Uw eigen groenten van de vensterbank Clown Jopie geeft startschot voor Actie speel- en belevingstuin Tuinders op pad van klok naar keten Drukte voor 'Prinses Margriet' Het Kinderorkest van de Muziekschool gaat starten Vers, goedkoop en zeer gezond Landbouwpraatje: m PAGINA 15 Lekker op brood, in de salade enz. Extra vitaminen in de winter. We ken nen allemaal tuinkers en taugé, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Eerst wat meer achtergrondinforma tie over het kiemen zelf. Kiemzaden Kiemen doorB. Schouwing TWnders en supermarkten lijken elkaar te vinden in een verstandshu welijk. Er is sprake van ketenintegra- tie. Het oude veilingconcept heeft afgedaan. Met dank aan de veiling- klok, maar de supergrutters verwij zen deze klok naar het museum. Met dank aan de veilingklok Het kan verkeren: de land- en tumbouw mag niet langer produceren voor een anonieme consument. Menige boer of minder heeft er echt aan moeten wennen, maar de klant was, is en blijft koning. De rollen zijn nu echt gedraaid: vroeger bepaalde de boer of tum- der wat er in feite op de markt kwam; nu is de consument de baas. Deze laatste zal zijn wensen minutieus op tafel leggen bij de detaiUist of bij de supergrutter. Supermarktketens lopen de veilingklok voorbij en gaan zelf op zoek naar telers die het goede product op de juiste wijze en op het juiste moment aanleveren. Als de super- gmtter deze missie met succes heeft afge legd, leidt dat meestal tot vaste afspraken over kwaUteit, veiügheid, hoeveelheid, leve ring en prijs. De nieuwe tijdgeest die over de Nederlandse land- en tuinbouw waait, rekent Chinese farmacie Eiwittekort Pleitbezorgers Recept Zaad bestaat voornamelijk uit koolhydraten, vetten, eiwitten en zo'n 10% water. De kool hydraten, voornamelijk in de vorm van zet meel, worden tijdens het ontkiemen omgezet in enkelvoudige suiker, waardoor de kiemen Ucht verteerbaar zijn. Het is een waardevol le aanvulUng op het voedingspatroon, voor al in de winter. De kiem krijgt tijdens het kiemproces een enorme stijging van de voe dingswaarde van bijvoorbeeld de Vitamine A en Vitamine C. Verder bevatten de kie men waardevolle mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan ami nozuren ontstaan verbindingen die door de spijsvertering veel gemakkeUjker verwerkt kunnen worden dan bij de mineralen in 'gewone' soorten groenten het geval is. Een hele goede reden is dat men met de kiem een groente heeft die in zijn geheel, maar bovendien op het meest vitale moment van de groei, genuttigd kan worden en die zijn voedingswaarde blijft behouden tot aan de consumptie. Verder ziet de kiem er aantrek- keüjk uit en heeft ze een veelzijdig gebruik. Gebruik Kiemen kunnen op veel verschillende aafflMeren gebruikt worden; op de boterham met een plak kaas of tomaat, als salade, in een salade, als garnering, enz. Hoe gaat u te werk? In het kiemglas doet men een eetlepel zaad en giet er ruim water op. Dit geheel dient men 6 tot 8 uur te laten weken (afhan kelijk van het soort). Na het weken het water er uit laten lopen en de pot schuin - omge keerd - in de houder op een redelijk donke re en warme plaats wegzetten. Vervolgens dient de pot 2 keer per dag gespoeld te wor den, waarbij het deksel gewoon op de pot kan blijven zitten. Even omschudden en weer omgekeerd wegzetten. Na dit 3 tot 5 dagen herhaald te hebben zijn de kiemen klaar voor consumptie. Smakelijk eten! Zaden Hiervoor komen in principe de zaden van alle eetbeire planten in aanmerking, behalve die van nachtschadeachtige als tomaat en aardappel. Neem biologische zaden; niet behandeld met chemische middelen. Te den ken valt aan lookachtigen als ui en prei; schermbloemige als wortel, selderij, venkel en peterselie oliehoudende zaden als sesam en zoimebloem; granen als haver, tarwe, maïs, gierst, gerst, boekweit en rogge; peul vruchten als fenegriek, linzen, alfalfa (luzer ne), erwten, kikkererwten en klaver. Sommi ge kiemen smaken beter dan andere. "Pro beer ze allemaal maar eens uit," adviseert Ann Wigmore, wat niet betekent dat de peul vruchten allemaal ongekookt kunnen wor den gegeten. Mungbonen (groene soja) en linzen echter zonder probleem wel, maar de gele (Chinese) sojaboon niet. Daar zitten stoffen in die de spijsvertering opbreken en bij het kiemen slechts gedeeltelijk worden afgebroken. Over de rode (aduki) sojaboon zijn de meningen verdeeld. Door Reiner Schmidt wordt het één van de weinige sojabonen genoemd die voor kiemen geschikt is. Maar het Duitse ministerie van Voeding vindt dat de kiemen van erwten, kikkererwten en adukibonen toch, beter eerst kunnen worden gekookt of geblancheerd. Te koop De populairste kiemzaden (alfalfa, fenegriek e.d.) zijn in elke natuurvoedingswinkel te koop. Ook biologische granen, noten, hnzen, zonnebloempitten en (ongeroosterde) sesam zijn daar makkehjk te krijgen. Voor minder gangbare (maar soms verassend smakende kiemzaden, zoals prei, radijs en peen, moet u op zoek naar een verkoopadres van biologi sche zaaizaad. Het weken Slechts één generatie terug was het heel gebruikehjk om peulvruchten te weken leg gen. Tegenwoordig hebben we nogal een de neiging om het over te slaan: dan koken we de linzen maar wat langer. In het life-food- dieet wordt elke graankorrel, elke noot, elke boon, zelfs elk sesamzaadje geweekt. Zelfs een amandel die niet uitloopt, maar alleen maar opzwelt, wordt eerst te weken gelegd. "Neem de proef op de som," zegt Fabrice de Villeneuve in zijn boek SantÜ, mode d'em- ploie, "eet maar eens twintig amandelen die 24 uur zijn geweekt en de volgende dag twintig ongeweekte amandelen... en trek uw conclusies." Het weken neutraüseert een enzym in zaden, noten en granen dat het kiemproces tegenhoudt. Maar dat enzym bemoeiUjkt tegelijkertijd de vertering. Het tijdsbestek voor het weken varieert van vier uur voor de kleinste zaden tot twaalf uur of langer voor de grootste. Bij benadering: alfalfa, sesamzaad: 4 tot 6 uur; fenegriek, gierst, zonnebloempitten: 8 uur; linzen, noten, mungbonen, granen: 12 uur; rijst: 24 uur. Na het weken water afgieten; opnieuw water bijgieten; weer afgieten. Het kiemen Eigenlijk zijn de zaden tijdens het weken al begonnen te kiemen. Het duidehjkst zicht baar bij de snelste kiemer: het graan quioa, dat na een aantal uren al met duidelijke uit lopers het weekwater uitkomt. Veel zaden, noten en zelfs granen (haver, spelt, gerst) zijn na een flinke nacht weken eventueel al te gebruiken. Maar de voedingswaarde kan in de nu volgende kiemdagen nog behoorlijk stijgen. Er zijn allerlei plastic en zelfs aarde werken kiemschalen te koop van Duitse en Engelse origine, waarin uitstekend gekiemd kan worden. De Duitse kiemauteur Gisela Aicher beveelt deze schalen aan voor alfalfa, waterkers en rettich, vanwege de evenwich tige beUchting van de verschillende kiem- plantjes. Veel mensen prefereren echter de glazen pottenmethode. Neem een pot (weck- pot bijvoorbeeld, waar het deksel vanaf kan worden gehaald), dek die met behulp van een elastiekje af met een laagje fijn gaas (doe-het-zelfzaken), dat water en lucht wel doorlaat, maar de zaden niet. De zaden zijn nu makkehjk twee keer per dag te spoelen, waarna de potten schuin op hun kop worden weggezet, zodat het overtoUige water eruit kan lekken. De kiempotten kunnen tijdens het kiemproces in een afdruiprek worden gezet, maar er zijn ook speciaal voor dit doel gemaakte kiemglazen in houders te koop (bij De Natuurlijke Molen, Hilversumstraat 98, Arnhem, tel.: 026-3812320). Waarde van kiemen Er is een oude Chinese legende die het ver- Het was zonder enige twijfel een succesfor mule: de vaderlandse groente-, fruit- en bloementelers mochten hun produkten naar de veiling brengen. Wat er daarna gebeurde was niet zozeer hun zorg. Zij beurden braaf de opbrengstprijs en van een kieskeurige of nukkige consument hadden de telers nog nooit gehoord. De beproefde veilmgformule heeft ruim honderd jaar goed gewerkt. Vei- hngen waren ontmoetingsplekken voor pro ducenten en handelaren (veelal groothande laren. De partijen zaten dageüjks (en heel vroeg voor de veilingklok, waar op het juis te moment werd gedrukt. Handelaren verza melden de produkten en brachten die dezelf de dag nog bij de plaatsehjke bloemen-, en groentewinkels. De telers kregen enkele dagen later van de veiling de opbrengstprij- zen uitbetaald. Het veilingsysteem heeft bij na een eeuw goed uitgepakt voor de Neder landse minders. Het heeft hen geen wmdei- eren gelegd. voorgoed af met het oude veiUngimago. De meeste veilingen in ons land hebben dat ook begrepen. Zij profileren zich als handelshuis dat zelf de logistieke diensten verzorgt. Het meest bekende voorbeeld in ons land is Greenery, een samenwerking van een aantal veiüngen die elkaar tien jaar geleden hebben gevonden. Greenery organiseert een conmierciëel en logistiek apparaat, koopt zelfs im- en export bedrijven op en probeert op die manier een onmisbare schakel te spelen mssen produ cent en consument. Voor Nederland als agrarisch exportland (ons land neemt mondi aal een toppositie in) is het van groot belang om de keten mssen producent en consument op maat te houden en beheersbaar te maken. Waartoe leidt zo'n gigantisch integratieproces? Greenery illustreert met een paradepaardje de afzettoekomst voor de groente- en fruit sectoren. In het westen van het land heeft Greenery een bedrijf dat zich louter op de Britse markt richt.' Greenery onderhoudt relaties met grote Britse supermarktketens. Nu al heeft Greenery een jaarlijkse omzet van ruim 400 miljoen euro op de markt in Engeland. Britse supermarkten detacheren in ons land relatiebeheerders die de telers opzoeken en afspraken maken over kwah- teit, hoeveelheid, levering, enz. Greenery speelt daarbij een bemiddelende rol en zorgt ook voor het transport naar Engeland. Omdat supermarkten verzekerd willen zijn van een regelmatige aanvoer over het hele jaar, werft Greenery ook telers elders in Europa. Zelfs Britse groente- en fuittelers worden betrokken in de keten. Dat heeft een bijkomend voordeel, nl. het 'buy british' - een emotioneel fenomeen dat het sprookjes stadium voorbij is. Het Greenery-systeem staat model voor ketenintegratie. Het bUjkt een succesformu le te zijn die geen windeieren legt voor de tuinders in ons land. Tuinders hebben er baat bij als zij de schakels uit de keten naar zich toe halen. De minbouwsector wordt sterker en krijgt vat op de teeltomvang, het aanbod, de kwaliteit en.op de wensen van de con sument. Voor de minder staat bedrijfsconti- nuïteit hoog op de lijst; dat zal niet altijd tot maximale opbrengstprijzen leiden, maar de eerste winst blijkt veelal katjeswinst. haal vertelt van een groep Chinese landver huizers die de Jang-tse-kiang-rivier opvaren - op zoek naar een nieuw woongebied. Hun boot zit vol proviand. En zaaigoed voor later. Op een gegeven ogenblik steekt er een versclmkkeüjke storm op en de boot is een tijd lang speelbal van een nukkige onweers bui. Praktisch alle etenswaar slaat over boord. Alleen het zaadgoed bhjft bewaard. Kletsnat en onbruikbaar als het is geworden. AUes begint te ontkiemen. Helaas, daar valt niets meer mee te beginnen. Een aantal hon gerige dagen later zetten de landverhuizers hun tanden in de jonge kiemplantjes. Zo slecht blijken die evenwel niet te smaken. Aangenaam verrast zijn de opvarenden ook dat deze eenvoudige, plantaardige maaltijd genoeg is om hen zo snel weer op krachten te laten komen... Eeuwenlang zijn kiemen onderdeel geweest van het dieet van tientallen culturen in Oost en West. Het gebruik ervan zou ouder zijn dan de Bijbel. Gekiemde zaden werden al gegeten in Mesopotamië, Egypte en het oude Griekenland. Volgens een publicatie van het Duitse ministerie van Landbouw teelden en aten de Chinezen 3000 jaar geleden al kie- 'men. Andere bronnen reppen over oude manuscripten waaruit bUjkt dat de Chinezen 5000 jaar geleden al regelmatig kiemen zou den hebben gegeten. De toemnaUge keizer van China zou al geweten hebben van de therapeutische waarde van kiemen. Zoals aan het eind van de zestiende eeuw ene Li Shi Chen in zijn 'Pen Ts'ao Kang Mu' (een uitputtend werk over Chinese farmacie en kruiden) ook uitvoerig inging op de medici nale waarde van kiemen. Chen schreef kie men onder andere voor als remedie voor waterzucht en reumatiek. Nog altijd staan ontkiemde mung- en adukibonen in het ver re oosten op veler menu. Het HimalayavoUc en de Hunza's gebruiken kiemen om de winter mee door te komen. Dichter bij huis stuiten we op het traditionele Zweedse gerecht Kruska - gemaakt van ontkiemde granen en lijnzaad - dat de spijsvertering heet te bevorderen, en met name de vertering van zetmeelproducten. In de Verenigde Staten werd tijdens WO II een campagne gelanceerd om de mensen vertrouwd te maken ,met het laten kiemen en eten van sojabonen. Men voorspelde een eiwittekort, dat evenwel uitbleef. In 1948 was iedereen de sojaboon weer vergeten. Behalve de veeboeren nataurhjk. In de agra rische sector werden ontkiemde granen voor de komst van de kant - en klaar -korrels veel gebruikt als voedingssupplement voor die ren. In Noord-Frankrijk kregen postduiven gekiemde granen voor hun vertrek. Er is veel veranderd. In enkele decennia tijds heeft het kiemen van granen, peulvruchten en olie houdende zaden enorm aan populariteit gewonnen. In Duitsland kwam het Voorhch- tingsdienst van het ministerie van Voeding, Land - en Bosbouw in 1994 met een enthou siaste en uiterst lezenswaardige brochure over de waarde van kiemen. Het ministerie wijst erop dat kiemen vaak veel hogere gehalten aan vitaminen bevatten dan groen ten als kropsla, tomaten en wortelen. Verder dat de mineralen dankzij het kiemproces makkehjker opneembaar worden voor het menselijk Uchaam en dat de eiwit- en vet- kwaüteit in belangrijke mate wordt verbe terd. In Amerika zag Paul Burkhoder (Yale University) in de jaren veertig de gehalten van sommige B-vitaminen met honderden procenten toenemen. Vooral bij haver - waar het gehalte aan vitamine B6 met 500% toe nam; dat aan panthoteenzuur met 200% en dat aan vitamine B2 zelfs met 1300%. Van verschillende soorten bonen geeft de litera- tour een verdubbeUng tot een verzesvoudi ging van het vitamine B12 gehalte aan. Ook het Vitamine C gehalte kan beduidend toe nemen. Met de aantekening dat de zaden zelf weinig tot geen vitamine C bevatten. Ann Wigmore is waarschijnlijk de belang rijkste en invloedrijkste propagandiste van het gebruik van kiemen geweest. Maar er waren andere pleitbezorgers. De Zwitserse namurgeneeskundige Alfred Vogel bijvoor beeld, die in de jaren zestig hoog opgaf van de waarde van ontkiemde tarwe, rogge en gerst. En deze granen aanbeval als een pro baat tonicum. Ontkiemde granen hadden de mens iets te bieden wat zij "bij menige dure preparaten en tonicums" vergeefs zouden zoeken. "Een versterkend en bloedvormend middel zoals we niet gemakkelijk voor ons dure geld kuimen kopen." De werking zocht Vogel vooral in de aanwezigheid van eet enzym diastase dat - tijdens het kiemproces wordt gevormd en zetmeel omzet in suiker. Interessant is dat in relatief kleine kring hoog wordt opgegeven van de betekenis van het enzympreparaat vasolastine dat de bloedvaten zou reinigen van aangekoekte vetafzettingen. Een preparaat dat zijn oor sprong vindt in ontkiemde tarwe. In het ver leden is in Amerika in agrarische kring onderzoek gedaan naar de betekenis van ont kiemde haver bij vmchtbaarheidsstoomis- sen van koeien en stieren. De simpele aan- vulhng van kuilvoer met (ontkiemde) haver verrichtte in sommige gevallen wonderen. In een onderzoek van het Proefstation voor de Veeteelt in het Amerikaanse Beltsville beschreef de onderzoeker de resultaten als verbazingwekkend. "In alle (elf) onderzoch te gevallen brachten de koeien die voorheen zes tot veertien maanden vergeefs waren gedekt opnieuw normale, gezonde kalveren ter wereld. Hetzelfde gebeurde vervolgens bij een tweede groep volledig onvruchtbaar geachte koeien. Zoals ook stieren in alle onderzochte gevallen hun normale vrucht baarheid herkregen." De biimen de Bd-land- bouw welbekende onderzoeker Ehrenfrief Pfeiffer vertelde in 1951 op een bodemcon ferentie dat hij er altijd in was geslaagd vruchtbaarheidsstoornissen van stieren op te heffen middels een streng dieet van groene alfalfa, gevolgd door ruime hoeveelheden Na het nuttigen van een hapje en een drankje konden ze woensdag 11 sep tember plaats nemen in de gymzaal van het dagactiviteitencentrum aan de Steneweg. Niet alleen de kinderen van kinderdagverblijf De Regenboog met hun begeleiders en familie, maar ook betrokkenen van dagactiviteiten centrum d'n Duyt deelden in de feest vreugde. In een overvolle zaal kwam om klokslag drie uur clown Jopie bin nen! En reken maar, dat hij met luid applaus werd ontvangen. Zijn optre den leidde de aandacht van de aanwe zigen spelenderwijs naar het doel van de middag: het onthullen van het plan voor de nieuwe speel- en belevingstuin voor het kinderdagverblijf. En natuurlijk actie voeren om geld bin nen te krijgen. Maar liefst 160.000. Kiwi Jopie zag er schitterend uit met zijn rood - geel -groene pak, zijn supergrote schoenen, en zijn groene haar. En telkens, als hij zich vergiste, greep hij naar die groene pluizen- bol en riep dan zijn vaste kreet: "Wat ben ik toch een kiwi zeg!" Gaf allemaal niets. Kiwi of niet. Clown Jopie bezorgde deelnemers en belangstellenden een geweldige middag en bracht vele harten enthousiast aan het klop pen, bij het van start gaan van de actie. Een actie, die moét slagen! Buitenlucht Waarom is er behoefte aan een speel- en belevingsmin? Heel eenvoudig. Het over grote deel van de activiteiten die aan de kin deren van het dagverbhjf wordt aangeboden, vindt binnen plaats. Allemaal fijn hoor; de snoezelhoek, het ballenbad, noem maar op. Maar welk kind heeft op z'n tijd niet behoef te aan buiten spelen? Lekker bezig zijn in de frisse lucht; lekker genieten van 'de beleve nis' van zand en water, voelen hoe de zon je koestert en voelen hoe de wind door je haren waait; luisterenruiken en voelen aan blade ren en schelpjes; aan bloemen en kruiden, en heerlijk bewegen op de wip of in een schom mel? Dat wil ieder kind. Ook de kinderen van 'De Regenboog'Maar helaas, die gele genheid is er niet. De ruimte die nu rond 'De Regenboog' ligt, voldoet op geen enkele wijze aan eisen of behoeften. En wat doe je als je wél ruimte hebt, maar géén voorzie ningen? Dan probeer je iets te ontwikkelen. Iets, waarbij de deelnemers van het dagver blijf op een veiUge manier buiten dingen kunnen ondernemen, waarbij ze kunnen leren, spelen, ervaringen opdoen en hun zin- migen (leren) gebruiken in een natuurlijk omgeving; een heuse 'speel'-'min'. Met water, zand, veel groen en aangepaste speel toestellen waaronder een rolstoelschommel. Natuurelementen Wat moet men zich bij zo'n min voorstellen? Dat is al snel duidelijk bij het besmderen van het plan voor de min, die werd ontworpen door minontwerpster Sibylle Sintmaartens dijk, van 'Karakterminen, ontwerp en advies' te Ouddorp. Het ontwerpen van de belevingstuin voor mensen en kinderen met een ontwikkelingsachterstand en kinderen met een emstige meervoudige handicap vond plaats in twee fasen. Daarbij is door Sibylle gebruik gemaakt van de basisele menten die passen binnen de praktijk van Reiki en Fang Shui. Aarde, lucht, water, enz. Rinus van Otterloo was volgens Sibylle degene die voor veel duw-, trek- en prikwerk zorgde. Met het reahseren van deze tuin zal de kwaliteit van zorg voor de kinderen van 'De Regenboog' aanzienlijk toenemen. Bijdrage De actie gaat lopen van september 2002 tot april 2003. Dat is niet zo lang. Des te meer reden, om iedereen, die deze actie een warm hart toedraagt, op te roepen zijn of haar bij drage te leveren om de tuin te realiseren. Particuheren, kerken, scholen en instellin gen, maar ook bedrijven kunnen meedoen, op diverse manieren. Een gift, een actie - in welke vorm dan ook - sponsoring of bijdra gen in namra, het kan allemaal. Bij het kin derdagverblijf zijn folders, waarin u nog meer kunt lezen, en formulieren waarmee u kunt aangeven op welke manier u wilt bij dragen aan de Regenboogtuin. Als begin van de vele acties die nog volgen, was het alvast mogelijk om in te schrijven op een schitte rend beeld, dat de naam 'Alle kinderen van de wereld' draagt. Heel erg mooi, een wereldbol met daarop een aantal kinderfigu ren, geverfd in bronskleur. Ook kon worden ingeschreven op één of meer overheerlijke taarten, beschikbaar gesteld door Culi d' Or. Over verdere acties wordt nog nagedacht. Voorspellingen Alle vier de gemeenten steunen de actie voor de belevingstuin. Het was dan ook mooi om de hartverwarmende reacties van de bewindslieden te horen na het onthullen van 'het plan.' Burgemeester G. de Vries-Hom- mes zei namens de gemeente Middelhamis dat de actie absoluut gaat slagen. "De men sen hebben allemaal zo hard geroepen en geklapt, dit moet lukken!" Wethouder Van Oostrom sprak namens de gemeente Goede- reede de overtuiging uit dat de actie een groot succes zal worden. "Binnen de kortste tijd is die tuin er!" Burgemeester Van Pelt van de gemeente Oost-Flakkee maakte het nog mooier: "hij komt er, al moeten we hem zélf maken!" zo sprak hij. Als dat geen mooie voorspelhngen zijn. ontkiemde haver. Temg naar de menselijke voeding, waarover Ann Wigmore alle claims aangaande de waarde van kiemen in 1985 als volgt samenvat: "We praten over een van de meest geconcentreerde bronnen van vitamines, mineralen, enzymen en ami nozuren (proteïne) die er bestaan. Weinig hedendaags voedsel vereist bij de productie zo weinig tijd, energie en kosten en levert toch zo veel voedingswaarde. Bij overvloe dig gebruik hebben kiemen de eigenschap het hchaam jong te houden door de cellen van hoogwaardige voeding te voorzien en ze te helpen giftige afvalstoffen kwijt te raken." (Info: de vmchtbare aarde maart/april 1995.) Sportmuesli met kiemen voor 2 personen 4 eetlepels gekiemde tarwe 4 eetlepels gekiemde rogge 1 appel in smkjes met een eetlepel citroensap 2,5 ons fruit van het seizoen diverse noten 2 eetlepels honing theekopje geslagen slagroom voor garnering De Natuurlijke Molen Hilversumstraat 98 6843 DL Arnhem Tel. 026-3812320 Fax 026-3819840 Email adres: natmolen@antenna.nl Internet: www.natuurlijkemolen.com Woensdagavond 11 september 18.50 uur werd de bemarming van de Stellendamse reddingboot 'Prinses Margriet' gealarmeerd door de Kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp. Er waren twee kite-surfers, één uit Poortugaal en één uit Ridderkerk, in de pro blemen geraakt bij de SAM boei. Door het wegvallen van de wind konden ze niet meer aan de wal komen en er werd alarm gesla gen. De reddingboot 'Javazee' uit Hoek van Holland en een boot van de Havendienst gin gen ook op weg om hulp te verlenen. De 'Prinses Margriet' ontdekte de beide surfers met hun materiaal, pikte ze op en bracht ze naar de buitenhaven van Stellendam. Omdat ze geruime tijd in het water gelegen hadden was ook de ambulance daarheen gedirigeerd om op evenmele onderkoeling te controle ren. Nadat ze echter in het boothuis onder de douche waren geweest was die hulp niet meer nodig. Ze werden in Stellendam opge haald en konden weer naar huis. De bemanning van de reddingboot was nog in het boothuis aanwezig toen de kust wachtpost Ouddorp ze voor de volgende actie opriep. Aan boord van het 127 meter lange Poolse schip 'Cielo di Baffin', dat in het westelijk ankergebied lag nabij het lichteiland Goeree, bevond zich een Na een halfjaar met veel enthousiaste gerepeteerd te hebben is besloten om ook in het schooljaar 2002/2003 verder te gaan met een kinderorkest van de muziek school G-O. In het eerste halfjaar hadden zich zo'n 22 kinderen aangemeld die allerlei instrumenten bespelen. Uiteraard heeft de muziekschool al diverse ensembles, maar daarin wordt steeds op in-stm- menten afzonderlijk gespeeld en niet op een mengeling van al die instrumenten. Voor het kin derorkest wordt gestreefd naar een zo breed mogelijke samenstelhng. Het orkest is overigens bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 t/m 14 jaar, die minstens een jaar les op hun instrument hebben gehad.De leiding van het orkest is in handen van docent Wun Soeters, die veel ervaring heeft met kmderorkesten en er zelf ook muziek voor schrijft. De repetities zijn één keer per 14 dagen op vrijdag van 18.15 tot 19.15 uur in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelhamis. De eerste repetitie is op vrijdag 27 september. Voor het hele schooljaar 2002/2003 zijn de kosten voor muziekschoolleerlingen 20,00 en voor kinderen die geen les hebben op de muziekschool 60,00. Opgaveformuheren zijn ver krijgbaar bij de administratie van de muziekschool. Beneden Zandpad 7 te Middelhamis, tel. 's morgens 482400. patiënt. In overleg met de Radio Medische Dienst was vastgesteld dat er dringend medische hulp verleend moest worden. Normaliter wordt dan de reddingboot van Hoek van Holland ingeschakeld. De daar thuis horende snelle reddingboot 'Kapi teins Hazewinkel' is echter in onderhoud en als vervanger is daar nu gestationeerd de conventionele reddingboot 'Javazee', van het type 'De Zeemanspot'. De 'Prinses Margriet' uit Stellendam zou veel sneller ter plaatse kunnen zijn en de Kustwacht besloot dan ook deze reddingboot daarheen te sturen. Even na negen uur werd de bemanning opgepiept, die, nog in het boothuis van de vorige actie, direct paraat was. Ze moest echter wachten tot er een huisarts aanwezig was om mee te gaan, alvorens ze uit kon varen. De reddingboot vertrok 21.15 naar het zeeschip. De arts verleende eerste hulp en constateerde dat de situatie ernstig was en dat opname in een ziekenhuis dringend noodzakelijk was. De patiënt werd aan boord genomen en naar de haven van Hoek van Holland vervoerd, alwaar een ambulance gereed stond om hem naar het ziekenhuis te brengen. Donderdagmorgen werd de bemanning van de 'Prinses Margriet' opnieuw opgepiept. Vanuit de kustwachtpost in de vuurtoren van Ouddorp werd opgemerkt dat er een jachtje (bleek later van Poolse nationaliteit te zijn met één man aan boord) recht op de Ooster aanvoer en bij ongewijzigde koers daarop omhoog zou komen te zitten. De redding boot werd daarheen gedirigeerd. Er bleek geen kaart en geen marifoon aan boord te zijn. De man was onderweg naar Oostende. Er werd een opstapper overgezet, die hem wegwijs maakte en de goede koers aanwees. Na deze weer temg genomen te hebben bleef de 'Prinses Margriet' toch nog even in de buurt en dat was maar goed ook, want er ont stonden weer problemen. Nu werden twee opstappers overgezet, die eerst de zeilen klaarden en daarna de koers verlegden. Er bevond zich een ander jacht in de buurt. De reddingboot praalde dit jacht, dat ook onder weg bleek te zijn naar Oostende. De Pool werd aangeraden in het kielzog mee te varen. Op eigen gelegenheid zou hij onge twijfeld ergens op één van de banken voor de kust zijn terecht gekomen.

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2002 | | pagina 15