de e^looge werd
antiekreótaurateur
Longdrinks voor de
feestdagen
BRONSWIJK
Tips voor
de keuken
Herkennen antiek Is moeilijk
mooivte
UorlocjQó van het jaar
BRONSWIJK
BEKENDMAKING
J. L. R. van Hecke
Banketbakkerij annex lunchroom
Lange Delft 109 Middelburg
HOBBY WERD ZIJN VAK
Uren praten
Houtworm
APPELBOLLEN
Uw Warme Bakker die alles nog zelf maakt
OLIEBOLLEN
APPELFLAPPEN
APPELBEIGNETS
SNEEUWBALLEN MET SLAGROOM
BERLINERBOLLEN
NIEUWJAARSGEBAK EN TAARTEN
SAUCIJZENBROODJES
WORSTEBROODJES
Alles voor Uw oude j aars viering
PALING
BROODJES
DONDERDAG 23 DECEMBER 1971 pE FAAM
Maak een saus van de slasaus, de sher
ry, de tomatenpuree, Worcestershire-
saus, mosterd, peper en zout. Schil de
appel en de knolselderij. Snijd de ap
pel in kleine blokjes en rasp de ge
wassen knolselderij fijn. Vermeng ze
meteen met weinig saus om verkleu
ren tegen te gaan. Schep de uitgelekte
champignons en het kleingesneden pa
prikazoetzuur erdoor. Bedek vier scho
teltjes of coupes met een blaadje ge
wassen en uitgelekte sla en verdeel de
salade hierover. Schep de rest van de
saus erover en garneer het gerecht met
een plakje tomaat en daarop een halve
walnoot.
KIP a LA MARENGO
1 kip van 1 kg, 75 g (1 middelgrote)
ui, 200 g wortel, 100 g champignons,
1 teentje knoflook, 50 g boter of mar
garine, 1 eetlepel tomatenpuree, Vz dl
witte wijn, bloem, zout, peper, selderij
blad, peterselie.
Al beschikt u niet over een fraai
besneeuwd landhuis met uitgebreide
bar, met een knapp'rend haardvuur,
toch zal 't u best lukken het uw
gasten de komende feestdagen naar
de zin te maken. Met een tintelend
drankje, een lekker hapje en wat
gezellig kaarslicht bereikt u al gauw
de sfeer die de donkere wintermaan
den zo gezellig kan maken. En wat
die drankjes betreft: we willen u
graag een beetje helpen met wat long
drinkrecepten.
Doe een borrelglas sherry in een
longdrinkglas. Voeg er enkele
druppels citroensap aan toe, én 'n
derde borrelglas brandewijn. Vul
het glas verder met koele cola en
wat blokjes ijs.
In een longdrinkglas giet u: een
borrelglas rum, het sap van een
halve sinaasappel en een kwart
citroen. Roer alles goed door el
kaar en vul het glas met cola (en
als u het extra gezellig wilt ma
ken: zet een schijfje sinaasappel
op de rand van het glas!)
En als uw gasten vragen om een
'cuba Libre'
dan giet u een borrelglas (bij
voorkeur witte) rum in een long
drinkglas, en u vult het glas weer
met koele coke. En u weet het:
met wat ijsblokjes erin smaakt
het veel lekkerder.
Een hele ingewikkelde is deze; maar
als u 'm proeft zult u het met ons
eens zijn: hij is de moeite zeker
waard:
Giet in een longdrinkglas: 'n bor
relglas wodka, 'n kwart borrelglas
persico en 'n kwart borrelglas crè
me de bananes.
Wat stukjes ananas en een paar ijs
blokjes erbij, en het glas vullen
met sinaasappelfrisdrank.
ka en sinaasappelsap, en voeg ook
hier wat blokjes ijs aan toe.
Bij de bitter-lieihebbers zullen deze
longdrinks zeker in de smaak val
len:
Doe een borrelglas dry gin in een
longdrinkglas met wat ijs, en vul
het glas af met Tonic. Zet een
schijfje citroen op de rand van het
glas.
'n Glas Campari, paar blokjes ijs,
en 'n citroenschilletje in het glas
en Tonic erop.
En met de volgende alcoholvrije long
drinks zult u uw gasten-die-nog-
achter-het-stuur-moeten zeker een
goede dienst bewijzen:
Schenk een sherryglas chocomel in
een longdrinkglas, doe er wat ijs
bij en vul het glas met Tonic.
Schenk in een longdrinkglas 'n
scheutje gembemat en 't sap van
'n kwart citroen, en vul het glas
met Tonic, 'n Lange satéstok met
'n gemberbolletje eraan in het glas
zetten (om te roeren) en 'n schijf
je citroen op de rand.
Schenk een bodempje sterk koffie-
extract in een longdrinkglas. Doe
er wat ijsblokjes bij en vul het
glas met 'n koele cola.
Prettige feestdagen... en santé.
RITSELMODE
Tafzijde (taffetas, met een duur
woord), dat stijve, ritselende goed
waarin schoolmeisjes vroeger naar
het eindbal van de dansles gingen,
komt ook weer eens om de hoek
kijken. In warempel weer diezelfde
schotsgeruite dessins van vroeger, en
ook nu weer duidelijk voor de jonge
ren bestemd. Er worden heel korte
kinderachtige jurkjes met opgestikte
zakken en ballonmouwen uit gemaakt
en battledressachtige bloezes met af
staande liggende kragen en brede
manchetten aan de mouwen. Gekleur
de panty's en bandschoentjes horen
bij dit ritselend gedoe.
De Prijs van de Stad Geneve, ate
in 1959 voor het eerst werd uitge
reikt aan het mooiste horloge van
het jaar. had in 1971 als opgelegd
thema 'het aankleden van een
elektronisch of elektrisch dames
horloge, zonder paarlen of edel
stenen'. De eerste prijs ging naar
'Arabesque', een creatie van Bulo-
va, Biel-Zwitserland bovenaan
links). Eervolle vermeldingen
werden toegekend aan Barth, Zu
rich (bovenaan rechtsen aan Bu-
lova, Biel (onder links en rechts
Per 30 december a.s. gaan wij onze
smederij en winkel wegens opheffng
sluiten.
De winkeluitverkoop begint 4 jan. a.s.
Ruim 50 jaar hebben wij ruimschoots
Uw vertrouwen gehad en hiervoor
zeggen we al onze klanten hartelijk
dank
Met het bijmaken van al Uw sleutels
en slotreparatie blijven we echter
doorgaan.
Hoogachtend,
Spanjaardstraat 62, Middelburg -
Telefoon 2387.
KERSTSALADE
150 g (1 middelgrote) zachtzure appel,
150 g (1 kleine) knolselderij, 50 g
champignons (uit blik), 25 g paprika
zoetzuur, 4 eetlepels slasaus, 1 eetlepel
sherry, 2 theelepels tomatenpuree,
Worcester shiresaus, mosterd, peper,
zout, enkele blaadjes sla, 1 tomaat, 4
halve walnoten.
Wie graag wil weten hoe men van postbode antiekrestaurateur
kan worden, moet maar eens een praatje gaan maken met Gon de
Hooge (26) in Middelburg. In negen van de tien gevallen kan men
hem thuis in zijn werkplaats aantreffen, waar hij altijd wel een
of ander restauratiekarwei onder handen heeft. „Ik ben geweldig
blij dat ik indertijd deze stap heb gezet", aldus de heer De Hooge.
„Het was voor mij een van de meest geestdodende dingen die je
je maar kunt denken, dat huis aan huis bezorgen van poststukken.
Nee, het was niets voor mij geweest om dat te blijven doen".
Het is bijzonder warm in de werk
plaats: Gon is aan het lijmen. Dit
gebeurt in de meeste gevallen met
behulp van 'beestenlij m' en voor het
verwerken daarvan is een hoge tempe
ratuur van de omgeving vereist. Men
zou eigenlijk verwachten dat een an
tiekrestaurateur een veel ouder ie
mand dan Gon de Hooge zou zijn.
Een oude meubelmaker misschien of
althans een persoon die men met het
aloude ambacht van schrijnwerker in|
verband kan brengen...! Toch blijkt dit;
hier helemaal niet het geval te zijn;;
Gon is pas zes en twintig.
Al van jongs af aan is hij altijd erg in
antiek geïnteresseerd geweest. Hij
had een voorliefde voor het verzame
len van oude voorwerpen en kwam
vaak bij de heer Suurland, in Middel
burg en ver daarbuiten een bekend
antiekrestaurateur. Daar kwam hij ei
genlijk voor het eerst in aanraking
met het restauratievak. Houtbewer
king was voor hem niets onbekends,
want zijn vader was meubelmaker.
Toen deze met dit werk stopte en het
in het palingvissen zocht, nam Gon de
werkplaats in de Pauwpcort van hem
over en begon daar met het restaure
ren van antiek. Dat was in 1968.
Korte tijd later wist hij beslag te
leggen op het pand aan de Kinderdijk.
Dit verkeerde in verregaande staat
van verval, daarom heeft de heer De
Hooge er anderhalf jaar een ver
bouwd eer het zover was, dat hij erin
kon trekken. Zo verhuisde de zaak
dus naar de Kinderdijk. Enkele maan
den daarna trad de heer De Hooge in
het huwelijk en ging boven de zaak
wonen.
In zijn fraai ingerichte huiskamer ver
telt hij een en ander over zijn vak.
„Ik zou er uren over kunnen praten,
of misschien wel een boek schrijven",
begint hij. „Er zitten aan dit vak
zoveel facetten, dat je er haast niet
over uitgepraat raakt. Een van de
moeilijkste dingen is het herkennen
van het antiek. Je moet direct kunnen
zien wat er met het stuk dat je moet
restaureren aan de hand is. In de
meeste gevallen zie ik direct wat er
aan ontbreekt, een sierlijst, een rand,
of wat dan ook. De restaurateur moet.
ook een buitengewoon gevoel voori
proporties hebben, omdat het enige is;
waaraan een antiek meubel te kennen;
is. Wanneer ik de proporties niet juist'
bevind, is er vaak geen sprake van;
antiek! De nodige kennis van stijlen'
etc heb ik opgedaan deels door erva-j
ring, deels door veel over het vak te;
lezen. Daarbij komt nog, dat ik eigen-:
lijk van mijn hobby m'n vak heb;
gemaakt. Ik heb ongeveer tweehon-i
derd boeken, allemaal over antiek".
Gon de Hooge werkt regelmatig voor
het Zeeuws Museum en voor de ge
meente Middelburg. Veel van de goti
sche meubelen die in het stadhuis
staan, heeft hij al onder handen ge
had. Ook tal van particulieren weten
de weg naar Kinderdijk 24 goed te;
vinden. Onder hen zijn nogal wat:
Duitsers die een zomerwoning aan de
kust hebben en deze met antieke
meubels hebben ingericht.
„Ik heb klanten tot zelfs in Parijs
toe", aldus de heer De Hooge.
Natuurlijk kun je niet aan het restau
reren blijven. Op een gegeven ogen
blik moet je goed beseffen, dat maar
35% van een meubel vervangen of
bijgewerkt mag worden. Wanneer gro
tere delen gerestaureerd worden, ver
liest het voorwerp aanmerkelijk aan
waarde. De werkzaamheden van de
heer De Hooge betreffen voor het
overgrote deel antieke meubels. Stoe
len, tafels, kabinetten, kussenkasten.
dekenkisten, noem maar op. Een van
de moeilijkste dingen is het bijkleu
ren van die delen, die door andere uit
nieuw hout moesten worden vervan
gen. Hierbij wordt vaak gebruik ge
maakt van dubbelchroomzure kali. Nu
is de term 'nieuw hout' niet helemaal
juist. In de kelder onder de werk
plaats en winkel liggen grote voorra
den hout opgeslagen. Dit hout is af
komstig van meubels die de heer De
Hooge in de loop van de jaren heeft
gesloopt. „Er is niet veel dat ik
weggooi' zegt hij. „Bijna alles komt
vroeg of laat weer wel eens van pas!"
Hij pakt uit een stelling een groot
Het bijsnijden van een antieke geweer
kolf.
stuk hout dat aan een kant glad
geschaafd is. Het is een stuk rozen-
hout, een soort die haast niet meer
tegenkomt. Vandaar dat Gon er heel
zuinig op is. Verder treft men in de
kelder de meest uiteenlopende soorten
fineer aan. Fineer is in de antiekres
tauratie een veel gebruikt artikel. Het
wordt op diverse manieren verwerkt:
inlegwerk van fineer in massief hout,
het zogenaamde intarsia en fineer in
fineer, de zogenaamde marqueterie.
Ook wordt fineer zo op hout gezet.
Gon laat de fineer soms een paar
dagen in het water staan om het
soepel te maken, zodat het zonder
bulten geplakt kan worden. Dit plak
ken doet hij met behulp van een
plakhamer.
Ook komt het wel eens voor dat een
antieke kist bijvoorbeeld, helemaal
onder de verf blijkt te zitten. Vaak is
dat gedaan om eikenhout te camoufle
ren. In de Napoleontische tijd moest
men namelijk voor eikenhout belas
ting betalen. Vandaar dat veel mensen
eikenhouten voorwerpen van een laag
verf voorzagen. Deze verflaag moet
afgeloogd worden, zodat het hout
weer voor de dag komt. Dit is een
van de gevaarlijkste kwarweitjes die
de heer De Hooge kent. „Als je het
met blote handen durft te do^n, is het
's-avonds net alsof het vlees zo van je
botten kan vallen", zegt hij. „Ook
voor je ogen moet je enorm oppas
sen. „Wanneer de verf eenmaal is
verdwenen wordt het hout geneutra
liseerd. Vaak wordt daarna de kist
behandeld met een soort boenwas die
Gon zelf maakt van terpentijn en
bijenwas.
Een ander kwarwei vormt weer het
behandelen van meubels of gedeelten
ervan, die zijn aangetast door hout-
worm. Momenteel krijgt de heer De
Hooge veel meubels die te lijden
hebben van de centrale verwarming.
„Die vorm van verwarming is de pest
voor het antiek", verzekert hij. „Door
de droge warmte gaat het massieve
hout werken en dit doet de fineerlaag
dan barsten. Ook komen er scheuren
in de delen van het meubel die mas
sief zijn..."
Met houtworm heeft de heer De
Hooge ook al het nodige meegemaakt.
Een goede kennis van hem kocht een
kastje. Toen hij dat wilde oppakken
aan de handvaten die aan weerszijden
bevestigd waren, hield hij alleen de
grepen nog in de hand...! Het komt
ook vaak voor, dat een kabinet dat
altijd op één plaats heeft gestaan en
meestal aan de muur is bevestigd,
alleen nog maar door die bevestigin
gen overeind blijft staan.
Het zijn volgens de heer De Hooge
meestal de onderste delen van een
meubel die het eerst voor restauratie
in aanmerking komen. Ook bewegende
delen, zoals bijvoorbeeld in een kabi
net, de lopers van de lade
De restaurateur maakt gebruik van
een uiteenlopend arsenaal van werk
tuigen. De heer De Hooge heeft in de
loop van enkele jaren al drie meubel
makerijen opgekocht en veel van de
gereedschappen komen hem nu goed
van pas. Het spreekt vanzelf dat hij
ook gebruik maakt van moderne ma
chines: bijvoorbeeld een zaagmachine
en een vlakbank. Behalve de antie
restauratie heeft de heer De Hooge
ook een antiekwinkel. Hij probeert
zoveel mogelijk Tiet betere goed' te
verkopen. Hij is zelf weg van Chinees
porcelein en houdt ook erg veel van
Contoiseklokken. „Het is momenteel
niet eenvoudig meer om aan Neder
lands antiek te komen; er is veel
Engels en Spaans antiek in de han
del", vertelt hij. „Vroeger vond je op
het platteland enorm veel, maar dat
is allemaal verdwenen".
Dat de heer De Hooge niet alleen in
het restaureren een bijzonder hand
vaardig man is, blijkt uit de schilder
ijen die bij hem thuis in de kamer
hangen. Hij heeft een aantal jaren les
gehad van Andries Minderhoud. In
zijn diensttijd leerde hij pottenbak
ken. Hij deed dit zo goed, dat hij op
de tentoonstelling 'Paraat' demonstra
ties gaf voor de 'Welzijnszorg'. Hij
heeft voor deze dingen nu geen tijd
meer. „Je bent blij als de dag erop
zit. Je hebt de zaak, de boekhouding,
ik vind het altijd leuk om naar klan
ten te gaan die iets te restaureren
hebben, zodat ik het van te voren al
zo'n beetje kan bekijken. Vaak ben ik
dan de hele avond weg, ik mag graag
eens met iemand van gedachten wis
selen over antiek, zeker wanneer die
gene er veel van weet", zegt Gon.
Hij weet niet hoe het er in de toe
komst voor zijn vak uit zal gaan zien.
„Wanneer er steeds minder antiek
komt en het dus veel duurder gaat
worden, neemt de handel af. Er zal
echter voorlopig nog wel genoeg te
restaureren zijn, daarben ik niet bang
voor."
Gon de Hooge bezig met het opbren
gen van een anti-houtwormmiddel op
een spinnewiel, een zogenaamd 'Schip
pertje'.
Verdeel de kip in vieren. Wrijf de
stukken met zout en peper in en wen
tel ze door bloem. Maak de ui en de
knoflook schoon en snijd ze klein. Ver
hit de boter en bak hierin de kip met
de ui en de knoflook aan. Schenk de
wijn erbij en laat deze iets inkoken.
Maak de wortelen, selderij en peterse
lie schoon. Was alles en snijd het
klein. Voeg de tomatenpuree, de wor
tel, peterselie en selderij bij de kip en
laat het gerecht 35 minuten zacht
jes smoren. Voeg daarna de schoonge
maakte, gewassen en in plakjes gesne
den champignons toe en smoor die
15 minuten mee. Voeg zonodig wat
water of bouillon toe. Dien de kip op
met de saus, die ontstaan is, en gar
neer de schotel met peterselie.
't Kan ook eenvoudiger:
Doe een borrelglas gin in een long
drinkglas. Wat fijngestampt ijs er
bij, het glas opvullen met Fanta
en 'n schijfje citroen op de glas-
rand!
Ook kunt u deze longdrinks maken:
een borrelglas gin, tweederde bor
relglas droge vermouth en enkele
blokjes ijs in een longdrinkglas.
Het glas opvullen met Sprite.
Schenk een glaasje advocaat in
een longdrinkglas. Voeg er wat
ijsblokjes en Sprite aan toe en
geef bij deze longdrink een roer
staafje of longdrinklepel, want dit
drankje moet beslist goed ge
roerd worden.
Met ananas-grapefruit vruchtenh-
monade kunt u alle kanten uit:
Vermeng in een longdrinkglas het
sap van een halve citroen met een
koffielepel suiker en voeg hierbij
een borrelglas jenever, brandewijn,
gin, wodka, whisky of cognac. Vul
het glas met de vruchtenlimonade.
Vermeng: n hall borrelglaasje wit
te rum met 'r half borrelglaasje
gin en 'n hall borrelglaasje ci
troensap. Voeg er 'n klein scheutje
creme de bananes aan toe en
shake dit goed. Giet dit mengsel in
een longdrinkg.as en vu1 het glas
met de vruchtenlimonade 'n Schijf
je citroen of sinaasappel op de rand
van het glas. en 'n paar ijsblokjes
erin!
Sinaasappelsap leent zich uitstekend
voor de volgende receptjes:
Vermeng een derde gedeelte sinas-
brandewijn met een derde gin en
evenveel sinaasappelsap Doe er
wat fijngestampt ijs bij en schud
tot het ijs gesmolten is
Giet in een glas gelijke delen wod-l