EIIIVilDEfl-flIEUWS
Akkerbouw nog in de puree
Bom aan Vlissingens Vismijn
ONTBIJTKOEK ORGANISEERT GROTE
NATIONALE SLAGZIN-WEDSTRIJD
Zangavond
te Dirksland
Ontbijtkoek onmisbare metgezei
KINDERKOEKTIP
ONTBIJTKOEK, DAAR WIL IEDEREEN WEL OVER MEEDENKEN
Landbouwpraatje:
Muzikale ontmoeting
DE GESCHIEDENIS VAN ONTBIJT
KOEK: TERUG NAAR DE OUDHEID
Ontbijtkoek,
klokje-rond-koek
Wist u dat er hele
onttiiitkoek zitten?
Guinness koek
of records
Is de akkerbouwer met zijn opzien
barende akties in het afgelopen
voorjaar veel opgeschoten? Hebben
de beloftes vanuit de politiek en de
voorstellen van de drie wijze mannen
echte verlichtingen of verbeteringen
opgeleverd? Akkerbouwers consta
teren dat ze van de regen in de drup
zijn geraakt. Hoopvol is dat zeker
niet...
Prijzen dalen
Herstruktureren
hypotheek JJJJ
op maat... nvm
Makelaar Tamboer
Fotowedstrijd Kind en Dier
Nieuw hoofd G.T.V. De Annewas
in de Itern Sint Annaland
Dam- en Scliaai(vereniging
'Ontspanning' te Ouddorp
De bemanning van de Engelse kotter
Vrouwe Andréa uit Lowestof viste in
de week van 10 tot 14 december een
groot stuk metaal op. Zij konden een
zakcentje uit de schroot verkoop
best gebruiken en zetten het voor
werp op het dek.
DE BEREIDING VAN ONTBIJTKOEK:
EEN ECHT AMBACHT
4e Blad
VRIJDAG 21 SEPTEMBER 1990
No. 5936
Het zag er enkele maanden voor de
akkerbouwers wat hoopvoller uit. De
politici en de burgers waren volledig
geïnformeerd over de hachelijke situatie
op en rond het akkerbouwbedrijf; mi
nisters en parlementsleden zetten hun
beste beentje voor en beloofden alles te
zullen doen om verdere prijsverlagin
gen in de akkerbouw te voorkomen. Met
allerlei noodverbanden werd in Brussel
de papieren graanprijsdaling ongedaan
gemaakt. Via ingenieuze kunstjes zou de
graanprijs stabiel blijven, althans op
papier...
De werkelijkheid toont een ander en
veel droevigere beeld. Zelfs aan het
begin van de graanoogst kelderden de
graannoteringen ter beurze. In Goes en
Groningen (twee beursnoteringen) zak
te de tarweprijs medio augustus tot 35 a
36 cent per kilogram; dat was toen al
ruim drie cent beneden het gewraakte
niveau van verleden jaar. De akkerbou
wer voelt zeer wel aan dat er op deze
wijze geen droog brood valt te verdie
nen. Het is dan ook begrijpelijk dat hij
in het geweer komt en kritische geluiden
laat horen, temeer waar de politiek een
halfjaar geleden sussende en opbeu
rende signalen afgaf Is het wel reëel van
een akkerbouwende ondernemer om
garanties (prijs- en/of inkomensgaran
ties) te vragen van politici en beleidsma
kers? De opbrengstprijzen zijn toch het
resultaat van de marktwerking. Op die
markt spelen politici een zeer marginale
of zijdelingse rol.
Dat de graanprijzen nu al kelderen heeft
met meerdere faktoren te maken. Nie
mand kon enige tijd geleden voorzien
dat Oost-Duitsland als EG-pariner op
de Duitse markt binnenkomt. Voor de
graanboeren in Europa betekent het een
concurrent die 11 miljoen ton graan
tegen lage prijzen probeert te lozen in
West-Duitsland. Deze graaninvasie ver
oorzaakt een prijsdaling op de graan
markt. De handel neemt bij voorbaat
een afwachtende houdingen mikt daar
mee op komende graanprijsdalingen.
Een tweede faktor die tot akkerbouwel-
lende leidt betreft de vroege oogstaktivi-
teiten. Het mooie weer heeft de maai
dorsers het land opgejaagd; de oogst ver
liep in een onverwacht vlot tempo.
Graantelers moeten het graan langer
opslaan of bewaren en ook dat kost
meer opslagkosten (zekere bij een stij
gende rentestand!). Tenslotte werpen de
GATT-onderhandelingen (de handels
besprekingen in wereldverband met
pogingen om de handel verder vrij te
maken!) nu al schaduwen vooruit naar
diverse landbouwsektoren (waar onder
ook de granen!). Het resultaat van dit
alles leidt tot lagere akkerbouwprijzen.
Vandaar dat vele akkerbouwers rade
loos zijn en eigenlijk het vertrouwen in
de beleidsmakers verliezen of al verlo
ren hebben.
Hoe nu de misère voor de akkerbouwers
op te vangen? In de komende maanden
wordt het een monsteropgave voor de
akkerbouwsektor om over te schakelen
naar nieuwe marktomstandigheden
waarbij concurrentie vanuit andere lan
den nadrukkelijker aanwezig is. Zo'n
omschakeling wordt in het vakjargon
aangeduid als herstrukturering. In alle
akkerbouwstreken zullen de bedrijfsge-
noten met hun organisaties en met de
overheid moeten zoeken naar alterna
tieven, naar diversiteit van produkties
en naar kwalitatief hoogwaardige pro
dukties. Dat is gauw gezegd, maar zo'n
herstruktureringsoperatie kost veel tijd,
overleg en ook pijn. Daarom ook wil de
overheid dat proces begeleiden met
regelingen voor bedrijfs-beëindiging
en inkomenssteun.
Al met al krijgen de akkerbouwers nog
veel voor de kiezen. Het wordt een kunst
In het kerkgebouw van de Gerefor
meerde Gemeente te Dirksland zal D.V.
zaterdagavond 22 september een zang
avond gehouden worden. Aanvang om
half acht.
Aan deze avond werken de volgende
koren mee: Het mannenkoor'Jeduthun'
uit Krabbendijke o.l.v. B. Dekker; het
meisjeskoor 'Jong Sursum Corda' uit
Krabbendijke o.l.v. C. Walhout en het
jeugdkoor luventa' uit Dirksland o.l.v.
M. Mans.
De koren zullen psalmen en liederen
ten gehore brengen, mogen we op uw
belangstelling rekenen?
kritisch selekteren
Tel. 01870-3477
De kleindierenver. Nut en Sport houdt
op 12 en 3 november een grote kleindie-
renshow. Tijdens deze show is er een
fotowedstrijd met als thema Kind en
Dier. Heeft u nog een foto, dan kunt u
meedoen.
Foto A. V. d. Graaf uit Dirksland is jury
en heeft ook mooie prijsjes beschik
baar gesteld.
Wilt u de foto wel van naam en adres
voorzien. Alle foto's worden tijdens de
dierenshow in Sporthal de Gooye op
gehangen.
Let wel, op de foto moet dus kind en
dier staan.
U kunt de foto's inleveren bij onder
staande adressen voor 15 oktober 1990.
A. Bestman
Geldersedijk 24
Dirksland
A. Witte
Kelderweg 21
3253 TC Ouddorp
om de akkerbouw in de komende jaren
een nieuw, en op de tijd en omstandig
heden afgestemd aanzien te geven. Deze
opgave mag echter niet leiden tot een
failhssement van de sektor in Neder-
B. Schouwing
SINT ANNALAND
De heer H. J. H. van Heemskerk (36) uit
Bergambacht is per 1 oktober a.s. be
noemd tot hoofd van het gezinsvervan
gend tehuis van Philadelphia aan de
Annewas in Sint Annaland. Thans is hij
waarnemend hoofd van het G.T.V. van
Philadelphia in Gouda.
De heer Van Heemskerk behoort tot de
Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond).
Hij neemt de plaats in van mevrouw J.
Bomas-Verkerke uit het naburige Sint
Philipsland. Het GTV Annewas in Sint
Annaland telt tien gehandicapte bewo
ners. Er is echter ruimte voor twaalf
mensen, maar men verkreeg nog geen
toestemming voor uitbreiding met twee
plaatsen. Het personeel bestaat uit een
hoofd, vijf leidsters, twee mensen van de
huishoudelijke dienst en nog een ver
vangster.
Uitslagen van 10 september 1990:
Dammen:
J. van Koppen - J. VisbeenO - 2
J. Moerkerk - G. Tanis1 - 1
P. V. d. Steen - J. W. Stoof2 - O
C. Akershoek - J. P. ten Hove1 - 1
C. Mierop - J. Westhoeve1 - 1
K. Tanis - L. Moerkerk1 - 1
Schaken; groep A:
Kr. V. d. Wende - F. TroostV2 - Vi
WHM van Geelen -
F. PapavoineO - 1
De sensatie van de eerste ronde:
C. Wassenaar - J. Dijkstra1 - O
Groep B:
J. van Huizen - P. Breve1 - O
A. C. Baas - M. van Damme1 - O
J. Soeteman - R. Kickertafgebr.
met vermoedelijk remise. Een uitste
kende start van de heer Kickert.
A. van Huizen - E. Santifort1 - O
J. Santifort - J. Grinwis1 - O
Uitslagen van 17 september 1990:
Dammen:
J. Westhoeve - J. van Koppen2 - O
G. Tanis - C. Akershoek1 - 1
J. W. Stoof - K TanisO - 2
L. Moerkerk - P. van DamO - 2
C. Tanis - A. MeijerO - 2
J. P. ten Hove - J. MoerkerkO - 2
Schaken; groep A:
J. Dijkstra - A. J. KasteleinO - 1
NAL van Doorn-C. Wassenaar...'/2 - Vz
F. Papavoine - M. BreenO - 1
F. Troost - WHM van GeelenO - 1
Vrijdag 14 september meerde men afin
Vlissingen, met de die week gevangen
vis en met het stuk schroot. Men waar
schuwde direct een handelaar in oude
metalen en hees het zware stuk metaal
op de kade zonder de havenmeester te
waarschuwen, want men dacht het weg
te werken voor iemand er erg in had. De
schrootkoopman vertrouwde de zaak
niet; hij dacht dat het wel eens een
explosief zou kunnen zijn en waar
schuwde de gemeentepolitie, die ogen
blikkelijk de Duik en Demonteerploeg
in de Scheldestad belde.
Twee man van deze ploeg die een kijkje
gingen nemen zagen direct dat men te
doen had met een kop van een 2000 of
4000 ponds Lips bom. Die kop. dat zou
later blijken bevatte een springlading
van 125 kilo.
De bemanning van de aan de kade bij
de Vismijn liggende schepen keurde het
gehele gebeuren nauwelijks een blik
waardig, maar de verantwoordelijke
autoriteiten van Demonteerploeg, Poli
tie en Vismijn raakten van de kook en
eisten dal de Engelse kotter de mijn weer
aan boord zou nemen en uit de haven
zou vertrekken, maar dat was de beman
ning zeker niet van plan; het kón ook
niet.
De Overheid mag officieel geen schip of
zijn bemanning opdracht geven zee te
kiezen met een projektiel aan boord.
Het Bergingsbedrijf van den Akker werd
ingeschakeld, dit bedrijf riep het Ber
gingsvaartuig 'Onrust', dat op de Noord
zee opereerde op, om naar de Vismijn
te komen.
De bemanning van 'de Onrust' nam de
metaalmassa aan boord, (nadat met
zachte of hardere overreding de beman
ningen van de overige vissersschepen
Groep B:
P. Breve - J. GrinwisVi - Vi
E. Santifort - J. Santifort1 - O
Verrassend.
P. Kickert - A. van HuizenO - 1
Kickert gaf een veel betere stand volle
dig uit handen.
M. van Damme - J. SoetemanO - 1
P. van Noordt - A C. BaasO - 1
J. van Huizen - P. A. DerrezVi - V2
door de politie van hun schepen wa
ren verwijderd).
Maar toen weigerde Rijkswaterstaat de
doorgang van de sluizen om naar de
Spijkerplaat te varen, waar de Demon
teerploeg het projektiel tot ontploffing
wilde brengen, want wie zou voor de
schade opdraaien als het geval in de
sluis tot ontploffing kwam?
Maar Rijkswaterstaat moest wel. de
Vismijn-direktie en de bemanning van
'de Onrust' wilden de de bom kwijt.
Borgstelling kon door de Britten niet
worden gegeven.
De doorgang door de sluis verliep zoals
verwacht door 'de Onrust' bemanning
zonder incidenten.
De Chef van de Vlissinger Duik en
Demonteerploeg wilde dat de Britten
een procesverbaal aan hun broek zou
den krijgen, maar dat werd door politie-
inspekteur Visser geweigerd, hij was
overtuigd dat de bemanning van de
Vrouwe Andréa te goeder trouw was
geweest.
De gram van de chef van de Duik en
Demonteerploeg G. van Helden nam
nog toe toen mee-luisterende vissers ver
klaarden iedere week vier of vijf bom
men te vissen en die regelrecht weer over
boord te kieperen. Sinds de aanbreng-
premie voor geviste explosieven is afge
schaft zijn de vissers niet van plan uren
te verletten, van hun krap toegemeten
vistijd, om explosieven aan de wal te
brengen. Wel vond van Helden laatst
een projektiel van 350 kilo in een vuil
container eveneens op de Vismijn.
Tijdens de twistgesprekken aan de wal
deden de mannen van 'de Onrust' en de
leden van de Demonteerploeg hun werk
en zes uur na de waarschuwing van de
schroothandelaar ging het als schroot
aangemerkte oorlogstuig op de Spijker
plaat de lucht in.
OUDE TONGE
Op 5 oktober a.s. hopen wij in de Grut
terswei te Oude Tonge de Zangvereni
ging 'Advendo' uit Ooltgensplaat en het
Fanfare-orkest E.M.M, uit Den Bommel
samen het het Fanfare-orkest 'Monte
Cavona' uit Sevenum (Limburg) en
'Vooruit' uit Oude Tonge een grandioze
muziek- en zangavond te verzorgen.
Wij hopen op uw warme belangstelling.
Toegang gratis. Aanvang 20.00 uur. Zaal
open 19.30 uur.
Tot ziens, muziekliefhebbers en zang
genoten.
Ontbijtkoek kent iedereen. En ieder
een kent ontbijtkoek. Onze oerhol
landse plak gezelligheid. Iedereen
houdt ervan. Daarom dachten we dat
't een leuk idee zou zijn om iedereen
te laten meedenken over ontbijtkoek.
Want u vindt toch ook dat die ouwe
getrouwe ontbijtkoek 't langzamer
hand wel waard is om eens in de
schijnwerpers te staan!
a^
Maar da's nog niet alles. Want u kunt
zelf ook in de schijnwerpers komen te
staan. Met de Grote Nationale Ont
bijtkoek Slagzin Wedstrijd 1990. Laten
we met z'n allen reclame-maken voor
ontbijtkoek door een slagzin te ver
zinnen. Een leuke, gekke, originele,
gezellige, koekerige, bruingebakken
slagzin. Eén die nooit meer stuk kan.
Eén die geschiedenis gaat maken, net
als de ontbijtkoek zelf. Die knusse
goudbruine.
Doe dus mee. En 't lukt vast, omdat u
'm zo lekker vindt, al jarenlang. Daar
om kunt u zeker creatief zijn als 't om
ontbijtkoek gaat. Ontbijtkoek van en
voor ons allemaal. Er is een speciale
deskundige ontbijtkoekslagzinnen-ju
ry. U maakt met uw slagzin kans op
lekkere prijzen: 10 volledig verzorgde
weekends op Ameland in d'Amelan-
der Kaap, 100 grappige wekkers, 100
ontbijtsets en tientallen reuzeontbijt
koeken.
Stuur uw slagzin-idee op 'n briefkaar-
tje naar: Secretariaat Promotie Ont
bijtkoek, Postbus 7288,
1007 JG Amsterdam. En om u een
beetje op gang te helpen, belichten
we op deze pagina allerlei interessan
te kanten van ontbijtkoek. Veel suc
ces!!
U kunt insturen tot 30 november
1990. Medewerkers reclamebureaus
zijn absoluut niet uitsloten van deel
name. De prijswinnaars krijgen thuis
bericht, ingezonden slagzinnen wor
den eigendom van Ontbijtkoek Pro
motie Groep. Aanspraak op eventuele
rechten vervalt hiermee.
Zelfs uit ons taalgebruik kunnen we aflei
den dat ontbijtkoek in Nederland al heel
lang een prominente plaats in het dage
lijks leven inneemt. Ongetwijfeld kent ie
dereen de ingeburgerde „koek" uitdruk
kingen zoals „Da's ouwe koek", „Da's
gesneden koek" en „De koek is op".
Dingen die het bewijs zijn voor een rijke
koektraditie. Nederland is zelfs het groot
ste koeketende land ter wereld.
Overigens ook eigentijds
Elk van ons heeft wel herinneringen aan
ontbijtkoek. Het broodtrommeltje op
school met boterhammen belegd met ont
bijtkoek. Nog steeds is 't genieten met die
goudbruine belegger. Of het kopje thee bij
oma vergezeld van een plak ontbijtkoek
met dik boter besmeerd. Verwen u zelf
gerust.
Want ook vandaag de dag hoort ontbijt
koek er helemaal bij. De ontbijtkoek van
nu is afgestemd op de behoeftes van nu.
Zo hebben we grote gezinskoeken van 500
gram, en de bekende reuzekoeken van
maar liefst 700 gram, maar ook kleine
ontbijtkoekjes van zo'n 300 gram voor de
wat kleinere huishoudens. Da's hardstikke
handig bedacht door die ontbijtkoekbak
kers. Van ontbijtkoek is er zelfs een gesne
den versie te koop. Elk plakje is even dik
en gemak dient de mens. Met ontbijtkoek
anno 1990 is er voor ieder wat wils, want
dan hebben we nog de gezondste ontbijt
koekversie: volkoren ontbijtkoek. En die
smaékt.
Volltoren ontbijtltoeli
Volkoren ontbijtkoek is wel de gezondste
ontbijtkoekversie. Het bevat namelijk twee
maal zoveel voedingsvezel als de gewone
ontbijtkoek. Daarnaast zitten er ook nog eens
meer vitaminen en mineralen in. En wist u
dat vooral topsporters ontbijtkoek eten van
wege het hoge koolhydraten-gehalte, dat ga
rant staat voor extra energie. Ontbijtkoek
mag. Ook voor de verantwoorde tussendoor-
trek is zo'n sneetje onweerstaanbaar. Bijt 'm
bij de T.V., bij 't sporten en onderweg. Ont
bijtkoek hoort er al generaties lang bij. Bij
jong en oud. Bij arm en rijk.
Doe mee met de Grote Nationale Ontbijtkoek
Slagzin Wedstrijd 1990. flaal een deelname-
formulier bij uw supermarkt of bel het Ont
bijtkoek Slagzin telefoonnummer:
020-883355.
Het is niet precies te zeggen hoe lang koek
al met de mensheid meegaat. We weten
wel dat het van alle tijden en streken is. In
elk geval kunnen we uit oude Egyptische
afbeeldingen herleiden dat Farao Ramses
III door zijn bakkers al een soort koek uit
honing en granen liet maken. Wat later
werd er ook door de Egyptenaren de toen
zeer kostbare specerijen kaneel en peper
aan de koek toegevoegd. Die koek was zo
bijzonder dat het in de graven van belang
rijke overledenen werd bijgezet. En uit de
overlevering weten we dat voor de doden
niets te goed was. Men gaf hen alleen het
allerbeste.
Koek als offer en voer voor
filosofen
In de bloeitijd van het antieke Griekenland
was koek een belangrijk voedingsmiddel.
De Gnekse koekbakkers verwierven zelfs
behoorlijk wat roem met hun koek. De
wijsgeer Socrates nuttigde vaak uitslui
tend koek tijdens zijn redes op de straten
en pleinen van Athene. De armen van het
Romeinse rijk offerden koek aan hun vele
onsterfelijke goden. Dat betekent dat koek
in de dagen van Rome een kostbaar goed
je was. Bij de oude Germanen bestond het
voedsel voor het leger uit zogenaamde
„honingkoek". Dus ook een soort ontbijt
koek, want later werden er wat simpele
kruiden aan toegevoegd om de koek een
goede smaak en een lekker aroma te
geven.
Koekkermissen
De koek werd in Frankrijk ingevoerd door
de kruisvaarders, die houdbare eetwaren
mee terugnamen van hun kruistochten uit
Azië. Zo ontstond er in Frankrijk een ware
koekrage, zoals complete koekkermissen.
Deze evenementen hebben tot aan de
Eerste Wereldoorlog voortbestaan. De
koek vindt in West-Europa ook zijn bron
nen in de kloosters. In de tuinen van de
kloosters werd graan verbouwd en men
hield er bijen. De kloosterlingen bakten er
heerlijke koek van en met name in de
vasten-periode was koek voor hen een
welkome versnapering. Een aantal eeuwen
later vond de koek zijn weg richting Bel
gië, waar zelfs een bloeiende handel over
heel Europa ontstond vanuit de steden
Gent, Brussel en Luik.
Nederland koekland
Uit de gemeente-archieven van Utrecht
blijkt dat in Nederland al in het begin van
de 16" eeuw koek werd geproduceerd. De
Nederlandse koek was internationaal be
kend en kwam voornamelijk uil Schoonho
ven, Deventer, Groningen en Friesland.
Koek was een geliefd voedsel bij soldaten
en zeelui. En vroeger stonden er koekven-
ters bij de ingang van de kerk, die soms
tijdens de dienst hun waren aan de gelovi
gen kwamen aanbieden. Koek was een
symbool van blijdschap en verdriet. Het
werd gegeten op begrafenissen, maar
eveneens als een kind jarig was, kreeg hij
of zij een stuk koek met een lint om de
arm. Zo kon het hele dorp zien dat zij jarig
waren. En met kinderverjaardagen werd er
al eeuwenlang aan koekhappen gedaan.
Het spelletje waarbij de kinderen geblind
doekt naar stukken koek aan een touwtje
proberen te happen. Ja, Nederland heeft
een rijke koektraditie, die tot over de gren
zen beroemd is,
Doe mee met de Grote Nationale Ontbijtkoek
Slagzin Wedstrijd 1990. Haal een deelname-
formulier bij uw supermarkt of bel het Ont
bijtkoek Slagzin telefoonnummer:
020-883355.
Voor een kinderpartijtje is het ontzet
tend leuk om ze figuurtjes uit ontbijt
koek te laten steken. Neem daarvoor
verschillende koek- of zandvormpjes.
Zoals sterretjes, hartjes, driehoekjes,
klavertjes. U kunt natuurliik ook zelf de
figuurtjes uitstansen, de ontbijtkoekfi
guurtjes besmeren met boter en be
strooien met gekleurde hagel of met
muisjes. Staat gezellig op een platte
schaal op tafel.
Het bakken van ontbijtkoek mag dan mis
schien simpel lijken. Maar we mogen zeg
gen dat het zelfs een intensief en ingewik
keld proces is dat veel aandacht en vak
manschap vergt. Wist u bijvoorbeeld dat de
bereiding van onbijtkoek maar liefst vier
dagen duurt?
Kokende suikerstroop voor
het voordeeg
Om te beginnen maken we het zogenaam
de voordeeg (ook wel zetdeeg of grond-
deeg genoemd). Dit bestaat uit een ko
kend mengsel van zoete bestanddelen,
zoals honing, stroop, of invertsuiker (d.i.
een mengsel van twee soorten suiker)
vermengd met stukken kantkoek. Kantkoek
worden die delen van ontbijtkoek ge
noemd, die van de zijkanten afvallen bij
het koeksnijden. Het kan u wat vreemd in
de oren klinken, maar door de toevoeging
van de kantkoek kriiqt het geheel een zgn.
„goede beet". Wat inhoudt dat er een
mooiere, gelijkmatige structuur wordt ver
kregen en het zacht blijft. De suikerstroop
die nu ontstaan is, wordt vervolgens met
roggebloem gemengd. Bij de koekberei-
08.00
11.00
13.00
15.00
16.30
18.00
20.00
22.30
00.00
de
uur Ontbijtkoek bij 't ontbijt
uur Ontbijtkoek bij de koffie
uur Volkoren onttiijtkoek op
boterham bij de lunch
uur Ontbijtkoek bij de thee
uur Volkoren ontbijtkoek als je uit
school komt
uur Ontbijtkoek met gezoete ver
se kaas als toetje
uur Ontbijtkoek bij de TV
uur Ontbijtkoek voor de tussen
door-trek 's avonds
uur Ontbijtkoek met 'n beker
anijsmelk voor 't slapen
gaan
De „braakfase"
Vervolgens, als de rusttijd voorbij is,
breekt de zgn. „braak"fase voor het deeg
aan. Braken is het kneden van het voor
deeg. Bij het deeg wordt nog eens honing
gevoegd om het weer soepel te maken.
Ook gaan er de uiteindelijke smaakmakers
in: koekkruiden, kruidnagel, kaneel en
nootmuskaat. Elke koekbakker heeft hier
voor zijn eigen geheime recept. Juist dat
geeft de diverse smaken aan ontbijtkoek,
die meestal streekgebonden zijn. Ten slot
te mengen we de bakmiddelen erdoor
teneinde de koek zijn hoogte te geven.
Eindelijk het bakken
En... de koekbakker gebruikt nu weer de
kantkoek: hij strooit fijngemalen kantkoek
op de bakplaat. Daarvan krijgt de ontbijt
koek zijn bekende smakelijke poreuze on
derkant. De ontbijtkoek wordt in ongeveer
1 uur bij een oventemperatuur van 180 tot
200°C goudbruin gebakken. Dan komt die
lekkere verse koek uit de oven met z'n
glimmende korst, de „kap". De ontbijtkoek
moet rustig afkoelen en pas een hele dag
later kan hij gesneden worden. Hij is nu
klaar om verpakt en verzonden te worden.
Doe mee met de Grote Nationale Ontbijt
koek Slagzin Wedstrijd 1990. Haal een
deelnameformulier bij uw supermarkt of
bel het Ontbijtkoek Slagzin telefoonnum
mer 020-883355.
Hoewel we 'm al van oudsher ken
nen van de ontbijttafel of bij de thee
na schooltijd, weten we eigenlijk
heel weinig van 'm af. Ontbijtkoek.
Een oude getrouwe, die gemaakt is
van puur natuur. Het hoofdbestand
deel van ontbijtkoek is roggemeel.
ding spelen temperaturen een belangrijke
rol. Zo vindt er bij 70°C een verstijfseling
van het deeg plaats, zodat het deeg zijn
benodigde taaiheid krijgt. Dan breekt de
broodnodige rustperiode voor het deeg
aan. Dat kan variëren van 1 tot meerdere
dagen. Die rust is ten behoeve van de
structuur van het deeg, die dan door de
werking van enzymen wordt verkregen.
Een goed en zuiver produkt van moeder
aarde. De rogge die voor ontbijtkoek
wordt gebruikt, komt meestal uit Canada,
Frankrijk, Spanje, Duitsland of de V.S.,
omdat de Nederlandse rogge er minder
geschikt voor is. Bovendien is er een
specifieke melange van verschillende rog
gesoorten nodig om ontbijtkoek een goe
de structuur en smaak te geven.
Geen vet
En het zal u misschien verbazen, maar er
wordt totaal geen vet in ontbijtkoek ver
werkt. Hij is dus zo goed als vetloos! De
ontbijtkoek dankt zijn smaak, geur en kleur
voornamelijk aan de zoete bestanddelen die
erin zitten. Dat kunnen honing, stroop en
invertsuiker (een mengsel van twee soorten
suiker) zijn. Ontbijtkoek wordt ambachtelijk
vervaardigd, volgens een traditioneel recept.
Elke koekbakker heeft zo zijn eigen speciale
(min of meer geheime) receptuur.
Ontbijtkoek-voor de lijn hoeft u 't niet te
laten. Overigens voor de lijn hoeft u 'm
niet te laten staan, want een plakje ontbijt
koek (zonder boter dan natuurlijk) komt
slechts op 60 calorieën. Da's nog minder
dan een bruine boterham zonder beleg.
Om u een voorbeeld te noemen, in een
stroopwafel zitten er 150 calorieën. Dus
dat plakje ontbijtkoek mogen we gerust
„light" noemen. IVIaar voor hen die niet
aan hun gewicht hoeven te denken, is een
dubbele plak dik besmeerd met echte bo
ter onweerstaanbaar. We kunnen er lekker
met z'n allen al eeuwenlang van smullen.
Doe mee met de Grote Nationale Ontbijtkoek
Slagzin Wedstrijd 1990. Haal een deelname
formulier bij uw supermarkt of bel het Ont
bijtkoek Slagzin telefoonnummer:
020-883355.
Koek is zo populair dal het zelfs voorkomt in
het Guinness Book of Records.
Het wereldrecord koekstouwen staat op
naam van W. van der Valk voor het
nuttigen van 500 gram peperkoek in 10
minuten een 35,6 seconden.
Misschien een leuk ideetje om zelf een
keer een koekhapwedstrijd te organiseren.
Wie 't snelste, 't meeste koek kan eten.
Dat wordt spanning sensatie!