2012
DE THOOLSE COURANT
Schipper f OAZ
Rabobank
"H
VERKIEZING FAMILIEBEDRIJF VAN HET JAAR
Donderdag 9 augustus 2012
EEN DRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT
7
l mm mm* n
Centrum
Familiebedrijf
Oosterschelde
gemeente Tholen
DB KEUKEN GROEP
'DUURZAME RELATIES MET KLANTEN EN MEDEWERKERS'
IN DE WINTER
PEEJEN MEE JUUN
SLAGERIJ OP DEN BROUW
'WE MAKEN STEEDS MEER ZELF GERECHTEN KLAAR'
uan het
hel
ran
accountants, bedrijfs- en organisatie adviseurs
www.ondernemendoejesamen.nl
Zeeland is topscoorder op het gebied van familiebedrijven en Tholen levert daar
aan een belangrijke bijdrage. Dat blijkt uit dit inmiddels royaal gevulde vak met
foto's van Thoolse familiebedrijven. De belangstelling om mee te doen aan deze
rubriek is groot. Familiebedrijven komen de economische crisis relatief gezien
goed door en zorgen daarmee voor stabiliteit van de Thoolse economie.
Op deze pagina kunt u de verhalen lezen van twee bekende familiebedrijven die
deelnemen aan de verkiezing Thools Familiebedrijf van het jaar 2012.
Deze verkiezing is een initiatief van de NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers), het
Centrum van het Familiebedrijf en de Eendrachtbode. De jury bestaat uit burge
meester W. Nuis (voorzitter), mr. A.A.J. Schot (notaris), mr. D.P. Gunst (Schipper/
OAZ) en A. de Korte (directeur Rabobank Oosterschelde). Zij gaan de bedrijven
beoordelen aan de hand van criteria zoals familiaal karakter, innovativiteit, duur
zaamheid, klanttevredenheid en toekomstvisie.
Later worden alle verhalen gebundeld in een prachtig boek en zal tijdens een
speciale verkiezingsavond de winnaar bekend worden gemaakt.
We wensen u veel leesplezier.
De gemeente Tholen hecht veel belang aan de
Thoolse bedrijvigheid en draagt daarom ook de
familiebedrijven een warm hart toe - www.tholen.nl
Wim Heijboer, uitgever Eendrachtbode
j
--
Het is 21 jaar geleden begonnen in de voormalige kleuterschool aan de Cureestraat in Sint-Annaland. Toen
besloot monteur Arjan van Dijke om zelf keukens en sanitair te verkopen en te monteren. Nu telt de onderne
ming acht showrooms in zeven plaatsen in Nederland met 150 personeelsleden.
De laatste showroom werd eind vorig jaar geopend in Poortvliet: Keuken en Bad Wereld XXL. Met een vloeropper
vlakte van 1800 vierkante meter qua omvang de grootste van alle showrooms én onderdeel van de Woonboulevard
Poortvliet die nu 50.000 vierkante meter bestrijkt. Van Dijke greep de kans om samen met de Woonboulevard onder
één dak de klant te bedienen, met beide handen aan. In hetzelfde gebouw is de andere showroom van DB Keu
ken Groep, Poggenpohl, te vinden. „Een breed scala, van klassiek tot modern en voor betaalbare prijzen," vertelt
algemeen directeur Van Dijke (46) in het kantoor van Ardi Keukens aan de Ceciliaweg in Sint-Annaland. Het kan hard
gaan. Nu zijn er ook vestigingen in Nunspeet, Rijssen, Haarlem, Goes en Kesteren. „Vanaf 1991 ging ik zelf bij de
mensen thuis langs met een foldertje en een monster van de deurtjes van de kastjes. Voornamelijk op het eiland
Thplen. Later ook al wel eens in West-Brabant, in Temeuzen en België. Ik maakte veel uren. Zelfverkopen, bestellen
en monteren, en de eerste drie jaar ook de service doen." In 1994 piéegde Van Dijke nieuwbouw met showroom,
magazijn én woonhuis. Nam personeel in dienst. „Het liep fantastisch. Vooral de eerste tien jaar groeiden we explo
sief." Van Dijke en zijn personeel doen het werk 'onder de Zegen des Heeren', zegt hij. „Dat is het belangrijkste." De
boeken met de christelijke beginselen staan binnen handbereik. Met schilderijen aan de wand, enkele jachttrofeeën
en de grote ovalen vergadertafel heeft de directiekamer iets huiselijks behouden. Het is tekenend voor het bedrijf.
Zakelijk, maar geen luxe fratsen. „Wij bouwen duurzame relaties op met onze klanten en onze medewerkers. Dat
is onze kracht. We gaan voor de langere termijn. Wij bieden medewerkers wat ze zoeken. Er is een grote mate van
betrokkenheid. We zijn een echt mensenbedrijf." Het arbeidsethos is dan ook hoog, zegt Van Dijke. Daar wordt ook
in geïnvesteerd. Door opleidingen aan te bieden. In alle vestigingen geldt dezelfde visie.
Behalve in Nederland heeft Van Dijke ook een onderneming in Oekraïne. Zoon Evert (21) verkoopt er landbouwma
chines en beboert 80 hectare akkerland. Hij is getrouwd met de Oekraïnse Anna. De naam van het bedrijf: Annaland.
Evert werkte tot februari dit jaar in de keukens, maar volgde de liefde. Zoon Pieter (23) werkt al zes jaar bij Ardi Keu
kens, dochters Laurien (19), Mariëlle (18), Martina (16) en Annedie (14) werken als telefoniste en receptioniste in het
bedrijf. „We zijn begonnen als solide familiebedrijf. Dat was toen het belangrijkste en dat is het nog steeds."
Achter Dineke en Arjan van Dijke, Pieter en Evert, voor Annedie, Martine, Mariëlle en Laurien (v.l.n.r.)
DB Keuken Groep, Ceciliaweg 4, Sint-Annaland.
Slagerij Op den Brouw, Markt 10, Sint-Maartensdijk.
Jo, Ward, Peter, Corien, Anouk en Neleward op den Brouw (v.l.n.r.).
Hij is de derde generatie in het familiebedrijf dat 75 jaar geleden door zijn opa Piet Koopman aan de Markt in Sint-
Maartensdijk werd opgericht. De winkel en het woonhuis zijn gevestigd in een monumentaal pand. Met gerotste ge
vel en houten luiken. Het uithangbord en de naam op de gevel zijn met gevoel voor traditie vorm gegeven. In drie
kwart eeuw is er veel veranderd. Zelf slachten van varkens en koeien doen ze sinds 2005 niet meer. Daardoor kreeg
Op den Brouw meer tijd voor andere dingen: „We maken steeds meer gerechten klaar. Nasi en bami, in de winter
soep en stamppotten. Zuurkool, boerenkool en hutspot, peejen mee juun. Vleesschotels met kip, hachee of goulash.
De mensen vragen er steeds meer naar. Sinds kort maak ik ook zelf frikadellen. Een simpel product, maar het loopt
als een trein." Dat is niet het enige dat de slager zelf maakt. Ook rookvlees, Zeeuws spek, bacon, gebraden gehakt,
gekookte ham, kroketten, gebraden ribbetje en drumsticks. Te veel om op te noemen. „Er zijn tegenwoordig wel
veertig verschillende soorten vleeswaren. Toen mijn opa in 1937 begon, waren er maar vijf." In de zomer is er door
gaans veel vraag naar vlees voor de barbecue. Voor feestjes en partijen. Behalve het vlees zorgt hij ook voor borden
en bestek, tafels en stoelen. „Ze vragen zelfs of ik het vlees ook wil komen bakken." Klanten vragen ook om warme
en koude buffetten. Van hoofdgerecht tot nagerecht. Op den Brouw heeft een schare vaste klanten. Daar horen ook
toeristen bij van de campings in de buurt. „Ze weten ons wel te vinden. Sommigen komen al 30 of 35 jaar. Het is
altijd weer leuk als ze in het voorjaar weer binnen stappen."
Samen met zijn vrouw Corien (45) rram Peter in 2004 de zaak over van zijn ouders Neleward op den Brouw en Jo op
den Brouw-Koopman. Ze werken allemaal mee. Corien bedient een aantal dagdelen per week klanten in de winkel
en doet de administratie. Neleward (74) vult 's morgens het vlees en de vleeswaren aan. Jo (71) staat nog regelmatig
in de winkel en helpt bij buffetten en barbecues. De slager betrekt het vlees uit de buurt. Varkens van 80 kilo, een
dikbil van 550 kilo die hij zelf uitbeent. „In het begin vond ik het wel jammer dat we niet meer zelf slachtten, maar de
regels werden almaar strenger. Er kwam zoveel bij kijken dat het niet meer rendabel was. In feite maakt het niks uit.
Ik krijg het hele beest nu in vier stukken thuis."
Peter op den Brouw laat de klanten in de winkel regelmatig proeven van de producten die hij zelf bereidt: een
stukje grillworst, een worstenballetje. Hij komt het zelf op een schaal presenteren. De 46-jarige slager staat in
de winkel, beent vlees uit in de slachterij of is op pad om een barbecue te verzorgen.