Finland bijvoor
beeld wordt aan de indus
trie, maar ook aan particu
liere grondbezitters slechts
toestemming, gegeven om
bomen te kappen, indien er
een garantie overlegd wordt
dat hetzelfde perceel weer
volledig opnieuw wordt be
plant.
Soortgelijke wettelijke maa
tregelen ter bescherming
van de bosgronden bestaan
ook in de overige landen.
Dit zijn dunne stukken
lamsvlees met een randje vet
en wat minder of wat meer
been. Het vlees is lekker
sappig. Lamsschouder kan
zowel snel bereid worden
(bakken en grillen) als in
stoofschotel verwerkt wor
den. Neem stooftijden ge
rust wat aan de lange kant,
juist het zeer zacht sudderen
op een heel lage vlam maakt
dit vlees en de jus zo bijzon
der lekker.
Bereiding:
Bakken: Wrijf het vlees in
met zout. peper, basilicum
en eventueel knoflookpoe
der. Het vlees kan voor het
bakken door bloem of pa
neermeel gehaald worden.
Smelt per 100 gram vlees 15
gram boter of margarine in
de koekepan en laat het
bruin worden.
Schroei het vlees snel dicht
en bak het in ongeveer l()
minuten bruin, regelmatig
draaien.
Lamskoteletten zijn dan nog
wat roze van binnen en
kunnen zo geserveerd wor
den. lamsschouder moet 5
minuten langer gebakken
worden om gaar opgediend
te kunnen worden.
Haal het vlees uit de pan en
maak de jus af met een
scheutje water, met een vork
goed over de bodem van de
koekepan roeren.
Grillen: Bestrijk het vlees
met olie.
Leg de stukken vlees onder
de hete grill of boven gloei
ende houtskool.
Rooster de koteletten gedu
rende ongeveer 15 minuten,
de stukken schoudervlees
ongeveer 20 minuten. Geef
hierbij een pikante saus,
kruidenboter of een scherpe
mayonaise.
NB: Bovengenoemde bak
en grilltijden worden langer
bij dikker gesneden stukken
vlees.
Lamsschouder in het bij
zonder laat zich heel goed in
stoofschotels verwerken.
Een van de vele mogelijk
heden: wrijf het vlees in met
kerrie, zout, peper en tijm.
Schroei het vlees even dicht
in hete olie en bak het snel
bruin. Leg het vlees nu in
een grote vuurvaste schaal,
hierop komt laag op laag
fijngesnipperde uien. even
voorgekookte krieltjes, hal
ve tomaten, plakjes banaan.
Giet er wat bouillon bij,
voeg kruiden verder naar
smaak toe en strooi tot slot
wat geraspte kaas over het
gerecht. Laat het geheel 30
tol 45 minuten in een warme
oven gaar stoven.
Bel dagelijks de telefonische
receptendienst:
070-26.23.ll.
Hij behoort tot de grote
cactusfamilie en wordt ook
wel Paascactus genoemd,
omdat hij meestal omstreeks
pasen bloeit.
Zijn naam is afgeleid van de
griekse woorden rhips en
opsis, hetgeen betekent:
vlechtwerk gelijkend. Inder
daad zien de vaak warrig
groeiende planten er uit als
grillig vlechtwerk.
In het tropisch oerwoud van
Zuid-Brazilië waar deze
plant inheems is groeit hij op
bomen en rotsen, waarbij de
overhangende scheuten de
functie van bladeren heb
ben. Rhipsalidopsis houdt
van een lichte, maar niet
zonnige plaats in huis. Door
zijn afkomst kan hij heel wat
warmte verdragen en in de
huiskamer zal hij dan ook
goed gedijen.
Houdt de Rhipsalidopsis
matig vochtig. Tijdens de
bloei is het goed de plant bij
te voeden met een stikstof-
rijke mest.
Na de bloei volgt een lange
rustperiode, waarin geen
mest meer wordt toegediend
en hel watergeven wordt
verminderd.
Na de winter zal hij dan
weer gaan uitlopen en op
nieuw voor bloei gaan zor
gen. Een mooie kamerplant
is de Rhipsalidopsis gaerne-
ri. Met zijn vuurrode
bloemblaadjes en meeldra
den en zijn witte bloemstijl
is het een zeer decoratieve
en sterke kamerplant.
(Bron: Bloemenbureau Hol
land)
allerlei
In de zon kan de tempera
tuur in een geparkeerde auto
zo snel oplopen, dat een
daarin achtergelaten babiel-
je in ademnood kan komen
en kan overlijden. Laat de
baby dan ook nóóit achter in
de auto wanneer de zon erop
slaat! Dit geldt ook voor
huisdieren. Ook zij kunnen
dergelijke hoge temperatu
ren zeker niet verdragen. Als
U hen noodgedwongen toch
achterlaat, zorg dan in ieder
geval voor voldoende venti
latie!
De Campanula is een prille
zomerbloeier, die ook wel
klokjesbloem wordt ge
noemd. Bij de Duitsers heet
hij Glockenblume, de Engel
sen noemen hem Bellflower.
In het wild komt deze sier
lijke bloem voor in de kal
kachtige gebergten van Eu
ropa en Voor-Azië alsmede
in de streken rondom de
Middellandse Zee. Zomer
bloemen zijn er. in het alge
meen gesproken niet zo
lang. je moet ze dus kopen
wanneer je ze ziet.
Als snijbloemen zijn de
Campanula persicifolia en
de C. pyramidales zeer ge
schikt: deze beide soorten
zijn op water erg goed
houdbaar.
Snij. voordat de Campanu
la's in de vaas worden gezet,
met een scherp mes een
stukje van de stengel af en
liefst zo schuin mogelijk.
Let er ook op dat altijd een
schone vaas wordt gebruikt.
Ook moet het overtollige
blad worden verwijderd. Als
dan bovendien nog snij
bloemen voedsel wordt ge
bruikt heeft men lang ple
zier van deze vriendelijke
zomerbloemen. Veel minder
bekend is de Campanula als
potplant, een rijke bloeier
die het vooral als hangplant
goed doet.
Bij TNO is een onderzoek
gestart naar het nuttig her
gebruik van huishoudelijk
afval door middel van ver
branding in een wervelbed-
vuurhaard. Het onderzoek,
dat ca 3 miljoen kost,
wordt gefinancierd door de
EEG, de ministeries van
Volksgezondheid en Mi
lieuhygiëne. en Economi
sche Zaken. Esmil B.V. en
TNO.
in Nederland wordt jaarlijks
zo'n 3,5 miljoen ton huis
houdelijk afval geprodu
ceerd, waarvan een groot
deel voor verbranding in
aanmerking kan komen. In
een wervelbedinstallatie met
name ontwikkeld voor de
verbranding van steenkool-
worden de te verbranden
stoffen in een voortdurende
werveling gebracht, waar
door de verbranding wordt
geoptimaliseerd.
TNO onderzoekt de ver
branding van het in een
scheidingsinstallatie verkre
gen brandbare deel van het
huishoudelijke afval. Te
vens worden met de na ver
dere scheiding verkregen
lichte en zware fractie ver-
brandingsproeven uitge
voerd. Het doel is te komen
tot een zo hoog mogelijke
energie-opbrengst naast een
zo laag mogelijke belasting
van hel milieu.
Het onderzoek, dat wordt
uitgevoerd door de Hoofd
groep Maatschappelijke
gechnologie TNO te Apel
doorn, zal naar verwachting
eind 1984 worden afgerond.
Verantwoord en gevarieerd,
dat zijn eigenlijk wel de be
langrijkste eisen, die we
vandaag de dag aan een
maaltijd stellen. Verant
woord voor wat betreft de
voedingswaarde, maar ook
verantwoord voor de huis
houdportemonnee. Dat kan,
er zijn veel soorten vlees in
diverse prijsklassen. Geva
rieerd natuurlijk om "de
smaak er in te houden".
Maak zelf eens filet ameri
cain, niet moeilijk en erg
lekker.
voor 4 personen:
500 gr gehakte biefstuk
4 eidooiers
4 afgestreken eetlepels kap
pertjes
4 eetlepels olie
1 uitje. zout. peper
2 theelepels Worchestersaus
1 eetlepel tomatenketchup
2 eetlepels mosterd
2 theelepels citroensap
l eetlepel fijngehakte peter
selie
Zorg dat de biefstuk en ei
dooiers op kamertempera
tuur zijn. Snipper het uitje
zo fijn mogelijk. Klop olie.
Worchestersaus, tomaten
ketchup. mosterd en ci
troensap tot een homogeen
sausje en maak de biefstuk
met dit sausje aan. Voeg
zout. peper, zeer fijn gehak
te ui. kappertjes en evt. pe
terselie toe en meng goed
door elkaar. Geef er versge-
roosterd brood bij.
Bel de telefonische recep
tendienst: 070-26.23.11
Melk is niet zo vet als we
denken. Volle melk bevat
3,5%; halfvolle melk 1,5%; en
magere melk slechts 0,05%
vet. Bovendien levert melk
een bescheiden bijdrage aan
onze totale vetconsumptie.
In 1980 gebruikten we ge
middeld 134 gram vet per
hoofd per dag. De bijdrage
van zuivelprodukten (inclu
sief boter) is ongeveer 22
procent; van alleen con-
sumptiemelk 7 procent.
In melk komen naast vet een
groot aantal onmisbare voe
dingsstoffen voor. Gaan we
uit van rauwe melk, dan be
vat deze gemiddeld 87 pro
cent water en 13 procent
droge stof. Die droge stof
beslaat uit eiwitten (3.3%),
mineralen als calcium, fos
for. natrium, kalium en ijzer
(0.7%). vet (3.9%) melksui
ker (4.6) en de vitaminen
A.B. C en D.
praktische tips
voor fotografen
in de vorm van
een foto-drieluik
De vriendschap tussen mens en dier. Ook dat kan een thema zijn
>2^ voor iemand, die graag foto's maakt. Want er zijn wat vriendschap
pen tussen de dieren en hun bazen of bazinnen. Dat begint al als je jong
bent en een eigen konijn hebt of een ander klein huisdier. Een goede
raad voor ouders van deze kinderen: maak er in elk geval een paar foto's
van. Zo'n vriendje uit een jeugd verdient een plekje in het fotoalbum van
elk kind. Als het volwassen zal zijn, dan zal het dat plaatje met weemoed
bekijken. En dat geldt ook voor de al wat oudere kinderen, die blij zijn
met hun eigen hond of misschien zelfs paardrijles hebben. En zeker voor
de vriendschap van volwassenen voor een hond, de trouwe bewaker van
hun erf.
Wie foto's maakt van dieren en mensen moet rekening
houden met een paar dingen en die worden in boven
staande foto's goed in beeld gebracht. Bij de eerste fo
to gaat het om een klein dier; dat maakt het noodzake
lijk om met de camera tot heel dicht bij het onderwerp
te gaan. U weet toch, datje bij zulke van dichtbij geno
men foto's extra zorgvuldig scherp moet stellen? In dit
geval heeft de fotograaf - terecht - scherpgesteld op
het dier. Dat is in deze foto duidelijk het centrale ele
ment.
Bij foto's die buiten worden genomen en waarbij een
dier goed moet uitkomen, is het van belang te letten
op de achtergrond. Die tweede foto is geslaagd omdat
de fotograaf die twee heeft gefotografeerd tegen een
donkere achtergrond. De derde foto laat zien, dat ook
het moment van de opname erg belangrijk is. De foto
werd precies genomen op het ogenblik, dat de boer
vertederd naar zijn hond kijkt. En dat maakt dit op
zich wat rommelige plaatje toch tot een mooie opna
me.