Fruitig accent in brood zorgt voor feeststemming pimpernel "'^S""" jsêfMf^^^^ihm W. P. WITTE prettige feestdagen en een heel voorspoedig 9C I nieuwjaar... C. J. F. Breen e Mersfda^en en een gezond en voorspoedig 2005 fa. J. Grinwis en Zn. Pmttig^ Fa. J. van Wijk EIIAtlDBI-raEtJWS Gelukkig 2005 ^a^-^iif^vtcC „0^f€n^ prettige Kerstdagen en een voorspoedig 2005 gezegende Kerstdagen en een voorspoedig 2005 De Stichting Koninklijl(e Fanfare „Apollo" Vruchtenbrood vooral vreugdebrood Met de feestdagen in het verschiet, kopen bakkers massaal vruchten, noten en spijs in. Want of het nu gaat om Kerstmis of om andere feestdagen, er moet feestbrood worden gebakken. Brood en feest vormen een traditionele combinatie. Het deeg voor het brood dat dan wordt gebakken, wordt gevuld met vruchten, vaak versierd met noten en bestrooid met suiker. Waar komt het gebruik vandaan om deeg te vullen met vruchten, noten of een een mengsel daarvan? Een ode aan de vruchtbaar heid? Het opmaken van een 'restje' gedroogde druiven? Of gewoon uit lou ter lekkere luxe? De lezingen erover verschillen. Wel is bekend dat het ver mengen van de oogst van bomen en struiken met de opbrengst van de graanakker oeroud is. Brood of gebak? Verschil tussen krent en rozijn Andere landen en culturen Rozijnenbroodtosti met banaan RIVAL-GRINWIS v.o.f. Deuren Kastenbedrijf voor het jaar 2005 heel veel geluk en voorspoed Zuid Zijde Haven 7, Goedereede, tel. (0187) 49 99 30 Qeztgmdt kerstdagen en (^eCu/^ ^euzüjaar toegewenst Hoveniershedrijf B. Temmink een fijne Kerst en een goed 200^ toe. Hoveniersbedrijf B. Temmink Directie en medewerkers wensen alle relaties, familie en vriencien Woningbouwvereniging Beter Wonen Goedereede |^-^^*^s^ ^^-^"^^>^ ^.-^ Bestuur, Raad van Commissarissen en personeel wensen tiuurders en leden goede feestdagen en een voorspoedig 2005 Kapsaion De Spiegel Prettige Kerstdagen Gezegende Kerstdagen een voorspoedig 2005 Breenstraat 21, GOEDEREEDE Wij wensen u prettige 'i^rstdagen en een Voorspoedig 9{k-uzüjaar Landbouw-Loonbedrijf wenst familie, vrienden en klanten Zuid-Havendijk 2, 3252 LW Goedereede, telefoon (0187) 491229 Wij wensen iedereen toe namens liet hele CoopCompact team! Doelvweg 2 - Goedereede lekker dichtbij! De GRATIS I CoopClubCard... voor meer voordeel en extreem hoge kortingen! De ciubCard voordelen op een rijtje: VISKOTTERTUIGAGE GAS - WATER - WARMTE wenst familie, vrienden en clientèle te Goedereede Prettige feestdagen Voorspoedig nieuwjaar PAGINA 6 WOENSDAG 22 DECEMBER 2004 Vooral bij feestelijke gelegenheden vond men gewoon brood te gewoon en verrijkte de bakker het deeg met krenten, rozijnen en ander gedroogd fruit. Vaak wordt daar nog een extra, mierzoete vulling van gemalen amandelen - in feite ook 'vruchten' van de notenboom - aan toegevoegd in de vorm van een rol spijs. De krenten en rozijnen zorgen dan juist voor het verfrissende accent van wege de zuren die in de gedroogde druifjes zijn opgeslagen. Volgens Johan de Bruijn van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft de toepas sing van vruchten in brood te maken met de conservering van fruit in vroeger tijden. "Bijvoorbeeld in paasbrood werd fruit ver werkt dat over was gebleven van de winter voorraad. Dan waren de potten weer leeg." Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw waren het indrogen en het versuikeren van fruit een veel beproefde conserveringsrae- thoden. Indroging was in vroeger eeuwen zelfs de belangrijkste bewaarmethode van fruit. Het voegen van vruchten bij het deeg brengt deze broden dichter bij gebak en cake. Sne den vruchtenbrood worden dan ook vaak bij een feestelijke koffietafel, als tussendoortje öf 's middags tijdens de 'tea' geserveerd. We zien ze bij hoogtijdagen in alle streken van ons land op tafel verschijnen, de kren- tenweggen, zoete broeders, krentenkaters en rozijnenbroden. En miniatuurversies als koffiebroodjes of muffins? Mag je deze knipogen naar gebak nog wel broodjes noemen? En wat te denken van onze oliebol? Niet alleen in Nederland, ook in andere landen is het toevoegen van gedroogde appeltjes, abrikozen, cranberries, dadels en vijgen een goed gebruik in vreug devolle tijden. Altijd in gedroogde vorm, anders zou het deeg te nat worden en niet willen rijzen. Wel moeten de vruchten eerst eventjes geweld worden in water, anders krijg je een te droog vruchtenbrood. Het weken luistert nog nauw ook. Het mag niet te lang en niet te warm, want dan worden de vruchtwandjes slap. Het deeg krijgt dan vlekken en de sui kers en zuren ontsnappen aan het vrachtje. Suikers en zuren maken het deeg minder soepel en elastisch. Bovendien bevat fruit natuurlijke stoffen die het rijsproces rem men. Vaklui zeggen dat 'de balans in de receptuur' heel nauw luistert. Het deeg mag niet te klef worden anders ontstaat er een brood dat in je mond al snel weer een deeg bal wordt. Een goed vruchtenbrood moet veerkracht hebben. Het moet mooi glanzen na het bakken en het mag, na afkoeling, met poedersuiker worden bestrooid. Maar is hel nu brood of gebak? Bij bakkers valt alles waarin gist het rijsproces verzorgt, onder de noemer brood. Vruchtenbroden in het noorden verschillen van die bezuiden de grote rivieren. In hel noorden en het oosten bakken de bakkers ze vaker met krenten en in het zuiden komen er juist rozijnen aan te pas. Tussen krenten en rozijnen bestaat een aanzienlijk verschil. Krenten zijn gedroogde vruchtjes van de wijnstok. Aan deze stokken van hel ras Rai sin de Corinthe (druiven van Korinthc) groeien kleine, wat stugge druifjes. Ons woord krent is afgeleid van Korinthc. De krent verschilt duidelijk van de rozijn. Zijn smaak is droger en zuurder en de kleur gaal naar zwart. Ze worden vooral verb()uw<l in Griekenland en verder in Californië en Aus tralië. Het suikergehalte is zestig procent, lir bestaan ook krenten van de krcntenboinn. Dit zijn kleine struikachtigc bomen waaraan de krenten groeien. Deze krenlcnboMicii komen veel voor in Drenthe waar de kunli-ii na de oogst worden gedroogd en vi-rkochl. Rozijnen zijn afkomstig van verschillende druivensoorten uit Zuid-Europa, Turkije en Caüfomië. De kleur varieert van liclil j'ccl (van gedroogde witte druiven) lol diep paarsblauw en bruin (voor de blauwe pillozc druiven). Een heel bekende soori is de Siilla narozijn die van de gelijknamige pil loze druif wordt gemaakt. Ook rozijnen hebben een hoog suikergehalte van meer dan zeslig procent. In Nederlands vruchtenbrood worden hoofd zakelijk krenten en rozijnen verwerkt. Van oorsprong werden ze hoofdzakelijk gebak ken voor hoogtijdagen. Of het nu ging om kermis of kraamvisite, een doop- of huwe lijksfeest, het was vrijwel altijd het krenten brood dal dan cadeau werd gedaan en werd gegeten. Zo werd de langwerpige krcnlcn- wegge geschonken aan de kraamvrouw om hel haar mogelijk te maken de visite Ie Irak leren. Krentenbrood vervulde vroeger de functie die gebak tegenwoordig heeft. In sommige streken van ons land bestaan deze gebruiken nog steeds. Inmiddels is vruchlenbrood al lang niet meer voorbehouden aan feestelijke momenten. Krenten- of rozijnenbrood kun je 'gewoon' bij de meeste supermarkten en bij veel war me bakkers vinden. En krentenbollen? Die zijn dag in dag uil vers gebakken verkrijg baar. Op sommige mooie uilvindingen hebben soms meerdere landen patent, maar dat wil len we meestal niel weten. Laten we het er op houden dal onze oude en nieuwe Europe se buren vruchlenbrood misschien in dezelf de periode hebben 'ontdekt'. Of herontdekt. WanI niets reisi zo snel als recepten. Hoe veel broden uit buurlanden hebben wij de laalsle jaren niel omarmd? De lingelseti en de Ieren hebben een rijke Iradilie ii] hel bakken van vruchtenbroden en broodjes zoals plum bread, barm brack - (•(■11 Iers soort vruchtenbrood - en bara brith rriel krenten. Bara is het oude Keltische woord voor brood en brith betekent gevlekt. Je komt deze vruchtenbroden legen in Wales. De Amerikanen hebben de vruchtenbroden uit Engeland en Ierland weer overgenomen van de emigranten. Soms worden de vruchtenbroden daar ge roosterd en bestreken met gezouten boter. De Duitsers hebben ook geweldige 'Stol len' en andere lekkere, regionale krenten- en rozijnenbroden. De Italianen hebben de panettone. Het is gevuld met krenten, rozij nen en fijngesneden gekonfijte sinaasap pel- en citroenschil. Het brood is van oor sprong een specialiteit uit Milaan. Met de kerstdagen is panettone, feestelijk verpakt in cellofaan en met linten eromheen, te koop in menige Italiaanse en (nu ook) Nederlandse delicatessenwinkel. De hoge, cilindrische vorm is karakteristiek voor dit brood, evenals de fijne, luchtige structuur. Een panettone kan het beste, in plakken gesneden als cake, worden gegeten. De Nederlandse bakkers laten zich weer inspireren door hun collega's in het buiten land. Behalve de hartige Italiaanse broden met olijven en (zongedroogde) tomaten - immers ook vruchten - komen nu ook hun zoete vruchtenbroden in beeld. Er zijn ook bakkers die tutti frutti gebruiken. Dat is een mengsel van gedroogd en wat gekonfijt fruit, bestaande uit gedroogde appeltjes, peertjes, pruimen, abrikozen en perziken. Via Turkse en Marokkaanse bakkers zijn we ook in aanraking gekomen met broodjes en koekjes waarin dadels, vijgen en gema len noten zijn verwerkt. In Den Haag ken nen ze een lokale lekkernij, bestaande uit een plat brood met in het midden een span nende, kruidige, zoete vruchtenvulling, genaamd de Haagse kakker. Heerlijk. Alleen... panettone klinkt lekkerder. Een lekker warm hapje voor extra energie: neem voor 2 personen 2 sneetjes rozijnen brood en besmeer ze met in totaal 1 eetlepel verse roomkaas (light) en druppel dan over elk sneetje 1 theelepel vloeibare honing. Snijd 1/2 banaan in plakjes en verdeel de plakjes over 1 sneetje. Leg het andere sneet je er met de besmeerde kant naar beneden op. Bak de tosti in een tostiapparaat mooi bruin. Snijd de tosti schuin lioormidden. Bereidingstijd: ca. 6 minuten. tuinontwerpburo hoveniersbedhjf bv Gespecialiseerd in hout, l<unststofen aluminium. binnendeuren buitendeuren draaikiep raamkozijnen schuifpuien garagedeuren schuifdeurkasten Selekt dealer Novoferm garagedeuren Provlnclaleweg 10a, ln(dustrleterreln Westerloo, 3252 LR Goedereede Tel. (0187) 49 28 00 Fax (0187) 49 26 22 Wij danken de vele clientèle die het afgelopen jaar ons het vertrouwen hebben gegeven en wensen iedereen Familie, vrienden en bekenden Hongaarseplein 15, 3252 AR Goedereede wenst iedereen Nieuwstraat 17, 3252 BG Goedereede Tel. (0187) 49 36 23 TOT OP DE MILLIMETER GOED IN: KUNSTSTOF (kozijnen deuren) GLASCENTRALE GEREEDSCHAPPEN BOUWPRODUCTEN ""10'" Werkplaats Showroom Provincialeweg 14 3252 LR Goedereede Tel. (0187)49 26 48 Fax (0187) 49 26 53 Het bestuur wenst u en een Natasja van Heest Zuidzijde Haven 17, 3252 BZ Goedereede Tel. (0187149 11 07 Familie, vrienden en bekenden N.Z. Haven 1 3252 BH Goedereede ''S» Extreem hoge kortingen op speciaal voor CoopClubCard houders geselecteerde artikelen. Één keer per jaar gratis I boodschappenpakket bij minimale besteding. Provincialeweg 10 3252 LR Goedereede Tel. (0187) 49 22 24, b.g.g. 49 13 55 Fax (0187) 49 33 90 NEFIT J> E A L E R. wenst zijn medewerkers, sponsors en de bevolking van de gemeente Goedereede en een »^JtA&.>>t.k ■<-**-«

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2004 | | pagina 30