n
t
m'
■-
De venkel
jeugd-
hoekje
1
groente met een eigen karakter.
Met zorg en toewijding
A. J. KIEVIT
If?
Je trouwdag
Uniek in je leven!
15 corsages gratis
Bioemenhuis Korteweg
/T
van Oom Ko
JULIRAADSEL 4
X
exclusief bruidsboeket
Van de Stichting propaganda groenten en fruit.
Uitvaartverzorging
Bladz. 2
,EILANDEN-NIEUWS'
VRODAG 25 JULI 1986
Deze vraag- en antwoord-rubriek staat
geheel ten dienste van de lezer die er
kosteloos gebruik van kan maken. Uw
vragen op velerlei gebied kunt u sturen
aan: Redactie Eilanden-Nieuws, Post
bus 8, M iddelharnis, met in de linker
bovenhoek „Vragen-rubriek" vermeld.
De vragen worden door deskundigen
beantwoord en zullen binnen enkele
weken na de inzending compleet met
antwoord in deze rubriek worden ge
publiceerd.
PI9SKIM neiHIQEH
Hoe kan ik een pigskin Jack reinigen? De
stomerij wilde het wel naar de fabriek
opsturen, maar dan kost het mij f 50,-!
Antwoord: U kunt bij een goede drogis
terij wel een flesje suèdereiniger kopen en
dat verwijdert vuil en haalt enigermate de
kleur op als u de gebruiksaanwijzing pre
cies opvolgt. Maar u moet dan wel het
gehele jasje gelijkmatig ermee behandelen
om geen tintverschillen te krijgen. En
daarom is het eigenlijk verstandiger
50 - uit te geven voor een deskundige
behandeling dan later de prijs van een
nieuwe varkenshuid te moeten neertellen
als u uw pigskin niet meer goed krijgt.
MOTTSM IN Of SCRiNG
Hierbij enige bladeren. De vraag is, aan
welke ziekte deze seringeboom lijdt.
Antwoord: Gezien de aard van de aan
tasting neemt onze plantkundige mede
werker aan, dat uw seringeboom is be
zocht door de seringemot. Dat is een
insekt, dat onder de oppervlakte van de
bladeren leeft en daar een gang boort.
Zo'n aantasting noemt men een „mijn" en
het leven onder die opperhuid heet „mi
neren". De rupsjes van die seringemot,
die blaasmijnen in het blad vreten, be
ginnen hun aktiviteiten in de regel in juni
en gaan daarmee door tot in september. U
zult er veel werk aan hebben, maar de
enige doeltreffende manier van bestrijding
is: de aangetaste bladeren af te plukken en
volledig te verbranden. Staat er een li
gusterhaag in de buurt, dan is het ver
standig die zo kort mogelijk te houden,
daar deze de infectiebron kan zijn. Dat
moet u even bekijken.
Beste jongelui,
we zullen deze keer maar eens zo onbe
schaamd zijn om zonder bellen binnen te
vallen. Er is veel te doen deze keer.
Kunnen niet wachten tot er wordt open
gedaan. Het eerste raadsel, het Bijbelse
raadsel dus, is een letterraadsel. Eerst 58
cijfers naast elkaar zetten, met enige tus
senruimte. Daaronder komen dan de ge
vonden letters.
Daarna zeide Jesaja: „neen een klomp
52-18-31-42-4-22" (Jes. 38).
Gelijk de eik en de 5 5-2-15-50-28-36-7 in
dewelke(Jes. 6).
Mozes hoedde de kudde van zijn schoon
vader, den priester in 45-6-26-43-16-54
(Exodus 3).
Hij strooit den 17-40-47-32 als as (Psalm
147).
Als Laban die 58-9-44-11-33-38-48 hoor
de dat Jakob (Gen.)
Totdat ik 3-41 -29-23-5-12 opstond, dat ik
opstond een moeder in Israël (Richt.).
Gij maakt het 14-49-21-25 door de drup
pelen (Psalm 65).
En indien uw 1-24-53-13 u ergert, houwt
hem af (Mark. 9).
Gij zijt vet, gij zijt 39-30-19; ja met vet
overdekt geworden (Deut 32).
Het hart eens wijzen zal tijd en 8-27-34-
35-56 weten (Pred. 8).
Al de bovenstaande gevraagde woorden
zijn te vinden in de 57-46-37-20-51-10.
De oplossing geeft een gedeelte weer uit
het Hogepriesterlijk gebed. Het bestaat uit
58 letters (1 Joh. 17).
Co Melissant, Nieuwe Tonge
J Corina Melissant, Nieuwe Tonge
J Chris Ras, Yerseke
4. Andrea van Zielst, Nieuwe Tonge
De prijswinnaars zijn:
1 André Kastelein, Zeist
---------«ir*"-
HO-KCI
Ik sluit kleurenfoto's in van een vreemde
stok. Ik weet niet, of't nu een wandelstok,
een biljartkeu of een slagwapen is, maar
hij is beschilderd met Japans uitziende
motieven. Kunt u hem thuisbrengen?
Antwoord: Het is ook geen hockey-stick,
ook al lijkt de naam erop, maar een Ja
panse ho-kei en dat is een soort ereteken
wapenstok voor edellieden vanaf de rang
van Mai-shoe. Beschouw het maar als een
hoogwaardigheidsteken. Een achtemeef-
je daarvan is het bekende officiersstokje.
Biljarten daarmee zou heiligschennis zijn.
Onnodig te zeggen, dat de holle ruimte
vaak benut is voor het smokkelen of
onopvallend vervoeren van opium of kost
baarheden. Als uw stok geen goedkope
namaak is voor de toeristenindustrie,
maar écht en oud, ligt de waarde voor een
verzamelaar van Japanse curiosa op circa
250,-.
PSRg-PRAAT
Wanneer kan ik zomersnoei toepassen
op een pereboom om hem te dwingen tot
vruchtzetting op de jonge scheuten?
Antwoord: Bij peren kunnen we geen
vruchtzetting op jonge scheuten verwach
ten. Ze dragen meestal vrucht op takken
die twee of méérjaren oud zijn. De snoei is
nodig voor het evenwicht tussen de aan
tallen jonge en oudere takken, waardoor er
jaar na jaar kan worden geoogst. Overi
gens kan zomersnoei bij peren het best
plaatsvinden in juni, dus het is al rijkelijk
aan de late kant... De kans op vrucht-
zetting kan wel worden verbeterd, wan
neer er twee of meer bomen in eikaars
nabijheid staan. Kruisbestuiving werkt
immers vrijwel altijd gunstiger dan zelf-
bestuiving.
VAM STRSgR
Hoe kom ik aan het adres van de streek
romanschrijfster HennyThiJssing-Boer?
Antwoord: Haar boeken verschenen bij
twee verschillende uitgevers. U kunt zich
tot deze adressen wenden en daar uw brief
heen sturen. Als het om een belangrijke
aangelegenheid gaat, zal die brief wel
worden doorgestuurd. De uitgevers zijn:
Uitgeversmaatschappij J. H. Kok bv,
Gildestraat 5, 8263 AH Kampen, tele
foon 05202-12287, en Uitgeverij J. H.
Gottmer, Prof v. Vlotenweg la, 2061 EB
Bloemendaal, tel. 023-257150.
BKf 'M I'M vsr
De laatste tijd heb ik problemen met het
braden van vlees, want het koekt vast aan
de bodem van de braadpan. Vroeger kon
ik in één keer het vlees braden voor het
grote gezin en nu moet ik een paar maal
opnieuw beginnen, hoewel die braadpan
32 Jaar oud was en nog gaaf. Ik heb haar
vervangen, maar het probleem bleef.
Andere soorten margarine gaven geen
beter resultaat. Ik doe niets anders dan
vroeger, toen het wel goed ging. Weet u
een oplossing?
Antwoord: U gebruikte steeds dezelfde
pan, dezelfde kwaliteit vlees en dezelfde
margarine, met dezelfde methode. De
enige verklaring is dan, dat u gebruik
maakt van een sterk ontvettend afwas-
middel. En u weet langzamerhand wel uit
de radio- en televisiereklamespots, dat
een aantal van die wasmiddelen „ver
nieuwd" is en „nog sterker" werken dan
de vroeger geleverde afwasmiddeltjes.
Vooral in zo'n pan van 3 2 jaar oud kunnen
zich allerlei deeltjes van die sterke pro-
dukten vasthechten in onefi^enheden van
de bodem. Ook de nieuwe bak- of braad
pan hebt u waarschijnlijk dagelijks flink
schoongemaakt met zo'n royale scheut
verbeterd afwasmiddel in het sopje. U
moet eens een voorbeeld nemen aan de
allerberoemdste chef-koks van de restau
rants voor lekkerbekken. Die laten hun
braadpannen niet in zo'n ontvettend sopje
onklaar maken. Zij houden dgl. pannen in
het vet' Reinig uw nieuwe braadpan dus
met kokend water, en veeg de bodem
desgewenst schoon met een prop keuken
papier, maar gééf 'm z'n vet en houd de
bodem vet' Wees ook bij het afwassen van
de andere vaat zuinig met die afwasmid-
delen, want ze zijn (veel) sterker dan
vroeger! De fabrikanten zeggen 't zélf
Waar kunnen we de film gaan zien over
de berging van de coaster „Mount Louise"
waarmee Pim Korver promoveerde?
Antwoord: Voor zover wij konden na
gaan is deze film (nog) niet in roulatie. U
kunt zich voor verdere informatie wenden
tot de bibliothjeek van het Filmmuseum in
Amsterdam, tel. 020-831646, en het
Fonds voor de Ned. Films aldaar, tel.
020-647838.
0PSISR-8ET0M
Tussen mijn nieuwbouwhuis en de straat
staan lelijke betonnen paaltjes met draad
ter afscheiding. Hoe sier ik dat een beetje
op?
Antwoord: Als u daar geen groenblijven-
de haag mag planten en de palen niet mag
vervangen, kunt u het beton borstelen met
een staalborstel, daarna polijsten en dan
met daarvoor verkrijgbare betonverf van
vrolijke kleuren voorzien.
3 ^14 5
9
201
.H _.s
^■27
28 ^■29
^B j^Hso
33
^H 46
H55
■|58
63 ^H
^■65
jH66
O'
icj fo
S7
^ti 3£>
i^
2é
Van links naar rechts: 1bloem; 4. plaats in Gelderland; 7. plaats in Utrecht; 11stad in
Duitsland; 13. nonsens; 14. moeder; 16. smal stuk hout; 17. vlaktemaat; 19. inwoner
van bepaalde streek in Engeland; 21. Verenigde Staten; 23, vriendenmaal; 25.
kippesoort; 27. pret; 29. water in Friesland; 30. plaats in Drente; 32. die ontschorst; 34.
schat; 3"6. ion; 38. soldatenkost; 39. oneven; 43. slee; 44. rustpunt; 46. rekstok;
49. gevolg; 51. voordeel; 52. kleur; 55. Verenigde Naties; 56. vocht; 58. SowjetUnie;
59. haringnet; 61. verwering; 64. werpkoord; 65. vogel; 66. kabel.
Van boven naar beneden: 1. kabaal; 2. maanstand; 3. pen; 4. europeaan; 5. Frans
lidwoord; 6. klap; 7. noot; 8. zwaardwalvis; 9. lans; 10. teer; 12. huisvrouw van
Zebedeüs; 13. ooievaarsoort; 15. Noorse godheid; 18. manie; 20. beurt; 22. vertegen
woordiger; 23. Algem. Nederl. persb.; 24. kiem; 26. vastberaden; 28. nieuw; 29. water
in Utrecht; 31. speelgoed; 33. graan; 34. plaaggeest; 35. plaats in N. Brabant; 37.
onderdeel van een fiets; 38. graad; 40. Bijbelse plaats; 41Griekse godin (oudheid); 42.
uitde Betuwe; 45. boom; 47. familielid; 48. vacht; 50. nadat; 53. moeder aller levenden;
54. onderwijs; 56. zeepwater; 57. kern; 60. omroep; 62. Romeinse Rijk; 63.
voorvoegsel.
Op de balk onder het kruiswoord, bij juiste oplossing een water in Zuid-Holland.
OPLOSSINGEN JUNIRAADSELS
Jaagt de liefde na (1 Kor. 14 1)
2
Maar de Heere God is de Waarheid
(Jer. 10 10).
3
Hebt de wereld niet lief (Joh. 2 15).
4
Ark der Getuigenis (Ex. 25 22).
EXTRA RAADSELS
Ekster Biervliet
2 Emmen
Door dik en dun Ransdorp
3 Gieten
Kruisvereniging Uithoorn
Muntendam
Bergum
De hond
Al wat ik zeg tot Fik, mijn hond.
Dat doet aflaat hij snel;
Hij kijkt gedurig naar mijn mond,
En wacht op mijn bevel.
Hoe menig woord gaat uit Uw mond,
O, Heer! die mij gebiedt!
Maar zo gehoorzaam als mijn hond,
O, neen, dat ben ik niet.
Vergeef die ongehoorzaamheid,
En geef me een vroom gemoed.
Dat alles, wat Uw Woord mij zeit.
Gewillig laat afdoet.
QUO ZILVER?
Ingesloten antieke zilveren hangertje kon
ik in Italië heel voordelig kopen voor zo 'n
f 200,-. Het lijkt mij méér waard. Wat
denkt u?
Antwoord: Wij denken, dat u beetgeno
men bent door een straatverkoper of een
marktventer, want die leuren met allerlei
namaaksieraden en vervalste z.g. merk-
horloges. Deze hanger is niet van zilver,
maar van glanzend gemaakte tin, en be
slist niet antiek, maar kersvers nagemaakt
volgens een oude stijl van werken uit de
Venetiaanse school, zij het niet zo mooi en
beslist niet nauwkeurig. U hebt u ongeveer
190,- tevéél voor betaald.
ONS INWSNDICe WCKKCRTJe
Hoe is het mogelijk, dat de één door
verschillende luidruchtige wekkerbellen
héénslaapt en de ander altijd precies op
het Juiste moment wakker wordt zonder
ooit een klok bij z'n bed te zetten? Die
stapt zelfs midden in de nacht z 'n bed uit
als hij een vliegtuig moet halen!
Antwoord: Het ontwaken op een ge
wenste tijd heeft rechtstreeks te maken
met ons inwendige ritme. Dat is het zelfde
mechanisme, dat ons ook op vaste tijden
herinnert aan bepaalde afspraken. Nie
mand behoeft u bijvoorbeeld te herinneren
aan uw dagelijks verplichtingen, want die
doet u spoedig automatisch, ook al is er
geen klok in de buurt. Ons levensritme
komt pas in de war, als we opeens per
vliegtuig naar het westen van Amerika,
Japan of Indonesië verplaatst worden,
omdat we daar dan zo'n tien uur vroeger of
later gaan opstaan en slapen en op heel
andere tijden de maaltijden gaan gebrui
ken. Niet alleen de spijsvertering, maar
ook onze hersenfunkties en veel inwen
dige organen raken dan tijdelijk in de war
door die verstoring van onze ,,lichaams-
klok". Het is echter niet moeilijk in een
normaal blijvend ritme nog enkele extra
opdrachten aan de hersenen te verstrek
ken. Als u bijv. vóór het slapen gaan sterk
en geconcentreerd denkt aan de juiste tijd
waarop u wilt opstaan, dan zal uw in
wendige klok u precies op die tijd wekken.
Voor sommigen is dat een kwestie van
enige oefening. Die moeten hardop die tijd
prevelen, of een wijzerplaat tekenen met
de wijzers in de juiste stand, maar bij
anderen gaat dat zonder veel moeite. En
als u eenmaal zeker bent van u zelf, hebt u
geen énkele wekker meer nodig. Precies
zo kunt u belangrijke afspraken onthou
den, zonder ze ooit in een agenda op te
schrijven. Wel sterk aan denken, dan
zullen ze u later, op het juiste moment, te
binnen schieten.
Cf^i^if^ifti^i^if^i^i^i^i^C^i^
Briefwisseling:
Elly Looij - Nieuwe Tonge. Jaje aller
laatste briefje, was maar "piep-klein",in-
derdaad. Maar je oom heeft ondervonden,
jij houdt niet van "groot formaat". Het
rapport was echter keurig, ruim voldoende
allemaal. Zevens en een boel met achten:
wat een "cijfermateriaal"!
Lianne Melissant - Herkingen. Eerst
een schoolreis; nu vakantie, en daarbij een
mooi rapport'k Denk, als je zo blijft
studeren, datje nog professor wordt. Niet
teveel maar ,,barbecueën", dat is niet
goed voor de lijn. Want je wilt, dat weet ik
zeker, liefst een slanke dame zijn.
Hannie Grinwis - Ouddorp. Je maakt nu
wel lange dagen, 'k Denk dat dat wel
wennen moet. Uitje briefle op te merken,
maak je het gelukkig goed. En het spreek
woord zegt het immers, 't allermoeilijkst is
't begin. Als je daar maar eenmaal door
bent, gaat 't al spoedig naar je zin.
Andrea van Zielst - Nieuwe Tonge Zo, je
bent dan nu in Holland. Iedereen was toch
weer blij. En je bent, dat is wel zeker, ook
een heel stuk dichterbij, 't Was toch wel
een hele reis, zeg. Voor oom Ko is vliegen
niets. Veel te ver, te hoog, te snel ook. 'k
Houd het toch maar bij m'n fiets
Rudolf Verkerke - Nieuwe Tonge. Ook
al van die mooie cijfers; je hebt wel je best
gedaan. Je hebt 't verdient om met vakan
tie, eens naar Luxemburg te gaan. 'k Hoop
dat je daar mag genieten, als je met
vakantie bent; van de zon, van de natuur,
en van het slapen in de tent.
Natasja Verkerke - Nieuwe Tonge. Ome
Ko ziet al maar cijfers, zodat 't dwarrelt
voor zijn oog. Nu weer cijfers van Natasja,
en die schiet ook naar omhoog. Zie wat
zessen en veel zevens, bovenaan prijkt
nog een acht Heus, je hebt je best gedaan
hoor; dat je 't zover hebt gebracht.
Corina Melissant - Nieuwe Tonge. Je
verjaardag, is Corina, toch geweldig goed
geweest Want je hebt zoveel gekregen...
het was zelfs een reuze feest. Je kreeg ook
nog een logeetje. Leuk zeg, een Ameri
kaan... als jullie nu ook elkander, ook
maar goed kunnen verstaan
Co Melissant - Nieuwe Tonge. Zeg, die
lekkere gebakjes, zijn beslist niet goed
voor jou. Als de dokter het zou weten, hij
je 't vast verbieden zou. Door je oma en je
opa, ben je ook alweer verwend. Die
kado's, dat weet ik zeker, kosten vast een
lieve cent
ALLEMAAL. Dit is weer het laatste
hoekje van de maand. Dat wil dus zeggen
dat het weer inzenden is. Voor eventuele
nieuwe inzenders volgt hier het adres:
Oom Ko - p. a. Eilanden-Nieuws -Postbus
8 - 3240 AA Middelhamis. En graag een
briefle erbij, a.u.b.
Allemaal de hartelijke groeten van jullie
Oom Ko.
Daarbij past een
dat bij je hoort
Ieder bruidspaar
Zandpad 68
Middelhamis
De venkelknol, ook wel Romeinse venkel
genoemd, is de eetbare verdikte stengel
voet van de venkelplant. De venkelplant is
een kruidachtig gewas met wijdvertakt
groen. De bladstelen verdikken zich aan
de onderkant en groeien in elkaar tot een
soort witte, bleekgroene ui: de venkelknol.
Eigenlijk kun je de venkelknol geen 'knol'
noemen, want knollen groeien immers
onder de grond.
Oorspronkelijk komt venkel uit het oost
elijk Middelandse-zeegebied en Klein-
Azië. De Romeinen waren de eersten die
met deze groente kennis maakten. Venkel
heeft zijn naam dan ook aan de Romeinen
te danken, zij vonden dat de geur van
venkel iets weg had van de geur van vers
hooi. Foenum is de Latijnse naam voor
hooi en venkel en alle andere benamingen
waaronder deze plant in andere talen
bekend is, stammen af van het Latijnse
woord foenum.
Zo dachten de Middeleeuwers dat venkel
,het dronken worden' zou bevorderen. Of
dit werkelijk zo is, is niet duidelijk. Wel
worden de zaden van de zoete venkel (een
variëteit van de venkelknol) verwerkt tot
venkelolie. Venkelolie, wat een zoete
anijsachtige smaak heeft, wordt gebruikt
als aroma voor bepaalde alcoholische
dranken als: Aqua Vit, Chartreuse, A-
nisette, Pernod en Wodka. Ook wordt
venkelolie voor medicinale doeleinden
gebruikt, met name tegen kwalen van
maag en darmen en in anti-hoest pre
paraten.
De vorm van een venkelknol varieert van
plat tot bolrond. De kleur varieert van
zuiver wit tot groenachtig wit. Aan de
afgesneden uiteinden van de stengels zit
soms nog wat venkelgroen, dat ook ge
bruikt kan worden voor de Isereiding. De
smaak van venkel is zeer speciaal en is
niet te vergelijken met een andere groente.
De geur en smaak zijn licht anijsachtig,
een beetje zoet maar toch pittig. Dit wordt
veroorzaakt door een etherische olie, die
menthol en het kamferachtige fenchol
bevat.
Venkel, een jaarrond produkt
Venkel is het hele jaar verkrijgbaar in
Nederland. In de zomer en herfst is venkel
van eigen bodem te koop. De andere
maanden van het jaar wordt venkel geïm
porteerd uit Italië, Spanje en Portugal. Bij
aankoop moeten de venkelknollen stevig
en wit van kleur zijn, zonder bruine plek
ken. Het aanwezige bladgroen (de veer
tjes) moet er fris uitzien en mag niet
verlept zijn. Goed verpakt in plastic folie,
kunnen venkelknollen 1 a 2 weken be
waard worden in de groentela van de koel
kast.
Behandeling, niet moeilijk maar een
kwestie van even weten
Het schoonmaken v an venkel is niet moei
lijk maar eet u venkel voor de eerste keer
dan kijkt U waarschijnlijk wat vreemd
tegen deze knol aan. Zo gaat U te werk:
eventuele bruine plekken van de knol
snijden en het buitenste blad verwijderen.
Het aanwezige bladgroen van de knol
afhalen en fijnknippen. Bewaar dit om
mee te kruiden of als garnering. De sten
gels tot vlak boven de knol afsnijden en
achterhouden voor het trekken van bouil
lon.
Venkel kan zowel rauw als gekookt ge
geten worden. Voor gekookte venkel: ven
kelknol in de lengte halveren of in vieren
delen. Opzetten met kokend water en
afhankelijk van de grootte van de venkel
stukken, in 10-20 minuten gaarkoken.
Venkel behoort nog iets knapperig te zijn.
Schaaf voor een rauwkostsalade de stuk
ken venkel op een scherpe schaaf. Venkel
klaargemaakt als rauwkost heeft een ster
kere anijssmaak dan gekookte venkel.
Nog een bereidingswijze is de volgende:
de venkelbladen voorzichtig uit elkaar
halen. Deze zogenaamde venkelschuitjes
kunnen uitstekend gevuld worden met
diverse salades en geven een origineel en
heerlijk voorgerecht.
Venkelknol, 'mager' en licht verteer
baar
Venkelknol bevat een etherische olie, die
rustgevend werkt voor maag en darmen.
Dit is dan ook een reden waarom venkel
een lichtverteerbare groente is. De groente
levert erg weinig calorieën en is hierdoor
ideaal voor 'slanke lijners'. De groente
bevat een ruime hoeveelheid ijzer maar
bevat erg weinig vitamine C. Aangevuld
met andere groente- en fruitsoorten mag
dat geen problemen geven.
VOEDINGSWAARDE per 100 gram
VENKEL:
vitamine C 5 mg
B-Caroteen (pro-vitamine A)
Ca 70 mg
Fe 1,4 mg
K 400 mg
K-Joules/K-Cal. 51/12
Gebruiksmogelijkheden.
De gebruiksmogelijkheden met venkel zijn
vrijwel onbeperkt. Hier volgen enkele sug
gesties voor de bereiding van venkel. Wie
weet doet U nieuwe ideeën op
- Als borrelhapje: bladeren in vieren snij
den en vullen met zachte roomkaas of
ansjovisboter, of bladeren in reepjes snij
den en serveren met een dipsaus.
- Als voorgerecht: venkelschuitjes vullen
met een gemengde salade van bijv. appel,
blokjes ham of kaas, partjes mandarijn,
stukjes olijf, stukjes haring e.d.
- Venkel rauw in salades met wortel,
tomaat, paprika, appel, ananas, sinaas
appel en noten. Als dressing is een zure
roomsaus zéér geschikt.
- Venkelsoep: soep maken van gepureer
de venkel, venkelbouillon, witte wijn en
room.
- Als groente: venkel koken en serveren
met gebruinde boter, geraspte kaas, met
gemalen kokos, met een kaas-, wijn- of
tomatensaus; venkel bakken met bacon en
kaas; venkel stoven in witte wijn. Venkel
past ook uitstekend bij vis
- Venkel met spaghetti en tomatensaus.
- Een écht Italiaans nagerecht: venkel
knol in plakken snijden en serveren met
een blauwe schimmelkaas zoals Roque
fort of Gorgonzola.
HYPOTHEEK NODIG?
makelaar tamboer bellen
voor gratis computerberekening
01870-3477 g
Recept: Venkel iliet wijn-kaassaus
(2 personen)
INGREDIËNTEN:
- 2 venkelknollen (totaal ±500 gr.)
- I dl. witte wijn
-Vi bouillontablet
- 100 gr. geraspte Jong belegen kaas
- 2 tomaten
- maizena
- citroensap
- peper
BEREIDING
Venkel wassen. Stronk en steeltjes ver
wijderen. Venkelgroen achterhouden, ven
kel is acht stukken snijden. In pan met
wijn, bouillontablet en scheut water, de
venkel in ongeveer 20 minuten gaarkoken.
Intussen tomaten ontvellen en in stukjes
snijden. Venkel uit pan halen en overdoen
in schaal. Iets water toevoegen aan het
kookvocht. Iets maizena aanmaken met
koud water en het kookvocht hiermee
binden. Geraspte kaas toevoegen en laten
smelten. Saus op smaak maken met ci
troensap en peper. Stukjes tomaat toe
voegen aan saus. Saus over de venkel
gieten en gameren met achtergehouden
venkelgroen. Lekker met krielaardappel
tjes.
Wij staan dag en nacht voor u klaar.
Eigen koeling voor thuis opbaren.
Emmalaan4, 3247 AE Dirksland, TgI. 01877 2666
4-
MIEUWS FILM
1
2
6
10
14 15 ^H
16
12
17
18
13
21
25
31
■■34 35
38
|^H39 40
41
43
^■44
47
^■48 ^^49
50
52
53
59
54
61
62
56 57
64
J>S
SJ.
Zi/
1
1 4