Grijp uw kans... i BRUIDSJAPONNEN ESSEBOOM gehele maand SEPTEMBER NAJAARS- en WINTERKOLLEKTIE Modehuis ANNETTE I Dames, (heren) A. van Holten Wij hebben voor de weer iets extra!! I t/€< 2k/<^>fe ie/iMp De geschiedenis van ons pilsje l JAPONNEN en PAKJES MANTELS en HOEDEN ir BROEKROKKEN en BLOUSES ir SCHOENEN en LEDERWAREN enz „Het fijnste voor de kleinste?" TECHNISCH ONDERWIJSASSISTENT drukuuerk Geplukte James Grieve VRIJDAG 14 SEPTEMBER 1990 „EILANDEN NIEUWS" Bladz. 3 FAMILIEBERICHTE N Hedenmiddag nam de Heere tot onze diepe droefheid, na een liefdevolle verzorging van drie en een halfjaar in „De Samaritaan" te Sommels- dijk, van ons wegonze geliefde zorgzame moeder, behuwd-, groot- en overgrootmoeder MARIA HOKKE weduwe van Johannis van Putten in de ouderdom van 89 jaar. D. E. Buscop-van Putten C. Buscop E. C. van Dam-van Putten L. W. van Dam klein- en achterkleinkinderen Sommelsdijk, 13 september 1990 Corr.-adres: Fam. Buscop-van Putten, Molendijk 83, 3257 AM Ooltgensplaat De begrafenis zal D.V. plaats hebben maandag 17 september om 14.00 uur te Ooltgensplaat, na een rouwdienst in „Elthato". Aanvang 13.15 uur. Gelegenheid tot condoleren zaterdag 15 septem ber in de aula van „De Samaritaan" van 15.30 tot 16.30 uur en na de begrafenis in „Elthato". Diep bedroefd geven wij u kennis dat heden is overleden onze lieve oma MARIA HOKKE weduwe van Johannis van Putten in de ouderdom van 89 jaar. Wij zullen haar hartelijke belangstelling voor ons nimmer vergeten. Ria en Ton Flora en Ed Marjolein en Koos Anja en Ko Liliana Kees en Carolien Mariëlle Ooltgensplaat, 13 september 1990 Hoera: 't Pappa en mamma Peter en Greta Prinsen-Meyer zijn a.s. maandag 12^/2 jaar getrouwd! Hartelijk gefeliciteerd door Linda en Nikole Middelharnis, september 1990 Rottenburgseweg 74 DANKBETUIGING l Voor de vele blijken van belangstelling, onder- vonden bij de herdenking van ons 70-jarig huwe- N lijk zeggen wij u heel hartelijk dank. N, A. van Noord M. van Noord-Luijendijk Oude Tonge, september 1990 5 Schoolstraat 32 Met diepe droefheid geven wij u kennis, dat de Heere hedenmiddag uit onze familiekring heeft weggenomen, onze lieve schoonzuster en tante MARIA HOKKE weduwe van Johannis van Putten in de ouderdom van 89 jaar. Oude Tonge, „Ebbe en Vloed": S. Hokke-Kromdijk Ooltgensplaat: M. Hokke-Troost neven en nichten Sommelsdijk, 13 september 1990 Op 13 september heeft de Heere uit dit leven weg genomen ons trouw lid MARIA HOKKE op de leeftijd van 89 jaar. Wij gedenken dankbaar het werk dat ze vele jaren als bestuursUd voor onze vereniging gedaan heeft. De Heere trooste haar kinderen en kleinkinderen. Bestuur en leden van de Vrouwenvereniging „Wees getrouw" Ooltgensplaat, september 1990 1 Met droefheid geven wij u kennis dat van ons is 1 1 heengegaan onze beste buurman 1 BERTUS POL 1 1 op de leeftijd van 70 jaar. 1 fam. J. de Jong fam. J. Kievit fam. J. V. d. Doel fam. N. Visser-Oostdijk mevr. Huizer-Hameete fam. J. Dirven fam. D. Visser Nieuwe Tonge 11 september 1990 GEVRAAGD voor 2 ocht. p.w. Tel. (01870) 39 08 OUDDORP Tel. 01878-1682 ('s avonds) of 01870-2729 (overdag) DANKBETUIGING Voor de vele blijken van medeleven die wij mochten ontvangen tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn geliefde man, onze vader, schoonvader en opa THIJS LUIME betuigen wij u onze welgemeende dank. In het bijzonder dank aan Ds. Heemskerk en de kerkeraad voor de geestelijke begeleiding. Eveneens dank aan de plaatselijke artsen en aan doktoren en verplegend personeel van het Bethes- da-ziekenhuis te Dirksland. Daarnaast dank aan de buren voor hun zorg en bijstand in deze moeilijke dagen. Tevens dank aan Kleijn Uitvaartverzorging voor de korrekte verzorging van de begrafenis. J. Luime-Mierop kinderen en kleinkinderen Ouddorp, september 1990 15 kg. voor J 12,— Fust meebrengen! Diverse andere rassen, billijke prijzen Provincialeweg 16, GOEDEREEDE Telefoon (01879) 14 98 Voor het ONTWERPEN van uw logo! Op maandag gesloten De dag van uw dromen... Bruidsmodehuis helpt u daar graag bij Bij iedere 25p ontvangt u een waardebon van 2.50 op alle afdelingen. Kom snel kennismaken met onze nieuwe en profiteer van dit extra voordeel op alle P.S.: geldt niet op bruidskleding. Zandpad 90 MIDDELHARNIS TeL (01870) 24 31 Wie heeft interesse in uitgebreide lessen op de breimachine? Bij voldoende deelname komt mevr. Verbrugge I een of twee keer per maand hierin les geven, I op o.a. Ponskaarten, en Elektronische breimachines in de Wolschuur te Dirksland. I Wolschuur Reakties aan: PhilipshooQesweg 3a, DIRKSLAND Telefoon (01877) 16 61 Adverteert in Eilanden-Nieuws Dan ook een fijn geboortekaartje. Wij hebben ze voor u. Maak uw keuze uit ons nieuwe modellenboek! Drukkerij Gebr. De Waal SOMMELSDIJK chr. scholengemeenschap voor atheneum/havo/mavo/lhno 'prins maurits', middelharnis Kon. Julianaweg 57, 3241 XB Middelharnis Telefoon (01870) 27 45 Het bestuur vraagt zo spoedig mogelijk een m/v voor 23 uur per week ter assistentie van praktijklessen, met name in tiet vak natuurkunde. Opleiding: relevante MBO-opleiding. Funktieniveau: max. schaal 5 (ƒ3.234,- per maand). De funktie is van tijdelijke aard, met kans op verlenging. De kandidaten dienen de grondslag van de school te onderschrijven. Sollicitaties zo spoedig mogelijk aan de secretaris van de Vereniging: de heer C. den Braber, Lijsterbesweg 35, 3241 BL Middelharnis. Inlichtingen bij de rector: de heer J. Boot, tel. (01870) 56 24 of bij de plv. rector, de heer C. Quist, tel. (01870) 53 46. NA duizenden jaren is bier nog steeds een verkwikkende en onverge lijkbare gezelligheidsdrank en dorstlesser, die een vaste plaats in onze samenleving heeft verworven. Waarschijnlijk is bier de oudste drank ter wereld. Merkwaardig is echter dat de brouwindustrie In de lage landen eigenlijk haar opkomst te danken heeft aan het slechte drinkwater, de ergste bron van besmettingen. Dit was dan ook de reden dat daarom bier zo'n vertrouwde drank was en dit nog steeds Is. Het water voor de bierbereiding werd van tevoren gekookt waardoor het steriel was. Daarbij komt dat bier de bijzondere eigenschap bezit, onder andere dat tyfus en cholerabaclllen er niet In kunnen leven. VERVANGING VAN SLECHT DRINKWATER De grondstoffen Het brouwproces JOKE VOS Pieter Anneke en Chris Plonv Tonis, aierkzoom bij druhterij Gebr. de LUaal, verzorgt ol uuj Beginnend tekenaar zoekt werk Ook voor uw reklamedrukwerk kunt u bij ons terecht! J. Koppelaar Merel 10 Sommelsdiik (01870) 34 49 De dag van uw dromen begint al ver van tevoren. Want er moet heel wat geregeld worden. Spijkenisse-Centrum Tel. (01880) 2 56 86 Voorstraat 38a in 't hartje stad Bij ons hebt u als bruid keuze uit meer dan 200 verschillende Daarnaast bieden wij ook avondjaponnen, terwijl wij voor bruidsmeisjes jurkjes op maat maken. Uiteraard afgestemd op de japon van de bruid Openingstijden: Di. tot vr. Zaterdag Donderdag 9.30 tot 17.00 uur 9.30 tot 16.00 uur koopavond geopend En... vanzelfsprekend kan ook de bruidegom bij ons slagen. Ook voor hem hebben wij passende kleding. Bovendien vindt u bij ons ook DOOP- 611 AVONDKLEDING Voor een sfeervolle trouwdag moet u beslist kennismaken met onze kollektie. het brouwen de moutschroot met warm water (ongeveer 50° C) in de beslagke tel komen. Het, in deze ketel aanwezige roerwerk, zorgt voor een mooi homo geen beslag. Tijdens het mouten zijn gecompliceerde biochemische verbin dingen, zogenaamde enzymen, ont staan, die zeer specifieke reacties snel kunnen laten verlopen, als de omstan digheden daarvoor gunstig gekozen worden. De voornaamste reacties die de brou wer beoogt zijn: het vrijmaken van zet meel uit de zetmeelkorrels. Het zetmeel omzetten in suikers. De eiwitten voor een bepaald gedeelte splitsen in laag moleculaire bestanddelen. Het fabrica geproces van bier is van brouwerij tot brouwerij verschillend. De hier aange duide methode wordt in Nederland veelal toegepast. REEDS in de 15e en 16e eeuw ontstond in tal van steden een bloeiende brouw industrie. De stad Delft bezat omstreeks 1500 niet minder dan 100 brouwerijen, terwijl Haarlem in 1494 zowaar 120 brouwerijen telde. In het midden van de 16e eeuw had Gouda nog 126 brouwe rijen. Een beroemd Gouds produkt was het zogenaamde 'Coyt' bier, zonder hop bereid. Amersfoort bezat in de 13e eeuw350 brouwerijen. Uiteraard waren dit meestal kleine particuliere bedrijven. Het gebruik van vervuild afvalwater kwam ook in de zeventiende eeuw al voor. In Tilburg had men daarvoor een heel merkwaardige manier: men maak te er een soort bier van. Dit vuile water was afkomstig van de Vlaamse laken- en wolindustrie. Men vermengde wol met terpentijn; het mengsel werd ver volgens gewassen met zeep en urine, daarna spoelde men de zaak in poelen. Het water werd hiervan zo verontrei nigd dat ook het grondwater er van te lijden had. Dit bepaald niet schone water uit de poelen deed men in potten onder toevoeging van zuurdeeg en roggemeel. Het brouwsel werd ge kookt, waarna men het luchtdicht afge sloten enige tijd liet gisten. Onder de naam 'scherp- of scharrebier' dronk menditeindprodukt. Dit gebeurde in de Gouden eeuw... Zoals gezegd was het een 'soort bier', zij het niet van het beste soort. Gelukkig is het bier van nu, vooral hierte lande, een goed en hygiënisch produkt. Bier is namelijk gevoelig voor infecties, die van buitenaf zouden kunnen ontstaan. Koel en zindelijk gaan dan ook hand in hand. De export van Nederlands bier naar veel landen ter wereld bedraagt meer dan 180 miljoen liter per jaar. BIER is gegist gerstenat! Het behoort, evenals de meeste wijnen, tot de zwak- alcoholische dranken, het bevat drie tot zes procent alcohol. De drie voornaam ste grondstoffen zijn gerst, zuiver water en hop. Verreweg het grootste gedeelte van gerst voor de Nederlandse brouwe rijen Is een produkt van eigen bodem. De derde grondstof van bier is hop, dat wil zeggen de hopbellen, de vrouwelijke bloem van de hopplant. De aromatische hopharsen geven de enigszins bittere, karakteristieke smaak aan het bier. Hop wordt niet in ons land gekweekt, maar geïmporteerd uit onder andere Duits land {Beieren), Joegoslavië, Tsjechos- lowakije en Amerika. Aangezien bier een levende natuur drank is, wordt het met een buitenge wone zorg en toewijding behandeld. Men neemt de tijd om het bier maan denlang in koele legkelders te bewaren tot het moment dat men er zeker van is dat het produkt volmaakt is. Bier is dus geen fabrieksprodukt, iets wat ten on rechte dikwijls wordt verondersteld. Het brouwproces voltrekt zich in alle rust en laat zich niet haasten. MET de drie grondstoffen, zuiver water, gerst en pittige hop, kan het brouwen beginnen. Voor de bierbereiding gaat men uit van mout, waaronder men ver staat: brouwgerst die men eerst tot kiemen heeft gebracht en daarna heeft gedroogd. Deze wordt door de brouwe rijen opgeslagen in grote moutsilo's. Naar behoefte wordt een zekere hoe veelheid afgewogen en daarna geplet (dus niet gemalen), in een schrootmo- len. Dit verkregen moutschroot is vol doende voor één brouwsel en wordt tij delijk bewaard in een kleine buffersilo. De brouwmeester laat bij het begin van Hierbij een lijst met de meest bekende biersoorten van de Nederlandse brou werijen. Pllsener is een lichtkleurige biersoort van het 'Pilsener' type; behoort tot de zware biersoorten met 5 vol-procent alcohol. Stamwortgehalte tussen 11 en 12 procent. (Wort is een suikeroplos sing, volgens het Nederlandse woor denboek: ongegist bier). Tegenwoordig is het goudgele, trans parante bier het meest gedenken bier type; het is kenmerkend voor de smaak- wijziging die zich na de oorlog vooral bij de jonge generatie heeft gemanifes teerd. Münchener is een donkere biersoort van het 'Münchener' type, eveneens met 5 vol-procent alcohol. Stamwort gehalte tussen 11,5 en 12,5 procent. Deze biersoort is minder gehopt dan Pilsener bier; het is een typische mout- bler met volle smaak, mede doordat het caramelmout bevat. Donker Lager is een biersoort die don ker van kleur is; dit bier bevat minder alcohol, namelijk 3,5 vol-procent alco hol en heeft een stamwortgehalte van 8 tot 9 procent. Een der benamingen waaronder dit Lager bier in de handel is: Oud Bruin. Dit donker Lagerbier is kunstmatig gezoet en daarom in trek bij degenen die zoet bier preferen. Bokbier is een seizoendrank, die tradi tiegetrouw omstreeks de maand de cember verkrijgbaar is. Dit extractrijke robijnrode bier heeft een hoger alco holpercentage, namelijk 6,5 vol-procent en een stamwortgehalte van minimaal 16 procent. Dortmunder is een lichtkleurige bier- soort van het 'Dortmünder'type. De smaak is iets voller dan van het Pilsener type bier. Het heeft doorgaans een alcoholgehalte van 6 vol-procent met een stamwortgehalte tussen 12 en 13 procent. Stout is een zeer krachtige biersoort, bijzonder donker van kleuren bitter van smaak. In tegenstelling met de andere biersoorten, die alle van het 'ondergis- tend' type zijn, is het Stout gewoonlijk met 'bovengist' bereid. Het heeft een alcoholgehalte van 6,5 vol-procent en een stamwortgehalte van minimaal 16 procent. Voorts bestaan er in ons land nog spe ciale, extra zware biersoorten, die doorgaans lichtkleurig zijn, en een al coholpercentage hebben van 6,5 vol procent Stamwortgehalte van minimaal 16 procent Pale Ale is eveneens gebrouwen vol gens het zogenaamde ondergistend procédé. (Nadruk verboden) JVVVJVVVVJVVVV>fVVVVVVJVV^JVVVVhrjVM>AFJh^^

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 1990 | | pagina 3