'Dit wordt een scharrelboerderij,
want alle dieren gaan naar buiten'
Ölagrotechniek
weac
r
Piet en Govert van Dieren uit Poortvliet houden kippen in de wei
www.agrotechniek.com
Veel succes met
de nieuwe activiteit
ABN AMR0 FELICITEERT
DE FAMILIE VAN DIEREN MET
DE NIEUWE PLUIMVEESTAL
UNIER
stallen en Loodsenbouw
Donderdag 15 maart 2012
EENDRACHTBODK, DE THOOLSE COURANT
19
Drieëntwintigduizend kippen die ineens allemaal op je af komen rennen zodra je een voet bij ze in de wei
zet. Govert van Dieren wordt er blij van. „Snap je nu waarom ik voor kippen heb gekozen?", vraagt hij als
ze tevreden kakelend en brommend om hem heen lopen te scharrelen. Samen met zijn vader Piet runt hij
hun agrarische maatschap aan de Bram Groenewegeweg in Poortvliet. Die bestond al uit 65 melkkoeien
en 500 varkens, en sinds november zijn daar de kippen bij gekomen. Een wens van Govert. Ze moeten op
den duur de varkens gaan vervangen. „Ik vind een kip mooier dan een varken", verklaart hij.
Nieuwe stal
Beginners
Wilde ganzen
Pluimpotweg 19
Sint-Maartensdijk
06 - 25 22 21 59
www.guntergrondverzet.nl
OND VERZET,
1
DE BANK ANNO NU
ABNAMR0
Het heeft te maken met de bedrijfsopvolging.
„Om eerlijk te zijn, pa vind varkens prachtig,
maar het is mijn vakgebied niet. Ik werk liever
tussen de kippen", zegt Govert. Die ervaring
heeft hij dan ook al opgedaan bij de buurman,
Leo Hofland aan de Boneputteweg. Het is de be
doeling dat de varkens op den duur verdwijnen,
zodat er alleen nog kippen en koeien overblij
ven op de boerderij. „De koeien blijven. Dat is
de hoofdtak. Daar is het allemaal om begonnen",
vertelt Piet.
Hij is zestien jaar geleden samen met zijn vrouw
Gerrie en hun gezin vanuit Stolwijk naar Poort
vliet gekomen. In het kader van de ruilverkave
ling. In Poortvliet stond een akkerbouwbedrijf
met een varkensstal. Van Dieren bouwde er een
ligboxstal bij en legde weiland aan voor de koei
en. „Ik ben een sterke voorstander van koeien
die buiten grazen", zegt Piet. „We komen uit de
Krimpenerwaard, daar is alles weiland." Die visie
passen ze ook op de kippen toe. Die hebben da
gelijks, nadat ze in de stal hun ei hebben gelegd,
de beschikking over tien hectare weiland. „De
consument wil dat graag zien", zegt Piet. Govert:
„Het wordt hier echt een scharrelboerderij, alle
dieren gaan naar buiten, behalve de varkens."
Hier zouden teveel aanpassingen moeten wor
den gedaan om dat ook te realiseren. Omdat
Govert zijn keuze voor de kippen heeft gemaakt,
gebeurt dat niet. Piet: „De politiek wil terug naar
de natuur en stelt tevens veel te strenge eisen
aan de ammoniakuitstoot. Daardoor jagen ze
al het vee naar megastallen, want het scheelt
nogal of je voor 5000 varkens investeert in een
stal of voor 500."
De koeien gaan 's zomers dag en nacht naar bui
ten en de kippen lopen vanaf half twaalf's mor
gens tot zonsondergang in de wei. Daardoor
vallen de eieren in de categorie vrije uitloop.
'„Dat zijn de iets duurdere eieren in de winkel. Bij
scharreleieren lopen de kippen binnen los. Als
ze in een hokje zitten, is het een kooi-ei. Biolo
gisch zouden we zijn als we het land ook anders
zouden bewerken. Dat is een heel andere manier
van boeren. Dat moet, denk ik, in je zitten", legt
Govert uit.
Er is een compleet nieuwe stal van 90 bij 23 me
ter voor de kippen gebouwd. Die is ingericht
met stellingen van meerdere verdiepingen,
waarop de kippen hun ei kunnen leggen. Ze
kunnen zelf hun plekje uitzoeken. Op de stelling
is er een zeiltje, waarachter de kip zijn ei kan leg
gen. Dat valt op een lopende band, die Govert
elke morgen aanzet om de eieren te verzamelen
in de naastgelegen loods.
De mest valt ook op een lopende band en wordt
zo naar een container getransporteerd waar de
mest onder zeil ligt opgeslagen. „Je hebt op die
manier minder ammoniakuitstoot. Die 23.000
kippen stoten minder ammoniak uit dan 540
varkens", zegt Govert.
Hoewel het klinkt als een groot aantal, noemen
vader en zoon de kippenhouderij een neventak.
„En dat blijft ook zo. Voor een kippenhouderij is
23.000 kippen niet bijzonder. Een professionele
kippenboer heeft al gauw 100.000 kippen." Piet
vertelt dat ze bewust voor een extra tak hebben
gekozen. „Dan spreid je je bedrijfsrisico. Is het
met de één goed, dan gaat het met de ander wat
minder. Het gaat zelden met allebei goed."
Piet (rechts) en Govert van Dieren zijn er voorstander van dat alle dieren buiten lopen. Zo hebben ze pas als neventak kip
pen erbij en die gaan net als de koeien de wei in.
Omdat alles nieuw is voor de familie Van Dieren,
hebben ze voor een makkelijk te hanteren ras
gekozen: Lohman brown light. Want wat er mis
zou kunnen gaan is dat de kippen vatbaar zijn
voor ziektes, moeilijk 'op stok' te krijgen zijn en
niet in hun nesten leggen. „Wij zijn maar begin
ners, dus we willen een redelijk stabiele kip, die
makkelijk te houden is."
Ze bestellen hun kippen bij opfokker Verbeek uit
Lunteren. Die leert de kippen alles wat nodig is
voor hun carrière als legkip, zoals op de stelling
springen, water drinken en de broedplek vinden.
Als ze 18 weken oud zijn, gaan ze naar de kip
penboer. Vanaf 21 weken gaan ze eieren leggen.
Ze blijven tot ze 78 weken oud zijn en dan gaan
ze naar d$ vleesverwerkende industrie. „De stal
is dan in één dag leeg", vertelt Govert. Een bedrijf
komt de stallen dan ontsmetten. Ze blijven twee
weken leeg en vervolgens komt de volgende
lichting kippen. Die is al ruim een half jaar van
tevoren besteld. Het is een strak schema waar
slechts één of twee dagen speling in zit.
Normaalgesproken stopt een kip 's winters met
eieren leggen. Maar daar steekt de kippenboer
een stokje voor. „Met licht heb je invloed op de
legproductie. 's Morgens om half zes gaan, com
putergestuurd, de lampen in de stal aan en be
ginnen de kippen met eieren leggen." Ze zitten
nu aan de norm van 94%. Dat betekent dat alle
kippen 94 van de 100 dagen eieren leggen.
Om elf uur hebben alle kippen hun ei wel gelegd.
Dan gaat het rolgordijn dat de luiken afsluit om
hoog en kunnen de kippen naar buiten. Govert
begint dan met eieren verzamelen. „Wij halen de
vieze, de windeieren en de eieren met deuken en
scheuren eruit." Een windei wordt weggegooid
de beschadigde eieren gaan naar de industrie
voor mayonaise en dergelijke. De volmaakte ei
eren worden verzameld in trays van 30 stuks. „Ze
gaan naar een eierhandelaar in Well die ze ver
pakt in doosjes van tien en ze op maat sorteert."
Dat de kippen buiten lopen is leuk, maar niet
zonder risico. Dat beseffen de Van Dierens maar
al te goed. Roofdieren, zoals vossen en buizerds
zijn op zoek naar een prooi en een zwerm wilde
ganzen zou zomaar ervoor kunnen kiezen ook
wat van het gras van de kippen te proeven. Vo
gelgriep ligt dan op de loer. Maar de Van Die
rens nemen het gevaar voor lief. Wel nemen
ze alle maatregelen die ze kunnen nemen. Zo
komt Govert niet meer in de stal van Leo Hof
land en andersom ook niet, vanwege besmet
tingsgevaar. En niemand komt met zijn eigen
schoenen aan tussen de kippen. Laarzen van
het bedrijf zijn een vereiste. Ook wel handig,
want de dieren zijn nieuwsgierig zat. Drieën
twintigduizend kippen, of nou ja, enkele tien
tallen daarvan, die in je laarzen komen pikken is
geen uitzondering.
4 d www.weazeeland.nl
Goes Hulst Middelburg Oostburg Sas van Gent Zierikzee
F 013- 507 61 15 Kapelstraat 40 5111 HK Baarle-Nassau
Uw ponU&t,
ACCOUNTANTS •ADVISEURS
Einfo@systeembouwspj^nl^^ rnbouwsp^il^
T 013 -507 61 14
ABN AMR0 Agriteam Zuidwest Nederland
Relatiemanager Adrie Quist, tel. 0113 245543
verzekeringen
financiële diensten
hypotheken
pensioenen