Ir Van Kriel 'Wij hebben de afspraak met telers dat ze het hele jaar door leveren' Nieuwe aardappelen Het verlies van Bintje Maten Donderdag 7 augustus 2008 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT 7 o L r\ n Waar gaat de aardappel naar toe als hij van het land komt? Hoe belandt hij op je bord? Aardappelhandelaar Kees Bijl heeft samen met zijn vader Rinus zijn bedrijf in Sint-Annaland, midden tussen de akkers. Hij is één van de schakels tussen boer en consument. Bijl zorgt dat de teler een afnemer heeft en verkoopt de aardappels weer door. Maar aan wie? En wat gebeurt er allemaal binnen de muren van het bedrijf? Sorteerstation Verhuizing Contracten Milieukeur Prijzen Miljoenen kilo's Thoolse aardappels gaan via handelaar Bijl de hele wereld over i gebeurt er met de aardappel voordat hij in de winkel ligt en wat is het verschil tussen een pootaardappel en een oatalaardappel? De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot het internationale jaar van de aardappel. Reden voor de Eendrarhtbode om eens stil te staan bij dit alom bekende en voor onze streek belangrijke knolgewas. De aardappel wordt in. een aantal verhalen van verschil lende kanten belicht:,van teetFtot verkoop, en van plant tot puree. o van teel ledereen weet wel wat een aardappel is. Maar wanneer is een aardappel een kriel en wat is een bonk? Wanneer is een aardappel nieuw en hoeveel rassen bestaan er? Wat Constant gaat de telefoon. Rinus en Kees Bijl beantwoorden het gerin kel. Hangt de één niet aan de hoorn, dan is het de ander wel die vragen van telers, afnemers of an dere partijen beantwoordt. Het be drijf leeft, er is continu bedrijvig heid. Ook in de loods. Daar zijn vijf van de zeven werknemers be zig met het sorteren en verpakken van de aardappels. Die worden de hele dag door aangevoerd. Recht streeks vanaf het land. meestal door de boeren zelf. Wagens vol met ongesorteerde en ongewassen aardappels. Er staat een enorme installatie in de loods, die bijna de helft van de enorme ruimte beslaat. De machine bestaat uit een constructie van rol- banden waarover de aardappels vanuit de aanhangers over goede banen worden geleid. Als er een nieuwe vracht wordt gebracht, be gint het proces via de achteringang van de loods. De lading wordt op het begin van de band gekiept via een grote opvangbak met metalen rollers. Van daaruit worden de pie pers naar een smallere loopband getransporteerd. Het hele systeem ziet er een beetje uit als een 'roller coaster' in een pretpark. De band loopt na binnenkomst om hoog. De eerste 'halte' die de aard appels aandoen, is het sorteerroos- ter. Dat bestaat uit vier lagen. De grootste aardappels blijven boven op de mazen van het rooster liggen. Een verdieping lager worden de aardappelen met de zogenaamde consumptiemaat opgevangen. De aardappels die kleiner zijn, vallen door de schudbeweging van de roosters verder naar de verdieping 'drielingen' en de laatste verdie ping voor krieltjes. Onderweg ver liezen de aardappels al heel wat kluiten. Dan rollen ze uitgesplitst over voor elke maat een eigen baan verder naar het volgende station. Dat is een hokje, aan de kop van de installatie, waarin de aardappels handmatig worden gecontroleerd. Voor elke band minimaal één per soon. Die haalt de groene en rotte exemplaren uit de partij en verwij dert alles wat geen aardappel is of niet in de zakken thuishoort, zoals loof en grond. Na het 'controlehok' gaan de knol len weer richting het lospunt. On derweg worden ze opgevangen in opslagcontainers. Zodra ze ver kocht zijn, gaan ze weer de baan op, richting de hoogste band. Daar komt een vrachtwagen onder te staan, die de piepers opvangt in de aanhanger. En weg zijn ze dan weer. Maar er is ook een andere route. Bijl heeft sinds enkele maanden een nieuwe verpakkingsmachine. Die weegt de aardappels zelf af en verpakt ze vervolgens in een soort net. De zakjes liggen keurig gesta peld op pallets. De verpakte aard appels gaan meestal naar het bui tenland. Ze worden door Bijl in zakjes van 20 tot 25 kilo naar de havens in Vlissingen, Rotterdam of Antwerpen gebracht of direct bij Bijl in een zeecontainer geladen. De partijen die naar warme landen gaan, worden meestal in jute ver pakt. „Dat beschermt beter tegen het licht." De aardappels kunnen ook los in kisten worden opgesla gen of klaargezet voor de veiling. Die staan in een aangrenzende loods. Gewassen worden ze niet bij Bijl. Dat is voor een volgende afne mer. Bijl aardappelen bestaat sinds 1955. Opa Bijl begon de handel in Poort vliet, net na de watersnoodramp. Het bedrijf zat tot 2005 in dat dorp. In maart van dat jaar verhuisde de aardappelhandel naar Sint-Anna- land. Bijl kon in Poortvliet niet meer verder groeien. De vraag naar aardappels nam toe, maar Bijl had niet de capaciteit om daaraan te vol doen. „De klanten vroegen meer, maar wij konden niet leveren", zegt Kees Bijl. In Sint-Annaland kan dat nu wel. Bovendien is er een nieuwe dimensie bijgekomen: een stukje sa menwerking met de veiling die op hetzelfde terrein is gevestigd. Rinus Bijl treedt daarbij op als bemidde laar voor leden van de veiling. Er is een wezenlijk verschil tussen de handel op de veiling en de han del bij Bijl. „Voor de veiling bekij ken wij partijen die ons geschikt lijken voor een bepaalde afnemer. Op vraag van de afnemer koopt mijn vader op de veilingklok. Wij zorgen voor afzet. We maken met name veel afspraken met super markten in de winter voorafgaand aan de veiling", zegt Kees Bijl. De teler kan zijn aardappels kwijt en de afnemer is als het ware verze kerd van een goede partij aardap pels. Op de veiling voert Bijl puur een opdracht uit. De rest, zoals het laden en het vervoer van de aardap pels, laat hij aan de veiling over. Bij de aardappelen die hij zelf ver handelt, is hij dus meer betrokken bij zowel de levering, het transport en het verpakkingsproces. „Op de veiling komen vaak kleine re telers hun aardappels aanbieden. In de supermarkt worden veel aardappelen aangeboden als 'nieuwe' aardappelen. Maar 'nieuwe aardappel' is geen merk. Het is ook wel een beetje een ruim begrip vindt Bijl. Een aardappel is namelijk nieuw als hij in hetzelfde oogstjaar wordt aangeboden. „Alles wat in 2008 is geoogst mag als nieuwe aardappel worden verkocht." Het zijn voornamelijk de vroege rassen, zoals Doré, Frieslander of Première. De nieuwe aardappelen zijn verkrijgbaar van juni tot oktober. Als er in december nog een aardappel als nieuw wordt aangeboden, word je als consument bij de neus genomen. Het Bintje verliest terrein, vooral op Tholen. De aardappel was tot en met 2006 het meest verkochte product bij aardappelhandel Bijl. Maar er kwam een smet op de veelzijdige aardappel. Milieuclubs gaven hem in 1994 de status van gifaardappel. Volgens Bijl volkomen onte recht. Zeker vandaag de dag. „Bintje krijgt met de huidige techniek bijna dezelfde behandeling als moderne rassen. Een teler spuit meest al al zijn rassen in dezelfde rondes. Het is zelfs zo dat latere rassen nog vaker bespoten worden. De plantjes moeten goed blijven tot de oogst." Bildstar werd ook beschimpt, maar die is de kritiek van gif aardappel op eigen kracht te boven gekomen. Nicola nam in 2007 de koppositie van Bintje over. Bijl maakte toen voor het eerst mee dat Bintje werd verslagen. De aardappel die je zo wel kan koken, pureren, in salades kan verwerken en friet van kan bakken is nu zelfs moeilijk verkrijgbaar in de supermarkt. Bintje is niet de mooiste aardappel om te zien. „Er zijn rassen die qua uiterlijk veel mooier zijn", zegt Bijl. Nicola is volgens hem mooi om te zien en kookvast. Bij Bintje wil de ene partij vast en de andere partij wel eens los koken. en misvormde aardappels. Alles wordt hergebruikt. De grond gaat weer terug op het land. De verse aanvoer vanaf het land duurt tot ongeveer oktober. Daarna komen de aardappelen uit de bewa ring van de telers. Die haalt Bijl meestal zelf op. Het bedrijf heeft daarvoor twee aanhangers. De trek kers en chauffeurs huren ze in via transportbedrijven. Een teler krijgt een contract bij Bijl als hij het hele jaar door kan leve ren. Daarom zijn alleen telers met een eigen opslagmogelijkheid aan Bijl verbonden. De inkoop gebeurt bij een vaste groep van telers, in Tholen en West-Brabant, op basis van dagprijs of contractprijs. Daar maken de handelaar en de teler af spraken over. „We spreken vooraf de rassenkeuze af en het moment van levering", zegt Bijl. „Dat kan eventueel ook tegen een vaste prijs die we vooraf hebben afgespro ken." Die prijsafspraken gebeuren meestal in maart en april. De teler schuift hiermee wat prijsrisico van zich af. Meestal doet hij dit voor een deel van zijn oogst. Het andere deel is dan afhankelijk van de marktwerking. Natuurlijk baalt een teler als de prijs van de aardappels boven zijn afgesproken prijs stijgt. Dat beaamt Bijl. Maar hij heeft het juist andersom ervaren. „Er zijn ja ren geweest dat de vrije prijs bene den de contractprijs lag." Met telen zelf heeft Bijl niet veel te maken. „We geven wel advies voor bijvoorbeeld de rassenkeuze. Daar bij kijken we naar de wensen van de afnemer." Bijl heeft een hele brede en diverse groep van afne mers. „Er zijn drie segmenten. In de zomer en de vroege herfst gaat er veel naar de binnenlandse han del. Dat zijn afleveraars aan super markten en de kleinhandel, waaron der grossiers ofwel tussenleveran ciers. Dat is bijvoorbeeld een aardap pelhandel die de aardappels weer distribueert naar bijvoorbeeld groen tewinkels, markten en restaurants." Het tweede segment is de export, die met name van september tot juni plaatsvindt. „Wij maken de aardap pelen exportgereed door ze op maat te verpakken of naar de havens te brengen." De derde afzettak is de in dustrie. „Die doen de industriële ver werking zoals het maken van friet of schilbedrijven voor de kant- en klaar verpakte of koelverse aardappels." Bijl noemt voor zijn bedrijf de bin nenlandse markt de grootste pijler. Heel wat aardappels rollen per jaar over de band bij Bijl. Afgelopen jaar waren het 35 miljoen kilo aardappels die via het Setallandse bedrijf over de wereld werden ver spreid. „Gemiddeld verhandelen we 600 ton per week, maar er zijn ook topweken van 1000 ton. De rustigste tij is tussen januari en fe bruari met 450 ton per week." De laatste jaren heeft er een flinke groei in de omzet plaatsgevonden, mede door de verhuizing vanuit Poortvliet. Bijl werkt met zogeheten 'vrije ras sen'. Daarbij heeft hij zelf de ver koop in de hand. Hij kan zelf kie zen aan wie hij zijn aardappels kan verkopen. „Er zijn ook licentieras sen die bijvoorbeeld voor een fa briek worden geteeld." Bijl heeft gekozen voor de zogenaamde tafel rassen. Die beslaan 70 procent van zijn afzet. Daarmee heeft hij een omgekeerde afzetmarkt ten opzich te van de teelt in de rest van Neder land. Die is meer gericht op de frietaardappelen. De keuze van Bijl heeft te maken met de mogelijk heid om in Tholen vroege aardap pels aan te bieden. Daar staat het eiland bekend om. Nicola is naast Bintje de grootste aardappel bij Bijl. „Maar Bintje is nummer 1." Daarnaast handelt hij in een groep kleinere rassen, die ook gewoon van het Thoolse land komen, zoals Irene, Cupido, Agria, Fontane, Lady Christl en Ukama. Ten tijde van de gifpieperactie in 1994, toen milieuorganisaties ageerden tegen het veelvuldige gif- gebruik voor het telen van aardap pels, kwam er met medewerking van Bijl een tegenoffensief. Een club van 15 Thoolse telers en 5 te lers uit West-Brabant begonnen een teeltproject voor een milieuvrien delijkere aardappel. De Natubalans ontstond. Spar en Nettorama zijn afnemers. „De Natubalans valt on der de milieukeurteelt. We zijn hiermee uniek in Nederland." Bijl vertelt dat het geen biologische aardappel is, maar een soort tus senvorm. Er mag in bepaalde mate kunstmest gebruikt worden, wat bij een biologische aardappel taboe is. De 'natuuraardappelen' beslaan in de omzet van tafelaardappelen bij Bijl zo'n 20 procent. „We hebben bewezen dat we met minder be mesting toch een goede aardappel kunnen realiseren." Als handelaar in een natuurproduct is Bijl afhankelijk van de oogstom- standigheden. Hij heedt de cata strofe in 1998 meegemaakt, toen in september in één dag 100 millime ter regen op Tholen viel. „Een kwart van de aardappeloogst ging verloren door rotting. Dat had gro te invloed op het verdere verloop van het afzetseizoen." Daar kan de teler niets aan doen. „Weer kan wel eens een rare factor zijn, daar heb ben we geen invloed op. Maar ziektes kunnen we wel onder con trole houden. De kennis en alert heid van de telers spelen daarbij een rol." Aardappels telen is een blijft een natuurproces. „Het blijft altijd spannend, maar voor nu staan we er gezond bij." Bonken, drielingen en krieltjes. Het zijn maten aardappels, van groot naar klein. Bonken worden het meest verkocht als frietaardappel en soms als grillaardappel voor op de barbecue. De maat van een aardap pel is gebaseerd op een vierkantje van een aantal millimeters. De bonk is 65 of meer millimeter. De consumptieaardappel valt door het raster met die maat. Deze zit tussen de 40 en 65 millimeter. Daarna komen de drielingen. Die zijn te klein voor de status van consumptie aardappel en te groot voor kriel. Ze zijn tussen de 30 en 40 millimeter groot. In restaurants worden ze meestal in schijfjes geserveerd. De kleinste aardappel, tot 30 millimeter, is de kriel. Die wordt heel geser veerd. De aardappels worden handmatig gecontroleerd. Het loof, de kluitjes en de groene aardappels worden uit de selectie verwijderd. aardappels leveren. Onze telers hebben dan ook een opslag. Dat is onze voorwaarde." De prijzen van de aardappelen ver anderen dagelijks tijdens de vei lingperiode. De hoogste prijzen zijn in juni, als de eerste aardappels geveild worden. „Kilo maal prijs, dat is van belang. De prijs gaat in euro's per 100 kilo. De aardappel prijs zakt naarmate het seizoen vor dert. Dat komt omdat de opbreng- 100 kilo. Daar staat tegenover dat er in juni ongeveer 15 ton per hec tare geoogst werd en nu is dat on geveer 40 ton per hectare. „Bij de late aardappels zakt de prijs verder naar bijvoorbeeld 18 euro." In de winter worden weekprijzen gehanteerd. „Er bestaat een lande lijke beurscommissie. Daarin zit een afvaardiging van telers en han delaren. De prijs die zij bepalen is een richtlijn voor de handel." De prijs van de aardappels wordt ook beïnvloed door het buitenland. „België, Duitsland en Nederland kwaliteit. In principe werk ik al leen in Nederland." De aardappels die Bijl exporteert, worden via Nederlandse bedrijven verhandeld naar het buitenland. Hij levert aardappels over de hele we reld. „Tot aan het Caribisch gebied toe. Suriname en Curasao zijn lan den waar bijna een jaar rond geen aardappels groeien. Die zijn dus af hankelijk van import." De aardap pelen gaan ook naar andere landen zoals Rusland, Senegal en Maurita nië. „Daar gaan veel aardappelen van ons heen", zegt Bijl nuchter. opslag in silo's of kisten. Korte op slag noemen wij dat." Maar de grootste hap van de partij, de con sumptieaardappelen, is meestal snel weg. Dal is 70 procent van het aantal binnengebrachte aardappels. Tien procent bestaat uit de kleine maten tot 40 millimeter, dat zijn de zogeheten bijproducten. Die blij ven soms 3 tot 4 dagen, maar maxi maal een week, bij Bijl. De bonken beslaan 15 procent van de partijen. Dan resteert er nog vijf procent uit val. Dat is grond en voer voor de koeien. Dat laatste bestaat uit loof Die hebben geen opslagmogelijk heid en daarom zijn ze verenigd in een veilingclub. Deze telers zijn vaak gespecialiseerd in de vroege teelt. Vandaar dat de veiling halver wege september stopt. Die doet geen bewaaraardappels", aldus Bijl. „Wij hebben de afspraak met telers dat ze het hele jaar door sten dan hoger zijn per hectare. De aardappels zijn in de tussentijd ge groeid, dus er komen meer kilo's van het land. En er zijn meer aard appelen beschikbaar", zegt de aard appelhandelaar. De prijs was dit jaar aan het begin van de veiling ongeveer 70 euro per honderd kilo. Nu zit deze rond de 25 euro per zijn de belangrijkste teeltgebieden in Europa", zegt Bijl. De handelaar komt ook wel eens in het buiten land, maar slechts zeldzaam. „Als we een tekort hebben aan aardap pels kan ik daar inkopen. Maar dat komt nauwelijks voor. Alleen bij een slechte oogst. Soms zoek je een bepaald ras van een bepaalde maar met enige trots in zijn ogen. Bijl slaat zelf de aardappels voor slechts enkele dagen op. Over het algemeen verdwijnen de aardap pels die worden aangeleverd vrij wel dezelfde dag nog of anders de volgende dag. „Als de aardappels gelost zijn, gaan ze soms even naar de tussen- Kees en Rinus Bijl hebben in de veilingbankjes links op de vierde rij een vaste plaats Via vier roosters boven elkaar worden de aardappels op maat gesorteerd. De grootste blijven bovenop liggen, de kleinste vallen helemaal naar het onderste vlak.

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2008 | | pagina 7