Noodstroomvoorziening maakt
zorgcentrum minder kwetsbaar
'Hier wordt weer vers gekookt en
dat gebeurt niet overal in 't land'
'Als ouderen zelf boodschappen kunnen
doen, voelen ze zich er ook bij horen'
'Als iemand meer worteltjes wil of
nog een beetje puree, dan kan dat'
Snoep is best verkopende product in 't Wienkeltje
'Voor de huidige ouderen is
het vaak echt iets nieuws'
Langer en meer eten met grotere keuken in De Schutse
Donderdag 7 oktober 2010 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT
Voeding krijgt een grotere
rol in onze maatschappij,
benadrukte Schutsedirec-
teur Peter Kok gisteren in
zijn toespraak bij de offi
ciële opening van het zorg
restaurant in de ouderenin-
stelling. „Het toekomsti
ge kabinet Rutte/Verhage
heeft de zorg nog ge
spaard, maar dat kan niet
zo blijven", zei hij in de
gemeenschapsruimte in het
Sint-Annalandse huis. Er
wordt meer van de mensen
zelf verwacht, ook op het
gebied van gedrag. En ge
zonde voeding hoort daar
bij, vertelde hij. Daarom
speelde het restaurant gi
steren de grootste rol bij
de officiële afronding van
de verbouwingen in De
Schutse. Het kreeg een
nieuwe naam. Van werkti
tel De Potmolen naar zorg-
restaurant In de Buurte.
Na vijf jaar hebben we al onze wensen vervuld
Vrijwilligers
Zeventig mensen
op de wachtlijst
Een aggregaat aan de Tien hoven zorgt ervoor dat zorg
centrum de Schutse bij stroomuitval niet in de proble
men komt. De noodstroomvoorziening maakt het Sint-
Annalandse zorgcentrum minder kwetsbaar. Directeur
Peter Kok is er blij mee. „Vijfjaar na de opening van on
ze nieuwbouw hadden we weer heel wat wensen, maar
die hebben we allemaal kunnen vervullen."
Polsband
Huishoudelijke zorg
Mevrouw Opree-den Engelsman noemt Schutserestaurant In de Buurte
Luchtmatrassen
Het 'wienkeltje' in zorgcentrum De Schutse in Sint-An
naland is eigenlijk een beetje in een hoekje gedreven
door de uitbreiding van het zorgrestaurant. Maar de 'to
ko', zoals de leider van de facilitaire dienst Henk Aar-
noudse het noemt, is er juist groter op geworden. Er is
meer ruimte en ook het assortiment is breder, omdat er
meer plek is om het weg te zetten. De kleine super naast
het kantoortje van Aarnoudse loopt, net als voorheen als
een speer. Een feestelijke opening om er aandacht voor
te trekken, is dan op zich niet nodig, maar die was er gis
teren toch.
Luiers
Regen
„Het eten is hier prima, altijd gevarieerd. En je hebt ei
gen inbreng. Soms komt de kok ook even langs om te
vragen of alles naar wens is." Nee, de trouwe bezoekers
van het restaurant in zorgcentrum De Schutse in Sint-
Annaland klagen niet. Ze zijn juist zeer tevreden. Cor
Pleune en zijn buurvrouwen in seniorencomplex De
Vroonhof Dien Poot, Suus Leune en Sari de Jonge bezet
ten elke dag een tafeltje in de zaal voor de warme maal
tijd tussen de middag. Sinds juni is het restaurant ver
nieuwd met een grotere keuken en een keuzebuffet en
dat is gisteren officieel geopend.
Zelf koken
Afwassen
Mevrouw A.W. Opree-tlen Engels
man, bewoonster van seniorencom-
plex De Vroonhof', heeft die naam
bedaehl. Het was de winnende in
zending van de prijsvraag die het
zorgcentrum ervoor uitschreef.
Daarom mocht zij de naam gisteren
onthullen, samen met Pietcr van Lid
van de Raad van Toezicht.
Kok vertelde dat er in totaal 20 in
zendingen waren, maar wilde niet
zeggen hoe die allemaal luidden.
Eentje verklapte hij, omdat hij die
het mooiste vond: het Toaverkot.
Hij weet dat dat de bijnaam voor
Sint-Annaland is, maar noemde die
niet zo geschikt voor het restaurant,
hoewel de koks volgens hem af en
toe wel kunnen toveren.
In de Buurte vertaalt volgens Kok
beter waar het restaurant voor staat.
Hij wil graag dat het een ontmoe
tingsplek wordt voor senioren, niet
alleen uit De Schutse en de Vroon
hof, maar ook uit de buurt.
Gezonde voeding heeft een positief
wonen. „Tot voor kort was dat echt
een gesloten afdeling, waar ook be
zoekers niet zomaar uit konden ko
men. Nu is er een automatische
schuifdeur in plaats van een geslo
ten deur met een codeslot. Het lijkt
dus een open afdeling. De bewoners
hebben echter een polsband en als
ze de deur naderen, blokkeert die,
zodat ze er zelf toch niet uit kunnen
komen." De bewoners van de afde
ling kleinschalig wonen maken
geen gebruik van het restaurant,
maar koken zelf. Dal is één van de
bezigheden. In verband met de
voorbereiding van de maaltijd eten
ze pas 's avonds warm, terwijl het
overgrote deel van de Schutse-be-
woners 's middags de warme maal
tijd nuttigt.
Is de Schutse in materieel opzicht
volledig bij de tijd en is ook de
personeelssituatie gezond, zorgen
maakt directeur Kok zich om de
aanwas van nieuwe vrijwilligers.
„We hebben nog meer dan honderd
vrijwilligers en daar zijn we heel
blij mee, maar je ziet toch dal hel
steeds moeilijk wordt om vacatures
te vervullen. Door de vergrijzing
vallen er gaten en we moeten veel
meer moeite doen om die op te vul
len."
Voor ouderen kan er nog volop ge
bouwd worden want voor woon
zorgcentrum Vroonhof staan 50
mensen op de wachtlijst en voor
zorgcentrum de Schutse nog 20.
De nieuwe regering van VVD cn
CDA trekt extra geld uit voor de
ouderenzorg, al zijn er ook bezui
nigingen op dit terrein.
afdeling kunnen open en dicht. En
de luchtmatrassen lopen niet meer
leeg. Verder stagneert de zuurstof
voorziening niet. Met name 's
nachts liep bij stroomstoringen alles
in het honderd, want dan zijn er
maar twee medewerkers aanwe
zig", zegt directeur Kok.
Naast het aggregaat, een zorgrestau-
rant cn een nieuwe, grotere winkel
is er een computerhoek bijgebouwd.
Daar kunnen ouderen wegwijs wor
den gemaakt op de digitale snelweg.
Verder is er een overdekte fietsen
berging voor bezoekers gekomen,
zodat de tweewielers droog staan
wanneer het regent. De toeganke
lijkheid is verbeterd door de paden
opnieuw te asfalteren.
Beneden zijn de toiletten aangepast
met een urinoir erbij. Op de eerste
verdieping is een oefenlokaal ge
maakt voor het trainen van ver
pleegkundige, technische handelin
gen. Corrie van Leeuwen en Lydia
van Broekhoven hebben daar nu de
ruimte. Verder is er nog een maga
zijn bijgekomen en voor de dagop
vang is er een tweede toilet ge
maakt. Alle gangen in de Schutse
worden nu gekoeld en dat trekt door
naar de kamers, die hiervan ook
profijt hebben. Sinds de opening
van de nieuwbouw in juni 2005
hebben we ieder jaar een stukje koe
ling uitgebreid."
Trots is Peter Kok op een nieuw
snufje in de afdeling kleinschalig
De Schutse kon het verlanglijstje
verwezenlijken dankzij een nieuwe
financieringsmethode in de zorg.
„Daardoor hebben we de laatste
paar jaar een aantal financiële mee
vallers gehad. Maar nu is het best
spannend wat er met de bezuinigin
gen gebeurt. We moeten ons voor
bereiden op een vermindering van
de AWBZ."
Mevrouw A. W. Opree onthult samen met P. van Lit de nieuwe naam van het zorgrestaurant in De Schutse. Links directeur Peter Kok.
effect op de gezondheid cn gene
zing van mensen, wijst onderzoek
volgens Kok uit. Daarom is hij blij
dat De Schutse een restaurant heeft
kunnen realiseren waar echt wordt
gekookt. Kok vertelt dal hij'het jam
mer vond dat er vijfjaar geleden bij
de nieuwbouw geen geld meer was
om in te steken op een restaurant
functie. „Ik heb toen niet gezegd dat
ik dat miste, want dat was natuurlijk
vervelend geweest."
Speciaal voor de opening was de
heer Bas van der Graaff uit Oud-Be-
ijcrland naar het zorgcentrum geko
men. Hij komt uit de zorg en houdt
zich bezig met voeding, ook voor
ouderen. „Hier wordt weer vers ge
kookt en dat gebeurt niet overal in
het land", zei hij. „Het is belangrijk
dat er goed fen gezond wordt ge
kookt." Hij liet ook weten dat hij
niet zomaar wat zei, maar dat hij
eerder een halve dag met Peter Kok
had meegelopen in het zorgcentrum.
„Ik heb een halve dag van uw huis
en uw eten mogen proeven." En dat
vond hij allemaal prachtig.
De Schutse telt 80 bewoners. Zestig
in de verzorgingsafdeling, 20 in de
verpleegafdeling, 16 in het klein
schalig wonen en 4 in de afdeling
somatische verzorging. Daarnaast is
nog het woonzorgcentrum Vroon
hof met 30 appartementen, waar
ook vrij veel zorg wordt verleend.
De Schutse doel ook de zorg in
woonzorgcentrum Elenahof in Sta-
venisse en het nieuwe woonzorg
centrum Scheldeoord, eveneens in
Stavenisse. Daar zijn 12 woningen.
De Schutse heeft er vier medewer
kers voor de zorg en daarnaast
wordt ér nog huishoudelijke zorg
geleverd. Er is een slaapnachtdienst
cn overdag is er altijd 1 verzorgende
aanwezig.
De noodstroomvoorziening is één
van de vernieuwingen die uitge
voerd zijn. „Niet alleen de diepvries
met de keukenvoorraden blijft daar
door optimaal draaien, maar ook de
elektrische deuren van de gesloten
Snoep gaai het meest over de toon
bank, volgens vrijwilligster Annie
Knuist. „Mensen krijgen eten en
koffie op de kamer, maar ze snoe
pen ook graag." Dat blijkt. Vrijwel
alle bezoekers die even na de kof
fie het winkeltje binnenstromen,
vragen om zoetigheid bij hun an
dere boodschappen. De 85-jarige
Maris Klippel is vrijdagmorgen de
eerste die met zijn rollator de win
kel binnen komt struinen. Hel eer
ste dat hij aan Knuist vraagt, is een
zakje groentjes. Maar hij stopt ook
andere producten zoals een pak
sap in zijn wagentje.
Bij mevrouw M.J. Feleus staat ook
een zakje gekleurd snoepgoed op
haar wensenlijstje. De 83-jarige
bewoonster uit De Schutse is er
voor de tweede keer in een week
tijd. „Als ik wat nodig heb, kom
ik in 't Wienkeltje. Meestal is dat
één keer per weck." Ze vindt het
erg makkelijk. Ergens anders
naartoe, zoals de Voorstraat, kan
ze niet. „Dal willen mijn benen
niet meer."
Knuist is één van de ongeveer 12
vrijwilligers in het winkeltje. Zelf
doet ze al 12 jaar vrijwilligerswerk
in het zorgcentrum. „Ook in de
hospice en in de broodwagen." De
vrijwilligers houden telkens op een
lijstje bij wat er verkocht is en
hoeveel, zodat de voorraad op peil
blijft. Daar zorgt Henk Aarnoudse
vervolgens voor. Maar Knuist ver
telt dal ze op verzoek van de men
sen ook wel eens boodschappen
doet in het dorp, als dat er in het
winkeltje niet is. Naast drogisterij
artikelen en wat etenswaren, wor
den cadeautjes verkocht, zoals
planten, bloempotten cn decoratie
materiaal. De vrouw van Henk
Aarnoudse, Greet, stelt zelf ca
deaupakketten samen die ze op
creatieve wijze in de winkel pre
senteert. Zo is een aantal luiers ge
vouwen tot een bos bloemen en
vormen allerlei keukendoeken een
kinderjurkje. Ook liggen badhand
doeken gepresenteerd in de vorm
van hoeden op de schappen.
„We krijgen ook mensen uit de
Vroonhof en bij regenachtig weer
zie je ook mensen uit de buurt die
het makkelijk vinden om hier even
een boodschap te doen", zegt
Knuist. Maar het winkeltje is er in
hoofdzaak'voor de ouderen. „Als
ze het zelf kunnen doen, hebben ze
het gevoel dat ze er ook bij horen."
Internethoek laat senioren kennismaken met computer
Voor de ingang van het winkeltje
in De Schutse is er een splinter
nieuwe computerhoek. De vier
beeldschermen met evenveel
computers zijn bedoeld om ou
deren kennis te laten maken en
daarnaast wegwijs met de digita
le wereld. Twee vrijwilligsters,
Tannie Keur en Jo de Rijke, be
mannen de zogeheten internet
hoek. Zij zijn via een training
van de landelijke stichting Seni
orweb helemaal op de hoogte
van hoe ze ouderen kunnen leren
met de computer om te gaan.
Voorlopig zijn er inloopochten
den waarbij ouderen eens even
kunnen voelen hoe het is om met
zo'n apparaat te werken. Vanaf
januari start er een soort vereni
ging, waarbij in een paar uur
per week ouderen internet- en
computerles krijgen. De direc
teur van het zorgcentrum. Peter
Kok, denkt dat er straks een
nieuwe generatie ouderen komt,
die wel thuis is met de computer.
„Voor de huidige ouderen is het
vaak echt iets nieuws." Hij ver
telt dat ouderen, als ze dat wil
len, ook op hun kamer een com
puter zouden kunnen hebben.
„We hebben nu één bewoner met
een internetaansluiting."
uit een sociaal isolement te ko
men. „Het restaurant is voor ons
een kostprijsverhaal. We verdie
nen er niet op", benadrukt hij.
Overigens is het gebruik van het
restaurant gratis voor bewoners
van De Schutse. Wat blijft, zijn de
themabijeenkomsten, zoals een
Tannie Keur en Jo de Rijke leren ouderen omgaan met de computer.
Dat kan .voortaan ook in zorgcentrum de Schutse, waar een
computerhoek met vier werkplekken is gemaakt, vlakbij het nieuwe
winkeltje. Het emailen met kinderen en kleinkinderen betekent een
belangrijke vooruitgang, zo is de ervaring van Tannie Keur en Jo de
Rijke. Ook bewoners van woonzorgcentrum Vroonhof en andere
ouderen kunnen meedoen aan de cursussen.
Het is nu mogelijk om ter plekke te
koken. „We kunnen nu alle denk
bare maaltijden bereiden„Tot fritu
ren aan toe", zegt directeur Peter
Kok. Het verschil met het oude
restaurant is dat er in een centrale
keuken werd gekookt en de ge
rechten via au-bain-mariewagens
naar de zaal werden gebracht. Het
was eten volgens het open tafel-
conccpt. Er stond een vast tijdstip
voor de maaltijd. Nu kunnen men
sen van half twaalf tot half twee
aanschuiven. De borden worden
vanuil de keuken opgeschept en
mensen kunnen aan het buffet aan
wijzen wat ze erop willen. Maar de
keukenassistenten serveren de bor
den ook gewoon aan tafel uit.
Het verschil met de open tafel is
ook, dat de mensen nu wat extra's
kunnen nemen. „Als iemand meer
worteltjes wil. of nog een beetje
puree, dan kan dat", vertelt Wilco
Menheere uit Mclissant. Hij is
sinds een maand één van de vier
koks in het restaurant. Elke dag is
er een ander menu. Menheere heeft
donderdag worteltjes, aardappels
en aardappelpuree, stoofvis, pak
soi en kipfilet gemaakt. Dc Zuid-
Hollander vertelt dat hij in Sint-
Annaland heeft gesolliciteerd, toen
er bij zijn oude werkgever in Oud
dorp werd overgestapt op een gaar
keuken. „Hier heeft een kok veel
meer uitdaging", verklaart hij.
De vier buren van Dc Vroonhof
hebben ervoor gekozen om in het
restaurant te gaan eten boven lalel-
tje-dekje, dc maaltijdscrvicc aan
huis. „Je hebt altijd twee menu's
en je kunt A combineren met B",
zegt De Jonge. Die keuze hebben
de mensen die gebruik rnaken van
de thuisbrengservice ook. Maar de
buren vinden thuis eten niet zo ge
zellig als in het restaurant. Me
vrouw De Jonge vindt ook dat ze
het om de prijs niet hoeft te laten.
„Het kost bijna niets hier. En het is
makkelijk, aan het eind van dc
maand krijg je de rekening." Vol
gens mevrouw Leune kan ze voor
die prijs zelf niet koken.
In het weckend is het restaurant
gesloten. Mevrouw Poot gaat dan
zelf in de keuken staan om te ko
ken. De kinderen van mevrouw
Leune komen in het weekend een
maaltijd brengen. „Maar ik kan
zelf ook koken hoor."
Toevallig zijn mevrouw Poot cn de
heer Pleune vroeger toen ze nog op
Scherpenisse woonden ook buren
geweest. Mevrouw Leune woont
nu direct naast de heer Pleune. „Ze
zijn nogal wel eens abuis hoor",
zegt ze over het minieme verschil
tussen hun achternamen.
Hoewel het restaurant langer open
is, ligt dc piek toch tussen twaalf
en één uur, vertelt Menheere. Dan
komt de harde kern van zo'n
twaalf vaste bezoekers. Voorname
lijk mensen uit De Vroonhof, weet
de kok.
Schutsedirecteur Peter Kok wil dat
er meer bewoners van De Schutse
naar het restaurant komen. „Nu
eten veel bewoners alleen op hun
kamer. Wc hopen dat ze naar bene
den komen. Er is al een beetje mee
begonnen met de afdelingsmaaltij
den. Dan komt er een afdeling in
het restaurant eten en dat loopt erg
goed. Het is vaak een drempel
voor ouderen om die stap te ne
men, maar hebben ze het eenmaal
gedaan, dan vinden ze het prettig
en blijven ze komen." Kok vertelt
dat hij zich ook wil richten op ou
deren die nog zelfstandig wonen
in de buurt van De Schutse. Hij
zou graag zien dat die ook gebruik
maken van het restaurant om zo
stampottavond. „Die liepen altijd
al goed."
Naast de vier koks zijn er zo'n tien
keukenassistenten. Het werk be
gint voor het keukenteam al vroeg,
om half zeven 's morgens. „Maar
daar staat tegenover dat ik al om
half vier thuis ben, want ik ben om
drie uur klaar", zegt Menheere. De
koks beginnen 's morgens al met
vlees braden cn aardappels koken,
want alle uitbrengmaaltijden wor
den ook-in hel restaurant bereid.
Ook de open tafels in zorgcentrum
Elenahof in Stavenisse op dinsdag
en in het Holland huis in Scherpe
nisse op woensdag, worden in
Sint-Annaland bereid. En er gaan
maaltijden naar de bewoners van
de Annewas in Sint-Annaland.
Dc drukte in het restaurant hangt
volgens Menheere ook van het
menu af. „Als we bami serveren,
komen daar meer mensen op af.
Dat is voor veel mensen wal inge
wikkelder om thuis te bereiden,
denk ik." Soms wordt er ook een
verjaardag gevierd en nodigen be
woners hun bezoekers uit voor een
etentje. „Pas hadden we 50 bewo
ners uit Elenahof. Die kwamen
hier uit eten", vertelt Menheere.
Als het restaurant is gesloten, is
het afwassen en opruimen gebla
zen in dc keuken. Zelf kan Men
heere niet van zijn maaltijden ge
nieten. „Daar is geen tijd voor."
Hij eet tussendoor wel eens even
een boterhammetje.
Mevrouw Poot schept wat saus op het bord van haar buurvrouw Suus Leune in het zorgrestaurant van
De Schutse in Sint-Annaland. Sari de Jonge (rechts) drinkt water bij de maaltijd, maar tafelgenoot Cor
Pleune (niet in beeldlust er graag een glaasje wijn bij. Dat is vaak al voor de maaltijd op, verzekeren
zijn buurvrouwen van De Vroonhof.
s
De 85-jarige Maris Klippel lust wel een snoepje, maar koopt ook andere kleine boodschapjes in het winkeltje van' zorgcentrum De Schutse.