Firma H. L. HEND1IKSE, Gravenstraat en een besparing is zeker. LAPPENDAGEN ADVERTENTIEBLAD VOOR MIDDELBURG EN DE DORPEN OP WALCHEREN. A.s. DONDERDAG, VRIJDAG en ZATERDAG No. 48. Woensdag 31 Augustus 1927 Een en Dertigste Jaargang, I ONZE LAGE PRIJZEN BEWIJZEN U, dat soliede artikelen Verlangt U soliede goederen tegen den laagsten prijs in het geheel niet duur behoeven te zijn. Gaat dan ook uitsluitend naar de Profiteert hiervan 50 pCt. onder den stukprijs» Op deze dagen Ballons. Stiptheid. Verschijnt 's Woensdagsmiddags Advertentiën kunnen tot uiter lijk 12 uur aangenomen worden aan het Bureau Spanjaardstraat Uitgevers i LITTOOIJ ©LTHOFF. Postrekening 42280. Telefoon 23S. Vergelijkt b.v. Bedspreien 1.69, 1.98, 2,25 Lakens 98, 1.19, 1.40, 1.75 Sloopen 29, 36, 39, 45, 52 Kapok Bedstel 16,75, 19.25, 23.—, 24.90 Molton Dekens 66, 79, 1.02, 1,19, 1,35 1,75 Wollen Dekens 3.90, 4.65, 5.90, 6.70, 7.10 Gestikte Dekens 4.90, 560, 6.20, 7.50. Wiegen Dekentjes 29, 40, 98 Katoenen Dameskousen in 8 kleuren 19, 22, 29, 36, 49 Kunstzijde Kousen 59, 76, 85, 1.02, 1.39 Fil d'Ecosse 75, 96, 1.09, 1.25, 1.49 Heeren Sokken 29, 32, 36 Corsets 49, 65, 75, 92, 1.02, 1.25 met elastiekbanden 1.49, 2.10, 2.19 Sjaretellebanden 59, 79, 1.09, 1.59 Elastieke Bustenhouders 98, 1.15, 1.35 Dameshemden met feston 79, 87, 98, 1.05, 1.19, 1.32 Dames Pantalons 59, 75, 92, 1.05, 1.14 Gekleurde Kinderonderjurken lengte 45, 50, 55, 60, 65, 70, Prijs 32, 35, 37, 40, 43, 50 Voor de Jeugd. ■Avordt vervolgd. DE FAAM Prijs der Advertentiën Van 13 regels 45 et., iedere regel meer 15 ct. 3 maal plaatsing wordt slechts 2 maal berekend. Bjj abon nement voordeelige voorwaarden. „Op het groote uurwerk van den tijd staat slechts een woord nu." Toen President Washington om vier uur zijn middagmaal gebruikte, kwamen nieuwe leden van het Congres, die uitgenoodigd waren tot, een diner in het Witte Huis, dikwijls te laat, en za gen tot hun teleurstelling, dat de Pre sident reeds aan het eten was. „Mijn kok", placht Washington dan te zeg gen, „vraagt nooit of die gasten er zijn, maar of het tijd is." Toen zijn secretaris zijn laat komen verontschuldigde, door te zeggen, dat zijn horloge achter was antwoordde Washington „Dan moet gij een andér horloge, of ik een anderen secretaris zien te krijgen." Franklin zei tot een bediende, die altijd te laat kwam, maar ook steeds een verontschuldiging had „Gewoon lijk deugt iemand, die zoo goed een excuus kan vinden, voor niets anders." Toen Nelson een beroemden kruis tocht zou gaan ondernemen, zeide zijn koetsier den avond te voren, dat het rijtuig precies om zes uur zou voor zijn. „Kwartier voor zessen", zei de admiraal „ik ben altijd een kwartier voor mijn tijd geweest, en dat heeft een man van mij gemaakt." Napoleon noodigde zijn maarschalken eens uit op een diner maar toen zij' op het bepaalde uur niet aanwezig waren, begon hij zonder hen. Juist toen hij van tafel opstond, kwamen zij binnen. „Hee ren," zeide hij, „het etensuur is voor bij wij zullen dadelijk onze zaken gaan." Blucher was een der snelst hande lende menschen, die ooit geleefd heb ben. Men noemde hem Maarschalk Voorwaarts. John. Q. Adams was nooit te laat. De voorzitter van het Huis der Afgevaardigden wist, wanneer hij de vergadering moest openen, als hij den Heer Adams zijn plaats zag innemen. Eens zeide een der leden, dat het tijd was om te beginnen. „Neen", zei een ander, „de Heer Adams is nog niet op zijd plaats." Toen bemerkte men, dat de klok drie minuten voor was, en Adams was present op de minuut af. Lord Brougham, die, behalve in me nige andere moeilijke betrekking, voor zitter was van het Heerenhuis, van het Hoog Gerechtshof en van ongeveer een twaalftal letterkundige genootschappen, nam altijd zijn zetel in op het bepaalde oogenblik. Hij was even punctueel als de klok zelf. Webster kwam nooit te laat voor een les op school of college. Aan het ge rechtshof, in het congres, in de maat schappij, overal was hij even nauwge zet. Te midden van den zorgen en af leidingen van een verbazend druk leven, was Horace Greesly steeds bij iedere gelegenheid op tijd. Menig scherp arti kel voor de Tribuni werd geschreven, terwijl de redacteur zat te wachten op menschen, die den tijd hadden en laat waren voor de een of andere vergade ring. De komeet, die slechts eenmaal in de duizend jaar onzen dampkring bezoekt, komt nooit een seconde te laat. Stiptheid is de ziel der zaken, evenals kortheid de ziel is der geestigheid. o Ieder man van zaken weet, dat er oogenblikken zijn, waarvan het lot van jaren afhangt. Indien gij eenige oogen blikken te laat komt aan de Bank, dan komt gij uw geldelijke verplichtingen niet na, en uw crediet is weg. Gedu rende de eerste zeven jaar van zijn loop baan als koopman, vereffende Lawrence steeds elke rekening voor de week ten einde was. Stiptheid, zegt men, is de beleefdheid der koningen. Sommige menschen loopen altijd hard om hun zaak bij te houden zij hebben altijd haast en geven ons den indruk van iemand, die te laat komt voor een trein. Het ontbreekt hun aan methode en zij voeren zelden veel uit. Een d'er voornaamste zaken van school en college leven is, dat de bel, die de leerlingen uit hun slaap wekt of hen oproept tot repetitie of lessen, hun leert, om bij de hand te zijn. Elk jongmensch behoort een horloge te hebben, dat stipt den tijd aanwijsteen uurwerk, dat niet zuiver loopt, moedigt slechte gewoon ten aan en is altijd een duur instrument, wat het ook kosten moge. Draag ver sleten kleeren, als het niet anders kan, maar nooit een horloge, dat onnauw keurig loopt. o „O, hoezeer waardeer ik een jongen, die steeds op tijd is 1" zegt H. C. Brown. „Hoe gauw leert men zich oip hem verlaten, en hoe spoedig vertrouwt men hem gewichtiger zaken toe De knaap die zich den naam heeft verwor ven van op tijd te zijn, heeft zijn eerste bijdrage gegeven voor het kapitaal, dat in latere jaren zijn succes zal verzekeren. Dat zou t gevolg z ij1 n. Vreemdeling Als ik nu maar recht door loop, waar kom ik dan Inwoner In de Annastraat. i Vreemdeling En dan Inwoner Buiten de stad. Vreemdeling En als ik dan nog maar rechtdoor loop Inwoner In het hospitaal. —o— ANTWOORDEN Nos. 120—123. No. 120. Brok stuk is brokstuk. No. 121. Nebucadnezar. No. 122. Honger. No. 123. Een brug. RAADSELS. No. 124. Mijn eerste en tweede noe men den naam van iets dat vroeger veel door de boeren thans doorgaans op fa brieken gemaakt wordt. Mijn derde is het tegengestelde van hoog. 't Geheel is een kanaal in Groningen. No. 125. Met aa ben ik in een bijen korf, met oe in den schoorsteen en met ie groei ik langs den waterkant. No. 126. Welke twee Nederlandscbe plaatsnamen zitten in dezen zin Het water is gewassen aardig hoog staat het reeds. Verbloemd. Bediende De sigaren zijn op, mijn heer Heer Zoo, zoo Janje bent nu bijna tien jaar bij mij'.... eigenlijk kon je nu ook zelf wel eens 'n kistje koppen. o Oude adel. Mijn voorvaderen waren er al voordat het Henegouwsche huis bestond Zoo, de mijne hadden op 't Hene gouwsche huis al een hypotheek. Voorzichtig. Rechter Dus, getuige, u beweert, dat deze man een drinker is Getuige Dat zou ik niet graag be weren, maar als ik 'n flesch brandewijn was, zou ik niet graag met dezen man alleen in één kamer zijn. Schertsvraag. Waarom lijkt het cijfer 9 zooveel op een pauw Antwoord Omdat het, zonder staart, niets is. Raak geantwoord. Heer, die reeds tamelijk dun in z'n haar zit, tot jongsten bediende in een kapperszaak Kun je me niet wat bij knippen Bedienae Ik kan er wel wat afdoen, meneer maar b ij knippen zal niet gaan. O Anders be doei d. Inspecteur van dien arbeid „Hoeveel menschen werken er hier Werkgever Verschrikkelijk weinig. RECEPTEN. Heere koek j e s. 150 gram oud brood zonder korst, anderhalve d.L. melk, 2 eieren, 50 gram suiker, 50 gram boter, 1 theelepeltje kaneel of geraspte citroenschil. Het brood moet in de melk geweekt worden, de eierdooiers, de suiker, de kaneel en het stijfgeklopte jeiwit gaan daarbij en van de op die manier verkre gen massa bakt men met d'e boter kleine koekjes in die koekepan. Het bereiden van deze koekjes is in derdaad een werkje, waaraan ook de ifisvn aval: -In c/e cvdvcvtvn /u ti/wieM <xzn /ïd tw/gend nAvrrvmev Svzvtv £Jt/s tic/ri v/oi r/ c/igc/tl huisvrouw, die nog maar een. leek in 't vak is, zich gerust kan wagen. V e r m i c e 11 i p u d d i n g. 1 Liter melk, 60 gram boter, 75 gram suiker, 150 gram vermicelli, 6 eieren, 500 gram amandelen, citroenschil. Kook de melk met de citroenschil, voeg de vermicelli (die vooraf geblan- ceerd wordt) toe en kook ze onder tel kens roeren gaar. Als die massa een weinig bekoeld is, voegt men de sui ker, die geklopte eierdooiers, die boter, de gemalen amandelen en het stijfge klopte eiwit toe. Men doet alles in een met boter ingewreven en met paneer meel bestrooiden puddingvorm en kookt de pudding 2 a twee-en-een-halve uur au bain Marie. Men presenteert er wijn- of rumsaus bij. A a r d a p p e 1 c r o q u e t j e s. Voor aardappelcroquetjes heeft men noodig 500 gram gekookte .aardappe len 30 gram boter, 2 eieren, zout ens notemuskaat. Maak de aardappelen fijn door ze "floor een grove zeef te wnji- ven of wel door ze in een vleesch- of amandelmolen fijm te malen vermeng ze met de gesmolten boter, het zout, de notemuskaat, de geklopte eierdooi ers en het laatst het zeer stijfgeklopte eiwit. Hak nu vleeschresten fijn en ver meng ze met kruiden en wat jus of bouillon. Plaats een dunne laag purée op een grooten lepel, leg er een streepje gehakt vleesch bovenop, bedek flit weer met aardappelpurée en maak zoo kleine ronde balletjes paneer deze en laat ze bruin worden in kokend rundvet. Plaats ze daarna op een stuk papier om er het overtollige vet uit te laten trek ken. Gesmoorde Sla kroppen. 12 kroppen sla 2 Maggi's Bouillon blokjes met 3 d.L. (dus ongeveer een derde Liter) kokend water50 gram (een half ons) boter wat zout. Maak de slakroppen schoon, wasch ze zorgvuldig en kook ze in ruim kokend water met wat zout gedurende 10 mi nuten. Leg ze op een vergiet en druk er goed al het vocht uit schik ze dan in een vuurvasten schotel (of in een stoof- pan), giet er den bouillon op, voeg er de klontjes verdeelde boter bij, dek dan den schotel (of de pan) dicht en laat de kroppen zachtjes verder gaan smo ren. Dien ze op in den vuurvasten schotel of breng, indien voor 'het smorenl een stoofpan is gebruikt, de kroppen over in een verwarmden schotel en giet er de achterblijvende vloeistof over. Het gebruik van IJoghurt. Dr L. S. Dijkstra deelt in „Het Plat teland" omtrent eigen ervaring met het gebruik van IJoghurt het volgende medie Elke dag wordt ongeveer 1 Liter ver- sche volle melk gedurende 812 uren op een koele plaats ter oprooming ge plaatst, daarna het roomlaagje met een roomlepeltje afgeschept. Daarop wordt de gedeeltelijk ontroomde melk direct gekookt, na het koken neergezet tot de kamertemperatuur (plm. 17 gr. C) is be reikt en nu wordt ruim 1 eetlepel van de IJoghurt van den vorigen dag er door geroerd. Vervolgens wordt het kannetje bedekt met een stukje papier en eenvoudig in de kamer gezet, bijl kamertemperatuur dus in den winter. Na 24 uren is de IJoghurt gereed voior 't gebruik, prachtig gelijkmatig dik en verrukkelijk van smaak. Deze methode is dus al heel eenvou dig, geen indampen noodig, geen nie- we cultuur, geen op temperatuur hou den. Deze methode volgen wijl nu ruim 9 jaren in ons huishouden, geen dag voor bij, telken middag gebruiken wij als dessert een drinkglas IJoghurt met een schepje suiker en op verzoek van dé plaatselijke dokters staan wij herhaalde lijk wat af voor zieken. Nu heeft de praktijk mijne vrouw ge leerd om jarenlang een heerlijke IJog hurt cultuur te behouden, op drieërlei zaken gelet dient te worden n.l. nim mer gepasteuriseerde melk te nemen, maar uitsluitend rauwe versche1 melk en deze gekookt. Ten tweede men gebruike voor de aankweek geen email of verluid werk, maar uitsluitend porselein of glad aar dewerk. Ten derde men plaatse in den zo mer het kannetje op een koele plaats direct nadat de lepel cultuur is doorge roerd'. Verder spreekt het, dat men in de cultuur niet met een vuile lepel roert of met een vuil melkkannetje werkt. Wij hebben al die jaren dezelfde cul tuur nog, bij het vacantie gaan, nemen we een klein fleschje van plm. 5 gram1 mede en kweeken telken dag opnieuw in wat versche melk.

Krantenbank Zeeland

de Faam | 1927 | | pagina 1