Ontbijtkoek mag. De hele dag Ontbijtkoek zit boordevol gezondheid Ontbijtkoek 'al vroeg ontdekt' Ontbijtl(oel( bakken: een eclit ambacht Ontbijtkoek onmisbare metgezel Opening vogelabservatieliut 'de Visarend' Lente-bingo Nacht van Stellendam Gebr. de Waal MEDISCHE DIENSTEN Gemaakt van puur natuur Ook de oude Egyptenaren en Grieken waren al koekhappers Nederland grootste koeketend land ter wereld Drukkerij 'De Christenvrouw' Biz. 2 EILANDEN-NIEUWS VRUDAG 12 APRIL 1996 Hoe gezond precies? Voor de slanke lijn Offer en voer voor filosofen Franse koekrage Nederland koekland Geen vet Kokende suikerstroop voor het voordeeg Overigens ook eigentijds Volkoren ontbijtkoek Broodnodige rustperiode De 'braakfase' Eindelijk het bakken Op 17 april 1996 om 11.00 uur zal door Staatsbosbeheer een vogelobservatiehut worden geopend. De openingshandeling zal worden verricht door de heer J. Heijkoop, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. De observatiehut ligt aan de noordzijde van de N59 Hellegatsdam ter hoogte van de parkeerplaats. Genoemde vogelobservatiehut is onge veer een jaar geleden geplaatst op de Ventjagersplaten. Tot op heden is de hut niet geopend. Wel is de hut al ontdekt door vele enthousiaste vogelaars die er menig vrij uur doorbrengen. Er is ter plekke zeker in de nazomer veel te zien. De hut heet niet voor niets 'de Visarend'. In de nazomer en herfst worden regelmatig meer dere visarenden waargenomen. Afgelopen winter zijn vanuit de hut ook zeearenden gesignaleerd. Als het om vogels kijken gaat, mag dus wel gesproken worden van een unieke lokatie. De bouw van de vogelobservatiehut is gefinancierd door Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Met de plaatsing van een voge lobservatiehut loopt Staatsbosbeheer vooruit op de formele overdracht van de Ventjagersplaten van de dienst der Domeinen naar Staatsbosbeheer. Door plaatsing van de vogelobservatiehut zijn de Ventjagersplaten nu ook beperkt recreatief ontsloten en daardoor ook beter beleefbaar. Een en ander past in het Staatsbosbeheerbeleid om natuurreservaten voor zover dit niet strijdig is met de natuurwaarden te ontsluiten. DIRKSLAND - Vrijdag 12 april (vanavond dus) is er een lente bingo te Dirksland. De kleindierenvereniging heeft dan weer haar maandelijkse bingo. We hebben weer gezorgd voor mooie prijzen. Deze maand ook de verloting voor de nieuwe leden 1996. U kunt aan deze verloting nog mee doen als u voor 12 april, 19.30 uur, lid wordt. En u weet toch, voor ƒ5,- per jaar bent u lid en speelt iedere bingo-avond met een korting van ƒ2,50. Dus alle reden om deze avond naar de EHBO-zaal te komen, Philipshoofjesweg te Dirksland. Zaal open 7 uur, aanvang Bingo 7.30 uur. De koffie staat klaar en is deze avond natuurlijk gratis. Tel. (0187)4827 29 Ook dit jaar organiseert zwemclub 'de Stelle' weer de, inmiddels tra ditioneel geworden. Nacht van Stellendam. Deze zwemnachtmara- thon zal starten op vrijdag 7 juni a.s. om 21.30 uur en pas stoppen exact twaalf uur later, dus zaterdag 8 juni om 9.30 uur. Uiteraard vindt dit alles plaats in het prachtige en sfeervolle zwemcomplex 't Zuiderdiep te Stellendam. Naast de gezelligheid kent de nachtmarathon vanzelfsprekend ook een sportief element. Elk team tracht in de twaalf beschikbare uren zoveel mogelijk banen te zwemmen. Er wordt in drie categorieën gezwom men, namelijk de liefhebbers, de recreanten en de startvergunning- houders. Hoe de indeling exact is staat in de uimodiging, die voor een ieder gereed ligt aan de kassa van zwemcomplex 't Zuiderdiep te Stellendam. Een team bestaat uit acht zwemmers/sters één reserve (allen minimaal 14 jaar) en een ploegleider en verzorger (beiden mini maal 18 jaar). Zoals uit de categorie-indeling blijkt, hoeft een team niet uit een zwemvereniging te komen, maar kan op alle mogelijke manieren wor den samengesteld. Dus ook uit familieleden, vrienden, etc. Inschrijving kan tot en met 17 mei a.s. De formulieren hiervoor zijn verkrijgbaar aan de kassa van zwemcomplex 't Zuiderdiep. Het inschrijfgeld bedraagt 65,- per team. Voor meer inlichtingen kunt u zich wenden tot zwemcomplex 't Zuiderdiep (0187) 4915 43, of Jan Snoey (0187) 68 3456. Natuuriijk zijn bezoekers ook van harte welkom (toegang 1,50 p.p.) Dit jaar zal de muzikale omlijsting worden verzorgd door Happy Music (Sommelsdijk). Zij zullen er voor zorgen dat degene die in een tijdelijke 'dip' zit er met gezellige muziek zo weer bovenop komt en er de rest van de nacht weer tegen aan kan! van vrijdag 5 april 1996 t/m zondag 8 april 1996 afd. Dirksland Als bestuur nodigen wij u uit, voor de avond op D.V. 17 april a.s. In ons mid den hopen wij dan te ontmoeten mevr. Kerkhof uit Bameveld. Zij zal een zing houden over 'New Age'. We beginnen om 19.45 uur in 'Onder de Wiek'. Wij verwachten u weer allemaal, ook nieuwe leden en gasten hartelijk welkom. Het bestuur Ontbijtkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. Met een ietwat mis leidende naam. Want je kunt ontbijtkoek natuurlijk bij het ontbijt nutti gen. Voor een gezond begin van de dag. Maar ook tijdens het koffie- uurtje is een plak ontbijtkoek heerlijk. En wat denkt u van een plak volkoren ontbijtkoek op de boterham bij de lunch, of bij de thee, of als 'zoete koek' bij de tv, of met een beker anijs voor het slapen gaan. Nog te weinig mensen welen dat ontbijtkoek naast lekker ook heel gezond is. Zo'n plak ont bijtkoek zit stampvol gezon de ingrediënten, die ook goed zijn \oor een vlekke loze stofwisse- Img. En ontbijtkoek bevat nauwelijks calorieën. Ter wijl bij de berei ding totaal geen \et wordt sebruikt. Dus Oer-hollaiids vermaak: een fietstocht. Onderweg even een kleine pauze om iets te drinken en om zo'n lekkere plak koek te nuttigen. reken maar dat zo'n plak ontbijtkoek gezond is. Ontbijtkoek \\ordl gebakken van rogge- bloem en is rijk aan koolhydraten. Hier door past ontbijtkoek prima in een gezond voedingspatroon. De evenwichtige combi natie van glucose, fructose en voedingsve zels zorgt voor een gelijkmatige spijsver tering. Ontbijtkoek bevat totaal géén con serveringsmiddelen. Zo'n plak ontbijtkoek bevat in feite alleen maar goede dingen en geen slechte... Ook de slanke lijn is erbij gebaat, want in ontbijtkoek zit niet meer dan circa één procent vet. Bij de bereiding wordt totaal geen vet toegevoegd. Zodoende bevat een sneetje ontbijtkoek van 20 gram onge\eer 55 kilocalorieén. Geen wonder dat ontbijtkoek en andere koeksoorten steeds vaker op tafel ver schijnen. Wij Nederlanders staan bekend als nuchtere nadenkers. Logisch dan ook dat de combinatie van vers en gezond hier zo aoed aanslaat. Tijdens een kinderfeestje jolijt. zorgt hel spelletje 'koekhappen' altijd voor veel Hoewel we hem al van oudsher kennen van de ontbijttafel of bij de thee na schooltijd, weten we eigenlijk heel weinig van 'm af. Ontbijt koek. Een oude getrouwe, gemaakt van puur natuur. Hoofdbestand deel van ontbijtkoek is roggemeel. We weten niet precies hoe lang koek al met de mensheid meegaat. Wel is bekend dat koeksoorten een lange geschiedenis en rijke tradi tie hebben. Zo kunnen we uit oude Egypti sche afbeeldingen herleiden dat de bakkers van Farao Ramses 111 al een soort koek maakten uit honing en granen. Later voegden de Egyptische bakkers er de toen kostbare specerijen kaneel en peper aan toe. Die koek was zo bijzonder dat het in de graven van belangrijke overledenen werd bijgezet. En uit de overlevering weten we dat voor de overledenen alleen hel beste goed genoeg was. Koek dus In de bloeitijd van het antieke Grieken land was koek een hoofdbestanddeel van de dagelijkse vcteding Zo verwierven de Griekse koekbakkers zelfs veel roem niet hun koek. Tijdens zijn redes op de straten en pleinen van Athene nuttigde de wijs geer Socrates vaak uitsluitend koek. In het Romeinse rijk offerden de armen koek aan hun vele onsterfelijke goden. Waaruit blijkt dat koek ook in de dagen van Rome een kostbaar goedje was. Bij de oude Germanen bestond het voed sel vixir het leger uit 'honingkoek'. een six)n ontbijtkoek Later voegde men er wat simpele kruiden aan toe om de koek een goede smaak en een lek ker aroma ie geven In Frankrijk werd de koek ingevwrd door de kruisvaar ders. Zij brachten houdbare eetwaren mee terug van hun kruistix.hten dixir vóór-Azié. Zo ontstond in Frankrijk een ware koekrage, inclusief com plete koekkermissen. Deze evenementen hebben tot aan de Eerste Wereldix)rlog voortbestaan. In West-Europa vindt de koek zijn oor sprong in de kkxisters. In de kkxistenui- nen werd graan verbouwd en men hield er bijen. De kUxisterlingen bakten er heerlijk briKid van Met name in de vastenperiixJe was koek voor hen een welkome versna pering. Een aantal eeuwen later ontstond vanuit de Zuidnederlandse steden Gent, Brussel en Luik een bloeiende koekhandel. die over grote delen van Europa uitwaaierde. \ln de gemeente-archieven van L'trechl blijkt dat in Nederland al in het begin van de 16e eeuw ktxïk werd geproduceerd. De Nederlandse koek was internationaal befaamd en kwam voornamelijk uit .Scho<inhoven, Deventer, Groningen en Friesland.Kix;k was een geliefd voedsel bij soldalen en zeelui Vroeger stonden er koekventers bij de ingang van de kerk .Soms kwamen ze cxik tijdens de diensi hun waren aanbieden aan de gelovigen. Kix'k was een symlxxil van vriendschap en verdriet. Hel werd gegeten op begrafe nissen. Maar ook als een kind jarig w af kreeg hij of zij een stuk koek met een liir om de arm. Zo kon hel hele dorp de jarige herkennen en feliciteren. Op kinderverjaardagen is al eeuwenlang het spelletje 'koekhappen' populair. Bij dit spelletje proberen kinderen geblind doekt naar stukken kix'k aan een touwtje te happen. Ja. Nederland heeft een rijke koekiraditie. die lol over de grenzen beroemd is Rogge is een goed en zuiver produkl van moeder aarde. De rogge die voor ontbijt koek wordt gebruikt, komt meestal uil Canada, Frankrijk, Spanje, Duitsland of de V.S., omdal de Nederlandse rogge er minder geschikt voor is. Bovendien is er een specifieke melange van verschillende roggesoorten nodig om ontbijtkoek z'n goede structuur en smaak te geven. Ontbijtkoek is zo goed als velloos, want er wordt bij de bereiding geen vet ver werkt. Ontbijtkoek dankt zijn smaak, geur en kleur vixirnamelijk aan de zoete bestanddelen, die erin zitten. Dat kunnen honing, siroop en invertsuiker (mengsel van twee soorten suiker) zijn. Ontbijtkoek wordt ambachtelijk vervaardigd, volgens traditioneel recept. Elke koekbakker heeft zijn eigen speciale, min of meer geheime receptuur. Ontbijtkoek hoeft u overigens niet te laten staan voor de lijn. Want een plak ontbijt koek - zonder boter natuurlijk - bevat slechts 55 kilocalorieën. Dus mogen we zo'n sneetje gerust 'light' noemen. Voor wie niet aan zijn gewicht hdeft te denken, is een dubbele plak dik besmeerd met echte boter onweerstaanbaar. We kunnen er lekker met z'n allen al eeuwen lang van smullen. En als de voortekenen niet bedriegen, blijven we dat ook nog eeuwen doen. Eigenlijk is een dagje-uit niet compleet als er niet voor de broodnodige opkikker op een plak ontbijtkoek vordt getrakteerd. Het bakken van ontbijtkoek mag dan simpel lijken. Toch is het een intensief en ingewikkeld proces dat veel aandacht en vakmanschap vergt. Wist u bijvoorbeeld dat de bereiding van ontbijtkoek maar liefst vierdagen duurt? Om te beginnen maken de bakkers het 'voordeeg' (txjk wel 'zetdeeg' of 'grond- deeg' genoemd) Dit bestaat uit een kokend mengsel van Z(x:te bestanddelen, zoals honing. str(X)p of invertsuiker (een mengsel van twee soorten suiker), ver mengd met stukken kanikoek Dat zijn die delen van ontbijtkwk, die bij het snijden van de zijkanten afvallen. Dixir het toe voegen van kantkoek krijgt het geheel een ■g<K'de beet'. Zeg maar een mooiere, gelijkmatige structuur en een zachte samenstellini; Zelfs uit ons taalgebruik kunnen we afleiden dat ontbijtkoek in Nederland al sinds mensenheugenis een prominente plaats in het dagelijks leven inneemt. Ongetwijfeld kent iedereen de ingeburger- Onthijtkoek is zierzeilers die al eeu traditie wen populair bij zeelui. Satuurlijk zetten moderne ple- voort. de 'koek'-uitdrukkingen zoals 'Da's ouwe koek', 'Das gesneden koek' en 'De koek is op'. Ze bewij zen onze rijke koektraditie. Nederland is zelfs het grootste koeketende land ter wereld. Ieder van ons heeft wel herinneringen aan ontbijtk(x:k Het broodtronimeltje op schtxil met boterhammen belegd met snij- koek. Nog steeds is 't genieten met die goudbruine belegger. Of het kopje thee bij oma. vergezeld van een plak ontbijtkoek met dik boter besmeerd. Pure verwennerij. Ook vandaag de dag hoort ontbijtkoek er helemaal bij. De ontbijtkoek van nu is afgestemd op de behoeftes van nu. Zo zijn er de grote gezinskoeken van 500 gram. en de bekende reuzenkoeken van maar liefst 7(X) gram, maar (X)k kleine snijkoek- jes van zo'n 3(X) gram vtxir de kleinere huishoudens. Handig bedacht door die ontbijtkoekbakkers. Van ontbijtkoek is zelfs een gesneden ver sie te koop. Elk plakje is even dik. Gemak dient de mens. Met ontbijtkoek anno IWó is er v(X)r elk wat wils, want dan hebben we nog de gezondste versie: volkoren ontbijt- k(x;k En die smaakt Volkoren onlbijlkix'k is de gezondste ont bijtkoekversie. Hij bevat namelijk twee keer zoveel voedingsvezel als de gewone ontbijtk(x:k. Daarnaast zitten er ook nog 'ns meer vitaminen en mineralen in. Wist u dat topsporters ontbijtkoek eten vanwege hel hoge koolhydraten-gehalte. Dat staat garant vixir extra energie. Ontbijtkoek mag. Ook voor de tussen- doortrek is zo'n sneetje onweerstaanbaar, maar verantwoord. 7£\ uw tanden erin. bij de T.V.. bij 't sporten en onderweg. Ont bijtkoek h(X)n er al generaties lang bij. Bij jong en oud. Bij arm en rijk. De suikerstroop die ontstaat, wordt ver volgens met roggebloem gemengd. Bij de kix'kbereiding spelen temperaturen een hoofdrol. Bij 70 gr. C. verstijft het deeg, waardoor het zijn benodigde taaiheid krijgt. Dan breekt de brcxidnodige rustpe riode voor hel deeg aan. Dit kan variëren van 1 tot meerdere dagen. Die rust is nodig voor de structuur van het deeg, die dan ontstaat door de werking van enzy men. .Ms de rusttijd vixirbij is. breekt de 'braak fase' aan. Braken is hel kneden van het voordeeg. Aan het deeg wordt nog 'ns honing toegevoegd om hel weer soepel te maken. Ook gaan er de uiteindelijke smaakmakers in: koekkruiden. kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Elke koekbakker heeft hiervoor zijn eigen geheime recept. Juist dat geeft de diverse smaken aan ontbijtkoek, die meestal sireekgebonden zijn. Ten slotte mengen we de bakpoeders erdoor om de koek zijn hixigte te geven. Vervolgens gebruik! de koekbakker weer kantkoek: hij strooit fijngemalen kantkoek op de bakplaat. Hiervan krijgt de ontbijt koek zijn bekende smakelijke poreuze onderkant. Dan begint eindelijk het bakken. De ont bijtkoek verblijft ongeveer 1 uur bij een temperatuur van 180 lot 200 gr. C. in de oven lot hij mooi goudbruin is. Dan komt de lekkere verse koek uil de oven met z'n glimmende korst, de 'kap'. Daarna moet de ontbijtkoek rustig afkoe len. Pas een hele dag later kan hij gesne den worden. Hij is nu klaar om verpakt, verzonden en opgepeuzeld te worden... Langeweg 13 Postbus 27 3245 KE Sommelsdijk 3240 AA Middelharnis Fax (0187) 48 57 36 WEEKEND-DIENSTEN ARTSEN Middelharnis - Sommelsdijk: van zaterdagmorgen 8.00 uur tot dinsdag morgen 8.00 uur dokter G. J. D. Wieringa, tel. 482090. Dirksland - Herkingen - Mellssant van vrijdagavond 17.00 uur tot dinsdagmor gen 8.00 uur dokter H. C. Graafland, tel. 601227. Ouddorp: Elk weekend dienst: tel. 681312. Stellendam - Goedereede: van zaterdagmorgen 8.00 uur tot dinsdag morgen 8.00 uur praktijk Goedereede, tel. 491367. Nieuwe Tonge- OudeTonge: van vrijdagavond 17.00 uur tot dinsdagmor gen 8.00 uur dokter M. de Jager, tel. 651301. Stad aan 't Haringvliet - Den Bommel - Ooltgensplaat van vrijdagavond 18.00 uur tot dinsdagmor gen 8.00 uur heeft dienst dokter H. P. Maas, tel. 611269. TANDARTSEN Uitsluitend voor spoedgevallen, tandarts v.d. Pol, Keyzerstraat 16b, Stellendam, tel. 491050 (van ll.OOtot 11.30 uur). Klassiek homeopaat M. L. C. MASTENBROEK Middelharnis. Tel. 48 64 59. (zaterdagochtend van 11.00 tot 11.30 uur) APOTHEKEN Apotheek Menheerse Voorstraat 16, M'harnis,) 48 36 66 Werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 18.00 uur, Zaterdag van 10.30 tot 11.30 uur en van 17.30 tot 18.00 uur. Zon- en feestdagen van 11.00 tot 11.30 uur en van 17.30 tot 18.00 uur. Buiten deze tijden: 48 36 66. Apotheek St Joris St. Joris Doelstraat 34-36, Sommelsdijk, Tel. 487277 Geopend op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 18.00 uur. Inkontinentie-lijn Meditheek: 487277. Voor avond- en weekendiensten: zie Apotheek Menheerse. APOTHEEK DIRKSLAND Voorstraat 25, Dirksland Openingstijdeti van ma. t/m vr.: 08.30-12.30 uur. (12.30-13.00 uur gesloten) 13.00-18.00 uur. Openingstijden van za. t/m zo.: za. 09.00-12.00 uur 17.00-17.30 uur zo. 11.30-12.00 uur 17.00-17.30 uur Voorspoedrecepten buiten deze uren wordt u vriendelijk verzocht te bellen met 601580 APOTHEEK 'OUDDORP' Boompjes 3-5, tel. 68 37 89 Werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur. Zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur en van 16.30 tot 17.00 uur. Zondag van 12.00 tot 12.30 uur en van 17.30 tot 18.00 uur. Buiten deze uren via 683789. DIERENARTSEN De weekenddienst wordt opgegeven via de ant woordapparaten bij: P. R. J. M. Schilder, Oude Tonge, 64 24 41L Tjebbes, Middelharnis, 48 29 66; W. J. Vink, Sommelsdijk, 48 28 97. KRUISWERK ZUIDHOLLANDSE EILANDEN Voor informatie en advies op het gebied van ttiuiszorg en zorg voor kinderen van O tot 4 jaar zijn wij 24 uur per dag bereikbaar vla tel.nummer 06-0992299. Telefonisch spreekuur op werkda gen van 13.00-14.00 uur. Ouder- en Kindzorg: gemeenten Dirksland en Goedereede, tel. 401296; gemeenten Middelharnis en Oosfflakkee (incl. Herkingen), tel. 482300. Thuiszorg: gemeente Middelharnis, tel. 485900; gemeente Dirksland, tel. 601500; gemeente Oostfidkkee, tel. 641289; gemeente Goedereede, tel. 491267. Afspraken dieetspreekuur, tel. 626711 tussen 8.30 en 12.00 uur; Ledenadministratie, tel. (0181626911tussen 9.00 en 12.00 uur; Thuiszorgwinkei, tel. (0181626511ook op zaterdagmorgen. Stichting MAATSCHAPPELIJK WERK Telefoon 48 51 66; Buiten kantooruren telefonische hulpdienst, tel. (0181) 62 59 52. Stichting KRAAMCENTRUM 'Haringvlief Tel. (0181) 31 00 00 GEZINSVERZORGING Aanvraag hulp voor heel Flakkee: 6410 44 Stichting Bejaardenwerfc 'MIDDELHARNIS'. Tel. 48 33 66 St Welzijnswerk voor Ouderen 'OOSTFLAKKEE'.Tel.6413 44 OPVANG van SLACHTOFFERS BIJ MISDRIJVEN en VERKEERSONGEVALLEN Postbus 273, Middelharnis,) 48 35 55 NED. M. S. VERENIGING afd. G-Overflakkee K. M. Schippers-Berghuis, 491815 VERTROUWENSTELEFOON NED. PATIËNTEN VER. 683149/482411. ALARMERING Brandweer, Politie, Ambulance 06-11 ALCOHOLPROBLEMEN Voor hulp en inf. tel. (0181) 66 38 85 VER. REUMAPATIENTEN Goeree-Overflakkee e.o. Havenweg 8, Ouddorp, tel. 6819 27 LOTGENOTEN-KONTAKTGROEP voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad) Vrouwen met borstkanker worden ondersteund door lotgenoten. Er zijn verschillende manieren om lotgenotencontact te maken: Telefonisch: Belangstellenden kunnen bellen naar: Kruisw. Zuidh. Eilanden Gezondheid Service, tel. 06- 0992299 of het Patiënten Service Bureau van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis, tel. 607119 ('s avonds). Uw naam en telefoonnummer wordt dan doorgegeven aan een contactpersoon van het lotgenotencontact. Zij belt u dan zo spoedig mogelijk terug. Persoonlijk: Wanneer u dat wenst kunt u een lotgenote persoonlijk ontmoeten in een daarvoor door het kruiswerk beschikbaar gestelde ruimte. U kunt dat kenbaar maken in het telefonisch gesprek met een lotgenote. NED. LEVERPATIËNTEN VER. Regio-kontak0ersoon: H. G.Snauw-v.d. Krol,6318 21 PATIËNTEN OMBUDSMAN ZIEKENHUIS dhr. A. Wagner, Postbus 20,3247 ZG D'land WERKGROEP V.B.O.K. OP G.-OVERFLAKKEE Ongewenst zwanger? Bel voor hulp aan moeder èn kind 65 21 53. Landelijk dienstencentrum VBOK te Amersfoort, tel. (033) 463 8212; (06) 0730 HULP EN INFORMATIE BIJ BORSTVOEDING La Leche League, 492498 Borstvoeding Natuuriijk, 65 23 94 Ook verhuur kolven. REGIO: NTN THUISZORG voor thuiszorg en kraamzorg, 24 uur per dag bereikbaar, (010)4130230 Voor klachten omtrent de behandeling in de Gezondheidszorg en Maatschappelijke dienstverlening: INFORMATIE- EN KUCHTENBUREAU GEZONDHEIDSZORG (IKG) p/a Dienstencentnjm, Doetinchemsestraat 27 3241 AA Middelharnis. Tel. 483366 2e en Ae maandagmiddag van de maand van 13 30-16 00 uur; telefonisch en op afspraak spreekuur

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 1996 | | pagina 14