15
UITHEEMSE MUZIEK IN
SCHOUWBURG M'BURG
Een spaarpot
calorieën per
van 12.000
maand
Leren
kleding
uit
Finland
Tips voor
de keuken
laéjÉ
Huwelijksmedaille
DE FAAM
OP 30 DECEMBER A.S.
DONDERDAG 21 DECEMBER 1972
ESTOUFFAT ff Franse kerstrollade)
Een gerecht uit Cascogne, de zuid-
westhoek van Frankrijk tussen Bor
deaux en de Pyreneeën. Op kerstavond
staat het in een grote ovale pot van
brum aardewerk te wachten in de
gloeiende sintels van de open haard,
tot de familie van de nachtmis thuis
komt en het nachtelijke kerstmaal
wordt opgediend. U kunt het in een
stevige braadpan op het gas bereiden,
maar ook in een flinke patépot van
aardewerk of in een Römertopf in de
oven. De bereiding is zo geraffineerd,
dat het vlees een ongekend fijne smaak
krijgt.
Ingrediënten (voor 6 a 8 personen).
1 kg runderrollade; peper, zout. 100 gr.
boter enkele lapjes vet spek; 1 varkens
pootje; 8 kleine uitjes: teentje knof
look; 6 worteltjes: enkele takjes peter
selie; tijm, laurier: 1 glaasje cognac;
halve fles rode wijn.
Bereidingswijze:
Chinese gerechten zijn in Nederland
zo geliefd (de bami, de tjap-tjoi. de
foe yong-hai) dat ze bijna tot de tradi
tionele Nederlandse kookkunst beho
ren. Nog niet zo bekend, maar ook
verrukkelijk, is de chow-mein, dat
met veel andere Chinese gerechten
gemeen heeft, dat er wel veel ingre
diënten aan te pas komen, maar dat
het toch makkelijk en snel te maken
is. En het heeft die typisch kruidig-
zoete smaak die bij de echte Chinese
keuken hoort.
Ingrediënten: 2 lepels soja, peper, 2
lepels olie, 1 lepel sherry, 500 gr. in
blokjes gensneden varkensvlees, 1
knoflookteentje, zout, 1 bosje selderij,
1 dikke prei, 1 groene paprika, 100 gr.
champignons, 2 grote tomaten, blikje
bamboespruitjes, 'h l. bouillon, 1 lepel
maïzena, mespunt ve-tsin, 2 eetlepels
geschaafde amandelen, 2 hard gekook
te eieren, 50 gr. gekookte ham, mie.
Roer 1 lepel olie met sherri/. söia en
wat peper en een klein scheutje water
door elkaar en laat even rusten Ver
warm de rest van de olie met wat
zout en het zeer fijn gesnipperde
knoflookteentje, voeg het vlees toe en
laat. dit. 'al roerend. 2 minuten bakken
Voeg dan het olie-mengsel toe en roer
nog twee minuten goed om. Voeg dan
de gesnipperde prei en selderij, de in
dunne reepjes gesneden paprika en de
in stukjes gesneden bamboespruitjes
toe fevt. te vervangen door bloem
koolroosjes). Giet er de bouillon bij,
3 minuten laten sudderen, don de in
stukjes gesneden tomaten, nog 5 mi
nuten sudderen, dan de ve-tsin toevoe
gen. evt. nog wat soja en de aange
maakte maïzena.
In die tussentijd hebt u de mie ge
kookt. U zet op tafel de schaal met
vlees, de schaal met mie en een
schaal met een mengsel van fijngesne
den ham, verkruimelde eieren en ge
roosterde amandelen.
Varianten:-
In plaats van varkensvlees kalfsvlees.
In plaats van amandelen fijngehakte
walnoten;
In plaats van tomaat stukjes ananas.
Op 30 december de voorlaatste dag
van het jaar organiseert Jeugd en
Muziek in samenwerking met de
Zeeuwse Volks Universiteit een groots
muziekgebeuren in de Middelburgse
schouwburg, getiteld: Festival van uit
heemse muziek. Aanleiding tot de
organisatie van dit festival, was het
succes dat het vorig jaar gegeven
'Inclusief Concert' hoekte. Had het
'Inclusief Concert' een wat meer expe
rimenteel karakter, ditmaal wordt de
nadruk gelegd op de volksmuziek, en
wel zo, dat men heeft geprobeerd om
muziek uit alle windstreken ten geho
re. te brengen voor een zo gevarieerd
mogelijk publiek. De organisatoren
zien het geheel dan ook als een pro
vinciaal gebeuren.
Het festival begint om 16.00 uur 's
middags en duurt tot 02.00 's nachts.
In de schouwburg zijn mogelijkheden
geschapen om er te eten (bovenfoyer)
en voor een kindercrèche, die echter
maar tot 20.00 uur geopend zal zijn.
Om 01.00 uur is er een extra bus die
het eiland Walcheren rondrijdt.
Het Festival van Uitheemse Muziek
wordt geopend met het optreden van
Popgroep Sail, bekend als het huisor
kest van de Kosmos Amsterdam. De
muziek van deze groep is het beste te
omschrijven als een kruising tussen
Traffic en Crosby, Stills, Nash-muziek.
Tegelijkertijd draait in de bovenfoyer
een Chinese film. Om 16.45 uur en
19.15 uur een optreden van twee leden
van Syntagma Musicum, Kees Otten
en Marius van Altena. Zij brengen
muziek uit de middeleeuwen en de
renaissance op de originele instrumen
ten. Het zal hoofdzakelijk kerkelijke
en wereldse muziek uit de periode
1050-1650 zijn. Om 16.45 uur begint
ook een eetshop in de bovenfoyer
waar het Zigeunerorkest van Gregor
Serban voor een muzikale achter
grond zorgt.
Om 17.30 uur de eerste van een serie
dansen. Er zijn voor het festival een
aantal Bali- en Indiadansen uitge
zocht, een Balidans Tari Tenun, de
dans van de weefsters. De andere
Balidansen die worden uitgevoerd zijn
Kupu Kupu, dans van de vlinders,
Kusa dan Lawa, dans van de kluize
naars en Tamulilingen, de dans der
verliefde bijen. De danseressen zijn
afwisselend gekleed en alle dansen die
ze uitvoeren zijn afgeleid van de sa
crale Legong. Op bijgaande foto een
aantal danseressen.
De Indiadansen worden uitgevoerd
dcor de beroemde danseres M. K.
Saroja, vooral bekend als bharata
nalyam danseres. Zij wordt begeleid
door de musici Ustad Munir Khan en
zijn zoon Zamir Ahmed Khan. Ustad
Munir bespeelt de sarangi, een inge
wikkeld strijkinstrument dat tijdens
de Moghul-overheersing in Noord-In-
dia de huidige vorm verkreeg. Zijn
instrument wordt bespeeld met een
strijkstok, het heeft drie darmsnaren
en wel 37 resonantiesnaren, die mee
klinken met de tonen die op de
hoofdsnaren worden gespeeld. Hier
door en door het vel waarmee de
klankkast is afgedekt, krijgt de saran
gi een zeer ijle, echo-achtige klank.
De Legons van Budidaja, v.l.n.r. JSlin
Kusnadi - Elli Siem - Ni Loh Putu
(Guru) - Endang Pusoro Ninik
Praptohardjono.
nog een herhaling van de Chinese film
wordt gegeven. Om 20.45 en 22.30 uur
treedt in de bovenfoyer Maher Akili
op, een jonge musicus uit Syrië. Zijn
werk wordt gekenmerkt door een on
gewone orginaliteit. Hij bespeelt de
viduth. Zijn muziek is zeer persoon
lijk. hoewel sterk in de Arabische
traditie is gedompeld. In de foyer
beneden speelt om 20.00 uur de Dutch
Rhytm Steel Orchestra bestaande uit
14 leden. Zij brengen levendige mu
ziek uit Suriname en van de Neder
landse Antillen ten gehore. Tijdens dit
optreden dat tot 21.00 uur duurt zal
'mister Saté' enkele zwaardentrap- en
spijkerbednummers opvoeren. Hei
tweede optreden van Je steelband zal
worden afgewisseld met het optreden
van fakier Madrahasj, vuurvreter en
messenwerper. Om 23.15 uur brengt
deze nog enkele speciale nummers.
Tot slot van het festival een optreden
van het ensemble Munier Khan Khan.
Zoals uit bovenstaande duidelijk zal
zijn, kan men rustig een aantal evene
menten tegelijk 'ondergaan', omdat er
in verschillende ruimten verschillende
programmapunten worden afgewerkt.
Van verveling dus geen sprake. De
toegangsprijs voor dit Festival van
Uitheemse Muziek bedraagt 5-
Heeft u ooit gedacht over het bouwen
van een varende woonboot in plaats
van een zomerhuis? Twee jonge Zwe
den deden dat en een motor helpt hen
om de genoegens van het varen met
een huis voor weinig geld deelachtig
te worden.
Het begon allemaal met de twee goe
de vrienden Lennart Akergren en An
ders Palmborg, die het plan hadden
samen een zomerhuis te houwen.
Daar ze beiden werkten op de Dal-
karlshyttan-zagerij nabij de plaats
Lindeberg in Zweden, was het niet zo
moeilijk om bruikbaar materiaal voor
weinig geld op de kop te tikken.
Vorig jaar zomer hadden ze genoeg
bouwmateriaal bij elkaar om aan de
slag te gaan. Maar toen hadden ze
inmiddels iets nieuw bedacht. Waar
om zouden ze het zomerbuis niet zo
maken, dat het op de mooie meren in
hun omgeving kon varen? Er lagen
genoeg lege olievaten bij de zagerij,
die ze zo mee konden nemen, en om
het huis te laten drijven was dus geen
probleem.
De afmetingen werden bepaald door
de lengten van de planken, die ze
konden krijgen en dus werd er begon
nen met. een vlonder van 7 bij 3,70 m,
gedragen door niet minder dan 24
olievaten. Het huis zelf kreeg de ma
ten 4 bij 2,50 m en werd in de hoek
voor aan stuurboord neergezet, daar
bij ruimte latend voor een open ve
randa achter en een overdekte door
gang aan de kant van de deur van het
huisje.
De motor werd een zaak van vallen
en opstaan. Een tweedehands Perkins
viercilinder dieselmotor voegde 300
kronen (ruim ƒ200) aan de beschei
den kosten van het huis toe, maar het
leek zo'n goede oplossing, dat de
bouwers maar niet verder naar een
kleinere motor zochten.
Het bleek echter niet zo'n goed idee
om de motor te koppelen aan een
versnellingsbak van een Volvo perso
nenauto. De bak kon het koppel niet
verwerken en ook de plaatsing van de
motor werd een probleem. In de
plaats daarvan doet nu een deel van
een transmissie van een jeep met
vierwielaandrijving goed werk. De
aandrijfas var. do met or kumt uit ïu.
de bovenkant van de bak en de
schroefas wordt aangedreven vanaf de
onderkant van de bak. Door de bak
half in het water Ie laten hangen is
liet zeicer uat de schroef zijn werk in
liet juiste element verricht. Wateraf
stotend vet heeft tot dusverre gezorgd
voor zowel voldoende smering als een
afsluiting tegen het. water.
De motor is op do achterkant van de
boot gemonteerd, bedekt door een
geïsoleerde houten kast, die tegelijk
als tafel op de veranda fungeert. Daar
de brandstoftank van een oude Volks
wagen onder één van de banken is
gemonteerd, is er eigenlijk geen enke
le ruimte verloren.
De stuurinrichting bestaat uit stalen
stangen van bij de stuurstoel voor het
huisje naar een normaal voer achter
de schroef. Een autostuur, een stuur
huis van een personenauto en wat
waterleidingpijp was alles wat nodig
was, afgezien natuurlijk van enig ver
nuft.
Deze zomer was het varende huis een
veelgeziene verschijning op twee me
ren. Rasvaln en Lindesjön, zowel in
de nabijheid van de ankerplaats als in
c'.„- kleine rivier, ciie de twee meren
verbindt. De topsnelheid ligt nu boven
de vijf knopen, waarbij de motor
nagenoeg stationair loopt en daarbij
zeer geringe dorst vertoont. Een
tochtje van 7 km naar het dichtstbi.i
zijnde stadje is daarom allerminst
een bezwaar. Bijna 200 km open wa
ter ligt binnen het bereik als de
families een grotere reis willen ma
ken, en de ervaring tot nu toe heeft
geleerd, dat het drijvende huis heel
wat ruw water kan verdragen zonder
uit zijn evenwicht te raken.
Het plan is geslaagd. De motor zal
nog wel jaren lang zonder noemens
waardig onderhoud goede diensten
verlenen, en dus zijn de bouwers al
weer wat nieuws aan het verzinnen.
Deze winter zullen de olievaten wor
den vervangen door twee tien meter
lange stalen pontons, waardoor ook
voor het huis nog een overdekt dek
gebouwd kan worden. De totale kos
ten zullen dan misschien wel uitko
men op het dubbele van de duizend
kronen (plm 700), die tot dusverre
zijn uitgegeven, maar niemand in het
Akergren-Palmborg kamp denkt, dat
dit het niet waard zal zijn.
Afvallen betekent rekening hou
den met calorieën. Omdat alle
voedsel calorieën levert kan dat
een heel gecijfer worden: dat is
lastig, tijdrovend en niet noodza
kelijk, want calorieën berekenen
alléén is niet voldoende- De voe
ding moet in de eerste plaats
goed samengeseld zijn en alle
voor de gezondheid benodigde
stoffen zoals eiwitten, vitamines
en mineralen bevatten. Is dat
niet het geval dan kunnen er op
den duur tekorten ontstaan met
als gevolg vermoeidheid, slapte,
nervosities, hoofdpijn enz.
Een goede dagelijkse voeding ziet
sr zo uit:
Vb 1 melk. karnemelk of yog
hurt
aardappelen, 250 g groente en
100 g fruit
1 plak kaas, 25 g. vleeswaren
en 75 g niet te vet vlees, vis of
peulvruchten
boter, margarine, dieetmarga-
rine of halvarine
bruinbrood of roggebrood gro
ve graanprodukten
2 a 3 maal per week een ei.
Deze hoeveelheid met 200 g aar-
dapplen, 4 sneden brood en 50 g
boter of margarine levert plus
minus 1500 calorieën en alle be
nodigde vitamines en mineralen.
Meestal komt hierbij nog zoet
broodbeleg, suiker voor koffie en
thee, frisdrank, koekjes of zout
jes. Deze leveren veel calorieën
en zijn niet noodzakelijk voor
een goede gezondheid.
Het is tegenwoordig heel gewoon
om dagelijks het volgende te ge
bruiken:
1 broodbelegging
1 broodbelegging
8 klontjes suiker
1 glas frisdrank
2 koekjes
totaal 400
jam 25 calorie
ën
hagelslag 45 ca
lorieën
130 calorieën
100 calorieën
100 calorieën
calorieën
De totale voeding komt hiermee
op plus minus 1900 calorieën
Dit is voldoende voor volwasse
nen die een goed lichaamsge
wicht hebben tn zittend werk
doen. Het is teveel voor hen die
tobben met vetrolletjs en buim-
jes. Met het gebruik van magere
produkten kunt u, zelfs al kunt u
een enkel koekje niet afslaan, al
zo'n 400 calorieën per dag 'uit
sparen en dat is 12.000 calorieën
per maand:
Het lijstje van de goede voeding
gaat er dan als volgt uitzien:
Va liter magere melk, taptemelk,
magere yoghurt of karnemelk.
200 g aardappelen, 250 g groen
te. 100 g fruit
1 plak 20+ kaas, 25 g magere
vleeswaren, 75 g mager vlees of
vis
30 g boter, margarine of dieet-
margarine en 20 g halvarine voor
DP het brood
2 sneden bruinbrood en 3
plakjes knackebrot
2 a 3 maal per week een ei.
Magere produkten
Het aantal magere produkten in
ons land neemt nog steeds toe.
De volgende voorbeelden laten
den in hoeverre het gebruik van
deze produkten zin heeft.
Koffiemelk
Koffiemelk voor één kopje 20 ca
lorieën, halfvette koffiemelk voor
één kopje 17 calorieën, magere
koffiemelk voor één kopje 11 ca
lorieën.
Drinkt u maar één of twee kop
jes koffie per dag dan heeft het
gebruik van het magere produkt.
weinig zin, het scheelt dan maar
enkele calorieën. Wie bijvoor
beeld 6 koppen koffie of meer
per dag drinkt kan wèl merkbaar
besparen.
Gebruikt u warme melk in de
koffie, dan wordt de hoeveelheid
calorieën als volgt: melk voor
één kopje koffie 30 calorieën,
halfvette melk voor één kopje
koffie 25 calorieën, taptemelk
voor één kopje koffie 16 calorie
ën.
Halvarine
Halvarine levert maar half zoveel
calorieën als boter, margarine of
dieetmargarine: 5 g boter voor
het besmeren van 1 snee brood
levert. 38 calorieën, 5 g halvarine
levert 18 calorieën.
Brood
1 snee bruinbrood 76 calorieën, 1
snee volkorenbrood 80 calorieën,
1 snee wittebrood 81 calorieën, 1
snee melkbrood 87 calorieën, 1
snee verpakt weekendbrood 88
calorieën.
Behalve dat bruinbrood de min
ste calorieën levert, is het rijker
aan ijzer en B vitamines dan
wittebrood. In plaats van brood
kunt u ook knackebrot nemen.
Per plakje levert, dit 33 calorieën.
Lichtgewicht knackebrot levert
27 calorieën.
De calorie-besparing is steeds af
hankelijk van totale dagelijkse
gebruik.
Op een hoeveelheid van 2.000 ca
lorieën -maakt een besparing van
20 of 30 calorieën weinig of niets
uit. Een besparing van enkele
honderden calorieën per dag is
na enkele weken al merkbaar.
In de laatste maanden van het jaar
lopen de advertentiekolommen in de
Amerikaanse vrouwenbladen over van
de „geef-tips". Nieuwste geschenk-arti
kel: een „huwelijksmedaille" als ca
deau voor echtparen die binnenkort
de zoveelste verjaardag van hun hu
welijk vieren. Het is een zilveren of
gouden legpenning, voorzien van een
tekst, in de trant van „onderscheiding,
toegekend voor jarenlange trouwe
dienst". Het aantal huwelijksjaren en
de namen van het te verrassen koppel
worden er op bestelling bij gegra
veerd.
GEVULDE TOMAAT OP Z'N
INDISCH
Benodigdheden: 8 tomaten; .3 banen;
'/i citroen; zout; kerriepoeder1/8 li
ter slagroom; 4 blaadjes witte gelati
ne: walnoten; 1 glaasje cognac.
Snij de kapjes van 8 grote, stevige to
maten af. De tomaat nu met een thee
lepeltje uithollen. Van binnen wordt
de tomaat licht gezouten. Het uitgehol
de vruchtvlees kan men voor een soep
of saus gebruiken. Voor de vulling
snijden we de bananen in schijfjes en
marineren deze in een mengsel van
citroensap, cognac en ivat zout. Daar
na worden ze rijkelijk bestrooid met
kerriepoeder. Vervolgens het geheel
mengen met slagroom. Ondertussen
hebben we de vier blaadjes witte gela
tine in koud water laten weken en uit
geknepen. We nemen weer een beetje
water en lossen de gelatine op, waarna
dit onder de vulling gedaan wordt.
Tenslotte doen we de vulling in de to
maten. Als versiering leggen we er een
walnoot op.
CHOCO-BAN ENT AART
Benodigheden voor de bodem: 200 gr.
boter; 200 gr. poedersuiker; 200 gr.
harde chocolade; 200 gr. bloem; 6' eie
ren.
Voor de vulling: 3 banen; 50 gr. poe
dersuiker; 2 eetlepels arak.
Voor de versiering: 1 banaan; 1/8 liter
slagroom; zakje vruchtengelei.
Van de benodigdheden voor de taart
bodem maakt u een cake-beslag, de
chocolade fijnhakken en er doorheen
roeren. Dit geheel giet v. in een met
boter ingevette springvorm en bakt
het bij een middelmatige temperatuur
goudgeel. Nadat u de taart hebt laten
afkoelen, snijdt u deze in tweeën. Voor
de vulling prakt u de bananen en roert
hier de suiker en arak doorheen. De
taartbodem nu met de banen-arak-
crème vullen. De bovenkant van deze
choco-banentaart versiert u met van
tevoren met citroensap besprenkelende
bananen-schijfjes, de vruchtengelei er
overheen smeren en tenslotte de gesla
gen room in toefjes erop spuiten.
Braun introduceerde
kortgeleden een koffie
machine onder veel
zeggende naam Aromas
ter. Het is het enige ap
paraat met de combina
tie van een gesloten fil
tersysteem en de nor
male snelfilférs. Een ge
sloten filtersysteem laat
geen aroma ontsnappen.
De water-nlus-koffie-
damp slaat weer neer
op het filter, zonder de
leans te krijgen te ver
vliegen. De toepassing
van het bekende snel/il-
terzakje in combinatie
met het gesloten filter
systeem verhindert dat
er drab of andere be
standdelen in de koffie
terechtkomen.
Het bedieningscomfort.
is veelvoudig. De snelfil-
ter Iclikt met een bajo
netsluiting in de filter
kamer. De benodigde
hoeveelheid water kan
aan de hand van streep
fes op de kan afgevast
worden, al naar gelang
het gewenste aantal
koppen. Het water be
gint reeds enkele secon
den na het inschakelen,
te lopen, zodat voor het
maximum van 10 kop
pen. slechts 10 minuten
nodig zijn. Wanneer het
proces afgelopen is.
schakelt het apparaat
automatisch uit, uitge
zonderd het verwar-
mingsplaalje onder de
kan, dat in werking
blijft, op de meest ideale
temperatuur van ca. 80
graden.
Door de verticale op
bouw is het grondopper
vlak minimaal.
Keuze uit twee kleuren:
wit en rood. Prijs f 145,-
Met de HP 1301 en de
IIP 1118 zijn twee nieu
we Philipsshaes in de
handel gelcordie
voor elk huidtype een
zo gunstig mogeli ilce
combinatie van huidbe
scherming en scheerre
sultaat bieden. Dit is
mogelijk geworden
doordat beide anparaten
van een ring zijn voor
zien waarmee de af
stand lussen scheer-
lioo/den en huid, met.
andere rooorden de
scheerdiepte, naar eigen
behoefte kan worden in
gesteld. Deze ring kan
men op negen standen
draaien.
De IIP 1304 is een op
laadbaar apparaat, dat
uiteraard indien gewenst
rechtstreeks op het net.
gebruikt kan worden.
Een aan 'le aan/int.
schakelaar gekoppelde
teller geeft weer hoe
vaak men zich na het.
o vla den heeft geschoren.
Tijdens het opladen en
het scheren brandt een
indicatielampje.
Prijs 159,-.
De IIP 118 w~kt alleen
op netspanning. Het ap
paraat heeft, een 3-polige
collector motor. De bei
tels maken een toerental
van vijfduizend toeren
per minuut. De prijs is
129,-. De twee. nieuwe
Philipshaves hebben een
'stiletto' tondeuse voor
het bijiverken van snor
en haargrenzen-
De vier Balidansen zijn om respectie
velijk 17.30, 18,45, 20.15 en 23.00 uur.
De Indiadansen om 19.30 en 22.00 uur.
Alle dansen worden uitgevoerd in de
grote zaal, waar om 20.30 uur ook
Iedereen weet nu zo langzamerhand
wel, dat Finland méér is dan alleen
het land van de duizende meren, het
land van de sauna &n van de langste
woorden die je ooit in een taal hebt
gehoord. Finland is ook: vakantieland,
land van fraai bedrukte weefstoffen,
leverancier van meubelejn en vdn
prachtig glaswerk. Maar wie weet dat
er in Finland bovendien fantastische
leren kleren worden gemaakt? Een
groepje Finse mannequins e>. dress-
men kwam die kleren in Amsterdam
laten zien. Dit ter gelegenheid van de
80e verjaardag van Friitala, de Finse
fabriek die al die modieuze kleding
maakt van leer uit eigen looierijen, en
die zelfs de grootste industriële onder
neming van heel Skandinavië is. Een
belangrijk gedeelte van de kledingpro-
duktie wordt geëxporteerd naar onder
meer Frankrijk, West-Duitsland en En
geland. en sinds enkele jaren ook
naar Nederland.
De flitsende show. waarmee Friitala
na successen in Kopenhagen, Londen
dn Wenen nu ook in Amsterdam voor
de dag kwam, gaf een indrukwekkend
overzicht van de zeer gevarieerde col
lecties winter- en voorjaarsmode die
Friitala's ontwerpster Karen Helle-
maa voor nu en straks heeft ontwor
pen.
Zij heeft fijne jassen en jacks be
dacht voor de winter, gemaakt van
lamssuèdc en lamsnappa, al of niet
gecombineerd met bont.
In de voorjaarscollectie werden ande
re kwaliteiten suède en nappa ver
werkt in een uitgebreide kleurenreeks.
Zo zijn er lumberjacks met vleermuis
mouwen bijvoorbeeld van heel mooi
suède en ivikkeljassen. vesten en jas
jes van suède en nappa.
Heerlijk dun en soepel lamsnappa is
gebruik t voor T-shirts, rveralls en
andere vrijetijdskleding en Friitala
maakt zelfs badpakken va/n wasbaar
suède. Opmerkelijk in de collectie is
de zeer elegante, sobere avondkleding
van wit lamsnappa.
Bij de foto: man en vrouw in een
comfortabele wikkeljas van soepel
olijfgroen lamssuède, vervaardigd in
Finland. Een modieus voorjaarsmodel
uit de collectie van Friitala. ontwor
pen door Karen Hellemaa.
Zweden bouwden
een varend zomertm'
v&C W* +v;
Braad het vlees snel aan in hete boter,
voeg dan zout en peper toe. Beleg de
bodem van de patépot. of Römertopf
met lapjes spek, leg de rollade erop en
daarnaast het opengespleten varkens
pootje. Giet de braadboter er over.
Leg dan de uitjes, in tweeën gesneden
ivorteltjes, peterselie, tijm, twee blaad
jes laurier en gesnipperde knoflook
erbij. Giet dan de cognac over het
vlees en de vóórverivarmde wijn. Sluit
de pot goed af, bijvoorbeeld met een
stuk vetvrij papier tussen deksel en
rand of door de rand dicht te smeren
met een deeg van bloem en water. Zet
de pot in een matig hete, goed vóór-
verwarmde oven en laat het vlees cir
ca drie uur stoven. Snijd het vlees
voor het opdienen in dikke plakken,
leg die weer in de pot, met daarover
het klein gesneden vlees van het. var
kenspootje. Schep ivat vet van het
braadvocht en giet het erover. De saus
wordt niet gebonden en men dient al
les met elkaar in de pot op. In Frank
rijk wordt er stokbrood bij gegeten.
Wanneer u geen oven hebt kunt u dit
heerlijke gerecht ook op een laag vuur
gaar laten stoven, maar gebruik dan
wel een vlamverdeler.
Variaties:
Bind de saus door deze in een panne
tje aan de kook te brengen, dan 50 gr.
boter met 35 gr. bloem te kneden en
hiervan kleine vlokjes weg te roeren
in de saus.
Voeg bij het opdienen gefruite cham
pignons toe.
Geef er in plaats van brood aardappel
puree bij.
Als groente zijn lekker: spruitjes met
kastanjes, groene kool of struikjes
Brussels lof in boter gaar gemoord.
CHOW-MEIN