GROENTE EN FRUIT ALLERLEI
Wat heeft de maand augustus te bieden?
IO
pt V'SCH
GESLOTEN
3,95
4,95
Slagerij KOUWENBERG
4?s
EFOON
POP-ELPEES
de rijksoverheid
vraagt
gesloten
Wegens
VERBOUWING
WINKEL
Fa. de Klerk
PRIVÉ
GELD LENEN
KERASTASE
Kapsalon
de Jonge
Zom erprijzen
bij Pouwelse
POUWELSE
imi j mi\iMet zu|ke zotte pr|izen
Roséd'Anjoua.c. *Z95
Chateau Haut Colombier $298
landmeetassistent
uw Specialist
Couronne Dareé
1976 premier cötes de blaye
Woensdag 8 augustus 1979
F
Wol weert hitte
Ons drinkwater
SUÈDE en
LEDER-
REINIGING met
HOGE
KORTINGEN
klassewerk
STOMERIJ
MAARTENSE
EEN NIEUW
PANNEKOEKHUISJE?
Nee hoor, gewoon een nieuw
gezellig winkeltje waar je
naast koffie, thee, limonade
en ijs, overheerlijke panne
koeken en poffertjes kunt
eten.
Je kan er gerust met een heel stel komen
als je iets te vieren hebt.
is onze
tot eind augustus
Nederstraat 29
Middelburg
tel. 01180-13193
LAHR CO.
ENNIA
Haarverzorgingsartikelen
tegen roos en .haaruitval,
voor droog en vet haar
Weekreclame
20 Rozen
in alle soorten
voor
10 Gladiolen
1 bos Bloemen
naar keuze
samen voor
2 bos Trosanjers
in alle kleuren [T
voorw 3
Verder teveel om op te noemen
dus kom kijken bij
BLOEMISTERIJ
Ook aan de Kiosk op de Markt
Westerscheldestraat 50
Middelburg - tel. 13122
Bij aankoop van een BRUIDSBOEKET
20 corsages cadeau
Gaarne verzorgen wij Uw BRUIDS
WERK. ZAAL- en AUTOVERSIE
RING, GRAFWERK enz.
Na de Engelse vacantie lusten
Keerden wij terug op eigen kusten
Uitgerust staan wij vanaf
dinsdag 14 augustus weer klaar
met vlees voor u, hét hele jaar
Stromenwijk Maasstraat 68
Middelburg
Uw trouwe trim-makker
JAN WAGEMAKERS
wm OsUWr ÜAmbV maakt Aguilar het leven zoet.
Zowel voor levensgenieters als prijsbewuste kwaliteitskopers blijft
Aguilar een zonnig voordeeleiland.
Jonge Jenever
Oorlam
m5
Sandeman
Sherry med.dry/
seco/cream
Henkes
Bessenjenever
1Q£5
MIDDELBURG
MARKT 27, TEL. 13037
Tot dc belangrijkste groenten deze
maand behoren:
Sperciebonen, Snijbonen, Pronkbonen
Augustus en september zijn echte bo
nenmaanden. Deze maand vindt de
hoofdaanvoer plaats van sperciebonen,
spronkbonen en snijbonen.
De sperciebonen worden ook wel prin-
sesse- of slabonen genoemd. Er worden
tegenwoordig vooal rassen die geen stok
nodig hebben geteeld. Sperciebonen
van goede kwaliteit moeten vast aan
voelen en zijn gemakkelijk met de hand
te breken. Ze moeten er jong en mals
uitzien en geen vlekken of andere ge
breken vertonen. Van de totale aanvoer
gaat ruim de helft naar de industrie om
te worden ingeblikt of ingevroren.
Per persoon wordt jaarlijks ongeveer 1
kilo verse sperciebonen gegeten. Sper
ciebonen kunnen worden gekookt of
gesmoord. Afgekoeld zijn ze ook te ver
werken tot een salade. Combinaties die
zowel warm als in een salade lekker zijn:
sperciebonen met tomaten, gebakken
uien of champignons.
Snijbonen worden op minder grote
schaal geteeld dan de sperciebonen en
hebben een gladde schil. Bij het kopen
van snijbonen dient U erop te letten dat
ze vers zijn, d.w.z. stevig. De bonen
snipperen en in weinig water met een
beetje zout gaarkoken in 20 min. Op
smaak afmaken met iets suiker, een
scheutje azijn en een klontje boter. Een
smakelijk variatie is de bonen gaar
smoren in boter, wat zout en citroensap
toevoegen en fijn gehakte peterselie er
door schudden.
Pronkbonen lijken op het eerste gezicht
veel op de snijbonen, alleen is hun schil
veel ruwer. De bereidingswijze is het
zelfde als bij de snijbonen.
Een vernieuwd produkt, dat nu hoog
seizoen heeft is de bleekselderij. Deze
groente is zowel rauw als gestoofd te
gebruiken, het heeft nauwelijks afval.
De stronk even spoelen en in stukken
van de gewenste grootte snijden. Voor
salade wat fijner snijden dan om te sto
ven. Uiteraard is er nog volop sla, altijd
goed als tweede groente maar ook heer
lijk voor een maaltijd vullend gerecht.
Tot de belangrijkste fruitsoorten beho
ren:
Pruimen
Eindelijk is het dan Pruimentijd. Deze
en de volgende maand komt 95% van de
jaaraanvoer aan de markt. De tweede
week van augustus begint het feest met
Monsieur Hatif ook bekend als de
Wijnpruim.
Het is een vrij grote langwerpig ronde
pruim, paars van kleur en geel vlees. De
pit zit los en hij smaakt goed. In de
tweede helft van augustus komt de Vic
toria aan de markt, een grote langwer
pige pruim, rood van kleur.
Pruimen bevatten veel suiker, door het
hoge ruw vezelgehalte hebben ze een
laxerende werking.
Ze bevatten ook veel pectine en zijn
daarom zeer geschikt voor jamberei
ding. Het lekkerst blijft toch om ze uit de
hand te eten.
Augustus is een echte fruitmaand. Er is
van alles volop: Bramen, Frambozen,
Rode Bessen, Meloen, Aardbeien; wat
betreft appels: de eerste Yellow Tran
sparant en peren: de eerste Clapp's Fa
vourite. Met al deze vruchten is het ver
rukkelijk een rumtopf te maken. Hier
voor is nodig een flinke pot. brand
schoon gemaakt met sodawater en na
gespoeld met heet water. Alle vruchten
zijn geschikt alleen geven de bramen
meestal een kleurtje af en meloen is
gauw te zacht. Neem gaaf en rijp, maar
niet overrijp fruit. Maak het schoon en
was het. Leg een laag van een soort in de
pot. doe hier een gelijke hoeveelheid
suiker op en overgiet het met witte rum.
De volgende laag vruchten, suiker, rum
enz. Het fruit moet 2 cm onder de rum
staan; Controleer dit zo nu en dan in de
loop van de tijd. Leg het deksel op de pot
en zet het weg. Een glazen pot moet in
het donker staan. Na 6 weken is de in
houd geschikt voor consumptie, maar
wordt nog lekkerder bij wat langer be
waren. Heerlijk om zo op te lepelen
maar ook lekker bij ijs of vla.
Recepten voor de maand augustus:
Bonen met Eiersaus
1 kilo sperciebonen. snijbonen of
pronkbonen Va liter melk, 30 g bloem, 30
g boter, snufje zout, druppeltjes citroen
sap, 3 hardgekookte eieren.
De bonen schoonmaken en met weinig
water met wat zout in ongeveer 20 min.
gaarkoken. Maak een sausje van de bo
ter, de bloem en de melk. Pel de eieren
en hak ze in kleine stukjes. Roer het ei
door de saus en maak het op smaak met
zout, peper en citroensap. Meng de
gaargekookte bonen er door heen.
Groente - Ei - Salade
4 tomaten, 2 uien, 2 groene paprika's, 2
rode paprika's, 1 komkommer. 1 bosje
radijs, 4 hardgekookte eieren.
Voor de saus:
6 eeil. olie, 2 eetl. azijn, 2 eetl. fijnge
hakte bieslook, mosterd, peper, zout.
Ontvel de tomaten en snijd ze in parten.
Maak de uien schoon en snijd ze in
dunne ringen. De paprika's schoonma
ken en in dunne reepjes snijden. De
komkommer in schijfjes snijden, de ra
dijzen wassen en eventueel een keer
doorsnijden. De eieren pellen en in
partjes verdelen. Meng alles door elkaar.
Klop voor het sausje de ingrediënten
door eikaar, voeg naar smaak mosterd,
peper en zout toe. Giet het over de sala
de. Eet het met brood, stokbrood of toast
en boter.
Bloemkoolsalade met garnalen
1 bloemkooltje, 2 tomaten. 100 g garna
len.
Voor de saus:
4 eetl. olie, 1 eetl. azijn of citroensap,
fijngehakt uitje, peper, zout, gehakte
peterselie.
Bloemkool schoonmaken, wassen, goed
laten uitlekken, en in kleine stukjes bre
ken. De garnalen wassen en droogdep-
pen met een stukje keukenrol.
Meng deze drie ingrediënten. Roer de
ingrediënten van het sausje goed door
elkaar en giet ze over de salade.
Laat voor het opdienen de smaak een
poosje doortrekken.
Beschuitbollen met pruimencompóte
'A kg pruimen, 4 beschuitbollen. Va liter
vanillevla, 1 eetl. suiker, 2 eetl. citroen
sap.
De pruimen ontpitten, dit gaat zeer ge
makkelijk met de wijnpruim. In tweëen
snijden en 10 min. smoren met de suiker
en de citroensap. De beschuitbollen uit
hollen, een laagje vanillevla erin doen
en overgieten met de pruimencompote.
Ook deze zomer gingen en gaan weer
honderdduizenden Nederlanders de
lucht in. Gecharterd naar de zon. Hun
kerend naar hitte, lonkend naar luxueus
luieren. En het winter-wolletje kan
thuisblijven. Eindelijk en terecht. Maar
wist u dat in vliegtuigen bijzonder vaak
en veel wol verwerkt wordt? Dat wil
zeggen: in zaken als gordijntjes, plaids
en vloerbedekking uiteraard. Waarom
wol? Omdat wol van nature niet alleen
kou maar ook hitte weert. Zonhitte en
vlamhitte. Wol heeft de eigenschap
moeilijk vlam te vatten waardoor men
sen de lijd krijgen beginnend vuur te
doven. Bovendien werkt wol absorbe
rend op klamme, muffe luchtjes en
vocht. Ideaal uiteraard in zoiets als een
vliegtuig waarin honderden mensen in
één ruimte vlak bij elkaar zitten. Om het
natuurlijke, vlamwerende karakter van
wol te maximaliseren, is door het Inter
nationaal Wol Secretariaat een speciaal
procédé ontwikkeld, Zirpo genaamd,
dat over de hele wereld door verschil
lende industrieën druk wordt gebruikt.
In vliegtuigen onder andere door Tran-
savia. Zirpo tast de eigenschappen van
wol niet aan, is niet te zien, te voelen of
te ruiken maar geeft wel een extra be
schermende waarde. En dat kan, in die
enkele minuten tussen vuur en brand,
belangrijk zijn. Reden bijvoorbeeld
voor de Nederlandse fabrikant AaBee
om voor de consument wollen gordijnen
is de handel te brengen die dankzij het
Zirpo-procédé extra vlamwerend zijn.
Bijna niemand weet dat het Staatsbos
beheer zich ook bezig houdt met ons
drinkwater. Dan bedoelen we niet zo
zeer het drinkwater dat uit de grote ri
vieren wordt betrokken, maar het water
dat uit de grond wordt opgepompt.
We weten langzamerhand allemaal wel
dat wij meer water winnen dan er door
hemelwater weer bijkomt. Daardoor
daalt de grondwaterspiegel en dat heeft
zijn gevolgen voor de begroeiing en dus
ook voor dieren die er leven.
In de duinen van Noord- en Zuid-Hol
land was dat probleem al jarenlang nij
pend. Men heeft daar rivierwater naar
de duinen gebracht, het door de grond
laten filtreren en daarna weer opge
pompt. Het Staatsbosbeheer neemt nu
deel aan een onderzoek dat tot doel
heeft het duinterrein voor waterwinning
zodanig te gebruiken dat zo min moge
lijk schade wordt toegebracht aan de
natuurlijke begroeiing.
Ook in andere gebieden wordt onder
zoek gedaan naar de invloed van het
ondergrondse water op de begroeiing.
Het blijkt inmiddels al wel dat wij van
de loop van dat ondergrondse water nog
niet veel afweten. De kans om fouten te
maken is dan maar al te groot.
Eeuwenlang hebben we teveel water
gehad. We hebben een perfect werkend
systeem ontwikkeld om dat lastige water
zo gauw mogelijk naar zee af te voeren.
Maar we hebben er onvoldoende aan
gedacht dal we een gedeelte van dit wa
ter de tijd moeten gunnen om in de bo
dem te trekken. Dat is nodig om de
grondwaterstand op peil te houden. Nu
gaai er nog een onbekende, maar zeker
enorme hoeveelheid goed water verlo
ren onder motto "weg is weg".
Daar moeten we dringend iets aan doen.
Hoe vreemd het in ons waterrijk landje
ook klinkt: wij moeten met alle kracht
proberen voldoende goed water te hou
den voor onszelf en vooral het andere
leven in en op de grond.
Als bomen goedkeurend konden knik
ken. zouden ze dat nu zeker doen!
Wij gaan op vakantie
en zijn dus
tot en met
maandag 13 augustus.
Efoon
I Herenstr 24
J01 180 26769
(mnl./vrl.)
voor het Ministerie van Volkshuisvesting en
Ruimtelijke Ordening
t.b.v. de Directie van het Kadaster en de Open
bare Registers in de provincie Zeeland
Taak: in teamverband en onder leiding van de
chef van de meetploeg assisteren bij veld-
werkzaamheden bij uit te voeren metingen.
Dit houdt in: verzorgen van de meetbenodigd-
heden; plaatsen van jalons; aflezen van getallen
op de meetband; evt. besturen van de dienstauto.
Vereist: LTS en rijbewijs BE.
Standplaats: Middelburg.
Salaris: afhankelijk van leeftijd max. f2116,- per
maand, met een uitloopmogelijkheid op grond
van diensttijd.
Sollicitaties inzenden vóór 1 september 1979.
Bovengenoemd salaris Is exclusief 8%
vakantie-uitkering.
Schriftelijke sollicitaties onder vermelding van
vacaturenummer 9-2203/0959 (in linkerbovenhoek
van brief en enveloppe) en uw hulsadres met
postcode, zenden aan de Rijks Psychologische
Dienst, Prins Mauritslaan 1. Corr. adres:
Postbus 20013, 2500 EA 's-Gravenhage.
Naast Postkantoor
MIDDELBURG
SCHENKFRY
anneke en hans smits
st.-janstraat 45
middelburg
tel. 01180-27110
Uw persoonlijke lening
is snel geregeld.
Wij verstrekken u
leningen zonder verdere
verplichtingen.
Overname lopende leningen
mogelijk.
Assurantiekantoor
Korte Noordstraat 6-8
MIDDELBURG
Tel. 01180-25391.
Gevolmachtigde
Ook voor al uw
verzekeringen en hypothe
ken.
GRAVENSTRAAT 23, MIDDELBURG
TEL. 01180-12074
Maar dan trimmen in stijl.
En elegant in de stad. Met de
Gazelle Trimsport. Luxe uit
voering zoals: Assa veilig
heidsslot, roestvrijstalen
velgén en kogellagers
in de bracket.
Noordweg 17-19, OOSTKAPELLE
Tel. 01188-1344
Gazelle's rijden op Vredestein banden.
Schroder 4.95 Ui
Schroder
VinSec Lamblin France D.i^D
Aanbiedingen gelden van 9aug. t/m22aug.
o< zolang de voorraad strekt.