allerlei ILLEMSEN jOürcro allerlei allerlei F0T0- STRIP- VER- OOK OP DONDERDAGAVOND De Faam Woensdag 14 juli 1982 MIDDELBURG LANGE VIELE 2 TEL. 01180-16366 GROEIENDE BELANGSTELLING VOOR GEZONDHEIDSKEURING Aardgas in Nederland POPEYES CORN COB PIJP Walstraat 113 -117 tel. 01184-12437 VLISSINGEN KARTONNEN MELK VER PAKKI NGEN LAMS SCHOUDER RH IPS A LID OPS IS GEEN BABY IN GEPARKEERDE AUTO Campanula de zomerbloem bij uitstek Huisvuil en energie Filet Americain MELK NIET ZO VET HftAï. MOUW Als een mens jong is wordt de gezondheidstoestand met zorg gevolgd. De dokter on derzoekt de baby of het kind wel gezond is en blijft. Op school is er een schoolarts, die waakt over de gezond heidstoestand van de kinde ren. Mannen worden vervol gens op hun gezondheid beoordeeld als de dienstp licht hen roept. Tenslotte gaat de gezonde mens naar de dokter als dit wordt ver langd voor een sollicitatie of door een verzekeringsmaat schappij. Later komen gezonde men sen als regel niet meer bij de dokter. Zelfs niet als "de ouderdom met gebreken komt" en een tijdig advies de kwaliteit van het leven misschien zou kunnen ver beteren. De dokter is er im mers voor zieke mensen... Sinds enkele jaren is de Ne derlandse Stichting voor Gezondheidsbewaking NSG actief om mensen, die hierop prijs stellen, de gele genheid te bieden de balans van hun gezondheidssituatie op te maken. Huisartsen, die van mening zijn dat een dokter er vooral moet zijn om mensen te helpen ge zond te blijven, hebben een procedure voor een zoge naamde gezondheidskeu ring ontworpen, die een in zicht kan geven in de licha melijke toestand. De NSG- keuringen zijn er voor ge zonde mensen. Zij is bes temd voor volwassenen, die een momentopname van hun gezondheid wensen. De NSG werkt samen met een veertigtal over hel land verspreide huisartsen, die zich bereid hebben ver klaard gezondheidskeurin gen te verrichten. Aan het lichamelijke onderzoek gaal vooraf een bezoek aan hel laboratorium van het Zie kenhuis Overvecht te Utrecht, waar röntgenfoto's van de borstkas, een elek trocardiogram. een long- functieonderzoek. een cer- vijcuitstrijkje bij vrouwen. een gehooricst. de lengte en het gewicht en een uitge breid urine-, faecesen bloe donderzoek deel uitmaken van het onderzoek. Vervolgens worden de uit slagen van dit technische onderzoek bekeken en van commentaar voorzien door de aan het ziekenhuis ver bonden specialisten. De ge gevens worden gezonden aan de keuringsarts, die men kan kiezen uit de bij de NSG aangesloten artsen. De keu ringsarts doet een uitgebreid lich a m e I i j k on derzoek waarna Jiij op basis van alle verkregen gegevens de con clusie met de betrokkene bespreekt. Overigens be perkt deze arts zich tot de keuring - hij handelt niet. Wél krijgt de betrokkene de onderzoekgegevens mee om deze desgewenst aan de ei gen huisarts voor diens kar- lolheek of voor een wense lijke behandeling te over handigen. liet zich als gezond mens te laten onderzoeken door een arts om zo mogelijk ziekten te voorkomen wordt merk waardig genoeg nog niet ge honoreerd door ziekenfond sen of ziektekostenverzeke raars. De kosten moet men dus zelf betalen. Het nemen van röntgenfoto's, het ma ken van een elektrocardio gram en de diverse onder delen van hel laboratoriu monderzoek, de aandacht van de specialisten en de li chamelijke keuring bij el kaar zouden zeker een be drag van zeven achthon derd gulden vragen als men deze onderdelen apart zou moeten betalen. In het sys teem van de NSG zijn deze kosten teruggebracht tol ruim driehonderd gulden. Een gezondheidsonderzoek door de Nederlandse Stich ting voor Gezondheidsbe waking NSG staat open voor iedereen. Informatie over de keuring wordt verstrekt door hel se cretariaat van de NSG. Ant woordnummer 645. 1000 PB A MSTER DAMof tel. 020 - 26.86.28. Nederland is een aardgas- land bij uitstek. Al meer dan dertig jaar lang gebruiken we die energie uit eigen bodem. Een generatie lang profite ren wij zodoende van die bo demschat. Voor de huidige generatie van dertig jaar en jonger is aardgas een alledaags ge beuren. Die landgenoten welen niet beter dan dat aardgas er altijd is geweest. Voor hen is het onvoorstel baar dal nog slechts een ge neratie geleden veelal enkel onze huiskamers met kolen of olie werden verwarmd. Aardgas heeft, zo blijkt uit dit gegeven, in onvoorstel baar korte tijd ons hele leven beïnvloed. Het heeft in de tijd van slechts 6611 generatie ons energiepatroon volledig gewijzigd. Het heeft ons leefcomfort op alle fronten doordrongen. Gasunie, inkoper, distribu teur en verkoper van het aardgas, heeft in de brochu re. getiteld "Nederland en zijn aardgas", alle wetens waardigheden omtrent ons aardgas samengebracht. In deze overzichtelijke, rijk geïllustreerde en van veel cijfermateriaal voorziene brochure wordt een duide lijk beeld geschetst van de betekenis die aardgas voor ons land heeft. Naast een overzicht van het ontstaan: de structuur van de gas- voorziening het conserveren van de Groninger vooraad; de prijs: het energieverbruik en het zuinige verbruik wordt ingegaan op de prijs en de opbrengsten. Zo is een volledig beeld ontstaan van de totale Nederlandse aard gasvoorziening, die nog via grafteken en foto's verdui- delijking krijgt. "Nederland en zijn aardgas" j is een brochure, waarin in j kort en overzichtelijk bestek, de hele aardgasgeschiedenis van ons land in een notedop bijeen is gebracht. Omdat aardgas nog steeds de goed koopste en miliéu-vriefide- lijkste energiebron is voor ons van zo'n grote betekenis. is het bijeenbrengen van alle wetenswaardigenheden in de brochure "Nederland en zijn aardgas" tevens een st u kj e gesch iedsch rijving van onze grootste en meest spraakmakende energie-, bron. Meer dan een eeuw geleden stak in Amerika de Hol landse emigrant Hendrik Tibbe een riet in een uitge holde Maïskolf, met de be doeling er een pijp van te maken. De houtbewerker kreeg daarna zoveel op drachten dat hij het hout moest laten liggen en met de pijpen doorging. Vandaag de dag genieten miljoenen Amerikanen van de koele, zoetige smaak die de maïs- kolfpijp verspreidt, en func tioneert Popeye als symbool van de 'corn cob pipe' roker. De pijpen worden gemaakt van een speciaal soort maïs, met hele grote kolven, dat wordt geplant langs de rivier de Missouri. Na het verwij deren van de korrel, die verkocht wordt als dier- voedsel, worden de kolven tol 2 jaar lang gedroogd. Waarna de omvorming tot pijpkop kan gaan beginnen. In iedere kolf zitten onge veer 5 pijpenkoppen. De pijpen zijn relatief goed koop. Prijzen variëren van 2.- tot 35.- Voor wat betreft de export naar Eu ropa, is Denemarken de grootste afnemer. O Urue van elektrotechnische ondernemers De diskussie over de hout- voorraad in de wereld staat de laatste jaren in de be langstelling. Hout is de grondstof voor karton en dus ook voor kartonnen melk- verpakking. Het karton voor deze ver pakkingen is afkomstig uil Scandinavië en de USA. Met name in de Scandinavi sche landen is de houtwin ning van grote importantie voor de nationale economie. Op het ogenblik komt in Noorwegen, Zweden en Finland jaarlijks meer kap- baar hout vrij dan verbruikt wordt. Daarnaast is de bos bouw aan zeer strenge wet telijke voorschriften gebon den. In Finland bijvoor beeld wordt aan de indus trie, maar ook aan particu liere grondbezitters slechts toestemming, gegeven om bomen te kappen, indien er een garantie overlegd wordt dat hetzelfde perceel weer volledig opnieuw wordt be plant. Soortgelijke wettelijke maa tregelen ter bescherming van de bosgronden bestaan ook in de overige landen. Dit zijn dunne stukken lamsvlees met een randje vet en wat minder of wat meer been. Het vlees is lekker sappig. Lamsschouder kan zowel snel bereid worden (bakken en grillen) als in stoofschotel verwerkt wor den. Neem stooftijden ge rust wat aan de lange kant, juist het zeer zacht sudderen op een heel lage vlam maakt dit vlees en de jus zo bijzon der lekker. Bereiding: Bakken: Wrijf het vlees in met zout. peper, basilicum en eventueel knoflookpoe der. Het vlees kan voor het bakken door bloem of pa neermeel gehaald worden. Smelt per 100 gram vlees 15 gram boter of margarine in de koekepan en laat het bruin worden. Schroei het vlees snel dicht en bak het in ongeveer l() minuten bruin, regelmatig draaien. Lamskoteletten zijn dan nog wat roze van binnen en kunnen zo geserveerd wor den. lamsschouder moet 5 minuten langer gebakken worden om gaar opgediend te kunnen worden. Haal het vlees uit de pan en maak de jus af met een scheutje water, met een vork goed over de bodem van de koekepan roeren. Grillen: Bestrijk het vlees met olie. Leg de stukken vlees onder de hete grill of boven gloei ende houtskool. Rooster de koteletten gedu rende ongeveer 15 minuten, de stukken schoudervlees ongeveer 20 minuten. Geef hierbij een pikante saus, kruidenboter of een scherpe mayonaise. NB: Bovengenoemde bak en grilltijden worden langer bij dikker gesneden stukken vlees. Lamsschouder in het bij zonder laat zich heel goed in stoofschotels verwerken. Een van de vele mogelijk heden: wrijf het vlees in met kerrie, zout, peper en tijm. Schroei het vlees even dicht in hete olie en bak het snel bruin. Leg het vlees nu in een grote vuurvaste schaal, hierop komt laag op laag fijngesnipperde uien. even voorgekookte krieltjes, hal ve tomaten, plakjes banaan. Giet er wat bouillon bij, voeg kruiden verder naar smaak toe en strooi tot slot wat geraspte kaas over het gerecht. Laat het geheel 30 tol 45 minuten in een warme oven gaar stoven. Bel dagelijks de telefonische receptendienst: 070-26.23.ll. Hij behoort tot de grote cactusfamilie en wordt ook wel Paascactus genoemd, omdat hij meestal omstreeks pasen bloeit. Zijn naam is afgeleid van de griekse woorden rhips en opsis, hetgeen betekent: vlechtwerk gelijkend. Inder daad zien de vaak warrig groeiende planten er uit als grillig vlechtwerk. In het tropisch oerwoud van Zuid-Brazilië waar deze plant inheems is groeit hij op bomen en rotsen, waarbij de overhangende scheuten de functie van bladeren heb ben. Rhipsalidopsis houdt van een lichte, maar niet zonnige plaats in huis. Door zijn afkomst kan hij heel wat warmte verdragen en in de huiskamer zal hij dan ook goed gedijen. Houdt de Rhipsalidopsis matig vochtig. Tijdens de bloei is het goed de plant bij te voeden met een stikstof- rijke mest. Na de bloei volgt een lange rustperiode, waarin geen mest meer wordt toegediend en hel watergeven wordt verminderd. Na de winter zal hij dan weer gaan uitlopen en op nieuw voor bloei gaan zor gen. Een mooie kamerplant is de Rhipsalidopsis gaerne- ri. Met zijn vuurrode bloemblaadjes en meeldra den en zijn witte bloemstijl is het een zeer decoratieve en sterke kamerplant. (Bron: Bloemenbureau Hol land) allerlei In de zon kan de tempera tuur in een geparkeerde auto zo snel oplopen, dat een daarin achtergelaten babiel- je in ademnood kan komen en kan overlijden. Laat de baby dan ook nóóit achter in de auto wanneer de zon erop slaat! Dit geldt ook voor huisdieren. Ook zij kunnen dergelijke hoge temperatu ren zeker niet verdragen. Als U hen noodgedwongen toch achterlaat, zorg dan in ieder geval voor voldoende venti latie! De Campanula is een prille zomerbloeier, die ook wel klokjesbloem wordt ge noemd. Bij de Duitsers heet hij Glockenblume, de Engel sen noemen hem Bellflower. In het wild komt deze sier lijke bloem voor in de kal kachtige gebergten van Eu ropa en Voor-Azië alsmede in de streken rondom de Middellandse Zee. Zomer bloemen zijn er. in het alge meen gesproken niet zo lang. je moet ze dus kopen wanneer je ze ziet. Als snijbloemen zijn de Campanula persicifolia en de C. pyramidales zeer ge schikt: deze beide soorten zijn op water erg goed houdbaar. Snij. voordat de Campanu la's in de vaas worden gezet, met een scherp mes een stukje van de stengel af en liefst zo schuin mogelijk. Let er ook op dat altijd een schone vaas wordt gebruikt. Ook moet het overtollige blad worden verwijderd. Als dan bovendien nog snij bloemen voedsel wordt ge bruikt heeft men lang ple zier van deze vriendelijke zomerbloemen. Veel minder bekend is de Campanula als potplant, een rijke bloeier die het vooral als hangplant goed doet. Bij TNO is een onderzoek gestart naar het nuttig her gebruik van huishoudelijk afval door middel van ver branding in een wervelbed- vuurhaard. Het onderzoek, dat ca 3 miljoen kost, wordt gefinancierd door de EEG, de ministeries van Volksgezondheid en Mi lieuhygiëne. en Economi sche Zaken. Esmil B.V. en TNO. in Nederland wordt jaarlijks zo'n 3,5 miljoen ton huis houdelijk afval geprodu ceerd, waarvan een groot deel voor verbranding in aanmerking kan komen. In een wervelbedinstallatie met name ontwikkeld voor de verbranding van steenkool- worden de te verbranden stoffen in een voortdurende werveling gebracht, waar door de verbranding wordt geoptimaliseerd. TNO onderzoekt de ver branding van het in een scheidingsinstallatie verkre gen brandbare deel van het huishoudelijke afval. Te vens worden met de na ver dere scheiding verkregen lichte en zware fractie ver- brandingsproeven uitge voerd. Het doel is te komen tot een zo hoog mogelijke energie-opbrengst naast een zo laag mogelijke belasting van hel milieu. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Hoofd groep Maatschappelijke gechnologie TNO te Apel doorn, zal naar verwachting eind 1984 worden afgerond. Verantwoord en gevarieerd, dat zijn eigenlijk wel de be langrijkste eisen, die we vandaag de dag aan een maaltijd stellen. Verant woord voor wat betreft de voedingswaarde, maar ook verantwoord voor de huis houdportemonnee. Dat kan, er zijn veel soorten vlees in diverse prijsklassen. Geva rieerd natuurlijk om "de smaak er in te houden". Maak zelf eens filet ameri cain, niet moeilijk en erg lekker. voor 4 personen: 500 gr gehakte biefstuk 4 eidooiers 4 afgestreken eetlepels kap pertjes 4 eetlepels olie 1 uitje. zout. peper 2 theelepels Worchestersaus 1 eetlepel tomatenketchup 2 eetlepels mosterd 2 theelepels citroensap l eetlepel fijngehakte peter selie Zorg dat de biefstuk en ei dooiers op kamertempera tuur zijn. Snipper het uitje zo fijn mogelijk. Klop olie. Worchestersaus, tomaten ketchup. mosterd en ci troensap tot een homogeen sausje en maak de biefstuk met dit sausje aan. Voeg zout. peper, zeer fijn gehak te ui. kappertjes en evt. pe terselie toe en meng goed door elkaar. Geef er versge- roosterd brood bij. Bel de telefonische recep tendienst: 070-26.23.11 Melk is niet zo vet als we denken. Volle melk bevat 3,5%; halfvolle melk 1,5%; en magere melk slechts 0,05% vet. Bovendien levert melk een bescheiden bijdrage aan onze totale vetconsumptie. In 1980 gebruikten we ge middeld 134 gram vet per hoofd per dag. De bijdrage van zuivelprodukten (inclu sief boter) is ongeveer 22 procent; van alleen con- sumptiemelk 7 procent. In melk komen naast vet een groot aantal onmisbare voe dingsstoffen voor. Gaan we uit van rauwe melk, dan be vat deze gemiddeld 87 pro cent water en 13 procent droge stof. Die droge stof beslaat uit eiwitten (3.3%), mineralen als calcium, fos for. natrium, kalium en ijzer (0.7%). vet (3.9%) melksui ker (4.6) en de vitaminen A.B. C en D. praktische tips voor fotografen in de vorm van een foto-drieluik De vriendschap tussen mens en dier. Ook dat kan een thema zijn >2^ voor iemand, die graag foto's maakt. Want er zijn wat vriendschap pen tussen de dieren en hun bazen of bazinnen. Dat begint al als je jong bent en een eigen konijn hebt of een ander klein huisdier. Een goede raad voor ouders van deze kinderen: maak er in elk geval een paar foto's van. Zo'n vriendje uit een jeugd verdient een plekje in het fotoalbum van elk kind. Als het volwassen zal zijn, dan zal het dat plaatje met weemoed bekijken. En dat geldt ook voor de al wat oudere kinderen, die blij zijn met hun eigen hond of misschien zelfs paardrijles hebben. En zeker voor de vriendschap van volwassenen voor een hond, de trouwe bewaker van hun erf. Wie foto's maakt van dieren en mensen moet rekening houden met een paar dingen en die worden in boven staande foto's goed in beeld gebracht. Bij de eerste fo to gaat het om een klein dier; dat maakt het noodzake lijk om met de camera tot heel dicht bij het onderwerp te gaan. U weet toch, datje bij zulke van dichtbij geno men foto's extra zorgvuldig scherp moet stellen? In dit geval heeft de fotograaf - terecht - scherpgesteld op het dier. Dat is in deze foto duidelijk het centrale ele ment. Bij foto's die buiten worden genomen en waarbij een dier goed moet uitkomen, is het van belang te letten op de achtergrond. Die tweede foto is geslaagd omdat de fotograaf die twee heeft gefotografeerd tegen een donkere achtergrond. De derde foto laat zien, dat ook het moment van de opname erg belangrijk is. De foto werd precies genomen op het ogenblik, dat de boer vertederd naar zijn hond kijkt. En dat maakt dit op zich wat rommelige plaatje toch tot een mooie opna me.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1982 | | pagina 10