15 UITHEEMSE MUZIEK IN SCHOUWBURG M'BURG Een spaarpot calorieën per van 12.000 maand Leren kleding uit Finland Tips voor de keuken laéjÉ Huwelijksmedaille DE FAAM OP 30 DECEMBER A.S. DONDERDAG 21 DECEMBER 1972 ESTOUFFAT ff Franse kerstrollade) Een gerecht uit Cascogne, de zuid- westhoek van Frankrijk tussen Bor deaux en de Pyreneeën. Op kerstavond staat het in een grote ovale pot van brum aardewerk te wachten in de gloeiende sintels van de open haard, tot de familie van de nachtmis thuis komt en het nachtelijke kerstmaal wordt opgediend. U kunt het in een stevige braadpan op het gas bereiden, maar ook in een flinke patépot van aardewerk of in een Römertopf in de oven. De bereiding is zo geraffineerd, dat het vlees een ongekend fijne smaak krijgt. Ingrediënten (voor 6 a 8 personen). 1 kg runderrollade; peper, zout. 100 gr. boter enkele lapjes vet spek; 1 varkens pootje; 8 kleine uitjes: teentje knof look; 6 worteltjes: enkele takjes peter selie; tijm, laurier: 1 glaasje cognac; halve fles rode wijn. Bereidingswijze: Chinese gerechten zijn in Nederland zo geliefd (de bami, de tjap-tjoi. de foe yong-hai) dat ze bijna tot de tradi tionele Nederlandse kookkunst beho ren. Nog niet zo bekend, maar ook verrukkelijk, is de chow-mein, dat met veel andere Chinese gerechten gemeen heeft, dat er wel veel ingre diënten aan te pas komen, maar dat het toch makkelijk en snel te maken is. En het heeft die typisch kruidig- zoete smaak die bij de echte Chinese keuken hoort. Ingrediënten: 2 lepels soja, peper, 2 lepels olie, 1 lepel sherry, 500 gr. in blokjes gensneden varkensvlees, 1 knoflookteentje, zout, 1 bosje selderij, 1 dikke prei, 1 groene paprika, 100 gr. champignons, 2 grote tomaten, blikje bamboespruitjes, 'h l. bouillon, 1 lepel maïzena, mespunt ve-tsin, 2 eetlepels geschaafde amandelen, 2 hard gekook te eieren, 50 gr. gekookte ham, mie. Roer 1 lepel olie met sherri/. söia en wat peper en een klein scheutje water door elkaar en laat even rusten Ver warm de rest van de olie met wat zout en het zeer fijn gesnipperde knoflookteentje, voeg het vlees toe en laat. dit. 'al roerend. 2 minuten bakken Voeg dan het olie-mengsel toe en roer nog twee minuten goed om. Voeg dan de gesnipperde prei en selderij, de in dunne reepjes gesneden paprika en de in stukjes gesneden bamboespruitjes toe fevt. te vervangen door bloem koolroosjes). Giet er de bouillon bij, 3 minuten laten sudderen, don de in stukjes gesneden tomaten, nog 5 mi nuten sudderen, dan de ve-tsin toevoe gen. evt. nog wat soja en de aange maakte maïzena. In die tussentijd hebt u de mie ge kookt. U zet op tafel de schaal met vlees, de schaal met mie en een schaal met een mengsel van fijngesne den ham, verkruimelde eieren en ge roosterde amandelen. Varianten:- In plaats van varkensvlees kalfsvlees. In plaats van amandelen fijngehakte walnoten; In plaats van tomaat stukjes ananas. Op 30 december de voorlaatste dag van het jaar organiseert Jeugd en Muziek in samenwerking met de Zeeuwse Volks Universiteit een groots muziekgebeuren in de Middelburgse schouwburg, getiteld: Festival van uit heemse muziek. Aanleiding tot de organisatie van dit festival, was het succes dat het vorig jaar gegeven 'Inclusief Concert' hoekte. Had het 'Inclusief Concert' een wat meer expe rimenteel karakter, ditmaal wordt de nadruk gelegd op de volksmuziek, en wel zo, dat men heeft geprobeerd om muziek uit alle windstreken ten geho re. te brengen voor een zo gevarieerd mogelijk publiek. De organisatoren zien het geheel dan ook als een pro vinciaal gebeuren. Het festival begint om 16.00 uur 's middags en duurt tot 02.00 's nachts. In de schouwburg zijn mogelijkheden geschapen om er te eten (bovenfoyer) en voor een kindercrèche, die echter maar tot 20.00 uur geopend zal zijn. Om 01.00 uur is er een extra bus die het eiland Walcheren rondrijdt. Het Festival van Uitheemse Muziek wordt geopend met het optreden van Popgroep Sail, bekend als het huisor kest van de Kosmos Amsterdam. De muziek van deze groep is het beste te omschrijven als een kruising tussen Traffic en Crosby, Stills, Nash-muziek. Tegelijkertijd draait in de bovenfoyer een Chinese film. Om 16.45 uur en 19.15 uur een optreden van twee leden van Syntagma Musicum, Kees Otten en Marius van Altena. Zij brengen muziek uit de middeleeuwen en de renaissance op de originele instrumen ten. Het zal hoofdzakelijk kerkelijke en wereldse muziek uit de periode 1050-1650 zijn. Om 16.45 uur begint ook een eetshop in de bovenfoyer waar het Zigeunerorkest van Gregor Serban voor een muzikale achter grond zorgt. Om 17.30 uur de eerste van een serie dansen. Er zijn voor het festival een aantal Bali- en Indiadansen uitge zocht, een Balidans Tari Tenun, de dans van de weefsters. De andere Balidansen die worden uitgevoerd zijn Kupu Kupu, dans van de vlinders, Kusa dan Lawa, dans van de kluize naars en Tamulilingen, de dans der verliefde bijen. De danseressen zijn afwisselend gekleed en alle dansen die ze uitvoeren zijn afgeleid van de sa crale Legong. Op bijgaande foto een aantal danseressen. De Indiadansen worden uitgevoerd dcor de beroemde danseres M. K. Saroja, vooral bekend als bharata nalyam danseres. Zij wordt begeleid door de musici Ustad Munir Khan en zijn zoon Zamir Ahmed Khan. Ustad Munir bespeelt de sarangi, een inge wikkeld strijkinstrument dat tijdens de Moghul-overheersing in Noord-In- dia de huidige vorm verkreeg. Zijn instrument wordt bespeeld met een strijkstok, het heeft drie darmsnaren en wel 37 resonantiesnaren, die mee klinken met de tonen die op de hoofdsnaren worden gespeeld. Hier door en door het vel waarmee de klankkast is afgedekt, krijgt de saran gi een zeer ijle, echo-achtige klank. De Legons van Budidaja, v.l.n.r. JSlin Kusnadi - Elli Siem - Ni Loh Putu (Guru) - Endang Pusoro Ninik Praptohardjono. nog een herhaling van de Chinese film wordt gegeven. Om 20.45 en 22.30 uur treedt in de bovenfoyer Maher Akili op, een jonge musicus uit Syrië. Zijn werk wordt gekenmerkt door een on gewone orginaliteit. Hij bespeelt de viduth. Zijn muziek is zeer persoon lijk. hoewel sterk in de Arabische traditie is gedompeld. In de foyer beneden speelt om 20.00 uur de Dutch Rhytm Steel Orchestra bestaande uit 14 leden. Zij brengen levendige mu ziek uit Suriname en van de Neder landse Antillen ten gehore. Tijdens dit optreden dat tot 21.00 uur duurt zal 'mister Saté' enkele zwaardentrap- en spijkerbednummers opvoeren. Hei tweede optreden van Je steelband zal worden afgewisseld met het optreden van fakier Madrahasj, vuurvreter en messenwerper. Om 23.15 uur brengt deze nog enkele speciale nummers. Tot slot van het festival een optreden van het ensemble Munier Khan Khan. Zoals uit bovenstaande duidelijk zal zijn, kan men rustig een aantal evene menten tegelijk 'ondergaan', omdat er in verschillende ruimten verschillende programmapunten worden afgewerkt. Van verveling dus geen sprake. De toegangsprijs voor dit Festival van Uitheemse Muziek bedraagt 5- Heeft u ooit gedacht over het bouwen van een varende woonboot in plaats van een zomerhuis? Twee jonge Zwe den deden dat en een motor helpt hen om de genoegens van het varen met een huis voor weinig geld deelachtig te worden. Het begon allemaal met de twee goe de vrienden Lennart Akergren en An ders Palmborg, die het plan hadden samen een zomerhuis te houwen. Daar ze beiden werkten op de Dal- karlshyttan-zagerij nabij de plaats Lindeberg in Zweden, was het niet zo moeilijk om bruikbaar materiaal voor weinig geld op de kop te tikken. Vorig jaar zomer hadden ze genoeg bouwmateriaal bij elkaar om aan de slag te gaan. Maar toen hadden ze inmiddels iets nieuw bedacht. Waar om zouden ze het zomerbuis niet zo maken, dat het op de mooie meren in hun omgeving kon varen? Er lagen genoeg lege olievaten bij de zagerij, die ze zo mee konden nemen, en om het huis te laten drijven was dus geen probleem. De afmetingen werden bepaald door de lengten van de planken, die ze konden krijgen en dus werd er begon nen met. een vlonder van 7 bij 3,70 m, gedragen door niet minder dan 24 olievaten. Het huis zelf kreeg de ma ten 4 bij 2,50 m en werd in de hoek voor aan stuurboord neergezet, daar bij ruimte latend voor een open ve randa achter en een overdekte door gang aan de kant van de deur van het huisje. De motor werd een zaak van vallen en opstaan. Een tweedehands Perkins viercilinder dieselmotor voegde 300 kronen (ruim ƒ200) aan de beschei den kosten van het huis toe, maar het leek zo'n goede oplossing, dat de bouwers maar niet verder naar een kleinere motor zochten. Het bleek echter niet zo'n goed idee om de motor te koppelen aan een versnellingsbak van een Volvo perso nenauto. De bak kon het koppel niet verwerken en ook de plaatsing van de motor werd een probleem. In de plaats daarvan doet nu een deel van een transmissie van een jeep met vierwielaandrijving goed werk. De aandrijfas var. do met or kumt uit ïu. de bovenkant van de bak en de schroefas wordt aangedreven vanaf de onderkant van de bak. Door de bak half in het water Ie laten hangen is liet zeicer uat de schroef zijn werk in liet juiste element verricht. Wateraf stotend vet heeft tot dusverre gezorgd voor zowel voldoende smering als een afsluiting tegen het. water. De motor is op do achterkant van de boot gemonteerd, bedekt door een geïsoleerde houten kast, die tegelijk als tafel op de veranda fungeert. Daar de brandstoftank van een oude Volks wagen onder één van de banken is gemonteerd, is er eigenlijk geen enke le ruimte verloren. De stuurinrichting bestaat uit stalen stangen van bij de stuurstoel voor het huisje naar een normaal voer achter de schroef. Een autostuur, een stuur huis van een personenauto en wat waterleidingpijp was alles wat nodig was, afgezien natuurlijk van enig ver nuft. Deze zomer was het varende huis een veelgeziene verschijning op twee me ren. Rasvaln en Lindesjön, zowel in de nabijheid van de ankerplaats als in c'.„- kleine rivier, ciie de twee meren verbindt. De topsnelheid ligt nu boven de vijf knopen, waarbij de motor nagenoeg stationair loopt en daarbij zeer geringe dorst vertoont. Een tochtje van 7 km naar het dichtstbi.i zijnde stadje is daarom allerminst een bezwaar. Bijna 200 km open wa ter ligt binnen het bereik als de families een grotere reis willen ma ken, en de ervaring tot nu toe heeft geleerd, dat het drijvende huis heel wat ruw water kan verdragen zonder uit zijn evenwicht te raken. Het plan is geslaagd. De motor zal nog wel jaren lang zonder noemens waardig onderhoud goede diensten verlenen, en dus zijn de bouwers al weer wat nieuws aan het verzinnen. Deze winter zullen de olievaten wor den vervangen door twee tien meter lange stalen pontons, waardoor ook voor het huis nog een overdekt dek gebouwd kan worden. De totale kos ten zullen dan misschien wel uitko men op het dubbele van de duizend kronen (plm 700), die tot dusverre zijn uitgegeven, maar niemand in het Akergren-Palmborg kamp denkt, dat dit het niet waard zal zijn. Afvallen betekent rekening hou den met calorieën. Omdat alle voedsel calorieën levert kan dat een heel gecijfer worden: dat is lastig, tijdrovend en niet noodza kelijk, want calorieën berekenen alléén is niet voldoende- De voe ding moet in de eerste plaats goed samengeseld zijn en alle voor de gezondheid benodigde stoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen bevatten. Is dat niet het geval dan kunnen er op den duur tekorten ontstaan met als gevolg vermoeidheid, slapte, nervosities, hoofdpijn enz. Een goede dagelijkse voeding ziet sr zo uit: Vb 1 melk. karnemelk of yog hurt aardappelen, 250 g groente en 100 g fruit 1 plak kaas, 25 g. vleeswaren en 75 g niet te vet vlees, vis of peulvruchten boter, margarine, dieetmarga- rine of halvarine bruinbrood of roggebrood gro ve graanprodukten 2 a 3 maal per week een ei. Deze hoeveelheid met 200 g aar- dapplen, 4 sneden brood en 50 g boter of margarine levert plus minus 1500 calorieën en alle be nodigde vitamines en mineralen. Meestal komt hierbij nog zoet broodbeleg, suiker voor koffie en thee, frisdrank, koekjes of zout jes. Deze leveren veel calorieën en zijn niet noodzakelijk voor een goede gezondheid. Het is tegenwoordig heel gewoon om dagelijks het volgende te ge bruiken: 1 broodbelegging 1 broodbelegging 8 klontjes suiker 1 glas frisdrank 2 koekjes totaal 400 jam 25 calorie ën hagelslag 45 ca lorieën 130 calorieën 100 calorieën 100 calorieën calorieën De totale voeding komt hiermee op plus minus 1900 calorieën Dit is voldoende voor volwasse nen die een goed lichaamsge wicht hebben tn zittend werk doen. Het is teveel voor hen die tobben met vetrolletjs en buim- jes. Met het gebruik van magere produkten kunt u, zelfs al kunt u een enkel koekje niet afslaan, al zo'n 400 calorieën per dag 'uit sparen en dat is 12.000 calorieën per maand: Het lijstje van de goede voeding gaat er dan als volgt uitzien: Va liter magere melk, taptemelk, magere yoghurt of karnemelk. 200 g aardappelen, 250 g groen te. 100 g fruit 1 plak 20+ kaas, 25 g magere vleeswaren, 75 g mager vlees of vis 30 g boter, margarine of dieet- margarine en 20 g halvarine voor DP het brood 2 sneden bruinbrood en 3 plakjes knackebrot 2 a 3 maal per week een ei. Magere produkten Het aantal magere produkten in ons land neemt nog steeds toe. De volgende voorbeelden laten den in hoeverre het gebruik van deze produkten zin heeft. Koffiemelk Koffiemelk voor één kopje 20 ca lorieën, halfvette koffiemelk voor één kopje 17 calorieën, magere koffiemelk voor één kopje 11 ca lorieën. Drinkt u maar één of twee kop jes koffie per dag dan heeft het gebruik van het magere produkt. weinig zin, het scheelt dan maar enkele calorieën. Wie bijvoor beeld 6 koppen koffie of meer per dag drinkt kan wèl merkbaar besparen. Gebruikt u warme melk in de koffie, dan wordt de hoeveelheid calorieën als volgt: melk voor één kopje koffie 30 calorieën, halfvette melk voor één kopje koffie 25 calorieën, taptemelk voor één kopje koffie 16 calorie ën. Halvarine Halvarine levert maar half zoveel calorieën als boter, margarine of dieetmargarine: 5 g boter voor het besmeren van 1 snee brood levert. 38 calorieën, 5 g halvarine levert 18 calorieën. Brood 1 snee bruinbrood 76 calorieën, 1 snee volkorenbrood 80 calorieën, 1 snee wittebrood 81 calorieën, 1 snee melkbrood 87 calorieën, 1 snee verpakt weekendbrood 88 calorieën. Behalve dat bruinbrood de min ste calorieën levert, is het rijker aan ijzer en B vitamines dan wittebrood. In plaats van brood kunt u ook knackebrot nemen. Per plakje levert, dit 33 calorieën. Lichtgewicht knackebrot levert 27 calorieën. De calorie-besparing is steeds af hankelijk van totale dagelijkse gebruik. Op een hoeveelheid van 2.000 ca lorieën -maakt een besparing van 20 of 30 calorieën weinig of niets uit. Een besparing van enkele honderden calorieën per dag is na enkele weken al merkbaar. In de laatste maanden van het jaar lopen de advertentiekolommen in de Amerikaanse vrouwenbladen over van de „geef-tips". Nieuwste geschenk-arti kel: een „huwelijksmedaille" als ca deau voor echtparen die binnenkort de zoveelste verjaardag van hun hu welijk vieren. Het is een zilveren of gouden legpenning, voorzien van een tekst, in de trant van „onderscheiding, toegekend voor jarenlange trouwe dienst". Het aantal huwelijksjaren en de namen van het te verrassen koppel worden er op bestelling bij gegra veerd. GEVULDE TOMAAT OP Z'N INDISCH Benodigdheden: 8 tomaten; .3 banen; '/i citroen; zout; kerriepoeder1/8 li ter slagroom; 4 blaadjes witte gelati ne: walnoten; 1 glaasje cognac. Snij de kapjes van 8 grote, stevige to maten af. De tomaat nu met een thee lepeltje uithollen. Van binnen wordt de tomaat licht gezouten. Het uitgehol de vruchtvlees kan men voor een soep of saus gebruiken. Voor de vulling snijden we de bananen in schijfjes en marineren deze in een mengsel van citroensap, cognac en ivat zout. Daar na worden ze rijkelijk bestrooid met kerriepoeder. Vervolgens het geheel mengen met slagroom. Ondertussen hebben we de vier blaadjes witte gela tine in koud water laten weken en uit geknepen. We nemen weer een beetje water en lossen de gelatine op, waarna dit onder de vulling gedaan wordt. Tenslotte doen we de vulling in de to maten. Als versiering leggen we er een walnoot op. CHOCO-BAN ENT AART Benodigheden voor de bodem: 200 gr. boter; 200 gr. poedersuiker; 200 gr. harde chocolade; 200 gr. bloem; 6' eie ren. Voor de vulling: 3 banen; 50 gr. poe dersuiker; 2 eetlepels arak. Voor de versiering: 1 banaan; 1/8 liter slagroom; zakje vruchtengelei. Van de benodigdheden voor de taart bodem maakt u een cake-beslag, de chocolade fijnhakken en er doorheen roeren. Dit geheel giet v. in een met boter ingevette springvorm en bakt het bij een middelmatige temperatuur goudgeel. Nadat u de taart hebt laten afkoelen, snijdt u deze in tweeën. Voor de vulling prakt u de bananen en roert hier de suiker en arak doorheen. De taartbodem nu met de banen-arak- crème vullen. De bovenkant van deze choco-banentaart versiert u met van tevoren met citroensap besprenkelende bananen-schijfjes, de vruchtengelei er overheen smeren en tenslotte de gesla gen room in toefjes erop spuiten. Braun introduceerde kortgeleden een koffie machine onder veel zeggende naam Aromas ter. Het is het enige ap paraat met de combina tie van een gesloten fil tersysteem en de nor male snelfilférs. Een ge sloten filtersysteem laat geen aroma ontsnappen. De water-nlus-koffie- damp slaat weer neer op het filter, zonder de leans te krijgen te ver vliegen. De toepassing van het bekende snel/il- terzakje in combinatie met het gesloten filter systeem verhindert dat er drab of andere be standdelen in de koffie terechtkomen. Het bedieningscomfort. is veelvoudig. De snelfil- ter Iclikt met een bajo netsluiting in de filter kamer. De benodigde hoeveelheid water kan aan de hand van streep fes op de kan afgevast worden, al naar gelang het gewenste aantal koppen. Het water be gint reeds enkele secon den na het inschakelen, te lopen, zodat voor het maximum van 10 kop pen. slechts 10 minuten nodig zijn. Wanneer het proces afgelopen is. schakelt het apparaat automatisch uit, uitge zonderd het verwar- mingsplaalje onder de kan, dat in werking blijft, op de meest ideale temperatuur van ca. 80 graden. Door de verticale op bouw is het grondopper vlak minimaal. Keuze uit twee kleuren: wit en rood. Prijs f 145,- Met de HP 1301 en de IIP 1118 zijn twee nieu we Philipsshaes in de handel gelcordie voor elk huidtype een zo gunstig mogeli ilce combinatie van huidbe scherming en scheerre sultaat bieden. Dit is mogelijk geworden doordat beide anparaten van een ring zijn voor zien waarmee de af stand lussen scheer- lioo/den en huid, met. andere rooorden de scheerdiepte, naar eigen behoefte kan worden in gesteld. Deze ring kan men op negen standen draaien. De IIP 1304 is een op laadbaar apparaat, dat uiteraard indien gewenst rechtstreeks op het net. gebruikt kan worden. Een aan 'le aan/int. schakelaar gekoppelde teller geeft weer hoe vaak men zich na het. o vla den heeft geschoren. Tijdens het opladen en het scheren brandt een indicatielampje. Prijs 159,-. De IIP 118 w~kt alleen op netspanning. Het ap paraat heeft, een 3-polige collector motor. De bei tels maken een toerental van vijfduizend toeren per minuut. De prijs is 129,-. De twee. nieuwe Philipshaves hebben een 'stiletto' tondeuse voor het bijiverken van snor en haargrenzen- De vier Balidansen zijn om respectie velijk 17.30, 18,45, 20.15 en 23.00 uur. De Indiadansen om 19.30 en 22.00 uur. Alle dansen worden uitgevoerd in de grote zaal, waar om 20.30 uur ook Iedereen weet nu zo langzamerhand wel, dat Finland méér is dan alleen het land van de duizende meren, het land van de sauna &n van de langste woorden die je ooit in een taal hebt gehoord. Finland is ook: vakantieland, land van fraai bedrukte weefstoffen, leverancier van meubelejn en vdn prachtig glaswerk. Maar wie weet dat er in Finland bovendien fantastische leren kleren worden gemaakt? Een groepje Finse mannequins e>. dress- men kwam die kleren in Amsterdam laten zien. Dit ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Friitala, de Finse fabriek die al die modieuze kleding maakt van leer uit eigen looierijen, en die zelfs de grootste industriële onder neming van heel Skandinavië is. Een belangrijk gedeelte van de kledingpro- duktie wordt geëxporteerd naar onder meer Frankrijk, West-Duitsland en En geland. en sinds enkele jaren ook naar Nederland. De flitsende show. waarmee Friitala na successen in Kopenhagen, Londen dn Wenen nu ook in Amsterdam voor de dag kwam, gaf een indrukwekkend overzicht van de zeer gevarieerde col lecties winter- en voorjaarsmode die Friitala's ontwerpster Karen Helle- maa voor nu en straks heeft ontwor pen. Zij heeft fijne jassen en jacks be dacht voor de winter, gemaakt van lamssuèdc en lamsnappa, al of niet gecombineerd met bont. In de voorjaarscollectie werden ande re kwaliteiten suède en nappa ver werkt in een uitgebreide kleurenreeks. Zo zijn er lumberjacks met vleermuis mouwen bijvoorbeeld van heel mooi suède en ivikkeljassen. vesten en jas jes van suède en nappa. Heerlijk dun en soepel lamsnappa is gebruik t voor T-shirts, rveralls en andere vrijetijdskleding en Friitala maakt zelfs badpakken va/n wasbaar suède. Opmerkelijk in de collectie is de zeer elegante, sobere avondkleding van wit lamsnappa. Bij de foto: man en vrouw in een comfortabele wikkeljas van soepel olijfgroen lamssuède, vervaardigd in Finland. Een modieus voorjaarsmodel uit de collectie van Friitala. ontwor pen door Karen Hellemaa. Zweden bouwden een varend zomertm' v&C W* +v; Braad het vlees snel aan in hete boter, voeg dan zout en peper toe. Beleg de bodem van de patépot. of Römertopf met lapjes spek, leg de rollade erop en daarnaast het opengespleten varkens pootje. Giet de braadboter er over. Leg dan de uitjes, in tweeën gesneden ivorteltjes, peterselie, tijm, twee blaad jes laurier en gesnipperde knoflook erbij. Giet dan de cognac over het vlees en de vóórverivarmde wijn. Sluit de pot goed af, bijvoorbeeld met een stuk vetvrij papier tussen deksel en rand of door de rand dicht te smeren met een deeg van bloem en water. Zet de pot in een matig hete, goed vóór- verwarmde oven en laat het vlees cir ca drie uur stoven. Snijd het vlees voor het opdienen in dikke plakken, leg die weer in de pot, met daarover het klein gesneden vlees van het. var kenspootje. Schep ivat vet van het braadvocht en giet het erover. De saus wordt niet gebonden en men dient al les met elkaar in de pot op. In Frank rijk wordt er stokbrood bij gegeten. Wanneer u geen oven hebt kunt u dit heerlijke gerecht ook op een laag vuur gaar laten stoven, maar gebruik dan wel een vlamverdeler. Variaties: Bind de saus door deze in een panne tje aan de kook te brengen, dan 50 gr. boter met 35 gr. bloem te kneden en hiervan kleine vlokjes weg te roeren in de saus. Voeg bij het opdienen gefruite cham pignons toe. Geef er in plaats van brood aardappel puree bij. Als groente zijn lekker: spruitjes met kastanjes, groene kool of struikjes Brussels lof in boter gaar gemoord. CHOW-MEIN

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1972 | | pagina 15