Ontbijtkoek mag.
De hele dag
Ontbijtkoek zit
boordevol gezondheid
Ontbijtkoek 'al vroeg ontdekt'
Ontbijtl(oel( bakken: een eclit ambacht
Ontbijtkoek onmisbare metgezel
Opening vogelabservatieliut
'de Visarend'
Lente-bingo
Nacht van Stellendam
Gebr. de Waal
MEDISCHE DIENSTEN
Gemaakt van puur natuur
Ook de oude Egyptenaren en Grieken waren al koekhappers
Nederland grootste koeketend land ter wereld
Drukkerij
'De Christenvrouw'
Biz. 2
EILANDEN-NIEUWS
VRUDAG 12 APRIL 1996
Hoe gezond precies?
Voor de slanke lijn
Offer en
voer voor filosofen
Franse koekrage
Nederland koekland
Geen vet
Kokende suikerstroop
voor het voordeeg
Overigens ook eigentijds
Volkoren ontbijtkoek
Broodnodige rustperiode
De 'braakfase'
Eindelijk het bakken
Op 17 april 1996 om 11.00 uur zal door Staatsbosbeheer een
vogelobservatiehut worden geopend. De openingshandeling
zal worden verricht door de heer J. Heijkoop, gedeputeerde
van de provincie Zuid-Holland.
De observatiehut ligt aan de noordzijde van de N59 Hellegatsdam ter
hoogte van de parkeerplaats. Genoemde vogelobservatiehut is onge
veer een jaar geleden geplaatst op de Ventjagersplaten. Tot op heden
is de hut niet geopend. Wel is de hut al ontdekt door vele enthousiaste
vogelaars die er menig vrij uur doorbrengen.
Er is ter plekke zeker in de nazomer veel te zien. De hut heet niet voor
niets 'de Visarend'. In de nazomer en herfst worden regelmatig meer
dere visarenden waargenomen. Afgelopen winter zijn vanuit de hut
ook zeearenden gesignaleerd. Als het om vogels kijken gaat, mag dus
wel gesproken worden van een unieke lokatie.
De bouw van de vogelobservatiehut is gefinancierd door
Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Met de plaatsing van een voge
lobservatiehut loopt Staatsbosbeheer vooruit op de formele overdracht
van de Ventjagersplaten van de dienst der Domeinen naar
Staatsbosbeheer.
Door plaatsing van de vogelobservatiehut zijn de Ventjagersplaten nu
ook beperkt recreatief ontsloten en daardoor ook beter beleefbaar. Een
en ander past in het Staatsbosbeheerbeleid om natuurreservaten voor
zover dit niet strijdig is met de natuurwaarden te ontsluiten.
DIRKSLAND - Vrijdag 12 april (vanavond dus) is er een lente
bingo te Dirksland. De kleindierenvereniging heeft dan weer haar
maandelijkse bingo. We hebben weer gezorgd voor mooie prijzen.
Deze maand ook de verloting voor de nieuwe leden 1996.
U kunt aan deze verloting nog mee doen als u voor 12 april, 19.30
uur, lid wordt. En u weet toch, voor ƒ5,- per jaar bent u lid en speelt
iedere bingo-avond met een korting van ƒ2,50. Dus alle reden om
deze avond naar de EHBO-zaal te komen, Philipshoofjesweg te
Dirksland. Zaal open 7 uur, aanvang Bingo 7.30 uur. De koffie staat
klaar en is deze avond natuurlijk gratis.
Tel. (0187)4827 29
Ook dit jaar organiseert zwemclub 'de Stelle' weer de, inmiddels tra
ditioneel geworden. Nacht van Stellendam. Deze zwemnachtmara-
thon zal starten op vrijdag 7 juni a.s. om 21.30 uur en pas stoppen
exact twaalf uur later, dus zaterdag 8 juni om 9.30 uur. Uiteraard
vindt dit alles plaats in het prachtige en sfeervolle zwemcomplex 't
Zuiderdiep te Stellendam.
Naast de gezelligheid kent de nachtmarathon vanzelfsprekend ook een
sportief element. Elk team tracht in de twaalf beschikbare uren zoveel
mogelijk banen te zwemmen. Er wordt in drie categorieën gezwom
men, namelijk de liefhebbers, de recreanten en de startvergunning-
houders. Hoe de indeling exact is staat in de uimodiging, die voor een
ieder gereed ligt aan de kassa van zwemcomplex 't Zuiderdiep te
Stellendam. Een team bestaat uit acht zwemmers/sters één reserve
(allen minimaal 14 jaar) en een ploegleider en verzorger (beiden mini
maal 18 jaar).
Zoals uit de categorie-indeling blijkt, hoeft een team niet uit een
zwemvereniging te komen, maar kan op alle mogelijke manieren wor
den samengesteld. Dus ook uit familieleden, vrienden, etc.
Inschrijving kan tot en met 17 mei a.s. De formulieren hiervoor zijn
verkrijgbaar aan de kassa van zwemcomplex 't Zuiderdiep. Het
inschrijfgeld bedraagt 65,- per team. Voor meer inlichtingen kunt u
zich wenden tot zwemcomplex 't Zuiderdiep (0187) 4915 43, of Jan
Snoey (0187) 68 3456.
Natuuriijk zijn bezoekers ook van harte welkom (toegang 1,50 p.p.)
Dit jaar zal de muzikale omlijsting worden verzorgd door Happy
Music (Sommelsdijk). Zij zullen er voor zorgen dat degene die in een
tijdelijke 'dip' zit er met gezellige muziek zo weer bovenop komt en
er de rest van de nacht weer tegen aan kan!
van vrijdag 5 april 1996
t/m zondag 8 april 1996
afd. Dirksland
Als bestuur nodigen wij u uit, voor de
avond op D.V. 17 april a.s. In ons mid
den hopen wij dan te ontmoeten mevr.
Kerkhof uit Bameveld. Zij zal een zing
houden over 'New Age'. We beginnen
om 19.45 uur in 'Onder de Wiek'. Wij
verwachten u weer allemaal, ook nieuwe
leden en gasten hartelijk welkom.
Het bestuur
Ontbijtkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. Met een ietwat mis
leidende naam. Want je kunt ontbijtkoek natuurlijk bij het ontbijt nutti
gen. Voor een gezond begin van de dag. Maar ook tijdens het koffie-
uurtje is een plak ontbijtkoek heerlijk. En wat denkt u van een plak
volkoren ontbijtkoek op de boterham bij de lunch, of bij de thee, of als
'zoete koek' bij de tv, of met een beker anijs voor het slapen gaan.
Nog te weinig
mensen welen
dat ontbijtkoek
naast lekker ook
heel gezond is.
Zo'n plak ont
bijtkoek zit
stampvol gezon
de ingrediënten,
die ook goed zijn
\oor een vlekke
loze stofwisse-
Img.
En ontbijtkoek
bevat nauwelijks
calorieën. Ter
wijl bij de berei
ding totaal geen
\et wordt
sebruikt. Dus
Oer-hollaiids vermaak: een fietstocht. Onderweg even een
kleine pauze om iets te drinken en om zo'n lekkere plak
koek te nuttigen.
reken maar dat zo'n plak ontbijtkoek
gezond is.
Ontbijtkoek \\ordl gebakken van rogge-
bloem en is rijk aan koolhydraten. Hier
door past ontbijtkoek prima in een gezond
voedingspatroon. De evenwichtige combi
natie van glucose, fructose en voedingsve
zels zorgt voor een gelijkmatige spijsver
tering. Ontbijtkoek bevat totaal géén con
serveringsmiddelen. Zo'n plak ontbijtkoek
bevat in feite alleen maar goede dingen en
geen slechte...
Ook de slanke lijn is erbij gebaat, want in
ontbijtkoek zit niet meer dan circa één
procent vet. Bij de bereiding wordt totaal
geen vet toegevoegd. Zodoende bevat een
sneetje ontbijtkoek van 20 gram onge\eer
55 kilocalorieén.
Geen wonder dat ontbijtkoek en andere
koeksoorten steeds vaker op tafel ver
schijnen. Wij Nederlanders staan bekend
als nuchtere nadenkers. Logisch dan ook
dat de combinatie van vers en gezond hier
zo aoed aanslaat.
Tijdens een kinderfeestje
jolijt.
zorgt hel spelletje 'koekhappen' altijd voor veel
Hoewel we hem al van oudsher kennen van de ontbijttafel of bij de
thee na schooltijd, weten we eigenlijk heel weinig van 'm af. Ontbijt
koek. Een oude getrouwe, gemaakt van puur natuur. Hoofdbestand
deel van ontbijtkoek is roggemeel.
We weten niet precies hoe lang koek al met de mensheid meegaat.
Wel is bekend dat koeksoorten een lange geschiedenis en rijke tradi
tie hebben.
Zo kunnen we uit oude Egypti
sche afbeeldingen herleiden dat
de bakkers van Farao Ramses
111 al een soort koek maakten
uit honing en granen. Later
voegden de Egyptische bakkers
er de toen kostbare specerijen
kaneel en peper aan toe. Die
koek was zo bijzonder dat het
in de graven van belangrijke
overledenen werd bijgezet. En
uit de overlevering weten we dat voor de
overledenen alleen hel beste goed genoeg
was. Koek dus
In de bloeitijd van het antieke Grieken
land was koek een hoofdbestanddeel van
de dagelijkse vcteding Zo verwierven de
Griekse koekbakkers zelfs veel roem niet
hun koek. Tijdens zijn redes op de straten
en pleinen van Athene nuttigde de wijs
geer Socrates vaak uitsluitend koek.
In het Romeinse rijk offerden de armen
koek aan hun vele onsterfelijke goden.
Waaruit blijkt dat koek ook in de dagen
van Rome een kostbaar goedje was.
Bij de oude Germanen bestond het voed
sel vixir het leger uit 'honingkoek'. een
six)n ontbijtkoek Later voegde men er
wat simpele kruiden aan toe om de koek
een goede smaak en een lek
ker aroma ie geven
In Frankrijk werd de koek
ingevwrd door de kruisvaar
ders. Zij brachten houdbare
eetwaren mee terug van hun
kruistix.hten dixir vóór-Azié.
Zo ontstond in Frankrijk een
ware koekrage, inclusief com
plete koekkermissen. Deze evenementen
hebben tot aan de Eerste Wereldix)rlog
voortbestaan.
In West-Europa vindt de koek zijn oor
sprong in de kkxisters. In de kkxistenui-
nen werd graan verbouwd en men hield er
bijen. De kUxisterlingen bakten er heerlijk
briKid van Met name in de vastenperiixJe
was koek voor hen een welkome versna
pering.
Een aantal eeuwen later ontstond vanuit
de Zuidnederlandse steden Gent, Brussel
en Luik een bloeiende koekhandel. die
over grote delen van Europa uitwaaierde.
\ln de gemeente-archieven van L'trechl
blijkt dat in Nederland al in het begin van
de 16e eeuw ktxïk werd geproduceerd. De
Nederlandse koek was internationaal
befaamd en kwam voornamelijk uit
.Scho<inhoven, Deventer, Groningen en
Friesland.Kix;k was een geliefd voedsel
bij soldalen en zeelui Vroeger stonden er
koekventers bij de ingang van de kerk
.Soms kwamen ze cxik tijdens de diensi
hun waren aanbieden aan de gelovigen.
Kix'k was een symlxxil van vriendschap
en verdriet. Hel werd gegeten op begrafe
nissen. Maar ook als een kind jarig w af
kreeg hij of zij een stuk koek met een liir
om de arm. Zo kon hel hele dorp de jarige
herkennen en feliciteren.
Op kinderverjaardagen is al eeuwenlang
het spelletje 'koekhappen' populair. Bij
dit spelletje proberen kinderen geblind
doekt naar stukken kix'k aan een touwtje
te happen.
Ja. Nederland heeft een rijke koekiraditie.
die lol over de grenzen beroemd is
Rogge is een goed en zuiver produkl van
moeder aarde. De rogge die voor ontbijt
koek wordt gebruikt, komt meestal uil
Canada, Frankrijk, Spanje, Duitsland of
de V.S., omdal de Nederlandse rogge er
minder geschikt voor is. Bovendien is er
een specifieke melange van verschillende
roggesoorten nodig om ontbijtkoek z'n
goede structuur en smaak te geven.
Ontbijtkoek is zo goed als velloos, want
er wordt bij de bereiding geen vet ver
werkt. Ontbijtkoek dankt zijn smaak, geur
en kleur vixirnamelijk aan de zoete
bestanddelen, die erin zitten. Dat kunnen
honing, siroop en invertsuiker (mengsel
van twee soorten suiker) zijn. Ontbijtkoek
wordt ambachtelijk vervaardigd, volgens
traditioneel recept. Elke koekbakker heeft
zijn eigen speciale, min of meer geheime
receptuur.
Ontbijtkoek hoeft u overigens niet te laten
staan voor de lijn. Want een plak ontbijt
koek - zonder boter natuurlijk - bevat
slechts 55 kilocalorieën. Dus mogen we
zo'n sneetje gerust 'light' noemen.
Voor wie niet aan zijn gewicht hdeft te
denken, is een dubbele plak dik besmeerd
met echte boter onweerstaanbaar. We
kunnen er lekker met z'n allen al eeuwen
lang van smullen. En als de voortekenen
niet bedriegen, blijven we dat ook nog
eeuwen doen.
Eigenlijk is een dagje-uit niet compleet als er niet voor de broodnodige
opkikker op een plak ontbijtkoek vordt getrakteerd.
Het bakken van ontbijtkoek mag dan simpel lijken. Toch is het een
intensief en ingewikkeld proces dat veel aandacht en vakmanschap
vergt. Wist u bijvoorbeeld dat de bereiding van ontbijtkoek maar liefst
vierdagen duurt?
Om te beginnen maken de bakkers het
'voordeeg' (txjk wel 'zetdeeg' of 'grond-
deeg' genoemd) Dit bestaat uit een
kokend mengsel van Z(x:te bestanddelen,
zoals honing. str(X)p of invertsuiker (een
mengsel van twee soorten suiker), ver
mengd met stukken kanikoek Dat zijn die
delen van ontbijtkwk, die bij het snijden
van de zijkanten afvallen. Dixir het toe
voegen van kantkoek krijgt het geheel een
■g<K'de beet'. Zeg maar een mooiere,
gelijkmatige structuur en een zachte
samenstellini;
Zelfs uit ons taalgebruik kunnen we afleiden dat
ontbijtkoek in Nederland al sinds mensenheugenis
een prominente plaats in het dagelijks leven
inneemt. Ongetwijfeld kent iedereen de ingeburger-
Onthijtkoek is
zierzeilers die
al eeu
traditie
wen populair bij zeelui. Satuurlijk zetten moderne ple-
voort.
de 'koek'-uitdrukkingen zoals 'Da's ouwe koek',
'Das gesneden koek' en 'De koek is op'. Ze bewij
zen onze rijke koektraditie. Nederland is zelfs het
grootste koeketende land ter wereld.
Ieder van ons heeft wel herinneringen aan
ontbijtk(x:k Het broodtronimeltje op
schtxil met boterhammen belegd met snij-
koek. Nog steeds is 't genieten met die
goudbruine belegger. Of het kopje thee bij
oma. vergezeld van een plak ontbijtkoek
met dik boter besmeerd. Pure verwennerij.
Ook vandaag de dag hoort ontbijtkoek er
helemaal bij. De ontbijtkoek van nu is
afgestemd op de behoeftes van nu. Zo zijn
er de grote gezinskoeken van 500 gram.
en de bekende reuzenkoeken van maar
liefst 7(X) gram, maar (X)k kleine snijkoek-
jes van zo'n 3(X) gram vtxir de kleinere
huishoudens. Handig bedacht door die
ontbijtkoekbakkers.
Van ontbijtkoek is zelfs een gesneden ver
sie te koop.
Elk plakje is even dik. Gemak dient de
mens. Met ontbijtkoek anno IWó is er
v(X)r elk wat wils, want dan hebben we
nog de gezondste versie: volkoren ontbijt-
k(x;k En die smaakt
Volkoren onlbijlkix'k is de gezondste ont
bijtkoekversie. Hij bevat namelijk twee
keer zoveel voedingsvezel als de gewone
ontbijtk(x:k. Daarnaast zitten er ook nog
'ns meer vitaminen en mineralen in.
Wist u dat topsporters ontbijtkoek eten
vanwege hel hoge koolhydraten-gehalte.
Dat staat garant vixir extra energie.
Ontbijtkoek mag. Ook voor de tussen-
doortrek is zo'n sneetje onweerstaanbaar,
maar verantwoord. 7£\ uw tanden erin. bij
de T.V.. bij 't sporten en onderweg. Ont
bijtkoek h(X)n er al generaties lang bij. Bij
jong en oud. Bij arm en rijk.
De suikerstroop die ontstaat, wordt ver
volgens met roggebloem gemengd. Bij de
kix'kbereiding spelen temperaturen een
hoofdrol. Bij 70 gr. C. verstijft het deeg,
waardoor het zijn benodigde taaiheid
krijgt. Dan breekt de brcxidnodige rustpe
riode voor hel deeg aan. Dit kan variëren
van 1 tot meerdere dagen. Die rust is
nodig voor de structuur van het deeg, die
dan ontstaat door de werking van enzy
men.
.Ms de rusttijd vixirbij is. breekt de 'braak
fase' aan. Braken is hel kneden van het
voordeeg. Aan het deeg wordt nog 'ns
honing toegevoegd om hel weer soepel te
maken. Ook gaan er de uiteindelijke
smaakmakers in: koekkruiden. kruidnagel,
kaneel en nootmuskaat.
Elke koekbakker heeft hiervoor zijn eigen
geheime recept. Juist dat geeft de diverse
smaken aan ontbijtkoek, die meestal
sireekgebonden zijn. Ten slotte mengen
we de bakpoeders erdoor om de koek zijn
hixigte te geven.
Vervolgens gebruik! de koekbakker weer
kantkoek: hij strooit fijngemalen kantkoek
op de bakplaat. Hiervan krijgt de ontbijt
koek zijn bekende smakelijke poreuze
onderkant.
Dan begint eindelijk het bakken. De ont
bijtkoek verblijft ongeveer 1 uur bij een
temperatuur van 180 lot 200 gr. C. in de
oven lot hij mooi goudbruin is.
Dan komt de lekkere verse koek uil de
oven met z'n glimmende korst, de 'kap'.
Daarna moet de ontbijtkoek rustig afkoe
len. Pas een hele dag later kan hij gesne
den worden. Hij is nu klaar om verpakt,
verzonden en opgepeuzeld te worden...
Langeweg 13 Postbus 27
3245 KE Sommelsdijk 3240 AA Middelharnis
Fax (0187) 48 57 36
WEEKEND-DIENSTEN ARTSEN
Middelharnis - Sommelsdijk:
van zaterdagmorgen 8.00 uur tot dinsdag
morgen 8.00 uur dokter G. J. D. Wieringa,
tel. 482090.
Dirksland - Herkingen - Mellssant
van vrijdagavond 17.00 uur tot dinsdagmor
gen 8.00 uur dokter H. C. Graafland, tel.
601227.
Ouddorp:
Elk weekend dienst: tel. 681312.
Stellendam - Goedereede:
van zaterdagmorgen 8.00 uur tot dinsdag
morgen 8.00 uur praktijk Goedereede, tel.
491367.
Nieuwe Tonge- OudeTonge:
van vrijdagavond 17.00 uur tot dinsdagmor
gen 8.00 uur dokter M. de Jager, tel.
651301.
Stad aan 't Haringvliet - Den Bommel -
Ooltgensplaat
van vrijdagavond 18.00 uur tot dinsdagmor
gen 8.00 uur heeft dienst dokter H. P. Maas,
tel. 611269.
TANDARTSEN
Uitsluitend voor spoedgevallen, tandarts v.d.
Pol, Keyzerstraat 16b, Stellendam, tel. 491050
(van ll.OOtot 11.30 uur).
Klassiek homeopaat M. L. C. MASTENBROEK
Middelharnis. Tel. 48 64 59.
(zaterdagochtend van 11.00 tot 11.30 uur)
APOTHEKEN
Apotheek Menheerse
Voorstraat 16, M'harnis,) 48 36 66
Werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00
tot 18.00 uur, Zaterdag van 10.30 tot 11.30 uur
en van 17.30 tot 18.00 uur. Zon- en feestdagen
van 11.00 tot 11.30 uur en van 17.30 tot 18.00
uur. Buiten deze tijden: 48 36 66.
Apotheek St Joris St. Joris Doelstraat 34-36,
Sommelsdijk, Tel. 487277
Geopend op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur
en van 13.00 tot 18.00 uur.
Inkontinentie-lijn Meditheek: 487277.
Voor avond- en weekendiensten:
zie Apotheek Menheerse.
APOTHEEK DIRKSLAND
Voorstraat 25, Dirksland
Openingstijdeti van ma. t/m vr.: 08.30-12.30 uur.
(12.30-13.00 uur gesloten) 13.00-18.00 uur.
Openingstijden van za. t/m zo.:
za. 09.00-12.00 uur 17.00-17.30 uur
zo. 11.30-12.00 uur 17.00-17.30 uur
Voorspoedrecepten buiten deze uren wordt u
vriendelijk verzocht te bellen met 601580
APOTHEEK 'OUDDORP'
Boompjes 3-5, tel. 68 37 89
Werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur. Zaterdag van
12.00 tot 13.00 uur en van 16.30 tot 17.00 uur.
Zondag van 12.00 tot 12.30 uur en van 17.30 tot
18.00 uur. Buiten deze uren via 683789.
DIERENARTSEN
De weekenddienst wordt opgegeven via de ant
woordapparaten bij: P. R. J. M. Schilder, Oude
Tonge, 64 24 41L Tjebbes, Middelharnis,
48 29 66; W. J. Vink, Sommelsdijk, 48 28 97.
KRUISWERK ZUIDHOLLANDSE EILANDEN
Voor informatie en advies op het gebied van
ttiuiszorg en zorg voor kinderen van O tot 4 jaar
zijn wij 24 uur per dag bereikbaar vla tel.nummer
06-0992299. Telefonisch spreekuur op werkda
gen van 13.00-14.00 uur. Ouder- en Kindzorg:
gemeenten Dirksland en Goedereede, tel.
401296; gemeenten Middelharnis en Oosfflakkee
(incl. Herkingen), tel. 482300. Thuiszorg:
gemeente Middelharnis, tel. 485900; gemeente
Dirksland, tel. 601500; gemeente Oostfidkkee,
tel. 641289; gemeente Goedereede, tel.
491267. Afspraken dieetspreekuur, tel. 626711
tussen 8.30 en 12.00 uur; Ledenadministratie,
tel. (0181626911tussen 9.00 en 12.00 uur;
Thuiszorgwinkei, tel. (0181626511ook op
zaterdagmorgen.
Stichting MAATSCHAPPELIJK WERK
Telefoon 48 51 66; Buiten kantooruren
telefonische hulpdienst, tel. (0181) 62 59 52.
Stichting KRAAMCENTRUM 'Haringvlief
Tel. (0181) 31 00 00
GEZINSVERZORGING
Aanvraag hulp voor heel Flakkee: 6410 44
Stichting Bejaardenwerfc
'MIDDELHARNIS'. Tel. 48 33 66
St Welzijnswerk voor Ouderen
'OOSTFLAKKEE'.Tel.6413 44
OPVANG van SLACHTOFFERS BIJ MISDRIJVEN
en VERKEERSONGEVALLEN
Postbus 273, Middelharnis,) 48 35 55
NED. M. S. VERENIGING afd. G-Overflakkee
K. M. Schippers-Berghuis, 491815
VERTROUWENSTELEFOON NED. PATIËNTEN VER.
683149/482411.
ALARMERING Brandweer, Politie, Ambulance 06-11
ALCOHOLPROBLEMEN
Voor hulp en inf. tel. (0181) 66 38 85
VER. REUMAPATIENTEN Goeree-Overflakkee e.o.
Havenweg 8, Ouddorp, tel. 6819 27
LOTGENOTEN-KONTAKTGROEP
voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad)
Vrouwen met borstkanker worden ondersteund
door lotgenoten. Er zijn verschillende manieren
om lotgenotencontact te maken: Telefonisch:
Belangstellenden kunnen bellen naar: Kruisw.
Zuidh. Eilanden Gezondheid Service, tel. 06-
0992299 of het Patiënten Service Bureau van het
Van Weel Bethesda Ziekenhuis, tel. 607119
('s avonds). Uw naam en telefoonnummer wordt
dan doorgegeven aan een contactpersoon van het
lotgenotencontact. Zij belt u dan zo spoedig
mogelijk terug. Persoonlijk: Wanneer u dat wenst
kunt u een lotgenote persoonlijk ontmoeten in een
daarvoor door het kruiswerk beschikbaar gestelde
ruimte. U kunt dat kenbaar maken in het
telefonisch gesprek met een lotgenote.
NED. LEVERPATIËNTEN VER.
Regio-kontak0ersoon:
H. G.Snauw-v.d. Krol,6318 21
PATIËNTEN OMBUDSMAN ZIEKENHUIS
dhr. A. Wagner, Postbus 20,3247 ZG D'land
WERKGROEP V.B.O.K. OP G.-OVERFLAKKEE
Ongewenst zwanger? Bel voor hulp aan
moeder èn kind 65 21 53.
Landelijk dienstencentrum VBOK
te Amersfoort, tel. (033) 463 8212; (06) 0730
HULP EN INFORMATIE BIJ BORSTVOEDING
La Leche League, 492498
Borstvoeding Natuuriijk, 65 23 94
Ook verhuur kolven.
REGIO: NTN THUISZORG
voor thuiszorg en kraamzorg, 24 uur per dag
bereikbaar, (010)4130230
Voor klachten omtrent de behandeling in de
Gezondheidszorg en Maatschappelijke
dienstverlening:
INFORMATIE- EN KUCHTENBUREAU
GEZONDHEIDSZORG (IKG)
p/a Dienstencentnjm, Doetinchemsestraat 27
3241 AA Middelharnis. Tel. 483366 2e en Ae
maandagmiddag van de maand van 13 30-16 00
uur; telefonisch en op afspraak spreekuur