allerlei We knokken week in, week uit voor de laagste prijzen! 'n Huisvrouw kent maar één boodschap en dat is Zo houden we samen de boel in de hand 1 1 Groente Fruit Dagverse zuivel 199 [99 !49 69 99 65 Slagerij JAC. HERMANS JAC. HERMANS 199 299 119 Geisha asperges, Chinese sperziebonen, i Dom Ramos sherry, jqq Kroketten 25 stuks, c Halfvolle koffiemelk, Doperwten extra fijn, i Chaudfontaine bronwater, De Vlissinger - De Faam Woensdag 26 mei 1982 Oosterse gerechten voor de goedkope groentetijd Sajoers Gado-Gado Aardbeien, heei blik AA&nRFIEH Golden wonder chips, paprika of naturel, familiezak 185 gram Graf Schaumburg, n frisse witte wijn, 0,7 liter 5 voor Jonge Goudse kaas, vacuum verpakt, kilo Sperziebonen, import, 500 gram. Tomaten, Hollandse, kilo Sinaasappelen, hand of pers,16stuks,ca.2kilo 349 Honey dew meloen, carmei, per stuk 299 Rose zalm, hele moot, blik 220 gram Campina vanille ijs, literbak Halfvolle melk, literpak, minimumprijs100 Blanke vla, literpak175 Magere kwark, bakje 225 gram. Amstel bier, krat 24 flesjes a 0,3 liter das 54 cent per flesje Mateus rosé, fles0,74 liter 599 Cinzano vermouth, fles 0,75 liter, rood of wit 425 Roosvicee, fles 0,6 liter259 Keller Geister, fies 0.7 liter Soepasperges, potje 187 gram 99 Dole ananasstukjes, biik 567 gram139 Slagersleverworst, ring 500 gram 199 Comedbeef, blik 340 gram369 Struik ragouts, blik 400 gram, vlees kalfs of kip159 Half haantje, voorgebraden, i 300 gram 299 Augurkjes, zoetzuur, 3/4 pot179 Mayonaise, pot 500 mi129 Couda's Glorie slasaus, fies 0,75 liter129 Zilvermerk koffie, 250 gram, Cream crackers, pak 200gram Theebiskwie, pak 175 gram Komo huisvuilzakken, roi 20 stuks Filterzakjes nr. 2, so stuks. Nivea cremebad, flacon 500 mi. 364 59 49 349 99 399 Aqua Fresh tandpasta, grote tube 75 mi199 Shampoo, flacon 1000 ml., kruiden of goud .199 Karaat halvarine, kuip 500gram75 Zoute pinda's, 250 gram WokkelS, paprika of naturel 99 169 119 Zelfrijzend bakmeel, pak 500 gram Gebroken rijst, kiio 69 99 Superieur margarine, pakje 25ogram 3 voor 100 Abee huzarensalade, bakje 150 gram99 Knorr soep, zakje - groentekip of tomaat69 Rosbief, mals, mager, 500 gram Bieflappen, mals, 500 gram Filetrollade, mager, 500 gram 895 845 745 MIDDELBURG Blauwedijk 74 VLISSIIMGEN Hermesweg 25 Bereiding Nederlandse banketbakkerij doorgelicht Nu de IJsheiligen voorbij zijn, beginnen de prijzen bij de groenteman te dalen. Er is geen nachtvorst meer te ver wachten, en alles wat groen en gezond is, haast zich de grond uit en biedt zich in alle overvloed te koop aan. Voorbij is de tijd van de dure import-komkommers, de du re bloemkool en de prijzige vroege spinazie. Eindelijk hoeven we een tijdlang niet op een paar blaadjes sla of een tomaat te kijken. In Indonesië is dat anders. Daar hebben de mensen niets van de IJsheiligen te duchten. In hel tropische klimaat en op de vruchtbare grond groeien groenten en fruit het hele jaar door, weelderig en rijk gescha keerd. De pasars (markten) geven dagelijks een kleurrijk beeld van wat er is: alle mo gelijke groene groenten, vele soorten kool, uien, tomaten, rode en groene pepers, ko kosnoten, bananen, man ga's, papaja's, ananas en ve le andere soorten groenten en fruit. Het is dan ook niet te verwonderen, dat groen ten en fruit in de indonesi- sche keuken zo'n belang rijke plaats innemen. Rauw, gesmoord, gestoofd en ge bakken; groenten worden op allerlei manieren klaar gemaakt. Daar zijn bijvoorbeeld de sajoers: een oosters gekruid groentegerecht, dat van allerlei groenten kan wor den gemaakt, dikwijls in kombinatie met vlees. Een eenvoudige sajocr heet 'sa- joer toemis', en zo zijn er sajoer toemis boontjes, sa- joer toemis tomaat, sajoer toemis raapstelen, -andijvie, -Chinese kool. -aubergine en ga zo maar door. Door liet gebruik van uien, knoflook, verse sambal (gestampte Spaanse peper) en verschillende kruiden, krijgt het gerecht de authen tieke smaak. Om te begin nen vindt men de groente in het oosten het smakelijkst als deze nog niet helemaal gaar is. Even de kook er over dan blijft ze lekker knappe rig. Verder giet de oosterse huisvrouw de groente liever niet af. Daarmee spoel je maar kostbare vitamine weg, zegt ze. Door hel groentenat te bin den met bouillon en santen (kokos), krijgen de sajoers een sausachtig karakter. Vaak gebruiken ze in het verre oosten meerdere soor ten groenten door elkaar en daarbij hebben ze een zwak voor pittige kruiden. Prak tisch alle in ons land ver krijgbare groenten zijn ge schikt voor dc oosterse keu ken, vooral natuurlijk uien, prei en taugé, maar ook de koolsoorten, wortels, sper ziebonen. paprika's, enz. Alleen boerekool hebben ze in het oosten nog nooit ge zien. Een heel eenvoudig te be reiden groentegerecht, dat opgediend met witte rijst en een enkel bijgerecht als se roendeng (gebakken kokos met pinda's en uien) en kroepoek een kompleic rijsttafel vormt, is gado-ga- do. Het gerecht bestaat uit een aantal verschillende groenten die halfgaar als een soort 'salade' worden gege ten met een speciale saus, die is gemaakt op basis van pinda's en santen. Gado-gado is één van de ty pische gerechten uit de in- doncsische keuken, dat daar niet alleen door de straat venters met hun draagbare keukentjes wordt verkocht, maar dat ook bij rijke feest maaltijden op tafel wordt gebracht. Wie in Nederland van oos ters eten houdt, houdt zeker van gado-gado. Nu de zo mergroenten al volop te koop zijn, kan een ieder het vandaag nog op tafel bren gen. De bereiding kost wei nig tijd en is heel simpel. Alles wat men er voor nodig heeft is een hoeveelheid verse groenten en een potje gado-gado-saus, in pasta ge produceerd door de Neder landse rijsttafclspecialist Conimex. Het recept (voor 4 personen) luidt als volgt: Ingrediënten: 500 gram gemengde groen ten (bijv. witte-, Chinese of savoyekool, spcrciebonen, taugé, bloemkool, wortel, tomaten, eventueel sla- of spinazieblaadjes of gesne den andijvie), zout eieren uien kroepoek 1 potje Conimex gado-ga do-saus 'V;! Alleen verkrijgbaar in filialen met een groente- en fruitafdeling. Prijzen geldig tot en met 29 mei a.s.. Alleen verkrijgbaar in filialen met een zuivelafdeling. 3voor10,00 blik 250 gram heel blik I 0,7 liter, diverse smaken, met Spaans garantiezegel 43 a of bitterballen 50 sti iks, kilozak L fles 1000 aram j hppl blik literfles. vacuum verpakt. Vrij Produkt V. Houten superreep, so gram, melk, puur of hazelnoot Alléén verkrijgbaar in filialen met een slagerij. Prijzen geldig tot en met 29 mei a.s.. PRIJS-SLAG Kook dc eieren hard. Maak ondertussen de groenten schoon en verdeel ze in hapklare stukjes. Kook de harde groenten als wortel en sperziebonen halfgaar in water met wat zout. Ontdoe de laugévan de schilletjes onder de lopende kraan, en giet er een ketel kokend wa ter over. Rangschik de groenten op een schaal en garneer ze met schijfjes hard gekookt ei. gesnipperde en gebakken uien (ook kant-en-klaar ver krijgbaar van Conimex) en stukjes kroepoek. Maak de gado-gado-saus met water aan volgens het recept op het etiket en giet deze saus over de groenten of serveer hem apart. Geef er droge witte rijst bij. Wie nog meer wil weten kan bellen met de Oosterse Re ceptenservice in Baarn: tel: 02154-H888, waar men graag op alle vragen betref fende de oosterse keuken antwoord zal geven. De circa 1150 banketbak kers zetten per jaar ongeveer 560 miljoen om. Bij de veel talrijker broodbakkers, die ook banket verkopen, gaat voor meer dan 600 miljoen in deze artikelen over de toonbank, en de warenhui zen en supermarkten nemen rond 550 miljoen voor hun rekening, vooral de goedko pere soorten. De kosten zijn de laatste ja ren zeer sterk gestegen, doch de prijzen blijven achter. Dit houdt het gevaar in dat het publiek op den duur niet voldoende banketbakkers zou kunnen vinden. Er zijn nu al heel wat gemeenten, waar geen enkele banket bakker is gevestigd. Wat komt er dan terecht van de eerlijke snoeplust van de bevolking, die jaarlijks voor f 3500 miljoen aan gebak, koekjes, suikergoed, zoutjes, hartige hapjes en chocola verlangt? De consument in ons land koopt gebak bijna alleen bij dc verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Bovendien loopt men de speciaalzaak dikwijls voor bij. Toch willen de banket bakkers hun publiek dezelf de hoge kwaliteit blijven bieden en de enorme keus aan heerlijkheden nog uit breiden - tegen nette prijzen, want het leven is al duur ge noeg. Daarom hebben de banket bakkers een groot struk- tuuronderzoek laten ver richten. waarvan het verslag nu is verschenen. Zo'n struktuurrapport is echter een omvangrijk stuk in vier delen. Men heeft de moeite genomen er een korter en leesbaarder verhaal in pop ulaire vorm van te laten maken - maar met alle ge gevens erin Het doel van dit struktuur- onderzoek komt in vier de len goed tot uitdrukking: hoe zit de branche in el kaar? welke zijn de sterke en de zwakke punten van de bedrijven? hoe kunnen de proble men worden opgelost op zo'n manier dat de be drijven voortbestaan en de klanten nog beter be diend worden? Als er niets zou gebeuren, zouden heel wat anketbak- kers verdwijnen. Dat is niet in het belang van de consu menten. en ook slecht voor de economie. Voor een goe de voorziening van koekjes bij de thee en de koffie, heerlijk gebak als men iets te vieren heeft, het hartige hapje in de schooltas van de jeugd, of wat men maar aan lekkers wenst, is een gave banketbakkerij onmisbaar.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1982 | | pagina 12