Beëindiging van met de hand Stellendamse garnalen pellen w 1 M 1^ r- Opnieuw verdwijnt traditie: mm EIIAnD^-niEUW5 STELLENDAM - Eén week voor de Kerst is het doek definitief gevallen. Wat zeven vaste garnalenpellers en -pelsters in Stellendam al geruime tijd wisten, maar toch nauwelijks konden of wilden geloofden, werd realiteit. Hun knusse lokaaltje aan de Molenka de bij de oude haven, getoetst aan de meest strenge hygiënische eisen, is nu gesloten. Hier kwamen zij jarenlang enkele keren per week bijeen. In keurige witte jas en met muts. Van 's morgens zeven uur tot één uur in de middag pelden zij het paradepaardje onder de garnalen, de verse Stellendamse garnaal. Een product dat niet alleen door het gerenommeerde bedrijf Schmidt Zeevis in Rotterdam met grote waar dering wordt ingekocht, maar dat ook op het menu staat van de restaurants met Michelinsterren in bin nen- en buitenland. Bij gebrek aan opvolging binnen Vishandel Matthij sjansen, opgericht in 1894, kwam er ook een eind aan de activiteit van het pellen van de aangevoerde garnalen. Niet alleen voor de pel lers, ook voor bedrijfsleider Piet Sperling was het vorige week even slikken. Een traditie - van genera tie op generatie op de Kop van Goeree doorgegeven - is verdwenen. Landelijk was deze ambacht al eer der stopgezet. De pellers en pelsters in Stellendam waren dus met recht de spreekwoordelijke 'laatsten der Monikanen' in deze bedrijfstak. Tekst: Jaap Ruizeveld/Foto's: Wim van Vossen Fotografie 1 PAGINA 19 DINSDAG 29 DECEMBER 2009 op de foto's de pellen tijdens hun laahlr werkdag. De brede tafel in het lokaaltje, mei daarop de laatste kilo's ongepelde verse Stellendamse garnalen. Vijf'vrouwen en twee inan- tipn, in leeCtiid variërend van 6;i tot 79 jaar, verlo ren méér dan alleen een stukje anihachteliik werk. Zij vormden jarenlang een lièchle gioep. y\rie Seivaas van den Hoek en zijn echt genote Adriaantje, Kaatje Koese-van der Wal, Annie Nieuwendijk-Van Es en Aat van Soest, om er vijl' van de zeven te noemen. Hun resterende twee col lega's waien niet minder belangrijk, maar gaven er de voorKem' aan Om niet in de schijnwerper van de publiciteit te treden. "Met ons weik vullen we een belangrijk deel van de dag in. Vooral als je o|p wat oudere leeftijd allt-en komt te staan, is liet prettig om, in groepsverband, ïioem het een sociaal treilen met anderen, nog actief bezig te zijn. Dat valt nu weg. Je staal voor een leegte.^ Dat zal zeker in het begin niet gemakkelijk zijn. Omscho len zit er - op onze leeftijd - niet in. Die tijd heb je gehad". Natuurlijk pel je om er een centje aan over te hou den. Voor een dagje uit, vakantie en niet te^ verge ten voor de kleinkinderen. Het is daarnaast altijd leuk om aan het eind van de maand een hrielje in de bus te krijgen", vertellen ze. De pelsters en pellers zullen hini werk dus mis sen. 'Ja, heimwee is echt geen te zwaar woord. Kijk naar Pietje en Anne, twee vroegere f;pl'e.ga's die nu in de Vliedberg wonen en waarvan we weten dat die er nog dolgraag dagelijks bij hadden willen zijn. We hadden plezier en er was gezelligheid. We praat ten tussen het pellen door over allerlei onderwerpen en dorpsnieuwtjes. Soms was het ook even stil." Kampioene Alhankelijk van de grootte van de garnalen werkten de pellers tussen de 60 en soms ruim 100 kilo weg. En ja, dan heb je natuinlijK altijd iemand che er als kam- pi()ene boven uit steekt. De 79-jarige Adriaantje van den Hoek bijvoorbeeld kon haar productie opvoe ren tot 8 en soms wel 10 ons. "Misschien kwam dat doordat zij meer luisterde naar de gesprekken dan zelf praatte", zegt Aat van Soest lachend. Met haar 63 jaren was ze de jongste pel- ster in de groep. In rap tempo is de berg garnalen inmiddels alweer van tafel gepeld en komt er nieuwe aanvoer. Zijn ze trots op hun product? Reken maan "De Stel lendamse garnaal en niks .V garr anders!", Hinkt het. "Dat sommige mensen hen een beetje voor mal verklaar den^ deert niet. 'Op jullie leeftijd nog een paar keer in de week garnalen pel len. Hoe kom je er bij?'. hoorde je wel eens. Neen, wij vinden het juist jam mer dat we met onze acti viteit moeten stoppen. Wij hadden nog graag een poosje doorgegaan. Weer verdwijnt een traditie. Het was al zo stil rond de oude haven van Stellendam, nadat de vissersboten naar de Delta verdwenen. Nu dit weer. De oude Molen kade is straks ook weg. Je houdt het niet tegen, al die veranderingen. Nostal- fisch gezien is het echter est jainmer". Begrip Bedrijfsleider Piet Sper ling kan zich de teleurstel ling van zijn medewerkers, de pellers, goed begrijpen. "Daar staat tegenover dat je deze ontwikkeling al enige tijd voorzag. Vishan del Matthijs Jansen moest een knoop doorhakken. Een opvolger ontbrak. Dus moetje een besluit nemen wat jè met je bedrijf wilt doen. Verkopen is dan de optie, omdat je anders geen mogelijkheden meer hebt om het gewenste ren dement te kunnen verwer ven. Kijkend naar de leef tijd van onze pelsters en pellers dan weetje dat ook deze activiteit niet lang kan worden gecontinueerd. Er zijn geen jongeren die dit werk ainbiëren. Men kiest voor een andere werk kring. En eerlijk gezegd, jongeren kunnen cut werk w ,,..^--— H m Piel Sperling. ook niet uit voeren, want met af en toe een dagdeel pellen, red je net niet. Je krijgt pas vaar digheid als je het regelmatig doet". "Dat het slui ten van de pel- lerii als teleur stellend wordt ervaren, is duidelijk. Ook dat een traditionele ambacht weg valt, gaat niet zonder emotie aan je voorbij. Vroeger pel de men thuis. Niet alleen de ouders maar ook de kinde ren moesten helpen. Uit school of zelfs nog daarvoor, eerst pellen en dan pas spelen. Daar kwam het op neer. Het was toen voor een groot aantal gezinnen bit tere noodzaak oiii op deze wijze extra inkomsten te krijgen. Niet alleen thuis maar ook in loodsen in Ouddorp (De Stove nabij de haven) en in Stellen dam werd in groepsver band gepeld". Verbod "In 1990 kwam er een landelijk ver bod om thuis te pel len. Er ontstond een nieuwe situatie. Aan de Molenkade in Stellendam begon nen we toen inet een groep van 20 tot 2z pelsters en pellers. Dat aantal is dus in de loop de 'laren flink gedaald". Is er geprobeerd om ook machines in te zetten bij het pellen? "Ja zeker, zegt Sperling. Bijna twee jaar is er naast het nandpellen, op proef, ook machi naal gepeld. De klei ne garnalen gingen naar de machine en de grotere exem plaren kwamen op tafel bij^de handpel- sters. Op zich leek dat aantrekkelijk. Maar het rendement van de machines voldeed niet. Het beoogde netto per centage liep steeds verder terug. Bovendien waren er regelmatig storin- f en. voeg cïaar nog ij dat bi] machinaal pellen er meer water wordt gebruikt en dat dit de smaak beïnvloedt, dan is de optelsom van nega tieve punten snel gemaakt. Het bleef dus bij het handpel- len van de garna len." Afbouwen Piet Sperling is van af 1962 bij Vishan del Matthns Jansen als bedrijfsleider in dienst. Voor hem breekt binnenkort ook een andere levensfase aan. Hij kan gaan afbouwen. Maar vooralsnog koopt hij in op de visafslag, coördi neert activiteiten op kantoor, in de Gar nalen- en Visspeci- aliteitenwinkel 'De Molen', en zal hij zich rich ten op de ontmanteling van de pellerij. Een drukkejob. Daar kwam uiteraard deze maand nog bij dat hij veel tijd moest vrij maken voor het beant woorden van vragen van journalisten. Actualitei tenrubrieken van radio en televisie stuurden hun ver slaggevers naar de Stellen damse Molenkade. Ook een aantal dagbladen en regionale kranten meld de zich op de stoep. "Dat hoort er nu eenmaal bij", stelt Sperling. Op termijn vallen voor de bedrijfslei der geleidelijk verschillen de peilers weg. De pandjes aan de Molenkade zijn inmiddels eigendom van een projectontwikkelaar; hier staat sloop en nieuw bouw gepland. Viswinkel De Molen zal vermoede lijk in april of mei 2010 haar deuren sluiten. Dat gebeurt op het moment dat aan deDeltahaven een nieuwe ondernemer zijn nieuwe verkooppunt start. Personeelsleden kunnen dan overstappen. Tot die tijd draagt Sperling zijn kennis over en begeleidt hij de nieuwe ondernemer bijvoorbeeld op de visaf slag. Terugkijken Even terugkijken? Vishan del (Kees) Jansen begon in 1894. Elet product was toen gericht op de export van ongepelde zoute gar nalen naar Engeland. Mat- thijsjansen zette het bedrijf later voort en zorgde voor een grote expansie. Het betrof de export van gepel de garnalen naar een groot aantal Europese landen. Naar de steden Brussel en Parijs. In het bedrijf van Vishandel Jansen was en is de fainilie "Sperling - nu al 47 jaar met bedrijfsleider Piet - steeds een belang rijke schakel. Ook hier zie jè dat generatie na gene ratie het ambacht is trouw febleven. "Einde van een ewogen tijdvak, maar de Stellendamse garnaal ver dwijnt hiermee niet", zegt Piet relativerend. "Laat daar geen misverstand over zijn. Wel inaken velen zich zorgen over toekom stige ontwikkelingen. Dat komt dan weer door de nu nog onzekere invloed die de aanleg van de Tweede Maasvlakte voor de gar nalenvisserij met zich kan brengen". Terug naar de huidige stand van zaken. Ook vol gend jaar brengen de vis sers de Stellendamse gar nalen naar de afslag. Pel len, dat wordt dan elders gedaan, landelijk in een beperkt aantal pelmachi- nes en vooral via een lang logistiek transport naar en in Marokko. Daarna komen de garnalen terug en liggen ze in de schap pen van de winkels. Met toch nog een labeltje erop 'Gepelde Stellendamse garnalen'? "Dat kan, maar men weet dan dat de gar nalen niet meer bij ons zijn gepeld. Dat is voorbij", besluit Piet Sperling.

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2009 | | pagina 21