\>A" STRUUK OiSTRUüK Hulptransporten naar Roemenië Watersporters in moeilijliheden innaard Mark Kern uit Middelharnis vangt als één van de weinige koks in Nederland op de Noordzee zijn eigen vis en serveert die 's avonds meteen in zijn restaurant l2C? chr. streekbiad op gereformeerde grondslag voor de zuid-hollandse en zeeuwse eilanden Drie christelijke organisaties helpen getrojfenen overstromingen Stichting Dorcas Hulp Nederland, stichting Hulpverlening Christe nen in Roemenië (HCR) en stich ting Hulp Oost-Europa (HOE) hebben besloten gezamenlijk geld in te zamelen voor de getroffenen van de watersnoodramp in Roeme nië. Begin volgende week zullen de eerste hulptransporten richting de overstroomde provincie Bacau ver trekken. De afgelopen dagen heeft de kust- wachtpost in de vuurtoren van Oud- dorp de reddingboten 'Griend' van Ouddorp en 'Christien' van Stel- lendam meerdere keren op moe ten piepen voor watersporters die zich in moeilijkheden bevonden. Er kan niet genoeg nadruk op worden gelegd, zo deelt de KNRM mee, dat ieder die zich het water op begeeft zich in de eerste plaats moet ver gewissen van de weersomstandig heden en de weersverwachtingen en in de tweede plaats ervoor moet zorgen uitsluitend te gaan varen als er aan boord goede apparatuur en kaarten aanwezig zijn. En wie het varen nog niet goed beheerst, moet niet ver het water op gaan. Welke jaarmarktbezoeker heeft DVD speler gewonnen? actief in beeld en geluid Knöps rg7SSp\ ^V^T Visser Visser MAKEiAARDIJ Taxatie nodtg? Bel om. (0187) 47 02 72 of (0187)68 45 45 SCHERPE TARIEVEN! Mark Kern, eigenaar van restaurant 'De Hooge Heerlijkheid' in Mid delharnis, is een uitzonderlijke chef-kok: hij vangt zijn eigen vis en ser veert die vervolgens kakelvers aan de klanten. Die vis is bovendien niet afkomstig uit netten die met een kloeke kotter door de Noordzee vcorden getrokken. Nee, Mark Kern bevestigt wat aas aan zijn hengel en vist van uit een boot, die hij ook nog eens zelf heeft gebouwd. Naar eigen zeggen zijn er weinig van zulke zelfredzame koks in Nederland. De andere is zijn collega Danny Noiet uit Yerseke. Met hem trekt Mark Kern geregeld de Noordzee op om, meestal recht boven scheepswrakken en tot op de centi meter nauwgezet navigerend, op zeebaars te vissen. Waarom doet hij dat eigenlijk? Is de visgroothandel niet goed genoeg? Een interview met een broodnuchtere, drukbezette doener. Kreken Couverts Genieten Nieuwe haat Michelinster Vrijdag 22 juli 2005 78e jaargang nr. 7424 %'^£^^^^^'''^f0^'- De Roemeense regering heeft vorige week de NAVO en de Europese Commissie om iiulp gevraagd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een financiële bijdrage gegeven via het Internationale Rode Kruis. De drie Nederlandse stichtingen verlenen hulp via Asociatia Betania, een werkstichting van HCR die zich richt op onder andere soci ale noodhulp, onderwijs, gezondheidszorg en jeugdzorg in het getroffen gebied, rond Bacau, de hoofdstad van de provincie. Dorcas zal maandag 25 juli allereerst een vrachtwagen met 100 m3 hulpgoederen van uit Andijk naar door de overstroming getrof fen gebieden in Roemenië sturen. Het gaat om dekens, kleren, schoenen, laarzen, keu- kengerei en toiletartikelen. Om ook structu reel bij te dragen aan wederopbouw, hebben de organisaties plannen om tevens financieel bij te dragen aan renovatie van gebouwen in het gebied. HCR vertrekt op maandag 25 juli met een vrachtwagen met 10 ton aardappelen en 10 ton kleding. Er staat 25 ton conserven klaar en die zullen in de loop van volgende week naar Roemenië vertrekken. Coördinator van Asociatia Betania is de Nederlander André Muit, die ook zitting heeft in het plaatselijke coördinatieteam voor de hulpverlening in Bacau. André Muit ontving onlangs nog een onderscheiding van de Roemeense President voor de maatschap pelijke bijdrage die Asociatia Betania levert aan het land. De watersnoodramp in Roemenië van de afgelopen dagen heeft aan 24 mensen het leven gekost. Bijna 14.000 huizen zijn onder water gelopen. Bijna 600 huizen zijn vol ledig verwoest en bijna 8000 andere zijn beschadigd. Er zijn 14.000 mensen geëvacu eerd. Bijna 90.000 ha land is ondergelopen, waardoor de oogst voor het komende seizoen verloren is. Er is behoefte aan tenten, regen kleding en voedsel. Giften kunnen o.v.v. 'Overstromingen Roe menië' overgemaakt worden naar stichting Hulpverlening Christenen in Roemenië, bankrekeningnummer 43.25.25.491; stich ting Dorcas, girorekening 222 en stichting Hulp Oost Europa, gironummer: 8887. De Griend werd dinsdag 19 juh om 14.30 uur gealarmeerd voor een open zeilboot met 4 personen aan boord, afkomstig uit Hendrik Ido Ambacht en onderweg van de Archipel naar Port Marina. Het scheepje kon op eigen kracht niet tegen de wind in varen. Door de rondvaartboot Gemini zijn de drie kinderen van boord gehaald. Vanaf de reddingboot werd een opstapper op het zeilbootje over gezet en werd met de kinderen naar Port Manna gevaren. De kinderen waren nat; en omdat één kind, een meisje van elf jaar, het erg koud had, werd voor de zekerheid een arts ter plaatse geroepen. Maar haar toestand bleek mee te vallen. Het zeilbootje werd door de Griend naar Port Marina gebracht. De red dingboot was om 16.10 uur weer klaar voor de volgende klus. Nog bezig met het schoonmaken van de boot kwam meteen de volgende melding binnen. Weer voor een open zeilboot, met 6 perso- In Herkingen werd op 9 juli jl. voor de 21e keer de Jaarmarkt gehouden. Deze dag was er één om niet gauw te vergeten. Het weer zat geweldig mee, hetgeen er toe leidde dat de markt massaal bezocht werd. Evenals vorig jaar was het een gezellige dag voor jong en oud. De Commissie Jaarmarkt wil iedereen bedanken die deze dag hun steentje hebben bijgedragen. Er ligt nog een DVD speler klaar voor de eigenaar van lotnummer 977. Wie dit num mer heeft, kan contact opnemen met C. Robijn, tel.: 0187-669592. COMBI r-Wnhtreal 31M, 10117) Ultllfn 6137)4 Ontdek t bij uw G2-dealcr o( (tijk nlvcrst op www.opel(ti«iiwi.nt Knöps BV - Langeweg 113 - 3245 KG - Sommelsdijk - 0187 476767 AkkcrdoQS BV - Kloosterwcg 2 - 4317 AL - Noofdgouwe - 0111 401347 MAKELAARDIJ Middelharnis B.V. Voor de koop of verkoop van uw woning Doetinchemsestraat 32-34, 3241 AA Middelharnis Tel. (0187)482606 REGISTERACCOUNTANTS BARENDRECHT'TEL 0180-642 UI MIDDELHARNIS'TEL.0187-617300 GOUDA'TEL. 0182-358 235 BARNEVELD* TEL. 0342-405 140 beëdigde/gecertificeerde PM makelaars/taxateurs nen aan boord, van de Brusselse scouting. De stalen vlet kon ter hoogte van boei GB 7 niet meer tegen de wind in naar Brouwersha ven varen. Ter plaatse werd het scheepje op sleeptouw genomen en naar de loswal van Brouwershaven gebracht. Met dit karwei was de reddingbootbemanning om 17.00 uur gereed. Vijf minuten later kwam echter kwam voor de Griend de derde melding van deze dag biimen, ook nu weer voor een open zeilboot, met twee opvarenden uit Krimpen aan den IJssel. Ook dit bootje kon op eigen kracht niet meer tegen de wind op tomen. Het huur- bootje uit Port Marina werd bij boei SP 37 op sleeptouw genomen en naar Port Marina gebracht. De volgende dag was de reddingboot 'Chris tien' uit Stellendam aan de beurt. De beman ning werd om 6.50 uur opgepiept door de kustwacht te Ouddorp voor een Duits zeil jacht met 4 personen aan boord, dat in de problemen was geraakt, ongeveer 6 mijl ten westen van Brammetje. Het schip had een motorstoring en de bemanning was niet in staat op de zeilen naar binnen te varen. Een maal ter plekke werd een opstapper van de reddingboot overgezet op het jacht. Die heeft de fok gehesen, waarna het jacht op de zei len het Süjkgat is binnengelopen. Toen daar de zeegang wat rustiger was kon het Duitse scheepje op sleeptouw worden genomen naar Stellendam, waar het werd afgemeerd aan de drijvende steiger in de buitenhaven. 'Verser kun je het bij mij niet l(rijgen' Door Gert van Engelen Aan een tafeltje bij het raam, roerend in zijn koffie, zit Mark Kern (1971): zwarte krul len, sportief overhemd. Hij kijkt enigszins rusteloos uit over de stille Voorstraat, mid den in de oude dorpskern van Middelhar nis. Hier, in vijf gerestaureerde panden, is het restaurant gevestigd dat zijn vader John Kern in 1969 begon. Vanuit de keuken klinkt kokslawaai: pannen die te voorschijn worden gehaald, messen die snijden. Aan een tafel in het grand café poetst een per soneelslid het tafelzilver. Het zijn rituelen die verraden waarom Mark Kern een beetje gejaagd is: het is bijna vijf uur, hij hoort te gaan koken. Straks barst de drukte los die hongerige mensen veroorzaken. Mark Kern is chef-kok, maar maalt niet zo om deze gewichtige titel. Hij is te aards om zich er op voor te laten staan. Chef-kok, patron-cuisinier? - het mocht wat. Hij is er "ingerold", door zijn vader bij te staan als keukenhulp; daar komt het op neer. Dertien jaar geleden deed hij zo de eerste vakkennis op. Maar het was niet alleen zijn vader die hem kneedde in de kookkunst. Mark Kern volgde, na in Hellevoetsluis het VWO te hebben doorlopen, diverse horeca-opleidin- gen en liep stages bij andere restaurantkoks. Inmiddels heeft hij 'De Hooge Heerlijkheid' van zijn vader overgenomen, al is deze daar mee niet uit het zicht verdwenen. "Af en toe helpt hij nog in de keuken en in de bedie ning", zegt de zoon. Maar het gaat in dit verhaal niet over for nuizen en cuUnaire behoorlijkheden. Hoofd moot is het vissen; die niet-aflatende passie die Mark Kern, een geboren Middelhamis- ser, ertoe brengt om voor zijn restaurant zijn eigen vis te vangen. Zoiets is exceptioneel, in elk opzicht. Kern vertelt dat hij al vist vanaf zijn zeven de. "Gewoon, met een hengel. In de haven of de kreek." Zo rond zijn 22e promoveerde hij zichzelf naar de Noordzee. Hij had een bootje gekocht, van vijf meter, waarmee hij het Haringvliet verliet, om op zee eens andere vissoorten te kunnen vangen. Dat is uiteindelijk vooral de zeebaars geworden. Ten eerste omdat hij er op mag vissen, maar bovenal omdat het "de lekkerste vis is die er is", samen met de tarbot. "Het zijn luxe, heerlijke vissen." Hij is iruniddels in de dertig. Hij is getrouwd, de verantwoordelijkheden zijn zwaarder geworden, vijf man personeel loopt rond in 'De Hooge Heerlijkheid'. Maar het vissen begeestert Mark Kern nog altijd in dezelfde mate. Ouder worden heeft de passie niet verflauwd. Wat trekt hem toch in het vissen? En waarom de zee? Kern haalt de schouders op. Hij houdt niet zo van uitweiden. Hij houdt zijn antwoorden bij voorkeur kort, in staccato. "Omdat ik het leuk vind", reageert hij. "Vissen is mijn hobby. U zult uw eigen hobby ook interes sant vinden. Ik vind vissen fantastisch." Probeer het eens béter te verwoorden. "Het is zo moeilijk te zeggen. Het is de rust op zee, die kale, wijde vlakte om je heen. En het is de spanning, het zoeken van de vis, de jacht erop. Het gebeurt wel eens dat ik 120 miles moet varen om zeebaars te vinden." Normaal gaat Mark Kern er eenmaal per week op uit, en enkele keer vaker. Eerste voorwaarde is dat het gunstig weer is, twee derat hij zich vrij kan maken. Zit dit alle maal mee, dan start hij bij het eerste Hcht, om een uur of vier, vijf, de boot en vaart hij verwachtingsvol de Noordzee op. Halver wege de middag moet hij alweer terugkeren. "Om te badderen", waarmee hij douchen bedoelt, en om tegen vier, vijf uur voor het fornuis te gaan staan, voor de tientallen couverts die moeten worden klaargemaakt. Meer vaartochten zitten er niet in, althans niet elke dag, want de visdagen zijn lang en hchamelijk slopend. "Als je zoiets elke dag zou doen, houd je het niet vol." Hij vangt "geen bergen vis". Maar het gaat hem ook niet om de hoeveelheden. Eerst en vooral wil hij zijn gasten "superverse" vis voor kunnen zetten. Vis die lang goed blijft, en niet meteen in de diepvries hoeft te wor den gelegd - altijd een veeg teken. "Verser kun je het bij mij niet krijgen." Het zit hem ook niet altijd mee. Hij trekt wehswaar de Noordzee op met de opzet vis te vangen, maar "het komt voor dat ik niets vang, dat gebeurt ook". "Ze moeten maar willen bijten. Als ze er geen zin in hebben, lukt het echt niet." Hij vist met een ordinaire hengel; dat verkleint de vangsten ook al. "Netten? Dat doet de beroepsvaart." En hij vist hoofdzakelijk op zeebaars. De zeebaars is een roofvis, "een slimme, schuwe vis" volgens Mark Kern, die zich in tegensteUing tot bijvoorbeeld de kabeljauw "niet makke lijk laat vangen". Kabeljauw is dom. "Je vangt dus niet zomaar zeebaars", wil hij maar zeggen. "Het is niet zo, dat als je een bootje koopt en erop uit gaat, de zeebaars jou tegemoet zwemt. Op zeebaars vissen vergt enige jaren van oefenen." Zeebaars, hcht hij toe, bevindt zich meestal in de buurt van obstakels, scheepswrakken bij voorbeeld. Mark Kern heeft die plekken in zijn hoofd zitten. Maar het irritante is dat de zeebaars daar niet voortdurend is te vinden. "Soms zitten ze er niet. Het is continue zoe ken." Negen kilo kan een volwassen zeebaars Mark Kern in de keuken van 'De Hooge Heerlijkheid': "ik zou wel een Michelinster willen hebben, ja". (Foto: Gen van Engelen) Mark Kern tijdens een vistocht, met dit keer niet een zeebaars, maar een kabeljauw. Binnenkort hoopt hij zijn vistochten te hervatten. (Fnla „it privé-bezil familie Kern] wegen, soms meer. Kern fileert de vis in zijn restaurant en serveert haar aan de klanten. Die versheid wordt zeer gewaardeerd. Op een website voor restaurants heeft ene 'MJ' op 23 april 2002 over Mark Kern genoteerd: "De chef-kok is een fanatieke sportvisser en bood ons de keuze uit de vangst van gisteren. Zelden van zo'n zuivere en verse kabeljauwsmaak mogen genieten. Helemaal zoals ik het me voorstelde, vulde hij de 'carte blanche' in. Eenvoudig gepocheerd, een beurre blanc op basis van het vocht van de reuzemoot kabeljauw, wat lamsoren en asperges." Kern beaamt het desgevraagd: het is inder daad uitzonderlijk dat een kok de eigen vis vangt en zijn gasten laat meegenieten van zijn passie. "Ik ken er niet meer die dat doen", zegt hij, een uitzondering makend voor collega Danny NoIet uit Yerseke. Die vergezelt hem wel eens op de vaartochten, zoals Kern ook soms andere coUega-koks uitnodigt om mee te varen, zoals Cas Spij kers. Maar er een gewoonte van maken om als kok de zee op te trekken - dat doen alleen Kern en Nolet. Het gaat bij Mark Kern nog verder. Zozeer waren klanten geïmponeerd door de vers heid van zijn vis, dat zij hem aan tafel of door de telefoon vroegen of zij stukken ver se vis bij hem konden kopen voor hun eigen maaltijden. "Toen heb ik maar besloten om visboer te worden. Ik redeneerde: ik heb de ruimte, de koelcellen en de mensen om vis te snijden, ik begin gewoon een winkel." Zo opende hij enkele jaren geleden aan de ach terkant van zijn restaurant die bescheiden viswinkel, waar klanten stukjes paling, zalm of sliptongetjes of tarbot kunnen kopen. Het was een succes, en dat is het nog steeds. "Eerst was ik maar één dag per week open, nu drie dagen per week." Hem moet nu iets van het hart. Hij heeft al eenjaar niet gevaren. In die periode bouwde hij een boot, die nu bijna klaar is. Er bleef eenvoudigweg geen tijd over om te vissen. Zoals hij verzucht: "De kan moeilijk een boot bouwen, een restaurant runnen en ook nog eens lekker gaan vissen. Ik maak toch al gauw weken van tachtig uur." Binnenkort neemt hij de boot, die nog naamloos is, in gebmik en kan hij weer naar zeebaars speuren. Je vangt eigen vis en je bouw ook je eigen boot, moeten we begrijpen? Hoe kom je aan die kennis? Mark Kern glimlacht minzaam, alsof hij wil uitdrukken dat het zo bijzonder nu ook niet is om een eigen boot te maken. "Als ik iets wil", luidt zijn nuchtere verklaring, "doe ik dat. Misschien is dit wel heel direct gezegd, maar ik vind: Bijna iedereen kan bijna alles. Je moet er alleen aan beginnen. Ik heb," vult hij verrassend aan, "ook surfplanken gemaaJct. Al toen ik veertien was. De kocht een naaimachine, en toen kon ik surfzeilen maken. De denk dat ik zo'n veertig surfplan ken heb gemaakt. Ja, ik ben heel divers. De kan koken, surfzeilen maken en bootjes bouwen." Kern werd min of meer gedwongen zelf een boot te vervaardigen. Zijn vorige boot, kant en klaar gekocht, kreeg midden op zee een grote scheur. "De dacht: 'Dat wil ik niet meer hebben.' De wil geen onbetrouwbare boot meet, ik ga er zelf een bouwen. Dan weet ik waar ik in vaar." Twaalf meter lang is zijn nieuwe aanwinst en opgebouwd uit cederhout en epoxy, een kunsthars. Kern, in vaktermen sprekend: "De manier van bouwen die ik heb toege past, heet wood-core. Ik heb de boot, samen met vriend en interieurbouwer Rik Verlaat, nagebouwd van een tekening; dat scheelde in de kosten. Het is een Van der Stadt- model, genoemd naar een gerenommeerd bedrijf dat bootjes ontwerpt." Trots voegt hij toe: "Wat ik heb gemaakt, is niet te koop." Hij is de schroeven aan het testen. Zodra dat is afgerond, vaart hij "zo gauw mogelijk" uit, om weer te kunnen vissen. U zet uw klanten graag hyperverse vis voor, maar u heeft eenjaar niet gevist, zo blijkt. Waar heeft u dan al die tijd de vis vandaan gehaald? Oh, maar dat is makkelijk te verklaren, beduidt Kern. "In Stellendam, bij vishandel Matthijs Jansen." Eén kwestie wordt nog aangeraakt: de Michelinster die 'De Hooge Heerlijkheid' nog had in de tijd dat de vader van Mark Kern het restaurant bestierde. Michelin- sterren zeg maar een ridderorde voor koks, de hoogste eer die hen kan toevallen - worden op Goeree-Overflakkee niet vlot uitgereikt. Klaarblijkelijk weten de koks op het eiland de Michelinspecteurs niet afdoende te behagen met hun vakmanschap. Des te opmerkelijker is het dat 'De Hooge Heerlijkheid' bijna twintig jaar geleden zo'n felbegeerde ster won, de enige ooit op Goeree-Overvlakkee. Maar ook al weer lang heeft het restaurant er geen meer. Wat is er gebeurd? Mark Kern proeft zijn woorden. Onlangs is een Michelinspecteur op bezoek geweest. Hij wil deze man niet nodeloos ontregelen. "Op de een of andere manier zijn we des tijds die ster kwijtgeraakt. Hoe - daar heb ben wij zo onze gedachten over; ik laat me er niet over uit. Wat telt is dat we de ster na twee jaar weer terugkregen en dat ze 'm na twee jaar wéér afnamen. Dat kunnen ze niet maken. Dan maak je iemand kapot. Maar we zijn er overheen gekomen en we hebben het nu heerlijk druk in het restaurant." Een Michelinster kan tegen een restaurant werken, weet Kern. "Een ster kan drem pelvrees veroorzaken. Dan durven mensen niet binnen te komen, omdat ze denken dat je duurt bent." Het is 'De Hooge Heerlijk heid' ook overkomen. "Het praatje gaat dat wij erg duur zijn. Maar dat klopt niet. Dat is de nasleep van die ster. Jarenlang zijn onze prijzen vrijwel gelijk gebleven, terwijl de prijzen elders in eetcafés en brasserieën omhoogschoten. Onze prijzen zijn bewust lager gehouden en toch hebben we constant superkwaliteit geboden. Daar hebben we niet op beknibbelt. Want wij weten: kwali teit wint altijd." Maar de hamvraag is, meneer Kern: wilt u nu een Michelinster of niet? Hij knikt. "De zou 'm wel willen hebben, ja. De weet dat ik het (koken op Michelin- niveau) makkelijk kan. Ik zou er wel voor willen gaan. Maar door wat er is gebeurd, heb ik er gemengde gevoelens over. Dat weet die meneer van Michelin; dat heb ik hem verteld." Als u een ster krijgt toegewezen, veroorzaakt dat weer drempelvrees. Daar is Mark Kern niet bang voor. "Ik denk dat de mensen al gewend zijn, dat ze ondanks de ster zullen blijven komen."

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2005 | | pagina 1