Wat lust een zieke graag? als het wintert is het goed toto's maken TIPS VOOR DE KEUKEN de mode Reisplaid terug in Schoonheidsmasker analnseert huidt HERINNERINGEN AAN OUD-DOMBURG. VOORLICHTING OVER TAKEN SCHOOLRADEN F Woensdag 19 januari 1977 <^Hek op de voorgrond. Soms sta je tijdens een foto-sneeuw- wandeling te twijfelen of een be paald motief het op de hele foto wel zal doen. Neem nou een be sneeuwd weiland met op de ach tergrond. wazig in de mist. die bomen. Daar zit een goed plaatje in. Gelukkig denk je. voor je de opname maakt, aan de regel, dat landschapfoto's, als het kan. diepte moeten hebben. En dan ga je op zoek naar een hek. zo n oud en eenvoudig boerenhek. En als je daarna deze foto bekijkt, dan zie je dezelfde diepte als in de werkelijkheid. Het felle zwart en wit op de voorgrond en de grijzer wordende achtergrond zorgen er voor dat er voor het oog een grote afstand ligt tussen voor- en ach tergrond. Wie op zulke dingen let kan honderden meters diepte suggereren op een gewoon vlak stukje papier. Winter De eerste sneeuw. Er bestaat een misverstand, dat je veel sneeuw nodig hebt om mooie foto's te kun nen maken. Niks van waar! Bekijkt u maar eens deze bosfoto. deze winter gemaakt toen het eerste, dunne laagje sneeuw was gevallen. De grond is er lichter door geworden, de bomen kregen er een extra kon trast door, een zandpad slingert zich er tussen door en zorgt voor perspektief. 'n Simpele foto. maar knap van opbouw en sfeer. C^) Foto met een ritme. Fotograferen is: van alles uitproberen tot er iets boeiends ontstaat. Dat brengt ook deze foto: een stukje van een dak en muur van een huis. Wat is daar nu van te maken?, denk je als je een fotograaf bezig ziet met de opname. Maar dan zie je het resultaat en je ontdekt dat wit/zwarte golflijnenspe! van die sneeuw op het dak en het zwart/wit effekt van de muur. Een mooie plaat van zomaar een stukje van een besneeuwd huis. foto taal UPS OM IN DIT SEIZOEN i VEEL FOTO'S TE MAKEN Is binnen beter dan buitenDat zeggen we als de temperatuur buiten ander de grens van het behaaglijke is gedaald en de wind uit het gure Noorden blaast. Akkoord! Maar dat is nog geen reden om nu maar drie maanden bij de kachel te kleumen. Een lekkere winterwandeling is een weldaad voor onze gezondheidWilt u een motief om er op uit te trekken? K,eem dan de fotokamera mee en ontdek, dat de winterpeen veelzijdig fotomodel is. Iemand met een griepje voelt zich slap en futloos, en ook zijn eetlust is veelal niet groot. Om weer op krachten te ko men zijn niet vette, eiwitrijke en vitami- nerijke kostjes het beste. De patiënt zal frissmakende en makkelijk te eten ge rechten het meeste waarderen. Scherp gekruide gerechten zijn bij zieken mee stal niet erg in trek, ook al worden die anders nog zo gewaardeerd. Geef niet te grote porties. Een bordvol ontneemt iemand met geringe eetlust zelfs het laatste restje moed om aan de maaltijd te beginnen. Kleine porties die er aantrekkelijk uitzien en wat hapjes of drankjes tussendoor hebben meer effect. Onderstaande recepten zijn speciaal voor zieken. Recepten voor 2 personen kalfsragoQt in een randje aardappelpuree (2 porties) 200 g kalfspoelet, 4 dl water. zout. foelie. 1 peperkorrel, peterselie. 50 g wortelen. Vï kleine ui, 30 g boter of margarine, 30 g bloem, scheutje koffieroom, citroensap, peper, zout, peterselie, 250 g aardappel puree. Trek bouillon van het vlees, water, zout. specerijen en kruiden als peterselie, kleingesneden wortel en ui in 1 uur. Zeef de bouillon. Smelt de boter of margarine. Roer de bloem erdoor. Schenk de helft van de bouillon erbij en breng het geheel roerend aan de kook. Schenk de rest van de bouillon er in ge deelten bij en breng de saus steeds aan de kook, onder goed roeren. Snijd het vlees in kleine stukjes. Doe ze bij de saus. Maak de ragout op smaak af met room, citroensap, peper, zout en kleingesneden peterselie. Spuit op een bordje een randje aardap pelpuree. Laat dat lichtbruin worden onder een hete grill en vul de rand met kalfsragoüt. roerei met champignons (2 porties) 100 g champignons, x/i eetlepel boter of margarine, 2 eieren, 2 eetlepels melk, peper, zout, xh eetlepel kleingesneden bieslook, lA eetlepel kleingesneden pe terselie, 2 sneden geroosterd brood, bo ter of margarine. Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes. Bak de champignons licht in de boter of margarine. Klop de eieren los met de melk en voeg peper, zout, de bieslook en peterselie toe. Schenk het eiermengsel bij de champignons en laat de onderste laag stollen. Schep het los van de bodem en wacht tot weer een gedeelte vloeibaar ei is gestold en maak het opnieuw los. Ga zo door tot alle ei net is gestold. Geef het roerei op dun met boter of margarine besmeerde sneetjes geroosterd brood. sinaasappelgeleitjes (2 stuks) 2 dl sinaasappelsap, 6 g gelatine (3 blaadjes), (slagroom). Week de gelatine in ruim koud water. Los de gelatine op in een bodempje heet water (het water mag niet koken). Schenk de opgeloste gelatine in een dun straaltje al roerend bij het sinaasappel sap. Verdeel dit mengsel over twee klei ne puddingvormpjes. Laat de gelei op stijven. Houdt de vormpjes even in heet water voordat u de puddinkjes stort. Garneer ze eventueel met een klein toefje slagroom. petit Suisse met vruchten (2 porties) 2 petit Suisses of 1 potje Bulgaarse yog hurt, 1 schijf ananas, 1 mandarijn. 1 kleine banaan. Keer de petit Suisses op een bordje of in een schaaltje. Snijd de schijf ananas klein. Pel de mandarijn en de banaan en snijd ze klein. Vermeng ze met de ana nas èn het sap. Bedek de petit Suisses of Bulgaarse yoghurt met de vruchtensala de. grapefruitdrank (2 glazen) 60 g magere kwark. 2 dl grapefruitsap. sap van Zi citroen, 1 eetlepel honing of basterdsuiker. Roer de kwark los met het vruchtesap en de honing of basterdsuiker, bouillon met toost en smeerkaas (1 liter) 750 g schenkel. 20 g boter of margarine. 1 1 water, zout, 1 ui, 200 g wortelen, foe lie. peper, peterselie, selderij, bieslook, kervel, melba toostjes, smeerkaas, ci troen. Laat de boter of margarine bruin wor den en bak hierin de schenkel aan beide zijden bruin. Fruit de kleingesneden ui en wortel even mee. Schenk het water erbij en voeg zout. foelie en peper toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en trek er in 3 uur een pittige bouillon van. Zeef hem. Voeg veel kleingesneden groene kruiden toe en geef bij de bouillon een toostje met smeerkaas en een schijfje citroen. vrouw zo belangrijk gevoel van "goed voor de dag komen". Niet voor elke dag, maar toch zeker eens per week hoort een gezichtsmasker thuis onder het hoofdstuk regelmatige huid verzorging. Te weinig vrouwen kennen nog de haast wonderlijke resultaten van zo'n speciale behandeling die toch zo eenvoudig is - en waar u echt niet voor naar de schoonheidsspecialiste hoeft te gaan. STAP VOORUIT De laatste sensationele ontdekking op het gebied van huidverzorging is Max Factor's huidanalyse masker. Dit is een revolutionair diepreinigend aftrekbaar masker, dat de poriën verfijnt en de huid stimuleert terwijl tegelijker tijd de huidN roblemen worden vastge legd. Het masker maakt een copie van de huid en men kan zo zijn eigen huid type analyseren. Na het reinigen, het masker met de bor stel in een dikke, egale laag over gezicht en hals aanbrengen. De ogen en haarlijn laten we vrij. Voor een maximaal resultaat moet het masker 30 minuten opblijven of tot het droog is. Gebruik de vinéertoppen om de randen los te maken. Trek het masker langzaam in één geheel af. te beginnen bij het voorhoofd. Verwijder restjes met een warme, vochtige doek. Het huidanalyse masker moet éénmaal per week gebruikt worden als de huid droog of gevoelig is. Bij een vette, nor male of gecombineerde huid echter meerdere malen gebruiken. ANALYSE Om een maximaal effect te bereiken als schoonheidsanalyse, moei het masker gebruikt worden zonder eerst de huid te reinigen. Leg het afgenomen masker op een glad. donker oppervlak, de binnenkant naar boven. Een donkere ondergrond geeft het beste beeld. Droge huid met schilfertjes Uiterlijk van het masker: dof, ruw op pervlak, huidschilfertjes zijn aanwezig. Behandeling: gebruik het maskeren een goede reiniger om de dode huidcellen te verwijderen. Droge gedeelten moeten dagelijks behandeld worden met Ultra- lucent enriched moisturizer en enriched night cream. Vette huid Uiterlijk van het masker: glimmend. Behandeling: reinig tweemaal daags met Milky Cleanser, gebruik hierna al tijd de Facial Freshener. Normale huid Uiterlijk van het masker: egaal en dof, geen glimmende plaatsen of schilfertjes. Behandeling: handhaaf de huidige huidverzorgingsprodukten voor reini ging, stimulering en voeding. HEILIGE BOONTJES Peulvruchten smaken erg goed als het buiten koud is. Bonen, erwten en linzen leveren goedkoop eiwit. Peulvruchten in combinatie met graanprodukten zoals Door de plotselinge mode in Schotse rokken, kilts en bijpassende omslagdoe ken met franjes, is ook de klassiek ge ruite plaid weer terug.... maar nu als mode item. In allerlei kleuren en dessins wordt de Draion plaid meegenomen op reis. Kinderen doen er een dutje onder en op de wintersport behoedt hij velen gerst, rijst, tarwebloem of met eieren kunnen vlees goed vervangen. Let er bij het kopen van gedroogde peulvruchten op dat de bonen en erw ten: voor ijsvocten. Het ouwelijke omaatjes image is eraf en plotseling is de plaid weer een praktisch mode accessoire. Vreemd genoeg is de populariteit van de plaid ook op het dekenformaat (tot 2.20 x 2.60 m) overgeslagen. Nederland is nog altijd een land waar men van lekker warm instoppen houdt en van lekker kunnen wassen. En dat kan gemakkelijk bij een draion plaid. Vandaar de niet uit te roeien populari teit van een deken die van tijd tot tijd tot mode wordt gebombardeerd. gelijk van grootte zijn droog en niet schimmelig zijn niet muf ruiken Overjarige peulvruchten worden don kerder van kleur en krijgen een harde schil. Ze zijn veel moeilijker gaar te krijgen. Droge peulvruchten kunnen erg goed worden bewaard en bederven bij na niet. Bewaar ze liever niet langer dan één jaar in papieren, geperforeerde pla stic of katoenen zakken in een koele, niet al te droge, donkere, goed geventi leerde ruimte. Op verpakte peulvruch ten moet vermeld zijn de soortnaam, of ze uit het buitenland afkomstig zijn en het gewicht. Recepten voor 4 personen BAKED BEANS 500 g bruine bonen of 2 blikken bruine bonen. 100 g bacon. I eetlepel bruine suiker. 2 kleingesneden uien. I eetlepel mosterd, gemberpoeder. 3 eetlepels stroop, zout. Zet de bruine bonen de avond tevoren in 1 1 water in de week. Kook de ge weekte bonen gaar in het weekwater met zout in Zi a 1 uur of warm bonen uit blik op. Bak de bacon uit. Schep de bonen met het kookvocht in een vuurvaste schotel. Roer de bruine suiker, uien. mosterd, gemberpoeder en siroop door het kook vocht. Schenk dit mengsel op de bonen en leg de bacon met het vel erop. Schuif de schotel in het midden van een warme oven (175°C) en laat de bonen daar 1 2 uur in staan. Serveer de schotel met een salade, b.v. witte koolsalade. KAPUCIJNERS "MET VAN ALLES" Geef de kapucijners met een aantal ge rechtjes op dezelfde wijze als een Indi sche rijsttafel. KAPUCIJNERS 500 g kapucijners, 1 Zi 1 water, zout, of 2 blikken kapucijners. Zet de kapucijners de avond tevoren in de week in de 1 l/i 1 water. Kook ze gaar in het weekwater met zout in 30 a 60 minuten. Warm de kapucijners uit blik alleen maar op en laat ze uitlekken. Geef als bijgerechtjes: GEBAKKEN APPELBLOKJES 2 stevige zure appels, kaneel. 1 eetlepel boter of margarine. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Bestrooi ze met ka neel. Laat de boter of margarine licht bruin worden en bak de blokjes appel hierin snel bruin. ZUURKOOLSALADE 250 g zuurkool. !4 blikje ananas. Haal de zuurkool uit elkaar. Laat de ananas uitlekken en meng die door de zuurkool. Voeg wal ananassap bij de salade en garneer het geheel niet achtergehouden stukjes ananas. SOJABONENSCHOTEL MET ZURE EIERSAUS 500 g sojabonen. 50 g boter of margari ne. I theelepel komijn. I ui. 200 g champignons. 2 paprika's. 3 dl water, azijn. 4 eierdooiers, zout. peper. I eetle pel bloem. 25 g boter of margarine. Weck de sojabonen 24 uur. Kook ze gaar in het weekwater in 2 a 2 xh uur. Giet ze af. Smelt de boter of margarine, fruit hierin de kleingesneden paprika's en champignons. Schep dit mengsel door de sojabonen en maak het geheel op smaak af met peper en zout. Voor de zure eiersaus: Klop de eier dooiers schuimig en voeg water, azijn en zout toe. Breng dit mengsel al roerend aan de kook (niet in een aluminium pan). Laat de saus binden. Roer de bloem met I eetlepel water glad en ver dun het papje met water. Bind de saus bij met dit papje. Voeg de boter of mar garine in kleine blokjes bij de saus onder voortdurend roeren. Geef de saus bij de bonenschotel. Koop sojabonen in een reformhuis of bij een gespecialiseerde kruidenier. Voor de herinneringen aan het oude, rustige Walcheren dit keer weer eens de aandacht op Domburg gericht. Op de bovenste fotot het kasteel Westhove waarvan mogelijk in de nabije toekomst een deel als biologisch museum zal worden ingericht. De onderste foto een beeld van de Dorpsstraat uit de tijd toen het massale gemotoriseerde toerisme nog geen bezit van het eiland (en dus ook van Domburg) had geno men. «Vetthov», Het district Zeeland van de Vereniging voor Openbaar Onderwijs organiseert dinsdag 2 februari a.s., des avonds half acht, in de aula van de Rijks Pedagogi sche Academie te Middelburg een1 voorlichtingsavond over de bevoegdhe den en taken van oudercommissies en schoolraden. Centraal zal de vraag staan: Hoe kun nen (moeten) per leerschoolraden advi seren over het bedrag ling. Een vraag die in vele plaatsen jaarlijks wordt gesteld. Mej. mr. J. Whitlau, directeur van het bureau van V.O.O. in Amsterdam, zal een inleiding houden. Schoonheidsverzorging, zo oflVHVde geschiedenis, was eens het voorrecht van slechts enkelen. Tegen woordig kan elke vrouw haar schoonheid accentueren, zoals een frisse, vlekkeloze, zachte en van gezondheid stralende huid. Schoonheidsmiddelen werden vroeger gebrouwen, als probeersel in de "kook boek-stijl", in de huiselijke keuken. Sinds lang echter worden in de labora toria wetenschappelijke formules ont wikkeld, welke vervolgens, tijdens het hele bereidingsproces zorgvuldig wor den gecontroleerd en getest op hun doelmatigheid. Er was een tijd, waarin schoonheidsver zorging werd veroordeeld als een tijd- en geldverspillende dwaasheid. Nu echter erkent men, zelfs de medicus en de psy choloog, dat deze verzorging een waar devolle bijdrage vormt tot het voor elke

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1977 | | pagina 13