u over verkrachtingen en moorden Koken op topniveau blijft voor Koen Bomas steeds uitdaging e ’Bijna dagelijks hoorde je verhalen Resics uit Bosnië wonen bijna twintig jaar in Sint-Maartensdijk Sint Philipslander staat met kerst twee dagen in keuken sterrenrestaurant EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT Donderdag 20 december 2012 19 Motivatie Schilder Naar Nederland Ellende Bloemen Kicken Bosnische burgeroorlog Kerstdiner aparte combinatie Aanpassen Kerstmis. Voor veel inwoners van Tholen en Sint Phi lipsland is de viering ervan nauw met de kerk, het ge loof, verbonden. Ook het samen vieren, in de familie kring, is belangrijk. Met cadeautjes. En lekker eten. Kok Koen Bomas (22) uit Sint Philipsland is beide kerstda gen druk met dat laatste, in sterrenrestaurant De Zwaan in Etten-Leur. „Werken met kerst is heel anders dan in de rest van het jaar’’zegt hij. ,,Het eten moet natuurlijk nog steeds top zijn. Maar de mensen komen veel meer voor de gezelligheid en om samen te zijn.’’ Bijna twintig jaar geleden begon de oorlog in het huidige Bosnië-Herzegovina. Het buitensporige geweld duurde vier jaar en kostte honderdduizend mensen het leven. Meer dan een miljoen Bosniërs wisten te vluchten. Een kleine twintig duizend kwamen in Nederland terecht. De meesten zijn nooit teruggekeerd. Zo ook de familie Re sic uit Sint-Maartensdijk. Van niets bouwden ze een nieuw leven op. Vader Vail (47) werkt inmiddels vijftien jaar als schilder, moeder Memka (47) studeert voor ver zorgende. Scherp Vluchtelingenkamp DE THQOLSE C O IR Z kerstbUlA Verbeterpunten ffiSka^sisn Familie Resic op de bank, v.l.n.r. Amina, Tarek, Memka, Vail en Leyla. De smaken van gerechten moeten kloppen, zegt kok Koen Bomas. Ook in naburige landen, zoals Oos tenrijk, verbleven tijdens het diepte punt van de oorlog tienduizenden vluchtingen. Nederland bood onder dak aan ruim 15 duizend mensen uit het voormalige Joegoslavië. En met passen. Dat is ook een kwestie van ervaring.’’ De zestig plaatsen in De Zwaan Heimwee hebben de Resics weinig gehad. ,,Heel in het begin even”, zegt Memka. ,,Ik miste mijn moeder enorm, zij bleef achter in Bosnië.” Zeker twee keer per jaar reist heel worden ook afhaalmenu’s gemaakt. Er zijn zeven mensen aan het werk in de keuken, terwijl dat er normaal Tussen 1991 en 1995 heerste in Joegoslavië oorlog. Aanleiding was de wens voor onafhankelijkheid van sommige deelrepublie ken. De Socialistische Federale Republiek Joegoslavië bestaat na de Tweede Wereldoorlog uit zes republieken: Servië, Kro atië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Macedonië en de autonome regio’s Kosovo en Vovojdina. Servië en Monte negro willen een Joegoslavië. Anderen willen zich uitschrijven. Er komt een referendum. De regering vraagt aan de inwoners wat ze willen. Slovenië, Kroatië en Macedonie grijpen de kans en verklaren zich vanaf 1991 onafhankelijk. Het Joegoslavische leger, waarin voornamelijk Serviërs zitten, grijpt hierop in. Ze voeren tien dagen oorlog tegen Slovenië (1991) en Kroatië (1992). Bosnië was voor de oorlog een multicultureel multi-et- nisch land, waar katholieken, Bosnische Kroaten, orthodoxe Bosnische Serven en de islamitische Bosnische Bosniaks sa men met Bosnische joden en Roma leefden. Een mengelmoes aan culturen, met tegengestelde belangen. De Bosnische Ser viërs komen tegen de onafhankelijkheid in opstand. De Bosni sche Kroaten en Bosniaks willen juist wel onafhankelijk zijn. Ze raken in gevecht. Het begin van de Bosnische burgeroorlog. Buurrepubliek Servië en Montenegro vormen de Federale Re publiek Joegoslavië. Het leger van beide landen steunt het ver zet van de Bosnische Serviërs. Bosnië wordt uiteindelijk opge deeld in twee delen: de Federatie van Bosnië-Herzegovina en het door Servie bezette deel; de Republika Srpska. In het Servi sche gedeelte ligt een enclave. Dat is een gebied rondom de stad Srebrenica. Hier was de bevolking veilig door bescherming van de Verenigde Naties. Eind 1995 valt de enclave en plegen de Serviërs genocide op de bevolking. Mede verantwoordelijk voor de moord op meer dan 8000 mensen is de Servische ge neraal Ratko Mladic. Hij heeft de bijnaam: slachter van Srebre nica. De genocide wordt gezien als de grootste volkerenmoord na de Tweede Wereldoorlog. Nu is Bosnië een land met een parlement. De Serviërs uit het eerdere Republika Srpska heb ben een eigen bestuur maar kunnen geen beslissingen nemen op landelijk niveau. De redactie vroeg Koen Bomas om zijn favoriete menu samen te stellen. De kok koos niet het eenvoudigste, en lette ook niet op de prijs van de ingrediënten. ,,Het bereiden vergt heel veel handelingen’’, licht hij toe. ,,De voorbereiding is bij koken heel belangrijk. En hier zitten veel cruciale dingen in waar het mis kan gaan.’’ De frisse, zure en bittere smaken vormen ook een aparte combinatie, geeft hij aan. Als voorgerecht kiest Bomas voor luchtige parmezaan met co quille en truffel. ,,Heel aardse smaken. Zeker truffel is een apar te smaak.’’ Het tussengerecht is zacht gegaarde ganzenlever met avocado, grapefruit en saus van olijf. ,,Het frisse fruit heft het vette van de lever op, daarmee is er een balans.’’ Als hoofdgerecht: Hollands hertenkalf met aardpeer, eekhoorn- tjesbrood en jus van het hert. ,,Een Nederlands product, en daarbij een vergeten groente. Die komen steeds meer terug in de keuken.’’ Het dessert bestaat uit verschillende structuren van koffie, met sorbet van duindoorn. ,,Allebei zijn het bittere smaken, maar de duindoorn maakt het ook fris.’’ naar Bosnië reden, waren we altijd de sigaar. Dan reden we weer te dicht op onze voorganger. Dan was er weer iets mis met de auto. Altijd wat. Met een beetje geld tussen je paspoort was het probleem snel op gelost.” Daags voor Kerstmis eten we als personeel ’s middags met elkaar. Vóór de afhaal gereed gemaakt wordt.’’ Smail werkt bij Geluk schilders. ,,We werken altijd samen. Je kunt wel stellen dat we geluk hebben ge had. Memka lacht om de dubbelzin nige uitspraak van haar man. Ze volgt een opleiding tot verzorgende niveau 3 in Goes. ,,Ik merk dat ik te kort kom als het gaat om grammati ca”, zegt ze. Daarvoor werkte Mem- ka niet. Ze zorgde voor haar drie kinderen; Tarec (18), Lejla (15) en Amina (12). Alle drie geboren in Nederland. Nu ze wat ouder zijn, heeft ze tijd voor werk. zijn beide kerstdagen bezet tijdens het diner, en voor de lunch komen er zo’n veertig mensen. Daarnaast De jonge Sint Philipslander geniet ervan om op topniveau te koken. Dat het hard werken is, lange da gen maken, neemt hij voor lief. ,,Om zeven dagen in de week, 24 uren per dag, met je vak bezig te zijn, dat moet je willen’’, geeft hij toe. Maar het werken met exclusie ve producten, verrassende combi naties maken, zorgen dat de sma ken van de gerechten kloppen, dat zijn uitdagingen die Koen Bomas trekken. Toen hij tijdens zijn opleiding (voor instellingskok) aan de Zoom- vliet hotelschool in Bergen op Zoom voor werkend leren bij ster renrestaurant Calla’s in Den Haag terecht kwam - de zaak van oud Sint Philipslander Marcel van der Kleijn - was dat voor Bomas een openbaring. ,,De manieren van ko ken, de producten die met respect - zorgvuldig - worden behandeld en optimaal worden gebruikt.’’ Het sprak de kok in opleiding aan. ,,Het is allemaal net iets meer.’’ Bomas deed gedurende twee jaar een spe cialisatie aan het Cingel college in Breda, de Cas Spijkersacademie. ,,Dat is voor het culinaire toptalent. Je drijft mekaar op.’’ Het moeten presteren op culinair gebied vergt het nodige, lang niet iedereen kan dat aan. ,,Van mijn klas uit Bergen op Zoom is er, naast mij, nog één over die ook in het topsegment werkt.’’ een stuk of vier zijn. Bomas heeft al volop gebeld met zijn leveran ciers om er van verzekerd te zijn Integreren is Memka en Vail zwaar gevallen. ,,Communiceren is heel lastig als je de taal niet beheerst. Ze- ,,Bosniërs en Zeeuwen lijken juist veel op elkaar. We zijn beiden harde werkers.” Zo is Vail niet vies van lange dagen. Hij schildert zowel binnen als buiten en heeft verschil lende projecten onder zijn hoede. Zo heeft hij in het verleden veel schilderwerk gedaan in woningen van Stadlander. Maar hij werkt ook voor corporaties in Rotterdam. ,,Ik had nooit gedacht dat ik dit werk zolang zou volhouden.” hij en lang in De druk op de koks in een sterren restaurant is weliswaar niet altijd makkelijk, maar Bomas vindt dat je er meestal sterker uit komt. ,,Je wordt scherp gehouden. Je bent ook nooit uitgeleerd.’’ Het wereldje van de topkoks in ons land is niet zo groot. Op vrije dagen zoekt Koen Bomas dan ook geregeld col lega’s op, bijvoorbeeld in zaken waar hij eerder heeft gewerkt. ,,Je kijkt hoe anderen het doen, leert van elkaar. Ervaart andere smaken en combinaties.’’ Voorlopig heeft de jonge Sint Phi lipslander het prima naar zijn zin in dit vak, waarbij het hem is opge vallen dat de teams in sterrenres taurants over het algemeen vrij jong zijn. Als jongen van een jaar of acht begon hij thuis met het bak ken van een ei en hielp zijn moeder in de keuken. Het idee om later kok te worden, had Koen Bomas toen nog helemaal niet. ,,Maar toen mijn ouders later, bij de schoolkeu ze, zeiden: zullen we eens bij de hotelschool kijken, viel eigenlijk alles op zijn plaats.’’ Bomas deed na Calla’s ervaring op bij Mijn Keuken in Wouw en Per ceel in Capelle aan den IJssel. ,,Die laatste kreeg een Michelinster in de tijd dat ik daar werkte. Dat was écht geweldig. Kicken! De reacties zijn bij zo’n erkenning niet van de De drie kinderen van Memka en Vail hebben weinig herinneringen aan Bosnië. Ze hebben de oorlog niet meegemaakt, zijn in Nederland geboren en opgegroeid. Tarek stu deert bedrijfskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Daarvoor zat hij op ‘t Rijks in Bergen op Zoom. ,,Ik heb weinig van de oor log meegekregen. Wat ik wel merk is dat ik tussen twee culturen ben opgegroeid. Enerzijds de Neder landse cultuur, maar ook de Bosni sche.” Zo spreekt Tarek vloeiend Bosnisch. ,,Handig als we op va kantie zijn in Bosnië, dan kan ik tenminste praten met mijn neefjes en nichtjes. Die zijn allemaal van mijn leeftijd.” Tarek spreekt niet al leen Bosnisch, hij schrijft het ook. ,,Het Bosnisch schrift is opgebouwd uit letters afkomstig uit het Grieks- alfabet”, zegt hij. ,,Dat gaf mij voor sprong bij de Griekse lessen op het vwo.” Wat Tarek wil worden, weet hij nog niet. De handel spreekt hem wel aan. Wellicht met Bosnië. ,,Maar dan moet de economische si tuatie daar wel veranderen, want nu is de economie erg slap. Bovendien is er veel corruptie.” Memka haakt daar op in. ,,Dat is altijd zo geweest. Zeker kort na de oorlog. Als wij met onze auto met Nederlands kenteken lucht. ,,De aandacht die dat brengt, en de drukte die het tot gevolg heeft, dat is onvoorstelbaar.’’ De Sint Philipslander verruilde Perceel voor De Zwaan, dat eveneens één ster heeft (onlangs voor de negen tiende keer op rij toegekend - red.). ,,Ik kreeg een aanbod dat ik niet kon afslaan’’, zegt hij. Sterrenres taurants trekken klanten uit het hele land. ,,Op dit niveau ontwikkel je je eigen smaak en stijl. En daar ko men de mensen speciaal voor. Het verbaast Bomas wel dat er veel Bel gen naar Nederlandse sterrenrestau rants komen. ,,Want ze hebben zelf meer dan genoeg fantastische res taurants!’’ valse papieren kwamen in de perio de van juli 1994 tot en met mei 1995 nog eens 6373 Bosnische asielzoekers Nederland binnen. Maar niet Memka en Vail. Zij kwa men via de officiële weg ons land binnen. Maandag 6 september is een dag die de twee nooit meer ver geten. Ze krijgen onderdak in Sint- Maartensdijk. Dat Vail en Memka in de smalstad terecht komen, is geen toeval. Ook de ouders en broer van Vail wonen in het dorp. Voor het eerst in een jaar ziet hij ze terug. Een emotionele gebeurtenis. ,,Vanaf dat moment is ons leven opnieuw begonnen.” ker de eerste jaren was dat moeilijk. Gelukkig hebben we veel steun ge kregen van mensen uit het dorp, zo als Tony Jansen, de vrouw van de huisarts. Maar ook Rina Ligtendag, raadslid van het CDA, heeft veel voor ons gedaan.” Vail denkt dat je als buitenlander in een kleine ge meenschap zoals Sint-Maartensdijk meer kansen hebt om te integreren dan in een grote stad. ,,In grote steden als Rotterdam zie je dat bui tenlanders vaak een eigen gemeen schap opbouwen, bestaande uit al leen Bosniërs of Turken. Dat is niet integreren. Integreren is dat je on derdeel uitmaakt van de maatschap pij. Je moet je aanpassen aan de cultuur.” Los van de taal, er vaart Vail weinig cultuurverschillen. de familie naar het vaderland. Een reis van dik tweeduizend kilometer. ,,Gewoon met de auto”, zegt Vail. ,,Maar wel in twee dagen. We over nachten vaak onderweg in Slovenië of Kroatië. De laatste keer heeft Ta rek gereden. Hij heeft net zijn rijbe wijs.” In Bosnië bezoeken ze fami lie, vrienden en kennissen. Vail: ,,Het is altijd erg gezellig. Maar thuis voel ik me daar niet. Ze noe men me vaak de Hollander. En in Nederland ben ik ’die Bosniër’. Memka kan de eerste keer terug naar haar geboorteland nog goed herinneren. ,,Dat was in 1996”, zegt ze. ,,Voor mijn moeder de eerste keer dat ze Tarek zag. Een ver schrikkelijke reis; kapot geschoten huizen en een hoop ellende.” De twee zusjes Leyla (15) en Ami na (12) kunnen zich al helemaal niets herinneren van oorlog. Ze voelen zich Nederlands, net als ie der ander meisje van hun leeftijd. Leyla zit in het derde jaar van de havo op ‘t Rijks in Bergen op Zoom. Amina in groep acht van ba sisschool de Rieburch. Alle drie de kinderen werken hard. Tarek: ,,On- ze opvoeding zorgt voor de motiva tie. Het komt je niet zomaar aan waaien. Je moet er zelf wat van maken. Dat hebben mijn ouders me altijd bijgebracht.” Zijn zusjes die op de bank zitten knikken. Het le ven op Tholen bevalt het gezin. ,,De mensen zijn hier vriendelijk”, zegt Vail. ,,En behulpzaam”, voegt Memka toe. ,,En waar kun je een auto nog zeven dagen open laten staan zonder dat er iets gebeurt. Dat moet je in Den Haag of Rotterdam eens proberen.” Zijn ouders vluchten in 1992 naar Nederland. Hijzelf volgt een jaar la ter. ,,Vluchten was geen kwestie van de auto pakken en wegrijden. Het leger bewaakte de grensover gangen. Alleen met een visum kwam je het land uit.” Dat visum kreeg hij na maanden onderhande len. Landen in West-Europa, zoals Duitsland en Nederland, voerden in de herfst van 1992 de visumplicht in voor inwoners uit het voormalige Joegoslavië. In maart 1993 komt de dan 28-jarige Resic in een vluchte lingenkamp in Düsseldorf terecht. Duitsland biedt gedurende de oor log onderdak aan 300.000 Bosni sche vluchtelingen. In het kamp verblijven veel Afrikanen, maar ook tientallen Bosniërs. Eén daarvan is Memka. Een vrouw uit Gorazde, een stad in het zuidoosten van Bos nië. Vail en Memka raken verliefd. ,,Je hebt hetzelfde meegemaakt, dat schept een band.” Ruim zes maan den verblijven ze samen in het kamp. ,,Zonder fatsoenlijke kle ding”, zegt Memka. ,,Ik heb tot in de zomer laarzen gedragen. Die had ik aan bij vertrek. Meer had ik niet.” In eerste instantie waren Memka niet van plan om Nederland te blijven. Hooguit tot een jaar na de oorlog. De geboorte van zoon Tarek (18) zorgde voor een ommekeer. ,,Mede voor hem zijn we gebleven. In Nederland heeft hij een toekomst, in Bosnië was dat nog maar de vraag.” Vail meldt zich aan bij de sociale dienst. Hij wil werken, zelf zorgen voor zijn vrouw en kind, niet thuiszitten en een uitkering trekken. ,,Dat wa ren ze niet gewend, dat een buiten lander zelf komt vragen om werk”, zegt hij. Veel werk was er niet voor iemand die de Nederlandse taal niet spreekt. Alleen achter de kassa bij de Aldi. Tijdelijk zag Vail dat wel zitten. Maar hij gaf al snel aan dat hij daarmee geen gezin kon onder houden. Hij wilde meer. Een toe komst opbouwen. Van een vriend kreeg hij de tip om schilder te wor den. Daar was veel vraag naar. Hij legde het idee voor aan de sociale dienst. ,,Ze vonden het een prima plan. Op één voorwaarde: dat ik een cursus Nederlands ging volgen.” Bij het Centrum Vakopleiding in Goes volgde hij, samen met zijn broer Smail, een cursus tot onderhouds- schilder. De taalachterstand bleek een barrière. „Gelukkig zagen de docenten onze motivatie”, vertelt Vail. Hij rondde de opleiding in zes maanden af, terwijl daar normaal een jaar voor staat. Eén van de do centen regelde een stageadres bij Leen Geluk van Geluk schildersbe drijf in Sint Philipsland. Nu, vijftien jaar later, werkt hij daar nog steeds. ,,Inmiddels heb ik alle diploma’s die er zijn”, zegt hij. Ook zijn broer Bij chef-kok Carlo Chantrel is Koen Bomas als chef de partie ver antwoordelijk voor de voorgerech ten en desserts. ,,Ik regel daar alles voor, inclusief de inkoop.’’ Ook hierbij is de smaak belangrijk. ,,Maar het oog wil ook wat.’’ De basis moet ’top’ zijn, en daaruit kan de verfijning gebracht worden. De Sint Philipslander vindt het mooi om met bloemen te werken. Niet perse sierbloemen, dat kunnen ook de bloemen zijn van doorge schoten groenten of kruiden, geeft hij aan. De Zwaan werkt zoveel mogelijk met verse seizoensingre- diënten uit de regio. Het menu voor de komende kerst dagen is al een tijdje geleden sa mengesteld. Dat doet de chef-kok, maar die gebruikt ook de ideeën van zijn medewerkers. Bomas: ,,Met ideeën help je elkaar om tot gerechten te komen. Voordat ze op de kaart komen, worden ze uitge probeerd. Onder meer om te erva ren of de smaken wel bij elkaar dat ze kunnen leveren wat hij nodig heeft. Vrijdags voor kerst komt al les binnen. ,,Daarna beginnen we met de voorbereiding. Alles wordt gesneden en op smaak gebracht, pureetjes gemaakt, vis gefileerd. Zodat het op de dag zelf alleen nog op de borden gelegd hoeft te wor den. Want anders red je het niet op tijd.’’ Als chef de partie krijgt Bo- mas een tijdschema, waarnaar hij zich kan richten. ,,Het moet een ge oliede machine zijn. We starten met de amuse. Terwijl die wordt genuttigd, kun je het voorgerecht opbouwen. De bediening probeert een en ander te combineren, zodat je er bijvoorbeeld tien tegelijk af kunt maken in plaats van drie. Dat gaat de hele avond zo door’’, schetst hij de manier van werken. Vail mag van geluk spreken. Hij had geld en wist te ontkomen aan de troepen van generaal Ratko Mladic. Alles liet hij achter: vrienden, fami lie, een huis en onderneming. Resic was eigenaar van een modezaak in Rudo, een plaats in het oosten van Bosnië tegen de grens met Servië. Hij verkocht merkkleding, sieraden en leder. Tot de oorlog begon, een bloeiende onderneming. ,,Ik had een toekomst.” De oorlog heeft zijn droom aan flarden geschoten. Let terlijk niets bleef over van de mode zaak die door zijn opa was opge richt. ,,Bijna dagelijks hoorde je verhalen over verkrachtingen en moorden. Veel vrienden en familie heb ik verloren. Op een gegeven moment schrik je er niet meer van. Je verkeert voortdurend in een shock. Het is absurd.” De lunch wordt vanaf tien uur ’s morgens voorbereid. De gasten ko men rond twaalf uur binnen. Vanaf drie uur worden de voorbereidin gen voor het diner getroffen, waar voor de gasten rond half zeven, ze ven uur arriveren. ,,Je mag blij zijn dat je om twaalf, één uur ’s nachts klaar bent. Dan pakken we met zijn allen een biertje en nemen verbe- terpunten door.’’ Schiet Bomas’ ei gen kerstdiner er bij in? ,,Nee. «Tiof

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2012 | | pagina 19