GROENTE EN FRUIT ALLERLEI Wat heeft de maand augustus te bieden? IO pt V'SCH GESLOTEN 3,95 4,95 Slagerij KOUWENBERG 4?s EFOON POP-ELPEES de rijksoverheid vraagt gesloten Wegens VERBOUWING WINKEL Fa. de Klerk PRIVÉ GELD LENEN KERASTASE Kapsalon de Jonge Zom erprijzen bij Pouwelse POUWELSE imi j mi\iMet zu|ke zotte pr|izen Roséd'Anjoua.c. *Z95 Chateau Haut Colombier $298 landmeetassistent uw Specialist Couronne Dareé 1976 premier cötes de blaye Woensdag 8 augustus 1979 F Wol weert hitte Ons drinkwater SUÈDE en LEDER- REINIGING met HOGE KORTINGEN klassewerk STOMERIJ MAARTENSE EEN NIEUW PANNEKOEKHUISJE? Nee hoor, gewoon een nieuw gezellig winkeltje waar je naast koffie, thee, limonade en ijs, overheerlijke panne koeken en poffertjes kunt eten. Je kan er gerust met een heel stel komen als je iets te vieren hebt. is onze tot eind augustus Nederstraat 29 Middelburg tel. 01180-13193 LAHR CO. ENNIA Haarverzorgingsartikelen tegen roos en .haaruitval, voor droog en vet haar Weekreclame 20 Rozen in alle soorten voor 10 Gladiolen 1 bos Bloemen naar keuze samen voor 2 bos Trosanjers in alle kleuren [T voorw 3 Verder teveel om op te noemen dus kom kijken bij BLOEMISTERIJ Ook aan de Kiosk op de Markt Westerscheldestraat 50 Middelburg - tel. 13122 Bij aankoop van een BRUIDSBOEKET 20 corsages cadeau Gaarne verzorgen wij Uw BRUIDS WERK. ZAAL- en AUTOVERSIE RING, GRAFWERK enz. Na de Engelse vacantie lusten Keerden wij terug op eigen kusten Uitgerust staan wij vanaf dinsdag 14 augustus weer klaar met vlees voor u, hét hele jaar Stromenwijk Maasstraat 68 Middelburg Uw trouwe trim-makker JAN WAGEMAKERS wm OsUWr ÜAmbV maakt Aguilar het leven zoet. Zowel voor levensgenieters als prijsbewuste kwaliteitskopers blijft Aguilar een zonnig voordeeleiland. Jonge Jenever Oorlam m5 Sandeman Sherry med.dry/ seco/cream Henkes Bessenjenever 1Q£5 MIDDELBURG MARKT 27, TEL. 13037 Tot dc belangrijkste groenten deze maand behoren: Sperciebonen, Snijbonen, Pronkbonen Augustus en september zijn echte bo nenmaanden. Deze maand vindt de hoofdaanvoer plaats van sperciebonen, spronkbonen en snijbonen. De sperciebonen worden ook wel prin- sesse- of slabonen genoemd. Er worden tegenwoordig vooal rassen die geen stok nodig hebben geteeld. Sperciebonen van goede kwaliteit moeten vast aan voelen en zijn gemakkelijk met de hand te breken. Ze moeten er jong en mals uitzien en geen vlekken of andere ge breken vertonen. Van de totale aanvoer gaat ruim de helft naar de industrie om te worden ingeblikt of ingevroren. Per persoon wordt jaarlijks ongeveer 1 kilo verse sperciebonen gegeten. Sper ciebonen kunnen worden gekookt of gesmoord. Afgekoeld zijn ze ook te ver werken tot een salade. Combinaties die zowel warm als in een salade lekker zijn: sperciebonen met tomaten, gebakken uien of champignons. Snijbonen worden op minder grote schaal geteeld dan de sperciebonen en hebben een gladde schil. Bij het kopen van snijbonen dient U erop te letten dat ze vers zijn, d.w.z. stevig. De bonen snipperen en in weinig water met een beetje zout gaarkoken in 20 min. Op smaak afmaken met iets suiker, een scheutje azijn en een klontje boter. Een smakelijk variatie is de bonen gaar smoren in boter, wat zout en citroensap toevoegen en fijn gehakte peterselie er door schudden. Pronkbonen lijken op het eerste gezicht veel op de snijbonen, alleen is hun schil veel ruwer. De bereidingswijze is het zelfde als bij de snijbonen. Een vernieuwd produkt, dat nu hoog seizoen heeft is de bleekselderij. Deze groente is zowel rauw als gestoofd te gebruiken, het heeft nauwelijks afval. De stronk even spoelen en in stukken van de gewenste grootte snijden. Voor salade wat fijner snijden dan om te sto ven. Uiteraard is er nog volop sla, altijd goed als tweede groente maar ook heer lijk voor een maaltijd vullend gerecht. Tot de belangrijkste fruitsoorten beho ren: Pruimen Eindelijk is het dan Pruimentijd. Deze en de volgende maand komt 95% van de jaaraanvoer aan de markt. De tweede week van augustus begint het feest met Monsieur Hatif ook bekend als de Wijnpruim. Het is een vrij grote langwerpig ronde pruim, paars van kleur en geel vlees. De pit zit los en hij smaakt goed. In de tweede helft van augustus komt de Vic toria aan de markt, een grote langwer pige pruim, rood van kleur. Pruimen bevatten veel suiker, door het hoge ruw vezelgehalte hebben ze een laxerende werking. Ze bevatten ook veel pectine en zijn daarom zeer geschikt voor jamberei ding. Het lekkerst blijft toch om ze uit de hand te eten. Augustus is een echte fruitmaand. Er is van alles volop: Bramen, Frambozen, Rode Bessen, Meloen, Aardbeien; wat betreft appels: de eerste Yellow Tran sparant en peren: de eerste Clapp's Fa vourite. Met al deze vruchten is het ver rukkelijk een rumtopf te maken. Hier voor is nodig een flinke pot. brand schoon gemaakt met sodawater en na gespoeld met heet water. Alle vruchten zijn geschikt alleen geven de bramen meestal een kleurtje af en meloen is gauw te zacht. Neem gaaf en rijp, maar niet overrijp fruit. Maak het schoon en was het. Leg een laag van een soort in de pot. doe hier een gelijke hoeveelheid suiker op en overgiet het met witte rum. De volgende laag vruchten, suiker, rum enz. Het fruit moet 2 cm onder de rum staan; Controleer dit zo nu en dan in de loop van de tijd. Leg het deksel op de pot en zet het weg. Een glazen pot moet in het donker staan. Na 6 weken is de in houd geschikt voor consumptie, maar wordt nog lekkerder bij wat langer be waren. Heerlijk om zo op te lepelen maar ook lekker bij ijs of vla. Recepten voor de maand augustus: Bonen met Eiersaus 1 kilo sperciebonen. snijbonen of pronkbonen Va liter melk, 30 g bloem, 30 g boter, snufje zout, druppeltjes citroen sap, 3 hardgekookte eieren. De bonen schoonmaken en met weinig water met wat zout in ongeveer 20 min. gaarkoken. Maak een sausje van de bo ter, de bloem en de melk. Pel de eieren en hak ze in kleine stukjes. Roer het ei door de saus en maak het op smaak met zout, peper en citroensap. Meng de gaargekookte bonen er door heen. Groente - Ei - Salade 4 tomaten, 2 uien, 2 groene paprika's, 2 rode paprika's, 1 komkommer. 1 bosje radijs, 4 hardgekookte eieren. Voor de saus: 6 eeil. olie, 2 eetl. azijn, 2 eetl. fijnge hakte bieslook, mosterd, peper, zout. Ontvel de tomaten en snijd ze in parten. Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. De paprika's schoonma ken en in dunne reepjes snijden. De komkommer in schijfjes snijden, de ra dijzen wassen en eventueel een keer doorsnijden. De eieren pellen en in partjes verdelen. Meng alles door elkaar. Klop voor het sausje de ingrediënten door eikaar, voeg naar smaak mosterd, peper en zout toe. Giet het over de sala de. Eet het met brood, stokbrood of toast en boter. Bloemkoolsalade met garnalen 1 bloemkooltje, 2 tomaten. 100 g garna len. Voor de saus: 4 eetl. olie, 1 eetl. azijn of citroensap, fijngehakt uitje, peper, zout, gehakte peterselie. Bloemkool schoonmaken, wassen, goed laten uitlekken, en in kleine stukjes bre ken. De garnalen wassen en droogdep- pen met een stukje keukenrol. Meng deze drie ingrediënten. Roer de ingrediënten van het sausje goed door elkaar en giet ze over de salade. Laat voor het opdienen de smaak een poosje doortrekken. Beschuitbollen met pruimencompóte 'A kg pruimen, 4 beschuitbollen. Va liter vanillevla, 1 eetl. suiker, 2 eetl. citroen sap. De pruimen ontpitten, dit gaat zeer ge makkelijk met de wijnpruim. In tweëen snijden en 10 min. smoren met de suiker en de citroensap. De beschuitbollen uit hollen, een laagje vanillevla erin doen en overgieten met de pruimencompote. Ook deze zomer gingen en gaan weer honderdduizenden Nederlanders de lucht in. Gecharterd naar de zon. Hun kerend naar hitte, lonkend naar luxueus luieren. En het winter-wolletje kan thuisblijven. Eindelijk en terecht. Maar wist u dat in vliegtuigen bijzonder vaak en veel wol verwerkt wordt? Dat wil zeggen: in zaken als gordijntjes, plaids en vloerbedekking uiteraard. Waarom wol? Omdat wol van nature niet alleen kou maar ook hitte weert. Zonhitte en vlamhitte. Wol heeft de eigenschap moeilijk vlam te vatten waardoor men sen de lijd krijgen beginnend vuur te doven. Bovendien werkt wol absorbe rend op klamme, muffe luchtjes en vocht. Ideaal uiteraard in zoiets als een vliegtuig waarin honderden mensen in één ruimte vlak bij elkaar zitten. Om het natuurlijke, vlamwerende karakter van wol te maximaliseren, is door het Inter nationaal Wol Secretariaat een speciaal procédé ontwikkeld, Zirpo genaamd, dat over de hele wereld door verschil lende industrieën druk wordt gebruikt. In vliegtuigen onder andere door Tran- savia. Zirpo tast de eigenschappen van wol niet aan, is niet te zien, te voelen of te ruiken maar geeft wel een extra be schermende waarde. En dat kan, in die enkele minuten tussen vuur en brand, belangrijk zijn. Reden bijvoorbeeld voor de Nederlandse fabrikant AaBee om voor de consument wollen gordijnen is de handel te brengen die dankzij het Zirpo-procédé extra vlamwerend zijn. Bijna niemand weet dat het Staatsbos beheer zich ook bezig houdt met ons drinkwater. Dan bedoelen we niet zo zeer het drinkwater dat uit de grote ri vieren wordt betrokken, maar het water dat uit de grond wordt opgepompt. We weten langzamerhand allemaal wel dat wij meer water winnen dan er door hemelwater weer bijkomt. Daardoor daalt de grondwaterspiegel en dat heeft zijn gevolgen voor de begroeiing en dus ook voor dieren die er leven. In de duinen van Noord- en Zuid-Hol land was dat probleem al jarenlang nij pend. Men heeft daar rivierwater naar de duinen gebracht, het door de grond laten filtreren en daarna weer opge pompt. Het Staatsbosbeheer neemt nu deel aan een onderzoek dat tot doel heeft het duinterrein voor waterwinning zodanig te gebruiken dat zo min moge lijk schade wordt toegebracht aan de natuurlijke begroeiing. Ook in andere gebieden wordt onder zoek gedaan naar de invloed van het ondergrondse water op de begroeiing. Het blijkt inmiddels al wel dat wij van de loop van dat ondergrondse water nog niet veel afweten. De kans om fouten te maken is dan maar al te groot. Eeuwenlang hebben we teveel water gehad. We hebben een perfect werkend systeem ontwikkeld om dat lastige water zo gauw mogelijk naar zee af te voeren. Maar we hebben er onvoldoende aan gedacht dal we een gedeelte van dit wa ter de tijd moeten gunnen om in de bo dem te trekken. Dat is nodig om de grondwaterstand op peil te houden. Nu gaai er nog een onbekende, maar zeker enorme hoeveelheid goed water verlo ren onder motto "weg is weg". Daar moeten we dringend iets aan doen. Hoe vreemd het in ons waterrijk landje ook klinkt: wij moeten met alle kracht proberen voldoende goed water te hou den voor onszelf en vooral het andere leven in en op de grond. Als bomen goedkeurend konden knik ken. zouden ze dat nu zeker doen! Wij gaan op vakantie en zijn dus tot en met maandag 13 augustus. Efoon I Herenstr 24 J01 180 26769 (mnl./vrl.) voor het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening t.b.v. de Directie van het Kadaster en de Open bare Registers in de provincie Zeeland Taak: in teamverband en onder leiding van de chef van de meetploeg assisteren bij veld- werkzaamheden bij uit te voeren metingen. Dit houdt in: verzorgen van de meetbenodigd- heden; plaatsen van jalons; aflezen van getallen op de meetband; evt. besturen van de dienstauto. Vereist: LTS en rijbewijs BE. Standplaats: Middelburg. Salaris: afhankelijk van leeftijd max. f2116,- per maand, met een uitloopmogelijkheid op grond van diensttijd. Sollicitaties inzenden vóór 1 september 1979. Bovengenoemd salaris Is exclusief 8% vakantie-uitkering. Schriftelijke sollicitaties onder vermelding van vacaturenummer 9-2203/0959 (in linkerbovenhoek van brief en enveloppe) en uw hulsadres met postcode, zenden aan de Rijks Psychologische Dienst, Prins Mauritslaan 1. Corr. adres: Postbus 20013, 2500 EA 's-Gravenhage. Naast Postkantoor MIDDELBURG SCHENKFRY anneke en hans smits st.-janstraat 45 middelburg tel. 01180-27110 Uw persoonlijke lening is snel geregeld. Wij verstrekken u leningen zonder verdere verplichtingen. Overname lopende leningen mogelijk. Assurantiekantoor Korte Noordstraat 6-8 MIDDELBURG Tel. 01180-25391. Gevolmachtigde Ook voor al uw verzekeringen en hypothe ken. GRAVENSTRAAT 23, MIDDELBURG TEL. 01180-12074 Maar dan trimmen in stijl. En elegant in de stad. Met de Gazelle Trimsport. Luxe uit voering zoals: Assa veilig heidsslot, roestvrijstalen velgén en kogellagers in de bracket. Noordweg 17-19, OOSTKAPELLE Tel. 01188-1344 Gazelle's rijden op Vredestein banden. Schroder 4.95 Ui Schroder VinSec Lamblin France D.i^D Aanbiedingen gelden van 9aug. t/m22aug. o< zolang de voorraad strekt.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1979 | | pagina 5