VOORJAARSSHQW
Bingomiddag
Nieuwe leesboeken
GEZOND WEL
Voedselhygiëne:
geef bacteriën geen kans
Kom op 28, 29 en
30 maart
«L'
gelsman q^van Driel
Wat doet u met
Goede Vrijdag en Pasen?
Schotejillers actief op laatste
Speedowedstrijd
Adverteren kost geld, niet adv^erteren kost meer
UNION
SPARTA
LMAVUS
RALEIGH
LOEKIE
MERIDA
BIG BIKE
MGI
O /o vös^ïjaamkorting
öpd0g#^ele
fietscïolléctie
I U A> kortirig als u
mm inruilt!
€05
Runderschenkel
Eiersalade
Runderrollade
in Oude Tonge
Cursus zangles voor koorzanger(s)
naar de Zuidweg 2a
in Ouddorp
r^isyor:^"':ag::8|K)-17.30
Vrir:v;igS.OO-17.30
Zaterdag 8.00-16.30
^>^ijwlclhanclel
Zuidweg 2a Ouddorp
(bedrijventerrein Ouddorp)
Tel. (0187)68 77 29
Zomerstraat 5,
Dirksland,
(0187)601487
Varkenshaas 250 gram ^3?
gratis kruidenboter
Gyrosreep|es5oogra.€2;^
100 gram
^'^Pangang Riolles per stuk ^F
€1,30
100 gram
Russische Eisalade 250 gram l?
100 gram
65
De Plaatselijke Commissie Welzijnswerk
Oostflakkee organiseert op woensdag 10
april a.s. een bingomiddag in het Info-
centrum, Bernhardstraat 27 in Oude
Tonge.
VAN DER BOOM
VROEGINDEWEIJ
Wat u ook on(derneennt met Pasen, uw bankzaken
hoeven geen (dag te blijven liggen.Via de telefoon
en internet kunt u 24 uur per dag uw sal(do checken,
betalingen doen en beleggen.
Kijk op www.rabobank.nl. Of bel de Rabofoon.
Prettige Pasen!
Uw Rabobank is op Goede Vrijdag en
op Tweede Paasdag gesloten.
U liunt dinsdag 2 april weer bij ons
terecht voor al uw bankzaken.
Rabobank
Gezondheid en Welzijn op de Zuidhollandse eilanden
Verhitting
Kruisbestuiving
Informatie
De middag begint om 14.00 uur en de zaal is
vanaf 13.30 uur geopend. De kosten bedragen
2,50 per persoon. Aan de bingo zijn mooie prij
zen verbonden. De middag kon worden bezocht
door personen vanaf 55 jaar en afkomstig uit
Oude Tonge. U behoeft zich niet op te geven,
alleen als u opgehaald wilt worden, dan dit
graag even doorgeven via tel.: 641344. Komt u
eens kijken, misschien blijft u dan wel komen,
ook voor andere activiteiten. Van harte welkom!
Lente...
Daar combineert de nieuwe en stijLvoUe
collectie van Den Engelsman Van Driel
prima bij. Een collectie die is afgestemd
op de nieuwe kleuren van dit voorjaar.
Collecties veranderen, maar de sfeer,
kwaliteit en service zijn gebleven.
Zoekt u stijlvol klassiek of juist onze jonge
sportieve lijn? Den Engelsman Van Driel
heeft 't hangen, beide onder één dak.
Kom daarom snel kennismaken met de
nieuwste voorjaarsmode voor dames en
heren. Natuurtijk maakt u weer gebruik
van uw vasteklantenvoordeelkaart.
Een kopje koffie of thee staat voor u klaar.
Tot ziens in Sint-Annaland.
Voorstraat 15, 4697 EH Sint-Annaland, tel. fax (0156) 65 24 90, woensdagmiddag gesloten, vrijdagavond koopavond
LEF
Dat 'Lef' een mooi en spannend boek is,
blijkt wel uit het feit dat het genomineerd is
voor de eigenwijsprijs van 2001. Kinderen
hebben het, na het boek dat de echte prijs
won, uitgekozen tot mooiste boek in de leef
tijdscategorie 9-14 jaar. Kinderen kunnen
trouwens ook voor 2002 weer meedoen aan
de kinderjury van de Eigenwijsprijs, en zelfs
een boek winnen. De lijst van de te kiezen
boeken is bij de boekhandel verkrijgbaar.
In het boek 'Lef van Hans Mijnders zijn
Maarten en zijn vrienden Bastiaan en Eve
lien de hoofdpersonen. Bastiaan is net ver
huisd en is benieuw hoe het op zijn nieuwe
school is. Al snel raakt hij bevriend met Eve
lien, en samen ontdekken ze dat er iets aan
de hand is met hun klasgenoot Maarten. Wat
dat is, ontdekt de lezer al snel in de andere
lijn die er door het boek loopt. Maarten
wordt door zijn vader gedwongen om mee te
werken met criminele acties. Hij krijgt van
z'n vader fikse beloningen, maar dat geeft
absoluut geen voldoening. Maarten heeft
niet genoeg 'lef' om te zeggen dat hij ermee
kapt. Totdat Bastiaan en Evelien langzamer
hand door hebben waarom Maarten zich zo
raar gedraagt en.hij geconfronteerd wordt
met een berichtje uit de krant. Op een avond
raapt hij al z'n moed bij elkaar en 'vlucht'.
Gelukkig komt hij in goede handen terecht.
Duidelijk wordt wat 'lef' is. Bastiaan en
Evelien hadden het in ieder geval: genoeg
'lef' om hun klasgenoot niet te laten vallen!
Een spannend boek met een duidelijke bood-
BOEKEN EN MUZIEK
Voorstraat 41 -3245 BG Sommelsdijk
Tel. (0187) 48 26 14 - Fax (0187) 48 45 20
schap voor jongens en meisjes. De prachtige
illustratie op de omslag (overigens de enige)
is van Kees van Scherpenzeel. Uitg. Den
Hertog, 150 blz. gebonden, ISBN 90 331
14747, prijs 7,94.
VERDACHT!
"Hij is ergens achter jou gaan zitten" "Wie
dan?" Een knappe gozer. Wauw zeg. Zwart
haar, zonnebril, gave kleren. Dat is het echt
helemaal." Linda en Carolien zijn bijzonder
onder de indruk van Frank, die ze regelmatig
in de trein zien. Als hij vraagt of ze iets voor
hem willen doen, zeggen ze direct ja. Tot ze
ontdekken dat het toch wel vreemd is wat ze
moeten doen. Zou het wel in orde zijn, wat
Frank in z'n schild voert? Als ze op een keer
hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwin
gen, ontdekken ze dat het helemaal niet in
orde is! Kunnen ze nu nog wel terug? Ook
thuis moeten Carolien en vooral Linda zich
in steeds meer bochten gaan wringen om te
verzwijgen wat ze allemaal doen. Dat zorgt
voor heel wat ruzies thuis, en ook tussen
Carolien en Linda gaat het niet goed. Linda
vindt het allemaal behoorlijk ingewikkeld.
Heel onverwacht, en ook heel anders dan ze
gedacht hadden, komt er opeens verande
ring. Gelukkig komt het tussen Linda en
Carolien weer goed. Hoe dat gaat en hoe het
met Frank verder gaat.mag je zelf gaan
lezen! 'Verdacht', door Hans Mijnders, is
tegelijk uitgekomen met 'Stress in groep 6',
en is een leuk boek voor jongens en meisjes
die van een beetje spanning en actie houden.
De mooie, eigentijdse omslagtekening is van
Kees van Scherpenzeel. Uitg. Den Hertog
(wil je meer weten over de boeken van uit
geverij Den Hertog? Kijk dan op
www.hertog.nl), ISBN 90 33115743, prijs
7,94.
STRESS IN GROEP 6
Wie dit boek (ook van Hans Mijnders) in
handen krijgt, zal er ongetwijfeld veel ver
wachting van hebben. De prachtig geteken
de gezichten en de originele vormgeving van
omslag en binnenkant (opnieuw van Kees
van Scherpenzeel) nodigen echt uit om dit
boek (je) van 75 pagina's te gaan lezen. Als
je dan inderdaad begint te lezen, word je
direct geconfronteerd met de problemen die
er zijn in groep 6 van de Anna van Buren-
school - de groep van Eline en Suzanne en
Marlies, maar ook de groep waar Erwin in
zit. De meiden vinden dat alles wat er mis
gaat (tot in de projectweek toe!) de schuld
van Erwin is. En... ze vinden ook dat daar
verandering in moet komen! Daarom gaan
ze een handtekeningenlijst maken; 'ERWIN
MOET VAN SCHOOL!'. Maar of dit nu de
oplossing is.Langzaam komen ze er met
elkaar achter dat ze beter iets anders kunnen
doen. Maar, dat valt voor Suzaime niet mee.
De originele illustraties zorgen ervoor datje
jezelf voor kunt stellen wat er in de klas
gebeurt. Tenslotte hoop ik dat ruzies tussen
leerHngen de sfeer in de groep niet zo hoe
ven te beïnvloeden dat heel de groep eronder
lijdt, wat in dit boek duidelijk wel het geval
is. Mooi is het samen 'zoeken' naar een
oplossing, want ruzie moet tenslotte opge
lost worden. Boos zijn kan, boos blijven
niet! Uitg. Den Hertog, ISBN 90 3311589
1, prijs €5,40.
M.L.B.
BOEKEN
ALLES VOOR SCHOOL EN KANTOOR
We*tdllk 40-48, 3341 OV MlddalhamlB
T«l. (0187) *8a648 481644 - VtM (0187} 485461
R||a«l; HocndMdUk 1S, 3253 AK Ouddorp
T*l. (0167) «S127e - Pm (0187) 6S3Sie
Op zaterdag 23 maart lieeft de Speedoploeg van z.c. de Scliotejil
met ca. 40 deelnemers deelgenomen aan de vierde en laatste
Speedowedstrijd van het seizoen te Rozenburg. De jonge Schote-
jil- zwemmers, in de leeftijd variërend van 7 tot 12 jaar, ver
gaarden in totaal 25 ereplaatsen en zwommen ca. 65 persoonlij
ke records.
In de instroomcategorie zwom Tim Lubbers (10) naar twee Ie plaatsen, en
wel op de 25m vlinderslag in 22.92 en de 50m vrije slag in 43.24. Anneke
Verolme (11) won de 50m vrije slag in 48.26 en werd 2e op de 25m vlin
derslag in 26.32. Gert-Jan Mastenbroek (11) werd resp. 2e en 3e op de 50m
vrij (46.48) en 25m vlinderslag (24.64). In de categorie tot 12 jaar zwom
Jelle van Druningen zowel op de 50m vhnderslag (52.22) als de 50m vrij
(41.42) naar de Ie plaats. Jacob-Jan Buth werd 3e op de 50m vhnderslag
(56.50) en 2e op de 50m vrij (42.83). Marloes van de Nieuwendijk en Colie-
ne Kievit werden resp. 2e en 3e op zowel de 50m vlinderslag als de 50m
vrij.
In de voorrondes, die uitzicht geven op (landelijke) klassementen c.q. fina
les, zwom Esmee Koedoot (10) driemaal naar een Ie plaats. Zij won ach
tereenvolgens de lOOm schoolslag (1.35.37), de lOOm wisselslag (1.27.01)
en de lOOm vrij (1.18.59). Sebastiaan Rosendaal (11) won op zijn beurt de
50m vlinderslag (39.85) en de lOOm schoolslag (1.39.47). Verder zwom
Mark Costeris (10) op de lOOm wisselslag in 1.38.40 naar de Ie plaats en
werd op de lOOm vrij 2e in een B-tijd van 1.23.33. Miranda Osseweijer (9)
en Martijn Buth (9) werden resp. 2e en 3e op de lOOm schoolslag in 1.49.02
en 1.50.98. Johan van Nimwegen (11) werd nog 3e op de lOOm schoolslag
in 1.47.86. Op de lOOm vrij voor jongens tot 12 jaar zwommen Jordy de
Groot en Mark Nolet in resp. 1.19.78 en 1.20.46 naar een 2e en 3e plaats.
Opmerkelijk waren de forse tijdverbeteringen over de gehele breedte van de
Schotejil Speedoploeg. Uitschieters waren wel Nienke Steenhuis (9) die op
de lOOm vrij met een tijd van 1.38.60 ruim 20 seconden van haar p.r.
afzwom en Whitley Vorstenbosch (10), die eveneens op de lOOm vrij met
haar tijd van 1.36.45 ruim 17 seconden sneller was dan eerst. Ook Nicole
Nolet (9) zwom op de lOOm wisselslag met 1.52.54 bijna 13 seconden van
haar tijd af.
Bij voldoende deelname start er vanaf woensdag 10 april a.s.
een cursus zangles voor koorzangers en koorzangeressen. De
cursus, van 10 lessen, wordt gegeven door zangeres/docente
Herien Wieringa, op de woensdagavond van 18.30 tot 19.30
uur in Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis.
'Zingen is gezond' wordt vaak gebruikt door koren om nieuwe
leden te werven. Het is een term waar Herien het helemaal mee
eens is. Zingen is gezond voor lichaam en geest, het maakt je
'open'. De combinatie van allerlei verschillende oefeningen
voor een goede houding, het opbouwen van conditie (meer
lucht), diverse ademtechnieken en de ademstroom omzetten in
klank, brengt een zeer positieve energiestroom op gang. Hier
door werkt zingen stressverlagend, brengt het rust en harmonie
en maakt dat je jezelf beter en dieper vanuit je gevoel en emo
tie leert kennen en uiten. Ook worden mensen vaak 'mondi
ger', want door zingen en zangles leer je letterlijk je mond
open te doen! Uitermate leerzaam voor koorleden natuurlijk,
waarbij het ook het gehele koor ten goede komt, als er leden
zangtechnisch onderricht zijn. Velen zingen en/of spreken met
geduwde spanning 'op' de keel, waardoor ze slechts een klei
ne klank voortbrengen, omdat ze maar de helft van de stem
gebruiken. Men kan 'aangezongen' raken, pijn in de keel krij
gen en soms zelfs hees worden. Het leren zingen en spreken
zonder verkeerde en onnodige spanning, voorin de mond, met
ademsteun en resonance, helpt verkeerd stemgebruik tot het
verleden behoren. De adem klank) gaat stomen en wordt
mooier, groter en voller, want zingen doe je met je hele lijf en
niet alleen met je keel en je hoofd! Tijdens de lessen ontdek je
je lichaam als muziekinstrument. Er wordt gewerkt aan de juis
te houding, de lage buikadem en de lage en hoge ademsteum.
Verder komen aan bod, dynamisch spreken en zingen, reso
nance, articulatie, dictie, voordracht en interpretatie en het
gymnastiseren van de stem door middel van spreek- en zang-
technische oefeningen. Men leert zowel hoog, midden als laag
te zingen, stralen, in plaats van piepen, knijpen of brommen.
Ook komt er een stukje muziektheorie aan bod, zodat men
meer van (blad)muziek en notatie leert begrijpen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herien
Wieringa, tel.:0111-462551.
Gezonde voeding is belangrijk. Maar
minstens zo belangrijk is de hygiëne
die in acht genomen moet worden bij
het bewaren en klaarmaken van deze
voeding. Bacteriën liggen overal op de
loer. Wie heeft tenslotte nog nooit
gehoord van de beruchte salmonella-
bacterie. Ongeveer de helft van het
aantal voedselvergiftigingen wordt
veroorzaakt door verkeerde handelin
gen in de keuken. Door het ontdooien,
snijden, verhitten en bewaren van
voedingswaren met zorg uit te voeren,
eet u niet alleen gezond maar ook vei
lig.
Gebruiksaanwijzing
Vele - met name de verpakte - voedingswa
ren zijn voorzien van een etiket of een
gebruiksaanwijzing. Deze bevatten vaak
nuttige informatie over het veilig gebruik
van het product. Het is dan ook verstandig
om na aankoop te kijken hoe, en bij welke
temperatuur het product bewaard dient te
worden. Voedingswaren die onderhevig zijn
aan bederf moeten altijd in de koelkast
bewaard worden. Een temperatuur van 4
graden Celsius is daarbij aan te bevelen. Bij
deze temperatuur wordt het vermenigvuldi
gingsproces van bacteriën aanzienlijk afge
remd. In ieder geval mag de temperatuur de
7 graden Celsius niet overschrijden. Voor
het starten van de bereiding is het belangrijk
te checken of de uiterste houdbaarheidsda
tum nog niet verlopen is.
Ontdooien
Van groot belang in de strijd tegen voedsel-
bacteriën is dat bevroren voedsel op een ver
antwoorde wijze wordt ontdooid. Ontdooien
bij kamertemperatuur zorgt ervoor dat bacte
riën zich maldcelijk kunnen vermeningvuldi-
gen. De temperatuur van de buitenkant van
bijvoorbeeld vlees loopt dan namelijk te snel
op. Ontdooien in de koelkast is dan ook
zeker aan te raden. Daarbij is het goed om
het vlees in een schaal of diep bord te leggen,
zodat het lekvocht worcit opgevangen.
Natuurlijk kan vlees ook in de magnetron
ontdooid worden.
Bacteriën kunnen zich ook aan de binnen
kant van voedsel bevinden. Het is daarom
noodzakelijk om bijvoorbeeld kip of gehakt
door en door te verhitten, waardoor deze
bacteriën gedood worden. Verhitting in de
magnetron vraagt extra aandacht. Gebruik
van de magnetron heeft namelijk het nadeel
dat het voedsel niet gelijkmatig wordt ver
warmd. Om er toch voor te zorgen dat alles
voldoende verhit wordt, is het verstandig
kleine porties te gebruiken en de gerechten
tussentijds om te roeren.
Met het goed bewaren, ontdooien en verhit
ten is al een hele stap gezet m het vermijden
van voedselvergiftiging. Belangrijk is echter
ook de manier waarop er tijdens de voorbe
reidingen tot het koken met het voedsel
omgegaan wordt. Ook via de handen kunnen
bacteriën op het voedsel terechtkomen. Het
wassen van de handen voor, maar zeker ook
gedurende de voorbereidingen, is van groot
belang. Na het klaarmaken van een onder
deel van de maaltijd is het nodig om het aan
recht en het gebruikte keukengerei schoon te
maken en te drogen, alvorens er met het vol
gende product gewerkt wordt. In rauwe voe
dingsmiddelen zitten vaak meer bacteriën
dan in reeds gekookte producten. Het is dan
ook het beste om te vermijden dat deze pro
ducten met elkaar in aanraking komen. Door
de gebruikte vork, lepel of snijplank steeds
weer schoon te maken wordt voorkomen dat
bacteriën door kruisbesmetting worden
overgebracht op de andere producten.
Vaatdoek of spons
Bij elk aanrecht Hgt wel een vaatdoekje of
een keukensponsje dat voor diverse klusjes
gebruikt wordt. Dit veelvuldig gebruik zorgt
ervoor dat ze behoorlijk besmet raken met
bacteriën. Door de vochtige omgeving kun
nen bacteriën nameHjk goed gedijen. Een
vaatdoekje moet daarom na gebruik steeds
goed uitgespoeld worden. Het is ook van
belang het doekje alleen te gebruiken voor
het schoonmaken van het aanrecht. Voor
gemorste druppels op de vloeren is het beter
een ander doekje te gebruiken. Sponsjes blij
ven heel lang nat en zijn moeilijk schoon te
maken. Aan het eind van de dag kunnen ze
niet, in tegenstelling tot een vaatdoekje, in
de was gegooid worden. Beter is het dan ook
om de voorkeur te geven aan een doekje.
Bewaren van voedsel
Vaak worden in de koelkast allerlei produc
ten bewaard. Van net aangekochte verse
groente tot het kliekje van de vorige dag.
Ook binnen deze frisse ruimte bestaat er
kans op kruisbesmetting als het ene product
in aanraking komt met het andere. Het is dan
ook zaak om alle producten apart en rondom
afgesloten verpakt te bewaren. Een bijko
mend voordeel hiervan is dat het voedsel
minder snel uitdroogt.
In de vriezer kunnen producten langer
bewaard worden dan in de koelkast. De lage
temperatuur van minimaal -18 graden Celsi
us zorgt ervoor dat de bacteriën zich niet
kunnen vermenigvuldigen. Toch is ook in de
vriezer een product niet onbeperkt houdbaar.
Het informatieboekje van de vriezer geeft
hiervoor meestal goede adviezen. Eenmaal
ontdooid mag een product nooit meer inge
vroren worden. Bij stroomuitval is het dan
ook zaak om die producten die niet meer
hard en bevroren zijn, verder in de koelkast
te ontdooien en binnen twee a drie dagen te
verwerken.
Er zijn natutjrlijk ook producten die gemak
kelijk buiten de koelkast bewaard kunnen
worden. Een keukenkastje, voorraadkast of
kelder zijn dan de aangewezen plaatsen. Na
het doen van de boodschappen is het ver
standig de voorraad in de kast te spiegelen.
Dat betekent dat nieuw aangekochte produc
ten achter de reeds aanwezige producten
worden gezet. Zo kan het verstrijken van de
houdbaarheidsdatum het beste voorkomen
worden. Na het verstrijken van de houdbaar
heidsdatum gaat de kwahteit van het product
sterk achteruit. Na het openen van een pro
duct moeten natuurlijk de richtlijnen van de
fabrikant aangehouden worden.
Het Voedingscentrum Keuken biedt een sca
la aan informatie met betrekking tot hygiëne
ill en rondom de keuken en maaltijdberei
ding. De internetpagina van dit voedings
centrum vindt u op
www.voedingscentrum-nf