de e^looge werd antiekreótaurateur Longdrinks voor de feestdagen BRONSWIJK Tips voor de keuken Herkennen antiek Is moeilijk mooivte UorlocjQó van het jaar BRONSWIJK BEKENDMAKING J. L. R. van Hecke Banketbakkerij annex lunchroom Lange Delft 109 Middelburg HOBBY WERD ZIJN VAK Uren praten Houtworm APPELBOLLEN Uw Warme Bakker die alles nog zelf maakt OLIEBOLLEN APPELFLAPPEN APPELBEIGNETS SNEEUWBALLEN MET SLAGROOM BERLINERBOLLEN NIEUWJAARSGEBAK EN TAARTEN SAUCIJZENBROODJES WORSTEBROODJES Alles voor Uw oude j aars viering PALING BROODJES DONDERDAG 23 DECEMBER 1971 pE FAAM Maak een saus van de slasaus, de sher ry, de tomatenpuree, Worcestershire- saus, mosterd, peper en zout. Schil de appel en de knolselderij. Snijd de ap pel in kleine blokjes en rasp de ge wassen knolselderij fijn. Vermeng ze meteen met weinig saus om verkleu ren tegen te gaan. Schep de uitgelekte champignons en het kleingesneden pa prikazoetzuur erdoor. Bedek vier scho teltjes of coupes met een blaadje ge wassen en uitgelekte sla en verdeel de salade hierover. Schep de rest van de saus erover en garneer het gerecht met een plakje tomaat en daarop een halve walnoot. KIP a LA MARENGO 1 kip van 1 kg, 75 g (1 middelgrote) ui, 200 g wortel, 100 g champignons, 1 teentje knoflook, 50 g boter of mar garine, 1 eetlepel tomatenpuree, Vz dl witte wijn, bloem, zout, peper, selderij blad, peterselie. Al beschikt u niet over een fraai besneeuwd landhuis met uitgebreide bar, met een knapp'rend haardvuur, toch zal 't u best lukken het uw gasten de komende feestdagen naar de zin te maken. Met een tintelend drankje, een lekker hapje en wat gezellig kaarslicht bereikt u al gauw de sfeer die de donkere wintermaan den zo gezellig kan maken. En wat die drankjes betreft: we willen u graag een beetje helpen met wat long drinkrecepten. Doe een borrelglas sherry in een longdrinkglas. Voeg er enkele druppels citroensap aan toe, én 'n derde borrelglas brandewijn. Vul het glas verder met koele cola en wat blokjes ijs. In een longdrinkglas giet u: een borrelglas rum, het sap van een halve sinaasappel en een kwart citroen. Roer alles goed door el kaar en vul het glas met cola (en als u het extra gezellig wilt ma ken: zet een schijfje sinaasappel op de rand van het glas!) En als uw gasten vragen om een 'cuba Libre' dan giet u een borrelglas (bij voorkeur witte) rum in een long drinkglas, en u vult het glas weer met koele coke. En u weet het: met wat ijsblokjes erin smaakt het veel lekkerder. Een hele ingewikkelde is deze; maar als u 'm proeft zult u het met ons eens zijn: hij is de moeite zeker waard: Giet in een longdrinkglas: 'n bor relglas wodka, 'n kwart borrelglas persico en 'n kwart borrelglas crè me de bananes. Wat stukjes ananas en een paar ijs blokjes erbij, en het glas vullen met sinaasappelfrisdrank. ka en sinaasappelsap, en voeg ook hier wat blokjes ijs aan toe. Bij de bitter-lieihebbers zullen deze longdrinks zeker in de smaak val len: Doe een borrelglas dry gin in een longdrinkglas met wat ijs, en vul het glas af met Tonic. Zet een schijfje citroen op de rand van het glas. 'n Glas Campari, paar blokjes ijs, en 'n citroenschilletje in het glas en Tonic erop. En met de volgende alcoholvrije long drinks zult u uw gasten-die-nog- achter-het-stuur-moeten zeker een goede dienst bewijzen: Schenk een sherryglas chocomel in een longdrinkglas, doe er wat ijs bij en vul het glas met Tonic. Schenk in een longdrinkglas 'n scheutje gembemat en 't sap van 'n kwart citroen, en vul het glas met Tonic, 'n Lange satéstok met 'n gemberbolletje eraan in het glas zetten (om te roeren) en 'n schijf je citroen op de rand. Schenk een bodempje sterk koffie- extract in een longdrinkglas. Doe er wat ijsblokjes bij en vul het glas met 'n koele cola. Prettige feestdagen... en santé. RITSELMODE Tafzijde (taffetas, met een duur woord), dat stijve, ritselende goed waarin schoolmeisjes vroeger naar het eindbal van de dansles gingen, komt ook weer eens om de hoek kijken. In warempel weer diezelfde schotsgeruite dessins van vroeger, en ook nu weer duidelijk voor de jonge ren bestemd. Er worden heel korte kinderachtige jurkjes met opgestikte zakken en ballonmouwen uit gemaakt en battledressachtige bloezes met af staande liggende kragen en brede manchetten aan de mouwen. Gekleur de panty's en bandschoentjes horen bij dit ritselend gedoe. De Prijs van de Stad Geneve, ate in 1959 voor het eerst werd uitge reikt aan het mooiste horloge van het jaar. had in 1971 als opgelegd thema 'het aankleden van een elektronisch of elektrisch dames horloge, zonder paarlen of edel stenen'. De eerste prijs ging naar 'Arabesque', een creatie van Bulo- va, Biel-Zwitserland bovenaan links). Eervolle vermeldingen werden toegekend aan Barth, Zu rich (bovenaan rechtsen aan Bu- lova, Biel (onder links en rechts Per 30 december a.s. gaan wij onze smederij en winkel wegens opheffng sluiten. De winkeluitverkoop begint 4 jan. a.s. Ruim 50 jaar hebben wij ruimschoots Uw vertrouwen gehad en hiervoor zeggen we al onze klanten hartelijk dank Met het bijmaken van al Uw sleutels en slotreparatie blijven we echter doorgaan. Hoogachtend, Spanjaardstraat 62, Middelburg - Telefoon 2387. KERSTSALADE 150 g (1 middelgrote) zachtzure appel, 150 g (1 kleine) knolselderij, 50 g champignons (uit blik), 25 g paprika zoetzuur, 4 eetlepels slasaus, 1 eetlepel sherry, 2 theelepels tomatenpuree, Worcester shiresaus, mosterd, peper, zout, enkele blaadjes sla, 1 tomaat, 4 halve walnoten. Wie graag wil weten hoe men van postbode antiekrestaurateur kan worden, moet maar eens een praatje gaan maken met Gon de Hooge (26) in Middelburg. In negen van de tien gevallen kan men hem thuis in zijn werkplaats aantreffen, waar hij altijd wel een of ander restauratiekarwei onder handen heeft. „Ik ben geweldig blij dat ik indertijd deze stap heb gezet", aldus de heer De Hooge. „Het was voor mij een van de meest geestdodende dingen die je je maar kunt denken, dat huis aan huis bezorgen van poststukken. Nee, het was niets voor mij geweest om dat te blijven doen". Het is bijzonder warm in de werk plaats: Gon is aan het lijmen. Dit gebeurt in de meeste gevallen met behulp van 'beestenlij m' en voor het verwerken daarvan is een hoge tempe ratuur van de omgeving vereist. Men zou eigenlijk verwachten dat een an tiekrestaurateur een veel ouder ie mand dan Gon de Hooge zou zijn. Een oude meubelmaker misschien of althans een persoon die men met het aloude ambacht van schrijnwerker in| verband kan brengen...! Toch blijkt dit; hier helemaal niet het geval te zijn;; Gon is pas zes en twintig. Al van jongs af aan is hij altijd erg in antiek geïnteresseerd geweest. Hij had een voorliefde voor het verzame len van oude voorwerpen en kwam vaak bij de heer Suurland, in Middel burg en ver daarbuiten een bekend antiekrestaurateur. Daar kwam hij ei genlijk voor het eerst in aanraking met het restauratievak. Houtbewer king was voor hem niets onbekends, want zijn vader was meubelmaker. Toen deze met dit werk stopte en het in het palingvissen zocht, nam Gon de werkplaats in de Pauwpcort van hem over en begon daar met het restaure ren van antiek. Dat was in 1968. Korte tijd later wist hij beslag te leggen op het pand aan de Kinderdijk. Dit verkeerde in verregaande staat van verval, daarom heeft de heer De Hooge er anderhalf jaar een ver bouwd eer het zover was, dat hij erin kon trekken. Zo verhuisde de zaak dus naar de Kinderdijk. Enkele maan den daarna trad de heer De Hooge in het huwelijk en ging boven de zaak wonen. In zijn fraai ingerichte huiskamer ver telt hij een en ander over zijn vak. „Ik zou er uren over kunnen praten, of misschien wel een boek schrijven", begint hij. „Er zitten aan dit vak zoveel facetten, dat je er haast niet over uitgepraat raakt. Een van de moeilijkste dingen is het herkennen van het antiek. Je moet direct kunnen zien wat er met het stuk dat je moet restaureren aan de hand is. In de meeste gevallen zie ik direct wat er aan ontbreekt, een sierlijst, een rand, of wat dan ook. De restaurateur moet. ook een buitengewoon gevoel voori proporties hebben, omdat het enige is; waaraan een antiek meubel te kennen; is. Wanneer ik de proporties niet juist' bevind, is er vaak geen sprake van; antiek! De nodige kennis van stijlen' etc heb ik opgedaan deels door erva-j ring, deels door veel over het vak te; lezen. Daarbij komt nog, dat ik eigen-: lijk van mijn hobby m'n vak heb; gemaakt. Ik heb ongeveer tweehon-i derd boeken, allemaal over antiek". Gon de Hooge werkt regelmatig voor het Zeeuws Museum en voor de ge meente Middelburg. Veel van de goti sche meubelen die in het stadhuis staan, heeft hij al onder handen ge had. Ook tal van particulieren weten de weg naar Kinderdijk 24 goed te; vinden. Onder hen zijn nogal wat: Duitsers die een zomerwoning aan de kust hebben en deze met antieke meubels hebben ingericht. „Ik heb klanten tot zelfs in Parijs toe", aldus de heer De Hooge. Natuurlijk kun je niet aan het restau reren blijven. Op een gegeven ogen blik moet je goed beseffen, dat maar 35% van een meubel vervangen of bijgewerkt mag worden. Wanneer gro tere delen gerestaureerd worden, ver liest het voorwerp aanmerkelijk aan waarde. De werkzaamheden van de heer De Hooge betreffen voor het overgrote deel antieke meubels. Stoe len, tafels, kabinetten, kussenkasten. dekenkisten, noem maar op. Een van de moeilijkste dingen is het bijkleu ren van die delen, die door andere uit nieuw hout moesten worden vervan gen. Hierbij wordt vaak gebruik ge maakt van dubbelchroomzure kali. Nu is de term 'nieuw hout' niet helemaal juist. In de kelder onder de werk plaats en winkel liggen grote voorra den hout opgeslagen. Dit hout is af komstig van meubels die de heer De Hooge in de loop van de jaren heeft gesloopt. „Er is niet veel dat ik weggooi' zegt hij. „Bijna alles komt vroeg of laat weer wel eens van pas!" Hij pakt uit een stelling een groot Het bijsnijden van een antieke geweer kolf. stuk hout dat aan een kant glad geschaafd is. Het is een stuk rozen- hout, een soort die haast niet meer tegenkomt. Vandaar dat Gon er heel zuinig op is. Verder treft men in de kelder de meest uiteenlopende soorten fineer aan. Fineer is in de antiekres tauratie een veel gebruikt artikel. Het wordt op diverse manieren verwerkt: inlegwerk van fineer in massief hout, het zogenaamde intarsia en fineer in fineer, de zogenaamde marqueterie. Ook wordt fineer zo op hout gezet. Gon laat de fineer soms een paar dagen in het water staan om het soepel te maken, zodat het zonder bulten geplakt kan worden. Dit plak ken doet hij met behulp van een plakhamer. Ook komt het wel eens voor dat een antieke kist bijvoorbeeld, helemaal onder de verf blijkt te zitten. Vaak is dat gedaan om eikenhout te camoufle ren. In de Napoleontische tijd moest men namelijk voor eikenhout belas ting betalen. Vandaar dat veel mensen eikenhouten voorwerpen van een laag verf voorzagen. Deze verflaag moet afgeloogd worden, zodat het hout weer voor de dag komt. Dit is een van de gevaarlijkste kwarweitjes die de heer De Hooge kent. „Als je het met blote handen durft te do^n, is het 's-avonds net alsof het vlees zo van je botten kan vallen", zegt hij. „Ook voor je ogen moet je enorm oppas sen. „Wanneer de verf eenmaal is verdwenen wordt het hout geneutra liseerd. Vaak wordt daarna de kist behandeld met een soort boenwas die Gon zelf maakt van terpentijn en bijenwas. Een ander kwarwei vormt weer het behandelen van meubels of gedeelten ervan, die zijn aangetast door hout- worm. Momenteel krijgt de heer De Hooge veel meubels die te lijden hebben van de centrale verwarming. „Die vorm van verwarming is de pest voor het antiek", verzekert hij. „Door de droge warmte gaat het massieve hout werken en dit doet de fineerlaag dan barsten. Ook komen er scheuren in de delen van het meubel die mas sief zijn..." Met houtworm heeft de heer De Hooge ook al het nodige meegemaakt. Een goede kennis van hem kocht een kastje. Toen hij dat wilde oppakken aan de handvaten die aan weerszijden bevestigd waren, hield hij alleen de grepen nog in de hand...! Het komt ook vaak voor, dat een kabinet dat altijd op één plaats heeft gestaan en meestal aan de muur is bevestigd, alleen nog maar door die bevestigin gen overeind blijft staan. Het zijn volgens de heer De Hooge meestal de onderste delen van een meubel die het eerst voor restauratie in aanmerking komen. Ook bewegende delen, zoals bijvoorbeeld in een kabi net, de lopers van de lade De restaurateur maakt gebruik van een uiteenlopend arsenaal van werk tuigen. De heer De Hooge heeft in de loop van enkele jaren al drie meubel makerijen opgekocht en veel van de gereedschappen komen hem nu goed van pas. Het spreekt vanzelf dat hij ook gebruik maakt van moderne ma chines: bijvoorbeeld een zaagmachine en een vlakbank. Behalve de antie restauratie heeft de heer De Hooge ook een antiekwinkel. Hij probeert zoveel mogelijk Tiet betere goed' te verkopen. Hij is zelf weg van Chinees porcelein en houdt ook erg veel van Contoiseklokken. „Het is momenteel niet eenvoudig meer om aan Neder lands antiek te komen; er is veel Engels en Spaans antiek in de han del", vertelt hij. „Vroeger vond je op het platteland enorm veel, maar dat is allemaal verdwenen". Dat de heer De Hooge niet alleen in het restaureren een bijzonder hand vaardig man is, blijkt uit de schilder ijen die bij hem thuis in de kamer hangen. Hij heeft een aantal jaren les gehad van Andries Minderhoud. In zijn diensttijd leerde hij pottenbak ken. Hij deed dit zo goed, dat hij op de tentoonstelling 'Paraat' demonstra ties gaf voor de 'Welzijnszorg'. Hij heeft voor deze dingen nu geen tijd meer. „Je bent blij als de dag erop zit. Je hebt de zaak, de boekhouding, ik vind het altijd leuk om naar klan ten te gaan die iets te restaureren hebben, zodat ik het van te voren al zo'n beetje kan bekijken. Vaak ben ik dan de hele avond weg, ik mag graag eens met iemand van gedachten wis selen over antiek, zeker wanneer die gene er veel van weet", zegt Gon. Hij weet niet hoe het er in de toe komst voor zijn vak uit zal gaan zien. „Wanneer er steeds minder antiek komt en het dus veel duurder gaat worden, neemt de handel af. Er zal echter voorlopig nog wel genoeg te restaureren zijn, daarben ik niet bang voor." Gon de Hooge bezig met het opbren gen van een anti-houtwormmiddel op een spinnewiel, een zogenaamd 'Schip pertje'. Verdeel de kip in vieren. Wrijf de stukken met zout en peper in en wen tel ze door bloem. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein. Ver hit de boter en bak hierin de kip met de ui en de knoflook aan. Schenk de wijn erbij en laat deze iets inkoken. Maak de wortelen, selderij en peterse lie schoon. Was alles en snijd het klein. Voeg de tomatenpuree, de wor tel, peterselie en selderij bij de kip en laat het gerecht 35 minuten zacht jes smoren. Voeg daarna de schoonge maakte, gewassen en in plakjes gesne den champignons toe en smoor die 15 minuten mee. Voeg zonodig wat water of bouillon toe. Dien de kip op met de saus, die ontstaan is, en gar neer de schotel met peterselie. 't Kan ook eenvoudiger: Doe een borrelglas gin in een long drinkglas. Wat fijngestampt ijs er bij, het glas opvullen met Fanta en 'n schijfje citroen op de glas- rand! Ook kunt u deze longdrinks maken: een borrelglas gin, tweederde bor relglas droge vermouth en enkele blokjes ijs in een longdrinkglas. Het glas opvullen met Sprite. Schenk een glaasje advocaat in een longdrinkglas. Voeg er wat ijsblokjes en Sprite aan toe en geef bij deze longdrink een roer staafje of longdrinklepel, want dit drankje moet beslist goed ge roerd worden. Met ananas-grapefruit vruchtenh- monade kunt u alle kanten uit: Vermeng in een longdrinkglas het sap van een halve citroen met een koffielepel suiker en voeg hierbij een borrelglas jenever, brandewijn, gin, wodka, whisky of cognac. Vul het glas met de vruchtenlimonade. Vermeng: n hall borrelglaasje wit te rum met 'r half borrelglaasje gin en 'n hall borrelglaasje ci troensap. Voeg er 'n klein scheutje creme de bananes aan toe en shake dit goed. Giet dit mengsel in een longdrinkg.as en vu1 het glas met de vruchtenlimonade 'n Schijf je citroen of sinaasappel op de rand van het glas. en 'n paar ijsblokjes erin! Sinaasappelsap leent zich uitstekend voor de volgende receptjes: Vermeng een derde gedeelte sinas- brandewijn met een derde gin en evenveel sinaasappelsap Doe er wat fijngestampt ijs bij en schud tot het ijs gesmolten is Giet in een glas gelijke delen wod-l

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1971 | | pagina 13