Il KI.
P. SLUIS Octaöm
fiümoning te Hoor,
thematiek
Kloosterbalsem
Een Dagmeisje gevraag!
Fa M. W. H1LDERNISSE,
AKKER's
Keukenfornuis
D. C. Bouwense
Nette Meisjes
Gevraagd
een Dagmeisje.
Kerstboomversiering ei teen.
BOLIER, Spuistraat.
gedecoreerde bus
en alle soorten VOOELZAOEN
D. VAN BELGIS Co.
een Huis met Tuintje,
ALGEMEEN
ADVERTENTIEBLAD
Een Open Haardje
Huisje-alleen te koop,
een netten Jongen,
een nette Werkvrouw
Werkster gevraagd
Een net Meisje
Meisje gevraagd
Net Meisje
een Meisje,
net Dagmeisje,
een net Meisje
een nette Dienstbode,
aankomend Meisje.
flinke Dienstbode,
Flinke Dagdienstbode
Chr. Gem. a Capelia Koor
TE KOOP
puike Westkapelsche Blauwe 45 cent
Blauwe Drielingen 25 en 30
Oroote Gele 35
TE KOOP
Schrijftafel met Opstand en
Heerenrijwiel.
Wij hebben thans In onze Etalage
een omroeper dis de volgende
buitengewone reclame aankondig!
Elke kooper van 1 pond KOFFIE
a 109, 120 of 135 cent ontvangt
een prachtige
J.de^ruyferé Zoon
Te koop aangeboden een splinter
nieuwe, koperen
MUZIEKSTANDAARD
H.H. Fabrikanten en Handelaren
FIRMA A. j. BRONSWIJK, Oostburg.
Oud voor Uw tijd.
Wanneer Ge een rheumatische aanleg
hebt - en dat zult ge gemakkelijk
genoeg ontdekken - dient Ge Uw kwaal
wan meet af te verzorgen, zoo Ge
oiet oud voor Uw tijd wilt zijn.
Zoolang de aanvallen nog van lichten
aard zijn, krijgt Ge hen gemakkelijk
onder de knie. Geregeld masseeren
met Akker's Kloosterbalsem kan U
daarbij onschatbare diensten bewijzen.
Maar ook bij verouderde rheumatiek en
Jicht is Kloosterbalsem in vele gevallen
een prachtig wrijfmiddel gebleken, dat in
staat is de pijnen belangrijk te verzachten.
Geen Goud zoo goed."
Mans-, Vrouwen- en Kinderklompen
C. HUIJSMAN, Lange Geere
H. C. FREDERIKS,
een nette Bovenwoning.
KERSTFEEST 1927.
In da GROOTE ZEEUWSCHE
WANDELBAZAR vindt U een
enorme sorteering fraaie
voor Meisjes en Jongens,
voor eiken leeftijd.
EXTRA LAGE PRIJZEN.
Korte Delft G 3.
gevraagd boven de 14 jaar. Zich
persoonlijk of schriftelijk aan te
melden Zeeuwsche Confectiefabriek,
Molenwater M 255-256, Middelburg.
Na opleiding hoog loon.
RECEPTEN.
Koude kabinet pudding.
1 ons krenten en 1 ons rozijnen wor
den in warm water gewasschen, van
steeltjes ontdaan en daarna opgezet met
kokend water. Na 10 minuten kolcen giet
men ze weer in een zeef.
Klop dan 3 of 4 eierdooiers m'et 125
gram' suiker en een klein beetje melk
dat men afneemt van de benoodigdie
liter die met een half stokje vanille
apart gekookt is. De eierdooiers ttiet
de suiker en de nog warme melk wor
den goed doorgeroerd zoodat alle sui
ker oplost, en dan gaat de massa weer
in de pan terug en wordt boven het
vuur steeds geroerd tot ze goed ge
bonden is. Koken mag het echter niet.
Van te voren is 35 gram gelatine in
heel weinig kokend water opgelost eni
nu wordt de pan met de eierdooiers enz.
van 't vuur genomen en de gelatine er
door geroerd, daarna de krenten en ro
bijnen, een half ons fijn gesnipperde
sukade en \e en goed glas rum of wijn.
Als alles 'n beetje bekoeld is, komen er
tenslotte nog de eiwitten bij die eerst
vooraf stijf geklopt zijn.
Onder af en toe nog eens roeren (an
ders zou de gelatine zakken) móet de
massa nu geleiachtig worden. Daarna
pas wordt ze in een steenen pudding
vorm! gegoten die vooraf met vet is
aangesmeerd en als ze geheel koud is
keert men ze op een vochtige pudding-
'S'chotel
Dit is e en zeer fijne pudding die vaak
bij officieele gelegenheden pp die spijs-
lijst staat.
Biefstuk bewaren.
Wanneer men bijv. Zaterdags biefstuk
koopt om Zondags te braden, moet men
niet, zooals velen denken, het vleesch
dadelijk inzouten en wegzetten, omdat
het zout de sappen aan het vleesch ont
trekt en de biefstuk daardoor taai en
minder smakelijk wordt. Beter is het
dus het vleesch dadelijk als het ge
bracht wordt, goed in perkalmlant ver
pakt op een koele plaats (liefst in kel
der) weg te zetten. Een uurtje vóór het
braden wordt het dan gezouten.
K a r t h u i z e r s o e p1.
1 d.L. erwten en 1 d.L. witte boon'en
worden geweekt en gaargekookt in ruim
water, onder toevoeging van een paar
worteltjes, een paar schijven knolsel
derij, een gesnipperde ui, een preistaaf,
wat peterselie, een paar aan schijfjes
gesneden aardappelen, welke tevoren in
100 gr. boter te zamlen gaar gesmoord1
Zijn. De gesmoorde groenten worden
met de boonen door de zeef gewre
ven, de soep wordt m'et water tot 2 L.
aangemengd en afgemaakt met peper,
zout en twee eierdooiers.
Aardappelpurée of
„gestoofde aardappelen",
daar verstaan de meesten onzer onder
koude aardappelen van den vorigen dag
of van denzelfden middag overgebleven
en nu met een boter- en melk-sausje ge
stoofd.
Ik heb een Duitsche dame hier eens
hartelijk om hooren lachen. „Ja in Hol
land in Holland noemen ze dat puree
en gebruiken dan oude aardappelen dat
is geen lekker eten, dat is in elk geval
geen aardappelpuree.
Hoe dan wel vroeg ik. Moeten dan
altijd' versche aardappelen doorgekookt
worden tot mloes dat geeft dubbel
werk in één keer.
Ja, maar dat is dan ook lekker. Van
de week heb ik 't nog klaargemaakt en
mlij'n man (haar man was een Hollander)
zei ,,'t is net slagroom."
Ik herinnerde me dat ik 't eens,
toen ik niet veel tijd had, en de slager
me was vergeten, ook had gedaan
aardappelen geheel zacht gekookt, wat
melk en 'n flink stuk boter er in, en
dat mij toen ook die zachte roomige
smaak trof, die je in „gestoofde aardap
pelen" nooit zóó krijgen kan. Dat ik er
toen in mijn domheid geen oogenblik
aan dacht, dat dit alleen kwam door de
versche aardappelen. Bij groenten waar
bij men wel ham geeft, zooals doperw
tjes, boontjes etc., smaakt 'n aardappel
puree, mits van versche aardappelen
gekookt, dan ook heerlijk.
Probeer het eens
NUTTIGE WENKEN.
Zwart fluweel en
s e h o o r s t e e n k 1 e e d1 e n
zooals men vaak ziet gebruiken, zijn in
den grond eigenlijk zeer onpractisch,
want men kan alle stof er dadelijk op
zien en geregeld uitborstelen m>aakt het
fluweel al niet mooier. Veel beter is het
daarom', als men geen lichte tint flu
weel wil nemen, dan een andere stof te
gebruiken. Zijde bijv. voldoet veel meer
in 't gebruik.
Roestvlekken in m'armer
kan men uitschuren met Gothlandschenl
steen. Ook bleekpoeder in water opge
lost kan dienen. Vooral goed' naspoelen.
Stroom att en schoonmaken
kan men doen met behulp van doeken
en water waarin veel zout is opgelost.
Naspoelen.
Touwmatten schrobben
doet men met een luiwagen of borstel
en lauw-warm zeepsop. Ook zout kan
dienen als ze niet al te vuil zijn. Goed
met schoon water naspoelen en hangend
laten drogen.
Wijnhandel Gedistilleerd.
MARKT C 2.
Prima Cognac vanaf f 3.00 per flesch.
Punchsiropen vanaf f 2.50 per flesch.
Likeuren vanaf f 1.90 per flesch.
Prima Frambozen Brandewijn f 2.70
per flesch.
PRIMA BRANDEWIJN, GENEVER,
OUDE GENEVER.
Samoswijn 95 ct., f 1.20 en f 1,40.
Prima Port f 1.30, f 1.50, f 1.75, f 2.10.
Onze bekende fijne Advocaat f 2.50.
Aanbevelend.
van Jret
„SURSUM CORDA"
te Middelburg.
Dir. Dhr. T. A. WINTER
op WOENSDAG 14 DECEMBER a.s.
des avonds 8 uur in de CONCERT
EN GEHOORZAAL.
Plaatskaarten te verkrijgen bij H.H.
FANOY, FEIJ, WAGENAAR a 75 cent
plus stedelijke belasting.
Alles per 5 Kilo.
Bjj 70 Kilo lager prijs.
Bjj 25 Kilo wordt aan huis bezorgd.
Adres Korte Burg D 11.
GRATIS.
Frambozenlikeur a f 1.90 per flesch
Persioolikeur
Cura?aolikeur
Fijne Anisettelikeur
Crème de Roosjeslikeur
Parfait d'Am'ourlikeur
Beste Annijslikeur
Pepermunt Likeur
Citroen Likeur
Amsterdamsch half öm half
O
SIROOP DE PUNCH
a f 2.20, f 2.50, f 2.80 per flesch.
VOLKSLIKEUREN.
Frambozen, Persico, Annijs a f 0.93 per
flesch.
Beleefd aanbevelend,
Gortstraat b.d. Markt, Telef. 393.
met KALENDER zjjn bjj ons verkrijg
baar. Alles franco buis.
Korte Delft F 19, Middelburg.
(sreen Lessenaar.)
Adres Gortstraat I 334, 2-maal bellen.
ruim zicht en groote bleek, voorzien van
gas- en waterleiding.
Adres A. Back, Breestraat O 146.
Door ziekte TE HUUR of TE KOOP
Klein Vlaanderen.
Te bevragen Zuidsingel E 39,
Voor RECLAME Uwéj: artikelen in
Zeeuwsch-Vlaanderen Westelijk Deel is het
DB AANGEWEZEN COURANT.
Verschijnt des Woensdags. Regelprijs 14 cent
Bij abonnement aanzienlijk rabat.
Proefnommer gratis.
Ruim 4290 betalende abonné's.
De Uitgeefster:
HMW
Groote pot 60 ct. Zeer gropte pot fl.~.
Steeds voorradig
Prima WITTE en KOMIJNE KAAS.
Blookers, Van Houtens en losse Cacao.
TABAK, SIGAREN en SIGARETTEN.
Bruine Boonen, Erwten, Spliterwten.
Ochtend voer, Gem. Kippenvoer, Vogelzaad
Borstelwerk, Dweilen, Bezems, Turf,
Kachelhout, Bruinkolen enz. Aanbev.,
TE KOOP.
Adres Penninghoeksingel L 65 a6.
TE KOOP een mooi wit Geëmailleerd
Adras bureau van dit blad.
Wegens vertrek een
van alle gemakken voorzien.
Adres Smidsbolwerk O 95,
Versche Varkenspooten 10 ct. per stuk.
Versche Varkenskoppen 50 ct. per kilo
le kw. Lamsvleesch 70 ct. per kilo.
Prima Kalfslappen f 1,00 per kilo.
Gehakt of Worst f 1,00 per kilo.
Gesmolten Reuzel 80 ct. per kilo.
Gesmolten Rundvet 60 ct. per kilo.
Prima Rund- en Varkens vleesch
voorhanden.
Wagenaarstraat. Telefoon 455.
TE HUUR
Adres Vlissingscbestraat I 172.
gevraagd, die fhtsen kan.
Adres B. F. te Roller, Gravenstraat.
D. J. DRONKERS ZOON, vragen
aoor bun filiaal Krommeweele
goed kunnende fietsen.
Wegens vertrek naar elders
gevraagd, voor Vrijdags.
Adres J. C. v. Laere, L Noordstr L 110
voor den Vrijdagmiddag. Zich aan te mel
den tusechen zeven en acht uur.
Adres St. Pieterstr. A 76ben.
voor d-n winkel gevraagd, niet beneden
de 17 jaar.
Adres Van Ham Markt.
Voor 's morgens een net
in de huishouding.
Adres Lange Noordstraat 180.
voor den morgen gevraagd, van hall
negen tot twaalf uur. Adres Domt
Schuitvlothoek Houttuinen Q 42.
Gevraagd voor direct
16 a 17 jaar, voor de morgenuren. Aan
melding Donderdagavond 8 Dec. na half 9,
Adres Rozenstraat 242.
Gevraagd
i iet onder 18 jaar.
Adre$Lp. St. Pieterstr. A 65.
Wegens huwelijk
gevraagd, niet beneden 16 jaar.
Adres Mevr. de Jonge Bogardstr. 38,
Gevraagd voor direct
voor dag of dag en nacht, bekend met
koken.
Adres Loskade P 257.
Gevraagd
Adres Seissingel R 202a.
Gevraagd voor direct of zoo spoedig
mogeljjk
bjj een dokter te Amsterdam.
Zich aan te melden b;j Mevr. v. d.
Harst (Apotheek), Kortedelft, Middelburg
Adres bureau van dit blad.
GEVRAAGD.
Adres bureau van dit blad.
Adres Bruynooge Wal 42.