Wat lust een zieke graag?
als het wintert is het goed toto's maken
TIPS VOOR DE KEUKEN
de mode
Reisplaid terug in
Schoonheidsmasker
analnseert huidt
HERINNERINGEN
AAN OUD-DOMBURG.
VOORLICHTING
OVER TAKEN
SCHOOLRADEN
F
Woensdag 19 januari 1977
<^Hek op de voorgrond. Soms sta
je tijdens een foto-sneeuw-
wandeling te twijfelen of een be
paald motief het op de hele foto
wel zal doen. Neem nou een be
sneeuwd weiland met op de ach
tergrond. wazig in de mist. die
bomen. Daar zit een goed plaatje
in. Gelukkig denk je. voor je de
opname maakt, aan de regel, dat
landschapfoto's, als het kan.
diepte moeten hebben. En dan ga
je op zoek naar een hek. zo n oud
en eenvoudig boerenhek. En als
je daarna deze foto bekijkt, dan
zie je dezelfde diepte als in de
werkelijkheid. Het felle zwart en
wit op de voorgrond en de grijzer
wordende achtergrond zorgen er
voor dat er voor het oog een grote
afstand ligt tussen voor- en ach
tergrond. Wie op zulke dingen let
kan honderden meters diepte
suggereren op een gewoon vlak
stukje papier.
Winter
De eerste sneeuw. Er bestaat een misverstand, dat
je veel sneeuw nodig hebt om mooie foto's te kun
nen maken. Niks van waar! Bekijkt u maar eens deze
bosfoto. deze winter gemaakt toen het eerste, dunne
laagje sneeuw was gevallen. De grond is er lichter
door geworden, de bomen kregen er een extra kon
trast door, een zandpad slingert zich er tussen door
en zorgt voor perspektief. 'n Simpele foto. maar
knap van opbouw en sfeer. C^)
Foto met een ritme. Fotograferen is: van alles
uitproberen tot er iets boeiends ontstaat. Dat brengt
ook deze foto: een stukje van een dak en muur van
een huis. Wat is daar nu van te maken?, denk je als
je een fotograaf bezig ziet met de opname. Maar dan
zie je het resultaat en je ontdekt dat wit/zwarte
golflijnenspe! van die sneeuw op het dak en het
zwart/wit effekt van de muur. Een mooie plaat van
zomaar een stukje van een besneeuwd huis.
foto
taal
UPS OM IN DIT SEIZOEN
i VEEL FOTO'S TE MAKEN
Is binnen beter dan buitenDat zeggen we als de temperatuur buiten ander de grens van
het behaaglijke is gedaald en de wind uit het gure Noorden blaast. Akkoord! Maar dat is
nog geen reden om nu maar drie maanden bij de kachel te kleumen. Een lekkere
winterwandeling is een weldaad voor onze gezondheidWilt u een motief om er op uit te
trekken? K,eem dan de fotokamera mee en ontdek, dat de winterpeen veelzijdig fotomodel
is.
Iemand met een griepje voelt zich slap
en futloos, en ook zijn eetlust is veelal
niet groot. Om weer op krachten te ko
men zijn niet vette, eiwitrijke en vitami-
nerijke kostjes het beste. De patiënt zal
frissmakende en makkelijk te eten ge
rechten het meeste waarderen. Scherp
gekruide gerechten zijn bij zieken mee
stal niet erg in trek, ook al worden die
anders nog zo gewaardeerd.
Geef niet te grote porties. Een bordvol
ontneemt iemand met geringe eetlust
zelfs het laatste restje moed om aan de
maaltijd te beginnen. Kleine porties die
er aantrekkelijk uitzien en wat hapjes of
drankjes tussendoor hebben meer effect.
Onderstaande recepten zijn speciaal
voor zieken.
Recepten voor 2 personen
kalfsragoQt in een randje aardappelpuree
(2 porties)
200 g kalfspoelet, 4 dl water. zout. foelie.
1 peperkorrel, peterselie. 50 g wortelen.
Vï kleine ui, 30 g boter of margarine, 30 g
bloem, scheutje koffieroom, citroensap,
peper, zout, peterselie, 250 g aardappel
puree.
Trek bouillon van het vlees, water, zout.
specerijen en kruiden als peterselie,
kleingesneden wortel en ui in 1 uur.
Zeef de bouillon. Smelt de boter of
margarine. Roer de bloem erdoor.
Schenk de helft van de bouillon erbij en
breng het geheel roerend aan de kook.
Schenk de rest van de bouillon er in ge
deelten bij en breng de saus steeds aan
de kook, onder goed roeren.
Snijd het vlees in kleine stukjes. Doe ze
bij de saus. Maak de ragout op smaak af
met room, citroensap, peper, zout en
kleingesneden peterselie.
Spuit op een bordje een randje aardap
pelpuree. Laat dat lichtbruin worden
onder een hete grill en vul de rand met
kalfsragoüt.
roerei met champignons (2 porties)
100 g champignons, x/i eetlepel boter of
margarine, 2 eieren, 2 eetlepels melk,
peper, zout, xh eetlepel kleingesneden
bieslook, lA eetlepel kleingesneden pe
terselie, 2 sneden geroosterd brood, bo
ter of margarine.
Snijd de schoongemaakte champignons
in plakjes. Bak de champignons licht in
de boter of margarine. Klop de eieren
los met de melk en voeg peper, zout, de
bieslook en peterselie toe. Schenk het
eiermengsel bij de champignons en laat
de onderste laag stollen. Schep het los
van de bodem en wacht tot weer een
gedeelte vloeibaar ei is gestold en maak
het opnieuw los. Ga zo door tot alle ei
net is gestold. Geef het roerei op dun
met boter of margarine besmeerde
sneetjes geroosterd brood.
sinaasappelgeleitjes (2 stuks)
2 dl sinaasappelsap, 6 g gelatine (3
blaadjes), (slagroom).
Week de gelatine in ruim koud water.
Los de gelatine op in een bodempje heet
water (het water mag niet koken).
Schenk de opgeloste gelatine in een dun
straaltje al roerend bij het sinaasappel
sap. Verdeel dit mengsel over twee klei
ne puddingvormpjes. Laat de gelei op
stijven. Houdt de vormpjes even in heet
water voordat u de puddinkjes stort.
Garneer ze eventueel met een klein
toefje slagroom.
petit Suisse met vruchten (2 porties)
2 petit Suisses of 1 potje Bulgaarse yog
hurt, 1 schijf ananas, 1 mandarijn. 1
kleine banaan.
Keer de petit Suisses op een bordje of in
een schaaltje. Snijd de schijf ananas
klein. Pel de mandarijn en de banaan en
snijd ze klein. Vermeng ze met de ana
nas èn het sap. Bedek de petit Suisses of
Bulgaarse yoghurt met de vruchtensala
de.
grapefruitdrank (2 glazen)
60 g magere kwark. 2 dl grapefruitsap.
sap van Zi citroen, 1 eetlepel honing of
basterdsuiker.
Roer de kwark los met het vruchtesap en
de honing of basterdsuiker,
bouillon met toost en smeerkaas (1 liter)
750 g schenkel. 20 g boter of margarine.
1 1 water, zout, 1 ui, 200 g wortelen, foe
lie. peper, peterselie, selderij, bieslook,
kervel, melba toostjes, smeerkaas, ci
troen.
Laat de boter of margarine bruin wor
den en bak hierin de schenkel aan beide
zijden bruin. Fruit de kleingesneden ui
en wortel even mee. Schenk het water
erbij en voeg zout. foelie en peper toe.
Breng het geheel langzaam aan de kook
en trek er in 3 uur een pittige bouillon
van. Zeef hem.
Voeg veel kleingesneden groene kruiden
toe en geef bij de bouillon een toostje
met smeerkaas en een schijfje citroen.
vrouw zo belangrijk gevoel van "goed
voor de dag komen".
Niet voor elke dag, maar toch zeker eens
per week hoort een gezichtsmasker thuis
onder het hoofdstuk regelmatige huid
verzorging. Te weinig vrouwen kennen
nog de haast wonderlijke resultaten van
zo'n speciale behandeling die toch zo
eenvoudig is - en waar u echt niet voor
naar de schoonheidsspecialiste hoeft te
gaan.
STAP VOORUIT
De laatste sensationele ontdekking op
het gebied van huidverzorging is Max
Factor's huidanalyse masker.
Dit is een revolutionair diepreinigend
aftrekbaar masker, dat de poriën verfijnt
en de huid stimuleert terwijl tegelijker
tijd de huidN roblemen worden vastge
legd. Het masker maakt een copie van
de huid en men kan zo zijn eigen huid
type analyseren.
Na het reinigen, het masker met de bor
stel in een dikke, egale laag over gezicht
en hals aanbrengen. De ogen en haarlijn
laten we vrij.
Voor een maximaal resultaat moet het
masker 30 minuten opblijven of tot
het droog is. Gebruik de vinéertoppen
om de randen los te maken. Trek het
masker langzaam in één geheel af. te
beginnen bij het voorhoofd. Verwijder
restjes met een warme, vochtige doek.
Het huidanalyse masker moet éénmaal
per week gebruikt worden als de huid
droog of gevoelig is. Bij een vette, nor
male of gecombineerde huid echter
meerdere malen gebruiken.
ANALYSE
Om een maximaal effect te bereiken als
schoonheidsanalyse, moei het masker
gebruikt worden zonder eerst de huid te
reinigen.
Leg het afgenomen masker op een glad.
donker oppervlak, de binnenkant naar
boven. Een donkere ondergrond geeft
het beste beeld. Droge huid met
schilfertjes
Uiterlijk van het masker: dof, ruw op
pervlak, huidschilfertjes zijn aanwezig.
Behandeling: gebruik het maskeren een
goede reiniger om de dode huidcellen te
verwijderen. Droge gedeelten moeten
dagelijks behandeld worden met Ultra-
lucent enriched moisturizer en enriched
night cream.
Vette huid
Uiterlijk van het masker: glimmend.
Behandeling: reinig tweemaal daags
met Milky Cleanser, gebruik hierna al
tijd de Facial Freshener.
Normale huid
Uiterlijk van het masker: egaal en dof,
geen glimmende plaatsen of schilfertjes.
Behandeling: handhaaf de huidige
huidverzorgingsprodukten voor reini
ging, stimulering en voeding.
HEILIGE BOONTJES
Peulvruchten smaken erg goed als het
buiten koud is. Bonen, erwten en linzen
leveren goedkoop eiwit. Peulvruchten in
combinatie met graanprodukten zoals
Door de plotselinge mode in Schotse
rokken, kilts en bijpassende omslagdoe
ken met franjes, is ook de klassiek ge
ruite plaid weer terug.... maar nu als
mode item. In allerlei kleuren en dessins
wordt de Draion plaid meegenomen op
reis. Kinderen doen er een dutje onder
en op de wintersport behoedt hij velen
gerst, rijst, tarwebloem of met eieren
kunnen vlees goed vervangen.
Let er bij het kopen van gedroogde
peulvruchten op dat de bonen en erw
ten:
voor ijsvocten. Het ouwelijke omaatjes
image is eraf en plotseling is de plaid
weer een praktisch mode accessoire.
Vreemd genoeg is de populariteit van de
plaid ook op het dekenformaat (tot 2.20
x 2.60 m) overgeslagen.
Nederland is nog altijd een land waar
men van lekker warm instoppen houdt
en van lekker kunnen wassen. En dat
kan gemakkelijk bij een draion plaid.
Vandaar de niet uit te roeien populari
teit van een deken die van tijd tot tijd tot
mode wordt gebombardeerd.
gelijk van grootte zijn
droog en niet schimmelig zijn
niet muf ruiken
Overjarige peulvruchten worden don
kerder van kleur en krijgen een harde
schil. Ze zijn veel moeilijker gaar te
krijgen. Droge peulvruchten kunnen erg
goed worden bewaard en bederven bij
na niet. Bewaar ze liever niet langer dan
één jaar in papieren, geperforeerde pla
stic of katoenen zakken in een koele,
niet al te droge, donkere, goed geventi
leerde ruimte. Op verpakte peulvruch
ten moet vermeld zijn de soortnaam, of
ze uit het buitenland afkomstig zijn en
het gewicht.
Recepten voor 4 personen
BAKED BEANS
500 g bruine bonen of 2 blikken bruine
bonen. 100 g bacon. I eetlepel bruine
suiker. 2 kleingesneden uien. I eetlepel
mosterd, gemberpoeder. 3 eetlepels
stroop, zout.
Zet de bruine bonen de avond tevoren in
1 1 water in de week. Kook de ge
weekte bonen gaar in het weekwater met
zout in Zi a 1 uur of warm bonen uit blik
op. Bak de bacon uit. Schep de bonen
met het kookvocht in een vuurvaste
schotel.
Roer de bruine suiker, uien. mosterd,
gemberpoeder en siroop door het kook
vocht. Schenk dit mengsel op de bonen
en leg de bacon met het vel erop.
Schuif de schotel in het midden van een
warme oven (175°C) en laat de bonen
daar 1 2 uur in staan.
Serveer de schotel met een salade, b.v.
witte koolsalade.
KAPUCIJNERS "MET VAN ALLES"
Geef de kapucijners met een aantal ge
rechtjes op dezelfde wijze als een Indi
sche rijsttafel.
KAPUCIJNERS
500 g kapucijners, 1 Zi 1 water, zout, of 2
blikken kapucijners.
Zet de kapucijners de avond tevoren in
de week in de 1 l/i 1 water. Kook ze gaar
in het weekwater met zout in 30 a 60
minuten.
Warm de kapucijners uit blik alleen
maar op en laat ze uitlekken. Geef als
bijgerechtjes:
GEBAKKEN APPELBLOKJES
2 stevige zure appels, kaneel. 1 eetlepel
boter of margarine. Schil de appels en
snijd ze in blokjes. Bestrooi ze met ka
neel. Laat de boter of margarine licht
bruin worden en bak de blokjes appel
hierin snel bruin.
ZUURKOOLSALADE
250 g zuurkool. !4 blikje ananas.
Haal de zuurkool uit elkaar. Laat de
ananas uitlekken en meng die door de
zuurkool. Voeg wal ananassap bij de
salade en garneer het geheel niet
achtergehouden stukjes ananas.
SOJABONENSCHOTEL MET
ZURE EIERSAUS
500 g sojabonen. 50 g boter of margari
ne. I theelepel komijn. I ui. 200 g
champignons. 2 paprika's. 3 dl water,
azijn. 4 eierdooiers, zout. peper. I eetle
pel bloem. 25 g boter of margarine.
Weck de sojabonen 24 uur. Kook ze
gaar in het weekwater in 2 a 2 xh uur.
Giet ze af. Smelt de boter of margarine,
fruit hierin de kleingesneden paprika's
en champignons. Schep dit mengsel
door de sojabonen en maak het geheel
op smaak af met peper en zout.
Voor de zure eiersaus: Klop de eier
dooiers schuimig en voeg water, azijn en
zout toe. Breng dit mengsel al roerend
aan de kook (niet in een aluminium
pan). Laat de saus binden. Roer de
bloem met I eetlepel water glad en ver
dun het papje met water. Bind de saus
bij met dit papje. Voeg de boter of mar
garine in kleine blokjes bij de saus onder
voortdurend roeren. Geef de saus bij de
bonenschotel.
Koop sojabonen in een reformhuis of bij
een gespecialiseerde kruidenier.
Voor de herinneringen aan het oude, rustige Walcheren dit keer weer eens de
aandacht op Domburg gericht.
Op de bovenste fotot het kasteel Westhove waarvan mogelijk in de nabije
toekomst een deel als biologisch museum zal worden ingericht. De onderste
foto een beeld van de Dorpsstraat uit de tijd toen het massale gemotoriseerde
toerisme nog geen bezit van het eiland (en dus ook van Domburg) had geno
men.
«Vetthov»,
Het district Zeeland van de Vereniging
voor Openbaar Onderwijs organiseert
dinsdag 2 februari a.s., des avonds half
acht, in de aula van de Rijks Pedagogi
sche Academie te Middelburg een1
voorlichtingsavond over de bevoegdhe
den en taken van oudercommissies en
schoolraden.
Centraal zal de vraag staan: Hoe kun
nen (moeten) per leerschoolraden advi
seren over het bedrag ling. Een vraag die
in vele plaatsen jaarlijks wordt gesteld.
Mej. mr. J. Whitlau, directeur van het
bureau van V.O.O. in Amsterdam, zal
een inleiding houden.
Schoonheidsverzorging, zo
oflVHVde geschiedenis, was eens het
voorrecht van slechts enkelen. Tegen
woordig kan elke vrouw haar schoonheid
accentueren, zoals een frisse, vlekkeloze,
zachte en van gezondheid stralende huid.
Schoonheidsmiddelen werden vroeger
gebrouwen, als probeersel in de "kook
boek-stijl", in de huiselijke keuken.
Sinds lang echter worden in de labora
toria wetenschappelijke formules ont
wikkeld, welke vervolgens, tijdens het
hele bereidingsproces zorgvuldig wor
den gecontroleerd en getest op hun
doelmatigheid.
Er was een tijd, waarin schoonheidsver
zorging werd veroordeeld als een tijd- en
geldverspillende dwaasheid. Nu echter
erkent men, zelfs de medicus en de psy
choloog, dat deze verzorging een waar
devolle bijdrage vormt tot het voor elke