Kees v.d. Velde neemt na halve eeuw afscheid van vishandel De Eendracht Johan v.d. Velde blijft verkoopwagens trouw Eendracht Vis opent op 11 november Donderdag 4 november 2010 EENDRACH'TBODE, DE THOOLSE COURANT 19 Kees v.d. Velde, oprichter van zeevishandel De Een dracht in Tholen, heeft zijn onderneming overgedragen aan zijn zoons Kees en Johan. De bedrijfspanden aan de Edisonweg moeten wijken voor plan Noord en zijn aangekocht door de gemeente. Voor de broers aanlei ding om ieder hun eigen weg te kiezen met nieuwbouw van twee moderne bedrijfspanden op 5000 m2 grond op industrieterrein Welgelegen. Kees jr. gaat met com pagnon Kees Boer aan de Stevinweg verder onder de naam Eendracht Vis met een winkel, zeevisgroothan del en rokerij. Zoons Kees en Johan varen eigen koers met nieuwbouw in Tholen Ellegoed Belgie Groene kont Snel en fel Betalen in natura Dubbeltjes zoeken Aan de Stevinweg op industrieterrein Welgelegen II in Tholen gaan 11 november de deuren open van de nieuwe viswinkel van Kees v.d. Velde jr, zijn vrouw Marjo v.d. Velde-Smits en compagnon Kees Boer. De klanten die gewend waren aan de vestiging in de Edisonweg zullen verrast zijn. Een totaal nieuw concept met een groot as sortiment dagverse vis rechtstreeks betrokken van de beste vismijnen uit Europa. De medewerkers zeggen ui terst gemotiveerd te zijn om in deze mooie omgeving van 2500 m2 de klanten te adviseren over al het lekkers dat de zee te bieden heeft. Gerookte zalm Voor de top De eigenaar van Zeevishandel De Eendracht, de 35-jari- ge Johan v.d. Velde, werkt al een aantal maanden vanuit het nieuwe 2500 m2 grote bedrijfspand aan de Snellius- weg in Tholen. Hij is er zeer blij mee. „We hebben veel bereikt. Het is een prachtig pand dat uiterst functioneel is. Onze 10 medewerkers werken er heel wat efficiënter dan in de oude situatie en we hopen er vele jaren mee vooruit te kunnen", aldus Johan v.d. Velde, die zegt dankbaar te zijn dat zijn vader Kees de basis heeft gelegd voor de huidige onderneming. Kriebelen Tilapia is geluk 'Het gaat nog goed in de vis, maar de besteding per klant daalt wel Zeevisgroothandel en rokerij met moderne winkel op Welgelegen Kees en Cobie v.d. Velde met links zoon Johan en rechts Kees jr. Johan, die aan de Snelliuswcg zit en vier verkoopwagens heeft en een winkel in Antwerpen handelt onder de vertrouwde naam zeevis handel De Eendracht. Voor Kees sr., die binnenkort 65 jaar hoopt te borden, het moment om na een ar beidzaam leven van 50 jaar in dc vis te gaan genieten van dc kleine geneugten van het leven. Een por tret van een markante onderne mersfamilie Van dc Velde die iede re Tholenaar nog beter kent onder de naam de Gurp. Kees v.d. Velde groeide op in een gezin met drie broers in de Kruit- torenstraat dicht bij de waterkant aan de Veerdam in Tholen. Zijn va der was opvanger van mosselen, maar had ook nog enkele hectaren grond waar voornamelijk uien op werden geteeld. Kees werkte veel op het land, maar de waterkant had een sterkere aantrekkingskracht. ,,Ik was altijd aan de waterkant te vinden. Kreukels rapen, zeekraal en lamsoren snijden om wat bij te verdienen na schooltijd. Later ben ik gaan werken bij Tholens Roem van de firma Schot/Baay waar ik alles leerde van mosselen en oes ters. Daarna heb ik ook nog ge werkt bij mosselhandel Deurloo. Een prachtige tijd met veel bedrij vigheid aan de Wal. Dan is het nu aan de Veerdam maar een dode boel geworden. Geen eb en vloed meer, maar vies water. Het enige wat daar nog aan mosselculluur herinnert, is de ligplaats van de TH 48 en de TH 4", zo stelt Van de Velde met weemoed vast. Toen de mosselkokerijen en de oesterputten in de zestiger jaren in Tholen verdwenen en velen hun werk kwijtraakten, stapte Kees v.d. Velde over naar de vishandel van Jan Quist die in Roosendaal goede standplaatsen had. Daar bekwaam de hij zich verder en ontwikkelde het plan om voor zichzelf te begin nen. In 1978 kocht Van de Velde van weduwe Van der Zande dc landbouwwcrktuigenloods aan de Edisonweg. Broer Lein deed mee en ook Job Bout was aanvankelijk enthousiast, maar hij zag het al snel niet meer zitten. Een oude verkoopwagen van ellegoed (lin nen stoffen) werd aangeschaft en wat aangepast. Op de Expo Tholen aan de Zoekweg kon men voor het eerst kennis maken met dc produc ten van zeevishandel De Eendracht „Het liep fantastisch. Haring vers van het mes en we verkochten een enorme hoeveelheid gebakken vis, aldus Kees v.d. Velde". Hij rook zijn kans, zag winst en besloot zijn best te gaan doen om standplaats vergunningen te bemachtigen voor zijn verkoopwagen. Met succes want de gemeente Tholen werkte mee en De Eendracht kreeg stand plaatsen in de kernen die Van de Velde op het oog had. Rinus Moerland was zijn eerste mede werker en die zou met veel inzet en vakbekwaamheid De Eendracht 25 jaar trouw blijven. Als we Kees v.d. Velde vragen wat nu de beste standplaats is op het eiland, dan hoeft hij niet lang na te denken. „Zonder twijfel Sint-An- naland. Toen ik daar begon, heb ben mijn voetbalvrienden van WHS me erg gesteund. Zij kwa men op zaterdagmorgen allemaal om vis en daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Maar ook de leden van voetbalvereniging Smerdiek werden trouwe klanten. Bij mijn eigen vereniging Tholcnse Boys en in mijn woonplaats was de klandi zie veel minder. Nog steeds is Sint-Annaland op het eiland onze beste standplaats. Inwoners van Sint-Annaland kopen eerst in het eigen dorp en dan pas elders. Bo vendien is men er wat bourgondi- scher. Men houdt van lekker eten en drinken", aldus Van de Velde. De zaken gingen zo goed, dat er steeds meer verkoopwagens en standplaatsen bijkwamen. Vooral in Brabant, maar Van de Velde ging ook over de grens, tot in Bel gisch Limburg toe. Het perso neelsbestand groeide tot twintig. „Naar sommige plaatsen moesten we wel 2 V2 uur rijden. Maar het was en is het dik waard. Ik vergeet nooit meer dat ik voor het eerst in Ruisbroek kwam. Ik had de wagen goed volgeladen, maar verkocht hem al heel snel helemaal leeg. En dat gebeurde tot drie keer toe. Zo verkocht ik daar in enkele uren 180 kilo middeltong, dat maak je nu niet meer mee", aldus Van de Velde, die het goed kan vinden met onze zuiderburen. „Belgen zijn blij dat hun visboer komt. Ze eten ook veel meer vis en mosse len. Ze vragen goede kwaliteit en hebben daarvoor veel geld over. Ze zijn ook net iets fatsoenlijker. Een Nederlander zegt bijvoor beeld: wat moet ik betalen, maar een Belg zegt.:wat mag ik u alstu blieft betalen en awel tot volgen de week". Van de Velde heeft het verkopers- bloed in de aderen. „Het meeste plezier heb ik beleefd aan het con tact met dc klanten. Iedere dag in de wagen is anders. Het is een vrij leven, je bent eigen baas en je hebt veel contact met mensen. Je moet klantvriendelijk zijn, een net pro duct afleveren en een relatie met de klant opbouwen. Daar past ze ker op zijn tijd een grapje bij. Ik zit al zo lang in het vak dat ik nu zelfs de derde generatie klanten al aan de kraam heb". De oprichter van De Eendracht zegt dat vooral de start van het ha ringseizoen in juni een mooie, maar drukke tijd is voor visboe ren. Daarna duikt men in de mos selen en dan gaan er volle wagens met mosselen naar België. Halver wege de jaren 80 begon Van de Velde met het zelf kaken van de haring. „Het heeft drie jaar ge duurd voordat ik de haring op dc perfecte wijze gezouten en gepe keld had. Toen ik tevreden was over dat proces, kocht ik grote partijen haring in, verwerkte ze en niemand kon ze zo goedkoop aan bieden als De Eendracht". In die periode werd Dc Eendracht met een standplaats in Zevenber gen tweede in de AD haringtest. Men kocht een machine die tussen de 2000 en 3000 haringen per uur schoonmaakte. Dat was succesvol, maar tegenwoordig wil de consu ment weer haring vers van het mes. Kees v.d. Velde ontwikkelde ook een uniek recept voor het zuren en inleggen van mosselen. „Een pro bleem bij het zuren is dat de mos selen bij velen al snel een groene kont krijgen en dat staat niet mooi in de potjes. Ik heb het zuren in 1959 geleerd bij Japje Schot en die gebruikte een geheim recept en daar ben ik jaren mee aan de slag gegaan met toevoegingen van zuren, suikers, enz., net zolang totdat het probleem van de groene kont was opgelost en de smaak optimaal. Johan Prins van Prins en Dingemansc uit Yersckc had dat gehoord. Op een dag stapte hij binnen en bracht een emmer ge kookte mosselen mee en vroeg mij ze te zuren. Ik ging aan de slag en een week later kwam hij weer langs en er zat geen mossel bij met een groene kont. Toen moest hij het wel geloven. Ik heb hem het recept gegeven en daar heb ik eigenlijk nog spijt van. Ik had het eigenlijk moeten verko pen", zegt Van de Velde, die do ceert dat je in de vis alleen maar kunt slagen als je goed kan reke nen. Kees v.d. Velde is gepast trots dat zijn twee jongens Kees en Johan nu ieder hun eigen zaak op indus trieterrein Welgelegen hebben ge realiseerd. „Samen met mijn vrouw Cobie die de boekhouding deed en ook onze dochters Ellen, Annet en Jacqueline hebben we er keihard voor gewerkt. Iedere dag van 5 uur 's morgens tot 9 uur 's avonds. Er waren veel ups en downs, maar we hebben dankzij onze klanten en trouwe medewer kers een goede boterham kunnen verdienen", aldus Kees, die nu meer tijd krijgt voor z'n grote hobby biljarten en meer samen gaat ondernemen met z'n vrouw. „Regelmatig op vakantie, met de kleinkinderen op stap en sporten bij Salus. Maar ik blijf natuurlijk hand- en spandiensten voor Johan en Kees verrichten". Een speciale vriend van de familie is Sjaak Deurloo van de TH 25. „In moeilijke tijden leer je je ech te vrienden kennen, Sjaak heeft veel voor onze familie betekend".. Als we aan het slot van het ge sprek voorzichtig vragen waarom dc familie Van dc Velde eigenlijk de Gurp genoemd wordt, dan gaan de ogen van Kees v.d. Velde twin kelen. „M'n opa noemde men in Tholen al de Gurp. Een Gurp schijnt een klein, snel en fel dier tje te zijn. Dat was ik als onderne mer, als aanvaller van Tholense Boys en dat ben ik op bijna 65-ja- rige leeftijd nog steeds". S N In al die jaren dat Kees v.d. Velde in België op de markt stond, heeft hij veel bijzondere voorvallen meegemaakt. Zo herinnert hij zich een knappe Vlaamse kapster uit Ruisbroek die echt wilde weten of visboer Kees ook vlees in de kuip had. „Ze drong er bij herhaling op aan of ik de vis bij haar thuis af kon geven en dat ze daar in natura wel voor ging betalen. Onze ser vice gaat ver, maar daar kon ik natuurlijk niet aan voldoen", al dus een lachende Kees, die gewoon bij zijn eigen kapper in Tholen bleef. VS Het gaat niet altijd crescendo in de vis. In het begin van jaren tachtig ging het uitermate stroef. „Mijn broer Lein stapte uit de zaak en de rentes liepen op tot wel 16%. Hoge kosten en de consument had minder geld te besteden en daar hadden veel visboeren onder te lijden. Bij sommigen stond het water tot aan de lippen. Er was zelfs een Thoolse visboer die door zijn pro blemen zo ver van het padje af was, dat hij in het Bosje dub beltjes aan het zoeken was", aldus Kees v.d. Velde. Kees v.d. Velde (43) kon als jon getje van 12 amper boven de ha- ringbak komen, maar stond op kratten zijn vader al te helpen om haring schoon te maken. Het was dan ook al snel duidelijk dat hij in de zaak terecht zou komen. „Ik deed het graag en zag dat er met hard werken best wat in te verdie nen was." Hij was ook meer in de visloods en in de verkoopwagens te vinden dan op school. Onderdi recteur De Wit van de lts in Sint- Maartensdijk zag dat Kees niet echt een studiebol was. „Ik weet toch wel dat je de school niet af wil maken. Ais je bij je vader bij moet springen, hoef je niet te bel len hoor", zo deelde hij Kees mee. Later is het goed gekomen. Kees behaalde gemakkelijk zijn bran chediploma's en de toenmalige minister Ruding nam zelf in Utrecht z'n ambulante handels examen af. Zo kwam hij in de zaak en deed alle voorkomende werkzaamheden. Van auto's repa reren tot het fileren van vis. „Van af mijn twaalfde jaar stond ik al in de verkoopwagens van m'n vader. Een prachtig werk, maar het lief ste doe ik het snijwerk in de loods. Ik heb feeling met verse producten en er is niets mooier dan een ka beljauw vakkundig fileren. Het is wel hard werken, want op vrijdag avond had je een vroegertje als je voor elf uur klaar was," aldus Kees. Toen dc rokerij van Peter Scherpe- nisse in Sint-Annaland afbrandde, schoot De Eendracht haar collega te hulp door Scherpenisse ruimte aan te bieden in Tholen. Zo kreeg Kees interesse in het zelf roken van vis. „We verkochten op de wa gens heel veel gerookte producten zoals bruine bokking, zalm en ma kreel. Die haalden we altijd bij derden, maar en we gingen erover denken om het zelf te proberen. Op een beurs in Brussel kochten we een rookoven en samen met collega Sarien Noordijke hebben we veel geexperimenteerd. Het heeft echter lang geduurd voordat we de zalm op de juiste kleur en garing hadden". Toen duidelijk werd dat de gemeente voor de ont wikkeling van plan Noord zeevis handel de Eendracht wilde ver plaatsen, besloot Kees in overleg met zijn vader en broer Johan voor eigen rekening verder te gaan en zich te specialiseren in de rokerij en de zeevisgroothandel voor de horeca en het grootwinkelbedrijf Er volgde een overname in België, maar de leiding daar maakte er volgens Kees een potje van en dat heeft veel geld gekost. Die activi teiten zijn inmiddels gestaakt. Eendracht Vis staat vooral bekend om de hoogwaardige kwaliteit am bachtelijk gerookte zalm. Als je er gens in het land bij een supermarkt (C1000, Agrimarkt. MCD), ineen viswinkel zalm koopt of in eën res taurant gerookte zalm bestelt, dan is de kans heel groot dat het bij Van de Velde is gerookt. In dit seg ment wil Eendracht Vis nog sterker worden. „Daarom is Kees Boer er bij gekomen. We kunnen samen het team van 10 medewerkers aan sturen en ik heb meer tijd om te doen waar ik goed in ben, het am bachtelijk rokeri van vis. Daarnaast hebben we Ad Kloet aangetrokken voor de verkoop. Hij heeft veel er varing op dit gebied", aldus Kees, die zegt veel vertrouwen te hebben in de nieuwe organisatie. Eendracht Vis koof* tegenwoordig de vis via de computer op diverse - vismijnen: Stellendam, Colijns- plaat, Scheveningen maar ook in Denemarken haalt Van de Velde partijen vis. „Daar heb je veel dagvisserij en een goede kwaliteit vis en een dag later ligt het al in de loods". Zijn vrouw Marjo doet de boekhouding, maar werkt ook hard mee in het bedrijf. „We zijn superenthousiast om in de nieuwe winkel aan de slag te gaan. We kunnen daar laten zien wat we kunnen. Ik zie ook uil naar de kersttijd. Dat is een topperiode sa men met mijn vriendin Marjon Baaij maken we dan heel veel sa lades en schotels. Ook aan het ver zorgen van buffetten willen we nog meer gaan doen. Nu hebben we er een prachtige keuken voor". Kees is van plan om samen met z'n team voor de hoogste BRC- certificering te gaan. „We gaan voor de top en dat is belangrijk nieuws voor onze klanten". De officiële opening van Een dracht Vis is op 1 december. Dan komen er drie dagen lang acties voor de klanten en op zaterdag 4 december is er tevens een open dag waarbij men het roken van de producten kan bekijken. Maar vanaf volgende week donderdag 11 november is dc winkel aan de Stevinweg open. Net als voor zijn oudere broer Kees, stond het voor Johan v.d. Velde als een paal boven water, dat hij in het bedrijf van zijn vader zou gaan werken. „Van kinds af aan heb ik in de wagens gestaan. Ik wist al heel snel dat ik in de zaak zou gaan werken. Mijn hart ligt bij het klantcontact via onze verkoop wagens op vaste standplaatsen en markten in Nederland cn België. Mijn broer Kees wilde verder groeien in de rokerij en als leve rancier voor dc supermarkten. Daar had ik minder mee. Het was dus een logische stap dal ik stand plaatsen van zeevishandel de Een dracht heb overgenomen." Johan v.d. Velde heeft bij de dage lijkse leiding over de medewer kers steun van zijn vrouw Ellcs Goedegebuure, die altijd als klerk op een notariskantoor heeft ge werkt cn cr nu voor zorgt dat de boekhouding goed wordt bijgehou den. Van de Velde zegt dat de zaken, ondauJcs de crisis, ^og steeds goed gaan. „We hebben goed de kost, maar moeten cr zeer hard voor werken. We draaien heel veel uren. Omdat de markten in Nederland in het begin van de week minder zijn, wijken we uit naar België. Daar hebben we toplocaties, waar we soms al dertig jaar korhen. Zo staan we ook in Hoeselt in Bel gisch Limburg, dat is dus twee keer per dag 2 Zi uur rijden," zegt Johan v.d. Velde. In België staat De Eendracht op vaste standplaat sen, maar ook op markten. „Op markten is het drukker en wat ge zelliger". Net als zijn vader Kees kan Johan samen met zijn perso neel het prima vinden met de ge moedelijke Vlamingen. „Belgen willen meer geld besteden aan vis. Ze zijn ook veel Bourgondischcr dan de Nederlanders. Toch merken ook wij dat de gemiddelde beste ding per klant iets terugloopt. Vis is best e<iD exclusief artikel gewor den, vooral in jongere wijken. Daar heeft men hoge hypotheken en moet men wat meer op de eu ro's letten. In sommige gevallen is vis ook duurder dan vlees". Van de Velde zegt dat het begin van het haring- cn mosselseizoen in juni en juli altijd een gezonde spanning teweegbrengt. „Dan gaat het altijd kriebelen. Wat doet de prijs en hoe is de kwaliteit?" De grote moderne verkoopwagens helemaal leegver- kopen is tegenwoordig een zeld zaamheid. „Toch weetje het nooit. Ik herinner me dat een aantal jaren geleden een keurmeester/dieren arts om het leven is gebracht om dat hij aan het licht had gebracht dat er met vlees het nodige mis was. Dat waren voor ons als vis boeren toptijden. Heel België ging vis hamsteren en toen verkochten we regelmatig alles wat we bij ons hadden". De gekweekte vis uit China en Vietnam, Pangasius en Tilapia, is tegenwoordig ook in het assorti ment van De Eendracht ruim verte genwoordigd. „De consument vraagt erom cn het is een geluk dat het er is. We kopen alleen dc goede kwaliteit in. Als die vis niet op dc markt zou zijn, zou er nog meer vraag naar bijvoorbeeld kabeljauw komen en dan is het voor dc con sument helemaal niet meer te beta len", aldus Johan, die dergelijke vis vooral in de roerbakschotels verwerkt. Dit laatste is volgens Jo- Jian zijn beste product. Supermarkten ziet de jonge onder nemer niet als echte concurrenten. „Ze verkopen best behoorlijk wat vis, maar eigenlijk heeft men dc kennis niet. Wij geven uitleg over de vis en bovendien is de versheid en kwaliteit volgens mij bij dc vis boer beter". Van de Velde wil nog uitbreidingen realiseren als hij winkels kan opzetten of overne men op goede locaties. „Zo heb ben wij in dc Hoogstraat in Ant werpen in 2009 een mooie visspeciaalzaak opgezet. Thole naar Frank van Treijen heeft daar in de buurt een restaurant en was op zoek naar koeling en vriesruim- te voor zijn restaurant en horeca- groothandel. Er kwam een slach terij te koop, die hebben we verbouwd en wij drijven er een succesvolle winkel. Frank heeft nu koelruimte en verkoopt onze pro ducten aan collega-restaurateurs en mijn vrouw Elles staat daar ie dere vrijdag en zaterdag ook in de winkel." Johan v.d. Velde zegt blij te zijn met z'n fraaie bedrijfspand op Welgelegen. „Met de nieuwbouw en met ons ultramoderne wagen park, waarbij sommige wagens zelfs van vloerverwarming zijn voorzien, zijn we klaar voor de toekomst. Met mijn zussen Ellen en Jacqueline, maar ook zwager Peter Goedegebuure cn Adrie de Frel uit Poortvliet en de andere trouwe medewerkers gaan we de kar trekken", aldus een gemoti veerde Johan v.d. Velde, die met z'n vrouw af en toe ontspant door gr met dc motor op uit te trekken. Johan van de Velde (rechts) met een deel van het personeel v.l.n.rJohn Bogert, Peter Goedegebuure, Leonard van Dis, Adri en Jacqueline de Frel. Op de foto ontbreken Ellen van der Slikke, Gisela Andriesse, Josje Quaak, Kees van de Velde en Elles van de Velde de vrouw van Johan). v.l.n.r. Bennita Smits-Deurloo, Irv Wagijo, Nina Schouten en Kees v.d. Velde

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2010 | | pagina 19