Er is geen zoute kwelling, alleen een zilte bron van mogelijkheden O John Deere Aankoop service voor: trekkers landbouwmachines hefwerktuigen grondverzetmachines Vervaet Steenbergen BV s in- (y mol agrocom V nK .^V/MiWWW^; ■LI Firma Fase Onderzoek naar kansen in plaats van bedreigingen verzilting Dick Klok Mechanisatie Heenvliet 0181 - 661055 Poortvliet 0166 - 613015 Miedema W. Brons b.v. O ^TRIOLIET V c A i lid EENDRACHTBODE de meest gelezen krant op Tholen en Sint-Philipsland West-Brabant, Tholen en Sint-Philipsland f Uw officiële John Deere dealer voor metaalunie l'WCa.A 22 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT Donderdag 15 november 2012 Ton schade 3255 SB Oude Tonge 0187 - 61 85 55 Voor meer informatie: www.molagrocom.nl info@molagrocom.nl V tl Mosquitostraat 14 4651 ST Steenbergen Tel: 0167 - 56 38 00 John van Rijen: 06 - 22 95 74 87 In Nederland krijgen steeds meer gebieden te maken met verzilting. Ook in Zeeland en West-Brabant worden landbouwers al regelmatig geconfronteerd met gewassen die niet of slecht gedijen omdat het zoutgehalte in de grond te hoog is. Op een symposium in Steenbergen kwamen onlangs de kansen voor het voetlicht die verzilting óók biedt. Zilt Proefbedrijf Tested on Texel, van de vader van Olym pisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe, heeft inmiddels met succes enkele zouttolerante aard- appelrassen geteeld. Harry Vlamings, oud-eigenaar van de agrarische handelsonderneming die ook Tholen bedient, toont een potje handcrème met zeekruiden van het proefbedrijf van Marc van Rijsselberghe. Mol Agrocom is een particuliere toeleverancier voor de land- en tuin bouw en groenvoorziening. Uw adres voor o.a.: Mol Agrocom bv Energiebaan 15 Gewasbeschermingsmiddelen Meststoffen Organische mest gips Zaaizaden Pootgoed Graan Plastics Deskundig advies Overtuiging Aardappelen Bram Groenewegeweg 12, 4693 PW Poortvliet Tel. 0166-652473 06-46736229, Fax 0166-652643 Ni a Dierenartspraktijk Eiland Tholen F ’i samen verder groeien r/l Natuurgids George Koenders (links) en boswachter Dirk Fluijt tonen lamsoor en zeekraal, planten die volop groeien op de schorren rond Tholen. Met het binnendijks kweken van deze zeegroenten wordt ook geëxperimenteerd. D E A com Marc van Rijsselberghe verrichtte pionierswerk om de eerste zilte groenten te telen op zijn be drijf in Den Burg. Hij vertelde er op een onder houdende wijze over in Steenbergen, waar de Rotary een symposium had georganiseerd. ,,Er is geen zoute kwelling; alleen een zilte bron van mogelijkheden", hield de Texelaar de aanwe zigen voor. Op de bijeenkomst stond niet het terugdringen van de verzilting centraal, maar juist het telen van zouttolerante gewassen (ha- lofyten). Bioloog Arjen de Vos promoveerde op dit onderwerp aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en is verantwoordelijk voor de we tenschappelijke kant van het Zilt Proefbedrijf Tested on Texel. Hij vertelde uitvoerig over zijn werk. De Vos faciliteert onderzoek naar verschil lende effecten van verzilting en zoutwaterir- rigatie op de groei en kwaliteit van landbouw gewassen en halofyten. Dit gebeurt in opdracht van overheden, waterschappen, kennisinstellin gen en het bedrijfsleven. Van Rijsselberghen vertelde hoe hij destijds zag dat er duizend vergunningen waren afgegeven om buitendijks zeekraal (Salicornia) te snijden. Daar zit dus handel in, concludeerde hij. Met een lening van de organisatie Werk aan de Wad den begon hij met het binnendijks telen van deze zeegroente. Hij plantte drieënhalf duizend zaadjes, maar moest uiteindelijk constateren dat hij het niet kon winnen van de buitendijk se teelt. Vervolgens experimenteerde hij met lamsoor, een zilt groentegewas. In Zeeland en West-Brabant groeit lamsoor (Aster tripolium) op de schorren. Van Rijsselberghe plantte er op vier hectare 240.000 van, en de firma Bakker Ba- rendrecht wilde het product afnemen. ,,Ik werd hofleverancier van Albert Heijn. Er groeiden prachtige groene planten. Maar toen kwamen er tienduizend smienten (eenden - red.) langs en die trokken de planten met wortel en al weg. Ik kreeg bijna een proces-verbaal van Albert Heijn omdat ik niet kon leveren. De wildscha- decommissie keerde niet uit, omdat lamsoor niet op de landbouwkwaliteitslijst staat. Ik had een ton schade." Ook op Tholen wordt er met de binnendijkse teelt van deze gewassen geëxperi menteerd, bij Grovisco in Stavenisse. Van Rijsselberghe wilde stoppen met de teelt van zilte groenten, maar kreeg bezoek van pro fessor Rozema van de Vrije Universiteit van Am sterdam. Deze zocht een ondernemer die mee wilde doen aan een project voor zilte teelt. De Texelaar stemde toe, maar wilde geen zeekraal en lamsoor meer telen. ,,De professor had nog zeekool, wat wel 23 euro per kilo opbracht op de markt. Ik ging de planten ophalen en toen bleken het er maar veertig te zijn. Ik had er tien- tot twintigduizend nodig. Deze veertig had hij uitgegraven uit de kiezelstranden van Norman- dië. Moest ik dat ook gaan doen?" Tot zijn eigen verbazing zag Van Rijsselberghe, toen hij kort daarna over de Afsluitdijk reed, een plant in de vangrail staan in de werkhaven aan de waddenkant. Het plantje leek op zeekool en uiteindelijk stonden er wel drie- tot tienduizend. Zeekool stond op de rode lijst en deze planten waren in het zaad geschoten. Via een zaadver- edelaar kon hij toch 15.000 planten in de grond stoppen, waarvan er maar driehonderd opkwa men. ,,De zeekool groeide langzaam. Ik heb een half seizoen op mijn knieën gelegen. Zeekool groeit als witlof en is pas eetbaar als hij in het donker groeit" Van Rijsselberghe moest dus op zoek naar pot ten om de zeekool te trekken. Ook dat werd een zeer moeizaam proces met verwachtingen, te leurstellingen en geduld. Maar ook daar werd weer een oplossing voor gevonden. Dat waren de eerste stappen in de zilte teelt, en intussen is hij verder. ,,Zilte landbouw moet aansluiten op bestaande praktijken", zegt hij. ,,Je moet een plek hebben waar je kunt experimenteren. Waar je kunt zien en ervaren, en jarenlang bewijzen tot de overtuiging er is. Je moet doen aan mar keting, en budget hebben" Inmiddels is Zilt Proefbedrijf Tested on Texel zover dat er een testlocatie is van één hectare, waar verschillende experimenten gericht op zouttolerantie en verzilting uitgevoerd kunnen worden. Op deze vollegrond testlocatie kan door middel van een volledig geautomatiseerd systeem elke zoutconcentratie worden gere aliseerd. De irrigatie wordt aangestuurd door sensoren in de bodem, die naast zout ook bo- demvocht meten. Het zoute water, afkomstig uit de watergangen rondom het perceel, wordt Om van een halofyt een nieuw landbouwge was te maken, moeten er meerdere stappen doorlopen worden. Wat te denken van gewas sen als zilte monniksbaard, lepelblad, zeekool, strandbiet, zeevenkel, rucola, reukloze kamille, zeelavendel, schorrenkruid, zeealant, mosterd, spelt, zeekraal, zeedistel en oesterblad. Vaak zijn dit wilde planten die nog niet in de landbouw worden gebruikt. Er is meestal weinig informa tie beschikbaar over hoe de plant groeit en hoe deze gecultiveerd kan worden. Als eerste wordt er gekeken naar de ecologie van de desbetref fende plant, aangezien dit al veel informatie kan opleveren. Hierna worden experimenten in het laboratorium uitgevoerd om onder andere door middel van druppelirrigatie opgebracht. De grondsoort is licht humeus zand. de zouttolerantie te bepalen, gevolgd door op- schaling van de teelt op Texel. Inmiddels hebben Van Rijsselberghe en De Vos met succes verschillende zouttolerante aardap pelen geteeld en kwamen daarmee landelijk in het nieuws. ,,Verzilting is een grote bedreiging voor onze voedselproductie. Als het ons lukt om zilte aardappelen te ontwikkelen die op verzilte grond gemakkelijk uit de voeten kunnen, dan buigen we deze bedreiging om in een enorme kans. Miljoenen mensen over de hele wereld eten immers dagelijks aardappelen", zegt Marc van Rijsselberghe. Hij vertelt dat China en In dia geschikte landen zijn voor de teelt van zilte aardappelen. De Nederlandse aardappelen zou den het ook in die landen goed kunnen doen. De Texelse zeekool en strandbiet vinden inmid dels hun weg naar honderd restaurants in Ne derland. Maar de proeven gaan door. Want hoe zou een biertje smaken van zouttolerante gerst? Kalfdamseweg 2 4693 RM Poortvliet Tel.: 0166 - 662596 I r I innovators in agriculture Spreekuren kleine huisdieren: Tholen, Regentessestraat 17 Maandag-, woensdag- en vrijdagavond 18.00 - 19.00 uur Dinsdag- en donderdagmiddag 13.30 - 14.00 uur Zaterdagmorgen 11.30 - 12.00 uur en volgens telefonische afspraak o 1 Poortvliet, Kalfdamseweg 2 Maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag 13.30 - 14.00 uur Dinsdag- en donderdagavond 18.00 - 19.00 uur Zaterdagmorgen 8.30 - 9.00 uur i ,i,.'‘y.T 'I J V. t AGRARISCH-, LOON EN GRONDVERZETBED RIJF

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2012 | | pagina 22