2012
Schipper f O AI
Rabobank
VERKIEZING FAMILIEBEDRIJF VAN HET JAAR
Donderdag 6 september 2012
EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT
Centrum
Familiebedrijf
van r
Oosterschelde
gemeente Tholen
V
BAKKERIJ WIM SLAGER
'WE BAKKEN NU ACHTTIEN SOORTEN BROOD'
GANG WOONHUIS
WAS WINKEL
POTTER KEUKENS
'IETS MOOIS KUNNEN REALISEREN VOOR DE CLIËNTEN'
7
uan het
accountants, bedrijfs- en organisatie adviseurs
www.ondernemendoejesamen.nl
De gemeente Tholen hecht veel belang aan de
Thoolse bedrijvigheid en draagt daarom ook de
familiebedrijven een warm hart toe - www.tholen.nl
Later worden alle verhalen gebundeld in een prachtig boek en zal tijdens een
speciale verkiezingsavond de winnaar bekend worden gemaakt.
We wensen u veel leesplezier.
Wim Heijboer, uitgever Eendrachtbode
mf
V
mts
f
J
Vroeger bakten de ouders van Wim Slager drie soorten brood: bruin, wit en Zeeuws tarwe. Nu tellen Wim en
zijn vrouw Sarina in het weekend achttien soorten. Ze staan er zelf van te kijken. Elke maand bakt Slager zelfs
een nieuw soort. „Mensen vragen er naar."
Van licht brood tot heel donker brood met grove korrels, maar altijd met veel voedingswaarde. „Klanten willen in het
weekend graag wat anders. Dan hebben we dertig soorten kleine broodjes." Slager (58) bakt ook speciaal brood.
Voor klanten die intolerant zijn voor gluten en lactose. Niet alleen voor mensen uit het dorp, ook uit andere woon
kernen. In de 28 jaar dat ze nu samen de zaak runnen, zijn er ook producten die alle modes en trends glansrijk door
staan: bolussen, tompoezen, roomhoorns en appelflappen. Wim maakt ze nog volgens het recept van zijn vader. Het
echtpaar speelt in op wat de klant vraagt. Zo startten ze in 1986 de snoepboutique Pierrot. Dat liep zo goed dat het
bijna de halve winkel besloeg, zegt Sarina (49). „Nu zijn er zoveel snoepverkooppunten in het dorp, dat we het weer
verkleinen." Daarentegen breidt de ontbijt-, brunch- en lunchservice zich steeds meer uit. Vanaf 1990 is dit een van
de pijlers onder het familiebedrijf. Van een eenvoudig ontbijt met broodjes en vers sap tot een luxe ontbijt met een
baguette belegd met gefileerde paling en champagne. De bakker maakt het zelf en bezorgt het aan huis. „Het gaat
er meestal om, mensen te verrassen. Bij een jubileum, als bedankje, of voor iemand die een opkikker nodig heeft.
Mensen staan vaak perplex."
Doordeweeks komen er ook steeds vaker verzoeken om een lunch. Van bedrijven of scholen die een vergadering
hebben. Verder is Slager aangesloten bij Taartenwinkel.nl uit Amsterdam. „Mensen kunnen thuis een taart bestellen
die wij bakken en bezorgen. Tot in Halsteren en Steenbergen toe." Smaken wisselen nog al eens. Vooral bij banket,
zegt Sarina: „Een product krijgt soms veel navolgers, maar het kan ook ineens weer afgelopen zijn. Een heel verschil
met vroeger." Wim en Sarina Slager-Scherpenisse namen de zaak in 1984 over van Wims ouders, Jacob en Toos.
Zij begonnen in 1946 op hun beurt in de zaak die ze overnamen van een ver familielid. Behalve brood werden er
toen ook kruidenierswaren verkocht: groene zeep, wijncognac, spiritus, soda. Al lang verleden tijd. De winkel werd
gemoderniseerd en steeds uitgebreid. De verbouwing in 1986 van de bakkerij bijvoorbeeld, was ook het einde van
het stoken met kolen. Ze bouwden er een woning achter. Later kwam er een bedrijfskeuken bij. Dochter Michelle
(27) werkte tot haar 21ste op zaterdag in de zaak. Ze wil nog wel eens bijspringen. Zoon Antal (20) werkt elke vrijdag
mee in de bakkerij. Vader en zoon in bakkersschort.
Antal, Wim en Sarina Slager (v.l.n.r.).
Bakkerij Wim Slager, Nieuwstraat 10, Sint-Annaland.
Potter Keukens, Nijverheidsweg 1, Sint-Maartensdijk.
De 98-jarige Johanna Potter-Gebraad weet nog dat er geen waterleiding en elektriciteit was. Ze maakte mee hoe
het aardgas werd geïntroduceerd. Ze zag de zaak in huishoudelijke apparatuur groeien. Tot de showroom van
haar zoon Peter en Willy Potter nu met mooie keukens en sanitair aan de Nijverheidsweg in Sint-Maartensdijk.
Wat in 1930 begon op de Oostvest in een landbouwschuur met woonhuis, is nu een moderne onderneming op het
bedrijventerrein. Potter Keukens ontwerp niet alleen keukens. Peter Potter (61) en zijn zoon Patrick (38) geven advies,
maar plaatsen zelf ook. Steeds aan de hand van de wens van de klant en de mogelijkheden die een woning biedt.
Dat is ook meteen de uitdaging. „Iets moois kunnen realiseren voor de cliënten!" Voor het ontwerpen ontving Peter
in 2007 de Nederlandse keuken Design Award. In de 1200 vierkante meter grote showroom staat voor ieder wat
wils. Keukens, Sanitair en Tegels. Van klassiek tot hypermodern.
Om zich verder te onderscheiden wordt Potter binnenkort een van de zeven Miele experience-zaken in Nederland.
„Alles wat Miele te bieden heeft, komt hier door heel de showroom te staan. Van vrijstaande tot inbouwapparatuur."
Behalve keukens legt Potter ook sanitair aan en installeert centrale verwarming. Maar het gaat nog een stapje verder.
„We verbouwen zelfs complete woningen en richten ze opnieuw in." Volgens Potter is dat in de loop der jaren zo
gegroeid. „Klanten willen graag meer ruimte. Soms adviseren we een muur weg te halen." Ervaring, visueel en tech
nisch inzicht komen er samen.
Potter Keukens zit inmiddels al weer 20 jaar aan de Nijverheidsweg. De wortels liggen aan de Oostvest waar Pieter
Potter, in 1930, in een van de landbouwschuren als hoefsmid begon. Hij was knecht geweest bij Gebraad in Sta-
venisse. Daar leerde hij de dochter van de smid, Johanna, kennen. „In 1935 begon ik huishoudelijke artikelen en
kachels te verkopen. De gang in het woonhuis was de winkel," vertelt ze. Na de oorlog kwam er steeds meer lood-
gieterswerk. De mechanisatie in de landbouw nam een grote vlucht. In 1949 verhuisde Potter naar de Molenstraat.
Verbouwde het pakhuis tot winkel en woning. In 1980 ging het bedrijf naar de Markt (nu drogisterij Smerdiek), nadat
Peter en zijn vrouw Willy Potter-Boogaard in 1977 de zaak hadden overgenomen. Willy (59) deed de winkel, 26 jaar
lang. „Het liefst verkocht ik huishoudelijke apparatuur en pannen." Peter was allround installateur. Hij werkte samen
met monteur Bram de Graaf, die 38 jaar in dienst was en 'Bram Potter' werd genoemd. Patrick is de derde genera
tie. Heeft een eigen bedrijf, maar werkt voor 90 procent voor Potter Keukens, Sanitair en Installatiewerk. „In ben er
ingerold," zegt hij. Net als zijn vader destijds. Peter: „Het ging automatisch over van vader op zoon."
Familiebedrijven zorgen in Nederland voor bijna de helft van de werkgelegen
heid en ongeveer 35% van het bruto nationaal product. Daarmee zijn zij een
belangrijk onderdeel van onze economie. Juist in deze economische crisis is het
instandhouden van familiebedrijven van groot belang. Ook op Tholen en Sint-
Philipsland, waar ze voor een flinke werkgelegenheid zorgen.
Op deze pagina kunt u de verhalen lezen van twee bekende familiebedrijven die
deelnemen aan de verkiezing Thools Familiebedrijf van het jaar 2012.
Deze verkiezing is een initiatief van de NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers), het
Centrum van het Familiebedrijf en de Eendrachtbode. De jury bestaat uit burge
meester W. Nuis (voorzitter), mr. A.A.J. Schot (notaris), mr. D.P. Gunst (Schipper/
OAZ) en A. de Korte (directeur Rabobank Oosterschelde). Zij gaan de bedrijven
beoordelen aan de hand van criteria zoals familiaal karakter, innovativiteit, duur
zaamheid, klanttevredenheid en toekomstvisie.
Peter, Johanna, Willy en Patrick Potter (v.l.n.r).
organisatie
van lokale