Walcherse schapenkaas werd na jaren her-ontdekt VAKANTIE gourmette Wij gaan met Vakantie 15 t/m zaterdag 27 JULI a.s. De Lichtbron Zeeland B.V. Veilig gebruik van butaan en propaangas Embleem tegen tandbederf Kleine gebreken - wat doen we eraan? GESLOTEN Volgens eeuwenoud recept bereid van 15 t/m 20 juli a.s. t> Katrien Miltenburg heeft „geheime" producente voor deze delicatesse WIJ ZIJN WEGENS Paprika grill recepten Week no. 28 De natuur in HET ZEEUWSE WIJNHUIS WINKEL CENTRUM DAUWENDAELE VRIJLANDSTRAAT 81 MIDDELBURG SLIJTERIJ WIJN EN DELICATESSENHANDEL NOTENBAR Onze EXPERTZAAK TE VLISSINGEN, Badhuisstraat 6, en onze VERLICHTINGSSPECIAALZAAK TE MIDDELBURG, L. Noordstr. 14 zullen wegens vakantie van onze Verkoopmedewerkers gesloten zijn, van maandag Voor verkoop en Service zal geopend blijven onze Expert zaak te Middelburg, L. Noordstraat 20 - Tel. 01180 - 13373 Wij hopen van daaruit al onze afnemers op Walcheren zo goed mogelijk te helpen. Na deze 14 dagen staan al onze medewerkers hopelijk weer fris en uitgerust voor U klaar. L. Noordstraat 20 Tel. 01180 - 13373 Middelburg Couperose Moedervlekken Meeëters Milia of gerstekorrels Wratten SMIKKELTIPS VF „De mensen zeggen altijd: „Katrlentje houdt van kaas en kleurtjes" en Ik moet toegeven: gel^k hebben ze. Ik ben alle twee stapel dol. En niet dat het daar mee ophoudt, want er zjjn nog 1001 dmgen meer waar ik van veel van houd". Aan het woord is Katrien Miltenburg die ongeveer 10 jaar geleden het grote huis in de Vlissingse Badhuisstraat verwisselde voor een liefelijk boerderijtje in de zak van Zuid- Beveland, gelegen aan een doodstil landweggetje, ergens in de omgeving van Oudelande, een woonplaats waar ze overigens intens gelukkig mee is. Iedere dag al heel vroeg r^jdt ze in haar snelle mini naar Vlissingen, waar ze een exclusief kaaswinkeltje drijft, „De Kaasstolp" genaamd. Ook in Goes heeft ze een dergeUjk winkeltje - op de Zeelandpromenade - dat dezelfde naam draagt. Een van de exclusieve kaassoorten die daar verkocht worden is de ouderwetse schapenkaas. Kaas die gemaakt wordt volgens een eeuwenoud recept, bij de boer thuis. In dit geval gaat dat maar ten dele op, want het is de boerin die voor Katrien de schapenkaas bereidt. „Weetje" zegt Katrien, „het is voor ons 'eigenlijk ontzettend moeilijk om over de schapenkaas te praten, temeer daar de dame die het voor ons maakt, van geen enkele vorm van publiciteit wil weten. Bovendien willen wij dat ook liever niet, omdat er dan naar alle waar schijnlijkheid binnen de kortst moge lijke keren kapers op de kaaskust ver schijnen, daar de schapenkaas een artikel is dat steeds meer in de belang stelling komt te staan. Geen wonder, want het is een erg lekkere kaas - je moet naar eigen smaak peper en zout toevoegen - en bovendien zitten er veel voedingsstoffen in waardoor de kaas zeer gezond is. Ik weeet nog wel dat we in de oorlogsjaren - ik woonde toen in Veere - bij de buurman om schapenkaas gingen, gewapend met een schotel en ^en theedoek. Toendertijd was de schapenkaas voor ons eigenlijk niet uit het dagelijks menu weg te denken. Een hele tijd hoorde men vrijwel niets meer over schapenkaas, tot die op een zeker moment weer her-ontdekt werd. Deze gang van zaken past eigenlijk goed in de „hang naar hetgeen vroeger was" die je vandaag de dag allerwegen tegenkomt." Toch was het voor Katrien niet een voudig om aan schapenkaas te komen: in eerste instantie vond ze in Serooskerke een boerin die de produktie voor haar rekening wilde nemen, maar ma verloop van tijd kreeg die 't te druk met 't gewone werk op de boerderij. Zodoende moest naar een andere pro ducent of producente worden uitge keken. Gelukkig werd toen in een van de andere Walcherse dorpen een mevrouw gevonden die bereid bleek schapenkaas te maken. Dat valt nog helemaal niet mee - alhoewel het kaas bereidingsproces niet zo ingewikkeld is - omdat het wel zaak is dat iedere morgen vroeg de schapen worden getaolken. Dat gebeurt nog op de ouderwetse manier: op de knietjes op de harde grond. Als je dan een behoorlijk aantal schapen hebt rondlopen is het niet zo moeilijk na te gaan dat je dat best gaat voelen als je even bezig bent....! Als alle melk verzameldis wordt deze tot een bepaalde temperatuur verhit, exact te kontroleren op de thermometer. Daar na wordt aan de schapenmelk de stremsel toegevoegd en kan de zaak in vormen worden gegoten om af te koelen. Al na verloop van enkele uren is de schapenkaaas gereed. Kersvers dus iedere dag. Op de vraag of het nu uitsluitend mensen van de oudere garde zijn die schapenkaas kopen, antwoordt Katrien ontkennend. Vooral de jongere gene ratie proeert meer en meer deze kaas soort, temeeidaarvelen er nog nooit van hebben gehoord, laat staan hebben ge proefd. Opmerkelijk is ook dat schapenkaas een typischWalcherse aan gelegenheid blijkt te zijn; in Zuid-Beve land weet men duidelijk minder van het bestaan van dit produkt af. De beide kaaswinkeltjes lopen uit stekend en er gaat dan ook bijna geen dag voorbij of Katrien komt doodmoe op haar boerderijtje terug. Geen nood, als het weer het toelaat, verschijnt ze binnen de kortst mogelijke keren weer buiten, gekleed in trainingspak om haar dagelijkse hardloop training te be ginnen. „Je weet niet wat je overkomt jo" zegt ze genietend, „heerlijk als je 'n hele dag binnen hebt gezeten om dan eens fijn buiten je spieren los te kunnen gooien, daar knap je pas echt van op. Vaak gaat m'n vriendin ook mee, we lopen over dijkjes en binnenwegen, overal is het heerlijk rustig,. Weinig mensen, weinig verkeer. Het aller fijnste vind ik eigenlijk dat je zo buiten alle mooie dingen in de natuur zo fijn kunt bekijken. Vlak bij ons in de buurt heb ik een soort „privé domein" een soort bosje, dat vlak aan een oude dijk ligt. Dit stukje natuurschoon is af gesloten en er komt zodoende niemand in. Het onkruid groeit er ongeveer manshoog.... geweldig gewoon. Vaak trek ik er ook op de fiets op uit, ik heb een race fietsje-geen wonder want m'n buurman is Kees Bal-met een mandje voorop waar ik allerlei vondsten instop. Wat ik vooral belangrijk vind: -• - J 2>, de mensen moesten er hun kinderen veel meer op wijzen hoe mooi de natuur wel is. Immers: ieder jaargetijde heeft z'n eigen bekoorlijkheden, z'n eigen typische planten, telkens is er wat anders te zien. Bepaald geen wonder dat Katrien de beide „Kaasstolps" wel eens „niet ziet zitten", want het huis dat zij en haar echtgenoot bewonen is een paleisje op zich. Van buiten is het nog helemaal het boerenbehuizinkje gebleven maar van binnen is er wel één en ander gewijzigd. Alle verbouwingswerkzaam heden werden door Katrien en Pieter Miltenburg met behulp van vrienden en bekenden - af en toe - uitgevoerd. De in» richting van het huis is zo opvallend dat ,een Antwerps binnenhuisarchitekt er foto's van maakte die nu in de Antwerpse Grand Bazar te bewonderen zijn. Net zo rigoreus als het huis onderhanden werd genomen, verging het ook de tuin rondom het huis. „Toen we hier pas kwamen", aldus Katrien, „was het echt een ravage. In de appelboomgaard achter het huis, groeide de prei tussen de bomen, de uien stonden tot aan de achterdeur. Stukje bij beetje hebben we de zaak op orde gebracht en nu ziet het eindelijk een beetje beter uit. In de slotbeberm voor het huis heb ik een poos geleden allerlei onkruiden uit Oostenrijk gezet. Hardstikke leuk. Ook klaprozen hebben we daar gezaaid. Door de wind is echter zaad op het gazon terecht gekomen met het gevolg dat we op een gegeven moment met een bloedrood gazon zten te kijken. Wij maar bloempjes trekken... Er zullen er trouwens nog wel wat in staan. In oktober vorig jaar ben ik be gonnen met de aanleg van een kruiden- tuintje, zij het nog onbescheiden voet. Het leuke is dat dat tuintje het ont zettend goed doet". Dat klopt precies: keurig netjes gerang schikt in bedden staan kruiden als: citroenmelisse, venkel, bassilicum, thijm, lavas, pepermunt, bonenkruid, onze lieve vrouwe bedstro etc. Kruiden die Katrien o.averwerktin een bijzonder fijne kruidenboter. Een opmerkelijke verschijning in de kruidentuin is de borage, een kruid dat bijna niet meer Vooral tijdens de vakantieperiode ge beuren er dikwijls vrij ernstige onge vallen bij het gebruik van butaan en propaangas. Berichten in de kranten tonen dit eveneens aan. Ze zijn voor de Arbeidsinspectie aanleiding nogmaals te wijzen op de grootste gevaren en daarbij richtlijnen te geven door een zo veilig mogelijk gebruik van dit soort gassen. Het is vele gebruikers van butaan en propaangas onbekend dat deze gassen zwaarder zijn dan lucht en het laagstge- legenpunt opzoeken. Bij lekkage zal in verdiept gelegen ruimten een snel explosief mengsel ontstaan. Bij het gerbruik van kooktoestellen ont staan lekken veelal door het indrogen van de verbindingsslang of door het ontbreken van goede aansluitklemmen. Nog steeds komen ernstige ongevallen voor doordat gaslekken met behulp van een brandende lucifer worden op gezocht. Bij het verwisselen van gaspatronen moet de uiterste voorzichtigheid worden betracht, omdat anders 't gevaar bestaat dat een patroon is doorgeprikt en het gas ontsnapt voor de brander goed en wel is bevestigd. Als dit plaats vindt in een tent, caravan of bootkajuit, bij open vuur b.v. een brandende kaars, ontstaat 'n levensgevaarlijke situatie. Toch kan vloeibaar gas vrijwel zonder gevaar worden gebruikt als men zich houdt aan de daarvoor geldende regels: gebruik geen vuur maar een schuim- vormende oplossing van een afwas- middel voor het controleren op lekkage; zorg dat gasflessen/patronen niet worden verhit - let op dat de brander van een komfoor niet te dicht staat op' gesteld bij de gasfles; gebruik uitsluitend 'n drukregelaar die voor het merk gasfles of gaspatroon is vervaardigd anders loopt u het gevaar dat ze niet passend zijn waardoor lekkage optreedt; koop gasflessen en -patronen uitslui tend bij bonafide handelaren; laat ze niet navullèn bij personen die daartoe niet bevoegd zijn; - verwissel geen gasflessen en gas patronen in besloten ruimten zoals in een tent, een caravan of de kajuit van een boot. voorkomt. De blauwe bloempjes van de borage werden vroeger vaak gebruikt ter versiering van de sla. Erg in trek waren ook de blaadjes van de citroen melisse, die op het hoofdkussen werden gelegd, om de muggen op afstand te houden. Katrien gaat nu experi menteren met een soort knoflookgras: geen twijfel mogelijk dat dat lukt. Naast de kruidentuin heeft Katrien nog een appel-, peren- en frambozen cultus. Als het de tijd van het jaar is voor deze vruchten kunnen een groot aantal vrienden en bekenden er van verzekerd zijn dat ze een telefoontje krijgen met de uitnodiging gratis te komen plukken. Op die dagen loopt het storm op het boerderijtje want niemand van de genodigden wil zich het onbespoten fruit laten ontgaan. „Veel steun en toeverlaat vind ik bij buurman Riek", vertelt Katrien. „Deze man is al ruim vier en negentig, maar dat zou je niet zeggen als je hem de boomgaard bezig ziet. Met welk een liefde die man te werk gaat, je gelooft het niet. Behalve dan een enkele buurzien we hier praktisch nooit iemand en dat willen we ook graag zo houden. Hier hebben we de kans volop te genietan van de natuur die hier zo mooi is, dat een van onze vrienden eens zei: „Ja hangt toch alsje blieft nooit gordijnen voor je ramen he., want als je hier uit het raam kijkt, is het net alsof je een schilderij bekijkt". We hopen dan ook maar dat de industrie een beetje binnen de perken blijft, zodat we mogen behouden wat we nu hebben"! Een embleem, voorzien van de tekst "Nee ik snoep niet", is het nieuwste wapen in de strijd tegen het tandbederf. Met behulp van dit embleem, vastgenaaid op kinderkleding, kunnen ouders een beroep doen op de omgeving geen snoepgoed te geven aan hun kleintjes, die vaak nog te jong zijn om te beseffen welk gevaar het snoepen oplevert. Ouders gaan dat steeds meer beseffen en waken voor overbodig gebruik van zoetigheid. Maar spelend op straat, op visite of tijdens het boodschappen doen voor moeder wordt de kleintjes nog veel te vaak lekkers aangeboden en zo gaat het effect van de opvoeding van thuis verloren. Het embleem "Nee ik snoep niet" wil de ouders èn hun kleintjes een handje helpen. Een 100.000tal wordt in de loop van juli door Zwitsal gratis verpakt bij één van zijn babyverzorgingsartikelen, de babyshampoo. De emblemen zijn ideaal voor net vastnaaien op kinderkleertjes: decoratief, gemaakt van sterke kunstzijde en kleurecht, dus ze geven niet af in de was. Niemand is volmaakt - en gelukkig maar. Want vaak zijn het die kleine onregelmatigheden die de charme van een vrouw bepalen. Zo vinden wij sproetjes vaak charmant, een moedervlekje soms zeer pikant. Maar ja: veel vrouwen denken daar anders over. Hier laten we daarom tips van Max Factor volgen om die kleine oneffenheden van de huid te behandelen die u -terecht of niet terecht-zoveel hoofdbrekens bezorgen.. Dat zijn die kleine rode. onderhuidse streepjes, die meest op de jukbeenderen maar soms ook op de neus verschijnen. Ze ontstaan door het breken van kleine bloedvaatjes, de z.g. "cajillairen". Bloedvaten die zich in een netwerk dicht onder de oppervlakte van de huid bevinden. Vooral vrouwen met een extra droge of gevoelige huid kunnen hier last van hebben. Wat doen we eraan? Laten we voorop stellen: alleen voorkomen is mogelijk in dit geval. "Genezen" kunnen we deze oneffenheden alleen door camouflage met make-up. Voorkomen dus. Door uw huid goed te vrijwaren tegen weersinvloeden en plotselinge temperatuurs verschillen - wat vooral geldt voor vrouwen die dicht bij zee wonen. De beste bescherming daartegen biedt een goede vochtinbrengende creme onder uw make-up, zowel in de zomer als in de winter. En speciaal in de zomer het gebruik van 'n goed beschermende zonnebrandcreme, waarbij wij vrouwen met aanleg voor couperose ernstig afraden zich lang in de zon te begeven. En dan - van binnen uit - houd ook het juiste dieet. Onthoud u van grote hoeveelheden sterke koffie en thee en probeer het gebruik van alcohol en sterk gekruide spijzen zoveel mogelijk te beperken. Maar vooral: zorg voor voldoende vitamine C in uw dagelijkse eten. Voor sommige vrouwen een probleem war ze ernstig gebukt ondergaan maareen huidarts of plastisch chirurg kan ze verwijderen. Bedenk dat sommige moedervlekken gemakkelijk infecteren kunnen. Daarom: die haartjes die er nog wel eens uit willen groeien, nooit uit trekken! Knip ze liever met een schaartje af. Comodonen of meeëters zijn verstopte buisjes van talgklienjn waarvan de uitgang bij de porie vervuild en geoxideerd is. Dat geeft ze een zwart aanzien. Meestal bevinden ze zich op en rond de neus en op de kin en gaan ze samen met het verschijnsel van een vette of gecombineerde huid. Allereerst dient u ervoor te zorgen dat u het teveel van vet in uw huid onder controle krijgt. Gebruik daarvoor een Tonic en een reinigingscreme (geschikt voorde vette huid) en masseer die vooral goed in op die delen van uw gezicht die deze extra zorg verdienen. Ook het gebruik van 'n maskertje op die vette delen van uw huid kan uitstekend werken - doe het dan gerust tweemaal per week om die meeëters weg te krijgen. Bovendien bestaan er speciale cremes voor - gebruik die in hardnekkige gevallen. Onmiddelijk kunt u meeëters verwijderen door de talg (b.v. door een stoombad) zacht te maken en op te lossen, waarna de talgprop zich gemakkelijk uit de huid laat verwijderen. Pas daarmee wel op. Niet geheel schone vingernagels kunnen infectie veroorzaken met grote kans op blijvende le littekens, gebruik daarom liever een comodonenlepeltje, maar ook dit met de nodige zorg. Vergeet echter niet om hierna de porieri weer dicht te trekken met behulp van een Tonic. Dit zijn de opeenhopingen van onderhuidsmateriaal omgeven door een capsule van huidcellen. In tegenstelling tot meeëters komen Milia juist voor onder een dichte huid en kunnen daarom niet via de porieën worden verwijdert. Een goede massage van de huid - 's morgens en 's avonds - zal in de regel al voldoende zijn om ze te verwijderen, wil dit niet helpen ga dan beslist niet zelf eraan peuteren maar roep de hulp in van een vakkundig schoonheidsspecialiste. In de meeste gevallen een onschuldige woekering van de huid. Soms zijn wratten echter besmettelijk zodat u er beslist niet aan moet krabben. Laat de huisarts beoordelen wat er met de wratten moet gebeuren! Bestemd voor vier personen. KEBABS 400 g. biefstuk of rosbief in grove blokjes gesneden, 8 plakjes bacon, 8 middelgrote champignons of 16 kleinere exemplaren, 1 groene paprika, 8 tomaatjes, 8 kleine uien. De uien schoonmaken en in water met iets zouts ongeveer tien minuten koken. Daarna laten uitlekken. De paprika wassen, open snijden en zaad en zaadlijsten verwijderen. De paprika in grove stukken snijden. De tomaten wassen evenals de champignons. De plakjes bacon op rollen. Al deze ingrediënten afwisselen op de kleine grillpennen steken of op houten pennen rijgen. Dus b.v. eerst een tomaatje, daarna een plakje bacon, een uitje, plakje groene paprika, een champignons, een stukje vlees, enz. Grillen tot alles voldoende zacht en gaar is in ongeveer tien minuten. ANTILLIAANSE KEBABS. 400 g lamslappen in blokjes gesneden, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 4 tomaten, 100 g bacon, sap van halve citroen, 3 eetlepels olie, 1 geraspte ui, l/i theelepel gemberpoeder, 1 theelepel chilipoeder, 3 plakken ananas in blokjes gesneden, zout. Een sausje maken van citroensap, olie, geraspteui, gemberpoeder, chilipoeder en wat zout. De blokjes lamsvlees in deze marinade enige tijd wegzetten. Voor het grillen het vlees laten uitlekken, goed afdrogen en afwisselend met uitgelekte blokjes ananas en met lapjes spek omwikkelde stukjes paprika en gehalveerde tomaatjes aan de grillpennen rijgen. Naar verkiezing op houten pennen steken. Grillen en voor het gebruik metl zout bestrooien. GRILLPENNEN a la Moulinex 300 g ossehaas in vrij grote blokjes gesneden, 4 worstjes of saucijsjes, 8 plakjes rookspek, 4 mooie, grote gevulde olijven, 4 kleine uitjes, 4 grote champignons, 1 of 2 rode paprika's, 2 flinke augurken. Achtereenvolgens aan de grillpennen steken of op houten stokjes rijgen: een gevulde olijf, een worstje of saucijsje, 1 klein uitje, opgerold plakje rookspek, een grote champignon, een stukje rode paprika, een blokje ossehaas en een halve augurk. Enige minuten grillen en met zout bestrooien alvotens op te dienen. Gravefruitsap anders Behalve uitgeperste Jaffa- sinaasappelcn, drinken tegenwoordig veel mensen s' ochtends bij 't ontbijt uitgeperste grapefruits, of een mengsel van beide vruchtensappen. U kunt Uw gezin en Uw gasten op een warme zomerdag echter nog op een heel andere manier verfrissend grapefruitsap voorzetten. Uit enkele grapefruits snijdt U het vruchtvlees los en U doet dat in Uw mixer, samen met (per grapefruit) een kwart liter karnemelk, een lepel suiker eri een lepel honing. Zet dit heerlijke drankje maar eens achteloos op een zoele middag voor en u zult verrast zijn door de reacties. Kalfskoteletten met grapefrultsaus U neemt per persoon een kalfskotelet en braadt die, na ze normaal van zout en peper te hebben voorzien. U legt de koteletten op een voorverwarmde schotel, en krabt het aanzetsel in Uw koekepan los met het sap van een grapefruit. Tot slot een scheut slagroom erbij, die Uw saus prachtig zal binden, mits Uw het niet meer laat doorkoken. Bij dit vleesgerecht serveert U een salade van bleekselderij met grapefruit, overgoten met een saus van room. peper, zout, citroensap, wat suiker en mosterd. Ter completering kleine gebakken aardappeltjes.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1974 | | pagina 9