DUIVELANDS MEUBELHUIS B.V.
10 tot 25% korting
«4
GIRO 260
FiletroUade
met een geitenkaasvulling
oezoeK onze slaapKameraToeiing met 1500 m^ 30 tfenerkamers telefoon(oud641213/641506
^'''sec^lTs'''''"' ^r^TT Sommelsdijk
P.V. 'De Reisduif
50
X
Voorlichtingsbureau Vlees
r^ MM ^^J f- ^PStellfngen Wilgenstraatl.OOSTERLANO
Aftredend en herkiesbaar, wegens periodieke aftreding,
de bestuursleden H. L. van Kampenhout, Th. J. van Rossum en
C. J. Slui. Het bestuur stelt voor genoemde kandidaten tot
herbenoeming voor te dragen.
Eventuele voordrachten van andere personen voor bovengenoemde
vacatures dienen op de statutair voorgeschreven manier te worden
ingediend bij het bestuur en wel uiterlijk 1 maand voor aanvang van
de vergadering.
Sommelsdijk, augustus 2002
H. L van Kampenhout,
vootzitter ^^^K. bouwvereniging
Vergadering
Adverteren in Eilanden Nieuws
betekent dat uw advertentie ook
buiten de bebouwde kom wordt geiezen.
VAKANTIE
WONING
2 pers. p. dag 30-
4 pers. p. dag 50-
Vraag inl. en folders:
Tel. 0049-9973-9601
Abonneert U op
Eilanden-Nieuws
KANKERBESTRIJDING
Bij Naaimachinehandel 'VLIETO' Ooltgensplaat
Tot 1 september 2002
op alle showroommodellen van
Husqvama, Pfaff, Lewenstein en Brother
Naai-, borduur- en Lockmachines
Potchrysanten
Sieifruit
Pompoenen
Uien en
Aardappelen
v.o.f. Van Prooijen
Adverteren in
Eilanden Nieuws
betel<ent dat uw
advertentie ook
buiten de
bebouwde kom
wordt gelezen.
Zomerstraat 5,
Dirksland,
(0187)601487
Cordonbleu 4 voor ^6?°
Pepersteak 100 gram ^1^°
Slavinken e halen 5 BETALEN
Barbecuepakket:
Vleessaladeioo
90
VieeSSaiaue 100 gram ^v.
Pepercervelaat ioo gram 1?°
Pekelvlees 100 gram ^1?
Wat ons lichaam qoed kan qebruiken
Dagelijks zijn we bezig met eten. Gewoon omdat het lel<-
ker is, maar zeker ook omdat ons lichaam nu eenmaal voe
dingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Vlees is voor velen het lekkerste onderdeel van de maaltijd.
Maar vlees bevat óók waardevolle voedingsstoffen. Maar
om welke voedingsstoffen gaat het nu eigenlijk en wat
doen die voor ons lichaam?
Eiwitten
Vetten
Cholesterol
Mineralen
Ingreciiënten:
Befeidingswijzf i
Voedingswaarde per persoon:.
GEMEENTE
GOEDEREEDE
Op 21 augustus 2002 om 15.00 uur vindt de vergadering
van de commissie Bezwaar- en Beroepschriften plaats.
De agenda voor deze vergadering ligt tijdens de kan
tooruren ter inzage op het gemeentehuis, waar eveneens
een exemplaar kan worden afgehaald.
Zoek de rust in het
Beierse woud
Hele jaar te bezoeken.
Slaapkamer 2 pers. met koelkast en
koffiezetapp. 15,- P- dag.
Na 19.00 uur (Holl. sprekend)
MIJN
mmiER
A
■Lfiö;. NEDERLANDSE
Wfml K^KERBESTRIjDING
Geverslijn: 0900 - 20 200 41 {€0.01 p.min.).
Bij vragen over kanker: 0800 - 022 66 22 (gratis).
www.kankerbestrijding.nl
Bovenstaande postduivenvereniging
nam op 17 augustus deel aan een wed-
vlucht vanuit Sourdun. Afstand 361 km.
In concours waren 387 duiven die om
07.10 uur met Oostenwind gelost wer
den.
De eerste duif arriveerde om 12.06.22
uur en haalde een snelheid van 1219.49
m.p.min. De gedetailleerde uitslag luidt:
J. K. Heekman 1, 9, 10, 21, 23, 38, 39, 61,
78; Justin v. d. Linde jl. 2, 3, 4, 5, 6, 8, 17,
18, 32,41, 52, 55, 66,67, 76, 80, 81,93; A.
Bakelaar 7,11, 22, 24, 31, 58, 69, 90, 95; J.
de Blok 12, 15, 26, 27, 29, 30, 33, 44, 45,
48, 51, 59, 60,72,97; Comb, van der Sluijs
13,20,25, 34, 35,36, 37,47,62, 63; R van
den Boogert 14, 19, 42, 43, 57, 79, 85, 89;
M. A. van Nimwegen 16, 28, 40, 91, 92; C.
Kleijn jr. 46, 53, 65; W. Nieuwland 49;
Comb. AppeWis van Heemst 50, 54, 56,
64,68, 73,74,75,77, 82, 83, 84, 86, 87, 88,
94, 96; J. Troost 70, 71.
Bovenstaande postduivenvereniging
nam op 17 augustus deel aan een wed-
vlucht vanuit Strombeek. Afstand 96 km.
In concours waren 481 duiven die om
08.00 uur met Oostenwind gelost wer
den.
De eerste duif arriveerde om 09.13.13
uur en haalde een snelheid van 1309.82
m.p.min. De gedetailleerde uitslag luidt:
J. de Blok 1, 5, 11, 22, 31, 32, 33, 42, 47,
48,62,67,90,99; P. van den Boogert 2,13,
25,36, 38,43,49, 51,57,59,60,66,74,75,
77,94,102,103,105,111,117,118; Comb.
AppeWis van Heemst 3,21,58,64,65,73,
76,78,79,83,88,1 12; W. Nieuwland 4,30,
61, 96, 98, 108, 110; J. K. Hoekman 6, 18,
53, 114, 120; M. A. van Nimwegen 7, 16,
20, 23, 35, 68, 87, 89, 115; P. van Moort 8,
9, 14, 15, 17, 19, 27, 29, 34, 37,46, 50, 52,
54, 82, 100, 101, 113, 119; Comb. Van der
Sluijs 10, 28, 40, 80, 81; C. Kleijn Jr. 12,
24,26, 39,41,44,55,56,63,69,70,71,72,
84, 85, 86, 91, 92, 93, 97, 106, 107, 109,
116; Justin v. d. Linde jl 45; A. Bakelaar 95,
104
Zie voor meer info www.vlieto.nl
Onze showroom: Molendijk 25, Ooltgensplaat
is na afspraak geopend: tel. 485222
i reserveren is mogelijk.
TE KOOP
(Eigenh. en Doré)
Boomvliet 9, Dirksland
Tel. 60 23 76
Portie saté, grillschijf, speklap
barbecueworst,
souvlakiekarbonade
Vlees: lekker en vol voedingsstoffen
De belangrijkste voedingsstoffen in
vlees zijn eiwitten, vetten, choles
terol, vitaminen B en D en de
mineralen ijzer en zink.
Vlees is rijk aan hoogwaardige
eiwitten. Dit wil zeggen dat de
samenstelling van de eiwitten
zodanig is dat ze goed aansluiten
bij datgene wat ons lichaam nodig
heeft. Eiwitten hebben we nodig
voor de opbouw van onze orga
nen, botten, spieren en zenuwstel
sel. Een onmisbare stof voor de
groei en het onderhoud van ons
lichaam.
Vetten zijn een bron van energie
voor ons lichaam, maar helpen ook
om onze lichaamstemperatuur op
peil te houden. Bovendien zijn ze
nodig voor de opname van som
mige vitaminen. We hebben dus
zeker vetten nodig maar teveel is
niet goed. Teveel vet kan namelijk
hart- en vaatziekten veroorzaken.
Met name de verzadigde vetten
spelen hierbij een belangrijke rol;
ze verhogen het cholesterolgehalte
in het bloed. Onverzadigde vetten
kunnen echter een positief effect
hebben op het cholesterolgehalte.
Het is dus zaak om niet teveel (ver
zadigd) vet te eten. Voor veel
vleessoorten, en met name voor
varkensvlees geldt, dat ze voor
meer dan 50% uit onverzadigd vet
bestaan. Toch blijft minder vet
eten het belangrijkste advies. Kies
daarom regelmatig voor de mage
re vleesproducten en gebruik niet
teveel vet bij het bereiden van het
vlees. Voor wat betreft het vetge
halte is een varkensoester vergelijk
baar met biefstuk en ongepaneer-
de schnitzel met rosbief.
Cholesterol is een vetachtige stof
die in elke cel van ons lichaam
voorkomt. In kleine hoeveelheden
kan ons lichaam die stof dus goed
gebruiken. Lang is gedacht dat
cholesterol uit de voeding de
belangrijkste factor was voor het
cholesterolgehalte in het bloed.
Onderzoek heeft echter uitgewe
zen dat verzadigd vet een veel gro
ter effect heeft. Een voeding die
niet meer dan 300 mg cholesterol
per dag bevat, is dan ook een
goede voeding. Van vlees, met
name varkensvlees, wordt beweerd
dat het veel cholesterol bevat. Dit is
een misvatting. Gemiddeld bevat
varkensvlees ongeveer 60 mg cho
lesterol per 100 gram.
Vitaminen
Vitaminen zijn voedingsstoffen die
in kleine hoeveelheden met de
dagelijkse voeding moeten wor
den opgenomen voor het handha
ven van een goede gezondheid en
een normale groei en ontwikke
ling. De belangrijkste vitaminen in
vlees zijn vitamine BI, B6, BI2 en
vitamine O.
Vitamine BI is onmisbaar voor de
energievoorziening van het lichaam.
Deze vitamine speelt namelijk een
rol bij de verbranding van koolhy
draten (suikers en zetmeel).
Daarnaast zorgt het ook voor een
goede werking van het hart en het
zenuwstelsel. Varkensvlees bevat
gemiddeld M'/z keer zoveel vita
mine BI dan rundvlees, en is daar
mee een goede leverancier.
Vitamine B6 speelt een belangrijke
rol in de stofwisseling. Het is voor
al nodig bij de afbraak en opbouw
van eiwitten. Verder reguleert het
de werking van bepaalde hormo
nen en is het een onmisbare stof
bij de afweer, de groei, de bloed-
aanmaak en het zenuwstelsel. De
hoeveelheid vitamine B6 in var
kens- en rundvlees is vergelijkbaar.
Vitamine BI 2 is nodig voor de
aanmaak van rode bloedcellen en
voor een goede werking van het
zenuwstelsel. Vitamine BI 2 komt
uitsluitend voor in dierlijke produc
ten. Vlees is dus een belangrijke
bron voor deze vitamine. Bij men
sen die helemaal geen dierlijke
producten gebruiken, zoals vega-
nisten bestaat de kans op een
tekort aan vitamine BI 2. Een tekort
kan uiteindelijk leiden tot een
bepaalde vorm van bloedarmoede.
Rundvlees, en met name lever, is
een goede bron voor vitamine
BI 2, Gemiddeld bevat rundvlees
ruim 3 keer zoveel vitamine BI 2
dan varkensvlees
Vitamine D is nodig voor stevige
botten en tanden. Het helpt bij de
opname van onder andere calcium
('kalk') uit onze voeding. Calcium
zorgt voor stevigheid van de bot
ten en tanden. Vitamine D is een
van de weinige vitaminen die het
lichaam zelf kan aanmaken. Dit
gebeurt in de huid onder invloed
van zonlicht. Normaal gesproken is
zonlicht de belangrijkste bron voor
vitamine D. Dit wordt echter
anders als mensen niet zo vaak bui
ten komen. In die situatie gaat voe
ding een belangrijkere rol spelen.
Varkensvlees is een goede bron
voor vitamine D. Het bevat bijna 2
keer zoveel vitamine D als rund
vlees.
Mineralen zijn stoffen die we, net
als andere voedingsstoffen, nodig
hebben om goed te kunnen func
tioneren. Het lichaam kan zelf
geen mineralen maken, en daarom
moeten we ze uit de voeding
halen. Mineralen hebben een
groot aantal functies. Ze dienen
onder andere als bouwstof en hel
pen bij het goed functioneren van
ons lichaam. De belangrijkste
mineralen in vlees zijn ijzer en zink.
Daarnaast is vlees ook een goede
bron voor fosfor, selenium en mag
nesium. Fosfor (fosfaat) en magne
sium zijn onder andere nodig voor
sterke botten en selenium speelt
mogelijk een rol bij het voorkómen
van kanker
Ijzer maakt onderdeel uit van de
rode kleurstof in ons bloed, het
zogenaamde hemoglobine.
Hemoglobine zorgt voor het trans
port van zuurstof van de longen
naar de rest van het lichaam. Een
langdurig tekort aan ijzer in de
voeding kan leiden tot bloedar
moede. Er kunnen klachten ont
staan als vermoeidheid en hoofd
pijn. Ijzer komt in de voeding voor
in verschillende vormen. De soort
die in vlees voorkomt heet haem-
ijzer Haemijzer wordt door het
lichaam gemiddeld 3 keer beter
opgenomen dan ijzer uit plantaar
dige producten. Om een voor
beeld te geven: 100 gram biefstuk
levert net zoveel ijzer als 2 kilo
gram spinazie. Daarnaast verbetert
vlees, net als vitamine C, de opna
me van ijzer uit plantaardige pro
ducten. Vlees is dus een goede
bron van ijzer; het levert ongeveer
16% van de hoeveelheid ijzer die
we per dag nodig hebben.
Daarmee is vlees een van de
belangrijkste ijzerbronnen in onze
voeding. Rundvlees bevat onge
veer 3 keer zoveel ijzer dan var
kensvlees. Voor lever geldt echter
het omgekeerde. Varkenslever
bevat namelijk 3 keer zoveel ijzer
dan runderlever. In varkenslever zit
bijna 15 keer zoveel ijzer dan in
een gemiddeld varkensvleespro
duct.
Zink is onderdeel van veel enzy
men. Dit zijn stoffen die onder
andere betrokken zijn bij de vor
ming van DNA en bij de groei.
Daarnaast speelt zink ook een rol
bij de smaakzin, het immuunsys
teem en de hersenfunctie. Zink
komt voor in veel voedingsmidde
len, waaronder vlees. Ook voor
zink geldt, net als voor ijzer, dat
zink uit vlees goed door het
lichaam kan worden opgenomen.
Misschien is vlees daarom wel
terecht de lekkerste maaltijdcom
ponent. Wilt u nog meer weten
over voedingsstoffen in vlees? Kijk
dan op www.vlees.nl.
Hoofdgerecht: 4 pelrsonen
Bereidingstijd: ca. 515 minuten
(,)a
750 g varkensfilet
75 g zachte geitenWaas
1 eetl. verse fijngeh
en basilicum)
1 sjalotje, fijngehak
zout en (versgemalcn) peper
,1 eiwit, losgeklopt
75 g boter
r 2 dl bouillon
verder: rolladetouw
n één stuk)
(Bertine Blanc)
akte groene kruiden (bijv. peterselie, bieslook
van
1Snijd de korst
kaas met de gro-
2. Snijd de varkens
in en sla deze of.
pier. Bestrooi hel
peper. Bestrijk
tenkaasmengsei
ladetouw (of
3. Verhit de boter i
10 minuten
ca. 40 minuten
het vlees tussent
sentijds kleine
4. Neem de rollade
plank rusten. B
Snijd de rollade
deze dakpa
jus er apart bij.
h«it
sch
nn
energie ca. 2138 k)
eiwit: 59 9 vet: 3C
Dit gerecht bevat 1
(ADH) ijzer voor vrc
(of breikatoen)
de geitenkaas. Meng in een kom de geiten-
:ne kruiden, sjalotje, zout en peper,
ilet in de lengte tot op ca. 2 cm van de rand
en. Dep de varkensfilet droog met keukenpa-
opengeslagen deel van het vlees met zout en
vlees vervolgens met eiwit en leg er het gei-
in. Rol het vlees stevig op en bind het met rol-
brcikatoen) op.
een braadpan en bak hierin de rollade in ca.
ron|om bruin. Braad de rollade op zacht vuur in
met het deksel schuin op de pan gaar en keer
jds enkele malen om. Voeg, indien nodig, tus-
leutjes warme bouillon toe.
uit de pan en laat deze ca. 5 minuten op een
ig ondertussen het braadvocht aan de kook.
met een vleesmes in dunne plakken en leg
nsge\|vijs op een voorverwarmde schaal. Serveer de
lekker met aardappelpuree en snijbonen.
509 (kcal)
g koolhydraten: 1 g
van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
uwen en 21% voor mannen.