'Dit wordt een scharrelboerderij, want alle dieren gaan naar buiten' Ölagrotechniek weac r Piet en Govert van Dieren uit Poortvliet houden kippen in de wei www.agrotechniek.com Veel succes met de nieuwe activiteit ABN AMR0 FELICITEERT DE FAMILIE VAN DIEREN MET DE NIEUWE PLUIMVEESTAL UNIER stallen en Loodsenbouw Donderdag 15 maart 2012 EENDRACHTBODK, DE THOOLSE COURANT 19 Drieëntwintigduizend kippen die ineens allemaal op je af komen rennen zodra je een voet bij ze in de wei zet. Govert van Dieren wordt er blij van. „Snap je nu waarom ik voor kippen heb gekozen?", vraagt hij als ze tevreden kakelend en brommend om hem heen lopen te scharrelen. Samen met zijn vader Piet runt hij hun agrarische maatschap aan de Bram Groenewegeweg in Poortvliet. Die bestond al uit 65 melkkoeien en 500 varkens, en sinds november zijn daar de kippen bij gekomen. Een wens van Govert. Ze moeten op den duur de varkens gaan vervangen. „Ik vind een kip mooier dan een varken", verklaart hij. Nieuwe stal Beginners Wilde ganzen Pluimpotweg 19 Sint-Maartensdijk 06 - 25 22 21 59 www.guntergrondverzet.nl OND VERZET, 1 DE BANK ANNO NU ABNAMR0 Het heeft te maken met de bedrijfsopvolging. „Om eerlijk te zijn, pa vind varkens prachtig, maar het is mijn vakgebied niet. Ik werk liever tussen de kippen", zegt Govert. Die ervaring heeft hij dan ook al opgedaan bij de buurman, Leo Hofland aan de Boneputteweg. Het is de be doeling dat de varkens op den duur verdwijnen, zodat er alleen nog kippen en koeien overblij ven op de boerderij. „De koeien blijven. Dat is de hoofdtak. Daar is het allemaal om begonnen", vertelt Piet. Hij is zestien jaar geleden samen met zijn vrouw Gerrie en hun gezin vanuit Stolwijk naar Poort vliet gekomen. In het kader van de ruilverkave ling. In Poortvliet stond een akkerbouwbedrijf met een varkensstal. Van Dieren bouwde er een ligboxstal bij en legde weiland aan voor de koei en. „Ik ben een sterke voorstander van koeien die buiten grazen", zegt Piet. „We komen uit de Krimpenerwaard, daar is alles weiland." Die visie passen ze ook op de kippen toe. Die hebben da gelijks, nadat ze in de stal hun ei hebben gelegd, de beschikking over tien hectare weiland. „De consument wil dat graag zien", zegt Piet. Govert: „Het wordt hier echt een scharrelboerderij, alle dieren gaan naar buiten, behalve de varkens." Hier zouden teveel aanpassingen moeten wor den gedaan om dat ook te realiseren. Omdat Govert zijn keuze voor de kippen heeft gemaakt, gebeurt dat niet. Piet: „De politiek wil terug naar de natuur en stelt tevens veel te strenge eisen aan de ammoniakuitstoot. Daardoor jagen ze al het vee naar megastallen, want het scheelt nogal of je voor 5000 varkens investeert in een stal of voor 500." De koeien gaan 's zomers dag en nacht naar bui ten en de kippen lopen vanaf half twaalf's mor gens tot zonsondergang in de wei. Daardoor vallen de eieren in de categorie vrije uitloop. '„Dat zijn de iets duurdere eieren in de winkel. Bij scharreleieren lopen de kippen binnen los. Als ze in een hokje zitten, is het een kooi-ei. Biolo gisch zouden we zijn als we het land ook anders zouden bewerken. Dat is een heel andere manier van boeren. Dat moet, denk ik, in je zitten", legt Govert uit. Er is een compleet nieuwe stal van 90 bij 23 me ter voor de kippen gebouwd. Die is ingericht met stellingen van meerdere verdiepingen, waarop de kippen hun ei kunnen leggen. Ze kunnen zelf hun plekje uitzoeken. Op de stelling is er een zeiltje, waarachter de kip zijn ei kan leg gen. Dat valt op een lopende band, die Govert elke morgen aanzet om de eieren te verzamelen in de naastgelegen loods. De mest valt ook op een lopende band en wordt zo naar een container getransporteerd waar de mest onder zeil ligt opgeslagen. „Je hebt op die manier minder ammoniakuitstoot. Die 23.000 kippen stoten minder ammoniak uit dan 540 varkens", zegt Govert. Hoewel het klinkt als een groot aantal, noemen vader en zoon de kippenhouderij een neventak. „En dat blijft ook zo. Voor een kippenhouderij is 23.000 kippen niet bijzonder. Een professionele kippenboer heeft al gauw 100.000 kippen." Piet vertelt dat ze bewust voor een extra tak hebben gekozen. „Dan spreid je je bedrijfsrisico. Is het met de één goed, dan gaat het met de ander wat minder. Het gaat zelden met allebei goed." Piet (rechts) en Govert van Dieren zijn er voorstander van dat alle dieren buiten lopen. Zo hebben ze pas als neventak kip pen erbij en die gaan net als de koeien de wei in. Omdat alles nieuw is voor de familie Van Dieren, hebben ze voor een makkelijk te hanteren ras gekozen: Lohman brown light. Want wat er mis zou kunnen gaan is dat de kippen vatbaar zijn voor ziektes, moeilijk 'op stok' te krijgen zijn en niet in hun nesten leggen. „Wij zijn maar begin ners, dus we willen een redelijk stabiele kip, die makkelijk te houden is." Ze bestellen hun kippen bij opfokker Verbeek uit Lunteren. Die leert de kippen alles wat nodig is voor hun carrière als legkip, zoals op de stelling springen, water drinken en de broedplek vinden. Als ze 18 weken oud zijn, gaan ze naar de kip penboer. Vanaf 21 weken gaan ze eieren leggen. Ze blijven tot ze 78 weken oud zijn en dan gaan ze naar d$ vleesverwerkende industrie. „De stal is dan in één dag leeg", vertelt Govert. Een bedrijf komt de stallen dan ontsmetten. Ze blijven twee weken leeg en vervolgens komt de volgende lichting kippen. Die is al ruim een half jaar van tevoren besteld. Het is een strak schema waar slechts één of twee dagen speling in zit. Normaalgesproken stopt een kip 's winters met eieren leggen. Maar daar steekt de kippenboer een stokje voor. „Met licht heb je invloed op de legproductie. 's Morgens om half zes gaan, com putergestuurd, de lampen in de stal aan en be ginnen de kippen met eieren leggen." Ze zitten nu aan de norm van 94%. Dat betekent dat alle kippen 94 van de 100 dagen eieren leggen. Om elf uur hebben alle kippen hun ei wel gelegd. Dan gaat het rolgordijn dat de luiken afsluit om hoog en kunnen de kippen naar buiten. Govert begint dan met eieren verzamelen. „Wij halen de vieze, de windeieren en de eieren met deuken en scheuren eruit." Een windei wordt weggegooid de beschadigde eieren gaan naar de industrie voor mayonaise en dergelijke. De volmaakte ei eren worden verzameld in trays van 30 stuks. „Ze gaan naar een eierhandelaar in Well die ze ver pakt in doosjes van tien en ze op maat sorteert." Dat de kippen buiten lopen is leuk, maar niet zonder risico. Dat beseffen de Van Dierens maar al te goed. Roofdieren, zoals vossen en buizerds zijn op zoek naar een prooi en een zwerm wilde ganzen zou zomaar ervoor kunnen kiezen ook wat van het gras van de kippen te proeven. Vo gelgriep ligt dan op de loer. Maar de Van Die rens nemen het gevaar voor lief. Wel nemen ze alle maatregelen die ze kunnen nemen. Zo komt Govert niet meer in de stal van Leo Hof land en andersom ook niet, vanwege besmet tingsgevaar. En niemand komt met zijn eigen schoenen aan tussen de kippen. Laarzen van het bedrijf zijn een vereiste. Ook wel handig, want de dieren zijn nieuwsgierig zat. Drieën twintigduizend kippen, of nou ja, enkele tien tallen daarvan, die in je laarzen komen pikken is geen uitzondering. 4 d www.weazeeland.nl Goes Hulst Middelburg Oostburg Sas van Gent Zierikzee F 013- 507 61 15 Kapelstraat 40 5111 HK Baarle-Nassau Uw ponU&t, ACCOUNTANTS •ADVISEURS Einfo@systeembouwspj^nl^^ rnbouwsp^il^ T 013 -507 61 14 ABN AMR0 Agriteam Zuidwest Nederland Relatiemanager Adrie Quist, tel. 0113 245543 verzekeringen financiële diensten hypotheken pensioenen

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2012 | | pagina 19