De passie van Maart van der Klooster: Van wijnglas tot wijnkelder 'Het leven is te kort om geen goede wijn te drinken^ h Wie in Ouddorp het bedrijventerrein aan de Stoofweg oprijdt, ziet aan zijn rechterhand al gauw het riante bedrijfsgebouw staan van Kloosters Bouwbedrijf. Een grote moderne bedrijfshal, met bovenop het dak de naam van dit timmerbedrijf. Bij het zien van zó'n bedrijfs pand zal menigeen vooral en allereerst denken aan een goed flo rerend bouwbedrijf. Maar niemand zal vermoeden dat onder het maaiveld op dezelfde plek zich nóg een ruimte bevindt, die bij het betreden daarvan meteen de indruk wekt alsof we er eeuwen terug in de tijd komen en we een eetzaal van een kasteel binnenschrijden. Of treffender misschien: alsof we - en dat niet alleen vanwege de naam van het bedrijf- werkelijk in een 'klooster'lijke omgeving terechtge komen, waar monniken zich dagelijks beijveren om uit de versgeoog- ste druiven de heerlijkste wijnen te bereiden, om die te doen rijpen op het hout van de talrijke wijnvaten die er liggen, 't Zijn allereerst de zware toogdeuren met smeedijzeren hang- en sluitwerk waar men op stuit, wil men deze ruimte betreden. Langgerekte eettafels die in twee rijen in de lengte staan opgesteld, prachtige muurschilderingen - waarvan er één uitzicht verschaft over de wijnheuvels 'in den verre' en waar een wijnboer bezig is zijn druiven te oogsten, de terra kleu rige vloertegels, de opgemetselde pilaren, houten plafondbalken en verscheidene boogvormige doorgangen die alle zijn voorzien van een gemetselde rollaag met bovenin een sluitsteen met de letter 'K', de smeedijzeren hekken waarvan enkele van die togen is voorzien, maar ook de zachte verlichting die het aanzicht van dit alles beheerst, ze maken de sfeer er werkelijk volmaakt. Kijken, ruiken en proeven Meervoudig genieten De smaak te pakken Wijnkelder Wijnproeverijen Vrijdag 23 december 2005 EIÜVtlDEtl I1IEUW5 chr. streekbtad op gereformeerde grondslag voor de zuid-hoUandse en zeeuwse eilanden Tekst en foto's: Hans Villerius Maart van der Klooster voor de zware toegangsdeuren van zijn wijnkelder. Maar waar hebben we 't nu eigenlijk over? De kantine van de timmermans- werkplaats, die zich boven ons hoofd moet bevinden? Nee, feitelijk heeft dit vertrek met zijn bijzondere ambiance niets met het bouwbedrijf te maken. Wél met de eigenaar van dit bedrijf, de Ouddorpse Maarten van der Kloos ter, die hier niet alleen als aannemer bekend is, maar ook als commandant van het brandweerkorps Goedereede. En in Ouddorp hebben ze 't dan niet over Maarten, maar over 'Maert'. Dus hebben wij 't hier ook gewoon over Maart, die juist deze maand 58 is geworden. En die karakteristieke ondergrondse omgeving waarin wij ons bevinden, heeft alles te maken met dé grote passie van Maart. Eigenlijk heeft hij twee passies: al een dikke dertig jaar is hij aan de vrijwillige brandweer verbonden, maar hij heeft besloten daar volgend jaar een punt achter te zetten, om daarna de tijd die daarmee vrijkomt te gaan wijden aan die andere passie, die alles te maken heeft met dit ondergrondse vertrek, met die kloos terlijke sfeer en de bijbehorende aan gename koelte en waarin onze stem men hol weerklinken tussen de togen door. Het betreft een pracht van 'n wijnkel der, met een totale vloeroppervlakte van niet minder dan zo'n 470 vierkante meter en waarin gemiddeld zo'n 45 verschillende wijnsoorten liggen opge slagen, zowel wit als rood en hoofdza kelijk afkomstig uit de landen Frank rijk, Duitsland, Zuid-Afrika, Chili, Italië en Australië. Maar hoe komt nu een bouwvakker c.q. brandweercommandant zó zeer in die boeiende wereld van vrijn - de 'melk van moeder aarde' - terecht? In zijn eigen wijnkelder vertelt Maart erover. En als hij eenmaal begint, proef je meteen zijn bevlogenheid. Eindeloos kan hij erover vertellen, zonder voor zijn luisteraar ook maar enigszins lang dradig te worden. Dat komt ook omdat Maart een gezelligheidsmens is en het genoegen daarvan graag met anderen deelt. Dan tvrinkelen zijn ogen vanon der de markante kop zilvergrijs haar. Zéker als het gaat om het oprecht genieten van een goed glas wijn. Want in zo'n gevuld wijnglas ligt heel veel verborgen, watje in één woord 'wijn cultuur' zou kunnen noemen. "Je proeft er de arbeid van die wijn boer in, die hij in zijn oogst heeft gestoken. Je proeft er de tonen in van de grond waarop de druiven zijn gegroeid. Je proeft er het klimaat in waaronder de druiven zijn opgewassen, aan welke kant van de helling ze heb ben gegroeid en of ze veel of weinig zonne-uren hebben gehad. Je proeft er het hout in waarop de wijn is gerijpt. Elke druif heeft bepaalde stoffen in zich die de smaak bepalen. Het is een en al natuurproduct", zo steekt Maart van wal. Hij trekt een origineel bordeauxrood wijnschort aan en hangt om zijn hals een echte 'tasse du vin': een in dit geval blauw lint met daaraan een soort drinkbakje - het geheel doet een beetje denken aan de ambtsketen van een burgemeester. En intussen schenkt hij een teug rode wijn in de twee wijn glazen die hij heeft neergezet. "Kijk, da's 't mooie van wijn, je kunt er drie dingen mee doen: ernaar kijken, eraan ruiken en ervan proeven!" Het glas wordt geheven en tegen het licht gehouden, zodat de dieprode kleur door het glas heen fonkelt. Da's het kijken naar de wijn. En dan zorg je er natuurlijk voor datje glas niet beduimeld raakt, want dan is de glans eraf. Daarom hou je het glas aan de steel vast. En terwijl je daarna de wijn in het glas rond laat walsen, hou je je neus boven het drinkgat en snuifje lichtjes de warme wijngeur op. Dan pas komt het proeven. En da's niet even een slok nemen, doorslikken en klaar. Integendeel! Je neemt een kleine slok vrijn, zuigt er voorzichüg wat lucht langsheen zodat de warmte van de alcohol tot achter in de keel gevoeld wordt. Hoe warmer de gloed des te hoger het alcoholper centage, weetje dan. Maar dat was nog maar het begin. Want aansluitend laat je de wijn alle hoeken van de tong pas seren, zodat je ten volle de smaakkarak- teristieken ervan ondergaat. Meer erva ren wijnproevers zullen ook proberen te analyseren wat ze in de smaak proe ven: van welke druivensoort de wijn is gemaakt en de stoffen die daarin zitten, bepaalde grond- en houttonen, bloesem- en kruidentinten, enz. En wie wat verder doordenkt, ziet dan in gedachten het landschap voor zich met de druivenhellingen. En wie er al eens is geweest, ruikt nog de geur van het landschap en voelt nog de zonnewarm te waaronder de druiven zijn gegroeid en waarvan de energie in de vruchten is opgeslagen. Hij laat het procédé van oogsten, persen, gisten en rijpen aan zijn geestesoog voorbijtrekken. En véél verder terug in de geschiedenis bedenkt hij hoe eeuwen geleden de wijnproducüe in handen was van mon niken en hoe vanuit de kloostertuinen de wijn zijn weg vond naar het adellijke hof. En die beseft dat een goed glas vrijn destijds slechts voorbehouden was aan de gegoede stand, want voor het voetvolk-was er bier, geen wijn. Maar wie denkt dat het voorbij is als eep ^lok wijn eenmaal i& deprgeslikt, heeft het mis, want dan is er nog het genot van de afdronk, de nasmaak. En ook die verschilt per wijnsoort... "Kijk, dat is het oprecht genieten van een goed glas wijn", verzekert Maart. "En", beduidt hij veelbetekenend, "ver geet niet dat in het bijbelboek Spreu ken staat: 'wijn maakt het hart vrolijk', en: 'drinkt uw wijn ten goeder harte'. Maar da's wat anders dan zuupe!" Maarts hobby is jaren geleden ont staan, toen hij zaterdagsmiddags wel eens bij Cees Hameeteman van het Ouddorpse visrestaurant langsging voor een gezellig praatje, mét daarbij een goed glas wijn. De exclusievere wijnen werden uit België betrokken en Maart ging daar wel eens met Hameeteman mee naartoe, evenals naar Frankrijk. Tijdens de meerdaagse verblijven daar zag hij de wijnhuizen, maakte hij wijnproeverijen mee en wer den er levendige gesprekken gevoerd. "Ik herinner me nog", vertelt hij, "hoe bij een wijnboer een knecht naar ons toe kwam met in zijn armen een kistje wijnflessen. Hij droeg het alsof 'ie een baby bij zich had..." En 't is in di'e tijd dat Maart ook zelf wat vrijn begon in te kopen en onder de garage bij zijn woonhuis een wijnkelder- tje begon. Ook wilde hij wel eens wat meer te weten komen over hetgeen hij dronk. Daarom begon hij, inmiddels eenjaar of acht geleden, aan een schrif telijke wijncursus, mét proeverij. Zelf is hij toen, in besloten gezelschap, ook wat wijnproeverijen gaan organiseren. Intussen leerde hij verder en behaalde Wie verwacht zó 'n sfeer onder de vloer van een modem aannemersbedrijf? Een 'Klooster'lijke omgeving, met op de foto één van de lange rijen tafels aan de ene kant van de wijnkekkr. Links van de juist nog zichtbare opgemetselde pilaren is nóg zo 'n rij tafels opgesteld. hij het Slijtersvakdiploma. En nóg stu deert hij. Aan de Wijnacademie volgt hij niets minder dan de opleiding Vinologie. Een zware studie waarvoor slechts 18% van de kandidaten slaagt. En wie vinoloog is, heeft op wijnvakge- bied de hoogste graad behaald die in Nederland bereikt kan worden. Volgend jaar augustus hoopt Msiart af te studeren. Terug naar de wijnkelder aan de Stoof weg. 'Als ik ooit nog 'ns ga bouwen', heeft Maart altijd in gedachten gehad - en hij doelde daarbij op een nieuw bedrijfsgebouw, 'bouw ik meteen een mooie grote wijnkelder'. Welnu, enkele jaren geleden i's dat nieuwe bedrijfs pand er gekomen, en daarmee óók de v«jnkelder waarvan hij droomde. Overigens is voor de kelder geen enke le ontwerptekening gemaakt, verzekert Maart. "Hoe ik het wilde hebben, had ik in m'n hoofd en zo is het geworden ook. Als bijzonder mogen daarbij zéker wel de muurschilderingen worden genoemd, vervaardigd door de Oud dorpse Klazina Grinwis. Eén schilde ring noemden we al: de oogstende wijnboer, die Maart zelf uitbeeldt tus sen de wijnstokken. Op een ander - bij de ingang van de wijnkelder - staat Maart óók afgebeeld, vanaf de muur ziJn g^.^^:^,verwell^)[p5;|j4^et een "kom tnn", zoals er is bij geschilderd. Met zijn wijnkelder staat Maart inge schreven als vrijngroothandel met wijn proeverijen. Enkele keren per jaar gaat hij naar wijnhuizen in het buitenland om v«jnen op kwaliteit te beoordelen en te zien of het tot zaken kan komen met de wijnboer. Zo heeft hij inmid dels in Ouddorp een mooie collectie goede wijnen liggen, waarvan je goed proeft dat het om betere wijnen gaat. Op beperkte schaal verkoopt Maart vanuit z'n wijnkelder een partijtje vrijn. "'t Is niet dat het winst op moet leve ren hoor; als het baten/lastenverhaal maar in evenwicht is, vind ik 't prima", laat hij daarbij weten, 't Blijft immers bovenal een hobby, weliswaar geprofes sionaliseerd, waarbij hij mensen die serieus geïnteresseerd zijn graag kennis wil laten maken met "goeie wijnen". En dat is dan ook het tweede waar Maart zijn kelder voor wil gebruiken: het organiseren van wijnproeverijen voor groepen, waarvoor inmiddels velen de weg weten te vinden naar Kloosters Winery, zoals Maart 't heeft genoemd. Hoewel de v«jnkelder aan meer personen plaats biedt, beperkt hij de omvang van groepen tot maximaal 50 deelnemers. Anders wordt 't teveel om nog te kunnen overzien. Het leukst vindt hij het om geïnteres seerd publiek te ontvangen, zodat er wat dieper op het vakgebied kan wor den ingegaan. Daarom informeert hij bij reservering vooraf ook in hoeverre de gasten bekend zijn met wijn en óf ze überhaupt wel eens een glas wijn drin ken. Afhankelijk daarvan stelt hij dan het programma samen, dat veelal uit tien verschillende wijnsoorten bestaat - vijf rood en vijf wit. Natuurlijk gieten deelnemers aan een wijnproeverij zich niet vol met tien glazen wijn op één avond, maar wordt er per wijnsoort slechts mondjesmaat geproefd en kan de 'mondinhoud' evt. worden geledigd in een daarvoor bestemd 'spuugbakje'. Tijdens de proeverijen wordt onder andere ingegaan op de kleur, geur, smaak en afdronk van de wijnen, waar bij aan de uiteenlopende wijnsoorten totaalscores worden toegekend; er wordt geraden naar het alcoholpercen tage én er wordt gewerkt met een zgn. aromacirkel, aan de hand waarvan ook degenen die niet zo thuis zijn in de wijn- wereld toch tot een aardige beschrijving van de wijnen kunnen komen. Zolang Maart nog aan de brandweer is verbonden, beperkt hij zich in principe tot één wijnproeverij per week, zo'n 25 tot 30 per jaar, voornamelijk in het vrin- "Kom trin Wie eenmaal binnen is. wordt ook vanaf de muur nog eens door Maart verwelkomd. Achterin de kelder een royale ruimte met tal van, lege, wijnvaten. Togen met gemetselde rollagen, sluitstenen en enkele voorzien van smeedijzeren hekken, vervolmaken het geheel. Nog zo'n sfeerx-ol hoekje, compleet mei muurschildering die Maart afbeeldt als aov^unili wijnboer terseizoen. Maar als hij zijn brandweer- taken heeft neergelegd en mogelijk over enige jaren ook het bedrijf aan z'n zoon heeft overgedaan, sluit hij niet uit dat er het hele jaar door wijnproeve rijen kunnen worden gearrangeerd. Wie interesse heeft of voor een groep een afspraak wil maken, kan con tact opnemen met Kloosters Winery, Stoofweg 4, 3253 MA Ouddorp, tel.: 0187-683704 of 06-53818656, fax: 0187- 683360.

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2005 | | pagina 25