Volop genieten van asperges
Vloeibare stikstof voor
lekker gras...
'Verjaardagszaaltje' nu
écht op slot...
Verrukkelijke Aspergeweken van De Groenteman
HOUT EN PAPIER UIT GOED BEH
Aspergeagenda
EiiAnDEn.niEiJW5
Aspergeseizoen
Oogsten is handwerk
Gewokte asperges
Bereidingswijze:
Dik of dun?
Lekker en gezond
^eAerlancr/
't'.
www.degroenteman.nl
Asperges met een Spaans tintje
Bereidingswijze:
Test uw aspergekennis en win!
Hollandse asperges met eieren en ham
Bereidingswijze:
De gouden regels
van asperges
Kopen
Bewaren
Schoonmaken
Geschilde asperges
Lekker kookwater
Kooktip
vvwNA/.fscnl.org - let op het keurmerk:
"Ik hen teleurgesteld, verdrietig en hoos; nooit gedacht dat dit mij zou overkomen'
Handtekeningenactie
Geen maasje
PAGINA 4
VRIJDAG 16 MEI 2008
Door Wilmo van Hoeven
Vanaf half april kunt u weer volop genieten van de mooiste Hollandse groente:
asperges! Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste witte asperges
van eigen bodem, die volgens kenners tot de lekkerste van de wereld beho
ren. Je koopt asperges natuurlijk 't lekkerst bij De Groenteman. Dus kom
langs bij de Groenteman in de winkel of op de markt tijdens de Verrukkelijke
Aspergeweken van 5 t/m 17 mei. Test dan meteen uw aspergekennis en maak
kans op een culinair weekendarrangement of een van de andere smakelijke
aspergeprijzen.
Asperges zijn nog echt een seizoensgroen
te, die van half april tot en met 24 juni (Sint
Jan) verkrijgbaar zijn. Voor de liefhebbers
betekent dit een oprecht verlangen naar
het moment dat de eerste asperges in de
winkel liggen. En daarmee passen ze per
fect in de jongste culinaire trend 'puur en
eerlijk genieten van authentieke produc
ten in de oogsttijd'. Want juist dan zijn ze
optimaal van kwaliteit en van smaak.
Het oogsten van asperges is nog echt
handwerk, de asperges worden met de
hand uit de grond gestoken. Alleen de
asperges die de aarde boven zich wegdu
wen, mogen geoogst worden. De andere,
nog niet volgroeide asperges van dezelf
de plant mogen daarbij niet beschadigd
worden. Na de oogst worden de asperges
gesorteerd op lengte, dikte, kleur en kwa
liteit. Alleen gelijkmatige en kaarsrechte
asperges met een gesloten kop liggen bij
de groenteman als Klasse 1-A tot AA.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
1 kg witte asperges (geschild)
100 cl olie
lul
1 teentje knoflook
1 theelepel kerriepoeder
Maak de asperges schoon volgens de gouden regels. Snijd de asperges In
schuine stukjes van circa 2 cm. Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Ve
olie. Fruit de ui en de knoflook, voeg de kerrie toe. Laat de kerrie goed doorver-
warmen. Voeg de aspergestukjes toe en wok deze tot ze beetgaar zijn.
Wanneer kies je nu voor dikke en wanneer
voor dunne asperges? Dikke, rechte as
perges worden als beste kwaliteit gezien.
Maar veel mensen kiezen liever de dun
nere 'slierasperges'. Dat heeft vaak met
prijsverschil te maken en dat is jammer.
In een soep kun je prima dunne asperges
gebruiken, omdat die lekker veel kopjes
opleveren en je van de dunne stelen een
lekkere soep kunt koken. Maar wie echt
wil genieten van de pure smaak van verse
asperges kan beter voor de dikkere exem-
plaren kiezen.
Er is geen groente die zo weinig calorieën
levert en zo veel vitamines en mineralen
bevat als asperges. Per 100 gram leveren
asperges namelijk maar 16 kCal, maar dan
natuurlijk wel gemeten zónder boter of
botersaus!
Bovendien zijn asperges rijk aan kalium,
calcium, fosfor, magnesium, koper, se-
leen, zink en vitamines van het B-com
plex (BI, B2, B6 en Nicotinezuur), vita
mine C en vitamine E. De stof'asparagine'
kan een gunstige uitwerking hebben op
een lage bloeddruk, nierfunctiestoor
nissen, hartkloppingen en leverkwalen.
Asperge werkt verder ook bloedzuive-
rend et) kan als vochtafdrijvend middel
gebruiktworden bij blaas-en nierfunctie
stoornissen.
Tip: Lekker met een verse salade van veldsla en risotto of een ander rijst-
gerecht.
Dit logo staat garant voor een kwaliteits
product van Nederlandse bodem.
Ook dit jaar worden er rondom de
asperge weer tal van activiteiten
georganiseerd, die garant staan voor
een gezellig, leerzaam én lekker
dagje uit!
10 april
Nationale opening aspergeseizoen
20 april
wrkt Gemert
dg bij Toverland, Sevenum
wrkt in Arcen
f bij diverse aspergetelers in
abant
larkt in Grubbenvorst
31 mei
Open dag Sallandse aspergetelers in
Overijssel
Kijk voor meer informatie op
www.aceera.nl
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
700 gram asperges
300 gram Serranoham
50 gram gezouten roomboter
fc 100 cl witte wijn
peterselie (vers)
bieslook (vers)
versgemalen peper
Maak de asperges schoon zoals in de gouden regels omschreven staat. Serrano
ham in stukjes snijden. Peterselie en bieslook fijnsnijden. Leg de asperges
in een ruime pan en voeg water toe tot de asperges net onder water komen
te staan. Voeg zout en een schepje suiker toe. Doe er een flinke scheut witte
wijn en een klontje roomboter bij. Breng het geheet aan de kook en laat de
asperges 3 tot 4 minuten goed doorkoken. Neem de asperges van het vuur en
laat deze, met de deksel op de pan, nog zeker 15 tot 20 minuten nagaren in het
hete kookwater. Ondertussen in een klein pannetje de rest van de roomboter
smelten. Serranoham, peterselie en bieslook met de roomboter mee verwar
men. Op smaak brengen met vers gemalen zwarte peper. Asperges afgieten en
op een schaal leggen. Doe de gesmolten boter met Serranoham erover.
Serveertip: Heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree of kleine gekookte krieltjes.
Zin in een culinair weekendarrangement? Of kans
maken op een aspergepakket? Doe dan mee met
de aspergeprijsvraag en maak kans op een van de
50 smakelijke aspergeprijzen. Ga tijdens de Ver
rukkelijke Aspergeweken naar uw groenteman
en vraag om de actiekaart.
Vul de aspergeprijsvraag in op de actiekaart of
doe mee via internet. En wie weet geniet u bin
nenkort van een culinair weekendarrangement
rondom asperges. Of bent u de winnaar van een h.
allerlei wetenswaardigheden, tips én recepten met
Kijk voor meer informatie op www.degroenteman
Je koopt 't lekkerst bij De Groenteman.
andig kookboekje met daarin
die heerlijke asperge!
.nl
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
2 kg witte asperges
8 eieren
120 gram roomboter
200 gram beenham
zout
jt J
Bereid de asperges volgens de gouden regels. Kook de eieren 8 minuten, laat
ze schrikken, pel en halveer ze. Smelt de boter in een pan, maar laat deze niet
bruisen. Verdeel de asperges over de borden. Lepel de gesmolten boter over de
asperges. Leg op elk bord mooie toefjes ham en de halve eieren.
Tip: lekker met gekookte krielaardappeltjes en fijngehakte peterselie.
Koop asperges liefst op de dag van
eten. Uw groenteman heeft ze altijd
vers in huis. Kies dikke asperges voor
een hoofdgerecht of wanneer u volop
van de fijne smaak wilt genieten. Ge
bruik dunne(re) asperges voor een as
pergesoep of roerbakgerecht. Reken
per persoon voor een voorgerecht op
200-250 gram asperges en voor een
hoofdgerecht op 500 gram asperges.
Wilt u asperges toch nog even bewaren,
wikkel ze dan in een vochtige theedoek
en bewaar ze maximaal 2-3 dagen in de
groentela van de koelkast.
Leg de asperges 20-30 minuten voor
het schillen in een bak met koud wa
ter, zodat ze zich vol kunnen zuigen.
Gebruik een dunschiller of speciale as
pergeschiller en schil de asperges van
boven naar beneden. Begin 2 cm onder
het kopje van 'de asperges en schil ze
2 keer rond, zodat er geen vezelachtige
stukjes achterblijven. Snijd van de on
derkant een stukje van 1,5 cm af, dat
kan houterig zijn. Leg de asperges tot
de bereiding opnieuw in koud water.
wist u, dat u bij uw groenteman ook
geschilde asperges kunt kopen? Dat
scheelt u veeltijd!
Voor extra lekker kookwater voor uw
asperges kunt u de aspergeschillen
gebruiken: zet ze op met ruim water
en voeg 1 theelepel zout, 1 theelepel
suiker en een stukje foelie toe. Kook
het water 20 minuten. Zeef de schil
len uit de 'aspergebouillon'.
Leg de asperges In een ruime pan,
zodat ze goed op de bodem passen.
Schenk er water (of de 'aspergebouil
lon') op en breng dit aan de kook.
Laat de asperges 3 tot 4 minuten goed
doorkoken. Neem de asperges van het
vuur en laat deze, met de deksel op de
pan, nog zeker 15 tot 20 minuten na-
garen In het hete kookwater. Zo wor
den ze mooi gaar en blijven ze stevig.
Kijk voor meer tips en
lekkere recepten op:
www.degroenteman,nl en
www.aspergerecepten.nl
www.asperge.nl
mmmtmiÊm^^i^Ai,--
SOMMELSDIJK - Loonbedrijf
'Op Volle Kracht' uit Berkel en
Rodenrijs is hier bezig met het
injecteren van vloeibare stik
stof. Het injecteren van kunst
mest is momenteel een hot
item omdat de stikstof in kor
relvorm momenteel erg duur
is. De oorzaak hiervan zijn de
stijgende olieprijzen waaraan
de productie van de stikstof
in korrel aan gekoppeld is.
Omdat vloeibare stikstof niet
aan de olieprijs gekoppeld is
is dit momenteel aanmerkelijk
goedkoper. Volgens Marco den
Üil van het loonbedrijf krijgt
de boer hierdoor ook een
ander soort gras wat de koeien
lekkerder smaakt. "Het is dus
niet alleen het kostenplaatje
waar de boer naar moet kijken,
maar ook de kwaliteit", aldus
Marco. Foto: Penburo Flakkee
OUDDORP - "Deur van ver
jaardagszaaltje is dicht, maar
nog niet op slot", zo stond het
november in deze krant. Maar
nu, een halfjaar later is Lij-
nie van de Linde gedwongen
om de deur van het verjaar
dagszaaltje nu écht op slot te
doen.
Het leek allemaal zo mooi: een
aantal jaren geleden besloot
Lijnie van de Linde de over
tollige ruimte in de loods van
Bouwbedrijf Van de Linde in
te richten als ruimte waarin
mensen hun verjaardag, jubi
leum of ander familiefeestje
zouden kunnen houden. Het
ging haar, naar eigen zeggen,
het alleen maar om, om het
verhuren van de ruimte, "voor
eten en drinken zorgden de
mensen zelf".
Een horecabedrijf zag hierin
echter oneerlijke concurrentie
en tekende bezwaar aan.
Voordat ze het zaaltje voor de
eerste keer verhuurde kwam
er een gemeenteambtenaar,
die haar wat tips gaf voor de
brandveiligheid. "Verder was
er niets aan de hand. Als ik zelf
maar niet ging leveren. Dat
zou ik ook vast en zeker niet
gaan doen", aldus Lijnie.
Later bleek dat het zaaltje toch
onder 'de horeca' viel en dat
paste niet in het bestemmings
plan en dat bestemmingsplan
wilde de gemeente niet veran-
IJjme van de Linde verwijdert de reclame van de bus voor haar
verjaardagszaaltje. Hiermee lijkt een definitief einde te zijn gekomen c
ruimte voor familiebijeenkomsten aan de Zuidiveg.
deren. Ondanks verschillende
gesprekken met het college
van B. en W. wilde de gemeen
te haar niet tegemoetkomen.
i de
Lijnie hield een handtekenin
genactie, waarbij ze II00 hand
tekeningen ophaalde, en open
dagen. Zij nodigde zelfs het
gemeentebestuur uit, maar ze
kreeg nul op het rekest. "Wie
je ook hoort, iedereen vindt het
gewoon belachelijk dat het ver
jaardagszaaltje gesloten moet
worden, maar B. en W. heeft
daar toch andere gedachten
over. Ze blijven ook elke keer
maar praten en schrijven over
'feesten en partijen'. Dit stoort
mij, het zijn gewoon normale
rustige bijeenkomsten", aldus
een verbolgen Lijnie van de
Linde, die in december een
brief kreeg van het gemeen
tebestuur dat het zaaltje per
direct gesloten moest worden
en zo niet, dan zou er handha
vend opgetreden worden. Bij
iedere overtreding zou ze een
boete krijgen van 500 Euro.
'Je hoort wel eens zeggen dat
iemand 'door het lint' gaat en
dat is bij mij ook zo. Ik ben
zeer teleurgesteld, verdrietig
en boos; nooit gedacht dat dit
mij zou overkomen".
Na verschillende gesprekken
met het gemeentebestuur bleek
dat "er geen maasje in het gro
te net was en of gemaakt zou
worden", zodat Lijnie met het
verjaardagszaaltje door kon
gaan. "Hoewel de gemeente
het bestemmingsplan kan ver
anderen, wil men dat niet". Ze
voelt zich verongelijkt omdat
een ander bedrijf op hetzelfde
bedrijventerrein, wel vergun
ning heeft om mensen te ont
vangen en iets aan te bieden.
"In het verjaardagszaaltje
wordt niets aangeboden".
Nu het verjaardagszaaltje
gesloten is en ze er elke dag
mee geconfronteerd wordt,
komt ze er niet van los want
"de eerlijkheid is nog niet
boven water".
Volgens haar heeft de gemeen
te ook niet echt toegegeven
dat er in het begin fouten zijn
gemaakt, toen de ambtenaar
niet zei dat het houden van
een verjaardagszaaltje verbo
den was. "Later kreeg ik zelfs
te horen dat ik er niet eens
mijn eigen verjaardag mocht
houden".
In ieder geval is het zaaltje nu
officieel op slot en zullen haar
'klanten' elders ruimte moeten
zoeken.