De passie van Maart van der Klooster:
Van wijnglas tot wijnkelder
'Het leven is te kort om geen goede wijn te drinken^
h
Wie in Ouddorp het bedrijventerrein aan de Stoofweg oprijdt, ziet
aan zijn rechterhand al gauw het riante bedrijfsgebouw staan van
Kloosters Bouwbedrijf. Een grote moderne bedrijfshal, met bovenop
het dak de naam van dit timmerbedrijf. Bij het zien van zó'n bedrijfs
pand zal menigeen vooral en allereerst denken aan een goed flo
rerend bouwbedrijf. Maar niemand zal vermoeden dat onder het
maaiveld op dezelfde plek zich nóg een ruimte bevindt, die bij het
betreden daarvan meteen de indruk wekt alsof we er eeuwen terug in
de tijd komen en we een eetzaal van een kasteel binnenschrijden. Of
treffender misschien: alsof we - en dat niet alleen vanwege de naam
van het bedrijf- werkelijk in een 'klooster'lijke omgeving terechtge
komen, waar monniken zich dagelijks beijveren om uit de versgeoog-
ste druiven de heerlijkste wijnen te bereiden, om die te doen rijpen
op het hout van de talrijke wijnvaten die er liggen, 't Zijn allereerst
de zware toogdeuren met smeedijzeren hang- en sluitwerk waar men
op stuit, wil men deze ruimte betreden. Langgerekte eettafels die in
twee rijen in de lengte staan opgesteld, prachtige muurschilderingen
- waarvan er één uitzicht verschaft over de wijnheuvels 'in den verre'
en waar een wijnboer bezig is zijn druiven te oogsten, de terra kleu
rige vloertegels, de opgemetselde pilaren, houten plafondbalken en
verscheidene boogvormige doorgangen die alle zijn voorzien van een
gemetselde rollaag met bovenin een sluitsteen met de letter 'K', de
smeedijzeren hekken waarvan enkele van die togen is voorzien, maar
ook de zachte verlichting die het aanzicht van dit alles beheerst, ze
maken de sfeer er werkelijk volmaakt.
Kijken, ruiken en proeven
Meervoudig genieten
De smaak te pakken
Wijnkelder
Wijnproeverijen
Vrijdag 23 december 2005
EIÜVtlDEtl
I1IEUW5
chr. streekbtad op gereformeerde grondslag
voor de zuid-hoUandse en zeeuwse eilanden
Tekst en foto's: Hans Villerius
Maart van der Klooster voor de zware toegangsdeuren van zijn wijnkelder.
Maar waar hebben we 't nu eigenlijk
over? De kantine van de timmermans-
werkplaats, die zich boven ons hoofd
moet bevinden? Nee, feitelijk heeft dit
vertrek met zijn bijzondere ambiance
niets met het bouwbedrijf te maken.
Wél met de eigenaar van dit bedrijf,
de Ouddorpse Maarten van der Kloos
ter, die hier niet alleen als aannemer
bekend is, maar ook als commandant
van het brandweerkorps Goedereede.
En in Ouddorp hebben ze 't dan niet
over Maarten, maar over 'Maert'.
Dus hebben wij 't hier ook gewoon
over Maart, die juist deze maand 58 is
geworden.
En die karakteristieke ondergrondse
omgeving waarin wij ons bevinden,
heeft alles te maken met dé grote
passie van Maart. Eigenlijk heeft hij
twee passies: al een dikke dertig jaar
is hij aan de vrijwillige brandweer
verbonden, maar hij heeft besloten
daar volgend jaar een punt achter te
zetten, om daarna de tijd die daarmee
vrijkomt te gaan wijden aan die andere
passie, die alles te maken heeft met dit
ondergrondse vertrek, met die kloos
terlijke sfeer en de bijbehorende aan
gename koelte en waarin onze stem
men hol weerklinken tussen de togen
door.
Het betreft een pracht van 'n wijnkel
der, met een totale vloeroppervlakte
van niet minder dan zo'n 470 vierkante
meter en waarin gemiddeld zo'n 45
verschillende wijnsoorten liggen opge
slagen, zowel wit als rood en hoofdza
kelijk afkomstig uit de landen Frank
rijk, Duitsland, Zuid-Afrika, Chili, Italië
en Australië.
Maar hoe komt nu een bouwvakker
c.q. brandweercommandant zó zeer
in die boeiende wereld van vrijn - de
'melk van moeder aarde' - terecht?
In zijn eigen wijnkelder vertelt Maart
erover. En als hij eenmaal begint, proef
je meteen zijn bevlogenheid. Eindeloos
kan hij erover vertellen, zonder voor
zijn luisteraar ook maar enigszins lang
dradig te worden. Dat komt ook omdat
Maart een gezelligheidsmens is en het
genoegen daarvan graag met anderen
deelt. Dan tvrinkelen zijn ogen vanon
der de markante kop zilvergrijs haar.
Zéker als het gaat om het oprecht
genieten van een goed glas wijn. Want
in zo'n gevuld wijnglas ligt heel veel
verborgen, watje in één woord 'wijn
cultuur' zou kunnen noemen.
"Je proeft er de arbeid van die wijn
boer in, die hij in zijn oogst heeft
gestoken. Je proeft er de tonen in
van de grond waarop de druiven zijn
gegroeid. Je proeft er het klimaat in
waaronder de druiven zijn opgewassen,
aan welke kant van de helling ze heb
ben gegroeid en of ze veel of weinig
zonne-uren hebben gehad. Je proeft er
het hout in waarop de wijn is gerijpt.
Elke druif heeft bepaalde stoffen in
zich die de smaak bepalen. Het is een
en al natuurproduct", zo steekt Maart
van wal.
Hij trekt een origineel bordeauxrood
wijnschort aan en hangt om zijn hals
een echte 'tasse du vin': een in dit
geval blauw lint met daaraan een soort
drinkbakje - het geheel doet een
beetje denken aan de ambtsketen van
een burgemeester. En intussen schenkt
hij een teug rode wijn in de twee wijn
glazen die hij heeft neergezet. "Kijk,
da's 't mooie van wijn, je kunt er drie
dingen mee doen: ernaar kijken, eraan
ruiken en ervan proeven!"
Het glas wordt geheven en tegen het
licht gehouden, zodat de dieprode
kleur door het glas heen fonkelt. Da's
het kijken naar de wijn. En dan zorg
je er natuurlijk voor datje glas niet
beduimeld raakt, want dan is de glans
eraf. Daarom hou je het glas aan de
steel vast.
En terwijl je daarna de wijn in het glas
rond laat walsen, hou je je neus boven
het drinkgat en snuifje lichtjes de
warme wijngeur op. Dan pas komt het
proeven.
En da's niet even een slok nemen,
doorslikken en klaar. Integendeel! Je
neemt een kleine slok vrijn, zuigt er
voorzichüg wat lucht langsheen zodat
de warmte van de alcohol tot achter
in de keel gevoeld wordt. Hoe warmer
de gloed des te hoger het alcoholper
centage, weetje dan. Maar dat was nog
maar het begin. Want aansluitend laat
je de wijn alle hoeken van de tong pas
seren, zodat je ten volle de smaakkarak-
teristieken ervan ondergaat. Meer erva
ren wijnproevers zullen ook proberen
te analyseren wat ze in de smaak proe
ven: van welke druivensoort de wijn
is gemaakt en de stoffen die daarin
zitten, bepaalde grond- en houttonen,
bloesem- en kruidentinten, enz. En
wie wat verder doordenkt, ziet dan in
gedachten het landschap voor zich met
de druivenhellingen. En wie er al eens
is geweest, ruikt nog de geur van het
landschap en voelt nog de zonnewarm
te waaronder de druiven zijn gegroeid
en waarvan de energie in de vruchten
is opgeslagen. Hij laat het procédé
van oogsten, persen, gisten en rijpen
aan zijn geestesoog voorbijtrekken. En
véél verder terug in de geschiedenis
bedenkt hij hoe eeuwen geleden de
wijnproducüe in handen was van mon
niken en hoe vanuit de kloostertuinen
de wijn zijn weg vond naar het adellijke
hof. En die beseft dat een goed glas
vrijn destijds slechts voorbehouden was
aan de gegoede stand, want voor het
voetvolk-was er bier, geen wijn.
Maar wie denkt dat het voorbij is als
eep ^lok wijn eenmaal i& deprgeslikt,
heeft het mis, want dan is er nog het
genot van de afdronk, de nasmaak. En
ook die verschilt per wijnsoort...
"Kijk, dat is het oprecht genieten van
een goed glas wijn", verzekert Maart.
"En", beduidt hij veelbetekenend, "ver
geet niet dat in het bijbelboek Spreu
ken staat: 'wijn maakt het hart vrolijk',
en: 'drinkt uw wijn ten goeder harte'.
Maar da's wat anders dan zuupe!"
Maarts hobby is jaren geleden ont
staan, toen hij zaterdagsmiddags wel
eens bij Cees Hameeteman van het
Ouddorpse visrestaurant langsging
voor een gezellig praatje, mét daarbij
een goed glas wijn. De exclusievere
wijnen werden uit België betrokken
en Maart ging daar wel eens met
Hameeteman mee naartoe, evenals
naar Frankrijk. Tijdens de meerdaagse
verblijven daar zag hij de wijnhuizen,
maakte hij wijnproeverijen mee en wer
den er levendige gesprekken gevoerd.
"Ik herinner me nog", vertelt hij, "hoe
bij een wijnboer een knecht naar ons
toe kwam met in zijn armen een kistje
wijnflessen. Hij droeg het alsof 'ie een
baby bij zich had..."
En 't is in di'e tijd dat Maart ook zelf wat
vrijn begon in te kopen en onder de
garage bij zijn woonhuis een wijnkelder-
tje begon. Ook wilde hij wel eens wat
meer te weten komen over hetgeen hij
dronk. Daarom begon hij, inmiddels
eenjaar of acht geleden, aan een schrif
telijke wijncursus, mét proeverij. Zelf is
hij toen, in besloten gezelschap, ook wat
wijnproeverijen gaan organiseren.
Intussen leerde hij verder en behaalde
Wie verwacht zó 'n sfeer onder de vloer van een modem aannemersbedrijf?
Een 'Klooster'lijke omgeving, met op de foto één van de lange rijen tafels aan de ene kant van de wijnkekkr.
Links van de juist nog zichtbare opgemetselde pilaren is nóg zo 'n rij tafels opgesteld.
hij het Slijtersvakdiploma. En nóg stu
deert hij. Aan de Wijnacademie volgt
hij niets minder dan de opleiding
Vinologie. Een zware studie waarvoor
slechts 18% van de kandidaten slaagt.
En wie vinoloog is, heeft op wijnvakge-
bied de hoogste graad behaald die in
Nederland bereikt kan worden.
Volgend jaar augustus hoopt Msiart af
te studeren.
Terug naar de wijnkelder aan de Stoof
weg. 'Als ik ooit nog 'ns ga bouwen',
heeft Maart altijd in gedachten gehad
- en hij doelde daarbij op een nieuw
bedrijfsgebouw, 'bouw ik meteen een
mooie grote wijnkelder'. Welnu, enkele
jaren geleden i's dat nieuwe bedrijfs
pand er gekomen, en daarmee óók de
v«jnkelder waarvan hij droomde.
Overigens is voor de kelder geen enke
le ontwerptekening gemaakt, verzekert
Maart. "Hoe ik het wilde hebben, had
ik in m'n hoofd en zo is het geworden
ook. Als bijzonder mogen daarbij zéker
wel de muurschilderingen worden
genoemd, vervaardigd door de Oud
dorpse Klazina Grinwis. Eén schilde
ring noemden we al: de oogstende
wijnboer, die Maart zelf uitbeeldt tus
sen de wijnstokken. Op een ander - bij
de ingang van de wijnkelder - staat
Maart óók afgebeeld, vanaf de muur
ziJn g^.^^:^,verwell^)[p5;|j4^et een
"kom tnn", zoals er is bij geschilderd.
Met zijn wijnkelder staat Maart inge
schreven als vrijngroothandel met wijn
proeverijen. Enkele keren per jaar gaat
hij naar wijnhuizen in het buitenland
om v«jnen op kwaliteit te beoordelen
en te zien of het tot zaken kan komen
met de wijnboer. Zo heeft hij inmid
dels in Ouddorp een mooie collectie
goede wijnen liggen, waarvan je goed
proeft dat het om betere wijnen gaat.
Op beperkte schaal verkoopt Maart
vanuit z'n wijnkelder een partijtje vrijn.
"'t Is niet dat het winst op moet leve
ren hoor; als het baten/lastenverhaal
maar in evenwicht is, vind ik 't prima",
laat hij daarbij weten, 't Blijft immers
bovenal een hobby, weliswaar geprofes
sionaliseerd, waarbij hij mensen die
serieus geïnteresseerd zijn graag kennis
wil laten maken met "goeie wijnen".
En dat is dan ook het tweede waar
Maart zijn kelder voor wil gebruiken:
het organiseren van wijnproeverijen
voor groepen, waarvoor inmiddels
velen de weg weten te vinden naar
Kloosters Winery, zoals Maart 't heeft
genoemd. Hoewel de v«jnkelder aan
meer personen plaats biedt, beperkt hij
de omvang van groepen tot maximaal
50 deelnemers. Anders wordt 't teveel
om nog te kunnen overzien.
Het leukst vindt hij het om geïnteres
seerd publiek te ontvangen, zodat er
wat dieper op het vakgebied kan wor
den ingegaan. Daarom informeert hij
bij reservering vooraf ook in hoeverre
de gasten bekend zijn met wijn en óf ze
überhaupt wel eens een glas wijn drin
ken. Afhankelijk daarvan stelt hij dan
het programma samen, dat veelal uit
tien verschillende wijnsoorten bestaat
- vijf rood en vijf wit. Natuurlijk gieten
deelnemers aan een wijnproeverij zich
niet vol met tien glazen wijn op één
avond, maar wordt er per wijnsoort
slechts mondjesmaat geproefd en kan
de 'mondinhoud' evt. worden geledigd
in een daarvoor bestemd 'spuugbakje'.
Tijdens de proeverijen wordt onder
andere ingegaan op de kleur, geur,
smaak en afdronk van de wijnen, waar
bij aan de uiteenlopende wijnsoorten
totaalscores worden toegekend; er
wordt geraden naar het alcoholpercen
tage én er wordt gewerkt met een zgn.
aromacirkel, aan de hand waarvan ook
degenen die niet zo thuis zijn in de wijn-
wereld toch tot een aardige beschrijving
van de wijnen kunnen komen.
Zolang Maart nog aan de brandweer is
verbonden, beperkt hij zich in principe
tot één wijnproeverij per week, zo'n 25
tot 30 per jaar, voornamelijk in het vrin-
"Kom trin Wie eenmaal binnen is. wordt ook vanaf de muur nog eens door Maart verwelkomd.
Achterin de kelder een royale ruimte met tal van, lege, wijnvaten.
Togen met gemetselde rollagen, sluitstenen en enkele voorzien van smeedijzeren hekken,
vervolmaken het geheel.
Nog zo'n sfeerx-ol hoekje, compleet mei muurschildering die Maart afbeeldt als aov^unili wijnboer
terseizoen. Maar als hij zijn brandweer-
taken heeft neergelegd en mogelijk
over enige jaren ook het bedrijf aan z'n
zoon heeft overgedaan, sluit hij niet uit
dat er het hele jaar door wijnproeve
rijen kunnen worden gearrangeerd.
Wie interesse heeft of voor een groep
een afspraak wil maken, kan con
tact opnemen met Kloosters Winery,
Stoofweg 4, 3253 MA Ouddorp, tel.:
0187-683704 of 06-53818656, fax: 0187-
683360.