Nederlandse papierindustrie 'schreeuwt' om oud papier Gratis vakantie met Nemidso Autorijden in de winter BORST BEHANG NE OOR IN GOES Kaas, doe er meer mee! Smakelijke tip voor de keuken 15 Tivee kanten Papieren dorp TRIMMEN OP AUTOLOZE ZONDAG MEEDOEN OM MEE TE DOEN Wij ka vonden over problematiek rond Israël Vrouw in filmbusiness Kookcursussen Eetgewoonten NOVEMBER 1973 De man die met een zorgelijk gezicht de bekende envelop met het opschrift 'aanslagbiljet' openmaakt, zal nauwe lijks vermoeden dat die envelop ge deeltelijk is gemaakt van het dames blad dat zijn vrouw elke week leest. Maar ook wie een giro-envelop ont vangt met de prettige mededeling dat zijn salaris weer gestort is, heeft kans dat zijn ochtendblad gebruikt is om die envelop de fabriceren. Dit zijn twee voorbeelden van de talloze die er te geven zouden zijn van papierprodukten, die gedeeltelijk gemaakt zijn van het zogenaamde pa- pierafval. Geen wonder dat de Neder landse papier-industrie 'schreeuwt' om oud papier. Van de totale hoeveelheid grondstof die er in ons land per jaar gebruikt wordt voor papierfabricage, bestaat ruim 40 procent uit oud pa pier. De aangeboden hoeveelheid oud pa pier is echter nog lang niet genoeg. Een fors deel van deze' grondstof gaat via de vuilnisman naar de vuilnisbelt waarmee een belangrijke grondstof verloren gaat. Nog erger is dat de Nederlanders gezamenlijk zo'n 3 mil joen kilo zogenaamd zwerfvuil over ons land uitstrooien. Men hoeft zijn ogen nauwelijks de kost te geven, om vooral op recreatieplaatsen te zien. dat milieubescherming nog veelal ai- leen met de mond wordt beleden. En ook van dat zwervuil is een belang rijk deel papier. Wat. is de oorzaak van de zo sterk gestegen vraag naar papierafval? J. H. B. Sinnige, produkt-manager van de Koninklijke Papierfabrieken Van Gel der Zonen, in Amsterdam zegt: „De vraag naar papier is enorm gestegen. Die vraag loopt vrijwel parallel aan ons bruto nationaal produkt. Die stij ging wordt veroorzaakt door de toe name en de ontwikkelingsgraad van de bevolking, maar ook door het grotere gebruik van papier voor het doorgeven en bewaren van informatie (ponskaarten, kettingformulieren, gi robiljetten). Toch is er een tendens merkbaar, die er op wijst dat de bevolking meer milieubesef krijgt en daardoor meer papier gaat gebruiken. Dat papier afbreekbaar is en milieu vriendelijk, heeft daar veel toe bijge dragen. De kringloop van oud papier nieuw papier maken is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het levert ener zijds grondstof op voor de industrie, maar betekent anderzijds een belang rijke bijdrage tot de milieubescher ming, een vermindering van het aan deel papier en karton in het huisvuil en tenslotte een energiebesparing". J. Bramson is directeur-eigenaar van onder meer een fabriek in Amersfoort van papieren daagt assen in alle maten en vormen. Als hij over papier spreekt weet hij waarover hij praat. Naast het besturen van zijn eigen fabriek zit hij ook in het bestuur van verschillende organisaties uit de pa pierwereld. Herhaaldelijk gaat hij naar het buitenland om de toestand daar te bestuderen. „Kijk", zegt hij, „per hoofd van de bevolking verbruiken wij vrij veel papier. De campagne om de bevolking meer bewust te maken van oud pa pier moet slagen, want om aan de stijgende vraag te voldoen, moet er grondstof zijn voor d< produktie. De traditionele houtleveranciers of cellu- losè-producenten hebben weliswaar de politiek om het hout dat ze kappen, weer door aanplant te vervangen, maar de prognoses geven bij het stijgende papierverbruik aan, dat over 20 jaar een houttekort niet is uitgeslo ten. Daarom is het hergebruik van papier bijzonder belangrijk. Een an der punt is het transport. Dat wordt met de dag duurder'.' Niet zo ver van "Het Dorp', ligt het 'papieren dorp', namelijk Eerbeek. De vele heldere beken, die zowel voor schoon water als voor 'aandrijving' van de papiermolens konden zorgen, maakten het van oudsher tot een geliefde vestigingsplaats voor papier fabrikanten. Eén van de vijf grote Eerbeekse papierindustrieën is de fa briek 'Coldenhove', gespecialiseerd in fabricage en levering van het zoge naamde cahierpapier (een glad kar ton) voor alle mogelijke doeleinden (bakjes voor aardbeien en champig nons), maar ook van het zogenaamde 'kraft' papier waar enveloppen, etc. van gemaakt worden. Als ergens sprake is van kring loop', dan is het wel bij de fabriek 'Coldenhove'. Papier wordt er in eigen bedrijf vervaardigd, maar de eigen papierproduktie kan maar nauwelijks aan. de vraag van het papierverwer- kende bedrijfsdeel voldoen. Soms moet er papier bij anderen worden gekocht. Toch liggen op de opslagter reinen gigantische bergen oud papier in alle mogelijke kleuren, gesorteerd en in balen geperst, te wachten tot er pulp van wordt gemaakt. W. A. Sanders, hoofd inkoop en pro duktie bij 'Coldenhove': „Ons eindpro- dukt maakt dat we wel 60 procent var. de grondstof aan oud papier verwerken. Dat is bijna 20 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Het publiek denkt wel eens, dat we het als fabrikant zo makkelijk hebben om van oud papier nieuw te maken. Niets is minder waar. Het tot pulp maken van de oude vezels is inder daad niet zo'n groot probleem, maar dan begint het reinigen. Drukinkten moeten verwijderd worden (het zoge naamde de-inking proces). Ook metaal bijvoorbeeld, dat er met magneten uitgehaald moet worden. Kortom al les wat geen papiervezel is, wordt verwijderd. Wij gebruiken hoofdzake lijk papierafval van grote instellingen en van bijvoorbeeld drukkerijen, maar er zijn andere fabrieken, die papierafval van de consumenten ge bruiken". „Het komen tot een kringloop van papier is een zaak met zeer veel kanten", aldus drs. J. E. G. Le Jeune, secretaris van de Vereniging van Ne derlandse Papierenzakken Pabrikan ten. „Voor er oud papier is", zo stelt hij, „moet er eerst nieuw paier zijn en in de relatie papier en milieu is vooral de 'verpakking' belangrijk'. Per jaar wordt er in Nederland 30.000 ton papier verbruikt voor de produk tie van papieren zakken die in velerlei soorten en maten worden gebruikt voor het verpakken van allerlei artike len. In dit tonnage zijn begrepen zo'n 25 miljoen papieren draagtassen die per jaar door Nederlandse handen gaan. In onze consumptie maatschap pij neemt de behoefte aan verpak kingsmateriaal toe. Papier speelt hier bij een zeer belanrijke rol. Van dit verpakkingspapier komt echter slechts een relatief klein percentage als oud papier terug omdat het merendeel door de huisvrouw in het normale huisvuil wordt afgevoerd. In feite is dat een onnodige verspilling. De tijd lijkt rijp om in Nederland de papie ren huisvuilzak te introduceren met het specifieke doel het papierafval te selecteren van het andere huisvuil. Grote papieren blokbodemzakken (wa terafstotend) die ook in Zweden, Duitsland, Zwitserland en Engeland voor dit doel worden gebruikt, zijn hiervoor beschikbaar. De afvoer van dit in paieren zakken verpakte papierafval behoeft geen probleem te zijn gezien de verzamel- acties die thans reeds overal worden gevoerd door scholen en sportvereni gingen. Op deze relatief eenvoudige wijze zou de grondstof 'oud papier' in belangrijk grotere hoeveelheden be schikbaar kunnen komen. Dat een der gelijke actie bovendien grote educatie ve waarde heeft voor de bewustwor ding van de problemen rond het mi lieu spreekt voor zicli. Maar liefst 25 graties vakantie's zal de Souburgse winkelorganisatie de 'Nemidso' uitdelen tijdens haar jaar lijkse grote St. Nicolaasactie die ge houden wordt van 17 november tot en met 5 december. Bij besteding van een bedrag van 5,- en meer worden envelopjes uitgereikt met daarin bon netjes met punten tientallen erop. Tevens ontvangt men bij de Nemidso winkels een vragenlijst met daarop een viertal vragen. Vanaf 6 december kan men bij Supermarkt Roelse Rit- De Nederlandse Sport Federatie heeft in overleg met de provinciale sportra den, de gemeenten, trimclubs, bos- loopgroepen en sportverenigingen een centraal informatie- en actiecentrum ingericht om de komende autoloze zondagen actief en plezierig door te brengen. Nu de straat uw domein is, de steden en dorpen met bossen en. parken op u wachten, de atmosfeer 'vrij is van benzinedampen, kunt u van de nood een deugd maken, door 'en familie' met vrienden en kennissen de fiets te pakken of een fikse wandeling te maken. Reeds is gebleken dat nieuwe, origine le ideeën ontstaan ten aanzien van TRIM-mogelijkheden. De Nederlandse Sport Federatie zal deze gegevens centraal vezamelen. Iedere vrijdag kan men de Nederlandse Sport Feder atie of de provinciale sportraden bel len met het verzoek om inlichtingen betreffende TRIM-mogelijkheden. Voor Zeeland is dit adres: Provinciale Sportraad Zeeland, telefoon: 01180- 4258. Om in het winterseizoen als auto mobilist goed beslagen ten ijs te komen, moeten remmen, ruite- wissers, lichten, uitlaatsysteem, waterslangen, ventilatorriemen en accu van de wagen in perfecte conditie zijn. Als de wegen glad zijn moeten de bezitters van wa gens met voorwielaandrijving op passen, dat de kofferruimte niet te zwaar wordt belast. Extra ge wicht zoveel mogelijk vóór of óp de achteras plaatsen. Dit heeft een gunstige invloed op de stabi liteit van de wagen en voorkomt onregelmatige slijtage van de ban den. Talrijke automobilisten huldigen het idee dat door verlaging van de spanning de grip op de weg wordt verbeterd. Dit is een groot misverstand. Banden met te wei nig spanning verliezen een deel van hun houvast op het gladde wegdek, omdat het loopvlak dan enigszins hol gaat staan en het gewicht van de wagen dan hoofd zakelijk op de buitenkant van het loopvlak komt te rusten. Een ge volg daarvan is ook dat de pro fielgroeven zich sluiten waardoor de band zijn anti-slip eigenschap pen verliest. Laat dus de banden spanning regelmatig controleren en handhaaf daarbij de voorge schreven spanning. De beste remedie tegen slipge vaar op gladde wegen is natuur lijk het gebruik van winterhan den. Deze bieden met hun specia le groeve profiel gemiddeld 50 procent meer trek- en remkracht in sneeuw dan gewone banden. Die extra aanschaf van winter handen wordt zeker gerechtbaar- digd door het feit dat ze na b.v. twee maanden gebruikt te zijn, weer van de wagen afgehaald en bewaard fcunnen worden tot de volgende winter. Zo kan men meerdere jaren van de eenmaal aangeschafte winterhanden profi teren. Gladde of bijna gladde banden zijn in de winter natuurlijk hele maal uit den boze. Een profiel diepte van 2 mm is wel het minste om op een besneeuwd wegdek de wagen nog een beetje behoorlijk in bedwang te kunnen houden. Laat uw banden bij de bandenspecialist of garage con troleren en schaf nieuwe aan als dit nodig mocht blijken. Gecom bineerd met de nodige voorzich tigheid kunnen goede banden u helpen de winter kras- en deuk- vrij door te komen. Nog een paar tips: extra afstand nemen van voor liggers. Bij een snelheid van 80 km/u bedraagt de rèmafstand op een besneeuwde weg 130 tot 160 meter. Op een beijzelde weg heeft de wagen 260 meter nodig om tot stilstand te komen: rij langzamer dan gewoonlijk. Bij snelheden boven 65 km per uur op een besneeuwd wegdek kan de automobilist zijn voertuig nauwelijks meer in bedwang hou den. Boven de 100 km per uur speelt hij met zijn leven; kijk altijd goed uit, zelfs wan neer de weg droog lijkt. In de winter kunnen mist en neerslag een dunne ijslaag vormen; trap het rempedaal niet met volle kracht in. De bekende pompbeweging is de beste ma nier om slippen tijdens het rem men tegen te gaan; wees attent op beschaduwde weggedeelten, bruggen en oprit ten. IJs en sneeuw blijven daar langer liggen; op een glad wegdek in een hogere versnelling voorzichtig op trekken. Dit voorkomt doorslip pen van de aangedreven wie len; controleer regelmatig of de koplampen en achterlichten vrij zijn van sneeuw en ijs. Het is een kwestie van zien en gezien worden; vooral na een rit door de sneeuw moeten de banden extra worden gecontroleerd. Onder de spatschermen namelijk wordt de opgeworpen sneeuw verzameld, plakt stevig vast en vormt na enige tijd een harde kluit, waar bij de band net genoeg ruimte overhoudt om vrij te rollen. Spij kers en andere scherpe voorwer pen kunnen zich in die sneeuw- kluit nestelen en bij elke positie verandering van de band de schouder en het loopvlak ernstig beschadigen. themsestraat, Jakobse,B.V., Paspoort straat, Boekhandel Huson Kanaal straat en Bakkerij De Vlieger op het Mamixplein, in speciale bussen de ingevulde antwoordkaart met het aan tal gespaarde punten in een envelop, voorzien van naam adres en aantal punten dat erin zit, deponeren. Deze mogelijkheid wordt geboden tot en met 15 december. Na 15 december ontvangén alle prijs winnaars bericht. De hoofdprijs is een vakantiereis ter waarde van 1200,—. Verder zijn er nog prijzen van 800,600 en 400 gulden te verde len. Al deze bedragen staan op evenzo- vele vakantiecheques, van de Algeme ne Bank Nederland. Met die cheques kan men letterlijk alle kanten op. Men kan er een trein, boot of vlie greis mee maken, een wintersportva kantie van houden, men kan de ge wonnen cheques ook bewaren tot vol gende zomer. Uiteraard kunnen de vakantiereizen alleen bij de Algemene Bank Nederland besproken worden. De feestelijke intocht van de Goed heilig man zal plaats hebben op 24 november a.s., waarbij de Sint weer een rijtocht maakt door heel Sou burg. De cursussen burgerschapskunde, dlc onlangs werden aangekondigd zijn in middels achter de rug. In totaal na men 165 dames op 4 plaatsen in Zeeland hieraan deel om aldus in kort bestek te leren wat het betekent, dat Nederland een constitutionele monar chie is en hoe een parlementaire de mocratie functioneert. U kimt zich thans opgeven voor de cursussen politieke scholing. Deze cur sus bestaat uit 4 forumavonden, waar 3 inleiders van verschillende politieke partijen hun mening geven over dis cussievragen, die vooraf aan hen en aan de deelneemsters worden toege stuurd. Op iedere avond komen steeds andere politieke partijen aan het woord, terwijl alle in Zeeland werkza me partijen in de gelegenheid worden gesteld mee te doen. In principe wordt op-één avond steeds het woord gevoerd door een vertegenwoordiger van een regeringspartij, een oppositie partij en een 'andere' partij. Bovendien wordt het schema zo opge steld dat steeds vertegenwoordigers uit het rechtse en het 'linkse' blok aanwezig zijn. De kosten voor deze cursus bedragen 10 waarvoor al het cursusmateriaal beschikbaar wordt gesteld. De cursus in Middelburg wordt gege ven in restaurant 'De Brasserie' Lange Delft op donderdag 22 november, maandag 21 januari, donderdag 21 februari en maandag 18 maart. Discussieleidster, mevrouw C. de Dreu-Koster. Aanvang van alle bijeenkomsten: 20.00 uur. Opgaven bij mejuffrouw A. van deer Leeden, Grote Markt 28, Goes. „Alle leden van de hervormde gemeen ten en de gereformeerde kerk in Vlis- singen worden uitgenodigd op een van de wijkavonden, welke gehouden wordt den op woensdag; 14 november in het jeugdgebouw bij de Petruskerk of op op maandag 19 november in de chr. mavo, Hendrik Avercamplaan 1. Op deze avond zal een deskundige het onderwerp, "De problematiek rond Israël', inleiden. Tevens wordt de aandacht een ogen blik gericht op het Liedboek der Ker ken. Het liedboek meebrengen a.u.b. Aanvang 20.00 uur. Voor vervoer kan eventueel gezorgd worden. Hiervoor contact opnemen met de heer J. van Belle, telefoon- 6188 of de heer C. Veld huis, telefoon 4326." „Het is een keiharde industrie waar in een hoop gemene mensen rondlo pen. Het is hier een nadeel om een vrouw te zijn", zegt (in weekblad Woman's Own) de Engelse Aida Young, een van de. succesvolste vrou welijke filmproducers in haar land en onder meer verantwoordelijk voor de Britse Stiefbeenseries. Ze heeft ook een serie „horror-films" geproduceerd. Aida Young, moeder van een achttien jarige studerende dochter: „Ik ben blij dat mijn dochter geen filmcarriè re heeft gekozen. Zelf zou ik het ook niet meer doen. Je moet in dit vak minstens tweemaal zo knap zijn en efficiënt werken als mannen. Ik heb heel wat moeten afliegen om mijn eerste baan als assistent te krij gen". mum Sinds vorige week heeft Borst Behang oorspronkelijk gevestigd te Sou burg ook in Goes een vestiging. In een gebouw aan de Westsingel kan iedereen die z'n muren een decoratief aanzien wil geven een kijkje gstan nemen: gegarandeerd dat zo iemand daar na verloop van tijd want de collectie van Borst is zéér uitgebreid tevreden met een aantal rollen behang onder de arm weer naar bui ten stapt. De opening van de nieuwe vestiging is bijzonder feestelijk ge vierd: de fanfare 'Vlijt en Volharding' uit Souburg kwam de zaak openbla- zen; voor de gasten tijdens de recep tie was er een koud buffet aangericht, dat uitstekend in de smaak bleek te vallen. De eigenaar van Borst Behang, de heer H. A. Borst, vertelt hoe hij ruim elf jaar geleden in Souburg in het klein begon. 'Na veel experimenteren' aldus de heer Borst, is dat zaakje van toen uitgegroeid tot een grote winkel, maar nog steeds met een experimen teel karakter. Kijk, de zaak zit zo: deze branche is nog voor een groot deel braakliggend terrein. Vroeger was het zo dat de schilder de klant wat staalboeken mee naar huis gaf waar die dan rustig een behangetje kon uitzoeken. Met zo'n staalboek ne men de mensen van nu echter geen genoegen meer, ze willen en te recht zien hoe het behang van hun keuze ruimtelijk werkt, ze willen be hang op grote vlakken zien. Vandaar dat we hier in Goes speciale 'stands' hebben van verschillende behangfabri- kanten, door henzelf ingericht. Op die grote 'kubussen' kan men de werking van een bepaald soort behang goed zien. We hebben een onderverdeling^ gemaakt in drie hoofdgroepen: klas-" siek, modem en neutraal behang. Dit vanwege het feit dat het onmogelijk is om al onze behangdessins te tonen, alleen in Goes hebben we al meer dan 3000 verschillende dessins in voor raad...!" Dat er in. Goes inderdaad een indruk wekkende voorraad behang ligt opge slagen, wordt nog eens bevestigd door de komst van een trailer met 13 ton behang. Het stoepje voor het pand van Borst Behang blijkt niet tegen de enorme druk van deze lading opge wassen en langzaam zakken de wielen van de kolossale vrachtwagen steeds dieper de grond in. Het naar boven brengen van de dozen behang zal ca. vier dagen vergen... Borst-Behang-Goes beschikt over een bijzonder fijne showroom en verkoop ruimte. In het zelfbedieningssysteem dat wordt toegepast, passen de ge makkelijke bakken met rollen behang erin, met er boven een brede strook behang van het soort dat in de desbe treffende bak ligt, opgeplakt. Achterin de zaak, vlak voor de 'behang-kubus- sen', een aantal leuke zitjes met op de tafeltjes staalboeken waar de klanten rustig op hun gemakje net als thuis hun behangetje kunnen uit zoeken. In totaal zijn er 16 staalboe ken. Alle behangsoorten kunnen desge wenst direct meegenomen worden. Heeft Borst Behang Goes vooral de Nederlandse behangprodukten, in Sou burg kan men een uitgebreide collec tie geïmporteerde behangsoorten vin den, o.a. uit België, Engeland, Duits land en Denemarken. De import en inkoop wordt door de heer Borst persoonlijk verzorgd. Wat vooral op valt in de nieuwe zaak is de uitsteken de lichtval: de grote ramen van de showroom zitten op het noorden om zo weinig moglijk last te hebben van het vaak te felle en daardoor bedrie- gelijke zonlicht. „We hebben met opzet een rustige omgeving gecreëerd" aldus de heer Borst, om het behang nog be ter tot zijn recht te laten ko men. Al de lampen die hier hangen zijn afkomstig van Markies Verlich ting, dat is ook al weer een experi ment van ons. We zijn er in Souburg mee begonnen, maar omdat het ge bouw daar eigenlijk wat te laag is, hebben we het experiment daar maar gestopt. Hier, met een hoogte van vier meter, doen de lampen het goed. 1-Iet samen laten zien van lampen en bellang brengt de mensen soms op echt leuke ideeën voor bijvoorbeeld een wandverlichting e.d." Behalve behang verkoopt Borst ook talrijke aanverwante artikelen als verf, plaksel, kwasten etc. Alle aanko pen kunnen worden afgerekend aan een leuke toonbank waar men tevens desgewenst de nodige informa tie over behang etc. kan verkrijgen Voor de afdeling verven heeft de heer Borst kort geleden een gloednieuwe Amerikaanse verfmengmachine aange schaft, waarmee 800 verschillende kleuren S aangepast aan de Neder landse smaak gemengd kunnen worden in olie en matverven en in latexverf. Ter gelegenheid van de opening van Borst-Behang-Goes kwamen vele vrien den en relaties ruim 400 man gelukwensen aanbieden. De heer en mevrouw Borst ontvingen naast een honderdtal bloemstukken, ook vele an dere geschenken. Volgens de heer Borst is zijn zaak wat betreft de voorraad de grootste zaak van Neder land; voor wat betreft het type zaak: de grootste in Zuid-Nederland. De bedrijfsleider in de nieuwe vestiging is de heer A. S. Poortvliet. De heer Borst tenslotte: „Onze klanten komen overal vandaan, vanuit heel de provin cie Zeeland. Daarom zijn we blij dat we nu midden in Zeeland deze vesti ging konden openen; zodoende kunnen we in onze streekfunctie nog beter functioneren!" SAUMON A L IMPERATRICE Dit visgerecht, dat u bereidt in de speciale 'Vis-Römertopf', is echt iets voor de liefhebber van een bijzondere visschotel. Het is een bijzonder gemakkelijk ge recht, want binnen een half uur bent u klaar met de voorbereidingen en daarna kan het geheel de oven in. 200 gram rijst, 1 eetlepel olie, 1 fijn gehakte ui, 2 dl. water, 1 bouillonblok je, 500 gram getrancheerde zalm, 100 gram garnalen (eventueel), zout, witte peper worChestershiresauce, 1 citroen, 1 blikje champignons, 2 dl. room. De Römertopf onder water zetten. Intussen de rijst in de olie glazig laten worden, de fijngehakte ui smo ren en met water en witte wijn blus sen. Bouillonblokjes bijvoegen. Af gedekt 10 minuten laten koken, totdat de rijst bijna gaar is. Gedurende deze tijd de uitgesneden vis met zout, peper, Worcestershire- sauce en citroensap kruiden en mari neren. De helft van de rijst in de Römertopf doen en naar believen de garnalen er tussen doorstrooien. Daar op de vis en de champignons. Het geheel bedekken met de overgebleven rijst, room er over heen gieten en de dichte Römertopf in de oven zetten. Bij een temperatuur van ongeveer 200°C ca. 45 minuten gaar laten wor den. Bijserveren: gemengde sla. RIJSWIJK Er gaat veel schuil achter elk brok goudgele, eerlijke kaas. De Nederlander hapt het eigenlijk nog iets te snel weg, zo bij de borrel, of als dun plakje op het brood. Hij weet er te weinig van; hij laat het brokje te weinig rondtollen in zijn culinaire fantasie. Ten minste, dat vindt het Neder lands Zuivelbureau (NZB) in Rijswijk, dat in binnen- en bui tenland het oer-Nederlandse oerprodukt aan de man doet brengen. „Met kaas kun je veel meer doen dan je denkt", zegt public- relationsvrouwe Lucia Hilbers van het NZB. Het zuivelbureau helpt de kaasconsument op weg. Zo heeft de Nederlander, mede dankzij het NZB, kaasfondue, kaas-uit-het-vuist je, kaastosti en in een andere zuivelhoek ook de vla-flip als meest recente zuivelvondsten op zijn boter ham gekregen. Kaas is niet zo puur Nederlands als sommige chauvinisten wel eens den ken. De kaas komt uit onze culinaire bakermat: het Midden-Oosten. De langdurige tocht ging via Grieken en Romeinen naar Frankrijk, en van daaruit naar het noorden. De Fransen waren ons dus voor, en hebben deze voorsprong aangehouden als het gaat om hoeveelheden soorten kaas (onge veer 400). De kwaliteitsverschillen tus sen beide landen blijven hier onbe sproken, want over smaak valt niet te twisten. Wat de Nederlandse kaasboeren wel handiger bekeken, was de stevigheid van de produkten. Kazen lijden onder langdurige transporten, tenzij zij de stevigheid hebben van een Edammer la de herttf el vowwrgamentreoalen om straks veel narig- voorkoman. Hebt u een koud huls? Controleor dan nu reeas da hoofdkraan en attapkraan. Mold eventuele defecten aan uw walen- loldln gt edrijf. Houd do hoofdkraan makkelijk bereikbaar. Bescherm hoofdkraan en watormeter mat wolion lappen. Maar zó, dat do motor afgelezen kan worden. of een Goudse. En daar kunnen de Fransen niet aan tippen. De stevigheid kenmerkt vooral de kazen die in fa brieken worden gemaakt, en in Frank rijk is het nog vaak handwerk. In ons land hebben de kaasboeren slechts drie procent van de markt in handen. Nederland is de grootste exporteur van kaas: 180.000 ton jaarlijks. Het NZB wordt in het leven gehou den door de zuivelproducenten. Dit jaar kan het bureau over 35 miljoen gulden beschikken om de public rela tion van boter, kaas en melk te verzorgen. Zeven miljoen wordt in eigen land geïnvesteerd. Tegen de acht miljoen gaat naar Duitsland, waar het zuivelbureau een eigen kantoor heeft, evenals trouwens in Brussel, Parijs, Londen en Japan. Van die zeven mil joen onderhoudt het NZB in ons land onder andere een marktonderzoekaf deling (geen kaasprimeur wordt ge lanceerd zonder dat vooraf de overle vingskansen grondig zijn bekeken), een reclame-afdeling en de organisatie van de meer directe voorlichting: kookcursussen (in Leidschendam, Gro ningen en Eindhoven) en speciale avonden in den lande. Voor die cursussen moeten de gega digden tegenwoordig op een wacht lijst worden geplaatst. Opleidingen zijn er voor huisvrouwen, maar ook voor alleenstaanden, studenten, kinde ren en afslankers-in-spe. Jaarlijks zijn er zo'n kleine 50.000 belangstellenden voor de vier dagen durende cursus, die elke keer als hoogtepunt heeft het opeten van het eigen brouwsel, onver mijdelijk gevolgd door de afwas. „Ook de voorlichtingsavonden zijn een succes", aldus mej. Hilberfc, „maar het heeft wel even geduurd voordat het NZB ze op een juiste wijze had uitgekristalliseerd". Zo presenteerde men vroeger nog wel eens de exclusieve kaas-wijn-voor- lichtingsavond in zeer landelijke om gevingen. De zaal, vol prototypes van Hollands Glorie, die de kaas al met de paplepel ingegoten hadden gekre gen, bleek er niet zo ondersteboven van. Tegenwoordig stuurt het bureau eerst een verkenner naar de aanvra ger meestal een huisvrouwenvereni- ging. Uit het pakket van zes soorten voorlichtingsbijeenkomsten wordt dan een keus gemaakt. Uit enquêtes1 van het NZB-markton- derzoekbureau is gebleken dat eetge woontes slechts langzaam veranderen. De Nederlander is conservatief aan tafel. Toch heeft het zuivelgebruik in de afgelopen 20 jaar een evolutie ondergaan. Maar al te vaak is de nieuwe rage evenals in de kleren- mode een teruggrijpen op het ver leden. Kaasfondue, dat er maar lang zaam „in" kwam, omdat het zo nieuw en zo Zwitsers leek, is bijvoorbeeld al zeer oud, en bovendien net zo Neder lands als Zwitsers of Frans. Met na me in de omgeving van Gouda kende men vroeger de zgn. „kaasdoop", kaas, gesmolten in melk. Vooral voor te schotelen op wasdag (eenvoudige bereiding, weinig tijd) en vrijdag (vleesloos). Het gerecht wordt nu weer door het NZB gepropageerd voor jonge gezinnen die het eten, met het oog op de spruiten, alcoholvrij willen houden.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1973 | | pagina 15