Grijp uw kans... i
BRUIDSJAPONNEN
ESSEBOOM
gehele maand SEPTEMBER
NAJAARS- en WINTERKOLLEKTIE
Modehuis ANNETTE
I Dames, (heren)
A. van Holten
Wij hebben voor de
weer iets extra!!
I t/€< 2k/<^>fe ie/iMp
De geschiedenis van ons pilsje
l
JAPONNEN en PAKJES
MANTELS en HOEDEN
ir BROEKROKKEN
en BLOUSES
ir SCHOENEN
en LEDERWAREN enz
„Het fijnste
voor de kleinste?"
TECHNISCH ONDERWIJSASSISTENT
drukuuerk
Geplukte James Grieve
VRIJDAG 14 SEPTEMBER 1990
„EILANDEN NIEUWS"
Bladz. 3
FAMILIEBERICHTE
N
Hedenmiddag nam de Heere tot onze diepe
droefheid, na een liefdevolle verzorging van drie
en een halfjaar in „De Samaritaan" te Sommels-
dijk, van ons wegonze geliefde zorgzame moeder,
behuwd-, groot- en overgrootmoeder
MARIA HOKKE
weduwe van Johannis van Putten
in de ouderdom van 89 jaar.
D. E. Buscop-van Putten
C. Buscop
E. C. van Dam-van Putten
L. W. van Dam
klein- en achterkleinkinderen
Sommelsdijk, 13 september 1990
Corr.-adres: Fam. Buscop-van Putten,
Molendijk 83, 3257 AM Ooltgensplaat
De begrafenis zal D.V. plaats hebben maandag 17
september om 14.00 uur te Ooltgensplaat, na een
rouwdienst in „Elthato". Aanvang 13.15 uur.
Gelegenheid tot condoleren zaterdag 15 septem
ber in de aula van „De Samaritaan" van 15.30 tot
16.30 uur en na de begrafenis in „Elthato".
Diep bedroefd geven wij u kennis dat heden is
overleden onze lieve oma
MARIA HOKKE
weduwe van Johannis van Putten
in de ouderdom van 89 jaar.
Wij zullen haar hartelijke belangstelling voor ons
nimmer vergeten.
Ria en Ton
Flora en Ed
Marjolein en Koos
Anja en Ko
Liliana
Kees en Carolien
Mariëlle
Ooltgensplaat, 13 september 1990
Hoera: 't
Pappa en mamma
Peter en Greta Prinsen-Meyer
zijn a.s. maandag 12^/2 jaar getrouwd!
Hartelijk gefeliciteerd door
Linda en Nikole
Middelharnis, september 1990
Rottenburgseweg 74
DANKBETUIGING l
Voor de vele blijken van belangstelling, onder-
vonden bij de herdenking van ons 70-jarig huwe-
N lijk zeggen wij u heel hartelijk dank.
N, A. van Noord
M. van Noord-Luijendijk
Oude Tonge, september 1990
5 Schoolstraat 32
Met diepe droefheid geven wij u kennis, dat de
Heere hedenmiddag uit onze familiekring heeft
weggenomen, onze lieve schoonzuster en tante
MARIA HOKKE
weduwe van Johannis van Putten
in de ouderdom van 89 jaar.
Oude Tonge, „Ebbe en Vloed":
S. Hokke-Kromdijk
Ooltgensplaat: M. Hokke-Troost
neven en nichten
Sommelsdijk, 13 september 1990
Op 13 september heeft de Heere uit dit leven weg
genomen ons trouw lid
MARIA HOKKE
op de leeftijd van 89 jaar.
Wij gedenken dankbaar het werk dat ze vele jaren
als bestuursUd voor onze vereniging gedaan
heeft.
De Heere trooste haar kinderen en kleinkinderen.
Bestuur en leden van de
Vrouwenvereniging
„Wees getrouw"
Ooltgensplaat, september 1990
1 Met droefheid
geven wij u kennis dat van ons is 1
1 heengegaan onze beste buurman 1
BERTUS POL 1
1 op de leeftijd van 70 jaar. 1
fam. J. de Jong
fam. J. Kievit
fam. J. V. d. Doel
fam. N. Visser-Oostdijk
mevr. Huizer-Hameete
fam. J. Dirven
fam. D. Visser
Nieuwe Tonge
11 september 1990
GEVRAAGD
voor 2 ocht. p.w.
Tel. (01870) 39 08
OUDDORP
Tel. 01878-1682
('s avonds)
of 01870-2729
(overdag)
DANKBETUIGING
Voor de vele blijken van medeleven die wij
mochten ontvangen tijdens de ziekte en na het
overlijden van mijn geliefde man, onze vader,
schoonvader en opa
THIJS LUIME
betuigen wij u onze welgemeende dank.
In het bijzonder dank aan Ds. Heemskerk en de
kerkeraad voor de geestelijke begeleiding.
Eveneens dank aan de plaatselijke artsen en aan
doktoren en verplegend personeel van het Bethes-
da-ziekenhuis te Dirksland.
Daarnaast dank aan de buren voor hun zorg en
bijstand in deze moeilijke dagen. Tevens dank
aan Kleijn Uitvaartverzorging voor de korrekte
verzorging van de begrafenis.
J. Luime-Mierop
kinderen en kleinkinderen
Ouddorp, september 1990
15 kg. voor J 12,—
Fust meebrengen!
Diverse andere rassen, billijke prijzen
Provincialeweg 16, GOEDEREEDE
Telefoon (01879) 14 98
Voor het
ONTWERPEN
van uw logo!
Op
maandag
gesloten
De dag van uw dromen...
Bruidsmodehuis
helpt u daar graag bij
Bij iedere 25p ontvangt u een waardebon van 2.50
op alle afdelingen.
Kom snel kennismaken met onze nieuwe
en profiteer van
dit extra voordeel op alle
P.S.: geldt niet op bruidskleding.
Zandpad 90
MIDDELHARNIS
TeL (01870) 24 31
Wie heeft interesse in uitgebreide
lessen op de breimachine?
Bij voldoende deelname komt mevr. Verbrugge
I een of twee keer per maand hierin les geven,
I op o.a. Ponskaarten, en Elektronische
breimachines in de Wolschuur te Dirksland.
I Wolschuur
Reakties aan:
PhilipshooQesweg 3a, DIRKSLAND
Telefoon (01877) 16 61
Adverteert in Eilanden-Nieuws
Dan ook een fijn geboortekaartje.
Wij hebben ze voor u.
Maak uw keuze uit ons nieuwe
modellenboek!
Drukkerij Gebr. De Waal
SOMMELSDIJK
chr. scholengemeenschap voor
atheneum/havo/mavo/lhno
'prins maurits', middelharnis
Kon. Julianaweg 57, 3241 XB Middelharnis
Telefoon (01870) 27 45
Het bestuur vraagt zo spoedig mogelijk een
m/v
voor 23 uur per week
ter assistentie van praktijklessen, met name
in tiet vak natuurkunde.
Opleiding: relevante MBO-opleiding.
Funktieniveau: max. schaal 5 (ƒ3.234,- per maand).
De funktie is van tijdelijke aard, met kans op verlenging.
De kandidaten dienen de grondslag van de school te onderschrijven.
Sollicitaties zo spoedig mogelijk aan de secretaris van de Vereniging:
de heer C. den Braber, Lijsterbesweg 35, 3241 BL Middelharnis.
Inlichtingen bij de rector: de heer J. Boot, tel. (01870) 56 24 of bij
de plv. rector, de heer C. Quist, tel. (01870) 53 46.
NA duizenden jaren is bier nog steeds een verkwikkende en onverge
lijkbare gezelligheidsdrank en dorstlesser, die een vaste plaats in onze
samenleving heeft verworven. Waarschijnlijk is bier de oudste drank ter
wereld. Merkwaardig is echter dat de brouwindustrie In de lage landen
eigenlijk haar opkomst te danken heeft aan het slechte drinkwater, de
ergste bron van besmettingen. Dit was dan ook de reden dat daarom
bier zo'n vertrouwde drank was en dit nog steeds Is. Het water voor de
bierbereiding werd van tevoren gekookt waardoor het steriel was.
Daarbij komt dat bier de bijzondere eigenschap bezit, onder andere dat
tyfus en cholerabaclllen er niet In kunnen leven.
VERVANGING VAN SLECHT DRINKWATER
De grondstoffen
Het brouwproces
JOKE VOS
Pieter
Anneke en Chris
Plonv Tonis,
aierkzoom bij druhterij
Gebr. de LUaal,
verzorgt ol uuj
Beginnend tekenaar zoekt werk
Ook voor uw
reklamedrukwerk
kunt u bij ons terecht!
J. Koppelaar
Merel 10
Sommelsdiik
(01870) 34 49
De dag van uw dromen begint al
ver van tevoren. Want er moet
heel wat geregeld worden.
Spijkenisse-Centrum
Tel. (01880) 2 56 86
Voorstraat 38a in 't hartje stad
Bij ons hebt u als bruid keuze uit meer dan 200 verschillende
Daarnaast bieden wij ook avondjaponnen,
terwijl wij voor bruidsmeisjes jurkjes
op maat maken.
Uiteraard afgestemd op de japon
van de bruid
Openingstijden:
Di. tot vr.
Zaterdag
Donderdag
9.30 tot 17.00 uur
9.30 tot 16.00 uur
koopavond geopend
En... vanzelfsprekend kan ook de bruidegom
bij ons slagen.
Ook voor hem hebben wij passende kleding.
Bovendien vindt u bij ons ook DOOP- 611 AVONDKLEDING
Voor een sfeervolle trouwdag moet u beslist kennismaken met onze kollektie.
het brouwen de moutschroot met warm
water (ongeveer 50° C) in de beslagke
tel komen. Het, in deze ketel aanwezige
roerwerk, zorgt voor een mooi homo
geen beslag. Tijdens het mouten zijn
gecompliceerde biochemische verbin
dingen, zogenaamde enzymen, ont
staan, die zeer specifieke reacties snel
kunnen laten verlopen, als de omstan
digheden daarvoor gunstig gekozen
worden.
De voornaamste reacties die de brou
wer beoogt zijn: het vrijmaken van zet
meel uit de zetmeelkorrels. Het zetmeel
omzetten in suikers. De eiwitten voor
een bepaald gedeelte splitsen in laag
moleculaire bestanddelen. Het fabrica
geproces van bier is van brouwerij tot
brouwerij verschillend. De hier aange
duide methode wordt in Nederland
veelal toegepast.
REEDS in de 15e en 16e eeuw ontstond
in tal van steden een bloeiende brouw
industrie. De stad Delft bezat omstreeks
1500 niet minder dan 100 brouwerijen,
terwijl Haarlem in 1494 zowaar 120
brouwerijen telde. In het midden van de
16e eeuw had Gouda nog 126 brouwe
rijen. Een beroemd Gouds produkt was
het zogenaamde 'Coyt' bier, zonder hop
bereid. Amersfoort bezat in de 13e
eeuw350 brouwerijen. Uiteraard waren
dit meestal kleine particuliere bedrijven.
Het gebruik van vervuild afvalwater
kwam ook in de zeventiende eeuw al
voor. In Tilburg had men daarvoor een
heel merkwaardige manier: men maak
te er een soort bier van. Dit vuile water
was afkomstig van de Vlaamse laken-
en wolindustrie. Men vermengde wol
met terpentijn; het mengsel werd ver
volgens gewassen met zeep en urine,
daarna spoelde men de zaak in poelen.
Het water werd hiervan zo verontrei
nigd dat ook het grondwater er van te
lijden had. Dit bepaald niet schone
water uit de poelen deed men in potten
onder toevoeging van zuurdeeg en
roggemeel. Het brouwsel werd ge
kookt, waarna men het luchtdicht afge
sloten enige tijd liet gisten. Onder de
naam 'scherp- of scharrebier' dronk
menditeindprodukt. Dit gebeurde in de
Gouden eeuw...
Zoals gezegd was het een 'soort bier', zij
het niet van het beste soort. Gelukkig is
het bier van nu, vooral hierte lande, een
goed en hygiënisch produkt. Bier is
namelijk gevoelig voor infecties, die van
buitenaf zouden kunnen ontstaan. Koel
en zindelijk gaan dan ook hand in hand.
De export van Nederlands bier naar veel
landen ter wereld bedraagt meer dan
180 miljoen liter per jaar.
BIER is gegist gerstenat! Het behoort,
evenals de meeste wijnen, tot de zwak-
alcoholische dranken, het bevat drie tot
zes procent alcohol. De drie voornaam
ste grondstoffen zijn gerst, zuiver water
en hop. Verreweg het grootste gedeelte
van gerst voor de Nederlandse brouwe
rijen Is een produkt van eigen bodem.
De derde grondstof van bier is hop, dat
wil zeggen de hopbellen, de vrouwelijke
bloem van de hopplant. De aromatische
hopharsen geven de enigszins bittere,
karakteristieke smaak aan het bier. Hop
wordt niet in ons land gekweekt, maar
geïmporteerd uit onder andere Duits
land {Beieren), Joegoslavië, Tsjechos-
lowakije en Amerika.
Aangezien bier een levende natuur
drank is, wordt het met een buitenge
wone zorg en toewijding behandeld.
Men neemt de tijd om het bier maan
denlang in koele legkelders te bewaren
tot het moment dat men er zeker van is
dat het produkt volmaakt is. Bier is dus
geen fabrieksprodukt, iets wat ten on
rechte dikwijls wordt verondersteld. Het
brouwproces voltrekt zich in alle rust en
laat zich niet haasten.
MET de drie grondstoffen, zuiver water,
gerst en pittige hop, kan het brouwen
beginnen. Voor de bierbereiding gaat
men uit van mout, waaronder men ver
staat: brouwgerst die men eerst tot
kiemen heeft gebracht en daarna heeft
gedroogd. Deze wordt door de brouwe
rijen opgeslagen in grote moutsilo's.
Naar behoefte wordt een zekere hoe
veelheid afgewogen en daarna geplet
(dus niet gemalen), in een schrootmo-
len. Dit verkregen moutschroot is vol
doende voor één brouwsel en wordt tij
delijk bewaard in een kleine buffersilo.
De brouwmeester laat bij het begin van
Hierbij een lijst met de meest bekende
biersoorten van de Nederlandse brou
werijen.
Pllsener is een lichtkleurige biersoort
van het 'Pilsener' type; behoort tot de
zware biersoorten met 5 vol-procent
alcohol. Stamwortgehalte tussen 11 en
12 procent. (Wort is een suikeroplos
sing, volgens het Nederlandse woor
denboek: ongegist bier).
Tegenwoordig is het goudgele, trans
parante bier het meest gedenken bier
type; het is kenmerkend voor de smaak-
wijziging die zich na de oorlog vooral bij
de jonge generatie heeft gemanifes
teerd.
Münchener is een donkere biersoort
van het 'Münchener' type, eveneens
met 5 vol-procent alcohol. Stamwort
gehalte tussen 11,5 en 12,5 procent.
Deze biersoort is minder gehopt dan
Pilsener bier; het is een typische mout-
bler met volle smaak, mede doordat het
caramelmout bevat.
Donker Lager is een biersoort die don
ker van kleur is; dit bier bevat minder
alcohol, namelijk 3,5 vol-procent alco
hol en heeft een stamwortgehalte van 8
tot 9 procent. Een der benamingen
waaronder dit Lager bier in de handel is:
Oud Bruin. Dit donker Lagerbier is
kunstmatig gezoet en daarom in trek bij
degenen die zoet bier preferen.
Bokbier is een seizoendrank, die tradi
tiegetrouw omstreeks de maand de
cember verkrijgbaar is. Dit extractrijke
robijnrode bier heeft een hoger alco
holpercentage, namelijk 6,5 vol-procent
en een stamwortgehalte van minimaal
16 procent.
Dortmunder is een lichtkleurige bier-
soort van het 'Dortmünder'type. De
smaak is iets voller dan van het Pilsener
type bier. Het heeft doorgaans een
alcoholgehalte van 6 vol-procent met
een stamwortgehalte tussen 12 en 13
procent.
Stout is een zeer krachtige biersoort,
bijzonder donker van kleuren bitter van
smaak. In tegenstelling met de andere
biersoorten, die alle van het 'ondergis-
tend' type zijn, is het Stout gewoonlijk
met 'bovengist' bereid. Het heeft een
alcoholgehalte van 6,5 vol-procent en
een stamwortgehalte van minimaal 16
procent.
Voorts bestaan er in ons land nog spe
ciale, extra zware biersoorten, die
doorgaans lichtkleurig zijn, en een al
coholpercentage hebben van 6,5 vol
procent Stamwortgehalte van minimaal
16 procent
Pale Ale is eveneens gebrouwen vol
gens het zogenaamde ondergistend
procédé.
(Nadruk verboden)
JVVVJVVVVJVVVV>fVVVVVVJVV^JVVVVhrjVM>AFJh^^