kropsla langs 22 steden Prinses Sonja van Noorwegen: ,lk moet meer tijd maken voor anderen Misschien groeit er nog iets schoons uit massagraven in Deelerwoud Goodwill-tocht voor Hollandse Menu's voor goede voornemens 7 DE FAAM V erpakkingstechnologie V erpakkingsmateriaal DONDERDAG 18 FEBRUARI 1971 De legerleiding vond een praktische oplossing. Manschappen en materieel werden beschikbaar gesteld en het wërk dat moest worden verzet, paste geheel in het oefenprogramma van dit (Van een bijzondere medewerker) OSLO (GPD) ,Voor mijn verloving werd ik achtervolgd door onzekerhe den, die het moeilijk maakten te le ven. Maar mijn huwelijk gaf mij zekerheid. Ik heb daarbij veel hulp gehad van mijn man en mijn schoon vader, koning Olav. In het begin speel de ik een rol, omdat ik bang was dal mij niet anders was toegestaan. Maar in de afgelopen jaren ontdekte ik dat de mensen liever zien dat ik gewoor doe en mezelf ben.' Kroonprinses Sonja, sinds augustu 1968 getrouwd met kroonprins Haral' van Noorwegen, glimlacht een beetje- verlegen na deze woorden. Gekleed in een midi overgooier van bont met een witte coltrui en hoge laarsjes ont vangt zij ons in de bibliotneek van het skaugum-paleis. Ze praat nu la chend over de tien jaar !ang durende periode, waarin haar romance met kroonprins Harald min of meer ge heim moest worden gehouden, over haar gedwongen .ballingschap' op een buitenlandse kostschool om haar ko ninklijke vriend te vergeten en over de dag dat haar verloving publiek werd gemaakt. .Die overgang', zegt ze nu, ,was groot en ook niet eenvoudig. Maar later ging het toch gemakkelijker dan ik eerst had gedacht.. In mijn vei beel ding zag ik de grootste moeilijkheden, die later helemaal niet bleken te be staan.' Prinses Sonja kan nu weer rustig praten over die eerste tijd toen ze van onbekend Noors meisje plotse ling een beroemdheid was geworden Als ze terugdenkt aan de dagen dat ze nog gewoon als Sonja Haraldsan door het leven ging, dan schiet haar het beeld te binnen van die middag toen ze samen met Harald op het balkon van het koninklijk paleis verscheen en de toegestroomde menigte in koor riep: .Harald, Sonja! Harald, Sonja! Sonja is vier maanden jonger dan kroonprins Harald, die in 1937 werd geboren. Twaalf jaar geleden ontmoet ten ze elkaar voor het eerst op een besloten feestje. Sonja was meteen onder de indruk van de lange en knappe kroonprins. Het paar werd dan ook vaak in eikaars gezelschap gezien en gefotografeerd. Aanvankelijk werd dit alleen maar met ontroering bekeken, maar toen de vriendschap aanhield begon ook de kritiek. In augustus 1964 werd namens de koning een officieel communiqué uitgegeven, waarin werd verklaard dat er alleen maar sprake was van vriendschap tussen Sonja en Harald. Sonja werd naar een kostschool in Lausanne ge stuurd en de kroonprins vertoonde zich regelmatig in ander vrouwelijk gezelschap. Maar de prille liefde groeide uit tot een hechte band. zo dat, zoals later bleek. Harald tijdens zijn buitenlandse reizen regelmatig Sonja ontmoette. In december 1967 ontkende het hof opnieuw dat er eer huwelijk op til was. In de lente van het volgend jaar was het in Oslo geen publiek geheim meer dat Sonja en Harald elkaar definitief hadden gevonden, want enkele weken tevoren, op 19 maart, had het Noorse parlement haar goedkeuring gehecht aan het huwelijk van kroonprins Ha rald met mejuffrouw Sonja Harald san. Na hun huwelijk vestigde het jonge paar zich In Skaugum, waarmee voor Sonja een gelukkig maar ook volledig ander leven aanbrak, ,Na mijn verloving begon eigenlijk die andere tijd al. En dat werd natuurlijk nog duidelijker nadat ik trouwde. Ik heb gelukkig het contact aangehouden met mijn vrienden en goede kennis sen. Mijn vrienden hebben beslist veel begrip voor mijn situatie. Een dage lijks contact, is immers niet meer mogelijk: wij moeten dat contac via brieven en per telefoon onderhouden. Ik voel me daardoor niet zo erg geïsoleerd.' In Oslo kan het gebeuren dat men plotseling prinses Sonja op straat te genkomt. Ze is namelijk vaak te zien in het centrum van de stad, waar zij samen met een hofdame boodschap pen doet. ,Ik kom vaak in de stad en dat gaat goed. Men loopt dan niet te hoop. Een enkele keer is het wel vervelend als de chauffeur geen par keerplaats kan vinden. Dan rijdt hij straten om. Het kan dan gebeuren dat hij net weer gepasseerd is, waardoor ik op de hoek van een straat moet wachten. Dan voel ik me gegeneerd'. De prinses maakt overigens geen on zekere indruk. Rustig vertelt ze dat je het hof protocol eigenlijk moet verge lijken met verkeersregels, waardoor je precies weet wat men van je verwacht. Maar lachend geeft ze toe, dat er ook wel eens iets misloopt. Dat was in noord-Noorwegen. Het programma liet weinig speling. Ik moest een zwembad in aanbouw be zoeken. Er was weinig tijd. zodat ik weer wegliep zonder alle mensen te groeten. Nou ja, en dat was verve lend. De prinses is sterk geïnteresseerd in schilderkunst en als ze ook maar even de kans heeft bezoekt ze musea. Ver der ontwerpt ze zelf haar kleren in zoverre, dat ze in grote lijnen eer schets maakt van haar jurken. .Maa ik teken niet. Er heeft zelfs in de per gestaan dat ik schilder, maar dat i niet waar. Ik hou erg veel van hordv ren en dat doe ik dan ook graag al ik maar even de tijd heb. Maar vrij tijd is zeldzaam. En als mijn man e, ik die eens hebben, dan willen we on graag ontspannen. Dan lezen we o kijken we naar tv. We hebben ee: kleuren-toestel gekregen als huwelijk: geschenk. We kunnen daarmee oo' Zweden ontvangen, maar we houde ons het liefst bij Noorse prograr ma's'. Prinses Sonja, die beschermvrouwe i van vele maatschappelijke instellii gen, zegt tenslotte: ,Ik hou me uitslu tend bezig met maatschappelijk weri Ik heb geen speciaal programm. daarvoor. Maar ik heb wel altijd he .gevoel dat we tijd tekort komen on 'mens te zijn. We lopen weg, zowe voor onszelf als voor anderen. Daar om denk ik voortdurend: ,Ik moe meer tijd maken voor andere men sen'. Vacuüm verpakken De huisvrouw, die vacuüm verpakte levensmiddelen koopt, gaat met pro- dukten in een goed afgesloten, gas- dichte verpakking naar huis. Als de fabrikant de nodige maatregelen heeft genomen, ontvangt zij een produkt dat zoveel mogelijk het eigen aroma heeft behouden. Het doel van vacuüm verpakken is, namelijk aroma behou- 'len door het uitsluiten van zuurstof, vaardoor tevens de werking van aero- micro-organismen wordt vertraagd, ■venals de biochemische veranderin- ;en tengevolge van oxydatie, zoals het ans worden van vetten. Een slechte ïygiëne wordt door vacuüm verpak ken niet verbeterd. De houdbaarheid van aan bederf on derhevige vacuüm verpakte artikelen is slechts weinig langer dan van het vacuüm verpakte artikelen. Het ver dient dan ook aanbeveling om zowel vacuüm als niet vacuüm verpakte be derfelijke artikelen koel te bewaren. Waf is vacuüm verpakken? Een levensmiddel, dat verpakt is in een gasdichte verpakking, waaruit na- ;enoeg alle lucht is verwijderd, noemt nen vacuüm verpakt. Door de onder- iruk, die bij dit proces in de verpak- :ing ontstaat, worden flexibele ver- lakkingen door de luchtdruk van bui- enaf tegen het levensmiddel gedrukt, waardoor het specifiek herkenbare ui terlijk ontstaat van de tegen het pro dukt .klevende' verpakking. Een geheel luchtledig pakje wordt 100 procent vacuüm genoemd; dit is in de praktijk niet te bereiken. Staat de inhoud van een pakje in open verbin ding met de buitenlucht, dan is de luchtdruk aan de binnen- en buitenzij de van de verpakking 1 atmosfeer. De ruimte in het pakje is dan 0 procent vacuüm. Om de werking van zuurstof zodanig uit te schakelen, dat het vacuüm ver pakte levensmiddel wat aan houdbaar heid wint, is het gewenst dat de verpakking 98 a 99 procent vacuüm is. In de techniek van het vacuüm verpakken worden procenten vacuüm aangegeven in Torr (1 Torr 1 mm kwikdruk 1/760 atmosfeer). Er bestaan twee basismethoden om pak jes vacuüm te maken: 1) de pakjes worden gesloten in een ruimte, waar de luchtdruk is verlaagd; 2) de lucht wordt uit de bijna gesloten pakjes gezogen, waarna deze dichtgemaakt worden. Door het verwijderen van lucht uit de verpakking ontstaat een sterke druk op het verpakkingsmateriaal. Zelfs bij grote druk mag het materiaal geen lucht, zuurstof en aromastoffen door laten. Worden aromastoffen doorgela- ARNHEM (GPD) Op een terrein van 15 ha groot, midden in het Deeler woud, bij Arnhem, worden op het ogenblik enorme massagraven gedol ven. Daarin verdwijnt het trieste res tant van de crematie van een groot stuk bos. Op 12 mei vorig jaar dropte een Amerikaans legervliegtuig zijn afwerp- bare brandstoftanks boven het Deeler woud. Direct daarna stond een groot boscomplex In lichtelaaie. De inzet van een groot aantal brandweerlieden kon niet verhinderen dat 15 ha hoog- opgaand bos door het vuur werd verteerd. Het ministerie van defensie in Neder land moest voor de kosten opdraaien voor een bedrag dat de honderddui zend gulden waarschijnlijk dicht zou benaderen, wilde men de trieste res tanten op laten ruimen en het stuk natuur weer een beetje aanzien geven. Met welgevallen ziet ook de heer Semler de noodzakelijke bedrijvigheid in het Deelerwoud. Het was geen bos van bijzonder hoge kwaliteit. De grond is ook erg slecht voor bosbouw. Dat is ook de reden geweest, dat men niet tot herbebos sing wordt verplicht. ,We maken er nu een groot open veld van. Wat daaruit groeit weten we niet. Wanneer het een zandverstuiving wordt, zouden we dat toejuichen, maar dat is niet te verwachten. De nu kale vlakte ligt teveel opgesloten tus sen de hoge bossen. We wachten af', aldus de heer Semler. Een wond zal het dus wel blijven in het totaal 1150 ha grote Deelerwoud, dat enkele jaren geleden door natuur monumenten werd aangekocht, maar het aanzien ervan zal over een paar maanden weer heel wat aantrekkelij ker zijn. En misschien is er over een paar jaar wel iets schoons uit groeid. ge- ten, dan treden veranderingen in smaak en geur van het levensmiddel op. Vroeger werd voor vacuüm ver pakken glas en metaal gebruikt, tegen woordig worden ook tweelagige kunststoffoliën toegepast. Stevig poly ethyleen laat zich bijvoorbeeld goed verwerken met gasdicht cellofaan. Ook combinaties van aluminiumfolie en polyethyleen worden voor dit doel gebruikt. Mico-organismen in de vacuüm verpakking Vacuüm verpakking wordt zowel toe gepast bij lang houdbare produkten zoals kaas, vlees, vis, kip en gesneden reepoeder en koffie als bij produkten die sneller aan bederf onderhevig zijn, zoals kaas, v ees, vis, kip en gesneden vleeswaren. Bij de eerste reeks pro dukten dient de verpakking vooral om smaak, geur en kwaliteit zo goed mogelijk te behouden. Bij de snel aan bederf onderhevige artikelen wordt de houdbaarheid slechts weinig verlengd. Deze produkten kenmerken zich na melijk door een hoog vochtgehalte, waardoor de groei van micro-organis men mogelijk is. De salmonellabacterie die facultatief anaëroob is, kan zich bijvoorbeeld ook in een goede vacuüm verpakking ontwikkelen. Het is niet ondenkbaar dat een vacuüm verpakt produkt goe de organoleptische eigenschappen heeft, maar zodanig hesmet is met salmonellabacteriën, dat het voor de gezondheid schadelijk is. Ook andere bacteriën, zoals stafylokokken en bo- tulinus-bacillen, kunnen zich in een gasdichte verpakking vermeerderen. Een goede hygiëne van de te verpak ken artikelen en van het verpakkings materiaal zijn van grote invloed op de houdbaarheid van het vacuüm ver pakte levensmiddel. Voordelen van vacuüm verpak king voor de huisvrouw Vacuüm verpakte levensmiddelen ge ven de huisvrouw de garantie dat aromastoffen goed behouden blijven. Een eenmaal geopend pak, hij voor beeld koffie, moet daarna in een goed gesloten blik, trommel of pot be waard worden. Bederfelijke levensmid delen kunnen na het s uiten van de verpakking niet meer besmet zijn met nieuwe bacteriën. Sommige in de verpakking aanwezige bacteriën kun nen zich wél vermeerderen. Indien de inhoud bij het sluiten van de verpakking een laag kiemgetal heeft, dan kan door de vertraging van de ontwikkeling van aerobe micro organismen een wat langere houd baarheid worden verkregen. Deze houdbaarheid is afhankelijk van het produkt en van de bewaartempera- tuur. Het verdient aanbeveling om aan bederf onderhevige vacuüm ver pakte artikelen koel te bewaren. Ge woonlijk wordt op de verpakking e,en uiterste consumptiedatum aangegeven. genie-onderdeel. Een combinatie van het nuttige en bet noodzakelijke leek heel goed mogelijk. De eigenaresse van het Deelerwoud. de Vereniging tot behoud van natuur monumenten in Nederland, ging met dit aanbod akkoord. Vooral toen van de zijde van de hogere overheid ont heffing werd verleend van de verplich ting tot herbebossing, stond de actie van de militairen niets meer in de weg. AANVAL BEGINT Enkele weken geleden rolden de eer ste rupsvoertuigen enorme dozers en graafkranen het Deelerwoud binnen. De bemanning bestond uit personeel van 102 m.u. (mechanische uitrusting), een zelfstandige compag nie van de genie uit Wezep. Kerels die een beetje vergelijkbaar zijn met. de mannen van Sliedrecht uit de roman van K. Norel. Met het grootste gemak baggeren zij met hun enorme machi nes door het Veluwse zand. Geen berg is ze te hoog en geen gat te diep. Maar dat wil allerminst zeggen dat het een eenvoudig klusje is. Zelf hebben ze er trouwens veel ple zier in. Mede omdat ze er van over tuigd zijn, dat ze met iedere kubieke meter grond die ze verzetten iets nuttigs doen. De lgerleiding ziet met genoegen dat het een goede oefening is om de paraatheid van dit onderdeel op peil te houden. De mannen van 102 m.u. zijn allemaal machinisten en waren ook in het burgerleven reeds vertrouwd met graafkranen en dozers. Het schonen van het verbrande bos gebeurt erg praktisch. Langs de bosranden worden vijf tot zes meter diepe geulen gegra ven. Dan dreunt een dozer over het terrein en al grommend duwt hij met een paar honderd pk de half verkool de bomen en stobben het .ravijn' in. Het is dan nog een kwestie van vlakken. Alleen de sporen van de rupsbanden verraden nog dat er onge wone monsters aan het werk zijn geweest in dit stuk natuurschoon. Het kader, dat de leiding heeft bij dit werk, rouleert regelmatig. In een le gertent hebben de mannen van 102 m.u. hun tijdelijke bivak opgeslagen. Daar staat ook de zwarte koffie te pruttelen en zetelt sergeant F. Keiler. Hij is blij met deze klus voor zijn mensen en is bepaald niet ontevreden over de voortgang. SLECHTE GROND .Wanneer we klaar zijn, hangt hele maal af van het aantal mensen en het materiaal waar we over kunnen be schikken. Dat varieert soms dagelijks'. Sergeant Keller, die het werk nitvoert in nauw overleg met de heer J. G. Semler, districtsbeheerder van natuur monumenten, verwacht niet dat het leger nog voor de zomer terug zal trekken. De extra pondjes, die er in de afgelo pen tijd misschien ongemerkt bijgeko men zijn, moeten er weer af. De volgende twee dagmenu's zijn zo sa mengesteld dat alle voedingsstoffen, die nodig zijn om gezond en fit te blijven, erin voorkomen. Zelf kunt u op deze menu's variëren door andere groenten en niet te vet(te) vlees (wa ren) te gebruiken. Misschien kan de uitgave .Wie veel weegt, veel waagt' u hierbij behulpzaam zijn. Dagmenu I Ontbijt 1 snee bruinbrood, boter of margari ne". Va eetlepel jam, 1 gekookt ei, 1 a 2 kopjes thee zonder suiker. 2 kopjes koffie zonder suiker met melk (1 dl), 1 speculaasje. Lunch 2 sneden bruinbrood. boter of marga rine*, 1 dun plakje kaas, deel van het groenteslaatje**, 1 beker karne melk (2 dl). 1 a 2 kopjes thee zonder suiker, 1 chocolaadje. Warme maaltijd 1 grote of 2 kleine aardappelen. 'A deel van de gebakken niertjes**, 200 g worteltjes, IV2 dl yoghurt met een sinasappel en een afgestreken eetlepel suiker. 2 kopjes koffie of thee zonder suiker met melk (1 dl), 1 koekje. Op het brood wordt per dag 15 g boter of margarine gebruikt. De hartige kwark als broodbeleg wordt vermengd met fijngesneden pe terselie, selderij, peper en zout- De peer wordt gepocheerd door deze in water zonder suiker 10 minuten tegen de kook gehouden. Er wordt chocoladevla (kant en klaar) over gegoten. De recepten zijn bestemd voor 4 personen en aangegeven met de menu's zijn berekend voor 1 persoon. Wanneer u zich precies aan de voorgeschreven hoeveel heid houdt, leveren deze menu's 1500 calorieën. Een huisvrouw van 20 tot 40 jaar heeft gemiddeld 2200 calorieën nodig, ouderen wat min der. Dagmenu 11 Ontbijt 1 snee bruinbrood, 1 snee knackebrot, boter of margarine Va eetlepel jam, 1 dun plakje kaas, 1 a 2 kopjes thee zonder suiker. 2 kopjes koffie zonder suiker met melk (1 dl), 1 plakje ontbijtkoek. Lunch 2 sneden bruinbrood, boter of marga rine 1 snee roggebrood, 1 plakje rookvlees, 1 dun plakje kaas, 1 eetle pel hartige kwark, 1 beker karnemelk (2 dl). 1 a 2 kopjes thee zonder suiker, 1 chocolaadje. Warme maaltijd 1 grote of 2 kleine aardappelen, V« deel van de zuurkoolschotel 1 gepocheerde peer met 1 dl chocolade vla. 2 kopjes koffie of thee zonder suiker met melk (1 dl), 1 koekje, 1 ap pel. Op het brood wordt per dag 20 g boter of margarine gebruikt. Recepten voor 4 personen Salade van witlof, biet en appel 2 struikjes witlof (schoongemaakt 100 g), 100 g gekookte schoongemaak te biet, 1 appel, 2 eetlepels slaolie, 2 eetlepels azijn, peper, zout, mosterd (poeder), peterselie. Van de olie, azijn, peper, zout en mosterd (poeder) een slasausje ma ken. De biet raspen, de appel schillen, het klokhuis verwijderen en in kleine blokjes snijden. Het witlof schoonmaken, het stukje stronk en de bittere pit wegsnijden. Het witlof fijn snijden en wassen. De groenten met het slasausje vermen gen. De slasaus even laten intrekken. De salade gameren met gewassen en fijngesneden peterselie. Gebakken niertjes met champignons 2 kalfsniertjes 500 g), 200 g cham pignons, 1 ui, 50 g boter of margari ne, 50 g bloem Va 1 bouillon (of Va I water met 1 bouillontablet), peper, zout, marjolein, tijm, peterse lie). De niertjes wassen en gedurende 5 minuten in kokend water blancheren. De niertjes in koud water laten afkoe len. zonodig de nierkanalen en het niervet verwijderen. De niertjes in dobbelsteentjes snijden. De champig nons wassen, schoonmaken en in plak jes snijden. De ui schoonmaken en kleinsnijden. De boter of margarine smelten en hierin de stukjes nier, de champignons en de ui 5 minuten bakken. De bloem met 5 eetlepels koude bouillon aanmengen en het hap je verdunnen met wat bouillon en al roerende bij de niertjes schenken. De overige bouillon toevoegen. De nier tjes op smaak afmaken met peper, zout, marjolein, tijm en gewassen en fijngesneden peterselie. Zuurkoolschotel met lamsvlees of var kensvlees en ananas 400 g mager lamsvlees of mager var kensvlees, 800 g zuurkool, 1 klein blikje (of 4 schijven) ananas, 4 eetle pels rozijnen, 60 g boter of margari ne, peper, zout. Het vlees in dobbelsteentjes snijden, met peper en zout bestrooien en in de boter of margarine bakken. De zuur-) kool zonodig afspoelen en aan het vlees toevoegen. De rozijnen wassen en met de in stukjes gesneden ananas sap bij de zuurkool schenken. De zuurkool in 20 minuten gaarko ken. De uitgave ,Wie veel weegt, veel waagt', kunt u aanvragen hij het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, Laan Copes van Cattenburch 44, Den Haag, per briefkaart met 25 cent extra aan post. gels bijgeplakt aan da adreszijde. Wie zondag 10 januari in Hoek vai Holland was, kon daar een fleurig schouwspel gadeslaan, want die dag vertrokken 12 meisjes, gekleed in een variatie op ons Volendammer kostuum, richting Eengeland om vier weken lang propaganda te maken voor Hollandse kropsla. Hun goodwill-tocht voerde hen langs 22 steden, waar hun taak o.a. Destonc uit het uitdelen van 1,2 miljoen re ceptenfolders aan Engelse huisvrou wen, groentewinkels bezoeken, rond toeren op minifietsen, autoriteiten be groeten. interviews geven, kortom trachten zoveel mogelijk publiciteit voor Hollandse kropsla te verkrijgen. Dat zij hierin geslaagd zijn staat wel vast, want, nu de meisjes weer voet op vaderlandse bodem hebben gezet, kunnen zij terugzien op: 18 ontvang sten door burgemeesters, 7 tv-inter- views, 24 radio-uitzendingen en uitvoe rige publikaties in meer dan 50 dagbla den. I ij

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1971 | | pagina 7