Qeef om vrijheid GEZOND WEL Sla op brood of brood op sla? Doortimmerde kinderwerktafel Ondernemers gedrag Epilepsie: RDW geeft 500.000ste kenteken voor aanhangwagens uit beïnvloedt tempo energiebesparing glastuinbouw Modernisering AWBZ, vraaggestuurd en cliëntgericht: U een zorg Onverslijtbaar meubel voor spelen en knutselen Aanvragen voor 1 september 2003 020 626 44 36 www.arwne$l^iïi giro 454000 N H. H N H H N H N H H H N H H H H N H H N N H H H N N N H N H H H N H N H H H H N N H H N H H H H N H N H H H H EIIAttD^-niEUWS soms ben je er even niet bij ^1 WVWEGEH Redameborden-Autobelettering-Spandoeken-enz... Extra kerkdiensten Ger. Gemeenten AWBZ-gefinancierde zorg Hoe loopt die procedure? Toekenningsbeschikking 'Consulenten indicatiestelling zorgtoewijzing' ondersteunen! NEDERLANDSE KANKERBESTRIJDING Giro 26000 Wat was er eerder? Brood op sla of sla op brood? Waarschijnlijk het eerste. In de Franse keuken is het gebruik van gebakken brood blokjes - croutons - op sla al heel lang bekend. fPAGINA4 VRLIDAG 1 AUGUSTUS 2003 Basisschoolkinderen vergen veel van de meubels in huis. Het ene moment zoeken ze een rustig plekje om te lezen, te leren of een computerspelletje te spelen, dan weer slaan ze aan het knutselen en knippen met allerlei kleur, plak en timmerwerk. Ouders komen dan ogen te kort. Want voor je er erg in hebt, zijn je meubels onherstelbaar beschadigd. Op school wordt vaak geknutseld aan spe ciale werktafels. Op basis daarvan ontwik kelde schoolinrichter Woody een ideale oplossing voor thuis: de Woody junior. Een robuuste werktafel waaraan kinderen naar hartelust kunnen knutselen en hun speelgoed of gereedschap een plaatsje kunnen geven. De figuurzaag in je eettafel, de handboor door je keukenblok, verf- en lijmvlekken op je bureaublad, spijkers in je designkastje. Knutselende kinderen kunnen zo hun sporen op je meubilair achterlaten. Toch laat je ze het liefst lekker hun gang gaan. Want knut selen stimuleert de creativiteit en oefent de motoriek. Daarmee leggen ze spelenderwijs de basis voor vakmanschap later. Op school wordt geknutseld aan speciale werktafels. Robuust en qua formaat aangepast aan de maten van het kind. Dankzij schoolinrichter Woody kunnen uw kinderen er zich nu ook thuis mee vermaken. Multifunctioneel De Woody Junior is een werktafel waaraan kinderen naar hartelust kunnen schaven, zagen, spijkeren, knutselen, plakken, maar ook heerlijk kunnen spelen. Het werkblad is 90 cm. lang en 50 cm. breed. De hoogte kan worden ingesteld op 60 en 80 cm. Afge stemd dus op de lengte van kinderen van zo'n 4 tot 12 jaar. De Woody junior is uitge rust met een bankschroef, een brede lade, een gatenladder met verstelbare bankhaak als aanslag voor het werkstuk in de bank schroef, een opbergplank en een handige gleuf in het werkblad met een omkeerbaar bakje voor het bij de hand houden of weg bergen van klein gereedschap of speelgoed. Zo gaan knutselen en spelen, ontspannen en leren handzaam samen aan één multifunctio nele kinderwerktafel. Doordacht 'De Woody Junior is een doortimmerd kin- dermeubel', beaamt mevrouw Harriet Cox uit Eindhoven. 'Ik herkende deze werktafel meteen, want onze Yara van 4 heeft er één op school staan. Ze timmeren er naar harte lust op, kunnen blaadjes vouwen en plakken, verven, kliederen met water en ga zo maar door. Ik ben blij dat we nu ook thuis zo'n zelfde onverslijtbaar knutsel- hoekje hebben. Dat scheelt een hoop rommel. En, niet alleen de kinderen timmeren en spijkeren er nu lustig op los, ook mijn man leent de Woody Junior wel eens voor een klusje in huis.' ^s Onverslijtbaar De Woody Junior serie kinderwerk tafels maken deel uit van een uitge- y breid programma werkbanken voor de professional en doe-het-zelver. Er is keuze uit twee modellen: Woody Standaard, met platte lade onder het werkblad voor 99,- en Woody Deluxe met twee robuuste diepe schuifladen voor het opbergen van heel wat speelgoed of gereedschap, voor 125,-. De werkbankjes zijn vervaardigd uit duurzaam, milieuver antwoord geproduceerd hardhout. Een Woody werkbank is dan ook praktisch onversUjtbaar en wordt met een vol jaar garantie op constructie fouten als zelfbouwpakket geleverd. Onder meer verkrijgbaar bij bouw markten en doe-het-zelf speciaalza ken. Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.woody- werkbank.nl of bel 0493 - 670506. Nationaal Epilepsie Fonds De Macht van het Kleine Word donateur giro 222111 1 op de 150 mensen heeft epilepsie. Soms zijn zij 'er even niet bij'. Er vallen gaten in hun leven. Het Nationaal Epilepsie Fonds helpt deze mensen. Helpt u mee? Er is nog zoveel te doen. Vragen over epilepsie? 0900-821 2411 0,10 per minuut) Postbus 270 3990 GB Houten www.epilepsie.nl ZOETERMEER - De RDW heeft het 500.000ste kentekenbewijs voor aan hangwagens en opleggers uitgegeven. Voor de oplegger J.M.R. City Cargo met kenteken OG-27-NN nam direc teur A. Boomgaards van J.M.R. Tra ding uit Ridderkerk het kentekenbe wijs in ontvangst. Voor 1 september 2003 moeten alle 740.000 Nederlandse aanhangwagens en opleggers die bela den zwaarder mogen zijn dan 750 kg op de openbare weg een eigen kente kenbewijs en kentekenplaat hebben. Eigenaren van aanhangwagens hebben tot 1 september 2003 de tijd om op het postkan toor met het registratiebewijs een kenteken bewijs aan te vragen. Zo'n aanvraag kost 15 euro. Bij een goede aanvraag krijgt de aan vrager binnen drie weken het kentekenbe wijs thuisgestuurd. Na die datum kan de eigenaar alleen na een keuring een enteken- bewijs verkrijgen. Die kost, afhankelijk van het type aanhangwagens, minstens 150 euro. De RDW adviseert eigenaren/houders van aanhangwagens en opleggers nog vóór de vakantie een aanvraag in te dienen. J.M.R. Trading uit Ridderkerk importeert assen uit de Verenigde Staten. Daarmee assembleert het zelf BE-opleggers en kam- peeropleggers, maar levert ze ook aan ande re partijen. De City Cargo, waarvoor het 500.000ste kentekenbewijs is afgegeven, is een bijzonder oplegger vanwege de elektri sche rem, waarvoor J.M.R. een Europese typegoedkeuring heeft. 'Het is heel aardig dat juist deze oplegger dit bijzondere kente kenbewijs krijgt', meent directeur Boom gaards. Niet alleen in de transport- en automotive- sector, maar ook in andere sectoren hebben tienduizenden ondernemingen te maken met de verplichte kentekenregistratie voor aan hangwagens en opleggers. De nieuwe regel geving geldt voor alle aanhangwagens en opleggers met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg. Denk daarbij ook aan de duizenden marktkoopwagens, kleinere aanhangwagens, boedelbakken, autotrailers, paardentrailers, kermis- en cir- cuswagens enzovoorts. De RDW denkt dat het aantal van 740.000 geregistreerde aanhangwagens en opleggers binnen bereik is. 'Hoewel exacte gegevens ontbreken, hebben we het idee dat de eige naren nu wel op de hoogte zijn van de nieu we regels', zegt Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW. 'Alleen de laatste stap naar het postkantoor moet nog genomen worden. De meeste eigenaren van caravans hebben nu een kentekenbewijs aangevraagd. De meeste zorgen maak ik me om de zakelijke markt. Voor transportbedrijven en mkb-bedrijven heeft het ook meer consequenties als ze niet op tijd een kentekenbewijs aangevraagd heb ben. Zorg dus datje er op tijd bij bent.' Meer informatie Eigenaren van aanhangwagens kunnen voor meer informatie terecht op de internetpagina van de RDW, www.rdw.nl. Op een apart gedeelte worden alle details van de verplich- - te kentekenregistratie uitgelegd. Bij het postkantoor en ANWB-verkoopppunten is de brochure 'Wat er ook aan de haak hangt...' te verkrijgen. Telefonisch is infor matie beschikbaar via de Klantenservice van de RDW, telef. 0900 07 39, euro 0,10 p/m). Het energieverbruik per eenheid pro duct in de glastuinbouw is de afgelo pen jaren sterk teruggelopen. Tïissen 1980 en 2000 werd een reductie bereikt van 44%. In de Meerjarenaf spraak Energiebesparing was een doelstelling van 50% overeengeko men. Bij voortzetting van de huidige trend zal het doel voor 2010 (65% reductie ten opzichte van 1980) zeer moeilijk zijn te realiseren. In het Besluit Glastuinbouwbedrijven is vanaf 2003 voor ieder bedrijf afzon derlijk een taakstelling voor energie besparing vastgesteld, waardoor de ondernemer individueel verantwoor delijk is gewerden. Zijn opstelling inzake energieverbruik is cruciaal voor de voortgang van het besparings programma. Het LEI onderzocht in opdracht van het Ministerie van LNV en het Productschap Tuinbouw wat ondernemers op dit gebied denken en doen, en hoe dat samenhangt met hun bedrijfssituatie. Het onderzoek onderscheidt een aantal groepen van bedrijven naar de mate waarin zij een kleinere of grotere inspanning (zul len) moeten leveren om in 2010 aan de normen voor energieverbruik te voldoen. Die normen worden onder meer bepaald door de aard van het bedrijf en de geteelde gewassen. Het blijkt dat bedrijven die nu in absolute zin veel energie per vierkante meter ver bruiken, de grootste inhaalslag moeten maken; een hoog energieverbruik hangt dus niet alleen af van het specifieke teelt- plan. Ondernemers waarvan het energie verbruik boven de norm ligt, weten vaak beter dan de anderen wat de regels en sanc ties zijn volgens het Besluit Glastuinbouw. Maar zij benaderen de energieproblematiek vooral als een kostenvraagstuk, of zij laten zich sterk sturen door ontwikkelingen in de markt. Tegelijkertijd hebben zij op hun bedrijf relatief al veel opties voor energie besparing toegepast, omdat die gezien het hoge verbruik al gauw rendement opleve ren. De ondernemers in de glastuinbouw staan in het algemeen kritisch tegenover het toe passen van duurzame energie. Zij vinden dat dit te uitsluitend een milieudoel dient, zonder bij te dragen aan andere bedrijfs- doelstelUngen. Maar als zij moeten kiezen tussen een lagere productie door lager ener gieverbruik of een gelijkblijvende produc tie door een overstap op duurzame energie, zullen zij voor het laatste kiezen. Investeringen in maatregelen voor energie besparing zullen het snelst worden gedaan als ze niet alleen milieuwinst opleveren, maar ook bijdragen aan de rentabiliteit door bijvoorbeeld een kwaliteitsverbete ring van het product. Een belangrijke suc- cesvoorwaarde is ook dat het moment van investeringen past in de levenscyclus van het bedrijf; dat wil zeggen dat de bereid heid om in energiebesparing te investeren het grootst is op het moment dat een bedrijf in de groeifase zit. Support aur fight for human rights ReklaWl® Julianaweg 84c-3248 AN-Melissant Tel.: 0187-487557 Mobiel: 0626-368886 OUDDORP - Woensdag 6 augustus 19.30 uur, ds. A. B. van der Heiden uit Oost- kapelle. Gezondheid en Welzijn op de Zuidliollandse eilanden Uw huisarts heeft u verwezen naar de psychiatrische hulpverlening of u bent hier door een crisissituatie tercht gekomen. Het kan zijn dat u dan hulp nodig hebt die vergoed wordt in het kader van de 'Algeme ne Wet Bijzondere Ziektekosten'. Uw behandelaar kan u daarover adviseren en op dat spoor zetten. Per 1 april 2003 zijn er door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nieuwe wettelijke regelingen getroffen. Er verandert nogal wat. Hoe gaat het er nu uitzien? In het kader van de 'modernisering van de AWBZ' heeft u, als psychiatrische cliënt, te maken met indicatiestelling en zorgtoe- wijding. Voor AWBZ-gefinancierde zorg moet u geïndiceerd worden. Indicatiestelling is een procedure waarbij beoordeeld wordt of u voor de bedoelde zorg in aanmerking komt. Bij het zorgkantoor of bij het regionale indicatieorgaan (RIO) vraagt u een aan vraagformulier aan. (In Rotterdam-Rijn mond voert 'ILZA' (Smeetslandseweg 122, 010-49972999) de indicaties uit voor de RIO ten behoeve van de psychiatrie- cliënt). Nadat u het formulier ingevuld en opgestuurd heeft wordt u uitgenodigd voor een indicatiegesprek. Afhankelijk van de situatie kan dat op het kantoor van het indicatieorgaan of b.v. bij u thuis plaatsvinden. In geval van een herindicatie kan dat zelfs telefonisch. Een 'life'- gesprek tussen indicatieadviseur en cliënt verdient overigens altijd de voorkeur, omdat gesprekspartners elkaar zien en er directer gereageerd kan worden. De indicatiestelling gebeurt door een onafhankelijk indicatie-orgaan op basis van zogenoemde functies en klassen. Die functies zijn: huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding, activerende begeleiding, behandeling en verblijf. Allen zijn te verkrijgen als zorg in natura (ZIN). De eerste vijf zijn ook als per soonsgebonden budget (PGB) te verkrijg- ne. Als u een indicatiebesluit hebt gekregen van het zorgkantoor in de vorm van een zogenaamde 'toekenningsbeschikking' kan formeel de geïndiceerde zorg verkre gen worden. (Het zorgkantoor heeft de laatste en beslissende stem in de hele pro cedure. Dit zorgkantoor neemt in de regel het indicatieadvies altijd over). In het geval dat u voor een PGB kiest gaat u zelf actief uw zorg organiseren. U koopt zelf de zorg in bij de door u gekozen zorg verlener. Hierover leest u meer in de 'PGB-folder' van het College voor Zorg verzekeringen (CvZ), die u kunt aanvra gen bij zorgkantoor indicatiesecretariaat en de diverse cliëntenorganisaties. Als u kiest voor zorg in natura (ZIN) bent u aangewezen op de erkende instellingen. Er kan sprake zijn van een wachtlijst voor de geïndiceerde zorg. Dan krijgt u te maken met de 'zorgtoewijzing'. Het zorg toewijzingsbureau gaat dan bekijken hoe u op de meest effectieve wijze toch aan een goed alternatief kunt komen voor de zorg verlener die u wilde hebben. Het Basisberaad GGZ is een organisatie die opkomt voor collectieve en individu ele belangen van psychiatrische cliënten. Om bij indicatiestelling en zorgtoewijzing behulpzaam te zijn heeft het Basisberaad GGZ de beschikking over twee consulen ten indicatiestelling zorgtoewijzing die u, op uw verzoek, ondersteuning kunnen bieden. De ondersteuning kan bestaan uit: - informatieverstrekking over de indica tiestelling en het verloop van de proce dure; - begeleiding bij het invullen van het aanmeldingsformulier; - begeleiding/aanwezigheid bij het gesprek met de indicatieadviseur; - helpen een 'verzoek tot heroverwe ging' of een 'bezwaarschrift' te schrij ven indien u niet krijgt waar u meende recht op te hebben; - overleg over de keuze tussen zorg in natura en persoonsgebonden budget. De consulenten indicatiestelling zorg toewijzing kunnen u dus van dienst zijn bij het nemen van voor u belangrijke beslui ten. De indicatiestelling en zorgtoewijzing zijn géén eenvoudige vraagstukken. Aar zel niet om, indien nodig, van hun dien sten gebruik te maken. Basisberaad GGZ Consulenten Indicatiestelling Zorgtoewijzing in de GGZ John Ruitenburg, j .ruitenberg basisberaad.nl Benno van de Pas, b.vandepas@basisberaad.nl Zomerhofstraat 71 tel. (010) 4665962 KONINGIN WItHEtMINA FONDS Nederlandse Kankerbestrijding Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), Postbus 75508, 1070 AM Amsterdam. E-mail: infoOlcankerbestrijding.nl Vragen over kanker? Bel gratis KWF Hulp- en Informatieli/n: 0800 - 022 66 22. KWF steunen? KWF Geverslijn: 0900 - 202 00 41 0,01 per min.) vm/w.kankerbestrijding.nl Sla op brood is een relatief jonkie in de hedendaagse keuken, de snackbar, de brood jeszaak of de brasserie. Het 'broodje gezond', meestal belegd met kaas, ham, tomaat, slablaadjes en soms wat ei, is een jaar of vijfentwintig geleden uitgevonden. Maar ook dat was geen noviteit want vijftig jaar geleden stopte je moeder ook al sla of ragdunne schijfjes komkommer tussen je brood om het gedurende de dag knapperig en toch mals te houden. Daarin schuilt het suc ces van de zomerse combinatie van sla en brood. Deskundigen weten sinds enkele jaren hoe het komt dat dit zo smakelijk samengaat. Het heeft vooral te maken met het 'mondgevoel'. Dat is wat anders dan smaak. Het mondgevoel is meer de fysieke sensatie die zich afspeelt tussen wangen, tong en gehemelte. Het blijkt dat bepaalde substanties die tegenstrijdig zijn aan elkaar, zoals knapperig en zacht, of zalvend en prik kelend schuimig, een plezierig gevoel opwekken of een verrassing veroorzaken. Ziehier de succesvolle combinatie van de krokante croutons en de sappige sla of sala de. Er zijn meer combinaties denkbaar van sla of groente in combinatie met brood, toast of croutons. Klassiek is het voorbeeld met de boterachtige, rijpe avocado en croutons. Of toast met eiersalade. Smaak combinatie Niet alleen het mondgevoel, ook de smaak combinatie van fris zurig en zacht zoetig spreekt ons aan. Zo simpel als wat, maar er voltrekt zich een ware smaaksensatie in je mond. Versgeroosterde toast, het liefst nog warm, geserveerd met een fris zure salade, is de zomer op je brood. Het werkt trouwens ook met ongeroosterd, vers brood. Het liefst zo'n snede besmeerd met boter of gedoopt in de olie. Dit contrasteert met de frisse, knap perige sla. Zure bestanddelen, zoals augurk- jes, uitjes of azijn bieden goed tegenwicht aan de 'rijke' boterham. Daarom is ook het eten van stokbrood met boter bij sla zo'n succes. In de Italiaanse keuken is het gebruik van sla of salade in combinatie met brood ook bekend en geliefd. Wie al eens een eenvou dige pizza, belegd met blaadjes rucola heeft geproefd, weet wat we bedoelen. Let op, de blaadjes van deze 'salade roquette' - door ons verbasterd tot raketsla - worden pas na het bakken erover gestrooid. Anders zouden ze verleppen. Maar de Italianen kennen ook salades met knapperige, bittere slasoorten zoals radicchio (rosso), frisé en kruiden als basilicum en kervel met daarover in olijfolie gebakken blokjes of driehoekjes brood. Vaak worden de broodstukjes gebakken in olijfolie en daarna bestrooid met grof (zee)zout en fijne, oregano of tijm. In de klassieke keuken van Frankrijk en België worden sneden brood eerst in reepjes gesne den, daarna in 'teerlingen' (zeggen de Bel gen) en vervolgens worden ze op een bak plaat gelegd en overgoten met gesmolten boter. Daarna gaan ze de hete oven in tot ze goudbruin en krokant zijn. De makkelijkste manier is de blokjes brood in boter of (olijf)olie te bakken in de koekenpan. De blokjes nemen tamelijk veel vet op. Dat vet hebben ze echter nodig. Wie croutons mager wil bakken komt bedrogen uit. De croutons worden alleen maar hard en ze verbranden in plaats van glanzend goudgeel en krokant te worden. Bruschetta Een ander simpel, maar geniaal voorbeeld van een geslaagde combinatie van brood en sla is natuurlijk de Italiaanse bruschetta. Dat is niet meer en niet minder dan een fijne tomatensla aangemaakt met olijfolie, peper, zout, en knoflook op een schijfje gebakken brood. Veel van dit soort gerechten wordt 'geleend' door de hedendaagse brasseriën. Zo was er één die nauwelijks nog een ande re lunch serveerde dan de salade van rode en groene krulsla (loUo rosso en lollo biondo) met lauwwarme, licht geblakerde paprika en daarop ronde schijven brood, gegratineerd met geitenkaas. Op smaak gebracht met honingdressing! Naar voorbeeld van de klas sieke Franse salade au chèvre chaud, oftewel groene salade met warme geitenkaas (op plakjes geroosterd stokbrood). Verschillende broodsoorten zijn geschikt voor een verbintenis met sla of salade. Niet alleen witte broodsoorten, zoals het Franse stokbrood, de Italiaanse ciabatta en foccacia en ons eigen casinobrood, ook soorten zoals meergranenbrood zijn geschikt. Brood in combinatie met salades doet het vooral goed tijdens de barbecue of een zomerse buiten- lunch of -brunch. Het voordeel van een sala de met brood is dat je het niet alleen als bij gerecht kunt serveren maar met vlees(waren), kaas of vis maak je er een complete maaltijd van. Italiaanse broodsalade lunchgerecht voor 4 personen 1 niet te vers ciabatta of stokbrood ca. 1 dl olijfolie extra vièrge 3 bosuitjes 100 g zwarte olijven zonder pit 4 trostomaten 50 g rucola 15 g basilicum 1 citroen 25 g vers geraspte Parmezaanse kaas zout, vers gemalen zwarte peper Snijd het brood in blokjes. Verhit een halve deciliter olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes brood al omscheppend goudbruin. Laat de blokjes brood op keukenpapier uit lekken en iets afkoelen. Snijd de bosuitjes in ringetjes en halveer de olijven. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de rucola en basilicum in grove repen. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil er af en pers de citroen uit. Klop in een glazen schaal het citroensap met de rest van de olijfolie, de geraspte citroenschil. Parmezaanse kaas, zout en peper tot een dressing. Schep de uiringetjes, olijven, tomaat, rucola, basili cum en tot slot ook de blokjes brood door de dressing. Serveer de salade direct. Ook lek ker bij de barbecue of als anti-pasta. De Italiaanse broodsalade. Fotografie Voorliclitingsbureau Brood

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2003 | | pagina 4