DE SPECIALIST IN KOZIJNEN, RAMEN BUITENDEUREN AELfM
Al ruim 30 jaar uw betrouwbare partner!
Tuin Trends
Thoolse landbouw
belangrijke economische factor
Rieber Spn al meer dan kwart
eeuw met benen in Thoolse klei
Rabbi
ZANDIJK-THOLEN
ZLTO zet in op versterking
concurrentiekracht boeren
4H
Bezoek ons op 12,13 en 14 maart
op de beurs
in de Zeelandhalien Goes
Neem uw kozijrK|frnetingen meè
van de
Bert Schot ziet productie gebakken uitjes vertienvoudigen
18
EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT
Donderdag 11 maart 2010
DE KRACHT VAN BELISOL
Nobelweg 2-24, Goes (bij de Zeelandhallen). Tel. 0113-211.811 www.belisolgoes.nl I 301
PRODUCTEN BELISOL
PROFESSIONELE
KOZIJNEN
Alles volledig in eigen beheer
10 )aar garantie
Anti-diefstal beslag volgens
Komo- en SKG en alle
internationale keurmerken
Meer dan 60 vestigingen
in Europa
Vraag naar de voorwaarden
Let op!
aanbieding aileen ge dig tijdens de beurs
Het komt regelmatig voor dat bij Rieber Son
een rabbi, een joodse geestelijke, uit Antwer
pen of Amsterdam de productie van de gebak
ken uitjes in Sint-Maartensdijk opstart. Om toe
te zien dat er bijvoorbeeld geen dierlijk vet ge
bruikt wordt. Voor de markt in Amerika en Isra
el. Iedere verpakking krijgt een apart stempel,
de auto wordt verzegeld. De gebakken uitjes
zijn kosjer. Voor de Amerikaanse consumenten
- ook niet joodse - is het een belangrijke kwali
teitscontrole. ,,Het wordt net iets beter gecon
troleerd," zegt Bert Schot.
LANDBOUWMECHANISATIEBEDRIJF
Kozijnen, ramen en deuren
in PVC, ALU en HOUT
Dakkapellen
GRATIS offerte vrijblijvend
en op maat
Plaatsing, binnen-
en buitenafwerking
100% financiering mogelijk
Druk op marges
Binnen de EU is ten aanzien van de landbouw nog niets
vastgelegd over het beleid na 2013. Onder druk van de
plattelandsontwikkeling worden de budgetten voor de
agrarische sector kleiner. Dat schetste ZLTO-specialist
internationale zaken F. van Oorschot onlangs op de jaar
vergadering van ZLTO Tholen. Hij lichtte toe waar de
standsorganisatie de komende jaren op inzet.
Overleven
Uien en Sint-Maartensdijk. Ze hebben veel met elkaar te
maken. Werden er vroeger zilveruitjes van Polderman
verwerkt, aan de Nijverheidsweg worden al meer dan 25
jaar uitjes gebakken. Wie het dorp nadert kan de geur
van de versgebakken uitjes ruiken bij Rieber Spn. Het
landelijke en het industriële komen hier samen. Het is
een succesverhaal. Het bedrijf is, op de lastige beginja
ren na, altijd winstgevend geweest en het is nog steeds
belangrijk voor de werkgelegenheid in de regio. Het be
drijf bedient een internationale markt en is hard bezig
om de Amerikaanse markt verder te veroveren.
Traceren
Verdubbeld
DEUTZ
FAHR
Grindweg 70 I Tel. 0166-602401
Stiga zit- en duwmaaiers Kverneland 4 sch. variabel
Div. modellen op voorraad
Kverneland rotorkopeg 3m.NIEUW spec.prijs
Sicma rotorkopeg 3m. met hydr.bok
CHD spuit 39 en 45mtr. bj 2004 5600ltr.
Douven getrokken spuit met computer 27 en 33m
Douven en Agrifac 3p. spuit 21 en 24m
Rumptstad en Kverneland ploegen
Vicon en Amazone kunstmeststrooier
Tuchel veegmachine 2.6m
Kongskilde Visser Beco Tulip
Deutz DX85 4wd en D5506
Deutz-Fahr Agrokid mini trekker 4wd 35pk
Deutz-Fahr Agrotron TTV 150pk traploze aandr.
Grimme GL34KG 4r. 1700kg Agrotron M610 (143pk) NIEUW
Het is een heel proces waarin Rie
ber S0n een grote rol speelt. In
het bedrijf worden de uien gesor
teerd, geschild, gewassen, gesne
den, gepaneerd, gebakken en inge
pakt. Het product vindt zijn weg
naar 35 landen. Als strooisel op sa
lades, pizza's, hot-dogs, omelet, als-
smaakmaker in soep of paté, als
snack. Vooral de Duitsers lusten er
wel pap van. Maar ook in Denemar
ken, Zweden, Noorwegen, de Bene
lux, Engeland, Frankrijk, Spanje,
Oostenrijk wordt het gegeten. Te
veel landen om op te noemen. De
laatste landen waar Rieber en Spn
aan levert zijn de Baltische staten.
Rusland. Griekenland, Portugal en
Italië.
Maar het is nog lang niet genoeg.
Het bedrijf wil blijven groeien, zegt
Van Meel: „Er zijn nog 160 landen
waar we niet aan leveren. En die ko
men niet naar ons toe, terwijl de
concurrentie wel is toegenomen.
Het is een niche. We zijn zo ge
groeid dat anderen het ook interes
sant vinden." Daar ligt tevens een
enorme uitdaging.
Het is zaak om de producten van
Rieber onder de aandacht te blijven
brengen. Door onder meer grote
beurzen te bezoeken. De Anuga in
Keulen waar het Thoolse bedrijf een
stand bezette in het Nederlands pa
viljoen (Rieber was een van de
50.000 stands). En op de wat kleine
re Sial in Parijs. Het is nodig, zegt
Van Meel. Voor de nieuwe contac
ten en om inspiratie op te doen. En
het loont. Na een aantal weken rol
len de eerste orders binnen.
Vooral in Duitsland en Denemar
ken, de grootste afnemers, heeft de
crisis meer gevolgen dan in andere
landen, zegt Van Meel. „Discoun
ters als Aldi, Lidl en Netto becon
curreren elkaar fel. De druk op de
marges neemt toe. Ze proberen zo
goedkoop mogelijk in te kopen.
Ook bij ons. Het antwoord van ons
daarop is efficiency. Tegen minder
kosten produceren. We hebben heel
Op de inpakafdeling werken Carla de Pauw uit Oud-Vossemeer (links) en Patricia Pelgrim uit Sint-
Maartensdijk.
Bert Schot uit Sint-Maartensdijk hij een van de zes geautomatiseerde inpaklijnen.
Overheid wil meer marktgerichte agrarische sector
Versterking van de concurrentie
kracht. beloning voor beheer van het
landschap, ontwikkeling van groèn/
blauwe diensten en aandacht voor
specifieke gebieden. Daar moet in
de visie van de ZLTO de komende
jaren de aandacht op gericht wor
den. In Europa is de discussie, hoe
over veertig jaar negen miljard men
sen gevoed kunnen worden terwijl
het areaal landbouwgrond alleen
maar afneemt. Water, klimaat en
biodiversiteit zijn thema's die sinds
vorig jaar in het Europese land
bouwbeleid worden meegenomen.
Exportsubsidies zijn na 2013 verle
den tijd, boeren moeten marktge
richter gaan produceren. De prijson
dersteuning via producten verdwijnt
gaandeweg, daarvoor in de plaats is
een bedrijfstoeslag gekomen. Vanaf
2015 wordt die toeslag, stapsgewijs,
naar 90 procent verlaagd. Het vrij
komende budget wil de minister in
zetten voor steunmaatregelen en
plattelandsontwikkeling.
De ZLTO hoopt een deel van dat
vrijkomende geld alsnog binnen de
sector te houden. Ze denkt onder
meer aan maatregelen op het gebied
van dierenwelzijn en afzetverbete
ring, een brede weersverzekering en
een plantgczondheidsfonds. Van
Oorschot: „Je ziet dat agrariërs de
korting op een andere manier moe
ten terugverdienen. Onze inzet is
om ons méér te richten op
groen/blauwe diensten."
Afdelingsvoorzitter J. de Jager was
benieuwd in hoeverre is gewaar
borgd dal vrijkomende gelden bin
nen de landbouwsector kunnen blij
ven. Voor groen/blauwe diensten
zag hij met name kansen in toeristi
sche gebieden. Van Oorschot zei dat
de sector zelf aan zet is om met ini
tiatieven op het gebied van platte
landsontwikkeling te komen. „Daar
was ik al bang voor. Veel onderne
mers zijn bezig met overleven en
hebben voor dit soort zaken minder
energie", reageerde De Jager.
„Daarom kijken we naar gemeen
schappelijke projecten zoals de
weersverzekering", aldus Van Oor
schot. „En we zetten de versterking
van de concurrentiekracht voorop.
Dat is volgens ons goed verdedig
baar."
Marien den Engelsman signaleerde
een spanningsveld tussen het
groen/blauwe beleid en het dreigen
de voedseltekort. „Wordt bijvoor
beeld het onder water zetten van
landbouwgrond niet te ver doorge
zet. Straks hebben we er spijt van."
Van Oorschot was het met hem eens
dat we zuinig moeten zijn op land
bouwgrond.
Ten aanzien van de liberalisering
van de wereldmarkt, zei De Jager te
verwachten dat dit leidt tot meer
schommeling in de prijzen en als
gevolg daarvan hogere voedselprij
zen. Met alle gevolgen van dien.
„Dat is een zaak die eigenlijk mon
diaal aangepakt moet worden",
meende Van Oorschot die deel uit
maakt van het 344 leden tellende
Europese economisch en sociaal co
mité. Hij denkt dat de prijzen enigs
zins te stabiliseren zijn door het
aanleggen van strategische voedsel
voorraden. De ZLTO-man gaf wél
aan, dat ons land gezien de export
positie alle belang heeft bij een
open Europese markt.
Directeur Rien van Meel (63) en
manager operations Bert Schot (44)
kennen het bedrijf van huilen en van
binnen. Van Meel is al 23 jaar aan
de fabriek verbonden. Schot vierde
onlangs zijn 25-jarig jubileum. Van
Meel: „De kracht van ons bedrijf is
dat we de mens centraal stellen. We
streven er naar om de ambities en de
kwaliteit binnen het eigen bedrijf
zoveel mogelijk te ontwikkelen.
Maar we blijven met beide beentjes
in de Zeeuwse klei staan." Dat
blijft, of het nu onder Deense of, zo
als nu. Noorse vlag gebeurt.
Die formule werkt. Enkele cijfers:
het vcrkoopvolume is sinds de op
richting in 1984 meer dan vertien
voudigd. Het bedrijf heette toen nog
Onion Specialties Holland. Vanaf
1989 is het bedrijf elk jaar winstge
vend geweest. Van de 33 werkne
mers die er in 1994 werkten zijn de
mcesten nog in dienst. In 1999 telde
het bedrijf 48 werknemers. Het
heette toen Danisco Foods. In 2002
was het aantal onder Denja gestegen
tot 57 werknemers. Het bedrijf telt
nu, onder Rieber Son Holland, 70
werknemers. Daarvan is 53 procent
van het eiland afkomstig. Uit Sint-
Maartensdijk en Stavenisse komen
elk negen werknemers, uit Tholen
en Sint-Annaland elk zes, uit Schcr-
penisse vier, uit Oud-Vossemeer
twee en eentje uit Poortvliet. Vanuit
Bergen op Zoom komen dagelijks
achttien mensen naar Sint-Maar
tensdijk, de rest komt uit andere
plaatsen in West-Brabant, Zuid-Be
veland en Walcheren. Op dit mo
ment zijn er geen vacatures. „De ar
beidsmarkt is minder gespannen.
De economische crisis heeft er
enorm ingehakt. Wij hebben ook
wel last van de crisis, maar de voe
dingsindustrie heeft er toch minder
last van dan de auto- en de elektro
nica-industrie. Mensen moeten toch
eten en drinken. Mensen maken
echter andere keuzes."
De gebakken uitjes gaan vooral naar
het buitenland. De uien worden
voornamelijk in Nederland ver
bouwd. Per jaar worden er 25.000
ton verwerkt in de bakovens van de
fabriek. „Dat is een hele berg. Om
te zorgen dat de aanvoer verzekerd
is, proberen we de teelt van uien zo
veel mogelijk over Nederland te
spreiden. Van Tholen en West-Bra
bant tot Noord-Limburg en de Fle-
vopoldcr aan toe. Spreiding is be
langrijk want er zijn regionale
verschillen door bijvoorbeeld
droogte of andere omstandighe
den."
De uien komen van tachtig telers.
Daar sluit Rieber contracten mee af.
„We hebben er een langdurige rela
tie mee. En nemen de uien voor vas
te prijzen af. De uienprijzen op de
vrije markt kunnen namelijk sterk
fluctueren. Ze kunnen in sommige
jaren zelfs bijna niks waard zijn. Als
de telers bij ons contracten afsluiten
dan zijn in ieder geval de kosten ge
dekt. Dat is gebaseerd op 50 ton per
hectare, maar meestal komt er aan
zienlijk meer af."
Een andere belangrijke factor om
met vaste telers te werken is volgens
Schot dat het bedrijf precies weet
waar de producten vandaan komen.
„We kunnen ze volledig traceren.
Dat is ook verplicht tegenwoordig.
Wc moeten in geval van een calami
teit binnen vier uur aan kunnen ge
ven waar het product getcclt is. Op
de vrije markt is dat onmogelijk."
Van landbouwgewas tot krokant ge
bakken uitje. Van grond tot mond.
veel geïnvesteerd in automatisering
van de productie- en de inpakafde
ling. Dat betekent meer doen met
dezelfde mensen."
Investeren in techniek. En dan pro
beren de investering op korte ter
mijn terug zien te verdienen. Dat is
waar Rieber en Sbn aan werkt en
aan blijft werken. Dat is het beste te
zien aan de inpakafdeling. Hier rij
den geen heftrucks meer die de pal
lets met de gevulde dozen naar het
magazijn rijden, maar doen ingeni
euze robots het werk. Er zijn maar
liefst zes inpaklijnen. Voor groot- en
kleinverpakking. Ook het inpakken
van de dozen gaat voor een groot
deel al automatisch. Op dit punt
maakte de onderneming belangrijke
efficiencyslagen.
Voedselveiligheid, milieu en arbo-
wetgeving vereisen extra aandacht.
De eisen op dit terrein zijn alsmaar
toegenomen, zegt Schot. Volgens
hem loopt Nederland er in voorop,
terwijl Europa nog lang niet op één
lijn zit. Certificeren was lang het to
verwoord voor garanties voor kwa
liteit. Dat is nog zo, maar bijna elk
land vraagt een ander certificaat.
„Iedereen verzint zijn eigen regels."
Rieber en Spn voldoet er aan en
zoekt steeds naar nieuwe afzetmark
ten maar ook naar het vergroten van
bestaande markten. De pijlen zijn
nu vooral gericht op Amerika. Schot
is er al een paar keer geweest om
zich te oriënteren op de groei van de
markt voor miljoenen consumenten.
„Het gaat dan om uiensnippers, een
ander eindproduct, een andere toe
passing. Misschien gaan we het ook
als snack verkopen."
Belangrijk is te weten hoe Amerika
nen eten en wat voor soort gerech
ten er gangbaar zijn. Zo kunnen de
uitjes uit de smalstad er als strooisel
op een gerecht met spercieboontjes,
uien en' champignons ('French
green bean casserole') furore gaan
maken. „Het is een bekend gerecht
dat vooral op Thanksgiving wordt
gegeten. De supermarkten willen
daar eigen merken ontwikkelen."
Toen Schot in 1984 in dienst kwam,
kon hij niet bevroeden dat hij voor
het bedrijf regelmatig naar het bui
tenland zou reizen. Bert kwam via
het toenmalige uitzendbureau Start
bij Onion Specialties terecht. „Daar
was ik de eerste klant. Ze zeiden dat
ik naar een bedrijf moest waar ze
uitjes gingen bakken." Schot voelt
er zich er een kwart eeuw later als
een vis in het water. Hij is, vooral
vanaf 1989, direct betrokken ge
weest bij het verbeteren van het pro
ductieproces. Was er toen één bak
oven, nu zijn er twee en wordt over
een derde nagedacht. Er wordt in
twee ploegen gewerkt, van zes uur
's ochtends tot twaalf uur 's nachts.
Schot geeft aan dat er sinds 1997 er
30 procent meer uien per uur wor
den gebakken om naar de afnemers
te gaan. En dat het vergroten van de
capaciteit almaar door zal gaan.
Van Meel onderstreept dat. Kijkend
naar de toekomst: „Ik zie geen re
den waarom de productie niet nog
een keer verdubbelt in de komende
tien jaar. Daarbij gaan we er vanuit
dat we dat vanuit Sint-Maartensdijk
zullen blijven doen." Van Meel gaat
op 1 mei met pensioen. „Dat lijkt
me verstandig nu we weer aan een
volgende fase in de ontwikkeling
toe zijn. Er wordt veel geïnvesteerd,
in het bedrijf maar ook in de mede
werkers, de samenwerking met de
klanten en de marketing. Nieuwe
impulsen, nieuwe inspiratie. Dan is
het ook goed om daar een nieuwe
leider voor te vinden." Zijn opvol
ger is Tino Bendix.