EIUVriDEII-IIIEUWS INGSSPRSKMET.,.. „Goede wijn behoeft geen krans'% maar wel een goed glas Zelf oliebollen bakken? Hier het beste recept dhr. M. Peekstok te Sommelsdijk Dam- en Schaakver. „Dirksland" MEDISCHE DIENSTEN van 31 december 1986 t/m 2 januari 1987 ARTSEN Middelharnis - Sommelsdijk: Rabobank brengt hypotheek met 15 jaar vaste rente Lange geschiedenis Geur van wijn is belangrijk Winnaars Sinterklaaskleuraktie Rabobank Middelharnis Funktioneel glas Glazen voor speciale drankjes Een bakker in ruste is zo vriendelijk geweest het beste recept voor oliebollen voor u op schrift te stellen. De bakker deed dat nadat hij eerder in ons blad een z.i. te gecompliceerd recept had gelezen waarmee zo dacht hij de lezers maar moeilijk uit de voeten zouden kunnen. De oud-bakker gunt ieder de meest fijne oliebollen die men als volgt verkrijgt. Men neme: 5e Blad DINSDAG 30 DECEMBER 1986 No. 5560 Voor het nieuwe Jaar wens ik dat in ieder geval het aantal ongelukken minder zal zijn en dat de mensen in alle opzichten geen onnodige risico's zullen nemen", aldus dhr. Peekstok, commandant van het vrijw. brandweerkorps te Middelharnis (waaronder vier blus- eenheden ressorteren). IVe zitten gezellig in een kamer van het nieuwe gemeentehuis, dat zo ongeveer op de plaats van het vroegere stationnetje staat. Het ruikt hier alles nog erg nieuw en even denk ik aan de geur, die het stoomtrammetje altijd met zich mee placht te brengen.... Dhr. Peekstok is op 1 mei 1980 in vaste dienst van de gemeente gekomen in defunktie van commandant. Wat heeft u bewogen om bij de brandweer te gaan?" vraag ik. ,,0p 17-jarige leeftijd kwam ik als adspirant-brandwacht bij de brandweer. Mijn vader is 25 jaar lang brandweerman geweest dus ik ben er helemaal bij opgegroeid. Op zaterdagm iddag was ik als jongen altijd bij het brandspuithuisje" te vinden want dan werden de motorspuiten gecontroleerd en tevens werd er proefgedraaid; dat vond ik prachtig! Op een keer was er niemand om de pomp te bedienen en die kunst had ik allang afgekeken dus ik vroeg of ik het mocht doen. In militaire dienst heb ik een brandweeropleiding gehad op de brandweerschool van de Luchtmacht te Schaarsbergen. Ik verliet de militaire dienst als onderofficier", vertelt dhr. Peekstok, die bijna niet af te stoppen is als hij over de brandweer praat. ,,Ja, het werd eerst een uitgebreide hobby, die later tot een vak uitgroeide", zegt hij. Welke taak omvat nu precies het werk van een brand weerman?" wil ik weten. ,,De laatste jaren is die taak erg uitgebreid. De technische hulpverlening, in de ruimste zin des woords, is enorm toegenomen. Denk maar eens aan de ongevallen waarbij de brandweer assistentie moet verlenen ofte water geraakte auto's. Het is niet alleen branden blussen er komt veel meer bij kijken". Als ik me goed realiseer voor welke karweien een brandweerman soms staat, voel ik daar grote be wondering voor.Umaakt natuurlijk vaak trieste dingen mee", stel ik meer vast dan dat ik het vraag, ,,kunt u dat altijd aan ,,Je moét natuurlijk handelen, want je staat ten diepste van de burgers maar je blijft nu eenmaal mens en de reactie komt altijd. Je werktaltijd onder spanning", zegt dhr. Peekstok, vandaag aan de dag vergt dit werk veel van je, je zetje volledig in voor de medeburger, die hulp nodig heeft. Je cijfert Jezelf op het moment zelf helemaal weg". Met ingang van 1 Januari zullen Brandweer, Politie, Rode Kruis en het Corps Militaire Colonnes onder de Rampenbestrijdingswet vallen. Deze nieuwe organisatie Uitslagen van maandag 22-12-1986. DAMMEN: Afdeling 1 B. Roetman - K. de Jongafgebr. J. Stolk - M. van 't Geloof1 - 1 Joh.Koppelman-K.deMunck.2 - O A.v.Rossum-H.Grootenboer.O - 2 Afdeling 2 J. Knops - H. de MunckO - 2 W. Nieuwland - P. v.d. Groef.O - 2 SCHAKEN: W. van Veen - H. Bal1 - O J. C. de Jong - A. NobelO - 1 D. Nooteboom - A. TuinstraO - 1 zalop 1 januari 1989 operationeel zijn. Dit betekent dat er een taakuitbreiding komt waarbij in de toekomst materiaal aan de gemeente wordt toegevoegd zoals b.v. motorspuiten, voertuigen voor de reddingsdienst, als mede meetapparatuur voor de waarschuwings- en ver- kenningsdienst. Morgen is het oudejaarsavond. Vanaf 12 uur 's nachts zullen brandweer- en politiemensen tot aan de ochtend in de weer zijn om brandjes en wat daarbij komt kijken te bestrijden.... „Realiseert de jeugd zich wel wat ze eigen lijk aan het doen zijn; wat voor overlast ze de mensen bezorgen en wat voor een, soms duizenden guldens kostende, schade ze aanbrengen. Waar is hun verant woordelijkheidsgevoel", zo vraagt dhr. Peekstok zich af „ik zie ze liever op een veilige manier vuurwerk afsteken dan dat ze autobanden opstoken enz. Wat moet er allemaal niet in het geweer komen. Waar is dit voor nodig?" denk ik dan.... Ik vraag hem wat eraan te doen is:,,Ook hier is preventie weer belangrijk, dus het voorkómen ervan", meent dhr. Peekstok, „ik wil ze op het gevaar wijzen én op hun verantwoordelijkheid Met deze woorden besluit ik dit gesprek en mét dhr. Peekstok hoop ik, dat het op Flakkee rustig zal blijven en we iedereen van ganser harte kunnen toewensen: Gelukkig Nieuwjaar! j- j^ van woensdagmiddag 15.00 uur tot vrij dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter van Kempen, tel. 01870 - 2710. Dirksland - Herkingen - Melissant: van woensdagavond 12.00 uur tot vrij dagmorgen 8.30 uur heeft dienst dokter H. O. Zoon, tel. 01877- 1262. Stellendam - Goedereede: van woensdagavond 17.00 uur tot vrijdag avond 24.00 uur heeft dienst dokter R. P. van Rijswijk, tel. 01879 - 1207. Nieuwe Tonge - Oude Tonge: van woensdagavond 17.00 uur tot zater dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter Lassing, tel. 01874 - 1259. Stad aan 't Haringvliet - Den Bommel - Ooltgensplaat: van woensdagavond 18.00 uur tot vrij dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter H. P. Maas, tel. 01871 - 1269. TANDARTSEN Uitsluitend voor spoedgevallen, tandarts Kroon, tel. 01873 - 1310 (van 11.00 tot 11.30 uur). van vrijdag 2 januari 1987 t/m zondag 4 december 1987 ARTSEN Middelharnis - Sommelsdijk: van zaterdagmorgen 8.00 uur tot maan dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter v.d. Peppel, tel. 01870-2117. Deze arts is woensdag a.s. van 12.00 tot 24.00 uur afwezig. Dirksland - Herkingen - Melissant: van vrijdagavond 19.00 uur tot maan dagmorgen 8.30 uur hebben dienst de doktoren Huisman en v. d. Doel, tel. 01877- 1412, b.g.g. 1752. Stellendam - Goedereede: van vrijdagavond 17.00 uur tot zondag avond 24.00 uur heeft dienst dokter R. P. van Rijswijk, tel. 01879 - 1207. Nieuwe Tonge - Oude Tonge: van vrijdagavond 17.00 uur tot maan dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter Westra, tel. 01874- 1259. Stad aan 't Haringvliet - Den Bommel - Ooltgensplaat: van vrijdagavond 18.00 uur tot maan dagmorgen 8.00 uur heeft dienst dokter Janssen, tel. 01871 - 1306. APOTHEEK „MENHEERSE" Voorstraat 16 Middelharnis Telefoon 01870 - 3666 J. Slager apotheker, werkdagen van 8.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 18.00 uur. Zaterdagen van 10.30 tot 11.30 uur en 17.30 tot 18.00 uur. Zon- en feestdagen van 11.00 tot 11.30 uur en van 17.30 tot 18.00 uur. Spoed- recepten kunnen via de dienstdoende arts in de overige uren altijd \ivorden aange boden. Inlichtingen via telefoonnummer 3666; of via mededelingen dienstkastje. TANDARTSEN Uitsluitend voor spoedgevallen, tandarts Kroon, tel. 01871 - 1310 (van 11.00 tot 11.30 uur). DIERENARTSEN De weekenddienst wordt opgegeven via de antwoordapparaten bij: P. R. J. M. Schilder, Oude Tonge, tel. 01874 - 2441; L. Tjebbes, Middelharnis, tel. 01870 - 2966; W. J. Vink, Sommelsdijk, tel. 01870 - 2897; G. J. C. Wennink, Oud- dorp, tel. 01878- 1538. WIJKVERPLEGING Wanneer u de wijkzuster nodig heeft, kunt u het wijkgebouw in uw woonplaats bellen: Achthuizen01873 - 1440 Den Bommel01871 - 1312 Dirksland01877 - 1500 Goedereede01879 - 1267 Herkingen01876 - 224 Melissant01877 - 1234 Middelharnis/Sommelsdijk 01870-2300 Nieuwe Tonge01875- 1390 Ooltgensplaat01873 - 1310 Ouddorp01878-1321 Oude Tonge01874 - 1289 Stad a/h Haringvliet.01871 - 2301 Stellendam01879 - 1296 STICHTING MAATSCHAPPELUK WERK „Goeree - Overflakkee" Oost-Achterweg 15a 3245 AN Sommelsdijk Telefoon 01870 - 5166 Spreekuur: ma t/m vrij 9.00 - 10.00 uur Crisissituaties: ma t/m vrij 9.00-12.00/ 13.00-17.00 uur WEEKENDDIENST Gelieve in het weekend 01870 - 5166 te bellen, u hoort dan via de bandrecorder welke maatschappelijk werker weekenddienst heeft. Stichting KRAAMCENTRUM Goeree - Overflakkee Telefoon 01883-10 000 Stichting Gezinsverzorging „DIRKSLAND" MELISSANT: Plein 1, 01877 - 2478. Spreekuur: Maandag t/m vrijdag 8.30 - 9.30 uur. Stichting voor Gezinsverzorging op Goeree-Overflakkee Voor gezinsverzorging in: Nieuwe Tonge Stad aan het Haringvliet en in de Gemeente Oostflakkee spreekuur iedere werkdag van 8.30 tot 9.30 uur. Tel. 01874 - 1044, Julianastraat 9, Oude Tonge. GEZINSVERZORGING „M iddelharnis- Sommelsdijk" Werkgebied: Middelharnis en Sommelsdijk. De Rabobank verstrekt sinds deze week ook woningfinancieringen, waarbij het rente percentage voor 15 jaar vastligt. Met deze nieuwe hypotheekvorm wordt ingespeeld op de toenemende consumentenvoorkeur om gedurende langere tijd zekerheid te hebben over de hoogte van de rente. De rente be draagt thans bij gemeentegarantie en maandbetaiing 7,2%. Ongeveer 60% van de afnemers van een woninghypotheek heeft het liefst een lening, waarvan het rentepercentage voor langer dan 5 jaar vastligt, zo blijkt uit marktonderzoek van de bank. Deze hoge score wordt deels bepaald door de gedaalde marktrente, maar vloeit toch vooral voort uit de wens van het publiek om gedurende lange tijd zekerheid te hebben over de hoogte van de woonlasten. Om aan deze voorkeur tegemoet te komen, introduceerde de Rabobank eerder al de Rente Stabiel Hypo theek, waarmee renteschommelingen geduren de de gehele looptijd van de lening kunnen worden opgevangen. Ook de hypotheek met een rentevaste termijn van 10 jaar, voorziet in deze behoefte. Voor de gewenste zekerheid moet meer rente worden betaald. De hypotheek met 15 jaar vaste rente is bij de Rabobank 0,6% duurder dan het adviestarief voor een finan ciering met variabele rente. Bij de nieuwe hypotheekvorrn, die door de plaatselijke Rabo- banken veelal zal worden ondergebracht bij de Rabohypotheekbank NV, wordt de rente na de eerste 15 jaar telkens voor 5 jaar vastgezet. Meeverhuizen van de hypotheek is bij 15 jaar vaste rente niet mogelijk; wel gelden dezelfde ruime mogelijkheden voor boetevrij aflossen als bij een kortere rentefixatie. Spreekuur: dagelijks van maandag t/m vrijdag van 8.30-9.30 uur. DIENSTENCENTRUM „MIDDELHARNIS" Doetinchemsestraat 27, Middelharnis Pedicure dhr. J. T. v. d. Meijden elke Ie maandag van de maand van 14.00 -17.00 uur in het dienstencentrum. Ontspanningsvereniging voor alleenstaanden „ONDER ONS" telefoon 01870 - 4399 en 01870 - 5404 ONGEWENST ZWANGER Bel voor hulp aan moeder en kind 01873- 1968 of033-620244 OPVANG van SLACHTOFFERS BU MISDRUVEN Postbus 38, 3247 ZG Dirksland Ned. M.S. Stichting afd. Goeree Overflakkee Contact-Coördinator K. M. Schippers-Berghuis tel. 01879- 1815 Vereniging Borstvoeding Natuurlijk Liaime Steenhof in Ouddorp, tel. 01878-2511 Informatie- en klachtenburo over de Gezondheidszorg: Tel. 01100-31594 op maandag t/m donderdag van 9 tot 12; dinsdag half 2 tot 5 en donderdagavond van 6 tot 9 uur. Over glas gesproken Waar kijkt u naar als u een glas koopt? Naar de vorm? Naar de prijs? De verpakking? Of bekijkt u allereerst of het glas wel funktioneel is? Voor sommige mensen is het uitzoeken van drinkgalzen een kwestie van gevoel. De vorm van het glas moet aanspreken. In een oogopslag wordt dikwijls besloten welk glas men aanschaft. Of het ook nog funktioneel is, komt dan niet aan de orde. Glas heeft een hele lange geschiedenis. Uit opgravingen is gebleken dat het al zo'n 1500 jaar voor Christus door de Egyp- tenaren werd vervaardigd. De glasblaas- kunst bestond toen nog niet. Die werd veel later, zo rond onze jaartelling, uitgevon den. De Romeinen namen de kunst van het glasblazen over en brachten haar tot verdere ontwikkeling. De ondergang van het Romeinse Rijk en de Volksverhuizing zijn er oorzaak van geweest dat veel van de glastraditie weer verloren ging. Dat wil zeggen, in ons deel van de wereld. Want de glastraditie werd wel bewaard in het Nabije Oosten, waar een luxe-industrie ontstond. Men specialiseerde zich vooral in het vervaardigen van het email en goud beschilderd glas voor de Islamitische vor stenhoven. Vanaf de elfde eeuw is er een opleving van de glasindustrie in Venetië. Het Venetiaanse glas beheerst tot het einde van de 17e eeuw de markt en in andere Europese landen wordt het Venetiaanse voorbeeld zo goed mogelijk gevolgd. In Nederland en Noord-Frankrijk zijn, rond het jaar 1600, bijna alle glasmanufacturen in handen van de broer Henri en Leonard Bonhomme, beroemd op de hoge kwaliteit van hun produkten. In Duitsland ontwik kelt men het beschilderen van drinkglazen met email. Uit Engeland komt een nieuwe versieringstechniek: graveren met een diamant. Maar uit Engeland en uit Bo- hemen komt nog iets anders. Een nieuwe glassoort: kristal, dat een hogere helder heidsgraad heeft en zich daarbij uitste kend leent voor de vele versieringen die in de 17e en 18e eeuw in de wereld van het glas het modebeeld bepalen. De prachtig versierde, kostbare drinkglazen blijven heel lang het voorrecht van de rijken. Trouwens, de „gewone" man heeft die verschillende glazen ook niet nodig, want hij drinkt de veelal dure buitenlandse drankjes niet waarvoor zij gebruikt wor den. Maar tijden en gewoonten verande ren. Eerst langzaam, maar al gauw sneller gaan vanaf 1960 meer mensen de drankjes van de rijken drinken. De glasfabrieken zijn dan ai begonnen drinkserviezen te vervaardigen die be taalbaar zijn. In de 20e eeuw worden er glazen ont wikkeld die qua vorm vooral op de funktie van het glas zijn afgestemd. In Nederland is het GLASFABRIEK LEERDAM die baanbrekend werk verricht en bekendheid krijgt, tot ver over de grenzen. A. D. Copier ontwerpt in 1930 het GILDE- drinkservies. Nu, 56 jaar later, is het GILDE-glas, in al zijn eenvoud en zui verheid van lijn, nog steeds het meest verkochte glas. Waarom is het zo belangrijk om wijn uit het juiste glas te drinken? Die vraag is snel beantwoord. Omdat zelfs een goede wijn, in het verkeerde glas geschonken, reuk loos en smaakloos wordt. En om die geur en smaak gaat het uiteindelijk allemaal. Natuurlijk komen daar nog een aantal punten bij, zoals de temperatuur van de wijn, de helderheid van het glas en niet te vergeten de hoeveelheid wijn in het glas. Wat de temperatuur betreft kan in het algemeen vastgesteld worden dat witte wijn iets gekoeld gedronken wordt 10° C) en rode wijn op kamertemperatuur (variërend van 16 tot 20° C). Dat houdt in dat witte wijn nooit ijskoud mag zijn en nog minder dat er ijsblokjes in mogen om ongekoelde wijn snel op temperatuur te brengen. Er zijn overigens rode wijnen die evenals rosé, licht gekoeld dienen te worden (bij voorbeeld Beaujolais-wijnen). Het oog wil echter ook wat, dus moet een glas helder en vooral neutraal van kleur zijn. De kleur van de wijn moet goed bekeken en beoordeeld kunnen worden, want deze openbaart veel over het type wijn dat u drinkt, zoals bijvoorbeeld zijn samenstelling, herkomst en leeftijd. De hoeveelheid wijn in het glas is een volgend belangrijk punt. Om het geurige bouquet van de wijn los te makne, moet de In de leeftijdscategorie t/m 5 jaar: Ie prijs: Marianne Tanis uit Sommelsdijk 2e prijs: Erik Ju uit Herkingen 3e prijs: Sandra Flikweert uit Middelharnis In de leeftijdscategorie 6 t/m 8 jaar: Ie prijs: Jantine Kieviet uit Sommelsdijk 2e prijs: Rianne van Heemst uit S'dijk 3e prijs: Alexander v.d. Velden uit Herkingen In de leeftijdscategorie 9 t/m 12 jaar: Ie prijs: Edwin Koedam uit Melissant 2e prijs: Rosientje Leijdens uit Melissant 3e prijs: SimoneJordaan uit Sommelsdijk De winnaars zijn reeds op de hoogte gebracht van hun prijs en de Rabobank wil hun langs deze weg alsnog van harte geluk wensen. Ie prijs bedroef 50,-; 2e prijs bedroeg 25,-; 2e prijs bedroeg 10,-. wijn even in het glas rondgedraaid wor den. Walsen heet dat. Krijgt u nu een glas voorgezet dat tot de rand toe gevuld is, dan kunt u de wijn met geen mogelijkheid laten walsen. Het resultaat is dat de wijn zijn geur vasthoudt en u een belangrijk onder deel van het wijngenieten mist. Een funktioneel glas is aan de onderkant van de kelk voldoende breed om de wijn in de gelegenheid te stellen zijn geurige bouquet te ontvouwen. De rand van het glas mag daarentegen niet zo wijd zijn dat de geur onmiddellijk weer vervliegt. Een iets taps toelopende bovenkant draagt ertoe bij dat u lang van de heerlijke geur kunt genieten en dat verhoogt de smaak van de wijn. Bovendien moet het glas goed hanteerbaar zijn en dat betekent dat de steel lang genoeg moet zijn. Wijnglazen met lange stelen zijn momenteel veel gevraagd en dat is niet verwonderlijk als je ziet hoe elegant zo'n glas kan zijn. Een wijnglas wordt overigens uitsluitend aanb de steel of de voet vastgehouden, nooit aan de kelk. Er mogen namelijk geen vingerafdrukken op bet glas verschijnen en het is niet uitgesloten dat u uw hand ruikt (zeep, sigaretten, handcreme) in plaats van de wijn. Een funktioneel glas met een zeer goede vormgeving is het MAGNUM-PLUS glas van ROYAL LEERDAM (zie foto). Dit glas komt uitstekend tegemoet aan de eisen van de moderne wijndrinker, die voorkeur heeft voor soepele, geurige, veelal jonge wijnen. De vorm van het COGNAC-glas is zo verweven met de funktionaliteit ervan, dat niemand daar meer bij stilstaat. Door de korte steel en brede onderkant past het glas precies in de handpalm. Cognac vereist dat u het glas iets verwarmd met de hand, zodat het prachtige aroma los kan komen, terwijl u de drank in het glas laat ronddraaien. In Engeland wordt zo'n glas ook wel snifter" genoemd (een glas om aan te snuiven dus). De zeer taps toe- lopende bovenkant van het glas zorgt ervoor dat de heerlijke geur niet vervliegt. Het PORT-glas is meestal een gewoon, klein wijnglas. Vooral rode port heeft dikwijls een bijzonder aangenaam bouquet en verdient een glas waarin dit tot zijn recht komt. Omdat een versterkte wijn zoveel zwaarder is dan gewone wijn, drinkt u er veel minder van en hoeft het glas niet groot te zijn, terwijl het niet speciaal taps hoeft te lopen. Rode port behoort overigens alleen na de maaltijd gedronken te worden. Zoet vóór de maal tijd vermindert niet alleen de eetlust, maar laat zoet in de mond achter waardoor de smaak van gerechten en wijn die op het aperitief volgen, beïnvloed wordt. Een SHERRY-glas is in zijn geheel kleiner, maar naar verhouding hoger en smaller dan een wijnglas. Een droge sherry, zoals een mooie Fino of Manza- nilla, is delicaat en heeft een verfijnde geur. Eigenschappen die hoge eisen aan het glas stellen. Bij CHAMPAGNE, Spumante'en an dere mousserende wijnen heeft u in prin cipe de ken^e uit twee hee' verschillende glazen: de flüte en de coupe. De gracieuze flüte is natuurlijk heel feestelijk om te zien en heeft de eigenschap de delicate geur van de wijn goed vast te houden, terwijl de wijn lang blijft mousseren. Bijzonder feestelijk en lekker is bijvoor beeld „pink champagne" (roze champag ne). De coupe is vooral aan te bevelen voor „vintage champagne" (fles met jaartal). Door het wijde oppervlak van de coupe kunnen deze indrukwekkende champagnes sneller hun grote klasse tonen. Zoals u ziet zit er nog heel wat vast aan een goed glas, vandaar dat de GLAS- FABRIEK LEERDAM, die reeds vele jaren zich toegelegd heeft op het creëren van mooi en funktioneel glas, zegt; ,,Kijk de volgende keer voordat u uw glas vol- schenkt eens naar het lege glas, want een mooi glas is een stuk geschiedenis en kuituur!" Carla van Vliet 1 emaille emmer 2 kg patent bloem Honig, of los van de bakker 1 ons gist 1,9 liter volle verse koemelk (1900 gram) 40 gram zout 50 gram witte basterdsuiker 1 theelepeltje nootmuskaat (of 1 noot die geraspt moet worden) 400 gram rozijnen (kleine maat) 200 gram krenten 3 eieren Doe bloem en nootmuskaat indeemmer. Gist in IVa kopje melk oplossen, doe dit met de overige melk bij de bloem (melk moet lauw zijn), dan goed met de volle hand bewerken in klopbeweging. Gaat het binden, dan de eieren er stuk voor stuk aan toevoegen, is de massa glad, dan het zout en even daarna de suiker. Klop dan flink met de hand het deeg goed glad 8 10 minuten. Het allerlaatst de rozijnen en krenten, welke even van te voren zijn gewassen (na 1 a 2 uur te hébben geweekt) en uitgelekt op een theedoek er door roeren. Het deeg is dan klaar. Daarna op een warme plaats laten rijzen, met een theedoek de emeer afdekken. Is de emmer voor vol gerezen roer dan met een houten lepel door de massa, deze zakt inéén tot ongeveerde oorspronkelijke hoeveelheid. Zet de emmer nog even terug (vergeet niet af te dekken). Begint de massa opnieuw te rijzen, dan is het deeg goed en kan men beginnen met bakken. Denk er aan de scheplepel telkens in een kopje met olie te dompelen. Liefst enkel olie gebruiken, die moet goed warm zijn. Vóór het bakken even een stukje brood in de olie leggen om te zien of de temperatuur goed is. Verontreinigingen in de olie zullen in het brood trekken. P.S.: Bij gebruik van watei^in het beslag moet u rekenen op veel olieverbruik, de melk in het beslag dringt de olie terug en u krijgt géén vette bollen. Dit zelfde beslag is ook voor appelbaijé's te gebruiken. Piet houdt van rozijnen en Jan van appel. Bak rozijnen en appels dooréén, dat gaat ook uitstekend (350 gram rozijnen en 1 kg gehakte zachtzure appels). Tegen dit recept, mits goed met de hand bewerkt, kan geen machine op. De oliebollen zijn dan als een spons. Heeft u er over, doe ze in een zak en plaats ze gerust in uw diepvrieskist de volgende week zijn ze dan nog prima! (Een Oostflakkeese oud-bakker)

Krantenbank Zeeland

Eilanden-nieuws. Christelijk streekblad op gereformeerde grondslag | 1986 | | pagina 17