Walcherse schapenkaas werd na jaren
her-ontdekt
VAKANTIE
gourmette
Wij gaan met Vakantie
15 t/m zaterdag 27 JULI a.s.
De Lichtbron Zeeland B.V.
Veilig gebruik
van butaan
en propaangas
Embleem tegen
tandbederf
Kleine gebreken -
wat doen we eraan?
GESLOTEN
Volgens eeuwenoud recept bereid
van 15 t/m 20 juli a.s.
t>
Katrien Miltenburg heeft
„geheime" producente
voor deze delicatesse
WIJ ZIJN
WEGENS
Paprika
grill recepten
Week no. 28
De natuur in
HET ZEEUWSE WIJNHUIS
WINKEL CENTRUM DAUWENDAELE
VRIJLANDSTRAAT 81
MIDDELBURG SLIJTERIJ WIJN EN
DELICATESSENHANDEL
NOTENBAR
Onze EXPERTZAAK TE VLISSINGEN,
Badhuisstraat 6, en onze
VERLICHTINGSSPECIAALZAAK TE
MIDDELBURG, L. Noordstr. 14
zullen wegens vakantie van onze Verkoopmedewerkers
gesloten zijn,
van maandag
Voor verkoop en Service zal geopend blijven onze
Expert zaak te Middelburg, L. Noordstraat 20 - Tel.
01180 - 13373
Wij hopen van daaruit al onze afnemers op Walcheren
zo goed mogelijk te helpen. Na deze 14 dagen staan al
onze medewerkers hopelijk weer fris en uitgerust voor
U klaar.
L. Noordstraat 20 Tel. 01180 - 13373 Middelburg
Couperose
Moedervlekken
Meeëters
Milia of gerstekorrels
Wratten
SMIKKELTIPS
VF
„De mensen zeggen altijd: „Katrlentje
houdt van kaas en kleurtjes" en Ik moet
toegeven: gel^k hebben ze. Ik ben alle
twee stapel dol. En niet dat het daar
mee ophoudt, want er zjjn nog 1001
dmgen meer waar ik van veel van
houd". Aan het woord is Katrien
Miltenburg die ongeveer 10 jaar geleden
het grote huis in de Vlissingse
Badhuisstraat verwisselde voor een
liefelijk boerderijtje in de zak van Zuid-
Beveland, gelegen aan een doodstil
landweggetje, ergens in de omgeving
van Oudelande, een woonplaats waar ze
overigens intens gelukkig mee is. Iedere
dag al heel vroeg r^jdt ze in haar snelle
mini naar Vlissingen, waar ze een
exclusief kaaswinkeltje drijft, „De
Kaasstolp" genaamd. Ook in Goes
heeft ze een dergeUjk winkeltje - op de
Zeelandpromenade - dat dezelfde naam
draagt.
Een van de exclusieve kaassoorten die
daar verkocht worden is de ouderwetse
schapenkaas. Kaas die gemaakt wordt
volgens een eeuwenoud recept, bij de
boer thuis. In dit geval gaat dat maar
ten dele op, want het is de boerin die
voor Katrien de schapenkaas bereidt.
„Weetje" zegt Katrien, „het is voor ons
'eigenlijk ontzettend moeilijk om over de
schapenkaas te praten, temeer daar
de dame die het voor ons maakt, van
geen enkele vorm van publiciteit wil
weten. Bovendien willen wij dat ook
liever niet, omdat er dan naar alle waar
schijnlijkheid binnen de kortst moge
lijke keren kapers op de kaaskust ver
schijnen, daar de schapenkaas een
artikel is dat steeds meer in de belang
stelling komt te staan. Geen wonder,
want het is een erg lekkere kaas - je
moet naar eigen smaak peper en zout
toevoegen - en bovendien zitten er veel
voedingsstoffen in waardoor de kaas
zeer gezond is. Ik weeet nog wel dat we
in de oorlogsjaren - ik woonde toen in
Veere - bij de buurman om schapenkaas
gingen, gewapend met een schotel en
^en theedoek. Toendertijd was de
schapenkaas voor ons eigenlijk niet uit
het dagelijks menu weg te denken. Een
hele tijd hoorde men vrijwel niets meer
over schapenkaas, tot die op een zeker
moment weer her-ontdekt werd. Deze
gang van zaken past eigenlijk goed in de
„hang naar hetgeen vroeger was" die je
vandaag de dag allerwegen tegenkomt."
Toch was het voor Katrien niet een
voudig om aan schapenkaas
te komen: in eerste instantie vond ze in
Serooskerke een boerin die de produktie
voor haar rekening wilde nemen, maar
ma verloop van tijd kreeg die 't te druk
met 't gewone werk op de boerderij.
Zodoende moest naar een andere pro
ducent of producente worden uitge
keken. Gelukkig werd toen in een van
de andere Walcherse dorpen een
mevrouw gevonden die bereid bleek
schapenkaas te maken. Dat valt nog
helemaal niet mee - alhoewel het kaas
bereidingsproces niet zo ingewikkeld is -
omdat het wel zaak is dat iedere morgen
vroeg de schapen worden getaolken.
Dat gebeurt nog op de ouderwetse
manier: op de knietjes op de harde
grond. Als je dan een behoorlijk aantal
schapen hebt rondlopen is het niet zo
moeilijk na te gaan dat je dat best gaat
voelen als je even bezig bent....!
Als alle melk verzameldis wordt deze tot
een bepaalde temperatuur verhit, exact
te kontroleren op de thermometer. Daar
na wordt aan de schapenmelk de
stremsel toegevoegd en kan de zaak in
vormen worden gegoten om af te koelen.
Al na verloop van enkele uren is de
schapenkaaas gereed. Kersvers dus
iedere dag.
Op de vraag of het nu uitsluitend
mensen van de oudere garde zijn die
schapenkaas kopen, antwoordt Katrien
ontkennend. Vooral de jongere gene
ratie proeert meer en meer deze kaas
soort, temeeidaarvelen er nog nooit van
hebben gehoord, laat staan hebben ge
proefd. Opmerkelijk is ook dat
schapenkaas een typischWalcherse aan
gelegenheid blijkt te zijn; in Zuid-Beve
land weet men duidelijk minder van het
bestaan van dit produkt af.
De beide kaaswinkeltjes lopen uit
stekend en er gaat dan ook bijna geen
dag voorbij of Katrien komt doodmoe
op haar boerderijtje terug. Geen
nood, als het weer het toelaat, verschijnt
ze binnen de kortst mogelijke keren
weer buiten, gekleed in trainingspak om
haar dagelijkse hardloop training te be
ginnen. „Je weet niet wat je overkomt
jo" zegt ze genietend, „heerlijk als je 'n
hele dag binnen hebt gezeten om dan
eens fijn buiten je spieren los te kunnen
gooien, daar knap je pas echt van op.
Vaak gaat m'n vriendin ook mee, we
lopen over dijkjes en binnenwegen,
overal is het heerlijk rustig,. Weinig
mensen, weinig verkeer. Het aller
fijnste vind ik eigenlijk dat je zo
buiten alle mooie dingen in de natuur zo
fijn kunt bekijken. Vlak bij ons in de
buurt heb ik een soort „privé domein"
een soort bosje, dat vlak aan een oude
dijk ligt. Dit stukje natuurschoon is af
gesloten en er komt zodoende niemand
in. Het onkruid groeit er ongeveer
manshoog.... geweldig gewoon.
Vaak trek ik er ook op de fiets op uit, ik
heb een race fietsje-geen wonder want
m'n buurman is Kees Bal-met een
mandje voorop waar ik allerlei vondsten
instop. Wat ik vooral belangrijk vind:
-• - J
2>,
de mensen moesten er hun kinderen
veel meer op wijzen hoe mooi de natuur
wel is. Immers: ieder jaargetijde heeft
z'n eigen bekoorlijkheden, z'n eigen
typische planten, telkens is er wat
anders te zien.
Bepaald geen wonder dat Katrien de
beide „Kaasstolps" wel eens „niet ziet
zitten", want het huis dat zij en haar
echtgenoot bewonen is een paleisje op
zich. Van buiten is het nog helemaal
het boerenbehuizinkje gebleven maar
van binnen is er wel één en ander
gewijzigd. Alle verbouwingswerkzaam
heden werden door Katrien en Pieter
Miltenburg met behulp van vrienden en
bekenden - af en toe - uitgevoerd. De in»
richting van het huis is zo opvallend dat
,een Antwerps binnenhuisarchitekt er
foto's van maakte die nu in de
Antwerpse Grand Bazar te bewonderen
zijn. Net zo rigoreus als het huis
onderhanden werd genomen, verging
het ook de tuin rondom het huis.
„Toen we hier pas kwamen", aldus
Katrien, „was het echt een ravage. In de
appelboomgaard achter het huis,
groeide de prei tussen de bomen, de
uien stonden tot aan de achterdeur.
Stukje bij beetje hebben we de zaak op
orde gebracht en nu ziet het eindelijk
een beetje beter uit. In de slotbeberm
voor het huis heb ik een poos geleden
allerlei onkruiden uit Oostenrijk gezet.
Hardstikke leuk. Ook klaprozen
hebben we daar gezaaid. Door de wind
is echter zaad op het gazon terecht
gekomen met het gevolg dat we op een
gegeven moment met een bloedrood
gazon zten te kijken. Wij maar
bloempjes trekken...
Er zullen er trouwens nog wel wat in
staan. In oktober vorig jaar ben ik be
gonnen met de aanleg van een kruiden-
tuintje, zij het nog onbescheiden voet.
Het leuke is dat dat tuintje het ont
zettend goed doet".
Dat klopt precies: keurig netjes gerang
schikt in bedden staan kruiden als:
citroenmelisse, venkel, bassilicum,
thijm, lavas, pepermunt, bonenkruid,
onze lieve vrouwe bedstro etc. Kruiden
die Katrien o.averwerktin een bijzonder
fijne kruidenboter. Een opmerkelijke
verschijning in de kruidentuin is de
borage, een kruid dat bijna niet meer
Vooral tijdens de vakantieperiode ge
beuren er dikwijls vrij ernstige onge
vallen bij het gebruik van butaan en
propaangas. Berichten in de kranten
tonen dit eveneens aan. Ze zijn voor de
Arbeidsinspectie aanleiding nogmaals
te wijzen op de grootste gevaren en
daarbij richtlijnen te geven door een zo
veilig mogelijk gebruik van dit soort
gassen.
Het is vele gebruikers van butaan en
propaangas onbekend dat deze gassen
zwaarder zijn dan lucht en het laagstge-
legenpunt opzoeken. Bij lekkage zal in
verdiept gelegen ruimten een snel
explosief mengsel ontstaan.
Bij het gerbruik van kooktoestellen ont
staan lekken veelal door het indrogen
van de verbindingsslang of door het
ontbreken van goede aansluitklemmen.
Nog steeds komen ernstige ongevallen
voor doordat gaslekken met behulp van
een brandende lucifer worden op
gezocht.
Bij het verwisselen van gaspatronen
moet de uiterste voorzichtigheid worden
betracht, omdat anders 't gevaar
bestaat dat een patroon is doorgeprikt
en het gas ontsnapt voor de brander
goed en wel is bevestigd. Als dit plaats
vindt in een tent, caravan of bootkajuit,
bij open vuur b.v. een brandende kaars,
ontstaat 'n levensgevaarlijke situatie.
Toch kan vloeibaar gas vrijwel zonder
gevaar worden gebruikt als men zich
houdt aan de daarvoor geldende regels:
gebruik geen vuur maar een schuim-
vormende oplossing van een afwas-
middel voor het controleren op lekkage;
zorg dat gasflessen/patronen niet
worden verhit - let op dat de brander
van een komfoor niet te dicht staat op'
gesteld bij de gasfles;
gebruik uitsluitend 'n drukregelaar
die voor het merk gasfles of gaspatroon
is vervaardigd anders loopt u het gevaar
dat ze niet passend zijn waardoor
lekkage optreedt;
koop gasflessen en -patronen uitslui
tend bij bonafide handelaren; laat ze
niet navullèn bij personen die daartoe
niet bevoegd zijn; -
verwissel geen gasflessen en gas
patronen in besloten ruimten zoals in
een tent, een caravan of de kajuit van
een boot.
voorkomt. De blauwe bloempjes van de
borage werden vroeger vaak gebruikt
ter versiering van de sla. Erg in trek
waren ook de blaadjes van de citroen
melisse, die op het hoofdkussen werden
gelegd, om de muggen op afstand te
houden. Katrien gaat nu experi
menteren met een soort knoflookgras:
geen twijfel mogelijk dat dat lukt.
Naast de kruidentuin heeft Katrien nog
een appel-, peren- en frambozen cultus.
Als het de tijd van het jaar is voor deze
vruchten kunnen een groot aantal
vrienden en bekenden er van verzekerd
zijn dat ze een telefoontje krijgen met de
uitnodiging gratis te komen plukken.
Op die dagen loopt het storm op het
boerderijtje want niemand van de
genodigden wil zich het onbespoten
fruit laten ontgaan.
„Veel steun en toeverlaat vind ik bij
buurman Riek", vertelt Katrien. „Deze
man is al ruim vier en negentig, maar
dat zou je niet zeggen als je hem de
boomgaard bezig ziet. Met welk een
liefde die man te werk gaat, je gelooft
het niet. Behalve dan een enkele
buurzien we hier praktisch nooit
iemand en dat willen we ook graag zo
houden. Hier hebben we de kans volop
te genietan van de natuur die hier zo
mooi is, dat een van onze vrienden eens
zei: „Ja hangt toch alsje blieft nooit
gordijnen voor je ramen he., want als je
hier uit het raam kijkt, is het net alsof je
een schilderij bekijkt". We hopen dan
ook maar dat de industrie een beetje
binnen de perken blijft, zodat we mogen
behouden wat we nu hebben"!
Een embleem, voorzien van de tekst
"Nee ik snoep niet", is het nieuwste
wapen in de strijd tegen het tandbederf.
Met behulp van dit embleem,
vastgenaaid op kinderkleding, kunnen
ouders een beroep doen op de omgeving
geen snoepgoed te geven aan hun
kleintjes, die vaak nog te jong zijn om te
beseffen welk gevaar het snoepen
oplevert. Ouders gaan dat steeds meer
beseffen en waken voor overbodig
gebruik van zoetigheid. Maar spelend
op straat, op visite of tijdens het
boodschappen doen voor moeder wordt
de kleintjes nog veel te vaak lekkers
aangeboden en zo gaat het effect van de
opvoeding van thuis verloren. Het
embleem "Nee ik snoep niet" wil de
ouders èn hun kleintjes een handje
helpen.
Een 100.000tal wordt in de loop van
juli door Zwitsal gratis verpakt bij één
van zijn babyverzorgingsartikelen, de
babyshampoo.
De emblemen zijn ideaal voor net
vastnaaien op kinderkleertjes:
decoratief, gemaakt van sterke
kunstzijde en kleurecht, dus ze geven
niet af in de was.
Niemand is volmaakt - en gelukkig
maar. Want vaak zijn het die kleine
onregelmatigheden die de charme van
een vrouw bepalen. Zo vinden wij
sproetjes vaak charmant, een
moedervlekje soms zeer pikant. Maar
ja: veel vrouwen denken daar anders
over. Hier laten we daarom tips van
Max Factor volgen om die kleine
oneffenheden van de huid te
behandelen die u -terecht of niet
terecht-zoveel hoofdbrekens bezorgen..
Dat zijn die kleine rode. onderhuidse
streepjes, die meest op de jukbeenderen
maar soms ook op de neus verschijnen.
Ze ontstaan door het breken van kleine
bloedvaatjes, de z.g. "cajillairen".
Bloedvaten die zich in een netwerk dicht
onder de oppervlakte van de huid
bevinden.
Vooral vrouwen met een extra droge of
gevoelige huid kunnen hier last van
hebben. Wat doen we eraan? Laten we
voorop stellen: alleen voorkomen is
mogelijk in dit geval. "Genezen"
kunnen we deze oneffenheden alleen
door camouflage met make-up.
Voorkomen dus. Door uw huid goed te
vrijwaren tegen weersinvloeden en
plotselinge temperatuurs verschillen -
wat vooral geldt voor vrouwen die dicht
bij zee wonen.
De beste bescherming daartegen biedt
een goede vochtinbrengende creme
onder uw make-up, zowel in de zomer
als in de winter. En speciaal in de zomer
het gebruik van 'n goed beschermende
zonnebrandcreme, waarbij wij vrouwen
met aanleg voor couperose ernstig
afraden zich lang in de zon te begeven.
En dan - van binnen uit - houd ook het
juiste dieet. Onthoud u van grote
hoeveelheden sterke koffie en thee en
probeer het gebruik van alcohol en sterk
gekruide spijzen zoveel mogelijk te
beperken.
Maar vooral: zorg voor voldoende
vitamine C in uw dagelijkse eten.
Voor sommige vrouwen een probleem
war ze ernstig gebukt ondergaan
maareen huidarts of plastisch
chirurg kan ze verwijderen. Bedenk dat
sommige moedervlekken gemakkelijk
infecteren kunnen. Daarom: die
haartjes die er nog wel eens uit willen
groeien, nooit uit trekken! Knip ze
liever met een schaartje af.
Comodonen of meeëters zijn verstopte
buisjes van talgklienjn waarvan de
uitgang bij de porie vervuild en
geoxideerd is. Dat geeft ze een zwart
aanzien. Meestal bevinden ze zich op en
rond de neus en op de kin en gaan ze
samen met het verschijnsel van een vette
of gecombineerde huid.
Allereerst dient u ervoor te zorgen dat u
het teveel van vet in uw huid onder
controle krijgt. Gebruik daarvoor een
Tonic en een reinigingscreme (geschikt
voorde vette huid) en masseer die vooral
goed in op die delen van uw gezicht die
deze extra zorg verdienen.
Ook het gebruik van 'n maskertje op
die vette delen van uw huid kan
uitstekend werken - doe het dan gerust
tweemaal per week om die meeëters weg
te krijgen. Bovendien bestaan er
speciale cremes voor - gebruik die in
hardnekkige gevallen. Onmiddelijk
kunt u meeëters verwijderen door de
talg (b.v. door een stoombad) zacht te
maken en op te lossen, waarna de
talgprop zich gemakkelijk uit de huid
laat verwijderen. Pas daarmee wel op.
Niet geheel schone vingernagels kunnen
infectie veroorzaken met grote kans op
blijvende le littekens,
gebruik daarom liever een
comodonenlepeltje, maar ook dit met de
nodige zorg. Vergeet echter niet om
hierna de porieri weer dicht te trekken
met behulp van een Tonic.
Dit zijn de opeenhopingen van
onderhuidsmateriaal omgeven door een
capsule van huidcellen. In tegenstelling
tot meeëters komen Milia juist voor
onder een dichte huid en kunnen
daarom niet via de porieën worden
verwijdert. Een goede massage van de
huid - 's morgens en 's avonds - zal in de
regel al voldoende zijn om ze te
verwijderen, wil dit niet helpen ga dan
beslist niet zelf eraan peuteren maar
roep de hulp in van een vakkundig
schoonheidsspecialiste.
In de meeste gevallen een onschuldige
woekering van de huid.
Soms zijn wratten echter besmettelijk
zodat u er beslist niet aan moet
krabben. Laat de huisarts beoordelen
wat er met de wratten moet gebeuren!
Bestemd voor vier personen.
KEBABS
400 g. biefstuk of rosbief in grove
blokjes gesneden, 8 plakjes bacon, 8
middelgrote champignons of 16 kleinere
exemplaren, 1 groene paprika, 8
tomaatjes, 8 kleine uien.
De uien schoonmaken en in water met
iets zouts ongeveer tien minuten koken.
Daarna laten uitlekken. De paprika
wassen, open snijden en zaad en
zaadlijsten verwijderen. De paprika in
grove stukken snijden. De tomaten
wassen evenals de champignons. De
plakjes bacon op rollen. Al deze
ingrediënten afwisselen op de kleine
grillpennen steken of op houten pennen
rijgen. Dus b.v. eerst een tomaatje,
daarna een plakje bacon, een uitje,
plakje groene paprika, een
champignons, een stukje vlees, enz.
Grillen tot alles voldoende zacht en gaar
is in ongeveer tien minuten.
ANTILLIAANSE KEBABS.
400 g lamslappen in blokjes gesneden, 1
rode paprika, 1 groene paprika, 4
tomaten, 100 g bacon, sap van halve
citroen, 3 eetlepels olie, 1 geraspte ui, l/i
theelepel gemberpoeder, 1 theelepel
chilipoeder, 3 plakken ananas in blokjes
gesneden, zout.
Een sausje maken van citroensap, olie,
geraspteui, gemberpoeder, chilipoeder
en wat zout. De blokjes lamsvlees in
deze marinade enige tijd wegzetten.
Voor het grillen het vlees laten
uitlekken, goed afdrogen en
afwisselend met uitgelekte blokjes
ananas en met lapjes spek omwikkelde
stukjes paprika en gehalveerde
tomaatjes aan de grillpennen rijgen.
Naar verkiezing op houten pennen
steken. Grillen en voor het gebruik metl
zout bestrooien.
GRILLPENNEN a la Moulinex
300 g ossehaas in vrij grote blokjes
gesneden, 4 worstjes of saucijsjes, 8
plakjes rookspek, 4 mooie, grote
gevulde olijven, 4 kleine uitjes, 4 grote
champignons, 1 of 2 rode paprika's, 2
flinke augurken.
Achtereenvolgens aan de grillpennen
steken of op houten stokjes rijgen: een
gevulde olijf, een worstje of saucijsje, 1
klein uitje, opgerold plakje rookspek,
een grote champignon, een stukje rode
paprika, een blokje ossehaas en een
halve augurk. Enige minuten grillen en
met zout bestrooien alvotens op te
dienen.
Gravefruitsap anders
Behalve uitgeperste Jaffa-
sinaasappelcn, drinken tegenwoordig
veel mensen s' ochtends bij 't ontbijt
uitgeperste grapefruits, of een mengsel
van beide vruchtensappen. U kunt Uw
gezin en Uw gasten op een warme
zomerdag echter nog op een heel andere
manier verfrissend grapefruitsap
voorzetten. Uit enkele grapefruits snijdt
U het vruchtvlees los en U doet dat in
Uw mixer, samen met (per grapefruit)
een kwart liter karnemelk, een lepel
suiker eri een lepel honing. Zet dit
heerlijke drankje maar eens achteloos
op een zoele middag voor en u zult
verrast zijn door de reacties.
Kalfskoteletten met grapefrultsaus
U neemt per persoon een kalfskotelet en
braadt die, na ze normaal van zout en
peper te hebben voorzien. U legt de
koteletten op een voorverwarmde
schotel, en krabt het aanzetsel in Uw
koekepan los met het sap van een
grapefruit. Tot slot een scheut slagroom
erbij, die Uw saus prachtig zal binden,
mits Uw het niet meer laat
doorkoken. Bij dit vleesgerecht
serveert U een salade van bleekselderij
met grapefruit, overgoten met een saus
van room. peper, zout, citroensap, wat
suiker en mosterd. Ter completering
kleine gebakken aardappeltjes.