De keuken,die u overal gezocht
heeft,vindt u bij Boone.
Boom
plantdag
in Dauwen
daele
La Botte, nieuwe exclusieve
In 'De Nieuwe Poort' alleen
onbespoten voedsel
schoenenzaak
wim de bruyne
PROVINCIALE
WATERSTAAT IN
ZEELAND
SERVEERSTER
Desiree
heef taSesinhuis BOONE K
vooruwnuis keukens tegels
VERLOVINGSRINGEN
Onze reclame
BLOEMENHAL
POUWELSE
VAN DE^ MADEN
ver!o vin gsrin gen
TIPS VOOR DE KEUKEN
LEDER UIT ALLE WINDSTREKEN
A. STURM
lieei l dlies 11111U1» BOUWMATERIALEN
PRIVÉ
GELD LENEN.
SNIJBLOEMEN
VOEDSEL EEN
NOODZAAK
AKTIMTEHEN
IN 'DE BEUK'
LEZING VRIJE
SCHOOL ZEELAND
CENTRALE MELI )l'(ISTEN
VOOR MILIEUKLACHTEN
proeft wel
weerom-
keramiek
stenen en tegels
open haarden
walstraat 85 vlissingen
telefoon
01184-16706
f* I OY1 P Middelburg
UW HOND
HONDEN
WORST
HART, PENS
en ander
HONDEN
VOER
GRATIS BEEN
Vleeshouwerij
Gratis gegraveerd en....
Woensdag 2d maart 1977
LAHR CO.
ENNIA
Verbaas u over de enorme
keuze in keukens en inbouw-
apparatuur. Alle grote merken en
ons voordelige eigen merk: VN.
Maar Boone heeft ook
alles op het gebied van:
VAKANTIE
REIZEN 1977.
REISBUREAU
LAHR CO.
Een prachtige internationale voorjaarskollek-
tie tassen. Uiteraard in leer want dat is de
trend van deze lente.
Van 38,— tot 400,—
KORENDIJK 20,MIDDELBURG TELEFOON 0II80-I495I
DEZE WEEK
1 Bos FRESIA'S 2,75
1 Bos NARCISSEN1,50
Samen voor2,95
of
2 BOS FRESIA'S
voor3,50
of
2 BOS NARCISSEN
voor2,25
ALLES le KWALITEIT
NATUURLIJK BIJ:
20 corsages cadeau
goudcentrum
{.Meine Markt, Promenade - Vlissingen
Bij deze dienst te Middelburg is binnenkort plaats
voor een
voor halve dagen met een per week wisselende mor
gen- en middagdicnst.
Gemiddelde werktijd per week 20 uur. Salaris vol
gens provinciale regeling. Schriftelijke sollicitaties
richten aan de hoofdingenieur-directeur van de pro
vinciale' waterstaat in Zeeland, postbus 165 te Mid
delburg.
Juwelier
Pi T Sint-Pieterstraat 11
a Telefoon 01180-13344
biefstuk laten
eten is onzin
Geef uw hond
en wij geven u
voor de hond
Veersesingel 90
tel. 01180-12343
MIDDELBURG
op de koop toe een aantrekkelijke verrassing.
in geel- en wilgoud. met of zonder briljant,
reeds vanaf 148,— per jaar
Uw persoonlijke lening
is snel geregeld.
Wij verstrekken u
leningen zonder verdere
verplichtingen.
Overname lopende leningen
mogelijk.
Assurantiekantoor
Korte Noordstraat 6-8
MIDDELBURG
Tel. 01180-25391.
Gevolmachtigde
Ook voor al uw
verzekeringen en hypothe
ken.
Vraag ons volledige reispro
gramma 1977. Weer vele
mogelijkheden per touring
car. vliegtuig, trein, boot of
eigen auto.
Korte Noordstraat 6-8.
MIDDELBURG
Tel. 01180- 25391
EDERWARE
Even een kijkje in de Middelburgse wijk
Dauwendaele. Papisland, op de natio
nale boomfeestdag 1977. Kinderen
plantten daar, onder toezicht van een
aantal mensen van de plantsoenendienst
Middelburg, een groot aantal bomen en
struiken ter verfraaiing van een grond
gebied tussen de Overloper en Papis
land. Wethouder Baars plantte als eerste
een boom. Na afloop kregen de kinde
ren herinneringsgeschenken uitgereikt.
Zoals u weet bestaat een plant uit wor
tels, stengels, bladeren met tenslotte een
bloem. Deze onderdelen van een plant
hebben elk een specifieke funktie bij de
groei van een plant.
Als nu een bloem afgesneden wordt zal
de plant hierop reageren. U heeft haar
door het maken van de wond uit zijn
evenwicht gebracht. De plant gaat deze
wond helen, is dit gebeurd dan heeft de
plant zijn evenwicht hervonden. Voorde
afgesneden bloem is de mogelijkheid
van herstel veel kleiner.
Waarom? Welnu, het evenwicht in dc
plant is totaal verstoord (er zijn immers
geen wortels meer) Er is daardoor ook
geen stroom meer van plantensappen
van de wortels naar de stengels, blade
ren en omgekeerd. De bloem zal slap
gaan hangen als u er niet voor zorgt dat
de bloem meer water op kan nemen dan
dat de bloem verdampt.
Om deze problemen op te lossen heeft
men een snijbloemcnvocdsel ontwik
keld. dat naast voeding, stoffen bevat
die het vaaswater schoonhouden en
stoffen die door de bloem afgegeven
worden, neutraliseren.
Dit is in het kort waarom snijbloemen-
voedsel noodzakelijk is om mensen een
optimaal plezier te laten beleven aan
zelf gekweekte, gekregen en gekochte
bloemen.
UPS VOOR DE KEUKEN
Recepten voor 4 personen:
SALADE VAN KROPSLA. KOM
KOMMER EN WORTEL
I krop sla. I in plakjes gesneden kom
kommer. 250 g geschrapte worteltjes.
Voor de slasaus: 3 eetlepels olijfolie. 1
eetlepel azijn of citroensap, peper. zout.
iets suiker. Zi theelepel mosterd, verse
dille of venkelgroen.
Was de sla en verdeel dc uitgelekte sla in
stukken. Doe ze met de komkommer-
plakken en de in plakjes gesneden wor
tel in een slabak. Maak een slasaus van
olijfolie, azijn of citroensap, peper. zout.
suiker en mosterd en één van de door u
gekozen tuinkruiden. Schep deze slasaus
luchtig door de groenten en garneer de
salade met nog wat achtergehouden
plakjes wortel.
GEVULDE KOOLBLADEREN
I groene-, gele of wittekool. zout. Voor
dc vulling: boter. I fijngesnipperde ui.
250 g in blokjes gesneden vleesresten.
100 g in blokjes gesneden ham. 100 g in
blokjes gesneden rookspek. 300 g ge
kookte rijst. 2 eieren, peper, zout
Maak dc kool schoon en kook hem in
zijn geheel ongeveer 10 minuten in ruim
water met zout. Giet het kookvocht af en
zet de kool in koud water weg. Voor het
vullen kunnen de bladeren gemakkelijk
van de kool worden afgenomen. Smelt
voor de vulling een klontje boter en fruit
hierin het fijngesnipperde uitje. Bak de
blokjes vlees, ham en de stukjes spek
mee en vermeng het geheel met de ge
kookte rijst en de losgeklopte eieren.
Breng op smaak met peper en zout.
Schep in ieder koolblad een paar eetle
pels van de vulling. Rol de koolbladeren
op en leg ze op een beboterde bakplaat
of in een beboterde vuurvaste schotel.
Bestrijk de gevulde koolbladeren met
wat gesmolten boter en laat ze in een
flinke hete oven in 10 minuten gaar
worden. Geef er tomatenketchup bij.
Sinds vorige week donderdag kan men in
Middelburg in een klein huisje in de
Nieuwe Poortstraat, onbespoten voedsel
eten. Een stichting zonder winst oog
merk maar met duidelijke idealen voor
wat betreft betere en natuurlijker eetge
woonten, heeft het eethuisje op poten
gezet en wil daar iedereen die een voor
keur heeft voor onbespoten voedsel van
dienst zijn. Niet enkel met het voor
schotelen van een maaltijd maar ook met
adviezen op het gebied van deze voe
dingswijze. Vegetarische en macro-bio-
tische gerechten vormen er de hoofd
schotel.
Ruth Teensma en Henneke de Jong zijn
de twee initiatiefnemers van "De Nieu
we Poort". Beiden zijn ervan overtuigd
dat het best allemaal wat anders kan. In
vrijwel alle voedingsmiddelen zitten
kleurstoffen of smaakstoffen, er is bijna
niets meer te krijgen zonder dat er een
gifproduct in is verwerkt. Ook zijn veel
mensen nog de mening toegedaan dat
vlees een onontbeerlijk iets is dal elke
dag op tafel moet staan. Granen en
peulvruchten kunnen een flink gedeelte
van het eiwit dat men nodig heeft, on
dervangen. Verder zijn de initiatiefne
mers er niet bijster van gecharmeerd dat
vele bestrijdingsmiddelen worden ge
bruikt, met name in de landbouw en dat
vele voedselsoorten geteeld zijn ten
koste van het milieu.
Het eten in de Nieuwe Poort is heel
eenvoudig maar goed en vooral voed
zaam. Leuk is dat men er met stokjes eet.
omdat de hoeveelheden voedsel die naar
binnen gewerkt worden dan in veel
kleinere porties gaan. Beter voor de
maag en andere spijsverteringsorganen.
Wie moeite heeft met de stokjes kan om
een lepel vragen.
Omdat het betrekken van groente nog
niet zo'n eenvoudige zaak is wordt een
beroep gedaan op mensen in de direkte
omgeving die onbespoten groenten geopend van 17.00-19.30 uur, elke dag
en/of fruit kweken. De Nieuwe Poort is behalve zondag en maandag.
In Middelburg is kortelings een leuke
zaak geopend waar het exclusieve
schoenenmateriaal hoogtij viert. Naam
van de zaak: La Botte, gevestigd aan de
Middelburgse Korte Geere. Eigenaar
van de zaak zijn Jan en Tilly Verschiere
die met de opening van La Botte een lang
gekoesterde wens in vervulling zagen
gaan.
Beiden beschikken over een langdurige
ervaring in de schoenenbranche en dat is
aan hetgeen er staat ook duidelijk te
merken: stuk voor stuk of liever: paar
voor paar juweeltjes. Zowel in de da-
mes- als de heren lijn.
"We gaan zelf onze spullen inkopen"
vertelt Jan Verschiere "om er zeker van
te zijn dat we echt de mode op de voet
volgen en het beste van het beste in huis
krijgen. Dat valt bepaald niet altijd mee,
in Italië gaan de leveranties lang niet
altijd van een leien dakje en moetje nog
wel eens even poot aan spelen om je
handel op tijd binnen te hebben. Maar:
het loont zeer zeker de moeite. Getuige
de vele enthousiaste reacties die we in
middels hebben gekregen. We hebben
voor verschillende merken de alleen
verkoop. Uiteraard liggen de prijzen wat
hoger dan doorsnee maar echt peper
duur zijn we niet. Bovendien kan men er
van overtuigd zijn dat men het paar
schoenen ook echt exclusief heeft: dat is
op zich al iets heel bijzonders".
Het monumentenpandje is bij uitstek
geschikt voor een zaak als La Botte. Zelf
hebben Tilly en Jan de winkel ingericht,
met een paar decoratieve wandrekken,
een zitje van donker rotan en een bar
voor de klanten waar tussen het passen
door een drankje kan worden genuttigd.
Een paar leuke lampen en een antieke
kassa completeren het geheel.
Vrijdag 25 maart a.s. organiseert het
Open Jongerencentrum "De Beuk" een
disco-avond met medewerking van de
gelegenheids disc-jockey Henk Over-
wijk. Aanvang 20 u. Toegang gratis.
Zaterdag 26 maart treedt de Haagse
formatie "Clockwork" op met stevige,
swingende muziek, met de nodige rust
punten en vage invloeden, van Jethro
Tuil. De bezetting is: Peter de Graaff,
zang: Rob van Baaien' lead-gi-
taar/dwarsfluit; Wim Koeleman, slag
werk; Martijn van Duin. bas. Aanvang
21 u. Toegang 5,-
Woensdagavond 23 maart a.s. organi
seert de stichting Vrije School Zeeland
een lezing in dc Concert- en Gehoorzaal
te Middelburg. Spreker is dr. B. de Ia
Houssaye, medewerker van het volgens
de principes van Rudolf Steiner wer
kende "Zonnehuis" te Zeist.
De titel van de lezing is "Voeding vanuit
antroposofisch gezichtspunt". Aanvang
lezing 20.00 u. Toegangsprijs 1.50. De
lezing is openbaar.
De Zeeuwse alarmnummers zullen defi
nitief ook gaan fungeren als centrale
meldposten voor klachten over het mi
lieu.
Zoals bekend hebben gedeputeerde sta
ten enige tijd geleden besloten een proef
te nemen met het inschakelen van de
alarmnummers. Deze proef startte op 1
november en zou duren tot 1 mei van dit
jaar.
Tot en met januari zijn bij de
Zeeuwsch-Vlaamse post 10 a 15 klach
ten gedeponeerd. Van het alarmnum
mer voor Midden- en Noord-Zeeland
werd in dezelfde periode 13 maal ge
bruik gemaakt.
Gezien deze resultaten hebben g.s. be
sloten de tijdelijke regeling om te zetten
in een permanente. Dat betekent dus dal
de Zeeuwse burgers hun klachten over
stank, lawaai, vuil water etc. in het ver
volg kwijt kunnen bij 01100-14444
(Walcheren, Zuid- en Noord-Beveland
en Schouwen-Duiveland) en
01150-4444 (Zecuwsch-Vlaanderen).
Het Zeeuws-Vlaamse nummer zal in de
loop van het tweede kwartaal van dit
jaar worden gewijzigd in 94444.
Voor Tholen en Sint-Philipsland geldt
reeds het toekomstige landelijke alarm
nummer 0011. Hieraan kunnen even
eens milicuklachten worden doorgege
ven.
De alarmnummers zijn dag en nacht
bereikbaar. Wordt bij één van de centra
een klacht gedeponeerd, dan schakelen
die op hun beurt de juiste milieu-ins
tantie in.
recepten voor 4 personen
KIP A LA BONNE FEMME
1 braadkip van ca. 800 g. 4 aardappelen.
75 g mager rkspek in blokjes, 20 g mar
garine of boter. 1 ui. 100 g champignons,
peper. zout.
Grilleer de kip gaar en bruin, door hem
aan een draaispil te steken en gaar te
laten worden in 50 minuten, öf verdeel
de kip in vieren en leg die onder of op de
grill. Keer de stukken regelmatig en laat
het vlees gaar worden in 40 minten.
Schil de aardappelen, kook ze gaar en
snijd ze in plakken. Bak het rookspek uit
in de boter of margarine. Snijd de ui
klein en fruit die even mee. Bak de
schijfjes aardappel bruin en voeg de
laatste 5 minuten de in plakken gesne
den champignons toe.
Maak het geheel op smaak met peper,
zout en kleingesneden peterselie. Dit
gebakken mengsel noemt men een gar
nituur. Geef het bij de kip.
BEURRE MAITRE D'HOTEL
100 g boter. 2 eetlepels kleingesneden
peterselie, zout. peper, citroensap.
Roer de boter zacht. Roer de peterselie
en zout. peper en citroensap naar smaak
erdoor. Vorm in een stuk vetvrij papier
of plasticfolie een rol van de boter en
laat die opstijven. Snijd die in plakken
óf spuit de zachte boter in toeven op
vetvrij papier en laat die opstijven.
Geef de boter bij gegrilleerd vlees, bij
stokbrood. De boter kan 1 maand
diepgevrocren worden bewaard.
Westerscheldestraat 50.
Tel. 13112.
En onze standplaats op de Markt.
Bij aankoop van een BRUIDSBOEKET
Gaarne verzorgen wij uw BRUIDSWERK, ZAAL. en
AUTOVERSIERING. GRAFWERK enz.