Telen van suikerbieten blijft uitdaging voor Jos van Riet www.ondernemendoejesamen.nl hanse staal een sterk verhaal NB Schjpper^^^ I SUIKER UNIE Areaal van 926 hectare bij 142 bedrijven Tholen en Sint-Philipsland Suiker Unie, meer dan een suikerfabriek accountants, bedrijfs- en organisatie adviseurs Coöperatie Royal Cosun hanse staalbouw rj, bi. 20 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT Donderdag 15 november 2012 Constante stroom Premie Nieuwe rassen Keuzemomenten De Weel 13 4306 NV Nieuwerkerk www.hansestaalbouw.nl Nieuwbouw bewaring Mts. Dogterom te Oude Tonge Akkerbouwer Jos van Riet uit Sint-Maartensdijk heeft een gevarieerd bouwplan, met aardappelen, uien, tarwe, graszaad, teunisbloemen en winter- en zomerbloemen. En op negen van de ruim 78 hectare grond staan suikerbieten. ,,Dat gewas is nog steeds een uitdaging voor me. Het heeft potentie, is een leuke teelt'’ zegt Van Riet. Suiker Unie is onderdeel van Royal Cosun, een coöperatie met bijna tienduizend leden/aandeelhouders, een 3500 voltijds banen en een jaaromzet van rond de 1,8 miljard euro. Tot het agro-industriële concern behoren ook Aviko, Sensus, SVZ en Duynie. Het aandeelhouderschap/lidmaatschap is voorbehouden aan de suikerbietentelers. Op Tholen en Sint-Philipsland zijn er 142 agrarische bedrijven die bieten telen, met gemiddeld 6,5 hectare. Het totale bietenareaal op beide voormalige eilanden is 926 hectare. Tholen, Sint Philipsland en Schouwen-Duiveland vormen één ledenkring binnen de coöperatie. Matthé van Tilbeurgh uit Oud-Vossemeer vertegenwoordigt de streek in het kringbestuur, en maakt tevens deel uit van de leden raad van Royal Cosun. M.&&C lOOj^rl Vestiging Tholen Welgelegen 2d 4691 SJ Tholen T 0166 60 12 60 NI a I ure sweeten fffe it. 3,10 nr-jn Kantoren: Goes, Middelharnis, Oud-Beijerland, Rotterdam, Terneuzen, Tholen, Vlissingen en Zierikzee D E '7 Ons tea» staat toss u r Schipper f O A Z I Jos van Riet vormde in de tweede helft van de jaren tachtig een maatschap met zijn schoonva der Arie Breure. Na diens plotselinge overlijden namen hij en zijn vrouw Anne in 1994 samen het bedrijf aan de Eerste Dijk over. Daarbij ook het suikerquotum en het aandeel in de coöpe ratie Royal Cosun. De akkerbouwer is tevreden over de opbrengst van de bieten in de afgelo pen jaren. Het is voor hem ook een uitdaging om er zoveel mogelijk uit te halen. ,,De bieten kunnen gewoon nóg beter. Ik vind het leuk dat die stijgende lijn er in zit.’’ Produceert hij meer dan zijn quotum, dan worden die zogenaamde surplusbieten verhandeld buiten Europa en eventueel buiten het voedingssegment. Suikerbieten teel je in ons land niet zo maar. Je hebt een quotum nodig, een referentie zoals dat wordt genoemd. Een kwart eeuw geleden ingesteld door de EEG. De verdeling ervan is destijds door de overheid overgelaten aan de suikerindustrie. De gemiddelde geleverde hoe veelheden over een reeks van jaren bepaalden de quota die per bedrijf werden toegewezen. Op basis van het quotum heeft de teler een aantal aandelen (contracten) en op grond daarvan gebeurt de financiële afrekening. ,,De aandelen staan op naam van het lid. En het sui- kerquotum gaat in negen van de tien gevallen over van ouder op kind", vertelt Teun Kleinjan die op Tholen en Sint-Philipsland sinds een jaar of drie het gezicht is van de Suiker Unie (hij werkt er 33 jaar). De onderneming is de enige in ons land die suikerbieten verwerkt. ,,Op een aandeel heeft een teler een leveringsplicht van 20 ton bieten, en een leveringsrecht van 38 ton bieten.’’ Suiker Unie streeft ernaar om zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan de keten. De suikerbiet wordt zo optimaal mogelijk benut, door restproducten te verwerken tot bijvoorbeeld diervoeding, groen gas of biobased grondstoffen. Vorig jaar heeft de locatie Dinteloord een biomassavergister in gebruik genomen welke plantaardig restmateriaal verwerkt tot groen gas, wat vervolgens aan het regionale net geleverd wordt. Hiermee zijn we naast suikerleverancier nu ook (duurzame) energieleverancier geworden. We verminderen hiermee reststromen, we besparen energie in onze fabrieken en we dragen bij aan de productie van duurzame energie. Voor meer informatie: www.suikerunie.nl Suiker Unie is een bedrijf dat zich altijd verantwoordelijk heeft gevoeld voor het milieu, de mensen en de samenleving. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen zit in onze genen. Plant and Planet is de naam van het duurzaamheidprogramma van Suiker Unie. De ‘Plant’ verwijst zowel naar het gewas als naar de suikerfabriek, de ‘Planet’ is de aarde die we koesteren. Het toont precies de verbondenheid aan tussen de biet en de fabriek. Van Riet vertelt dat tot zeven jaar geleden een opbrengst van tien ton suiker van een hectare bieten heel gewoon was. ,,Toen ging het ineens naar vijftien ton, en dat is nooit meer naar be neden gegaan.’’ Hij zoekt de oorzaak vooral in de nieuwe rassen die zijn ontwikkeld, die resis tent zijn tegen allerlei ziektes. Ook het klimaat speelt volgens hem een rol. ,,De bieten kunnen langer in de grond staan, waardoor ze ook een langere tijd suiker produceren.’’ De akkerbouwer noemt het belangrijk om düre bieten te telen, want dat levert voor hem meer op. Als het suikergehalte boven de standaard ligt, dan stijgt de prijs die Suiker Unie betaalt. Ook vroeg leveren (vóór 1 oktober), of juist laat (na 21 november), levert een premie op. Van Riet zit meestal laat, zegt hij. ,,Je neemt als teler een risico, omdat de kans op regen bij het oogs ten groter is. Dus is er kans op structuurschade en extra tarra. En je hebt extra kosten voor het afdekken en bewaren van de bieten"’ Belangrijk is dat de bieten vóór de vorst uit de grond zijn. Want vriezen de cellen kapot, dan gaan ze rot ten en is het suikergehalte een stuk minder. Rooien rond eind november is volgens Van Riet ideaal. Temperaturen van een halve graad on der nul "s nachts en overdag vijf tot zes graden er boven zijn prima om de bieten te bewaren. De akkerbouwer heeft vorig jaar speciaal vlies doek aangeschaft om de bieten af te dekken. ,,Na het rooien de bieten een paar dagen aan de hoop laten liggen, om te drogen. En dan het doek erop vóór het gaat regenen. Het vlies doek ademt, maar houdt de bieten droog. Op die manier droogt de klei eraf en dat betekent minder tarra.’’ Kleinjan vult aan dat vliesdoek de Teun Kleinjan stelt voorafgaand aan de cam pagne, op basis van de wensen van de telers, het schema op wanneer er geleverd kan wor den. ,,Als agrarische dienst hebben we de taak om de fabriek van een constante stroom bieten te voorzien.’’ De campagne is op 17 september begonnen en loopt door tot ongeveer half ja nuari. „Driekwart van de telers wil half oktober beginnen met rooien en 1 december klaar zijn. Ik kijk onder meer naar de voorgaande drie jaren om te bepalen wanneer iemand aan de beurt komt"’ Tijdens de campagne heeft Kleinjan dagelijks contact met de loonwerkers. En met Geuze transport in Sint-Annaland, die de bieten uit het hele rayon naar de fabriek vervoert. Van elke hoop bieten die gereed ligt, heeft hij de ’externe kwaliteit’ beoordeeld vóór deze naar Dinteloord wordt gebracht. Daar wordt ver volgens van elke vracht een monster gestoken waarvan het suikergehalte, de winbaarheid en het tarrapercentage worden bepaald. vorst niet tegenhoudt. Mocht het gaan vriezen, dan moet er plastic overheen gelegd worden om de warmte in de hoop vast te houden. ,,De biet is wat korter dan vorig jaar, meer een kroot dan een pen’’, stelt Van Riet vast na het rooien van het eerste perceel. De oorzaak is de natte julimaand. Ook het voorjaar was nat en koud; vanaf augustus waren de omstandighe den juist goed. Kleinjan verwacht dit jaar een opbrengst van zo’n 79 ton bieten per hectare. Van wat er tot nu toe in zijn rayon is geleverd, is het suikergehalte dik zeventien procent. De ’suikerman’ noemt de rassenkeuze heel wezenlijk, zoals er veel keu zemomenten zijn voor een teler. ,,Daar is veel mee te behalen, maar dat beseft niet iedereen.’’ Hoewel Jos van Riet zichzelf geen vooruitstre vende boer noemt, staat hij zeker open voor nieuwe ontwikkelingen. Koopt bijvoorbeeld bietenzaad dat extra is ontsmet en vijftig euro per hectare duurder is dan het standaard zaad. ,,Dat geld ben ik anders al kwijt aan één keer extra spuiten. Het is dan ook duurzamer.’’ MJSilktrUile 9 r

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2012 | | pagina 20