EIUVriDEII-IIIEUWS
INGSSPRSKMET.,..
„Goede wijn behoeft geen krans'%
maar wel een goed glas
Zelf oliebollen bakken?
Hier het beste recept
dhr. M. Peekstok
te Sommelsdijk
Dam- en Schaakver.
„Dirksland"
MEDISCHE DIENSTEN
van 31 december 1986
t/m 2 januari 1987
ARTSEN
Middelharnis - Sommelsdijk:
Rabobank brengt hypotheek
met 15 jaar vaste rente
Lange geschiedenis
Geur van wijn is belangrijk
Winnaars Sinterklaaskleuraktie
Rabobank Middelharnis
Funktioneel glas
Glazen voor
speciale drankjes
Een bakker in ruste is zo vriendelijk geweest het beste recept voor
oliebollen voor u op schrift te stellen. De bakker deed dat nadat hij eerder
in ons blad een z.i. te gecompliceerd recept had gelezen waarmee zo
dacht hij de lezers maar moeilijk uit de voeten zouden kunnen. De
oud-bakker gunt ieder de meest fijne oliebollen die men als volgt verkrijgt.
Men neme:
5e Blad
DINSDAG 30 DECEMBER 1986
No. 5560
Voor het nieuwe Jaar wens ik dat in ieder geval het aantal
ongelukken minder zal zijn en dat de mensen in alle opzichten geen
onnodige risico's zullen nemen", aldus dhr. Peekstok, commandant
van het vrijw. brandweerkorps te Middelharnis (waaronder vier blus-
eenheden ressorteren).
IVe zitten gezellig in een kamer van het nieuwe gemeentehuis, dat zo
ongeveer op de plaats van het vroegere stationnetje staat. Het ruikt
hier alles nog erg nieuw en even denk ik aan de geur, die het
stoomtrammetje altijd met zich mee placht te brengen....
Dhr. Peekstok is op 1 mei 1980 in vaste dienst van de gemeente
gekomen in defunktie van commandant. Wat heeft u bewogen om bij
de brandweer te gaan?" vraag ik.
,,0p 17-jarige leeftijd kwam ik als adspirant-brandwacht bij de
brandweer. Mijn vader is 25 jaar lang brandweerman geweest dus ik
ben er helemaal bij opgegroeid. Op zaterdagm iddag was ik als jongen
altijd bij het brandspuithuisje" te vinden want dan werden de
motorspuiten gecontroleerd en tevens werd er proefgedraaid; dat vond
ik prachtig! Op een keer was er niemand om de pomp te
bedienen en die kunst had ik allang afgekeken dus ik
vroeg of ik het mocht doen. In militaire dienst heb ik een
brandweeropleiding gehad op de brandweerschool van
de Luchtmacht te Schaarsbergen. Ik verliet de militaire
dienst als onderofficier", vertelt dhr. Peekstok, die bijna
niet af te stoppen is als hij over de brandweer praat. ,,Ja,
het werd eerst een uitgebreide hobby, die later tot een vak
uitgroeide", zegt hij.
Welke taak omvat nu precies het werk van een brand
weerman?" wil ik weten. ,,De laatste jaren is die taak erg
uitgebreid. De technische hulpverlening, in de ruimste zin
des woords, is enorm toegenomen. Denk maar eens aan
de ongevallen waarbij de brandweer assistentie moet
verlenen ofte water geraakte auto's. Het is niet alleen
branden blussen er komt veel meer bij kijken".
Als ik me goed realiseer voor welke karweien een
brandweerman soms staat, voel ik daar grote be
wondering voor.Umaakt natuurlijk vaak trieste dingen
mee", stel ik meer vast dan dat ik het vraag, ,,kunt u dat
altijd aan ,,Je moét natuurlijk handelen, want je staat
ten diepste van de burgers maar je blijft nu eenmaal mens
en de reactie komt altijd. Je werktaltijd onder spanning",
zegt dhr. Peekstok, vandaag aan de dag vergt dit werk
veel van je, je zetje volledig in voor de medeburger, die
hulp nodig heeft. Je cijfert Jezelf op het moment zelf
helemaal weg".
Met ingang van 1 Januari zullen Brandweer, Politie,
Rode Kruis en het Corps Militaire Colonnes onder de
Rampenbestrijdingswet vallen. Deze nieuwe organisatie
Uitslagen van maandag 22-12-1986.
DAMMEN:
Afdeling 1
B. Roetman - K. de Jongafgebr.
J. Stolk - M. van 't Geloof1 - 1
Joh.Koppelman-K.deMunck.2 - O
A.v.Rossum-H.Grootenboer.O - 2
Afdeling 2
J. Knops - H. de MunckO - 2
W. Nieuwland - P. v.d. Groef.O - 2
SCHAKEN:
W. van Veen - H. Bal1 - O
J. C. de Jong - A. NobelO - 1
D. Nooteboom - A. TuinstraO - 1
zalop 1 januari 1989 operationeel zijn. Dit betekent dat
er een taakuitbreiding komt waarbij in de toekomst
materiaal aan de gemeente wordt toegevoegd zoals b.v.
motorspuiten, voertuigen voor de reddingsdienst, als
mede meetapparatuur voor de waarschuwings- en ver-
kenningsdienst.
Morgen is het oudejaarsavond. Vanaf 12 uur 's nachts
zullen brandweer- en politiemensen tot aan de ochtend in
de weer zijn om brandjes en wat daarbij komt kijken te
bestrijden.... „Realiseert de jeugd zich wel wat ze eigen
lijk aan het doen zijn; wat voor overlast ze de mensen
bezorgen en wat voor een, soms duizenden guldens
kostende, schade ze aanbrengen. Waar is hun verant
woordelijkheidsgevoel", zo vraagt dhr. Peekstok zich af
„ik zie ze liever op een veilige manier vuurwerk afsteken
dan dat ze autobanden opstoken enz. Wat moet er
allemaal niet in het geweer komen. Waar is dit voor
nodig?" denk ik dan....
Ik vraag hem wat eraan te doen is:,,Ook hier is preventie
weer belangrijk, dus het voorkómen ervan", meent dhr.
Peekstok, „ik wil ze op het gevaar wijzen én op hun
verantwoordelijkheid
Met deze woorden besluit ik dit gesprek en mét dhr.
Peekstok hoop ik, dat het op Flakkee rustig zal blijven en
we iedereen van ganser harte kunnen toewensen:
Gelukkig Nieuwjaar! j- j^
van woensdagmiddag 15.00 uur tot vrij
dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter
van Kempen, tel. 01870 - 2710.
Dirksland - Herkingen - Melissant:
van woensdagavond 12.00 uur tot vrij
dagmorgen 8.30 uur heeft dienst dokter H.
O. Zoon, tel. 01877- 1262.
Stellendam - Goedereede:
van woensdagavond 17.00 uur tot vrijdag
avond 24.00 uur heeft dienst dokter R. P.
van Rijswijk, tel. 01879 - 1207.
Nieuwe Tonge - Oude Tonge:
van woensdagavond 17.00 uur tot zater
dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter
Lassing, tel. 01874 - 1259.
Stad aan 't Haringvliet -
Den Bommel - Ooltgensplaat:
van woensdagavond 18.00 uur tot vrij
dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter
H. P. Maas, tel. 01871 - 1269.
TANDARTSEN
Uitsluitend voor spoedgevallen, tandarts
Kroon, tel. 01873 - 1310 (van 11.00 tot
11.30 uur).
van vrijdag 2 januari 1987
t/m zondag 4 december 1987
ARTSEN
Middelharnis - Sommelsdijk:
van zaterdagmorgen 8.00 uur tot maan
dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter
v.d. Peppel, tel. 01870-2117.
Deze arts is woensdag a.s. van 12.00 tot
24.00 uur afwezig.
Dirksland - Herkingen - Melissant:
van vrijdagavond 19.00 uur tot maan
dagmorgen 8.30 uur hebben dienst de
doktoren Huisman en v. d. Doel, tel.
01877- 1412, b.g.g. 1752.
Stellendam - Goedereede:
van vrijdagavond 17.00 uur tot zondag
avond 24.00 uur heeft dienst dokter R. P.
van Rijswijk, tel. 01879 - 1207.
Nieuwe Tonge - Oude Tonge:
van vrijdagavond 17.00 uur tot maan
dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter
Westra, tel. 01874- 1259.
Stad aan 't Haringvliet -
Den Bommel - Ooltgensplaat:
van vrijdagavond 18.00 uur tot maan
dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter
Janssen, tel. 01871 - 1306.
APOTHEEK „MENHEERSE"
Voorstraat 16 Middelharnis
Telefoon 01870 - 3666
J. Slager apotheker, werkdagen van 8.30
tot 12.30 en van 13.30 tot 18.00 uur.
Zaterdagen van 10.30 tot 11.30 uur en
17.30 tot 18.00 uur.
Zon- en feestdagen van 11.00 tot 11.30
uur en van 17.30 tot 18.00 uur. Spoed-
recepten kunnen via de dienstdoende arts
in de overige uren altijd \ivorden aange
boden.
Inlichtingen via telefoonnummer 3666; of
via mededelingen dienstkastje.
TANDARTSEN
Uitsluitend voor spoedgevallen, tandarts
Kroon, tel. 01871 - 1310 (van 11.00 tot
11.30 uur).
DIERENARTSEN
De weekenddienst wordt opgegeven via
de antwoordapparaten bij: P. R. J. M.
Schilder, Oude Tonge, tel. 01874 - 2441;
L. Tjebbes, Middelharnis, tel. 01870 -
2966; W. J. Vink, Sommelsdijk, tel.
01870 - 2897; G. J. C. Wennink, Oud-
dorp, tel. 01878- 1538.
WIJKVERPLEGING
Wanneer u de wijkzuster nodig heeft, kunt
u het wijkgebouw in uw woonplaats bellen:
Achthuizen01873 - 1440
Den Bommel01871 - 1312
Dirksland01877 - 1500
Goedereede01879 - 1267
Herkingen01876 - 224
Melissant01877 - 1234
Middelharnis/Sommelsdijk
01870-2300
Nieuwe Tonge01875- 1390
Ooltgensplaat01873 - 1310
Ouddorp01878-1321
Oude Tonge01874 - 1289
Stad a/h Haringvliet.01871 - 2301
Stellendam01879 - 1296
STICHTING
MAATSCHAPPELUK WERK
„Goeree - Overflakkee"
Oost-Achterweg 15a
3245 AN Sommelsdijk
Telefoon 01870 - 5166
Spreekuur: ma t/m vrij 9.00 - 10.00 uur
Crisissituaties:
ma t/m vrij 9.00-12.00/ 13.00-17.00 uur
WEEKENDDIENST
Gelieve in het weekend 01870 - 5166 te
bellen, u hoort dan via de bandrecorder
welke maatschappelijk werker
weekenddienst heeft.
Stichting KRAAMCENTRUM
Goeree - Overflakkee
Telefoon 01883-10 000
Stichting Gezinsverzorging
„DIRKSLAND"
MELISSANT: Plein 1, 01877 - 2478.
Spreekuur: Maandag t/m vrijdag 8.30 -
9.30 uur.
Stichting voor Gezinsverzorging
op Goeree-Overflakkee
Voor gezinsverzorging in:
Nieuwe Tonge
Stad aan het Haringvliet
en in de Gemeente Oostflakkee
spreekuur iedere werkdag
van 8.30 tot 9.30 uur.
Tel. 01874 - 1044, Julianastraat 9,
Oude Tonge.
GEZINSVERZORGING
„M iddelharnis- Sommelsdijk"
Werkgebied:
Middelharnis en Sommelsdijk.
De Rabobank verstrekt sinds deze week
ook woningfinancieringen, waarbij het rente
percentage voor 15 jaar vastligt. Met deze
nieuwe hypotheekvorm wordt ingespeeld op
de toenemende consumentenvoorkeur om
gedurende langere tijd zekerheid te hebben
over de hoogte van de rente. De rente be
draagt thans bij gemeentegarantie en
maandbetaiing 7,2%.
Ongeveer 60% van de afnemers van een
woninghypotheek heeft het liefst een lening,
waarvan het rentepercentage voor langer dan 5
jaar vastligt, zo blijkt uit marktonderzoek van
de bank. Deze hoge score wordt deels bepaald
door de gedaalde marktrente, maar vloeit toch
vooral voort uit de wens van het publiek om
gedurende lange tijd zekerheid te hebben over
de hoogte van de woonlasten. Om aan deze
voorkeur tegemoet te komen, introduceerde de
Rabobank eerder al de Rente Stabiel Hypo
theek, waarmee renteschommelingen geduren
de de gehele looptijd van de lening kunnen
worden opgevangen. Ook de hypotheek met
een rentevaste termijn van 10 jaar, voorziet in
deze behoefte. Voor de gewenste zekerheid
moet meer rente worden betaald. De hypotheek
met 15 jaar vaste rente is bij de Rabobank 0,6%
duurder dan het adviestarief voor een finan
ciering met variabele rente. Bij de nieuwe
hypotheekvorrn, die door de plaatselijke Rabo-
banken veelal zal worden ondergebracht bij de
Rabohypotheekbank NV, wordt de rente na de
eerste 15 jaar telkens voor 5 jaar vastgezet.
Meeverhuizen van de hypotheek is bij 15 jaar
vaste rente niet mogelijk; wel gelden dezelfde
ruime mogelijkheden voor boetevrij aflossen
als bij een kortere rentefixatie.
Spreekuur: dagelijks van
maandag t/m vrijdag van 8.30-9.30 uur.
DIENSTENCENTRUM
„MIDDELHARNIS"
Doetinchemsestraat 27, Middelharnis
Pedicure dhr. J. T. v. d. Meijden elke Ie
maandag van de maand van 14.00 -17.00
uur in het dienstencentrum.
Ontspanningsvereniging voor
alleenstaanden „ONDER ONS"
telefoon 01870 - 4399 en 01870 - 5404
ONGEWENST ZWANGER
Bel voor hulp aan moeder en kind
01873- 1968 of033-620244
OPVANG van SLACHTOFFERS
BU MISDRUVEN
Postbus 38, 3247 ZG Dirksland
Ned. M.S. Stichting
afd. Goeree Overflakkee
Contact-Coördinator
K. M. Schippers-Berghuis
tel. 01879- 1815
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
Liaime Steenhof in Ouddorp,
tel. 01878-2511
Informatie- en klachtenburo
over de Gezondheidszorg:
Tel. 01100-31594
op maandag t/m donderdag van 9 tot 12;
dinsdag half 2 tot 5
en donderdagavond van 6 tot 9 uur.
Over glas gesproken
Waar kijkt u naar als u een glas
koopt? Naar de vorm? Naar de
prijs? De verpakking? Of bekijkt u
allereerst of het glas wel funktioneel
is? Voor sommige mensen is het
uitzoeken van drinkgalzen een
kwestie van gevoel. De vorm van
het glas moet aanspreken. In een
oogopslag wordt dikwijls besloten
welk glas men aanschaft. Of het ook
nog funktioneel is, komt dan niet
aan de orde.
Glas heeft een hele lange geschiedenis.
Uit opgravingen is gebleken dat het al zo'n
1500 jaar voor Christus door de Egyp-
tenaren werd vervaardigd. De glasblaas-
kunst bestond toen nog niet. Die werd veel
later, zo rond onze jaartelling, uitgevon
den. De Romeinen namen de kunst van
het glasblazen over en brachten haar tot
verdere ontwikkeling. De ondergang van
het Romeinse Rijk en de Volksverhuizing
zijn er oorzaak van geweest dat veel van
de glastraditie weer verloren ging. Dat wil
zeggen, in ons deel van de wereld. Want
de glastraditie werd wel bewaard in het
Nabije Oosten, waar een luxe-industrie
ontstond. Men specialiseerde zich vooral
in het vervaardigen van het email en goud
beschilderd glas voor de Islamitische vor
stenhoven.
Vanaf de elfde eeuw is er een opleving
van de glasindustrie in Venetië. Het
Venetiaanse glas beheerst tot het einde
van de 17e eeuw de markt en in andere
Europese landen wordt het Venetiaanse
voorbeeld zo goed mogelijk gevolgd. In
Nederland en Noord-Frankrijk zijn, rond
het jaar 1600, bijna alle glasmanufacturen
in handen van de broer Henri en Leonard
Bonhomme, beroemd op de hoge kwaliteit
van hun produkten. In Duitsland ontwik
kelt men het beschilderen van drinkglazen
met email. Uit Engeland komt een nieuwe
versieringstechniek: graveren met een
diamant. Maar uit Engeland en uit Bo-
hemen komt nog iets anders. Een nieuwe
glassoort: kristal, dat een hogere helder
heidsgraad heeft en zich daarbij uitste
kend leent voor de vele versieringen die in
de 17e en 18e eeuw in de wereld van het
glas het modebeeld bepalen. De prachtig
versierde, kostbare drinkglazen blijven
heel lang het voorrecht van de rijken.
Trouwens, de „gewone" man heeft die
verschillende glazen ook niet nodig, want
hij drinkt de veelal dure buitenlandse
drankjes niet waarvoor zij gebruikt wor
den. Maar tijden en gewoonten verande
ren. Eerst langzaam, maar al gauw sneller
gaan vanaf 1960 meer mensen de drankjes
van de rijken drinken.
De glasfabrieken zijn dan ai begonnen
drinkserviezen te vervaardigen die be
taalbaar zijn.
In de 20e eeuw worden er glazen ont
wikkeld die qua vorm vooral op de funktie
van het glas zijn afgestemd. In Nederland
is het GLASFABRIEK LEERDAM die
baanbrekend werk verricht en bekendheid
krijgt, tot ver over de grenzen. A. D.
Copier ontwerpt in 1930 het GILDE-
drinkservies. Nu, 56 jaar later, is het
GILDE-glas, in al zijn eenvoud en zui
verheid van lijn, nog steeds het meest
verkochte glas.
Waarom is het zo belangrijk om wijn uit
het juiste glas te drinken? Die vraag is snel
beantwoord. Omdat zelfs een goede wijn,
in het verkeerde glas geschonken, reuk
loos en smaakloos wordt. En om die geur
en smaak gaat het uiteindelijk allemaal.
Natuurlijk komen daar nog een aantal
punten bij, zoals de temperatuur van de
wijn, de helderheid van het glas en niet te
vergeten de hoeveelheid wijn in het glas.
Wat de temperatuur betreft kan in het
algemeen vastgesteld worden dat witte
wijn iets gekoeld gedronken wordt 10°
C) en rode wijn op kamertemperatuur
(variërend van 16 tot 20° C). Dat houdt in
dat witte wijn nooit ijskoud mag zijn en
nog minder dat er ijsblokjes in mogen om
ongekoelde wijn snel op temperatuur te
brengen.
Er zijn overigens rode wijnen die evenals
rosé, licht gekoeld dienen te worden (bij
voorbeeld Beaujolais-wijnen).
Het oog wil echter ook wat, dus moet een
glas helder en vooral neutraal van kleur
zijn. De kleur van de wijn moet goed
bekeken en beoordeeld kunnen worden,
want deze openbaart veel over het type
wijn dat u drinkt, zoals bijvoorbeeld zijn
samenstelling, herkomst en leeftijd.
De hoeveelheid wijn in het glas is een
volgend belangrijk punt. Om het geurige
bouquet van de wijn los te makne, moet de
In de leeftijdscategorie t/m 5 jaar:
Ie prijs: Marianne Tanis uit Sommelsdijk
2e prijs: Erik Ju uit Herkingen
3e prijs: Sandra Flikweert
uit Middelharnis
In de leeftijdscategorie 6 t/m 8 jaar:
Ie prijs: Jantine Kieviet uit Sommelsdijk
2e prijs: Rianne van Heemst uit S'dijk
3e prijs: Alexander v.d. Velden
uit Herkingen
In de leeftijdscategorie 9 t/m 12 jaar:
Ie prijs: Edwin Koedam uit Melissant
2e prijs: Rosientje Leijdens uit Melissant
3e prijs: SimoneJordaan uit Sommelsdijk
De winnaars zijn reeds op de hoogte
gebracht van hun prijs en de Rabobank wil
hun langs deze weg alsnog van harte geluk
wensen. Ie prijs bedroef 50,-; 2e prijs
bedroeg 25,-; 2e prijs bedroeg 10,-.
wijn even in het glas rondgedraaid wor
den. Walsen heet dat. Krijgt u nu een glas
voorgezet dat tot de rand toe gevuld is, dan
kunt u de wijn met geen mogelijkheid laten
walsen. Het resultaat is dat de wijn zijn
geur vasthoudt en u een belangrijk onder
deel van het wijngenieten mist.
Een funktioneel glas is aan de onderkant
van de kelk voldoende breed om de wijn in
de gelegenheid te stellen zijn geurige
bouquet te ontvouwen. De rand van het
glas mag daarentegen niet zo wijd zijn dat
de geur onmiddellijk weer vervliegt. Een
iets taps toelopende bovenkant draagt
ertoe bij dat u lang van de heerlijke geur
kunt genieten en dat verhoogt de smaak
van de wijn. Bovendien moet het glas goed
hanteerbaar zijn en dat betekent dat de
steel lang genoeg moet zijn. Wijnglazen
met lange stelen zijn momenteel veel
gevraagd en dat is niet verwonderlijk als je
ziet hoe elegant zo'n glas kan zijn. Een
wijnglas wordt overigens uitsluitend aanb
de steel of de voet vastgehouden, nooit
aan de kelk. Er mogen namelijk geen
vingerafdrukken op bet glas verschijnen
en het is niet uitgesloten dat u uw hand
ruikt (zeep, sigaretten, handcreme) in
plaats van de wijn.
Een funktioneel glas met een zeer goede
vormgeving is het MAGNUM-PLUS glas
van ROYAL LEERDAM (zie foto). Dit
glas komt uitstekend tegemoet aan de
eisen van de moderne wijndrinker, die
voorkeur heeft voor soepele, geurige,
veelal jonge wijnen.
De vorm van het COGNAC-glas is zo
verweven met de funktionaliteit ervan, dat
niemand daar meer bij stilstaat. Door de
korte steel en brede onderkant past het
glas precies in de handpalm. Cognac
vereist dat u het glas iets verwarmd met de
hand, zodat het prachtige aroma los kan
komen, terwijl u de drank in het glas laat
ronddraaien. In Engeland wordt zo'n glas
ook wel snifter" genoemd (een glas om
aan te snuiven dus). De zeer taps toe-
lopende bovenkant van het glas zorgt
ervoor dat de heerlijke geur niet vervliegt.
Het PORT-glas is meestal een gewoon,
klein wijnglas. Vooral rode port heeft
dikwijls een bijzonder aangenaam bouquet
en verdient een glas waarin dit tot zijn
recht komt. Omdat een versterkte wijn
zoveel zwaarder is dan gewone wijn,
drinkt u er veel minder van en hoeft het
glas niet groot te zijn, terwijl het niet
speciaal taps hoeft te lopen. Rode port
behoort overigens alleen na de maaltijd
gedronken te worden. Zoet vóór de maal
tijd vermindert niet alleen de eetlust, maar
laat zoet in de mond achter waardoor de
smaak van gerechten en wijn die op het
aperitief volgen, beïnvloed wordt.
Een SHERRY-glas is in zijn geheel
kleiner, maar naar verhouding hoger en
smaller dan een wijnglas. Een droge
sherry, zoals een mooie Fino of Manza-
nilla, is delicaat en heeft een verfijnde
geur. Eigenschappen die hoge eisen aan
het glas stellen.
Bij CHAMPAGNE, Spumante'en an
dere mousserende wijnen heeft u in prin
cipe de ken^e uit twee hee' verschillende
glazen: de flüte en de coupe. De gracieuze
flüte is natuurlijk heel feestelijk om te zien
en heeft de eigenschap de delicate geur
van de wijn goed vast te houden, terwijl de
wijn lang blijft mousseren.
Bijzonder feestelijk en lekker is bijvoor
beeld „pink champagne" (roze champag
ne). De coupe is vooral aan te bevelen
voor „vintage champagne" (fles met
jaartal). Door het wijde oppervlak van de
coupe kunnen deze indrukwekkende
champagnes sneller hun grote klasse
tonen.
Zoals u ziet zit er nog heel wat vast aan
een goed glas, vandaar dat de GLAS-
FABRIEK LEERDAM, die reeds vele
jaren zich toegelegd heeft op het creëren
van mooi en funktioneel glas, zegt; ,,Kijk
de volgende keer voordat u uw glas vol-
schenkt eens naar het lege glas, want een
mooi glas is een stuk geschiedenis en
kuituur!"
Carla van Vliet
1 emaille emmer
2 kg patent bloem Honig, of los van de bakker
1 ons gist
1,9 liter volle verse koemelk (1900 gram)
40 gram zout
50 gram witte basterdsuiker
1 theelepeltje nootmuskaat (of 1 noot die geraspt moet worden)
400 gram rozijnen (kleine maat)
200 gram krenten
3 eieren
Doe bloem en nootmuskaat indeemmer. Gist in IVa kopje melk oplossen, doe dit met de
overige melk bij de bloem (melk moet lauw zijn), dan goed met de volle hand bewerken in
klopbeweging.
Gaat het binden, dan de eieren er stuk voor stuk aan toevoegen, is de massa glad, dan
het zout en even daarna de suiker. Klop dan flink met de hand het deeg goed glad 8
10 minuten. Het allerlaatst de rozijnen en krenten, welke even van te voren zijn
gewassen (na 1 a 2 uur te hébben geweekt) en uitgelekt op een theedoek er door roeren.
Het deeg is dan klaar. Daarna op een warme plaats laten rijzen, met een theedoek de
emeer afdekken. Is de emmer voor vol gerezen roer dan met een houten lepel door de
massa, deze zakt inéén tot ongeveerde oorspronkelijke hoeveelheid. Zet de emmer nog
even terug (vergeet niet af te dekken).
Begint de massa opnieuw te rijzen, dan is het deeg goed en kan men beginnen met
bakken.
Denk er aan de scheplepel telkens in een kopje met olie te dompelen.
Liefst enkel olie gebruiken, die moet goed warm zijn. Vóór het bakken even een stukje
brood in de olie leggen om te zien of de temperatuur goed is. Verontreinigingen in de olie
zullen in het brood trekken.
P.S.: Bij gebruik van watei^in het beslag moet u rekenen op veel olieverbruik, de melk in
het beslag dringt de olie terug en u krijgt géén vette bollen.
Dit zelfde beslag is ook voor appelbaijé's te gebruiken. Piet houdt van rozijnen en Jan
van appel. Bak rozijnen en appels dooréén, dat gaat ook uitstekend (350 gram rozijnen
en 1 kg gehakte zachtzure appels).
Tegen dit recept, mits goed met de hand bewerkt, kan geen machine op.
De oliebollen zijn dan als een spons.
Heeft u er over, doe ze in een zak en plaats ze gerust in uw diepvrieskist de volgende
week zijn ze dan nog prima! (Een Oostflakkeese oud-bakker)