EIIIVilDEfl-flIEUWS Akkerbouw nog in de puree Bom aan Vlissingens Vismijn ONTBIJTKOEK ORGANISEERT GROTE NATIONALE SLAGZIN-WEDSTRIJD Zangavond te Dirksland Ontbijtkoek onmisbare metgezei KINDERKOEKTIP ONTBIJTKOEK, DAAR WIL IEDEREEN WEL OVER MEEDENKEN Landbouwpraatje: Muzikale ontmoeting DE GESCHIEDENIS VAN ONTBIJT KOEK: TERUG NAAR DE OUDHEID Ontbijtkoek, klokje-rond-koek Wist u dat er hele onttiiitkoek zitten? Guinness koek of records Is de akkerbouwer met zijn opzien barende akties in het afgelopen voorjaar veel opgeschoten? Hebben de beloftes vanuit de politiek en de voorstellen van de drie wijze mannen echte verlichtingen of verbeteringen opgeleverd? Akkerbouwers consta teren dat ze van de regen in de drup zijn geraakt. Hoopvol is dat zeker niet... Prijzen dalen Herstruktureren hypotheek JJJJ op maat... nvm Makelaar Tamboer Fotowedstrijd Kind en Dier Nieuw hoofd G.T.V. De Annewas in de Itern Sint Annaland Dam- en Scliaai(vereniging 'Ontspanning' te Ouddorp De bemanning van de Engelse kotter Vrouwe Andréa uit Lowestof viste in de week van 10 tot 14 december een groot stuk metaal op. Zij konden een zakcentje uit de schroot verkoop best gebruiken en zetten het voor werp op het dek. DE BEREIDING VAN ONTBIJTKOEK: EEN ECHT AMBACHT 4e Blad VRIJDAG 21 SEPTEMBER 1990 No. 5936 Het zag er enkele maanden voor de akkerbouwers wat hoopvoller uit. De politici en de burgers waren volledig geïnformeerd over de hachelijke situatie op en rond het akkerbouwbedrijf; mi nisters en parlementsleden zetten hun beste beentje voor en beloofden alles te zullen doen om verdere prijsverlagin gen in de akkerbouw te voorkomen. Met allerlei noodverbanden werd in Brussel de papieren graanprijsdaling ongedaan gemaakt. Via ingenieuze kunstjes zou de graanprijs stabiel blijven, althans op papier... De werkelijkheid toont een ander en veel droevigere beeld. Zelfs aan het begin van de graanoogst kelderden de graannoteringen ter beurze. In Goes en Groningen (twee beursnoteringen) zak te de tarweprijs medio augustus tot 35 a 36 cent per kilogram; dat was toen al ruim drie cent beneden het gewraakte niveau van verleden jaar. De akkerbou wer voelt zeer wel aan dat er op deze wijze geen droog brood valt te verdie nen. Het is dan ook begrijpelijk dat hij in het geweer komt en kritische geluiden laat horen, temeer waar de politiek een halfjaar geleden sussende en opbeu rende signalen afgaf Is het wel reëel van een akkerbouwende ondernemer om garanties (prijs- en/of inkomensgaran ties) te vragen van politici en beleidsma kers? De opbrengstprijzen zijn toch het resultaat van de marktwerking. Op die markt spelen politici een zeer marginale of zijdelingse rol. Dat de graanprijzen nu al kelderen heeft met meerdere faktoren te maken. Nie mand kon enige tijd geleden voorzien dat Oost-Duitsland als EG-pariner op de Duitse markt binnenkomt. Voor de graanboeren in Europa betekent het een concurrent die 11 miljoen ton graan tegen lage prijzen probeert te lozen in West-Duitsland. Deze graaninvasie ver oorzaakt een prijsdaling op de graan markt. De handel neemt bij voorbaat een afwachtende houdingen mikt daar mee op komende graanprijsdalingen. Een tweede faktor die tot akkerbouwel- lende leidt betreft de vroege oogstaktivi- teiten. Het mooie weer heeft de maai dorsers het land opgejaagd; de oogst ver liep in een onverwacht vlot tempo. Graantelers moeten het graan langer opslaan of bewaren en ook dat kost meer opslagkosten (zekere bij een stij gende rentestand!). Tenslotte werpen de GATT-onderhandelingen (de handels besprekingen in wereldverband met pogingen om de handel verder vrij te maken!) nu al schaduwen vooruit naar diverse landbouwsektoren (waar onder ook de granen!). Het resultaat van dit alles leidt tot lagere akkerbouwprijzen. Vandaar dat vele akkerbouwers rade loos zijn en eigenlijk het vertrouwen in de beleidsmakers verliezen of al verlo ren hebben. Hoe nu de misère voor de akkerbouwers op te vangen? In de komende maanden wordt het een monsteropgave voor de akkerbouwsektor om over te schakelen naar nieuwe marktomstandigheden waarbij concurrentie vanuit andere lan den nadrukkelijker aanwezig is. Zo'n omschakeling wordt in het vakjargon aangeduid als herstrukturering. In alle akkerbouwstreken zullen de bedrijfsge- noten met hun organisaties en met de overheid moeten zoeken naar alterna tieven, naar diversiteit van produkties en naar kwalitatief hoogwaardige pro dukties. Dat is gauw gezegd, maar zo'n herstruktureringsoperatie kost veel tijd, overleg en ook pijn. Daarom ook wil de overheid dat proces begeleiden met regelingen voor bedrijfs-beëindiging en inkomenssteun. Al met al krijgen de akkerbouwers nog veel voor de kiezen. Het wordt een kunst In het kerkgebouw van de Gerefor meerde Gemeente te Dirksland zal D.V. zaterdagavond 22 september een zang avond gehouden worden. Aanvang om half acht. Aan deze avond werken de volgende koren mee: Het mannenkoor'Jeduthun' uit Krabbendijke o.l.v. B. Dekker; het meisjeskoor 'Jong Sursum Corda' uit Krabbendijke o.l.v. C. Walhout en het jeugdkoor luventa' uit Dirksland o.l.v. M. Mans. De koren zullen psalmen en liederen ten gehore brengen, mogen we op uw belangstelling rekenen? kritisch selekteren Tel. 01870-3477 De kleindierenver. Nut en Sport houdt op 12 en 3 november een grote kleindie- renshow. Tijdens deze show is er een fotowedstrijd met als thema Kind en Dier. Heeft u nog een foto, dan kunt u meedoen. Foto A. V. d. Graaf uit Dirksland is jury en heeft ook mooie prijsjes beschik baar gesteld. Wilt u de foto wel van naam en adres voorzien. Alle foto's worden tijdens de dierenshow in Sporthal de Gooye op gehangen. Let wel, op de foto moet dus kind en dier staan. U kunt de foto's inleveren bij onder staande adressen voor 15 oktober 1990. A. Bestman Geldersedijk 24 Dirksland A. Witte Kelderweg 21 3253 TC Ouddorp om de akkerbouw in de komende jaren een nieuw, en op de tijd en omstandig heden afgestemd aanzien te geven. Deze opgave mag echter niet leiden tot een failhssement van de sektor in Neder- B. Schouwing SINT ANNALAND De heer H. J. H. van Heemskerk (36) uit Bergambacht is per 1 oktober a.s. be noemd tot hoofd van het gezinsvervan gend tehuis van Philadelphia aan de Annewas in Sint Annaland. Thans is hij waarnemend hoofd van het G.T.V. van Philadelphia in Gouda. De heer Van Heemskerk behoort tot de Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond). Hij neemt de plaats in van mevrouw J. Bomas-Verkerke uit het naburige Sint Philipsland. Het GTV Annewas in Sint Annaland telt tien gehandicapte bewo ners. Er is echter ruimte voor twaalf mensen, maar men verkreeg nog geen toestemming voor uitbreiding met twee plaatsen. Het personeel bestaat uit een hoofd, vijf leidsters, twee mensen van de huishoudelijke dienst en nog een ver vangster. Uitslagen van 10 september 1990: Dammen: J. van Koppen - J. VisbeenO - 2 J. Moerkerk - G. Tanis1 - 1 P. V. d. Steen - J. W. Stoof2 - O C. Akershoek - J. P. ten Hove1 - 1 C. Mierop - J. Westhoeve1 - 1 K. Tanis - L. Moerkerk1 - 1 Schaken; groep A: Kr. V. d. Wende - F. TroostV2 - Vi WHM van Geelen - F. PapavoineO - 1 De sensatie van de eerste ronde: C. Wassenaar - J. Dijkstra1 - O Groep B: J. van Huizen - P. Breve1 - O A. C. Baas - M. van Damme1 - O J. Soeteman - R. Kickertafgebr. met vermoedelijk remise. Een uitste kende start van de heer Kickert. A. van Huizen - E. Santifort1 - O J. Santifort - J. Grinwis1 - O Uitslagen van 17 september 1990: Dammen: J. Westhoeve - J. van Koppen2 - O G. Tanis - C. Akershoek1 - 1 J. W. Stoof - K TanisO - 2 L. Moerkerk - P. van DamO - 2 C. Tanis - A. MeijerO - 2 J. P. ten Hove - J. MoerkerkO - 2 Schaken; groep A: J. Dijkstra - A. J. KasteleinO - 1 NAL van Doorn-C. Wassenaar...'/2 - Vz F. Papavoine - M. BreenO - 1 F. Troost - WHM van GeelenO - 1 Vrijdag 14 september meerde men afin Vlissingen, met de die week gevangen vis en met het stuk schroot. Men waar schuwde direct een handelaar in oude metalen en hees het zware stuk metaal op de kade zonder de havenmeester te waarschuwen, want men dacht het weg te werken voor iemand er erg in had. De schrootkoopman vertrouwde de zaak niet; hij dacht dat het wel eens een explosief zou kunnen zijn en waar schuwde de gemeentepolitie, die ogen blikkelijk de Duik en Demonteerploeg in de Scheldestad belde. Twee man van deze ploeg die een kijkje gingen nemen zagen direct dat men te doen had met een kop van een 2000 of 4000 ponds Lips bom. Die kop. dat zou later blijken bevatte een springlading van 125 kilo. De bemanning van de aan de kade bij de Vismijn liggende schepen keurde het gehele gebeuren nauwelijks een blik waardig, maar de verantwoordelijke autoriteiten van Demonteerploeg, Poli tie en Vismijn raakten van de kook en eisten dal de Engelse kotter de mijn weer aan boord zou nemen en uit de haven zou vertrekken, maar dat was de beman ning zeker niet van plan; het kón ook niet. De Overheid mag officieel geen schip of zijn bemanning opdracht geven zee te kiezen met een projektiel aan boord. Het Bergingsbedrijf van den Akker werd ingeschakeld, dit bedrijf riep het Ber gingsvaartuig 'Onrust', dat op de Noord zee opereerde op, om naar de Vismijn te komen. De bemanning van 'de Onrust' nam de metaalmassa aan boord, (nadat met zachte of hardere overreding de beman ningen van de overige vissersschepen Groep B: P. Breve - J. GrinwisVi - Vi E. Santifort - J. Santifort1 - O Verrassend. P. Kickert - A. van HuizenO - 1 Kickert gaf een veel betere stand volle dig uit handen. M. van Damme - J. SoetemanO - 1 P. van Noordt - A C. BaasO - 1 J. van Huizen - P. A. DerrezVi - V2 door de politie van hun schepen wa ren verwijderd). Maar toen weigerde Rijkswaterstaat de doorgang van de sluizen om naar de Spijkerplaat te varen, waar de Demon teerploeg het projektiel tot ontploffing wilde brengen, want wie zou voor de schade opdraaien als het geval in de sluis tot ontploffing kwam? Maar Rijkswaterstaat moest wel. de Vismijn-direktie en de bemanning van 'de Onrust' wilden de de bom kwijt. Borgstelling kon door de Britten niet worden gegeven. De doorgang door de sluis verliep zoals verwacht door 'de Onrust' bemanning zonder incidenten. De Chef van de Vlissinger Duik en Demonteerploeg wilde dat de Britten een procesverbaal aan hun broek zou den krijgen, maar dat werd door politie- inspekteur Visser geweigerd, hij was overtuigd dat de bemanning van de Vrouwe Andréa te goeder trouw was geweest. De gram van de chef van de Duik en Demonteerploeg G. van Helden nam nog toe toen mee-luisterende vissers ver klaarden iedere week vier of vijf bom men te vissen en die regelrecht weer over boord te kieperen. Sinds de aanbreng- premie voor geviste explosieven is afge schaft zijn de vissers niet van plan uren te verletten, van hun krap toegemeten vistijd, om explosieven aan de wal te brengen. Wel vond van Helden laatst een projektiel van 350 kilo in een vuil container eveneens op de Vismijn. Tijdens de twistgesprekken aan de wal deden de mannen van 'de Onrust' en de leden van de Demonteerploeg hun werk en zes uur na de waarschuwing van de schroothandelaar ging het als schroot aangemerkte oorlogstuig op de Spijker plaat de lucht in. OUDE TONGE Op 5 oktober a.s. hopen wij in de Grut terswei te Oude Tonge de Zangvereni ging 'Advendo' uit Ooltgensplaat en het Fanfare-orkest E.M.M, uit Den Bommel samen het het Fanfare-orkest 'Monte Cavona' uit Sevenum (Limburg) en 'Vooruit' uit Oude Tonge een grandioze muziek- en zangavond te verzorgen. Wij hopen op uw warme belangstelling. Toegang gratis. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Tot ziens, muziekliefhebbers en zang genoten. Ontbijtkoek kent iedereen. En ieder een kent ontbijtkoek. Onze oerhol landse plak gezelligheid. Iedereen houdt ervan. Daarom dachten we dat 't een leuk idee zou zijn om iedereen te laten meedenken over ontbijtkoek. Want u vindt toch ook dat die ouwe getrouwe ontbijtkoek 't langzamer hand wel waard is om eens in de schijnwerpers te staan! a^ Maar da's nog niet alles. Want u kunt zelf ook in de schijnwerpers komen te staan. Met de Grote Nationale Ont bijtkoek Slagzin Wedstrijd 1990. Laten we met z'n allen reclame-maken voor ontbijtkoek door een slagzin te ver zinnen. Een leuke, gekke, originele, gezellige, koekerige, bruingebakken slagzin. Eén die nooit meer stuk kan. Eén die geschiedenis gaat maken, net als de ontbijtkoek zelf. Die knusse goudbruine. Doe dus mee. En 't lukt vast, omdat u 'm zo lekker vindt, al jarenlang. Daar om kunt u zeker creatief zijn als 't om ontbijtkoek gaat. Ontbijtkoek van en voor ons allemaal. Er is een speciale deskundige ontbijtkoekslagzinnen-ju ry. U maakt met uw slagzin kans op lekkere prijzen: 10 volledig verzorgde weekends op Ameland in d'Amelan- der Kaap, 100 grappige wekkers, 100 ontbijtsets en tientallen reuzeontbijt koeken. Stuur uw slagzin-idee op 'n briefkaar- tje naar: Secretariaat Promotie Ont bijtkoek, Postbus 7288, 1007 JG Amsterdam. En om u een beetje op gang te helpen, belichten we op deze pagina allerlei interessan te kanten van ontbijtkoek. Veel suc ces!! U kunt insturen tot 30 november 1990. Medewerkers reclamebureaus zijn absoluut niet uitsloten van deel name. De prijswinnaars krijgen thuis bericht, ingezonden slagzinnen wor den eigendom van Ontbijtkoek Pro motie Groep. Aanspraak op eventuele rechten vervalt hiermee. Zelfs uit ons taalgebruik kunnen we aflei den dat ontbijtkoek in Nederland al heel lang een prominente plaats in het dage lijks leven inneemt. Ongetwijfeld kent ie dereen de ingeburgerde „koek" uitdruk kingen zoals „Da's ouwe koek", „Da's gesneden koek" en „De koek is op". Dingen die het bewijs zijn voor een rijke koektraditie. Nederland is zelfs het groot ste koeketende land ter wereld. Overigens ook eigentijds Elk van ons heeft wel herinneringen aan ontbijtkoek. Het broodtrommeltje op school met boterhammen belegd met ont bijtkoek. Nog steeds is 't genieten met die goudbruine belegger. Of het kopje thee bij oma vergezeld van een plak ontbijtkoek met dik boter besmeerd. Verwen u zelf gerust. Want ook vandaag de dag hoort ontbijt koek er helemaal bij. De ontbijtkoek van nu is afgestemd op de behoeftes van nu. Zo hebben we grote gezinskoeken van 500 gram, en de bekende reuzekoeken van maar liefst 700 gram, maar ook kleine ontbijtkoekjes van zo'n 300 gram voor de wat kleinere huishoudens. Da's hardstikke handig bedacht door die ontbijtkoekbak kers. Van ontbijtkoek is er zelfs een gesne den versie te koop. Elk plakje is even dik en gemak dient de mens. Met ontbijtkoek anno 1990 is er voor ieder wat wils, want dan hebben we nog de gezondste ontbijt koekversie: volkoren ontbijtkoek. En die smaékt. Volltoren ontbijtltoeli Volkoren ontbijtkoek is wel de gezondste ontbijtkoekversie. Het bevat namelijk twee maal zoveel voedingsvezel als de gewone ontbijtkoek. Daarnaast zitten er ook nog eens meer vitaminen en mineralen in. En wist u dat vooral topsporters ontbijtkoek eten van wege het hoge koolhydraten-gehalte, dat ga rant staat voor extra energie. Ontbijtkoek mag. Ook voor de verantwoorde tussendoor- trek is zo'n sneetje onweerstaanbaar. Bijt 'm bij de T.V., bij 't sporten en onderweg. Ont bijtkoek hoort er al generaties lang bij. Bij jong en oud. Bij arm en rijk. Doe mee met de Grote Nationale Ontbijtkoek Slagzin Wedstrijd 1990. flaal een deelname- formulier bij uw supermarkt of bel het Ont bijtkoek Slagzin telefoonnummer: 020-883355. Het is niet precies te zeggen hoe lang koek al met de mensheid meegaat. We weten wel dat het van alle tijden en streken is. In elk geval kunnen we uit oude Egyptische afbeeldingen herleiden dat Farao Ramses III door zijn bakkers al een soort koek uit honing en granen liet maken. Wat later werd er ook door de Egyptenaren de toen zeer kostbare specerijen kaneel en peper aan de koek toegevoegd. Die koek was zo bijzonder dat het in de graven van belang rijke overledenen werd bijgezet. En uit de overlevering weten we dat voor de doden niets te goed was. Men gaf hen alleen het allerbeste. Koek als offer en voer voor filosofen In de bloeitijd van het antieke Griekenland was koek een belangrijk voedingsmiddel. De Gnekse koekbakkers verwierven zelfs behoorlijk wat roem met hun koek. De wijsgeer Socrates nuttigde vaak uitslui tend koek tijdens zijn redes op de straten en pleinen van Athene. De armen van het Romeinse rijk offerden koek aan hun vele onsterfelijke goden. Dat betekent dat koek in de dagen van Rome een kostbaar goed je was. Bij de oude Germanen bestond het voedsel voor het leger uit zogenaamde „honingkoek". Dus ook een soort ontbijt koek, want later werden er wat simpele kruiden aan toegevoegd om de koek een goede smaak en een lekker aroma te geven. Koekkermissen De koek werd in Frankrijk ingevoerd door de kruisvaarders, die houdbare eetwaren mee terugnamen van hun kruistochten uit Azië. Zo ontstond er in Frankrijk een ware koekrage, zoals complete koekkermissen. Deze evenementen hebben tot aan de Eerste Wereldoorlog voortbestaan. De koek vindt in West-Europa ook zijn bron nen in de kloosters. In de tuinen van de kloosters werd graan verbouwd en men hield er bijen. De kloosterlingen bakten er heerlijke koek van en met name in de vasten-periode was koek voor hen een welkome versnapering. Een aantal eeuwen later vond de koek zijn weg richting Bel gië, waar zelfs een bloeiende handel over heel Europa ontstond vanuit de steden Gent, Brussel en Luik. Nederland koekland Uit de gemeente-archieven van Utrecht blijkt dat in Nederland al in het begin van de 16" eeuw koek werd geproduceerd. De Nederlandse koek was internationaal be kend en kwam voornamelijk uil Schoonho ven, Deventer, Groningen en Friesland. Koek was een geliefd voedsel bij soldaten en zeelui. En vroeger stonden er koekven- ters bij de ingang van de kerk, die soms tijdens de dienst hun waren aan de gelovi gen kwamen aanbieden. Koek was een symbool van blijdschap en verdriet. Het werd gegeten op begrafenissen, maar eveneens als een kind jarig was, kreeg hij of zij een stuk koek met een lint om de arm. Zo kon het hele dorp zien dat zij jarig waren. En met kinderverjaardagen werd er al eeuwenlang aan koekhappen gedaan. Het spelletje waarbij de kinderen geblind doekt naar stukken koek aan een touwtje proberen te happen. Ja, Nederland heeft een rijke koektraditie, die tot over de gren zen beroemd is, Doe mee met de Grote Nationale Ontbijtkoek Slagzin Wedstrijd 1990. Haal een deelname- formulier bij uw supermarkt of bel het Ont bijtkoek Slagzin telefoonnummer: 020-883355. Voor een kinderpartijtje is het ontzet tend leuk om ze figuurtjes uit ontbijt koek te laten steken. Neem daarvoor verschillende koek- of zandvormpjes. Zoals sterretjes, hartjes, driehoekjes, klavertjes. U kunt natuurliik ook zelf de figuurtjes uitstansen, de ontbijtkoekfi guurtjes besmeren met boter en be strooien met gekleurde hagel of met muisjes. Staat gezellig op een platte schaal op tafel. Het bakken van ontbijtkoek mag dan mis schien simpel lijken. Maar we mogen zeg gen dat het zelfs een intensief en ingewik keld proces is dat veel aandacht en vak manschap vergt. Wist u bijvoorbeeld dat de bereiding van onbijtkoek maar liefst vier dagen duurt? Kokende suikerstroop voor het voordeeg Om te beginnen maken we het zogenaam de voordeeg (ook wel zetdeeg of grond- deeg genoemd). Dit bestaat uit een ko kend mengsel van zoete bestanddelen, zoals honing, stroop, of invertsuiker (d.i. een mengsel van twee soorten suiker) vermengd met stukken kantkoek. Kantkoek worden die delen van ontbijtkoek ge noemd, die van de zijkanten afvallen bij het koeksnijden. Het kan u wat vreemd in de oren klinken, maar door de toevoeging van de kantkoek kriiqt het geheel een zgn. „goede beet". Wat inhoudt dat er een mooiere, gelijkmatige structuur wordt ver kregen en het zacht blijft. De suikerstroop die nu ontstaan is, wordt vervolgens met roggebloem gemengd. Bij de koekberei- 08.00 11.00 13.00 15.00 16.30 18.00 20.00 22.30 00.00 de uur Ontbijtkoek bij 't ontbijt uur Ontbijtkoek bij de koffie uur Volkoren onttiijtkoek op boterham bij de lunch uur Ontbijtkoek bij de thee uur Volkoren ontbijtkoek als je uit school komt uur Ontbijtkoek met gezoete ver se kaas als toetje uur Ontbijtkoek bij de TV uur Ontbijtkoek voor de tussen door-trek 's avonds uur Ontbijtkoek met 'n beker anijsmelk voor 't slapen gaan De „braakfase" Vervolgens, als de rusttijd voorbij is, breekt de zgn. „braak"fase voor het deeg aan. Braken is het kneden van het voor deeg. Bij het deeg wordt nog eens honing gevoegd om het weer soepel te maken. Ook gaan er de uiteindelijke smaakmakers in: koekkruiden, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. Elke koekbakker heeft hier voor zijn eigen geheime recept. Juist dat geeft de diverse smaken aan ontbijtkoek, die meestal streekgebonden zijn. Ten slot te mengen we de bakmiddelen erdoor teneinde de koek zijn hoogte te geven. Eindelijk het bakken En... de koekbakker gebruikt nu weer de kantkoek: hij strooit fijngemalen kantkoek op de bakplaat. Daarvan krijgt de ontbijt koek zijn bekende smakelijke poreuze on derkant. De ontbijtkoek wordt in ongeveer 1 uur bij een oventemperatuur van 180 tot 200°C goudbruin gebakken. Dan komt die lekkere verse koek uit de oven met z'n glimmende korst, de „kap". De ontbijtkoek moet rustig afkoelen en pas een hele dag later kan hij gesneden worden. Hij is nu klaar om verpakt en verzonden te worden. Doe mee met de Grote Nationale Ontbijt koek Slagzin Wedstrijd 1990. Haal een deelnameformulier bij uw supermarkt of bel het Ontbijtkoek Slagzin telefoonnum mer 020-883355. Hoewel we 'm al van oudsher ken nen van de ontbijttafel of bij de thee na schooltijd, weten we eigenlijk heel weinig van 'm af. Ontbijtkoek. Een oude getrouwe, die gemaakt is van puur natuur. Het hoofdbestand deel van ontbijtkoek is roggemeel. ding spelen temperaturen een belangrijke rol. Zo vindt er bij 70°C een verstijfseling van het deeg plaats, zodat het deeg zijn benodigde taaiheid krijgt. Dan breekt de broodnodige rustperiode voor het deeg aan. Dat kan variëren van 1 tot meerdere dagen. Die rust is ten behoeve van de structuur van het deeg, die dan door de werking van enzymen wordt verkregen. Een goed en zuiver produkt van moeder aarde. De rogge die voor ontbijtkoek wordt gebruikt, komt meestal uit Canada, Frankrijk, Spanje, Duitsland of de V.S., omdat de Nederlandse rogge er minder geschikt voor is. Bovendien is er een specifieke melange van verschillende rog gesoorten nodig om ontbijtkoek een goe de structuur en smaak te geven. Geen vet En het zal u misschien verbazen, maar er wordt totaal geen vet in ontbijtkoek ver werkt. Hij is dus zo goed als vetloos! De ontbijtkoek dankt zijn smaak, geur en kleur voornamelijk aan de zoete bestanddelen die erin zitten. Dat kunnen honing, stroop en invertsuiker (een mengsel van twee soorten suiker) zijn. Ontbijtkoek wordt ambachtelijk vervaardigd, volgens een traditioneel recept. Elke koekbakker heeft zo zijn eigen speciale (min of meer geheime) receptuur. Ontbijtkoek-voor de lijn hoeft u 't niet te laten. Overigens voor de lijn hoeft u 'm niet te laten staan, want een plakje ontbijt koek (zonder boter dan natuurlijk) komt slechts op 60 calorieën. Da's nog minder dan een bruine boterham zonder beleg. Om u een voorbeeld te noemen, in een stroopwafel zitten er 150 calorieën. Dus dat plakje ontbijtkoek mogen we gerust „light" noemen. IVIaar voor hen die niet aan hun gewicht hoeven te denken, is een dubbele plak dik besmeerd met echte bo ter onweerstaanbaar. We kunnen er lekker met z'n allen al eeuwenlang van smullen. Doe mee met de Grote Nationale Ontbijtkoek Slagzin Wedstrijd 1990. Haal een deelname formulier bij uw supermarkt of bel het Ont bijtkoek Slagzin telefoonnummer: 020-883355. Koek is zo populair dal het zelfs voorkomt in het Guinness Book of Records. Het wereldrecord koekstouwen staat op naam van W. van der Valk voor het nuttigen van 500 gram peperkoek in 10 minuten een 35,6 seconden. Misschien een leuk ideetje om zelf een keer een koekhapwedstrijd te organiseren. Wie 't snelste, 't meeste koek kan eten. Dat wordt spanning sensatie!

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 1990 | | pagina 13