DUIVELANDS MEUBELHUIS B.V. 10 tot 25% korting «4 GIRO 260 FiletroUade met een geitenkaasvulling oezoeK onze slaapKameraToeiing met 1500 m^ 30 tfenerkamers telefoon(oud641213/641506 ^'''sec^lTs'''''"' ^r^TT Sommelsdijk P.V. 'De Reisduif 50 X Voorlichtingsbureau Vlees r^ MM ^^J f- ^PStellfngen Wilgenstraatl.OOSTERLANO Aftredend en herkiesbaar, wegens periodieke aftreding, de bestuursleden H. L. van Kampenhout, Th. J. van Rossum en C. J. Slui. Het bestuur stelt voor genoemde kandidaten tot herbenoeming voor te dragen. Eventuele voordrachten van andere personen voor bovengenoemde vacatures dienen op de statutair voorgeschreven manier te worden ingediend bij het bestuur en wel uiterlijk 1 maand voor aanvang van de vergadering. Sommelsdijk, augustus 2002 H. L van Kampenhout, vootzitter ^^^K. bouwvereniging Vergadering Adverteren in Eilanden Nieuws betekent dat uw advertentie ook buiten de bebouwde kom wordt geiezen. VAKANTIE WONING 2 pers. p. dag 30- 4 pers. p. dag 50- Vraag inl. en folders: Tel. 0049-9973-9601 Abonneert U op Eilanden-Nieuws KANKERBESTRIJDING Bij Naaimachinehandel 'VLIETO' Ooltgensplaat Tot 1 september 2002 op alle showroommodellen van Husqvama, Pfaff, Lewenstein en Brother Naai-, borduur- en Lockmachines Potchrysanten Sieifruit Pompoenen Uien en Aardappelen v.o.f. Van Prooijen Adverteren in Eilanden Nieuws betel<ent dat uw advertentie ook buiten de bebouwde kom wordt gelezen. Zomerstraat 5, Dirksland, (0187)601487 Cordonbleu 4 voor ^6?° Pepersteak 100 gram ^1^° Slavinken e halen 5 BETALEN Barbecuepakket: Vleessaladeioo 90 VieeSSaiaue 100 gram ^v. Pepercervelaat ioo gram 1?° Pekelvlees 100 gram ^1? Wat ons lichaam qoed kan qebruiken Dagelijks zijn we bezig met eten. Gewoon omdat het lel<- ker is, maar zeker ook omdat ons lichaam nu eenmaal voe dingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Vlees is voor velen het lekkerste onderdeel van de maaltijd. Maar vlees bevat óók waardevolle voedingsstoffen. Maar om welke voedingsstoffen gaat het nu eigenlijk en wat doen die voor ons lichaam? Eiwitten Vetten Cholesterol Mineralen Ingreciiënten: Befeidingswijzf i Voedingswaarde per persoon:. GEMEENTE GOEDEREEDE Op 21 augustus 2002 om 15.00 uur vindt de vergadering van de commissie Bezwaar- en Beroepschriften plaats. De agenda voor deze vergadering ligt tijdens de kan tooruren ter inzage op het gemeentehuis, waar eveneens een exemplaar kan worden afgehaald. Zoek de rust in het Beierse woud Hele jaar te bezoeken. Slaapkamer 2 pers. met koelkast en koffiezetapp. 15,- P- dag. Na 19.00 uur (Holl. sprekend) MIJN mmiER A ■Lfiö;. NEDERLANDSE Wfml K^KERBESTRIjDING Geverslijn: 0900 - 20 200 41 {€0.01 p.min.). Bij vragen over kanker: 0800 - 022 66 22 (gratis). www.kankerbestrijding.nl Bovenstaande postduivenvereniging nam op 17 augustus deel aan een wed- vlucht vanuit Sourdun. Afstand 361 km. In concours waren 387 duiven die om 07.10 uur met Oostenwind gelost wer den. De eerste duif arriveerde om 12.06.22 uur en haalde een snelheid van 1219.49 m.p.min. De gedetailleerde uitslag luidt: J. K. Heekman 1, 9, 10, 21, 23, 38, 39, 61, 78; Justin v. d. Linde jl. 2, 3, 4, 5, 6, 8, 17, 18, 32,41, 52, 55, 66,67, 76, 80, 81,93; A. Bakelaar 7,11, 22, 24, 31, 58, 69, 90, 95; J. de Blok 12, 15, 26, 27, 29, 30, 33, 44, 45, 48, 51, 59, 60,72,97; Comb, van der Sluijs 13,20,25, 34, 35,36, 37,47,62, 63; R van den Boogert 14, 19, 42, 43, 57, 79, 85, 89; M. A. van Nimwegen 16, 28, 40, 91, 92; C. Kleijn jr. 46, 53, 65; W. Nieuwland 49; Comb. AppeWis van Heemst 50, 54, 56, 64,68, 73,74,75,77, 82, 83, 84, 86, 87, 88, 94, 96; J. Troost 70, 71. Bovenstaande postduivenvereniging nam op 17 augustus deel aan een wed- vlucht vanuit Strombeek. Afstand 96 km. In concours waren 481 duiven die om 08.00 uur met Oostenwind gelost wer den. De eerste duif arriveerde om 09.13.13 uur en haalde een snelheid van 1309.82 m.p.min. De gedetailleerde uitslag luidt: J. de Blok 1, 5, 11, 22, 31, 32, 33, 42, 47, 48,62,67,90,99; P. van den Boogert 2,13, 25,36, 38,43,49, 51,57,59,60,66,74,75, 77,94,102,103,105,111,117,118; Comb. AppeWis van Heemst 3,21,58,64,65,73, 76,78,79,83,88,1 12; W. Nieuwland 4,30, 61, 96, 98, 108, 110; J. K. Hoekman 6, 18, 53, 114, 120; M. A. van Nimwegen 7, 16, 20, 23, 35, 68, 87, 89, 115; P. van Moort 8, 9, 14, 15, 17, 19, 27, 29, 34, 37,46, 50, 52, 54, 82, 100, 101, 113, 119; Comb. Van der Sluijs 10, 28, 40, 80, 81; C. Kleijn Jr. 12, 24,26, 39,41,44,55,56,63,69,70,71,72, 84, 85, 86, 91, 92, 93, 97, 106, 107, 109, 116; Justin v. d. Linde jl 45; A. Bakelaar 95, 104 Zie voor meer info www.vlieto.nl Onze showroom: Molendijk 25, Ooltgensplaat is na afspraak geopend: tel. 485222 i reserveren is mogelijk. TE KOOP (Eigenh. en Doré) Boomvliet 9, Dirksland Tel. 60 23 76 Portie saté, grillschijf, speklap barbecueworst, souvlakiekarbonade Vlees: lekker en vol voedingsstoffen De belangrijkste voedingsstoffen in vlees zijn eiwitten, vetten, choles terol, vitaminen B en D en de mineralen ijzer en zink. Vlees is rijk aan hoogwaardige eiwitten. Dit wil zeggen dat de samenstelling van de eiwitten zodanig is dat ze goed aansluiten bij datgene wat ons lichaam nodig heeft. Eiwitten hebben we nodig voor de opbouw van onze orga nen, botten, spieren en zenuwstel sel. Een onmisbare stof voor de groei en het onderhoud van ons lichaam. Vetten zijn een bron van energie voor ons lichaam, maar helpen ook om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Bovendien zijn ze nodig voor de opname van som mige vitaminen. We hebben dus zeker vetten nodig maar teveel is niet goed. Teveel vet kan namelijk hart- en vaatziekten veroorzaken. Met name de verzadigde vetten spelen hierbij een belangrijke rol; ze verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten kunnen echter een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Het is dus zaak om niet teveel (ver zadigd) vet te eten. Voor veel vleessoorten, en met name voor varkensvlees geldt, dat ze voor meer dan 50% uit onverzadigd vet bestaan. Toch blijft minder vet eten het belangrijkste advies. Kies daarom regelmatig voor de mage re vleesproducten en gebruik niet teveel vet bij het bereiden van het vlees. Voor wat betreft het vetge halte is een varkensoester vergelijk baar met biefstuk en ongepaneer- de schnitzel met rosbief. Cholesterol is een vetachtige stof die in elke cel van ons lichaam voorkomt. In kleine hoeveelheden kan ons lichaam die stof dus goed gebruiken. Lang is gedacht dat cholesterol uit de voeding de belangrijkste factor was voor het cholesterolgehalte in het bloed. Onderzoek heeft echter uitgewe zen dat verzadigd vet een veel gro ter effect heeft. Een voeding die niet meer dan 300 mg cholesterol per dag bevat, is dan ook een goede voeding. Van vlees, met name varkensvlees, wordt beweerd dat het veel cholesterol bevat. Dit is een misvatting. Gemiddeld bevat varkensvlees ongeveer 60 mg cho lesterol per 100 gram. Vitaminen Vitaminen zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden met de dagelijkse voeding moeten wor den opgenomen voor het handha ven van een goede gezondheid en een normale groei en ontwikke ling. De belangrijkste vitaminen in vlees zijn vitamine BI, B6, BI2 en vitamine O. Vitamine BI is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Deze vitamine speelt namelijk een rol bij de verbranding van koolhy draten (suikers en zetmeel). Daarnaast zorgt het ook voor een goede werking van het hart en het zenuwstelsel. Varkensvlees bevat gemiddeld M'/z keer zoveel vita mine BI dan rundvlees, en is daar mee een goede leverancier. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Het is voor al nodig bij de afbraak en opbouw van eiwitten. Verder reguleert het de werking van bepaalde hormo nen en is het een onmisbare stof bij de afweer, de groei, de bloed- aanmaak en het zenuwstelsel. De hoeveelheid vitamine B6 in var kens- en rundvlees is vergelijkbaar. Vitamine BI 2 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine BI 2 komt uitsluitend voor in dierlijke produc ten. Vlees is dus een belangrijke bron voor deze vitamine. Bij men sen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals vega- nisten bestaat de kans op een tekort aan vitamine BI 2. Een tekort kan uiteindelijk leiden tot een bepaalde vorm van bloedarmoede. Rundvlees, en met name lever, is een goede bron voor vitamine BI 2, Gemiddeld bevat rundvlees ruim 3 keer zoveel vitamine BI 2 dan varkensvlees Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden. Het helpt bij de opname van onder andere calcium ('kalk') uit onze voeding. Calcium zorgt voor stevigheid van de bot ten en tanden. Vitamine D is een van de weinige vitaminen die het lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Normaal gesproken is zonlicht de belangrijkste bron voor vitamine D. Dit wordt echter anders als mensen niet zo vaak bui ten komen. In die situatie gaat voe ding een belangrijkere rol spelen. Varkensvlees is een goede bron voor vitamine D. Het bevat bijna 2 keer zoveel vitamine D als rund vlees. Mineralen zijn stoffen die we, net als andere voedingsstoffen, nodig hebben om goed te kunnen func tioneren. Het lichaam kan zelf geen mineralen maken, en daarom moeten we ze uit de voeding halen. Mineralen hebben een groot aantal functies. Ze dienen onder andere als bouwstof en hel pen bij het goed functioneren van ons lichaam. De belangrijkste mineralen in vlees zijn ijzer en zink. Daarnaast is vlees ook een goede bron voor fosfor, selenium en mag nesium. Fosfor (fosfaat) en magne sium zijn onder andere nodig voor sterke botten en selenium speelt mogelijk een rol bij het voorkómen van kanker Ijzer maakt onderdeel uit van de rode kleurstof in ons bloed, het zogenaamde hemoglobine. Hemoglobine zorgt voor het trans port van zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam. Een langdurig tekort aan ijzer in de voeding kan leiden tot bloedar moede. Er kunnen klachten ont staan als vermoeidheid en hoofd pijn. Ijzer komt in de voeding voor in verschillende vormen. De soort die in vlees voorkomt heet haem- ijzer Haemijzer wordt door het lichaam gemiddeld 3 keer beter opgenomen dan ijzer uit plantaar dige producten. Om een voor beeld te geven: 100 gram biefstuk levert net zoveel ijzer als 2 kilo gram spinazie. Daarnaast verbetert vlees, net als vitamine C, de opna me van ijzer uit plantaardige pro ducten. Vlees is dus een goede bron van ijzer; het levert ongeveer 16% van de hoeveelheid ijzer die we per dag nodig hebben. Daarmee is vlees een van de belangrijkste ijzerbronnen in onze voeding. Rundvlees bevat onge veer 3 keer zoveel ijzer dan var kensvlees. Voor lever geldt echter het omgekeerde. Varkenslever bevat namelijk 3 keer zoveel ijzer dan runderlever. In varkenslever zit bijna 15 keer zoveel ijzer dan in een gemiddeld varkensvleespro duct. Zink is onderdeel van veel enzy men. Dit zijn stoffen die onder andere betrokken zijn bij de vor ming van DNA en bij de groei. Daarnaast speelt zink ook een rol bij de smaakzin, het immuunsys teem en de hersenfunctie. Zink komt voor in veel voedingsmidde len, waaronder vlees. Ook voor zink geldt, net als voor ijzer, dat zink uit vlees goed door het lichaam kan worden opgenomen. Misschien is vlees daarom wel terecht de lekkerste maaltijdcom ponent. Wilt u nog meer weten over voedingsstoffen in vlees? Kijk dan op www.vlees.nl. Hoofdgerecht: 4 pelrsonen Bereidingstijd: ca. 515 minuten (,)a 750 g varkensfilet 75 g zachte geitenWaas 1 eetl. verse fijngeh en basilicum) 1 sjalotje, fijngehak zout en (versgemalcn) peper ,1 eiwit, losgeklopt 75 g boter r 2 dl bouillon verder: rolladetouw n één stuk) (Bertine Blanc) akte groene kruiden (bijv. peterselie, bieslook van 1Snijd de korst kaas met de gro- 2. Snijd de varkens in en sla deze of. pier. Bestrooi hel peper. Bestrijk tenkaasmengsei ladetouw (of 3. Verhit de boter i 10 minuten ca. 40 minuten het vlees tussent sentijds kleine 4. Neem de rollade plank rusten. B Snijd de rollade deze dakpa jus er apart bij. h«it sch nn energie ca. 2138 k) eiwit: 59 9 vet: 3C Dit gerecht bevat 1 (ADH) ijzer voor vrc (of breikatoen) de geitenkaas. Meng in een kom de geiten- :ne kruiden, sjalotje, zout en peper, ilet in de lengte tot op ca. 2 cm van de rand en. Dep de varkensfilet droog met keukenpa- opengeslagen deel van het vlees met zout en vlees vervolgens met eiwit en leg er het gei- in. Rol het vlees stevig op en bind het met rol- brcikatoen) op. een braadpan en bak hierin de rollade in ca. ron|om bruin. Braad de rollade op zacht vuur in met het deksel schuin op de pan gaar en keer jds enkele malen om. Voeg, indien nodig, tus- leutjes warme bouillon toe. uit de pan en laat deze ca. 5 minuten op een ig ondertussen het braadvocht aan de kook. met een vleesmes in dunne plakken en leg nsge\|vijs op een voorverwarmde schaal. Serveer de lekker met aardappelpuree en snijbonen. 509 (kcal) g koolhydraten: 1 g van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uwen en 21% voor mannen.

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2002 | | pagina 4