Il KI. P. SLUIS Octaöm fiümoning te Hoor, thematiek Kloosterbalsem Een Dagmeisje gevraag! Fa M. W. H1LDERNISSE, AKKER's Keukenfornuis D. C. Bouwense Nette Meisjes Gevraagd een Dagmeisje. Kerstboomversiering ei teen. BOLIER, Spuistraat. gedecoreerde bus en alle soorten VOOELZAOEN D. VAN BELGIS Co. een Huis met Tuintje, ALGEMEEN ADVERTENTIEBLAD Een Open Haardje Huisje-alleen te koop, een netten Jongen, een nette Werkvrouw Werkster gevraagd Een net Meisje Meisje gevraagd Net Meisje een Meisje, net Dagmeisje, een net Meisje een nette Dienstbode, aankomend Meisje. flinke Dienstbode, Flinke Dagdienstbode Chr. Gem. a Capelia Koor TE KOOP puike Westkapelsche Blauwe 45 cent Blauwe Drielingen 25 en 30 Oroote Gele 35 TE KOOP Schrijftafel met Opstand en Heerenrijwiel. Wij hebben thans In onze Etalage een omroeper dis de volgende buitengewone reclame aankondig! Elke kooper van 1 pond KOFFIE a 109, 120 of 135 cent ontvangt een prachtige J.de^ruyferé Zoon Te koop aangeboden een splinter nieuwe, koperen MUZIEKSTANDAARD H.H. Fabrikanten en Handelaren FIRMA A. j. BRONSWIJK, Oostburg. Oud voor Uw tijd. Wanneer Ge een rheumatische aanleg hebt - en dat zult ge gemakkelijk genoeg ontdekken - dient Ge Uw kwaal wan meet af te verzorgen, zoo Ge oiet oud voor Uw tijd wilt zijn. Zoolang de aanvallen nog van lichten aard zijn, krijgt Ge hen gemakkelijk onder de knie. Geregeld masseeren met Akker's Kloosterbalsem kan U daarbij onschatbare diensten bewijzen. Maar ook bij verouderde rheumatiek en Jicht is Kloosterbalsem in vele gevallen een prachtig wrijfmiddel gebleken, dat in staat is de pijnen belangrijk te verzachten. Geen Goud zoo goed." Mans-, Vrouwen- en Kinderklompen C. HUIJSMAN, Lange Geere H. C. FREDERIKS, een nette Bovenwoning. KERSTFEEST 1927. In da GROOTE ZEEUWSCHE WANDELBAZAR vindt U een enorme sorteering fraaie voor Meisjes en Jongens, voor eiken leeftijd. EXTRA LAGE PRIJZEN. Korte Delft G 3. gevraagd boven de 14 jaar. Zich persoonlijk of schriftelijk aan te melden Zeeuwsche Confectiefabriek, Molenwater M 255-256, Middelburg. Na opleiding hoog loon. RECEPTEN. Koude kabinet pudding. 1 ons krenten en 1 ons rozijnen wor den in warm water gewasschen, van steeltjes ontdaan en daarna opgezet met kokend water. Na 10 minuten kolcen giet men ze weer in een zeef. Klop dan 3 of 4 eierdooiers m'et 125 gram' suiker en een klein beetje melk dat men afneemt van de benoodigdie liter die met een half stokje vanille apart gekookt is. De eierdooiers ttiet de suiker en de nog warme melk wor den goed doorgeroerd zoodat alle sui ker oplost, en dan gaat de massa weer in de pan terug en wordt boven het vuur steeds geroerd tot ze goed ge bonden is. Koken mag het echter niet. Van te voren is 35 gram gelatine in heel weinig kokend water opgelost eni nu wordt de pan met de eierdooiers enz. van 't vuur genomen en de gelatine er door geroerd, daarna de krenten en ro bijnen, een half ons fijn gesnipperde sukade en \e en goed glas rum of wijn. Als alles 'n beetje bekoeld is, komen er tenslotte nog de eiwitten bij die eerst vooraf stijf geklopt zijn. Onder af en toe nog eens roeren (an ders zou de gelatine zakken) móet de massa nu geleiachtig worden. Daarna pas wordt ze in een steenen pudding vorm! gegoten die vooraf met vet is aangesmeerd en als ze geheel koud is keert men ze op een vochtige pudding- 'S'chotel Dit is e en zeer fijne pudding die vaak bij officieele gelegenheden pp die spijs- lijst staat. Biefstuk bewaren. Wanneer men bijv. Zaterdags biefstuk koopt om Zondags te braden, moet men niet, zooals velen denken, het vleesch dadelijk inzouten en wegzetten, omdat het zout de sappen aan het vleesch ont trekt en de biefstuk daardoor taai en minder smakelijk wordt. Beter is het dus het vleesch dadelijk als het ge bracht wordt, goed in perkalmlant ver pakt op een koele plaats (liefst in kel der) weg te zetten. Een uurtje vóór het braden wordt het dan gezouten. K a r t h u i z e r s o e p1. 1 d.L. erwten en 1 d.L. witte boon'en worden geweekt en gaargekookt in ruim water, onder toevoeging van een paar worteltjes, een paar schijven knolsel derij, een gesnipperde ui, een preistaaf, wat peterselie, een paar aan schijfjes gesneden aardappelen, welke tevoren in 100 gr. boter te zamlen gaar gesmoord1 Zijn. De gesmoorde groenten worden met de boonen door de zeef gewre ven, de soep wordt m'et water tot 2 L. aangemengd en afgemaakt met peper, zout en twee eierdooiers. Aardappelpurée of „gestoofde aardappelen", daar verstaan de meesten onzer onder koude aardappelen van den vorigen dag of van denzelfden middag overgebleven en nu met een boter- en melk-sausje ge stoofd. Ik heb een Duitsche dame hier eens hartelijk om hooren lachen. „Ja in Hol land in Holland noemen ze dat puree en gebruiken dan oude aardappelen dat is geen lekker eten, dat is in elk geval geen aardappelpuree. Hoe dan wel vroeg ik. Moeten dan altijd' versche aardappelen doorgekookt worden tot mloes dat geeft dubbel werk in één keer. Ja, maar dat is dan ook lekker. Van de week heb ik 't nog klaargemaakt en mlij'n man (haar man was een Hollander) zei ,,'t is net slagroom." Ik herinnerde me dat ik 't eens, toen ik niet veel tijd had, en de slager me was vergeten, ook had gedaan aardappelen geheel zacht gekookt, wat melk en 'n flink stuk boter er in, en dat mij toen ook die zachte roomige smaak trof, die je in „gestoofde aardap pelen" nooit zóó krijgen kan. Dat ik er toen in mijn domheid geen oogenblik aan dacht, dat dit alleen kwam door de versche aardappelen. Bij groenten waar bij men wel ham geeft, zooals doperw tjes, boontjes etc., smaakt 'n aardappel puree, mits van versche aardappelen gekookt, dan ook heerlijk. Probeer het eens NUTTIGE WENKEN. Zwart fluweel en s e h o o r s t e e n k 1 e e d1 e n zooals men vaak ziet gebruiken, zijn in den grond eigenlijk zeer onpractisch, want men kan alle stof er dadelijk op zien en geregeld uitborstelen m>aakt het fluweel al niet mooier. Veel beter is het daarom', als men geen lichte tint flu weel wil nemen, dan een andere stof te gebruiken. Zijde bijv. voldoet veel meer in 't gebruik. Roestvlekken in m'armer kan men uitschuren met Gothlandschenl steen. Ook bleekpoeder in water opge lost kan dienen. Vooral goed' naspoelen. Stroom att en schoonmaken kan men doen met behulp van doeken en water waarin veel zout is opgelost. Naspoelen. Touwmatten schrobben doet men met een luiwagen of borstel en lauw-warm zeepsop. Ook zout kan dienen als ze niet al te vuil zijn. Goed met schoon water naspoelen en hangend laten drogen. Wijnhandel Gedistilleerd. MARKT C 2. Prima Cognac vanaf f 3.00 per flesch. Punchsiropen vanaf f 2.50 per flesch. Likeuren vanaf f 1.90 per flesch. Prima Frambozen Brandewijn f 2.70 per flesch. PRIMA BRANDEWIJN, GENEVER, OUDE GENEVER. Samoswijn 95 ct., f 1.20 en f 1,40. Prima Port f 1.30, f 1.50, f 1.75, f 2.10. Onze bekende fijne Advocaat f 2.50. Aanbevelend. van Jret „SURSUM CORDA" te Middelburg. Dir. Dhr. T. A. WINTER op WOENSDAG 14 DECEMBER a.s. des avonds 8 uur in de CONCERT EN GEHOORZAAL. Plaatskaarten te verkrijgen bij H.H. FANOY, FEIJ, WAGENAAR a 75 cent plus stedelijke belasting. Alles per 5 Kilo. Bjj 70 Kilo lager prijs. Bjj 25 Kilo wordt aan huis bezorgd. Adres Korte Burg D 11. GRATIS. Frambozenlikeur a f 1.90 per flesch Persioolikeur Cura?aolikeur Fijne Anisettelikeur Crème de Roosjeslikeur Parfait d'Am'ourlikeur Beste Annijslikeur Pepermunt Likeur Citroen Likeur Amsterdamsch half öm half O SIROOP DE PUNCH a f 2.20, f 2.50, f 2.80 per flesch. VOLKSLIKEUREN. Frambozen, Persico, Annijs a f 0.93 per flesch. Beleefd aanbevelend, Gortstraat b.d. Markt, Telef. 393. met KALENDER zjjn bjj ons verkrijg baar. Alles franco buis. Korte Delft F 19, Middelburg. (sreen Lessenaar.) Adres Gortstraat I 334, 2-maal bellen. ruim zicht en groote bleek, voorzien van gas- en waterleiding. Adres A. Back, Breestraat O 146. Door ziekte TE HUUR of TE KOOP Klein Vlaanderen. Te bevragen Zuidsingel E 39, Voor RECLAME Uwéj: artikelen in Zeeuwsch-Vlaanderen Westelijk Deel is het DB AANGEWEZEN COURANT. Verschijnt des Woensdags. Regelprijs 14 cent Bij abonnement aanzienlijk rabat. Proefnommer gratis. Ruim 4290 betalende abonné's. De Uitgeefster: HMW Groote pot 60 ct. Zeer gropte pot fl.~. Steeds voorradig Prima WITTE en KOMIJNE KAAS. Blookers, Van Houtens en losse Cacao. TABAK, SIGAREN en SIGARETTEN. Bruine Boonen, Erwten, Spliterwten. Ochtend voer, Gem. Kippenvoer, Vogelzaad Borstelwerk, Dweilen, Bezems, Turf, Kachelhout, Bruinkolen enz. Aanbev., TE KOOP. Adres Penninghoeksingel L 65 a6. TE KOOP een mooi wit Geëmailleerd Adras bureau van dit blad. Wegens vertrek een van alle gemakken voorzien. Adres Smidsbolwerk O 95, Versche Varkenspooten 10 ct. per stuk. Versche Varkenskoppen 50 ct. per kilo le kw. Lamsvleesch 70 ct. per kilo. Prima Kalfslappen f 1,00 per kilo. Gehakt of Worst f 1,00 per kilo. Gesmolten Reuzel 80 ct. per kilo. Gesmolten Rundvet 60 ct. per kilo. Prima Rund- en Varkens vleesch voorhanden. Wagenaarstraat. Telefoon 455. TE HUUR Adres Vlissingscbestraat I 172. gevraagd, die fhtsen kan. Adres B. F. te Roller, Gravenstraat. D. J. DRONKERS ZOON, vragen aoor bun filiaal Krommeweele goed kunnende fietsen. Wegens vertrek naar elders gevraagd, voor Vrijdags. Adres J. C. v. Laere, L Noordstr L 110 voor den Vrijdagmiddag. Zich aan te mel den tusechen zeven en acht uur. Adres St. Pieterstr. A 76ben. voor d-n winkel gevraagd, niet beneden de 17 jaar. Adres Van Ham Markt. Voor 's morgens een net in de huishouding. Adres Lange Noordstraat 180. voor den morgen gevraagd, van hall negen tot twaalf uur. Adres Domt Schuitvlothoek Houttuinen Q 42. Gevraagd voor direct 16 a 17 jaar, voor de morgenuren. Aan melding Donderdagavond 8 Dec. na half 9, Adres Rozenstraat 242. Gevraagd i iet onder 18 jaar. Adre$Lp. St. Pieterstr. A 65. Wegens huwelijk gevraagd, niet beneden 16 jaar. Adres Mevr. de Jonge Bogardstr. 38, Gevraagd voor direct voor dag of dag en nacht, bekend met koken. Adres Loskade P 257. Gevraagd Adres Seissingel R 202a. Gevraagd voor direct of zoo spoedig mogeljjk bjj een dokter te Amsterdam. Zich aan te melden b;j Mevr. v. d. Harst (Apotheek), Kortedelft, Middelburg Adres bureau van dit blad. GEVRAAGD. Adres bureau van dit blad. Adres Bruynooge Wal 42.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1927 | | pagina 4