Noodstroomvoorziening maakt zorgcentrum minder kwetsbaar 'Hier wordt weer vers gekookt en dat gebeurt niet overal in 't land' 'Als ouderen zelf boodschappen kunnen doen, voelen ze zich er ook bij horen' 'Als iemand meer worteltjes wil of nog een beetje puree, dan kan dat' Snoep is best verkopende product in 't Wienkeltje 'Voor de huidige ouderen is het vaak echt iets nieuws' Langer en meer eten met grotere keuken in De Schutse Donderdag 7 oktober 2010 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT Voeding krijgt een grotere rol in onze maatschappij, benadrukte Schutsedirec- teur Peter Kok gisteren in zijn toespraak bij de offi ciële opening van het zorg restaurant in de ouderenin- stelling. „Het toekomsti ge kabinet Rutte/Verhage heeft de zorg nog ge spaard, maar dat kan niet zo blijven", zei hij in de gemeenschapsruimte in het Sint-Annalandse huis. Er wordt meer van de mensen zelf verwacht, ook op het gebied van gedrag. En ge zonde voeding hoort daar bij, vertelde hij. Daarom speelde het restaurant gi steren de grootste rol bij de officiële afronding van de verbouwingen in De Schutse. Het kreeg een nieuwe naam. Van werkti tel De Potmolen naar zorg- restaurant In de Buurte. Na vijf jaar hebben we al onze wensen vervuld Vrijwilligers Zeventig mensen op de wachtlijst Een aggregaat aan de Tien hoven zorgt ervoor dat zorg centrum de Schutse bij stroomuitval niet in de proble men komt. De noodstroomvoorziening maakt het Sint- Annalandse zorgcentrum minder kwetsbaar. Directeur Peter Kok is er blij mee. „Vijfjaar na de opening van on ze nieuwbouw hadden we weer heel wat wensen, maar die hebben we allemaal kunnen vervullen." Polsband Huishoudelijke zorg Mevrouw Opree-den Engelsman noemt Schutserestaurant In de Buurte Luchtmatrassen Het 'wienkeltje' in zorgcentrum De Schutse in Sint-An naland is eigenlijk een beetje in een hoekje gedreven door de uitbreiding van het zorgrestaurant. Maar de 'to ko', zoals de leider van de facilitaire dienst Henk Aar- noudse het noemt, is er juist groter op geworden. Er is meer ruimte en ook het assortiment is breder, omdat er meer plek is om het weg te zetten. De kleine super naast het kantoortje van Aarnoudse loopt, net als voorheen als een speer. Een feestelijke opening om er aandacht voor te trekken, is dan op zich niet nodig, maar die was er gis teren toch. Luiers Regen „Het eten is hier prima, altijd gevarieerd. En je hebt ei gen inbreng. Soms komt de kok ook even langs om te vragen of alles naar wens is." Nee, de trouwe bezoekers van het restaurant in zorgcentrum De Schutse in Sint- Annaland klagen niet. Ze zijn juist zeer tevreden. Cor Pleune en zijn buurvrouwen in seniorencomplex De Vroonhof Dien Poot, Suus Leune en Sari de Jonge bezet ten elke dag een tafeltje in de zaal voor de warme maal tijd tussen de middag. Sinds juni is het restaurant ver nieuwd met een grotere keuken en een keuzebuffet en dat is gisteren officieel geopend. Zelf koken Afwassen Mevrouw A.W. Opree-tlen Engels man, bewoonster van seniorencom- plex De Vroonhof', heeft die naam bedaehl. Het was de winnende in zending van de prijsvraag die het zorgcentrum ervoor uitschreef. Daarom mocht zij de naam gisteren onthullen, samen met Pietcr van Lid van de Raad van Toezicht. Kok vertelde dat er in totaal 20 in zendingen waren, maar wilde niet zeggen hoe die allemaal luidden. Eentje verklapte hij, omdat hij die het mooiste vond: het Toaverkot. Hij weet dat dat de bijnaam voor Sint-Annaland is, maar noemde die niet zo geschikt voor het restaurant, hoewel de koks volgens hem af en toe wel kunnen toveren. In de Buurte vertaalt volgens Kok beter waar het restaurant voor staat. Hij wil graag dat het een ontmoe tingsplek wordt voor senioren, niet alleen uit De Schutse en de Vroon hof, maar ook uit de buurt. Gezonde voeding heeft een positief wonen. „Tot voor kort was dat echt een gesloten afdeling, waar ook be zoekers niet zomaar uit konden ko men. Nu is er een automatische schuifdeur in plaats van een geslo ten deur met een codeslot. Het lijkt dus een open afdeling. De bewoners hebben echter een polsband en als ze de deur naderen, blokkeert die, zodat ze er zelf toch niet uit kunnen komen." De bewoners van de afde ling kleinschalig wonen maken geen gebruik van het restaurant, maar koken zelf. Dal is één van de bezigheden. In verband met de voorbereiding van de maaltijd eten ze pas 's avonds warm, terwijl het overgrote deel van de Schutse-be- woners 's middags de warme maal tijd nuttigt. Is de Schutse in materieel opzicht volledig bij de tijd en is ook de personeelssituatie gezond, zorgen maakt directeur Kok zich om de aanwas van nieuwe vrijwilligers. „We hebben nog meer dan honderd vrijwilligers en daar zijn we heel blij mee, maar je ziet toch dal hel steeds moeilijk wordt om vacatures te vervullen. Door de vergrijzing vallen er gaten en we moeten veel meer moeite doen om die op te vul len." Voor ouderen kan er nog volop ge bouwd worden want voor woon zorgcentrum Vroonhof staan 50 mensen op de wachtlijst en voor zorgcentrum de Schutse nog 20. De nieuwe regering van VVD cn CDA trekt extra geld uit voor de ouderenzorg, al zijn er ook bezui nigingen op dit terrein. afdeling kunnen open en dicht. En de luchtmatrassen lopen niet meer leeg. Verder stagneert de zuurstof voorziening niet. Met name 's nachts liep bij stroomstoringen alles in het honderd, want dan zijn er maar twee medewerkers aanwe zig", zegt directeur Kok. Naast het aggregaat, een zorgrestau- rant cn een nieuwe, grotere winkel is er een computerhoek bijgebouwd. Daar kunnen ouderen wegwijs wor den gemaakt op de digitale snelweg. Verder is er een overdekte fietsen berging voor bezoekers gekomen, zodat de tweewielers droog staan wanneer het regent. De toeganke lijkheid is verbeterd door de paden opnieuw te asfalteren. Beneden zijn de toiletten aangepast met een urinoir erbij. Op de eerste verdieping is een oefenlokaal ge maakt voor het trainen van ver pleegkundige, technische handelin gen. Corrie van Leeuwen en Lydia van Broekhoven hebben daar nu de ruimte. Verder is er nog een maga zijn bijgekomen en voor de dagop vang is er een tweede toilet ge maakt. Alle gangen in de Schutse worden nu gekoeld en dat trekt door naar de kamers, die hiervan ook profijt hebben. Sinds de opening van de nieuwbouw in juni 2005 hebben we ieder jaar een stukje koe ling uitgebreid." Trots is Peter Kok op een nieuw snufje in de afdeling kleinschalig De Schutse kon het verlanglijstje verwezenlijken dankzij een nieuwe financieringsmethode in de zorg. „Daardoor hebben we de laatste paar jaar een aantal financiële mee vallers gehad. Maar nu is het best spannend wat er met de bezuinigin gen gebeurt. We moeten ons voor bereiden op een vermindering van de AWBZ." Mevrouw A. W. Opree onthult samen met P. van Lit de nieuwe naam van het zorgrestaurant in De Schutse. Links directeur Peter Kok. effect op de gezondheid cn gene zing van mensen, wijst onderzoek volgens Kok uit. Daarom is hij blij dat De Schutse een restaurant heeft kunnen realiseren waar echt wordt gekookt. Kok vertelt dal hij'het jam mer vond dat er vijfjaar geleden bij de nieuwbouw geen geld meer was om in te steken op een restaurant functie. „Ik heb toen niet gezegd dat ik dat miste, want dat was natuurlijk vervelend geweest." Speciaal voor de opening was de heer Bas van der Graaff uit Oud-Be- ijcrland naar het zorgcentrum geko men. Hij komt uit de zorg en houdt zich bezig met voeding, ook voor ouderen. „Hier wordt weer vers ge kookt en dat gebeurt niet overal in het land", zei hij. „Het is belangrijk dat er goed fen gezond wordt ge kookt." Hij liet ook weten dat hij niet zomaar wat zei, maar dat hij eerder een halve dag met Peter Kok had meegelopen in het zorgcentrum. „Ik heb een halve dag van uw huis en uw eten mogen proeven." En dat vond hij allemaal prachtig. De Schutse telt 80 bewoners. Zestig in de verzorgingsafdeling, 20 in de verpleegafdeling, 16 in het klein schalig wonen en 4 in de afdeling somatische verzorging. Daarnaast is nog het woonzorgcentrum Vroon hof met 30 appartementen, waar ook vrij veel zorg wordt verleend. De Schutse doel ook de zorg in woonzorgcentrum Elenahof in Sta- venisse en het nieuwe woonzorg centrum Scheldeoord, eveneens in Stavenisse. Daar zijn 12 woningen. De Schutse heeft er vier medewer kers voor de zorg en daarnaast wordt ér nog huishoudelijke zorg geleverd. Er is een slaapnachtdienst cn overdag is er altijd 1 verzorgende aanwezig. De noodstroomvoorziening is één van de vernieuwingen die uitge voerd zijn. „Niet alleen de diepvries met de keukenvoorraden blijft daar door optimaal draaien, maar ook de elektrische deuren van de gesloten Snoep gaai het meest over de toon bank, volgens vrijwilligster Annie Knuist. „Mensen krijgen eten en koffie op de kamer, maar ze snoe pen ook graag." Dat blijkt. Vrijwel alle bezoekers die even na de kof fie het winkeltje binnenstromen, vragen om zoetigheid bij hun an dere boodschappen. De 85-jarige Maris Klippel is vrijdagmorgen de eerste die met zijn rollator de win kel binnen komt struinen. Hel eer ste dat hij aan Knuist vraagt, is een zakje groentjes. Maar hij stopt ook andere producten zoals een pak sap in zijn wagentje. Bij mevrouw M.J. Feleus staat ook een zakje gekleurd snoepgoed op haar wensenlijstje. De 83-jarige bewoonster uit De Schutse is er voor de tweede keer in een week tijd. „Als ik wat nodig heb, kom ik in 't Wienkeltje. Meestal is dat één keer per weck." Ze vindt het erg makkelijk. Ergens anders naartoe, zoals de Voorstraat, kan ze niet. „Dal willen mijn benen niet meer." Knuist is één van de ongeveer 12 vrijwilligers in het winkeltje. Zelf doet ze al 12 jaar vrijwilligerswerk in het zorgcentrum. „Ook in de hospice en in de broodwagen." De vrijwilligers houden telkens op een lijstje bij wat er verkocht is en hoeveel, zodat de voorraad op peil blijft. Daar zorgt Henk Aarnoudse vervolgens voor. Maar Knuist ver telt dal ze op verzoek van de men sen ook wel eens boodschappen doet in het dorp, als dat er in het winkeltje niet is. Naast drogisterij artikelen en wat etenswaren, wor den cadeautjes verkocht, zoals planten, bloempotten cn decoratie materiaal. De vrouw van Henk Aarnoudse, Greet, stelt zelf ca deaupakketten samen die ze op creatieve wijze in de winkel pre senteert. Zo is een aantal luiers ge vouwen tot een bos bloemen en vormen allerlei keukendoeken een kinderjurkje. Ook liggen badhand doeken gepresenteerd in de vorm van hoeden op de schappen. „We krijgen ook mensen uit de Vroonhof en bij regenachtig weer zie je ook mensen uit de buurt die het makkelijk vinden om hier even een boodschap te doen", zegt Knuist. Maar het winkeltje is er in hoofdzaak'voor de ouderen. „Als ze het zelf kunnen doen, hebben ze het gevoel dat ze er ook bij horen." Internethoek laat senioren kennismaken met computer Voor de ingang van het winkeltje in De Schutse is er een splinter nieuwe computerhoek. De vier beeldschermen met evenveel computers zijn bedoeld om ou deren kennis te laten maken en daarnaast wegwijs met de digita le wereld. Twee vrijwilligsters, Tannie Keur en Jo de Rijke, be mannen de zogeheten internet hoek. Zij zijn via een training van de landelijke stichting Seni orweb helemaal op de hoogte van hoe ze ouderen kunnen leren met de computer om te gaan. Voorlopig zijn er inloopochten den waarbij ouderen eens even kunnen voelen hoe het is om met zo'n apparaat te werken. Vanaf januari start er een soort vereni ging, waarbij in een paar uur per week ouderen internet- en computerles krijgen. De direc teur van het zorgcentrum. Peter Kok, denkt dat er straks een nieuwe generatie ouderen komt, die wel thuis is met de computer. „Voor de huidige ouderen is het vaak echt iets nieuws." Hij ver telt dat ouderen, als ze dat wil len, ook op hun kamer een com puter zouden kunnen hebben. „We hebben nu één bewoner met een internetaansluiting." uit een sociaal isolement te ko men. „Het restaurant is voor ons een kostprijsverhaal. We verdie nen er niet op", benadrukt hij. Overigens is het gebruik van het restaurant gratis voor bewoners van De Schutse. Wat blijft, zijn de themabijeenkomsten, zoals een Tannie Keur en Jo de Rijke leren ouderen omgaan met de computer. Dat kan .voortaan ook in zorgcentrum de Schutse, waar een computerhoek met vier werkplekken is gemaakt, vlakbij het nieuwe winkeltje. Het emailen met kinderen en kleinkinderen betekent een belangrijke vooruitgang, zo is de ervaring van Tannie Keur en Jo de Rijke. Ook bewoners van woonzorgcentrum Vroonhof en andere ouderen kunnen meedoen aan de cursussen. Het is nu mogelijk om ter plekke te koken. „We kunnen nu alle denk bare maaltijden bereiden„Tot fritu ren aan toe", zegt directeur Peter Kok. Het verschil met het oude restaurant is dat er in een centrale keuken werd gekookt en de ge rechten via au-bain-mariewagens naar de zaal werden gebracht. Het was eten volgens het open tafel- conccpt. Er stond een vast tijdstip voor de maaltijd. Nu kunnen men sen van half twaalf tot half twee aanschuiven. De borden worden vanuil de keuken opgeschept en mensen kunnen aan het buffet aan wijzen wat ze erop willen. Maar de keukenassistenten serveren de bor den ook gewoon aan tafel uit. Het verschil met de open tafel is ook, dat de mensen nu wat extra's kunnen nemen. „Als iemand meer worteltjes wil. of nog een beetje puree, dan kan dat", vertelt Wilco Menheere uit Mclissant. Hij is sinds een maand één van de vier koks in het restaurant. Elke dag is er een ander menu. Menheere heeft donderdag worteltjes, aardappels en aardappelpuree, stoofvis, pak soi en kipfilet gemaakt. Dc Zuid- Hollander vertelt dat hij in Sint- Annaland heeft gesolliciteerd, toen er bij zijn oude werkgever in Oud dorp werd overgestapt op een gaar keuken. „Hier heeft een kok veel meer uitdaging", verklaart hij. De vier buren van Dc Vroonhof hebben ervoor gekozen om in het restaurant te gaan eten boven lalel- tje-dekje, dc maaltijdscrvicc aan huis. „Je hebt altijd twee menu's en je kunt A combineren met B", zegt De Jonge. Die keuze hebben de mensen die gebruik rnaken van de thuisbrengservice ook. Maar de buren vinden thuis eten niet zo ge zellig als in het restaurant. Me vrouw De Jonge vindt ook dat ze het om de prijs niet hoeft te laten. „Het kost bijna niets hier. En het is makkelijk, aan het eind van dc maand krijg je de rekening." Vol gens mevrouw Leune kan ze voor die prijs zelf niet koken. In het weckend is het restaurant gesloten. Mevrouw Poot gaat dan zelf in de keuken staan om te ko ken. De kinderen van mevrouw Leune komen in het weekend een maaltijd brengen. „Maar ik kan zelf ook koken hoor." Toevallig zijn mevrouw Poot cn de heer Pleune vroeger toen ze nog op Scherpenisse woonden ook buren geweest. Mevrouw Leune woont nu direct naast de heer Pleune. „Ze zijn nogal wel eens abuis hoor", zegt ze over het minieme verschil tussen hun achternamen. Hoewel het restaurant langer open is, ligt dc piek toch tussen twaalf en één uur, vertelt Menheere. Dan komt de harde kern van zo'n twaalf vaste bezoekers. Voorname lijk mensen uit De Vroonhof, weet de kok. Schutsedirecteur Peter Kok wil dat er meer bewoners van De Schutse naar het restaurant komen. „Nu eten veel bewoners alleen op hun kamer. Wc hopen dat ze naar bene den komen. Er is al een beetje mee begonnen met de afdelingsmaaltij den. Dan komt er een afdeling in het restaurant eten en dat loopt erg goed. Het is vaak een drempel voor ouderen om die stap te ne men, maar hebben ze het eenmaal gedaan, dan vinden ze het prettig en blijven ze komen." Kok vertelt dat hij zich ook wil richten op ou deren die nog zelfstandig wonen in de buurt van De Schutse. Hij zou graag zien dat die ook gebruik maken van het restaurant om zo stampottavond. „Die liepen altijd al goed." Naast de vier koks zijn er zo'n tien keukenassistenten. Het werk be gint voor het keukenteam al vroeg, om half zeven 's morgens. „Maar daar staat tegenover dat ik al om half vier thuis ben, want ik ben om drie uur klaar", zegt Menheere. De koks beginnen 's morgens al met vlees braden cn aardappels koken, want alle uitbrengmaaltijden wor den ook-in hel restaurant bereid. Ook de open tafels in zorgcentrum Elenahof in Stavenisse op dinsdag en in het Holland huis in Scherpe nisse op woensdag, worden in Sint-Annaland bereid. En er gaan maaltijden naar de bewoners van de Annewas in Sint-Annaland. Dc drukte in het restaurant hangt volgens Menheere ook van het menu af. „Als we bami serveren, komen daar meer mensen op af. Dat is voor veel mensen wal inge wikkelder om thuis te bereiden, denk ik." Soms wordt er ook een verjaardag gevierd en nodigen be woners hun bezoekers uit voor een etentje. „Pas hadden we 50 bewo ners uit Elenahof. Die kwamen hier uit eten", vertelt Menheere. Als het restaurant is gesloten, is het afwassen en opruimen gebla zen in dc keuken. Zelf kan Men heere niet van zijn maaltijden ge nieten. „Daar is geen tijd voor." Hij eet tussendoor wel eens even een boterhammetje. Mevrouw Poot schept wat saus op het bord van haar buurvrouw Suus Leune in het zorgrestaurant van De Schutse in Sint-Annaland. Sari de Jonge (rechts) drinkt water bij de maaltijd, maar tafelgenoot Cor Pleune (niet in beeldlust er graag een glaasje wijn bij. Dat is vaak al voor de maaltijd op, verzekeren zijn buurvrouwen van De Vroonhof. s De 85-jarige Maris Klippel lust wel een snoepje, maar koopt ook andere kleine boodschapjes in het winkeltje van' zorgcentrum De Schutse.

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2010 | | pagina 9