Volop genieten van asperges Vloeibare stikstof voor lekker gras... 'Verjaardagszaaltje' nu écht op slot... Verrukkelijke Aspergeweken van De Groenteman HOUT EN PAPIER UIT GOED BEH Aspergeagenda EiiAnDEn.niEiJW5 Aspergeseizoen Oogsten is handwerk Gewokte asperges Bereidingswijze: Dik of dun? Lekker en gezond ^eAerlancr/ 't'. www.degroenteman.nl Asperges met een Spaans tintje Bereidingswijze: Test uw aspergekennis en win! Hollandse asperges met eieren en ham Bereidingswijze: De gouden regels van asperges Kopen Bewaren Schoonmaken Geschilde asperges Lekker kookwater Kooktip vvwNA/.fscnl.org - let op het keurmerk: "Ik hen teleurgesteld, verdrietig en hoos; nooit gedacht dat dit mij zou overkomen' Handtekeningenactie Geen maasje PAGINA 4 VRIJDAG 16 MEI 2008 Door Wilmo van Hoeven Vanaf half april kunt u weer volop genieten van de mooiste Hollandse groente: asperges! Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de eerste witte asperges van eigen bodem, die volgens kenners tot de lekkerste van de wereld beho ren. Je koopt asperges natuurlijk 't lekkerst bij De Groenteman. Dus kom langs bij de Groenteman in de winkel of op de markt tijdens de Verrukkelijke Aspergeweken van 5 t/m 17 mei. Test dan meteen uw aspergekennis en maak kans op een culinair weekendarrangement of een van de andere smakelijke aspergeprijzen. Asperges zijn nog echt een seizoensgroen te, die van half april tot en met 24 juni (Sint Jan) verkrijgbaar zijn. Voor de liefhebbers betekent dit een oprecht verlangen naar het moment dat de eerste asperges in de winkel liggen. En daarmee passen ze per fect in de jongste culinaire trend 'puur en eerlijk genieten van authentieke produc ten in de oogsttijd'. Want juist dan zijn ze optimaal van kwaliteit en van smaak. Het oogsten van asperges is nog echt handwerk, de asperges worden met de hand uit de grond gestoken. Alleen de asperges die de aarde boven zich wegdu wen, mogen geoogst worden. De andere, nog niet volgroeide asperges van dezelf de plant mogen daarbij niet beschadigd worden. Na de oogst worden de asperges gesorteerd op lengte, dikte, kleur en kwa liteit. Alleen gelijkmatige en kaarsrechte asperges met een gesloten kop liggen bij de groenteman als Klasse 1-A tot AA. Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 1 kg witte asperges (geschild) 100 cl olie lul 1 teentje knoflook 1 theelepel kerriepoeder Maak de asperges schoon volgens de gouden regels. Snijd de asperges In schuine stukjes van circa 2 cm. Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Ve olie. Fruit de ui en de knoflook, voeg de kerrie toe. Laat de kerrie goed doorver- warmen. Voeg de aspergestukjes toe en wok deze tot ze beetgaar zijn. Wanneer kies je nu voor dikke en wanneer voor dunne asperges? Dikke, rechte as perges worden als beste kwaliteit gezien. Maar veel mensen kiezen liever de dun nere 'slierasperges'. Dat heeft vaak met prijsverschil te maken en dat is jammer. In een soep kun je prima dunne asperges gebruiken, omdat die lekker veel kopjes opleveren en je van de dunne stelen een lekkere soep kunt koken. Maar wie echt wil genieten van de pure smaak van verse asperges kan beter voor de dikkere exem- plaren kiezen. Er is geen groente die zo weinig calorieën levert en zo veel vitamines en mineralen bevat als asperges. Per 100 gram leveren asperges namelijk maar 16 kCal, maar dan natuurlijk wel gemeten zónder boter of botersaus! Bovendien zijn asperges rijk aan kalium, calcium, fosfor, magnesium, koper, se- leen, zink en vitamines van het B-com plex (BI, B2, B6 en Nicotinezuur), vita mine C en vitamine E. De stof'asparagine' kan een gunstige uitwerking hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoor nissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperge werkt verder ook bloedzuive- rend et) kan als vochtafdrijvend middel gebruiktworden bij blaas-en nierfunctie stoornissen. Tip: Lekker met een verse salade van veldsla en risotto of een ander rijst- gerecht. Dit logo staat garant voor een kwaliteits product van Nederlandse bodem. Ook dit jaar worden er rondom de asperge weer tal van activiteiten georganiseerd, die garant staan voor een gezellig, leerzaam én lekker dagje uit! 10 april Nationale opening aspergeseizoen 20 april wrkt Gemert dg bij Toverland, Sevenum wrkt in Arcen f bij diverse aspergetelers in abant larkt in Grubbenvorst 31 mei Open dag Sallandse aspergetelers in Overijssel Kijk voor meer informatie op www.aceera.nl Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 700 gram asperges 300 gram Serranoham 50 gram gezouten roomboter fc 100 cl witte wijn peterselie (vers) bieslook (vers) versgemalen peper Maak de asperges schoon zoals in de gouden regels omschreven staat. Serrano ham in stukjes snijden. Peterselie en bieslook fijnsnijden. Leg de asperges in een ruime pan en voeg water toe tot de asperges net onder water komen te staan. Voeg zout en een schepje suiker toe. Doe er een flinke scheut witte wijn en een klontje roomboter bij. Breng het geheet aan de kook en laat de asperges 3 tot 4 minuten goed doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat deze, met de deksel op de pan, nog zeker 15 tot 20 minuten nagaren in het hete kookwater. Ondertussen in een klein pannetje de rest van de roomboter smelten. Serranoham, peterselie en bieslook met de roomboter mee verwar men. Op smaak brengen met vers gemalen zwarte peper. Asperges afgieten en op een schaal leggen. Doe de gesmolten boter met Serranoham erover. Serveertip: Heerlijk met bijvoorbeeld aardappelpuree of kleine gekookte krieltjes. Zin in een culinair weekendarrangement? Of kans maken op een aspergepakket? Doe dan mee met de aspergeprijsvraag en maak kans op een van de 50 smakelijke aspergeprijzen. Ga tijdens de Ver rukkelijke Aspergeweken naar uw groenteman en vraag om de actiekaart. Vul de aspergeprijsvraag in op de actiekaart of doe mee via internet. En wie weet geniet u bin nenkort van een culinair weekendarrangement rondom asperges. Of bent u de winnaar van een h. allerlei wetenswaardigheden, tips én recepten met Kijk voor meer informatie op www.degroenteman Je koopt 't lekkerst bij De Groenteman. andig kookboekje met daarin die heerlijke asperge! .nl Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 2 kg witte asperges 8 eieren 120 gram roomboter 200 gram beenham zout jt J Bereid de asperges volgens de gouden regels. Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken, pel en halveer ze. Smelt de boter in een pan, maar laat deze niet bruisen. Verdeel de asperges over de borden. Lepel de gesmolten boter over de asperges. Leg op elk bord mooie toefjes ham en de halve eieren. Tip: lekker met gekookte krielaardappeltjes en fijngehakte peterselie. Koop asperges liefst op de dag van eten. Uw groenteman heeft ze altijd vers in huis. Kies dikke asperges voor een hoofdgerecht of wanneer u volop van de fijne smaak wilt genieten. Ge bruik dunne(re) asperges voor een as pergesoep of roerbakgerecht. Reken per persoon voor een voorgerecht op 200-250 gram asperges en voor een hoofdgerecht op 500 gram asperges. Wilt u asperges toch nog even bewaren, wikkel ze dan in een vochtige theedoek en bewaar ze maximaal 2-3 dagen in de groentela van de koelkast. Leg de asperges 20-30 minuten voor het schillen in een bak met koud wa ter, zodat ze zich vol kunnen zuigen. Gebruik een dunschiller of speciale as pergeschiller en schil de asperges van boven naar beneden. Begin 2 cm onder het kopje van 'de asperges en schil ze 2 keer rond, zodat er geen vezelachtige stukjes achterblijven. Snijd van de on derkant een stukje van 1,5 cm af, dat kan houterig zijn. Leg de asperges tot de bereiding opnieuw in koud water. wist u, dat u bij uw groenteman ook geschilde asperges kunt kopen? Dat scheelt u veeltijd! Voor extra lekker kookwater voor uw asperges kunt u de aspergeschillen gebruiken: zet ze op met ruim water en voeg 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker en een stukje foelie toe. Kook het water 20 minuten. Zeef de schil len uit de 'aspergebouillon'. Leg de asperges In een ruime pan, zodat ze goed op de bodem passen. Schenk er water (of de 'aspergebouil lon') op en breng dit aan de kook. Laat de asperges 3 tot 4 minuten goed doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat deze, met de deksel op de pan, nog zeker 15 tot 20 minuten na- garen In het hete kookwater. Zo wor den ze mooi gaar en blijven ze stevig. Kijk voor meer tips en lekkere recepten op: www.degroenteman,nl en www.aspergerecepten.nl www.asperge.nl mmmtmiÊm^^i^Ai,-- SOMMELSDIJK - Loonbedrijf 'Op Volle Kracht' uit Berkel en Rodenrijs is hier bezig met het injecteren van vloeibare stik stof. Het injecteren van kunst mest is momenteel een hot item omdat de stikstof in kor relvorm momenteel erg duur is. De oorzaak hiervan zijn de stijgende olieprijzen waaraan de productie van de stikstof in korrel aan gekoppeld is. Omdat vloeibare stikstof niet aan de olieprijs gekoppeld is is dit momenteel aanmerkelijk goedkoper. Volgens Marco den Üil van het loonbedrijf krijgt de boer hierdoor ook een ander soort gras wat de koeien lekkerder smaakt. "Het is dus niet alleen het kostenplaatje waar de boer naar moet kijken, maar ook de kwaliteit", aldus Marco. Foto: Penburo Flakkee OUDDORP - "Deur van ver jaardagszaaltje is dicht, maar nog niet op slot", zo stond het november in deze krant. Maar nu, een halfjaar later is Lij- nie van de Linde gedwongen om de deur van het verjaar dagszaaltje nu écht op slot te doen. Het leek allemaal zo mooi: een aantal jaren geleden besloot Lijnie van de Linde de over tollige ruimte in de loods van Bouwbedrijf Van de Linde in te richten als ruimte waarin mensen hun verjaardag, jubi leum of ander familiefeestje zouden kunnen houden. Het ging haar, naar eigen zeggen, het alleen maar om, om het verhuren van de ruimte, "voor eten en drinken zorgden de mensen zelf". Een horecabedrijf zag hierin echter oneerlijke concurrentie en tekende bezwaar aan. Voordat ze het zaaltje voor de eerste keer verhuurde kwam er een gemeenteambtenaar, die haar wat tips gaf voor de brandveiligheid. "Verder was er niets aan de hand. Als ik zelf maar niet ging leveren. Dat zou ik ook vast en zeker niet gaan doen", aldus Lijnie. Later bleek dat het zaaltje toch onder 'de horeca' viel en dat paste niet in het bestemmings plan en dat bestemmingsplan wilde de gemeente niet veran- IJjme van de Linde verwijdert de reclame van de bus voor haar verjaardagszaaltje. Hiermee lijkt een definitief einde te zijn gekomen c ruimte voor familiebijeenkomsten aan de Zuidiveg. deren. Ondanks verschillende gesprekken met het college van B. en W. wilde de gemeen te haar niet tegemoetkomen. i de Lijnie hield een handtekenin genactie, waarbij ze II00 hand tekeningen ophaalde, en open dagen. Zij nodigde zelfs het gemeentebestuur uit, maar ze kreeg nul op het rekest. "Wie je ook hoort, iedereen vindt het gewoon belachelijk dat het ver jaardagszaaltje gesloten moet worden, maar B. en W. heeft daar toch andere gedachten over. Ze blijven ook elke keer maar praten en schrijven over 'feesten en partijen'. Dit stoort mij, het zijn gewoon normale rustige bijeenkomsten", aldus een verbolgen Lijnie van de Linde, die in december een brief kreeg van het gemeen tebestuur dat het zaaltje per direct gesloten moest worden en zo niet, dan zou er handha vend opgetreden worden. Bij iedere overtreding zou ze een boete krijgen van 500 Euro. 'Je hoort wel eens zeggen dat iemand 'door het lint' gaat en dat is bij mij ook zo. Ik ben zeer teleurgesteld, verdrietig en boos; nooit gedacht dat dit mij zou overkomen". Na verschillende gesprekken met het gemeentebestuur bleek dat "er geen maasje in het gro te net was en of gemaakt zou worden", zodat Lijnie met het verjaardagszaaltje door kon gaan. "Hoewel de gemeente het bestemmingsplan kan ver anderen, wil men dat niet". Ze voelt zich verongelijkt omdat een ander bedrijf op hetzelfde bedrijventerrein, wel vergun ning heeft om mensen te ont vangen en iets aan te bieden. "In het verjaardagszaaltje wordt niets aangeboden". Nu het verjaardagszaaltje gesloten is en ze er elke dag mee geconfronteerd wordt, komt ze er niet van los want "de eerlijkheid is nog niet boven water". Volgens haar heeft de gemeen te ook niet echt toegegeven dat er in het begin fouten zijn gemaakt, toen de ambtenaar niet zei dat het houden van een verjaardagszaaltje verbo den was. "Later kreeg ik zelfs te horen dat ik er niet eens mijn eigen verjaardag mocht houden". In ieder geval is het zaaltje nu officieel op slot en zullen haar 'klanten' elders ruimte moeten zoeken.

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2008 | | pagina 4