Qeef om
vrijheid
GEZOND WEL
Sla op brood of brood op sla?
Doortimmerde kinderwerktafel
Ondernemers
gedrag
Epilepsie:
RDW geeft 500.000ste kenteken
voor aanhangwagens uit
beïnvloedt tempo
energiebesparing
glastuinbouw
Modernisering AWBZ, vraaggestuurd
en cliëntgericht: U een zorg
Onverslijtbaar meubel voor spelen en knutselen
Aanvragen voor 1 september 2003
020 626 44 36
www.arwne$l^iïi
giro 454000
N
H.
H
N
H
H
N
H
N
H
H
H
N
H
H
H
H
N
H
H
N
N
H
H
H
N
N
N
H
N
H
H
H
N
H
N
H
H
H
H
N
N
H
H
N
H
H
H
H
N
H
N
H
H
H
H
EIIAttD^-niEUWS
soms ben je er
even niet bij
^1
WVWEGEH Redameborden-Autobelettering-Spandoeken-enz...
Extra kerkdiensten
Ger. Gemeenten
AWBZ-gefinancierde zorg
Hoe loopt die procedure?
Toekenningsbeschikking
'Consulenten indicatiestelling
zorgtoewijzing'
ondersteunen!
NEDERLANDSE
KANKERBESTRIJDING
Giro 26000
Wat was er eerder? Brood op sla
of sla op brood? Waarschijnlijk
het eerste. In de Franse keuken is
het gebruik van gebakken brood
blokjes - croutons - op sla al heel
lang bekend.
fPAGINA4
VRLIDAG 1 AUGUSTUS 2003
Basisschoolkinderen vergen veel van de
meubels in huis. Het ene moment zoeken ze
een rustig plekje om te lezen, te leren of een
computerspelletje te spelen, dan weer slaan
ze aan het knutselen en knippen met allerlei
kleur, plak en timmerwerk. Ouders komen
dan ogen te kort. Want voor je er erg in hebt,
zijn je meubels onherstelbaar beschadigd.
Op school wordt vaak geknutseld aan spe
ciale werktafels. Op basis daarvan ontwik
kelde schoolinrichter Woody een ideale
oplossing voor thuis: de Woody junior. Een
robuuste werktafel waaraan kinderen naar
hartelust kunnen knutselen en hun speelgoed
of gereedschap een plaatsje kunnen geven.
De figuurzaag in je eettafel, de handboor
door je keukenblok, verf- en lijmvlekken op
je bureaublad, spijkers in je designkastje.
Knutselende kinderen kunnen zo hun sporen
op je meubilair achterlaten. Toch laat je ze
het liefst lekker hun gang gaan. Want knut
selen stimuleert de creativiteit en oefent de
motoriek. Daarmee leggen ze spelenderwijs
de basis voor vakmanschap later. Op school
wordt geknutseld aan speciale werktafels.
Robuust en qua formaat aangepast aan de
maten van het kind. Dankzij schoolinrichter
Woody kunnen uw kinderen er zich nu ook
thuis mee vermaken.
Multifunctioneel
De Woody Junior is een werktafel waaraan
kinderen naar hartelust kunnen schaven,
zagen, spijkeren, knutselen, plakken, maar
ook heerlijk kunnen spelen. Het werkblad is
90 cm. lang en 50 cm. breed. De hoogte kan
worden ingesteld op 60 en 80 cm. Afge
stemd dus op de lengte van kinderen van
zo'n 4 tot 12 jaar. De Woody junior is uitge
rust met een bankschroef, een brede lade,
een gatenladder met verstelbare bankhaak
als aanslag voor het werkstuk in de bank
schroef, een opbergplank en een handige
gleuf in het werkblad met een omkeerbaar
bakje voor het bij de hand houden of weg
bergen van klein gereedschap of speelgoed.
Zo gaan knutselen en spelen, ontspannen en
leren handzaam samen aan één multifunctio
nele kinderwerktafel.
Doordacht
'De Woody Junior is een doortimmerd kin-
dermeubel', beaamt mevrouw Harriet Cox
uit Eindhoven. 'Ik herkende deze werktafel
meteen, want onze Yara van 4 heeft er één
op school staan. Ze timmeren er naar harte
lust op, kunnen blaadjes vouwen en plakken,
verven, kliederen met water en ga zo maar
door. Ik ben blij dat we nu ook thuis
zo'n zelfde onverslijtbaar knutsel-
hoekje hebben. Dat scheelt een hoop
rommel. En, niet alleen de kinderen
timmeren en spijkeren er nu lustig op
los, ook mijn man leent de Woody
Junior wel eens voor een klusje in
huis.'
^s Onverslijtbaar
De Woody Junior serie kinderwerk
tafels maken deel uit van een uitge-
y breid programma werkbanken voor
de professional en doe-het-zelver. Er
is keuze uit twee modellen: Woody
Standaard, met platte lade onder het
werkblad voor 99,- en Woody
Deluxe met twee robuuste diepe
schuifladen voor het opbergen van
heel wat speelgoed of gereedschap,
voor 125,-. De werkbankjes zijn
vervaardigd uit duurzaam, milieuver
antwoord geproduceerd hardhout.
Een Woody werkbank is dan ook
praktisch onversUjtbaar en wordt met
een vol jaar garantie op constructie
fouten als zelfbouwpakket geleverd.
Onder meer verkrijgbaar bij bouw
markten en doe-het-zelf speciaalza
ken. Kijk voor meer informatie en
verkoopadressen op www.woody-
werkbank.nl of bel 0493 - 670506.
Nationaal Epilepsie Fonds
De Macht van het Kleine
Word donateur giro 222111
1 op de 150 mensen heeft epilepsie. Soms zijn zij 'er even niet
bij'. Er vallen gaten in hun leven. Het Nationaal Epilepsie Fonds
helpt deze mensen. Helpt u mee? Er is nog zoveel te doen.
Vragen over epilepsie? 0900-821 2411
0,10 per minuut)
Postbus 270 3990 GB Houten www.epilepsie.nl
ZOETERMEER - De RDW heeft het
500.000ste kentekenbewijs voor aan
hangwagens en opleggers uitgegeven.
Voor de oplegger J.M.R. City Cargo
met kenteken OG-27-NN nam direc
teur A. Boomgaards van J.M.R. Tra
ding uit Ridderkerk het kentekenbe
wijs in ontvangst. Voor 1 september
2003 moeten alle 740.000 Nederlandse
aanhangwagens en opleggers die bela
den zwaarder mogen zijn dan 750 kg
op de openbare weg een eigen kente
kenbewijs en kentekenplaat hebben.
Eigenaren van aanhangwagens hebben tot 1
september 2003 de tijd om op het postkan
toor met het registratiebewijs een kenteken
bewijs aan te vragen. Zo'n aanvraag kost 15
euro. Bij een goede aanvraag krijgt de aan
vrager binnen drie weken het kentekenbe
wijs thuisgestuurd. Na die datum kan de
eigenaar alleen na een keuring een enteken-
bewijs verkrijgen. Die kost, afhankelijk van
het type aanhangwagens, minstens 150 euro.
De RDW adviseert eigenaren/houders van
aanhangwagens en opleggers nog vóór de
vakantie een aanvraag in te dienen.
J.M.R. Trading uit Ridderkerk importeert
assen uit de Verenigde Staten. Daarmee
assembleert het zelf BE-opleggers en kam-
peeropleggers, maar levert ze ook aan ande
re partijen. De City Cargo, waarvoor het
500.000ste kentekenbewijs is afgegeven, is
een bijzonder oplegger vanwege de elektri
sche rem, waarvoor J.M.R. een Europese
typegoedkeuring heeft. 'Het is heel aardig
dat juist deze oplegger dit bijzondere kente
kenbewijs krijgt', meent directeur Boom
gaards.
Niet alleen in de transport- en automotive-
sector, maar ook in andere sectoren hebben
tienduizenden ondernemingen te maken met
de verplichte kentekenregistratie voor aan
hangwagens en opleggers. De nieuwe regel
geving geldt voor alle aanhangwagens en
opleggers met een toegestane maximum
massa van meer dan 750 kg. Denk daarbij
ook aan de duizenden marktkoopwagens,
kleinere aanhangwagens, boedelbakken,
autotrailers, paardentrailers, kermis- en cir-
cuswagens enzovoorts.
De RDW denkt dat het aantal van 740.000
geregistreerde aanhangwagens en opleggers
binnen bereik is. 'Hoewel exacte gegevens
ontbreken, hebben we het idee dat de eige
naren nu wel op de hoogte zijn van de nieu
we regels',
zegt Johan Hakkenberg, algemeen directeur
van de RDW. 'Alleen de laatste stap naar het
postkantoor moet nog genomen worden. De
meeste eigenaren van caravans hebben nu
een kentekenbewijs aangevraagd. De meeste
zorgen
maak ik me om de zakelijke markt. Voor
transportbedrijven en mkb-bedrijven heeft
het ook meer consequenties als ze niet op
tijd een kentekenbewijs aangevraagd heb
ben. Zorg dus datje er op tijd bij bent.'
Meer informatie
Eigenaren van aanhangwagens kunnen voor
meer informatie terecht op de internetpagina
van de RDW, www.rdw.nl. Op een apart
gedeelte worden alle details van de verplich-
- te kentekenregistratie uitgelegd. Bij het
postkantoor en ANWB-verkoopppunten is
de brochure 'Wat er ook aan de haak
hangt...' te verkrijgen. Telefonisch is infor
matie beschikbaar via de Klantenservice van
de RDW, telef. 0900 07 39, euro 0,10 p/m).
Het energieverbruik per eenheid pro
duct in de glastuinbouw is de afgelo
pen jaren sterk teruggelopen. Tïissen
1980 en 2000 werd een reductie
bereikt van 44%. In de Meerjarenaf
spraak Energiebesparing was een
doelstelling van 50% overeengeko
men. Bij voortzetting van de huidige
trend zal het doel voor 2010 (65%
reductie ten opzichte van 1980) zeer
moeilijk zijn te realiseren. In het
Besluit Glastuinbouwbedrijven is
vanaf 2003 voor ieder bedrijf afzon
derlijk een taakstelling voor energie
besparing vastgesteld, waardoor de
ondernemer individueel verantwoor
delijk is gewerden. Zijn opstelling
inzake energieverbruik is cruciaal
voor de voortgang van het besparings
programma. Het LEI onderzocht in
opdracht van het Ministerie van LNV
en het Productschap Tuinbouw wat
ondernemers op dit gebied denken en
doen, en hoe dat samenhangt met hun
bedrijfssituatie.
Het onderzoek onderscheidt een aantal
groepen van bedrijven naar de mate waarin
zij een kleinere of grotere inspanning (zul
len) moeten leveren om in 2010 aan de
normen voor energieverbruik te voldoen.
Die normen worden onder meer bepaald
door de aard van het bedrijf en de geteelde
gewassen.
Het blijkt dat bedrijven die nu in absolute
zin veel energie per vierkante meter ver
bruiken, de grootste inhaalslag moeten
maken; een hoog energieverbruik hangt
dus niet alleen af van het specifieke teelt-
plan. Ondernemers waarvan het energie
verbruik boven de norm ligt, weten vaak
beter dan de anderen wat de regels en sanc
ties zijn volgens het Besluit Glastuinbouw.
Maar zij benaderen de energieproblematiek
vooral als een kostenvraagstuk, of zij laten
zich sterk sturen door ontwikkelingen in de
markt. Tegelijkertijd hebben zij op hun
bedrijf relatief al veel opties voor energie
besparing toegepast, omdat die gezien het
hoge verbruik al gauw rendement opleve
ren.
De ondernemers in de glastuinbouw staan
in het algemeen kritisch tegenover het toe
passen van duurzame energie. Zij vinden
dat dit te uitsluitend een milieudoel dient,
zonder bij te dragen aan andere bedrijfs-
doelstelUngen. Maar als zij moeten kiezen
tussen een lagere productie door lager ener
gieverbruik of een gelijkblijvende produc
tie door een overstap op duurzame energie,
zullen zij voor het laatste kiezen.
Investeringen in maatregelen voor energie
besparing zullen het snelst worden gedaan
als ze niet alleen milieuwinst opleveren,
maar ook bijdragen aan de rentabiliteit
door bijvoorbeeld een kwaliteitsverbete
ring van het product. Een belangrijke suc-
cesvoorwaarde is ook dat het moment van
investeringen past in de levenscyclus van
het bedrijf; dat wil zeggen dat de bereid
heid om in energiebesparing te investeren
het grootst is op het moment dat een bedrijf
in de groeifase zit.
Support aur fight for human rights
ReklaWl® Julianaweg 84c-3248 AN-Melissant Tel.: 0187-487557 Mobiel: 0626-368886
OUDDORP - Woensdag 6 augustus 19.30
uur, ds. A. B. van der Heiden uit Oost-
kapelle.
Gezondheid en Welzijn op de Zuidliollandse eilanden
Uw huisarts heeft u verwezen naar
de psychiatrische hulpverlening of u
bent hier door een crisissituatie
tercht gekomen. Het kan zijn dat u
dan hulp nodig hebt die vergoed
wordt in het kader van de 'Algeme
ne Wet Bijzondere Ziektekosten'.
Uw behandelaar kan u daarover
adviseren en op dat spoor zetten.
Per 1 april 2003 zijn er door het
ministerie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport (VWS) nieuwe
wettelijke regelingen getroffen. Er
verandert nogal wat. Hoe gaat het er
nu uitzien?
In het kader van de 'modernisering van de
AWBZ' heeft u, als psychiatrische cliënt,
te maken met indicatiestelling en zorgtoe-
wijding.
Voor AWBZ-gefinancierde zorg moet u
geïndiceerd worden. Indicatiestelling is
een procedure waarbij beoordeeld wordt
of u voor de bedoelde zorg in aanmerking
komt.
Bij het zorgkantoor of bij het regionale
indicatieorgaan (RIO) vraagt u een aan
vraagformulier aan. (In Rotterdam-Rijn
mond voert 'ILZA' (Smeetslandseweg
122, 010-49972999) de indicaties uit voor
de RIO ten behoeve van de psychiatrie-
cliënt). Nadat u het formulier ingevuld en
opgestuurd heeft wordt u uitgenodigd
voor een indicatiegesprek. Afhankelijk
van de situatie kan dat op het kantoor van
het indicatieorgaan of b.v. bij u thuis
plaatsvinden. In geval van een herindicatie
kan dat zelfs telefonisch. Een 'life'-
gesprek tussen indicatieadviseur en cliënt
verdient overigens altijd de voorkeur,
omdat gesprekspartners elkaar zien en er
directer gereageerd kan worden.
De indicatiestelling gebeurt door een
onafhankelijk indicatie-orgaan op basis
van zogenoemde functies en klassen. Die
functies zijn: huishoudelijke verzorging,
persoonlijke verzorging, verpleging,
ondersteunende begeleiding, activerende
begeleiding, behandeling en verblijf.
Allen zijn te verkrijgen als zorg in natura
(ZIN). De eerste vijf zijn ook als per
soonsgebonden budget (PGB) te verkrijg-
ne.
Als u een indicatiebesluit hebt gekregen
van het zorgkantoor in de vorm van een
zogenaamde 'toekenningsbeschikking'
kan formeel de geïndiceerde zorg verkre
gen worden. (Het zorgkantoor heeft de
laatste en beslissende stem in de hele pro
cedure. Dit zorgkantoor neemt in de regel
het indicatieadvies altijd over).
In het geval dat u voor een PGB kiest gaat
u zelf actief uw zorg organiseren. U koopt
zelf de zorg in bij de door u gekozen zorg
verlener. Hierover leest u meer in de
'PGB-folder' van het College voor Zorg
verzekeringen (CvZ), die u kunt aanvra
gen bij zorgkantoor indicatiesecretariaat
en de diverse cliëntenorganisaties.
Als u kiest voor zorg in natura (ZIN) bent
u aangewezen op de erkende instellingen.
Er kan sprake zijn van een wachtlijst voor
de geïndiceerde zorg. Dan krijgt u te
maken met de 'zorgtoewijzing'. Het zorg
toewijzingsbureau gaat dan bekijken hoe u
op de meest effectieve wijze toch aan een
goed alternatief kunt komen voor de zorg
verlener die u wilde hebben.
Het Basisberaad GGZ is een organisatie
die opkomt voor collectieve en individu
ele belangen van psychiatrische cliënten.
Om bij indicatiestelling en zorgtoewijzing
behulpzaam te zijn heeft het Basisberaad
GGZ de beschikking over twee consulen
ten indicatiestelling zorgtoewijzing die
u, op uw verzoek, ondersteuning kunnen
bieden.
De ondersteuning kan bestaan uit:
- informatieverstrekking over de indica
tiestelling en het verloop van de proce
dure;
- begeleiding bij het invullen van het
aanmeldingsformulier;
- begeleiding/aanwezigheid bij het
gesprek met de indicatieadviseur;
- helpen een 'verzoek tot heroverwe
ging' of een 'bezwaarschrift' te schrij
ven indien u niet krijgt waar u meende
recht op te hebben;
- overleg over de keuze tussen zorg in
natura en persoonsgebonden budget.
De consulenten indicatiestelling zorg
toewijzing kunnen u dus van dienst zijn bij
het nemen van voor u belangrijke beslui
ten. De indicatiestelling en zorgtoewijzing
zijn géén eenvoudige vraagstukken. Aar
zel niet om, indien nodig, van hun dien
sten gebruik te maken.
Basisberaad GGZ
Consulenten Indicatiestelling
Zorgtoewijzing in de GGZ
John Ruitenburg,
j .ruitenberg basisberaad.nl
Benno van de Pas,
b.vandepas@basisberaad.nl
Zomerhofstraat 71
tel. (010) 4665962
KONINGIN WItHEtMINA FONDS
Nederlandse Kankerbestrijding Koningin Wilhelmina Fonds (KWF),
Postbus 75508, 1070 AM Amsterdam. E-mail: infoOlcankerbestrijding.nl
Vragen over kanker?
Bel gratis KWF Hulp- en Informatieli/n: 0800 - 022 66 22.
KWF steunen? KWF Geverslijn: 0900 - 202 00 41 0,01 per min.)
vm/w.kankerbestrijding.nl
Sla op brood is een relatief jonkie in de
hedendaagse keuken, de snackbar, de brood
jeszaak of de brasserie. Het 'broodje
gezond', meestal belegd met kaas, ham,
tomaat, slablaadjes en soms wat ei, is een
jaar of vijfentwintig geleden uitgevonden.
Maar ook dat was geen noviteit want vijftig
jaar geleden stopte je moeder ook al sla of
ragdunne schijfjes komkommer tussen je
brood om het gedurende de dag knapperig en
toch mals te houden. Daarin schuilt het suc
ces van de zomerse combinatie van sla en
brood. Deskundigen weten sinds enkele
jaren hoe het komt dat dit zo smakelijk
samengaat. Het heeft vooral te maken met
het 'mondgevoel'. Dat is wat anders dan
smaak. Het mondgevoel is meer de fysieke
sensatie die zich afspeelt tussen wangen,
tong en gehemelte. Het blijkt dat bepaalde
substanties die tegenstrijdig zijn aan elkaar,
zoals knapperig en zacht, of zalvend en prik
kelend schuimig, een plezierig gevoel
opwekken of een verrassing veroorzaken.
Ziehier de succesvolle combinatie van de
krokante croutons en de sappige sla of sala
de. Er zijn meer combinaties denkbaar van
sla of groente in combinatie met brood, toast
of croutons. Klassiek is het voorbeeld met de
boterachtige, rijpe avocado en croutons. Of
toast met eiersalade.
Smaak combinatie
Niet alleen het mondgevoel, ook de smaak
combinatie van fris zurig en zacht zoetig
spreekt ons aan. Zo simpel als wat, maar er
voltrekt zich een ware smaaksensatie in je
mond. Versgeroosterde toast, het liefst nog
warm, geserveerd met een fris zure salade, is
de zomer op je brood. Het werkt trouwens
ook met ongeroosterd, vers brood. Het liefst
zo'n snede besmeerd met boter of gedoopt in
de olie. Dit contrasteert met de frisse, knap
perige sla. Zure bestanddelen, zoals augurk-
jes, uitjes of azijn bieden goed tegenwicht
aan de 'rijke' boterham. Daarom is ook het
eten van stokbrood met boter bij sla zo'n
succes.
In de Italiaanse keuken is het gebruik van sla
of salade in combinatie met brood ook
bekend en geliefd. Wie al eens een eenvou
dige pizza, belegd met blaadjes rucola heeft
geproefd, weet wat we bedoelen. Let op, de
blaadjes van deze 'salade roquette' - door
ons verbasterd tot raketsla - worden pas na
het bakken erover gestrooid. Anders zouden
ze verleppen. Maar de Italianen kennen ook
salades met knapperige, bittere slasoorten
zoals radicchio (rosso), frisé en kruiden als
basilicum en kervel met daarover in olijfolie
gebakken blokjes of driehoekjes brood.
Vaak worden de broodstukjes gebakken in
olijfolie en daarna bestrooid met grof
(zee)zout en fijne, oregano of tijm. In de
klassieke keuken van Frankrijk en België
worden sneden brood eerst in reepjes gesne
den, daarna in 'teerlingen' (zeggen de Bel
gen) en vervolgens worden ze op een bak
plaat gelegd en overgoten met gesmolten
boter. Daarna gaan ze de hete oven in tot ze
goudbruin en krokant zijn. De makkelijkste
manier is de blokjes brood in boter of
(olijf)olie te bakken in de koekenpan. De
blokjes nemen tamelijk veel vet op. Dat vet
hebben ze echter nodig. Wie croutons mager
wil bakken komt bedrogen uit. De croutons
worden alleen maar hard en ze verbranden in
plaats van glanzend goudgeel en krokant te
worden.
Bruschetta
Een ander simpel, maar geniaal voorbeeld
van een geslaagde combinatie van brood en
sla is natuurlijk de Italiaanse bruschetta. Dat
is niet meer en niet minder dan een fijne
tomatensla aangemaakt met olijfolie, peper,
zout, en knoflook op een schijfje gebakken
brood. Veel van dit soort gerechten wordt
'geleend' door de hedendaagse brasseriën.
Zo was er één die nauwelijks nog een ande
re lunch serveerde dan de salade van rode en
groene krulsla (loUo rosso en lollo biondo)
met lauwwarme, licht geblakerde paprika en
daarop ronde schijven brood, gegratineerd
met geitenkaas. Op smaak gebracht met
honingdressing! Naar voorbeeld van de klas
sieke Franse salade au chèvre chaud, oftewel
groene salade met warme geitenkaas (op
plakjes geroosterd stokbrood).
Verschillende broodsoorten zijn geschikt
voor een verbintenis met sla of salade. Niet
alleen witte broodsoorten, zoals het Franse
stokbrood, de Italiaanse ciabatta en foccacia
en ons eigen casinobrood, ook soorten zoals
meergranenbrood zijn geschikt. Brood in
combinatie met salades doet het vooral goed
tijdens de barbecue of een zomerse buiten-
lunch of -brunch. Het voordeel van een sala
de met brood is dat je het niet alleen als bij
gerecht kunt serveren maar met
vlees(waren), kaas of vis maak je er een
complete maaltijd van.
Italiaanse broodsalade
lunchgerecht voor 4 personen
1 niet te vers ciabatta of stokbrood
ca. 1 dl olijfolie extra vièrge
3 bosuitjes
100 g zwarte olijven zonder pit
4 trostomaten
50 g rucola
15 g basilicum
1 citroen
25 g vers geraspte Parmezaanse kaas
zout, vers gemalen zwarte peper
Snijd het brood in blokjes. Verhit een halve
deciliter olijfolie in een koekenpan en bak de
blokjes brood al omscheppend goudbruin.
Laat de blokjes brood op keukenpapier uit
lekken en iets afkoelen. Snijd de bosuitjes in
ringetjes en halveer de olijven. Snijd de
tomaten in vieren, verwijder de pitjes en
snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de
rucola en basilicum in grove repen. Boen de
citroen schoon, rasp de gele schil er af en
pers de citroen uit. Klop in een glazen schaal
het citroensap met de rest van de olijfolie, de
geraspte citroenschil. Parmezaanse kaas,
zout en peper tot een dressing. Schep de
uiringetjes, olijven, tomaat, rucola, basili
cum en tot slot ook de blokjes brood door de
dressing. Serveer de salade direct. Ook lek
ker bij de barbecue of als anti-pasta.
De Italiaanse broodsalade. Fotografie Voorliclitingsbureau Brood