2012 Schipper f OAZ VERKIEZING FAMILIEBEDRIJF VAN HET JAAR Donderdag 11 oktober 2012 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT 'VERS IS BIJ ONS ECHT VERS' 'WE PROBEREN FAMILIE OVERAL BIJ TE BETREKKEN' Oosterschelde Centrum Familiebedrijf gemeente Tholen 7 Begrafenisve'zorging Dorst, Molenpad 4, Stavenisse. Kees Bazen Uw Visspecialist, Ondernemersweg 3, Tholen. Bert, Paul en Ria Dorst (v.l.n.r.). KEES BAZEN UW VISSPECIALIST BEGRAFENISVERZORGING DORST Voor Begrafenisverzorging Dorst is iedere familie uniek. Omdat niemand hetzelfde is. „We proberen ons in de familie te verplaatsen." Het is een van de eigenschappen die een begrafenisondernemer nodig heeft. Zodat nabestaanden op een 'rustige en gepaste manier' afscheid kunnen nemen van hun dierbare. „We proberen de nabestaanden zoveel mogelijk overal bij te betrekken," zegt Bert Dorst (47) van Begrafenisverzor ging Dorst uit Stavenisse. Samen met zijn vrouw Ria (45) en zoon Paul (24) vormt hij het familiebedrijf. Daarnaast kun nen ze een beroep doen op verschillende oproepkrachten. Om principiële redenen verzörgt Dorst alleen begrafenis sen. De ondernemer is actief op Tholen en Sint Philipsland, maar ook op Schouwen-Duiveland. Doordat Dorst alleen begrafenissen doet, onderscheidt hij zich van andere ondernemers. „We zijnde enige onderneming in de regio die op deze manier werkt." Dorst.is een kleine onderneming. Het overgrote deel van het werk doet Bert zelf. Hij is van het eerste contact met de familie tot de begeleiding van de begrafenis en nazorg de vaste contactpersoon. „De lijnen zijn kort en we streven naar een heldere communicatie. We doen heel veel samen met de familie. Ze kunnen er zelf een invulling aan geven. Of het nu gaat om de laatste verzorging of het begeleiden van de kist. Het geeft nabestaanden steun in de verwer king." Zoon Paul werkt vier dagen bij een tuin- en landschapsarchitectenbureau, maar kan flexibel meewerken in het bedrijf. Hij doet dat al sinds de dag dat zijn vader in 2009 voor zichzelf begon. „De verzorging van de overledenen, het vervoer, de begrafenis zelf. In ben er geleidelijk aan ingegroeid." Ria coördineert en verzorgt de catering en on dersteunt de diverse werkzaamheden. Bert: „Als kleine organisatie zijn we heel flexibel. We zijn nauwelijks afhankelijk van derden. We hebben een eigen rouwauto, een eigen team dragers en voeren het drukwerk uit in eigen beheer." Ook verzorgt hij het leveren van gedenkstenen en de renovatie van bestaande grafmonumenten. De Stavenissenaar werkte twintig jaar bij de gemeente in de buitendienst. In 2002 ging hij bij een uitvaartonder neming werken, maar gooide eind 2008 het roer om. „Het was een uitdaging om voor mezelf te beginnen en mijn eigen visie uit te werken. Het is een dankbaar beroep. We,staan familie bij in een moeilijke periode met een respect en stijlvolle begeleiding." De onderneming heeft twee rouwcentra: in Sint-Annaland en Sint-Maartensdijk. Vorig jaar verbouwde Dorst het rouwcentrum in Sint-Annaland. Er kwam onder meer een 24-uurskamer waar de overledene opgebaard kan worden zodat de familie er ieder moment terecht kan om afscheid te nemen. „Ze krijgen een sleutel en kunnen er op ieder gewenst moment naar toe." Dorst benadrukt dat de beide rouwcentra voor iedereen toegan kelijk zijn. Als Kees Bazen de klep van zijn visverkoopwagen opent, dan lijkt het net of de klant een winkel binnenstapt. Van de vrachtwagen is bijna niets meer te zien. De ambulante visverkoper krijgt er complimenten voor. „Het is een vispaleis op wielen." Bazen (41) heeft twee visverkoopwagens waarmee hij van woensdag tot en met zaterdag op markten en/of stand plaatsen staat, ongeveer dertig minuten gaans van Tholen. Op de marktdagen wordt 's ochtends vroeg de vitrine gevuld. Het assortiment is groot en bestaat onder meer uit verse vis zoals kabeljauw, zalm, gerookte vis, en produc ten uit eigen keuken die door zijn vrouw Margreet Bazen-Oostdijk (40) worden bereid: vissoep, vispizza's, vis- slaatjes, wok- en ovenschotels enz. Kees: „Er komt steeds meer vraag naar de kant-en-klaar producten en de wok- en ovenschotels, en naar advies voor de bereidingswijze." Bazen speelt in op het veranderende consumen tengedrag. „Veel mensen werken beiden en hebben minder tijd om zelf uitgebreid te koken. Ze zijn blij met onze gemaksproducten." Margreet zorgt wekelijks voor variatie in de producten uit eigen keuken, daarnaast verzorgt zij ook de boekhouding en de administratie. Vers gebakken kibbeling en lekkerbekjes worden veel verkocht, maar ook haring en mosselen zijn gewilde producten. Bazen verkoopt ook uitheemse vissoorten, zoals filet van pangasius, heilbot en tilapia, die diepgevroren binnen komen en ook zo worden verkocht. De meeste vis die Bazen aanbiedt, is echter vers en bij Kees is vers ook vers. „Soms komt een visfilet uit de diepvries, dat verschil laat ik zien op de prijskaartjes bij de betreffende vis." Elke nacht kan er verse vis geleverd worden uit heel Europa. Bazen koopt via de afslag in Stellendam, Colijnsplaat of Scheveningen. Vis fileren en klaarmaken doet hij zelf. Arbeidsintensief, maar Bazen weet er wel weg mee, hij gaf er zelfs les in bij de vakopleiding vishandel. Kennis over vis is voor zijn vak essen tieel. „Dat kan ik overbrengen op mijn klanten. Dat is het mooiste." Kees heeft als kind samen met zijn vader in de vis gewerkt. Zijn grote wens was degrote vaart. Het werd de visserijschool. Kees voer op verschillende visserssche pen, maar moest de bakens verzetten na een ernstig auto-ongeluk in 1990. Bazen vond werk in de visverkoopwagen van Jaap Schot, maar besloot na een aantal jaren om voor zichzelf te beginnen. In 1995 nam hij het bedrijf van Frans Bout over. In 1998 betrok hij een nieuw bedrijfspand op industrieterrein Welgelegen. Zijn vader Johan (75) komt nog steeds een handje helpen. Zoon Christian (18) helpt naast zijn studie in het bedrijf en staat zaterdags met de wagen in Tholen. Ook dochter Wilma (16) helpt naast haar studie mee in de keuken of als verkoopster in het familiebedrijf. organisatie van lokale accountants, bedrijfs- en organisatie adviseurs Rabobank www.ondernemendoeiesamen.nl De gemeente Tholen hecht veel belang aan de Thoolse bedrijvigheid en draagt daarom ook de familiebedrijven een warm hart toe - www.tholen.nl Familiebedrijven zorgen in Nederland voor bijna de helft van de werkgelegen heid en ongeveer 35% van het bruto nationaal product. Daarmee zijn zij een belangrijk onderdeel van onze economie. Juist in deze economische crisis is het instandhouden van familiebedrijven van groot belang. Ook op Tholen en Sint- Philipsland, waar ze voor een flinke werkgelegenheid zorgen. Op deze pagina kunt u de verhalen lezen van twee bekende familiebedrijven die deelnemen aan de verkiezing Thools Familiebedrijf van het jaar 2012. We wensen u veel leesplezier. Wim Heijboer, uitgever Eendrachtbode uan het Deze verkiezing is een initiatief van de NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers), het Centrum van het Familiebedrijf en de Eendrachtbode. De jury bestaat uit burge meester W. Nuis (voorzitter), mr. A.A.J. Schot (notaris), mr. D.P. Gunst (Schipper/ OAZ) en A. de Korte (directeur Rabobank Oosterschelde). Zij gaan de bedrijven beoordelen aan de hand van criteria zoals familiaal karakter, innovativiteit, duur zaamheid, klanttevredenheid en toekomstvisie. Later worden alle verhalen gebundeld in een prachtig boek en zal tijdens een speciale verkiezingsavond op woensdag 28 november de winnaar bekend wor den gemaakt. Margreet, Christian, Wilma en Kees Bazen (v.l.n.r.).

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2012 | | pagina 7