allerlei
We knokken week in, week uit voor de laagste prijzen!
'n Huisvrouw kent maar één boodschap en dat is
Zo houden we samen de boel in de hand
1
1
Groente Fruit
Dagverse zuivel
199
[99
!49
69
99
65
Slagerij
JAC. HERMANS
JAC. HERMANS
199
299
119
Geisha asperges,
Chinese sperziebonen, i
Dom Ramos sherry, jqq
Kroketten 25 stuks, c
Halfvolle koffiemelk,
Doperwten extra fijn, i
Chaudfontaine bronwater,
De Vlissinger - De Faam
Woensdag 26 mei 1982
Oosterse
gerechten voor de
goedkope
groentetijd
Sajoers
Gado-Gado
Aardbeien,
heei blik
AA&nRFIEH
Golden
wonder
chips, paprika
of naturel,
familiezak
185 gram
Graf
Schaumburg,
n frisse witte
wijn, 0,7 liter
5 voor
Jonge Goudse
kaas, vacuum
verpakt, kilo
Sperziebonen, import, 500 gram.
Tomaten, Hollandse, kilo
Sinaasappelen, hand of pers,16stuks,ca.2kilo 349
Honey dew meloen, carmei, per stuk 299
Rose zalm,
hele moot,
blik 220 gram
Campina
vanille ijs,
literbak
Halfvolle melk, literpak, minimumprijs100
Blanke vla, literpak175
Magere kwark, bakje 225 gram.
Amstel bier,
krat 24 flesjes
a 0,3 liter
das 54 cent
per flesje
Mateus rosé, fles0,74 liter
599
Cinzano vermouth, fles 0,75 liter, rood of wit 425
Roosvicee, fles 0,6 liter259
Keller Geister, fies 0.7 liter
Soepasperges, potje 187 gram
99
Dole ananasstukjes, biik 567 gram139
Slagersleverworst, ring 500 gram 199
Comedbeef, blik 340 gram369
Struik ragouts, blik 400 gram, vlees kalfs of kip159
Half haantje, voorgebraden, i 300 gram 299
Augurkjes, zoetzuur, 3/4 pot179
Mayonaise, pot 500 mi129
Couda's Glorie slasaus, fies 0,75 liter129
Zilvermerk koffie, 250 gram,
Cream crackers, pak 200gram
Theebiskwie, pak 175 gram
Komo huisvuilzakken, roi 20 stuks
Filterzakjes nr. 2, so stuks.
Nivea cremebad, flacon 500 mi.
364
59
49
349
99
399
Aqua Fresh tandpasta, grote tube 75 mi199
Shampoo, flacon 1000 ml., kruiden of goud .199
Karaat halvarine, kuip 500gram75
Zoute pinda's, 250 gram
WokkelS, paprika of naturel
99
169
119
Zelfrijzend bakmeel, pak 500 gram
Gebroken rijst, kiio
69
99
Superieur margarine, pakje 25ogram 3 voor 100
Abee huzarensalade, bakje 150 gram99
Knorr soep, zakje - groentekip of tomaat69
Rosbief, mals, mager, 500 gram
Bieflappen, mals, 500 gram
Filetrollade, mager, 500 gram
895
845
745
MIDDELBURG Blauwedijk 74
VLISSIIMGEN Hermesweg 25
Bereiding
Nederlandse
banketbakkerij
doorgelicht
Nu de IJsheiligen voorbij
zijn, beginnen de prijzen bij
de groenteman te dalen. Er is
geen nachtvorst meer te ver
wachten, en alles wat groen
en gezond is, haast zich de
grond uit en biedt zich in alle
overvloed te koop aan.
Voorbij is de tijd van de dure
import-komkommers, de du
re bloemkool en de prijzige
vroege spinazie. Eindelijk
hoeven we een tijdlang niet
op een paar blaadjes sla of
een tomaat te kijken.
In Indonesië is dat anders.
Daar hebben de mensen
niets van de IJsheiligen te
duchten. In hel tropische
klimaat en op de vruchtbare
grond groeien groenten en
fruit het hele jaar door,
weelderig en rijk gescha
keerd. De pasars (markten)
geven dagelijks een kleurrijk
beeld van wat er is: alle mo
gelijke groene groenten, vele
soorten kool, uien, tomaten,
rode en groene pepers, ko
kosnoten, bananen, man
ga's, papaja's, ananas en ve
le andere soorten groenten
en fruit. Het is dan ook niet
te verwonderen, dat groen
ten en fruit in de indonesi-
sche keuken zo'n belang
rijke plaats innemen. Rauw,
gesmoord, gestoofd en ge
bakken; groenten worden
op allerlei manieren klaar
gemaakt.
Daar zijn bijvoorbeeld de
sajoers: een oosters gekruid
groentegerecht, dat van
allerlei groenten kan wor
den gemaakt, dikwijls in
kombinatie met vlees. Een
eenvoudige sajocr heet 'sa-
joer toemis', en zo zijn er
sajoer toemis boontjes, sa-
joer toemis tomaat, sajoer
toemis raapstelen, -andijvie,
-Chinese kool. -aubergine en
ga zo maar door.
Door liet gebruik van uien,
knoflook, verse sambal
(gestampte Spaanse peper)
en verschillende kruiden,
krijgt het gerecht de authen
tieke smaak. Om te begin
nen vindt men de groente in
het oosten het smakelijkst
als deze nog niet helemaal
gaar is. Even de kook er over
dan blijft ze lekker knappe
rig. Verder giet de oosterse
huisvrouw de groente liever
niet af. Daarmee spoel je
maar kostbare vitamine
weg, zegt ze.
Door hel groentenat te bin
den met bouillon en santen
(kokos), krijgen de sajoers
een sausachtig karakter.
Vaak gebruiken ze in het
verre oosten meerdere soor
ten groenten door elkaar en
daarbij hebben ze een zwak
voor pittige kruiden. Prak
tisch alle in ons land ver
krijgbare groenten zijn ge
schikt voor dc oosterse keu
ken, vooral natuurlijk uien,
prei en taugé, maar ook de
koolsoorten, wortels, sper
ziebonen. paprika's, enz.
Alleen boerekool hebben ze
in het oosten nog nooit ge
zien.
Een heel eenvoudig te be
reiden groentegerecht, dat
opgediend met witte rijst en
een enkel bijgerecht als se
roendeng (gebakken kokos
met pinda's en uien) en
kroepoek een kompleic
rijsttafel vormt, is gado-ga-
do. Het gerecht bestaat uit
een aantal verschillende
groenten die halfgaar als een
soort 'salade' worden gege
ten met een speciale saus,
die is gemaakt op basis van
pinda's en santen.
Gado-gado is één van de ty
pische gerechten uit de in-
doncsische keuken, dat daar
niet alleen door de straat
venters met hun draagbare
keukentjes wordt verkocht,
maar dat ook bij rijke feest
maaltijden op tafel wordt
gebracht.
Wie in Nederland van oos
ters eten houdt, houdt zeker
van gado-gado. Nu de zo
mergroenten al volop te
koop zijn, kan een ieder het
vandaag nog op tafel bren
gen. De bereiding kost wei
nig tijd en is heel simpel.
Alles wat men er voor nodig
heeft is een hoeveelheid
verse groenten en een potje
gado-gado-saus, in pasta ge
produceerd door de Neder
landse rijsttafclspecialist
Conimex.
Het recept (voor 4 personen)
luidt als volgt:
Ingrediënten:
500 gram gemengde groen
ten (bijv. witte-, Chinese of
savoyekool, spcrciebonen,
taugé, bloemkool, wortel,
tomaten, eventueel sla- of
spinazieblaadjes of gesne
den andijvie),
zout
eieren
uien
kroepoek
1 potje Conimex gado-ga
do-saus
'V;!
Alleen verkrijgbaar in filialen met een groente- en fruitafdeling.
Prijzen geldig tot en met 29 mei a.s..
Alleen verkrijgbaar in filialen met een zuivelafdeling.
3voor10,00
blik 250 gram
heel blik I
0,7 liter, diverse smaken, met Spaans garantiezegel 43 a
of bitterballen 50 sti iks, kilozak L
fles 1000 aram j
hppl blik
literfles.
vacuum verpakt. Vrij Produkt
V. Houten superreep, so gram,
melk, puur of hazelnoot
Alléén verkrijgbaar in filialen met een slagerij. Prijzen geldig
tot en met 29 mei a.s..
PRIJS-SLAG
Kook dc eieren hard. Maak
ondertussen de groenten
schoon en verdeel ze in
hapklare stukjes. Kook de
harde groenten als wortel en
sperziebonen halfgaar in
water met wat zout. Ontdoe
de laugévan de schilletjes
onder de lopende kraan, en
giet er een ketel kokend wa
ter over.
Rangschik de groenten op
een schaal en garneer ze met
schijfjes hard gekookt ei.
gesnipperde en gebakken
uien (ook kant-en-klaar ver
krijgbaar van Conimex) en
stukjes kroepoek. Maak de
gado-gado-saus met water
aan volgens het recept op
het etiket en giet deze saus
over de groenten of serveer
hem apart. Geef er droge
witte rijst bij.
Wie nog meer wil weten kan
bellen met de Oosterse Re
ceptenservice in Baarn: tel:
02154-H888, waar men
graag op alle vragen betref
fende de oosterse keuken
antwoord zal geven.
De circa 1150 banketbak
kers zetten per jaar ongeveer
560 miljoen om. Bij de veel
talrijker broodbakkers, die
ook banket verkopen, gaat
voor meer dan 600 miljoen
in deze artikelen over de
toonbank, en de warenhui
zen en supermarkten nemen
rond 550 miljoen voor hun
rekening, vooral de goedko
pere soorten.
De kosten zijn de laatste ja
ren zeer sterk gestegen, doch
de prijzen blijven achter. Dit
houdt het gevaar in dat het
publiek op den duur niet
voldoende banketbakkers
zou kunnen vinden. Er zijn
nu al heel wat gemeenten,
waar geen enkele banket
bakker is gevestigd. Wat
komt er dan terecht van de
eerlijke snoeplust van de
bevolking, die jaarlijks voor
f 3500 miljoen aan gebak,
koekjes, suikergoed, zoutjes,
hartige hapjes en chocola
verlangt?
De consument in ons land
koopt gebak bijna alleen bij
dc verjaardagen en andere
feestelijke gelegenheden.
Bovendien loopt men de
speciaalzaak dikwijls voor
bij. Toch willen de banket
bakkers hun publiek dezelf
de hoge kwaliteit blijven
bieden en de enorme keus
aan heerlijkheden nog uit
breiden - tegen nette prijzen,
want het leven is al duur ge
noeg.
Daarom hebben de banket
bakkers een groot struk-
tuuronderzoek laten ver
richten. waarvan het verslag
nu is verschenen. Zo'n
struktuurrapport is echter
een omvangrijk stuk in vier
delen. Men heeft de moeite
genomen er een korter en
leesbaarder verhaal in pop
ulaire vorm van te laten
maken - maar met alle ge
gevens erin
Het doel van dit struktuur-
onderzoek komt in vier de
len goed tot uitdrukking:
hoe zit de branche in el
kaar?
welke zijn de sterke en de
zwakke punten van de
bedrijven?
hoe kunnen de proble
men worden opgelost op
zo'n manier dat de be
drijven voortbestaan en
de klanten nog beter be
diend worden?
Als er niets zou gebeuren,
zouden heel wat anketbak-
kers verdwijnen. Dat is niet
in het belang van de consu
menten. en ook slecht voor
de economie. Voor een goe
de voorziening van koekjes
bij de thee en de koffie,
heerlijk gebak als men iets te
vieren heeft, het hartige
hapje in de schooltas van de
jeugd, of wat men maar aan
lekkers wenst, is een gave
banketbakkerij onmisbaar.