VOORJAARSSHQW Bingomiddag Nieuwe leesboeken GEZOND WEL Voedselhygiëne: geef bacteriën geen kans Kom op 28, 29 en 30 maart «L' gelsman q^van Driel Wat doet u met Goede Vrijdag en Pasen? Schotejillers actief op laatste Speedowedstrijd Adverteren kost geld, niet adv^erteren kost meer UNION SPARTA LMAVUS RALEIGH LOEKIE MERIDA BIG BIKE MGI O /o vös^ïjaamkorting öpd0g#^ele fietscïolléctie I U A> kortirig als u mm inruilt! €05 Runderschenkel Eiersalade Runderrollade in Oude Tonge Cursus zangles voor koorzanger(s) naar de Zuidweg 2a in Ouddorp r^isyor:^"':ag::8|K)-17.30 Vrir:v;igS.OO-17.30 Zaterdag 8.00-16.30 ^>^ijwlclhanclel Zuidweg 2a Ouddorp (bedrijventerrein Ouddorp) Tel. (0187)68 77 29 Zomerstraat 5, Dirksland, (0187)601487 Varkenshaas 250 gram ^3? gratis kruidenboter Gyrosreep|es5oogra.€2;^ 100 gram ^'^Pangang Riolles per stuk ^F €1,30 100 gram Russische Eisalade 250 gram l? 100 gram 65 De Plaatselijke Commissie Welzijnswerk Oostflakkee organiseert op woensdag 10 april a.s. een bingomiddag in het Info- centrum, Bernhardstraat 27 in Oude Tonge. VAN DER BOOM VROEGINDEWEIJ Wat u ook on(derneennt met Pasen, uw bankzaken hoeven geen (dag te blijven liggen.Via de telefoon en internet kunt u 24 uur per dag uw sal(do checken, betalingen doen en beleggen. Kijk op www.rabobank.nl. Of bel de Rabofoon. Prettige Pasen! Uw Rabobank is op Goede Vrijdag en op Tweede Paasdag gesloten. U liunt dinsdag 2 april weer bij ons terecht voor al uw bankzaken. Rabobank Gezondheid en Welzijn op de Zuidhollandse eilanden Verhitting Kruisbestuiving Informatie De middag begint om 14.00 uur en de zaal is vanaf 13.30 uur geopend. De kosten bedragen 2,50 per persoon. Aan de bingo zijn mooie prij zen verbonden. De middag kon worden bezocht door personen vanaf 55 jaar en afkomstig uit Oude Tonge. U behoeft zich niet op te geven, alleen als u opgehaald wilt worden, dan dit graag even doorgeven via tel.: 641344. Komt u eens kijken, misschien blijft u dan wel komen, ook voor andere activiteiten. Van harte welkom! Lente... Daar combineert de nieuwe en stijLvoUe collectie van Den Engelsman Van Driel prima bij. Een collectie die is afgestemd op de nieuwe kleuren van dit voorjaar. Collecties veranderen, maar de sfeer, kwaliteit en service zijn gebleven. Zoekt u stijlvol klassiek of juist onze jonge sportieve lijn? Den Engelsman Van Driel heeft 't hangen, beide onder één dak. Kom daarom snel kennismaken met de nieuwste voorjaarsmode voor dames en heren. Natuurtijk maakt u weer gebruik van uw vasteklantenvoordeelkaart. Een kopje koffie of thee staat voor u klaar. Tot ziens in Sint-Annaland. Voorstraat 15, 4697 EH Sint-Annaland, tel. fax (0156) 65 24 90, woensdagmiddag gesloten, vrijdagavond koopavond LEF Dat 'Lef' een mooi en spannend boek is, blijkt wel uit het feit dat het genomineerd is voor de eigenwijsprijs van 2001. Kinderen hebben het, na het boek dat de echte prijs won, uitgekozen tot mooiste boek in de leef tijdscategorie 9-14 jaar. Kinderen kunnen trouwens ook voor 2002 weer meedoen aan de kinderjury van de Eigenwijsprijs, en zelfs een boek winnen. De lijst van de te kiezen boeken is bij de boekhandel verkrijgbaar. In het boek 'Lef van Hans Mijnders zijn Maarten en zijn vrienden Bastiaan en Eve lien de hoofdpersonen. Bastiaan is net ver huisd en is benieuw hoe het op zijn nieuwe school is. Al snel raakt hij bevriend met Eve lien, en samen ontdekken ze dat er iets aan de hand is met hun klasgenoot Maarten. Wat dat is, ontdekt de lezer al snel in de andere lijn die er door het boek loopt. Maarten wordt door zijn vader gedwongen om mee te werken met criminele acties. Hij krijgt van z'n vader fikse beloningen, maar dat geeft absoluut geen voldoening. Maarten heeft niet genoeg 'lef' om te zeggen dat hij ermee kapt. Totdat Bastiaan en Evelien langzamer hand door hebben waarom Maarten zich zo raar gedraagt en.hij geconfronteerd wordt met een berichtje uit de krant. Op een avond raapt hij al z'n moed bij elkaar en 'vlucht'. Gelukkig komt hij in goede handen terecht. Duidelijk wordt wat 'lef' is. Bastiaan en Evelien hadden het in ieder geval: genoeg 'lef' om hun klasgenoot niet te laten vallen! Een spannend boek met een duidelijke bood- BOEKEN EN MUZIEK Voorstraat 41 -3245 BG Sommelsdijk Tel. (0187) 48 26 14 - Fax (0187) 48 45 20 schap voor jongens en meisjes. De prachtige illustratie op de omslag (overigens de enige) is van Kees van Scherpenzeel. Uitg. Den Hertog, 150 blz. gebonden, ISBN 90 331 14747, prijs 7,94. VERDACHT! "Hij is ergens achter jou gaan zitten" "Wie dan?" Een knappe gozer. Wauw zeg. Zwart haar, zonnebril, gave kleren. Dat is het echt helemaal." Linda en Carolien zijn bijzonder onder de indruk van Frank, die ze regelmatig in de trein zien. Als hij vraagt of ze iets voor hem willen doen, zeggen ze direct ja. Tot ze ontdekken dat het toch wel vreemd is wat ze moeten doen. Zou het wel in orde zijn, wat Frank in z'n schild voert? Als ze op een keer hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwin gen, ontdekken ze dat het helemaal niet in orde is! Kunnen ze nu nog wel terug? Ook thuis moeten Carolien en vooral Linda zich in steeds meer bochten gaan wringen om te verzwijgen wat ze allemaal doen. Dat zorgt voor heel wat ruzies thuis, en ook tussen Carolien en Linda gaat het niet goed. Linda vindt het allemaal behoorlijk ingewikkeld. Heel onverwacht, en ook heel anders dan ze gedacht hadden, komt er opeens verande ring. Gelukkig komt het tussen Linda en Carolien weer goed. Hoe dat gaat en hoe het met Frank verder gaat.mag je zelf gaan lezen! 'Verdacht', door Hans Mijnders, is tegelijk uitgekomen met 'Stress in groep 6', en is een leuk boek voor jongens en meisjes die van een beetje spanning en actie houden. De mooie, eigentijdse omslagtekening is van Kees van Scherpenzeel. Uitg. Den Hertog (wil je meer weten over de boeken van uit geverij Den Hertog? Kijk dan op www.hertog.nl), ISBN 90 33115743, prijs 7,94. STRESS IN GROEP 6 Wie dit boek (ook van Hans Mijnders) in handen krijgt, zal er ongetwijfeld veel ver wachting van hebben. De prachtig geteken de gezichten en de originele vormgeving van omslag en binnenkant (opnieuw van Kees van Scherpenzeel) nodigen echt uit om dit boek (je) van 75 pagina's te gaan lezen. Als je dan inderdaad begint te lezen, word je direct geconfronteerd met de problemen die er zijn in groep 6 van de Anna van Buren- school - de groep van Eline en Suzanne en Marlies, maar ook de groep waar Erwin in zit. De meiden vinden dat alles wat er mis gaat (tot in de projectweek toe!) de schuld van Erwin is. En... ze vinden ook dat daar verandering in moet komen! Daarom gaan ze een handtekeningenlijst maken; 'ERWIN MOET VAN SCHOOL!'. Maar of dit nu de oplossing is.Langzaam komen ze er met elkaar achter dat ze beter iets anders kunnen doen. Maar, dat valt voor Suzaime niet mee. De originele illustraties zorgen ervoor datje jezelf voor kunt stellen wat er in de klas gebeurt. Tenslotte hoop ik dat ruzies tussen leerHngen de sfeer in de groep niet zo hoe ven te beïnvloeden dat heel de groep eronder lijdt, wat in dit boek duidelijk wel het geval is. Mooi is het samen 'zoeken' naar een oplossing, want ruzie moet tenslotte opge lost worden. Boos zijn kan, boos blijven niet! Uitg. Den Hertog, ISBN 90 3311589 1, prijs €5,40. M.L.B. BOEKEN ALLES VOOR SCHOOL EN KANTOOR We*tdllk 40-48, 3341 OV MlddalhamlB T«l. (0187) *8a648 481644 - VtM (0187} 485461 R||a«l; HocndMdUk 1S, 3253 AK Ouddorp T*l. (0167) «S127e - Pm (0187) 6S3Sie Op zaterdag 23 maart lieeft de Speedoploeg van z.c. de Scliotejil met ca. 40 deelnemers deelgenomen aan de vierde en laatste Speedowedstrijd van het seizoen te Rozenburg. De jonge Schote- jil- zwemmers, in de leeftijd variërend van 7 tot 12 jaar, ver gaarden in totaal 25 ereplaatsen en zwommen ca. 65 persoonlij ke records. In de instroomcategorie zwom Tim Lubbers (10) naar twee Ie plaatsen, en wel op de 25m vlinderslag in 22.92 en de 50m vrije slag in 43.24. Anneke Verolme (11) won de 50m vrije slag in 48.26 en werd 2e op de 25m vlin derslag in 26.32. Gert-Jan Mastenbroek (11) werd resp. 2e en 3e op de 50m vrij (46.48) en 25m vlinderslag (24.64). In de categorie tot 12 jaar zwom Jelle van Druningen zowel op de 50m vhnderslag (52.22) als de 50m vrij (41.42) naar de Ie plaats. Jacob-Jan Buth werd 3e op de 50m vhnderslag (56.50) en 2e op de 50m vrij (42.83). Marloes van de Nieuwendijk en Colie- ne Kievit werden resp. 2e en 3e op zowel de 50m vlinderslag als de 50m vrij. In de voorrondes, die uitzicht geven op (landelijke) klassementen c.q. fina les, zwom Esmee Koedoot (10) driemaal naar een Ie plaats. Zij won ach tereenvolgens de lOOm schoolslag (1.35.37), de lOOm wisselslag (1.27.01) en de lOOm vrij (1.18.59). Sebastiaan Rosendaal (11) won op zijn beurt de 50m vlinderslag (39.85) en de lOOm schoolslag (1.39.47). Verder zwom Mark Costeris (10) op de lOOm wisselslag in 1.38.40 naar de Ie plaats en werd op de lOOm vrij 2e in een B-tijd van 1.23.33. Miranda Osseweijer (9) en Martijn Buth (9) werden resp. 2e en 3e op de lOOm schoolslag in 1.49.02 en 1.50.98. Johan van Nimwegen (11) werd nog 3e op de lOOm schoolslag in 1.47.86. Op de lOOm vrij voor jongens tot 12 jaar zwommen Jordy de Groot en Mark Nolet in resp. 1.19.78 en 1.20.46 naar een 2e en 3e plaats. Opmerkelijk waren de forse tijdverbeteringen over de gehele breedte van de Schotejil Speedoploeg. Uitschieters waren wel Nienke Steenhuis (9) die op de lOOm vrij met een tijd van 1.38.60 ruim 20 seconden van haar p.r. afzwom en Whitley Vorstenbosch (10), die eveneens op de lOOm vrij met haar tijd van 1.36.45 ruim 17 seconden sneller was dan eerst. Ook Nicole Nolet (9) zwom op de lOOm wisselslag met 1.52.54 bijna 13 seconden van haar tijd af. Bij voldoende deelname start er vanaf woensdag 10 april a.s. een cursus zangles voor koorzangers en koorzangeressen. De cursus, van 10 lessen, wordt gegeven door zangeres/docente Herien Wieringa, op de woensdagavond van 18.30 tot 19.30 uur in Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. 'Zingen is gezond' wordt vaak gebruikt door koren om nieuwe leden te werven. Het is een term waar Herien het helemaal mee eens is. Zingen is gezond voor lichaam en geest, het maakt je 'open'. De combinatie van allerlei verschillende oefeningen voor een goede houding, het opbouwen van conditie (meer lucht), diverse ademtechnieken en de ademstroom omzetten in klank, brengt een zeer positieve energiestroom op gang. Hier door werkt zingen stressverlagend, brengt het rust en harmonie en maakt dat je jezelf beter en dieper vanuit je gevoel en emo tie leert kennen en uiten. Ook worden mensen vaak 'mondi ger', want door zingen en zangles leer je letterlijk je mond open te doen! Uitermate leerzaam voor koorleden natuurlijk, waarbij het ook het gehele koor ten goede komt, als er leden zangtechnisch onderricht zijn. Velen zingen en/of spreken met geduwde spanning 'op' de keel, waardoor ze slechts een klei ne klank voortbrengen, omdat ze maar de helft van de stem gebruiken. Men kan 'aangezongen' raken, pijn in de keel krij gen en soms zelfs hees worden. Het leren zingen en spreken zonder verkeerde en onnodige spanning, voorin de mond, met ademsteun en resonance, helpt verkeerd stemgebruik tot het verleden behoren. De adem klank) gaat stomen en wordt mooier, groter en voller, want zingen doe je met je hele lijf en niet alleen met je keel en je hoofd! Tijdens de lessen ontdek je je lichaam als muziekinstrument. Er wordt gewerkt aan de juis te houding, de lage buikadem en de lage en hoge ademsteum. Verder komen aan bod, dynamisch spreken en zingen, reso nance, articulatie, dictie, voordracht en interpretatie en het gymnastiseren van de stem door middel van spreek- en zang- technische oefeningen. Men leert zowel hoog, midden als laag te zingen, stralen, in plaats van piepen, knijpen of brommen. Ook komt er een stukje muziektheorie aan bod, zodat men meer van (blad)muziek en notatie leert begrijpen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herien Wieringa, tel.:0111-462551. Gezonde voeding is belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de hygiëne die in acht genomen moet worden bij het bewaren en klaarmaken van deze voeding. Bacteriën liggen overal op de loer. Wie heeft tenslotte nog nooit gehoord van de beruchte salmonella- bacterie. Ongeveer de helft van het aantal voedselvergiftigingen wordt veroorzaakt door verkeerde handelin gen in de keuken. Door het ontdooien, snijden, verhitten en bewaren van voedingswaren met zorg uit te voeren, eet u niet alleen gezond maar ook vei lig. Gebruiksaanwijzing Vele - met name de verpakte - voedingswa ren zijn voorzien van een etiket of een gebruiksaanwijzing. Deze bevatten vaak nuttige informatie over het veilig gebruik van het product. Het is dan ook verstandig om na aankoop te kijken hoe, en bij welke temperatuur het product bewaard dient te worden. Voedingswaren die onderhevig zijn aan bederf moeten altijd in de koelkast bewaard worden. Een temperatuur van 4 graden Celsius is daarbij aan te bevelen. Bij deze temperatuur wordt het vermenigvuldi gingsproces van bacteriën aanzienlijk afge remd. In ieder geval mag de temperatuur de 7 graden Celsius niet overschrijden. Voor het starten van de bereiding is het belangrijk te checken of de uiterste houdbaarheidsda tum nog niet verlopen is. Ontdooien Van groot belang in de strijd tegen voedsel- bacteriën is dat bevroren voedsel op een ver antwoorde wijze wordt ontdooid. Ontdooien bij kamertemperatuur zorgt ervoor dat bacte riën zich maldcelijk kunnen vermeningvuldi- gen. De temperatuur van de buitenkant van bijvoorbeeld vlees loopt dan namelijk te snel op. Ontdooien in de koelkast is dan ook zeker aan te raden. Daarbij is het goed om het vlees in een schaal of diep bord te leggen, zodat het lekvocht worcit opgevangen. Natuurlijk kan vlees ook in de magnetron ontdooid worden. Bacteriën kunnen zich ook aan de binnen kant van voedsel bevinden. Het is daarom noodzakelijk om bijvoorbeeld kip of gehakt door en door te verhitten, waardoor deze bacteriën gedood worden. Verhitting in de magnetron vraagt extra aandacht. Gebruik van de magnetron heeft namelijk het nadeel dat het voedsel niet gelijkmatig wordt ver warmd. Om er toch voor te zorgen dat alles voldoende verhit wordt, is het verstandig kleine porties te gebruiken en de gerechten tussentijds om te roeren. Met het goed bewaren, ontdooien en verhit ten is al een hele stap gezet m het vermijden van voedselvergiftiging. Belangrijk is echter ook de manier waarop er tijdens de voorbe reidingen tot het koken met het voedsel omgegaan wordt. Ook via de handen kunnen bacteriën op het voedsel terechtkomen. Het wassen van de handen voor, maar zeker ook gedurende de voorbereidingen, is van groot belang. Na het klaarmaken van een onder deel van de maaltijd is het nodig om het aan recht en het gebruikte keukengerei schoon te maken en te drogen, alvorens er met het vol gende product gewerkt wordt. In rauwe voe dingsmiddelen zitten vaak meer bacteriën dan in reeds gekookte producten. Het is dan ook het beste om te vermijden dat deze pro ducten met elkaar in aanraking komen. Door de gebruikte vork, lepel of snijplank steeds weer schoon te maken wordt voorkomen dat bacteriën door kruisbesmetting worden overgebracht op de andere producten. Vaatdoek of spons Bij elk aanrecht Hgt wel een vaatdoekje of een keukensponsje dat voor diverse klusjes gebruikt wordt. Dit veelvuldig gebruik zorgt ervoor dat ze behoorlijk besmet raken met bacteriën. Door de vochtige omgeving kun nen bacteriën nameHjk goed gedijen. Een vaatdoekje moet daarom na gebruik steeds goed uitgespoeld worden. Het is ook van belang het doekje alleen te gebruiken voor het schoonmaken van het aanrecht. Voor gemorste druppels op de vloeren is het beter een ander doekje te gebruiken. Sponsjes blij ven heel lang nat en zijn moeilijk schoon te maken. Aan het eind van de dag kunnen ze niet, in tegenstelling tot een vaatdoekje, in de was gegooid worden. Beter is het dan ook om de voorkeur te geven aan een doekje. Bewaren van voedsel Vaak worden in de koelkast allerlei produc ten bewaard. Van net aangekochte verse groente tot het kliekje van de vorige dag. Ook binnen deze frisse ruimte bestaat er kans op kruisbesmetting als het ene product in aanraking komt met het andere. Het is dan ook zaak om alle producten apart en rondom afgesloten verpakt te bewaren. Een bijko mend voordeel hiervan is dat het voedsel minder snel uitdroogt. In de vriezer kunnen producten langer bewaard worden dan in de koelkast. De lage temperatuur van minimaal -18 graden Celsi us zorgt ervoor dat de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen. Toch is ook in de vriezer een product niet onbeperkt houdbaar. Het informatieboekje van de vriezer geeft hiervoor meestal goede adviezen. Eenmaal ontdooid mag een product nooit meer inge vroren worden. Bij stroomuitval is het dan ook zaak om die producten die niet meer hard en bevroren zijn, verder in de koelkast te ontdooien en binnen twee a drie dagen te verwerken. Er zijn natutjrlijk ook producten die gemak kelijk buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Een keukenkastje, voorraadkast of kelder zijn dan de aangewezen plaatsen. Na het doen van de boodschappen is het ver standig de voorraad in de kast te spiegelen. Dat betekent dat nieuw aangekochte produc ten achter de reeds aanwezige producten worden gezet. Zo kan het verstrijken van de houdbaarheidsdatum het beste voorkomen worden. Na het verstrijken van de houdbaar heidsdatum gaat de kwahteit van het product sterk achteruit. Na het openen van een pro duct moeten natuurlijk de richtlijnen van de fabrikant aangehouden worden. Het Voedingscentrum Keuken biedt een sca la aan informatie met betrekking tot hygiëne ill en rondom de keuken en maaltijdberei ding. De internetpagina van dit voedings centrum vindt u op www.voedingscentrum-nf

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 2002 | | pagina 6