Firma H. L. HEND1IKSE, Gravenstraat en een besparing is zeker.
LAPPENDAGEN
ADVERTENTIEBLAD VOOR MIDDELBURG EN DE DORPEN OP WALCHEREN.
A.s. DONDERDAG, VRIJDAG en ZATERDAG
No. 48.
Woensdag 31 Augustus 1927
Een en Dertigste Jaargang,
I ONZE LAGE PRIJZEN BEWIJZEN U, dat soliede artikelen
Verlangt U soliede goederen tegen den laagsten prijs
in het geheel niet duur behoeven te zijn.
Gaat dan ook uitsluitend naar de
Profiteert hiervan 50 pCt. onder den stukprijs»
Op deze dagen Ballons.
Stiptheid.
Verschijnt 's Woensdagsmiddags
Advertentiën kunnen tot uiter
lijk 12 uur aangenomen worden
aan het Bureau Spanjaardstraat
Uitgevers i LITTOOIJ ©LTHOFF. Postrekening 42280. Telefoon 23S.
Vergelijkt b.v.
Bedspreien 1.69,
1.98, 2,25
Lakens 98,
1.19, 1.40, 1.75
Sloopen 29,
36, 39, 45, 52
Kapok Bedstel 16,75,
19.25, 23.—, 24.90
Molton Dekens 66,
79, 1.02, 1,19, 1,35 1,75
Wollen Dekens 3.90,
4.65, 5.90, 6.70, 7.10
Gestikte Dekens 4.90,
560, 6.20, 7.50.
Wiegen Dekentjes 29,
40, 98
Katoenen Dameskousen
in 8 kleuren 19,
22, 29, 36, 49
Kunstzijde Kousen 59,
76, 85, 1.02, 1.39
Fil d'Ecosse 75,
96, 1.09, 1.25, 1.49
Heeren Sokken 29,
32, 36
Corsets 49,
65, 75, 92, 1.02, 1.25
met elastiekbanden 1.49,
2.10, 2.19
Sjaretellebanden 59,
79, 1.09, 1.59
Elastieke Bustenhouders 98,
1.15, 1.35
Dameshemden met feston 79,
87, 98, 1.05, 1.19, 1.32
Dames Pantalons 59,
75, 92, 1.05, 1.14
Gekleurde Kinderonderjurken
lengte 45, 50, 55, 60, 65, 70,
Prijs 32, 35, 37, 40, 43, 50
Voor de Jeugd.
■Avordt vervolgd.
DE FAAM
Prijs der Advertentiën
Van 13 regels 45 et., iedere regel
meer 15 ct. 3 maal plaatsing wordt
slechts 2 maal berekend. Bjj abon
nement voordeelige voorwaarden.
„Op het groote uurwerk van
den tijd staat slechts een woord
nu."
Toen President Washington om vier
uur zijn middagmaal gebruikte, kwamen
nieuwe leden van het Congres, die
uitgenoodigd waren tot, een diner in
het Witte Huis, dikwijls te laat, en za
gen tot hun teleurstelling, dat de Pre
sident reeds aan het eten was. „Mijn
kok", placht Washington dan te zeg
gen, „vraagt nooit of die gasten er zijn,
maar of het tijd is."
Toen zijn secretaris zijn laat komen
verontschuldigde, door te zeggen, dat
zijn horloge achter was antwoordde
Washington „Dan moet gij een andér
horloge, of ik een anderen secretaris
zien te krijgen."
Franklin zei tot een bediende, die
altijd te laat kwam, maar ook steeds
een verontschuldiging had „Gewoon
lijk deugt iemand, die zoo goed een
excuus kan vinden, voor niets anders."
Toen Nelson een beroemden kruis
tocht zou gaan ondernemen, zeide zijn
koetsier den avond te voren, dat het
rijtuig precies om zes uur zou voor
zijn. „Kwartier voor zessen", zei de
admiraal „ik ben altijd een kwartier
voor mijn tijd geweest, en dat heeft
een man van mij gemaakt."
Napoleon noodigde zijn maarschalken
eens uit op een diner maar toen zij' op
het bepaalde uur niet aanwezig waren,
begon hij zonder hen. Juist toen hij van
tafel opstond, kwamen zij binnen. „Hee
ren," zeide hij, „het etensuur is voor
bij wij zullen dadelijk onze zaken
gaan."
Blucher was een der snelst hande
lende menschen, die ooit geleefd heb
ben. Men noemde hem Maarschalk
Voorwaarts. John. Q. Adams was nooit
te laat. De voorzitter van het Huis der
Afgevaardigden wist, wanneer hij de
vergadering moest openen, als hij den
Heer Adams zijn plaats zag innemen.
Eens zeide een der leden, dat het tijd
was om te beginnen. „Neen", zei een
ander, „de Heer Adams is nog niet op
zijd plaats." Toen bemerkte men, dat de
klok drie minuten voor was, en Adams
was present op de minuut af.
Lord Brougham, die, behalve in me
nige andere moeilijke betrekking, voor
zitter was van het Heerenhuis, van het
Hoog Gerechtshof en van ongeveer een
twaalftal letterkundige genootschappen,
nam altijd zijn zetel in op het bepaalde
oogenblik. Hij was even punctueel als
de klok zelf.
Webster kwam nooit te laat voor een
les op school of college. Aan het ge
rechtshof, in het congres, in de maat
schappij, overal was hij even nauwge
zet. Te midden van den zorgen en af
leidingen van een verbazend druk leven,
was Horace Greesly steeds bij iedere
gelegenheid op tijd. Menig scherp arti
kel voor de Tribuni werd geschreven,
terwijl de redacteur zat te wachten op
menschen, die den tijd hadden en laat
waren voor de een of andere vergade
ring.
De komeet, die slechts eenmaal in de
duizend jaar onzen dampkring bezoekt,
komt nooit een seconde te laat.
Stiptheid is de ziel der zaken, evenals
kortheid de ziel is der geestigheid.
o
Ieder man van zaken weet, dat er
oogenblikken zijn, waarvan het lot van
jaren afhangt. Indien gij eenige oogen
blikken te laat komt aan de Bank, dan
komt gij uw geldelijke verplichtingen
niet na, en uw crediet is weg. Gedu
rende de eerste zeven jaar van zijn loop
baan als koopman, vereffende Lawrence
steeds elke rekening voor de week ten
einde was. Stiptheid, zegt men, is de
beleefdheid der koningen. Sommige
menschen loopen altijd hard om hun
zaak bij te houden zij hebben altijd
haast en geven ons den indruk van
iemand, die te laat komt voor een trein.
Het ontbreekt hun aan methode en zij
voeren zelden veel uit.
Een d'er voornaamste zaken van school
en college leven is, dat de bel, die de
leerlingen uit hun slaap wekt of hen
oproept tot repetitie of lessen, hun leert,
om bij de hand te zijn. Elk jongmensch
behoort een horloge te hebben, dat stipt
den tijd aanwijsteen uurwerk, dat niet
zuiver loopt, moedigt slechte gewoon
ten aan en is altijd een duur instrument,
wat het ook kosten moge. Draag ver
sleten kleeren, als het niet anders kan,
maar nooit een horloge, dat onnauw
keurig loopt.
o
„O, hoezeer waardeer ik een jongen,
die steeds op tijd is 1" zegt H. C.
Brown. „Hoe gauw leert men zich oip
hem verlaten, en hoe spoedig vertrouwt
men hem gewichtiger zaken toe De
knaap die zich den naam heeft verwor
ven van op tijd te zijn, heeft zijn eerste
bijdrage gegeven voor het kapitaal, dat
in latere jaren zijn succes zal verzekeren.
Dat zou t gevolg z ij1 n.
Vreemdeling Als ik nu maar recht
door loop, waar kom ik dan
Inwoner In de Annastraat.
i Vreemdeling En dan
Inwoner Buiten de stad.
Vreemdeling En als ik dan nog maar
rechtdoor loop
Inwoner In het hospitaal.
—o—
ANTWOORDEN Nos. 120—123.
No. 120. Brok stuk is brokstuk.
No. 121. Nebucadnezar.
No. 122. Honger.
No. 123. Een brug.
RAADSELS.
No. 124. Mijn eerste en tweede noe
men den naam van iets dat vroeger veel
door de boeren thans doorgaans op fa
brieken gemaakt wordt. Mijn derde is
het tegengestelde van hoog. 't Geheel
is een kanaal in Groningen.
No. 125. Met aa ben ik in een bijen
korf, met oe in den schoorsteen en met
ie groei ik langs den waterkant.
No. 126. Welke twee Nederlandscbe
plaatsnamen zitten in dezen zin Het
water is gewassen aardig hoog staat
het reeds.
Verbloemd.
Bediende De sigaren zijn op, mijn
heer
Heer Zoo, zoo Janje bent nu
bijna tien jaar bij mij'.... eigenlijk kon
je nu ook zelf wel eens 'n kistje koppen.
o
Oude adel.
Mijn voorvaderen waren er al voordat
het Henegouwsche huis bestond
Zoo, de mijne hadden op 't Hene
gouwsche huis al een hypotheek.
Voorzichtig.
Rechter Dus, getuige, u beweert, dat
deze man een drinker is
Getuige Dat zou ik niet graag be
weren, maar als ik 'n flesch brandewijn
was, zou ik niet graag met dezen man
alleen in één kamer zijn.
Schertsvraag.
Waarom lijkt het cijfer 9 zooveel op
een pauw
Antwoord Omdat het, zonder staart,
niets is.
Raak geantwoord.
Heer, die reeds tamelijk dun in z'n
haar zit, tot jongsten bediende in een
kapperszaak
Kun je me niet wat bij knippen
Bedienae Ik kan er wel wat afdoen,
meneer maar b ij knippen zal niet gaan.
O
Anders be doei d.
Inspecteur van dien arbeid „Hoeveel
menschen werken er hier
Werkgever Verschrikkelijk weinig.
RECEPTEN.
Heere koek j e s.
150 gram oud brood zonder korst,
anderhalve d.L. melk, 2 eieren, 50 gram
suiker, 50 gram boter, 1 theelepeltje
kaneel of geraspte citroenschil.
Het brood moet in de melk geweekt
worden, de eierdooiers, de suiker, de
kaneel en het stijfgeklopte jeiwit gaan
daarbij en van de op die manier verkre
gen massa bakt men met d'e boter kleine
koekjes in die koekepan.
Het bereiden van deze koekjes is in
derdaad een werkje, waaraan ook de
ifisvn aval:
-In c/e cvdvcvtvn /u ti/wieM <xzn /ïd tw/gend
nAvrrvmev Svzvtv £Jt/s tic/ri v/oi r/ c/igc/tl
huisvrouw, die nog maar een. leek in 't
vak is, zich gerust kan wagen.
V e r m i c e 11 i p u d d i n g.
1 Liter melk, 60 gram boter, 75 gram
suiker, 150 gram vermicelli, 6 eieren,
500 gram amandelen, citroenschil.
Kook de melk met de citroenschil,
voeg de vermicelli (die vooraf geblan-
ceerd wordt) toe en kook ze onder tel
kens roeren gaar. Als die massa een
weinig bekoeld is, voegt men de sui
ker, die geklopte eierdooiers, die boter,
de gemalen amandelen en het stijfge
klopte eiwit toe. Men doet alles in een
met boter ingewreven en met paneer
meel bestrooiden puddingvorm en kookt
de pudding 2 a twee-en-een-halve uur
au bain Marie.
Men presenteert er wijn- of rumsaus
bij.
A a r d a p p e 1 c r o q u e t j e s.
Voor aardappelcroquetjes heeft men
noodig 500 gram gekookte .aardappe
len 30 gram boter, 2 eieren, zout ens
notemuskaat. Maak de aardappelen fijn
door ze "floor een grove zeef te wnji-
ven of wel door ze in een vleesch- of
amandelmolen fijm te malen vermeng
ze met de gesmolten boter, het zout,
de notemuskaat, de geklopte eierdooi
ers en het laatst het zeer stijfgeklopte
eiwit. Hak nu vleeschresten fijn en ver
meng ze met kruiden en wat jus of
bouillon. Plaats een dunne laag purée
op een grooten lepel, leg er een streepje
gehakt vleesch bovenop, bedek flit weer
met aardappelpurée en maak zoo kleine
ronde balletjes paneer deze en laat
ze bruin worden in kokend rundvet.
Plaats ze daarna op een stuk papier om
er het overtollige vet uit te laten trek
ken.
Gesmoorde Sla kroppen.
12 kroppen sla 2 Maggi's Bouillon
blokjes met 3 d.L. (dus ongeveer een
derde Liter) kokend water50 gram
(een half ons) boter wat zout.
Maak de slakroppen schoon, wasch ze
zorgvuldig en kook ze in ruim kokend
water met wat zout gedurende 10 mi
nuten.
Leg ze op een vergiet en druk er
goed al het vocht uit schik ze dan in
een vuurvasten schotel (of in een stoof-
pan), giet er den bouillon op, voeg er
de klontjes verdeelde boter bij, dek dan
den schotel (of de pan) dicht en laat
de kroppen zachtjes verder gaan smo
ren.
Dien ze op in den vuurvasten schotel
of breng, indien voor 'het smorenl een
stoofpan is gebruikt, de kroppen over
in een verwarmden schotel en giet er
de achterblijvende vloeistof over.
Het gebruik van IJoghurt.
Dr L. S. Dijkstra deelt in „Het Plat
teland" omtrent eigen ervaring met het
gebruik van IJoghurt het volgende
medie
Elke dag wordt ongeveer 1 Liter ver-
sche volle melk gedurende 812 uren
op een koele plaats ter oprooming ge
plaatst, daarna het roomlaagje met een
roomlepeltje afgeschept. Daarop wordt
de gedeeltelijk ontroomde melk direct
gekookt, na het koken neergezet tot de
kamertemperatuur (plm. 17 gr. C) is be
reikt en nu wordt ruim 1 eetlepel van
de IJoghurt van den vorigen dag er
door geroerd. Vervolgens wordt het
kannetje bedekt met een stukje papier
en eenvoudig in de kamer gezet, bijl
kamertemperatuur dus in den winter.
Na 24 uren is de IJoghurt gereed voior
't gebruik, prachtig gelijkmatig dik en
verrukkelijk van smaak.
Deze methode is dus al heel eenvou
dig, geen indampen noodig, geen nie-
we cultuur, geen op temperatuur hou
den.
Deze methode volgen wijl nu ruim 9
jaren in ons huishouden, geen dag voor
bij, telken middag gebruiken wij als
dessert een drinkglas IJoghurt met een
schepje suiker en op verzoek van dé
plaatselijke dokters staan wij herhaalde
lijk wat af voor zieken.
Nu heeft de praktijk mijne vrouw ge
leerd om jarenlang een heerlijke IJog
hurt cultuur te behouden, op drieërlei
zaken gelet dient te worden n.l. nim
mer gepasteuriseerde melk te nemen,
maar uitsluitend rauwe versche1 melk
en deze gekookt.
Ten tweede men gebruike voor de
aankweek geen email of verluid werk,
maar uitsluitend porselein of glad aar
dewerk.
Ten derde men plaatse in den zo
mer het kannetje op een koele plaats
direct nadat de lepel cultuur is doorge
roerd'.
Verder spreekt het, dat men in de
cultuur niet met een vuile lepel roert
of met een vuil melkkannetje werkt.
Wij hebben al die jaren dezelfde cul
tuur nog, bij het vacantie gaan, nemen
we een klein fleschje van plm. 5 gram1
mede en kweeken telken dag opnieuw
in wat versche melk.