Een droom gaat in vervulling
in hotel-restaurant Zeeland
Bram Vonk neemt na achttien jaar
afscheid van Thools horecabedrijf
den Engelsman qf,van Driel
'Publiekstrekkers houden klanten op Tholen'
'Elkaar scherp houden is een voorwaarde tot succes
Horecaman krijgt alle tijd voor big game fishing'
Supers aan het infuus
Donderdag 30 december 2004
EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT
7
Verboden
Debuut
Orgel
Vissen
Slimmerik
Twee euro
VERVOLG VAN VOORPAGINA
„Ongezond", is zijn mening. "Als
het zo doorgaat, verdwijnen er de ko
mendejaren heel wat supermarkten",
voorspelt hij.
Voor zijn bedrijf is het gunstig ge
weest dat hij uit het centrum is ver
kast. „We zijn nu goed te bereiken en
draaien een hogere omzet. Ook heb
ben we er een paar mensen moeten
bijnemen."
Dat het verdwijnen van zijn bedrijf
uit het centrum van Tholen proble
men oplevert voor de achterblijven
de winkeliers, gelooft hij niet. „Ik
heb wel gehoord dat het aanvanke
lijk wat minder ging, maar de klan
ten komen al terug", hoorde hij.
Ria van Oost, van de gelijknamige
bakkerij, is minder optimistisch.
„Het is op dit moment erg stil in
Tholen en dat vind ik jammer." Ze
hoopt dat het lege pand van de
Cl000 snel wordt opgevuld met een
'klantentrekker'.
Het parkeerprobleem is met het ver
plaatsen van de C1000 niet opgelost,
vindt ze. Integendeel, het is zelfs
groter geworden. „Dat komt omdat
personeel van de winkels hun auto
nu in het centrum parkeert. Evenals
bewoners. Ik zou graag zien dat er
een blauwe zone komt. Dan is de
parkeertijd beperkt en is er voldoen
de doorstroming."
Ze merkt het vertrek van de super
markt voorlopig wel in haar porte
monnee. „We hebben minder klanten
en houden soms brood over. Vooral
bij slecht weer. Dan gaan de mensen
naar de supermarkt en komen niet
meer terug voor een halfje brood."
Jaap de Berg van de Meermarkt in
Sint-Philipsland is niet van plan arti
kelen met verlies te verkopen. Win
keliers die dat wel doen, moet dat
onmiddellijk door de overheid wor
den verboden. Tegelijkertijd zegt hij:
„Ik zit al twaalf jaar in dit vak en al
die jaren hoorde ik dat er artikelen
met verlies werden gekocht. Nu zie
je dat het aantal artikelen uitbreidt.
A-merken gaan soms 20 procent on
der de prijs de deur uit."
Zover is het bij hem nog niet. Door
scherp op de kosten te letten. Zo
werd een vaste medewerkster die
zwanger werd en niet op de werk
plek terugkwam, niet vervangen. Het
stoort De Berg overigens, net als zijn
collega Nagelkerke, dat klanten den
ken in andere dorpen of steden goed
koper uit te zijn. „De consument is
echt niet gek en kiest voor de beste
kwaliteit voor de laagste prijs. Dat
vind je niet als je gaat autorijden. De
mensen rekenen die kosten door
gaans niet mee."
De Berg geeft aan dat hij nog niet
heeft hoeven ingrijpen in zijn zaak.
„We hebben amper omzetverlies.
Dat komt door onze trouwe klanten
kring. Maar de marges zijn kleiner.
Dat kan niet erg lang meer doorgaan.
Want vergeet niet, als de supermark
ten door gebrek aan winst uit het
centrum verdwijnen, krijg je slapen
de dorpen. Ook sponsoren wij jaar
lijks voor enkele duizenden euro's
verenigingen en instellingen."
Slapende dorpen tref je op Tholen
nog niet aan, zegt A. Molenaar. Mo
lenaar is eigenaar van de Marskra
mer in Halsteren en die in Tholen.
Tevens is hij voorzitter van de onder
nemersvereniging. Volgens zijn in
formatie hebben de winkeliers in het
centrum van de stad nog weinig te
lijden van het vertrek van de Cl000.
„Uiteraard is er het openingseffect
van de nieuwe supermarkt. Maar we
moeten geduld hebben. Een maand
of twee, schat ik."
Zelf vindt hij zijn bedrijf ook tot de
publiekstrekkers behoren. „Net als
het Kruidvat. We moeten gezamen
lijk proberen het publiek goed van
dienst te zijn. Alleen dan is het voor
Voorstraat 15, 4697 EH Sint-Annaland, Tel. fax (0166) 65 24 90
Woensdagmiddag gesloten, vrijdagavond koopavond
Ook het komend jaar zullen winkels hun deuren moeten sluiten als ge
volg van de voortwoekerende prijzenoorlog. Directeur Hans Franck
van het supermarktadviesbureau Marsbroek zegt in het vakblad Dis-
trifood dat de pijn vooral zit bij de middelgrote supermarkten met con
currentie in hun gebied en een omzet tussen de 70.000 en 120.000 eu
ro. Ondernemers zijn met compensatieregelingen zwaar afhankelijk
geworden van hun organisatie. „Ze hangen nu aan het infuus. Alles
wijst erop, dat een aantal daarvan volgend jaar in coma raakt. Zo'n 250
tot 350 ondernemers zitten in zwaar weer."
Ook het vakcentrum levensmiddelen, de belangenorganisatie van su
permarktondernemers, gaat ervan uit dat 2005 ,een rampjaar'wordt.
Directeur Hans van der Geest ziet een verbetering van de winstgevend
heid als enige redmiddel en hij hoopt, dat de bemoeienis van de consu
mentenbond en de vakbonden vruchten afwerpt.
Onderzoeksbureau GfK meldt, dat de omzet van supermarkten in de
laatste maand met 1,9 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde pe
riode in 2003. De verwachte totale jaaromzet zal zo'n o,3 tot 0,4 pro
cent lager uitkomen. De prijzenoorlog heeft inmiddels al meer dan
tienduizend banen gekost. In de marktaandelen binnen de branche
heeft het oorlogsgeweld niet bijster veel verandering gebracht.
Zeven organisaties, waaronder de landbouworganisatie LTO Neder
land, hebben de Nederlandse supermarktketens gevraagd een einde te
maken aan de prijzenoorlog. De lage prijzen zorgen voor grote finan
ciële problemen bij toeleveranciers. Daarnaast zijn de winsten voor de
supermarkten zó laag, dat gevreesd wordt voor de kwaliteit van het
aanbod en verschraling van het assortiment. Verder dreigen, volgens
de organisaties, kleine winkels uit woonwijken en dorpen te verdwij
nen, waardoor het leefklimaat op die plaatsen wordt aangetast. Boeren,
tuinders en fabrikanten draaien volgens de verontruste open-brief
schrijvers met verlies.
De brancheorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Le
vensmiddelenhandel, zegt in een reactie dat de supermarkten 'aan de
voedselveiligheid en de productkwaliteit geen concessies doen'.
Woordvoerder R. Roorda zegt dat de supermarktketens niet verant
woordelijk zijn voor de lage prijzen die de boeren voor hun producten
ontvangen. Dat is naar zijn indruk de prijsontwikkeling voor agrari
sche producten in het buitenland.
De nieuwe eigenaren van hotel-restaurant Zeeland, v.l.n.r. Pierre en Astrid de Ronde met Paul en Henriëtte van Tatenhove.
Goede dingen moet je niet te gauw overboord zetten. Dat is de overtui
ging van Astrid de Ronde-Fontijne en Paul van Tatenhove, de nieuwe
uitbaters van hotel-restaurant Zeeland aan de Kaay in Tholen. Het in
terieur van de bijna honderd jaar oude horeca-gelegenheid zal er na de
overdracht dan ook niet wezenlijk anders uitzien. Ook de menukaart
wordt enkel op details aangepast, waarbij chef-kok Van Tatenhove en
kele maritieme specialiteiten zal toevoegen. Herkenbaarheid staat bij
Zeeland voorop, aldus gastvrouw De Ronde. „Deze ruimte straalt
warmte en gezelligheid uit. De klant voelt zich hier bij het binnen stap
pen onmiddellijk thuis. Die sfeer willen we er zeker inhouden."
De in Oud-Vossemeer woonachtige
De Ronde en Van Tatenhove kennen
elkaar al zowat vijfentwintig jaar. Al
langer liepen ze rond met het idee om
iets te gaan doen in de horeca. De van
origine uit Zeeuws-Vlaanderen af
komstige Van Tatenhove deed erva
ring op in de keuken van Le Bouleau,
een gerenommeerd restaurant in Ber
gen op Zoom. De Ronde draaide tot
begin 2002 het postagentschap in
haar woonplaats, voorheen een kap
perszaak en later parfumerie annex
klein warenhuis. Al zo'n jaar of acht
geleden werden ook de benodigde
horeca-papieren behaald, zodat met
de overname van hotel-restaurant
Zeeland een droom in vervulling
gaat. Samen met haar echtgenoot
Pierre draaide De Ronde anderhalf
jaar een supermarkt in Zaamslag,
maar echte bevrediging schonk die
verhuizing niet. Bewust werd het
huis in Oud-Vossemeer aangehou
den, heimwee lag op de loer. Een ont
moeting met eigenaar Bram Vonk
van hotel Zeeland bracht de zaken dit
voorjaar in een stroomversnelling.
Na het gesprek, nota bene op de ge
meentelijke milieustraat, begon het
bij De Ronde te kriebelen. „Ik wist
via het internet al langer dan Zeeland
te koop stond. Eerst leek het me echt
iets voor Paul. Ik was op de hoogte
van zijn plannen om voor zichzelf te
beginnen, een restaurant of iets in de
catering. Voor mezelf dacht ik meer
aan een café. Niettemin besloten we
al snel om het samen op te pakken."
Van Tatenhove, tot voor kort werk
zaam in de installatiebranche, ging
eerst nog een keer als gast eten in
Zeeland om zich te overtuigen van de
mogelijkheden. De laatste twijfels
werden weggenomen en kort daarop
was de overname een feit. Bram
Vonk blijft eigenaar van het pand. De
Ronde en Van Tatenhove nemen als
vennoten de exploitatie over. In het
weekeinde zullen ze worden bijge
staan door hun partners, Pierre de
Ronde en Henriëtte van Tatenhove
die ieder hun eigen baan aanhouden.
De Ronde loopt al enkele maanden
mee in Zeeland om de klanten te le
ren kennen en in het kerstweekeinde
maakte Van Tatenhove zijn debuut in
de keuken. Mede door het lichte om-
zetherstel in de horeca dit jaar hebben
beide vennoten vertrouwen in hun
onderneming. „We zitten hier op een
schitterende locatie. Tholen is goed
bezig met nieuwe stadswijken als
Waterfront en Stadszicht. Het klan-
tenpotentieel groeit en Bram heeft
hier ook achttien jaar lang de kost
verdiend. Tot het laatste moment
heeft hij zijn best gedaan om leven in
de zaak te houden. Die vastigheid ne
men we over."
Van het huidige personeel worden
één kok en de intericurverzorgster
overgenomen. Een uit 1880 dateren
de piano moet de grote blikvanger
worden in het interieur. Het huidige
concept, met een combinatie van een
lunchroom en een restaurant, blijft
gehandhaafd. Uiteraard wil Van Ta
tenhove als kok wel zijn stempel op
de nieuwe zaak gaan drukken. „De
best lopende dingen op de huidige
kaart houden we er zeker in. Zelf heb
ik wel een voorliefde voor vis,
schelp- en schaaldieren, dus die zul
len in de toekomst allicht een meer
prominente plaats op de kaart krij
gen. Daarbij moet je denken aan va
riaties met scampi's en gamba's in
kreeftensaus."
De Ronde en Van Tatenhove streven
er na om de bezettingsgraad van de
vier hotelkamers omhoog te krijgen.
Naast de zakelijke markt bieden vol
gens hen ook de toeristische over
nachtingen kansen op verdere groei.
De promotionele mogelijkheden van
internet en het nadrukkelijker profile
ren via de regionale VVV moeten
Zeeland als hotel verder op de kaart
zetten. De Ronde is optimistisch.
„Juist na de overname kregen we al
een toeristische boeking uit Duitsland
voor een aantal nachten in augustus.
Een leuke ruggesteun en een bewijs
dat er genoeg mogelijkheden zijn."
Hotel-restaurant Zeeland is in 2007
precies een eeuw oud. In hel achter
hoofd borrelen al de nodige ideeën
om dat jubileum groots te vieren. In
eerste instantie wordt door beide ven
noten echter uitgekeken naar de offi
ciële opening op woensdag 12 janu
ari. Voor die tijd moet er binnen nog
het nodige (schilder)werk verzet wor
den. Overigens gaan de deuren van
het vernieuwde Zeeland al open in
het weekeinde van 8 en 9 januari.
Vanaf 14 januari is de zaak zeven da
gen in de week open. Beide vennoten
bezinnen zich nog op een bestem
ming voor het ook tot het pand beho
rende penthouse, de ruimte waar ei
genaar Vonk tot voor kort woonde.
De Ronde en Van Tatenhove hebben
alle vertrouwen in de onderlinge sa
menwerking. „Vriendschap en zaken
moet je gescheiden kunnen houden.
We moeten het zakelijk bekijken en
elkaar, als het nodig is, de waarheid
durven vertellen. Elkaar scherp hou
den is een voorwaarde om van deze
zaak een succes te maken. We gaan
ons uiterste best doen. De mond-op-
mond reclame moet voor de rest zor
gen."
Advertentie I.M:
om grote exemplaren aan de haak te
slaan. Afrika. Mauritius. Thailand, ik
ben overal wel geweest." Een deel
van het interieur van het huidige
Zeeland herinnert aan de vis-expedi-
ties van de eigenaar. Een model van
een zeilschip, afkomstig uit Mauriti
us. Afrikaanse kunstvoorwerpen.
Aan bijna alles in hotel Zeeland zit
een verhaal vast. Vissen op de grote
jongens, voor Vonk is dat het mooi
ste wat er is. „Die kick is niet in
woorden te vatten. Daar krijg ik dus
nu alle tijd voor. Maar eerst moet ik
ons nieuwe huis in Hoogerheide nog
grondig gaan verbouwen. Misschien
leer ik dan eindelijk eens schilde
ren."
Precies zevenenveertig jaar ervaring
heeft Vonk in de horeca. Hij zette
zijn eerste schreden in het vak bij het
toenmalige café van Jan Adriaansen
aan de Molenbaan in Halsteren.
„Daar stond een orgel en elk num
mer om le dansen kostte vijf cent. Ik
ben begonnen met het ophalen van
die danscenten en de lege glazen.
Toen wist ik al dat de horeca mijn
bestemming was." Vonk werkte ook
nog ruim twee jaar in de bediening
van het café van Rob de Nijs, toen
tertijd een beroemde horeca-gele
genheid in Bergen op Zoom. In
Zeeuws-Vlaanderen draaide hij ze
ven jaar lang als eigen baas een ho
tel-restaurant en cxtk.in Bergen op
Zoom was hij zeven jaar lang verant
woordelijk voor een eetzaak in de
Sint Josephstraat. Voordat hij naar
Tholen kwam, werkte Vonk drie jaar
lang in een poffertjeskraam. „Je kunt
wel zeggen dat ik gepokt en gema
zeld ben in het vak."
In zijn Thoolse jaren veranderde het
nodige in het interieur van Zeeland,
maar ook voor de deur stond de tijd
niet stil. „In het begin hadden wf
hier nog zout water, eb en vloed..
Veel klandizie kwam toen binnen via
de sportvissersboten. Mooie tijdeii
Ook oudere Tholenaren kwamefl
hier elke dag een borreltje doen. Aan
het groepje rond pastoor Rijsloo en
de oude Van Duivendijk denk ik nog
altijd met veel plezier terug. Later
kwam de Oesterdam en verdween
het getij. Daarmee verloor Tholen
een deel van zijn charme. Zakelijk
gezien was het wel een vooruitgang-,
We kregen er een mooie jachthaven
en extra klanten voor terug. Wel heb
ik het altijd betreurd dat de coupure
in de zeedijk niet is opengegaan. Dat
is een gemiste kans. Met een mooie
boulevard, bankjes en bloembakken
zou de band met het water hersteld
moeten worden. Voor de horeca hier
aan de Kaay zou dat een geweldige
stimulans betekenen."
Pak even uw
zakboekje
THOLEN
31 dec. Rommelpottenfestival,
Markt, 11 u.
1 jan. Nieuwjaarsduik, Bergsediep-
sluis, 11.45 u.
6 jan. Nieuwjaarsbijeenkomst Chr.
ouderenver., De Wingerd, 12 u.
8 jan. Psalmsamenzangavond, Grote
Kerk. 19.30 u.
8 jan. Oliebollentoernooi Eegedima,
Melanen te Halsteren, 11.30 u.
12 jan. Oecumenisch avondgebed,
gebouw NPB, Oudelandsestraat 11,
19.30 u.
13 jan. Informatieavond borstvoe
ding, Stoofstraat 8, 20 u.
SINT-MAARTENSDIJK
31 dec. Oud-en-nieuwfeest met dis
cotheek Joka. Haestinge, 20 u.
15 jan. Muziektheater Gré Reinders
m.m.v. Euterpe, Haestinge, 20.15 u.
BERGEN OPZOOM
t/m 7 jan. Fototentoonstelling over
Ned. Indië in de Tweede Wereld
oorlog, Markiezenhof, zo 11-17 u.
t/m 5 feb. Expositie Mien Paridaans
(beelden) en Nick Seijkens (schil
derijen) Stuart Galerie Z.Z.Haven,
do 11-17 u. vren za 12-17 u.
t/m 21 aug. Expositie politieke
spotprent Opland, Markiezenhof, di
t/m zo 11-17 u.
gooien en te kiezen voor een traditio
nele biljartzaal met twee wedstrijdta
fels en twee kleinere biljarts. Een
biljartvereniging uit Hoogerheide
kwam op haar zoektocht naar onder
dak in Zeeland terecht en zelfs drie
bandenmatador Raymond Ceule-
mans liet er zijn kunsten zien. Het
verhuren aan een biljartvereniging
bleek in de praktijk de nodige pro
blemen te geven en vijf jaar geleden
werd de bovenverdieping omgeto
verd in een klein hotel met vier ka
mers. „Een schot in de roos", aldus
Vonk. „De aanloop was aarzelend,
maar geleidelijk aan kwam de loop
er aardig in. Ik moest het vooral heb
ben van de zakelijke markt. Door de
vele bouwactiviteiten in Tholen ble
ven er de nodige vaklui voor een dag
of wat slapen. Ook het bedrijventer
rein leverde me klanten op. Achteraf
gezien had ik veel eerder met de ho
telactiviteiten moeten beginnen. De
toeristische overnachtingen gene
reerden niet al teveel omzet. In juli
en augustus lukte het nog een beetje,
maar een jaar telt tenslotte twaalf
maanden. Voor toeristen is er op
Tholen gewoon te weinig te doen,
om langer dan een nacht of twee te
blijven."
Het restaurant was altijd het visite
kaartje van Zeeland. Zowel liefheb
bers van vlees als vis kwamen er aan
hun trekken. De chef-kok kreeg bij
Vonk altijd een grote mate van vrij
heid. „Een kok heeft in de keuken de
vrije hand nodig. Natuurlijk was ik
wel betrokken bij het samenstellen
van de kaart. Maar de inkoop, de be
geleiding van het keukenpersoneel
en de bereiding, dat was altijd de
verantwoording van de chef-kok.
Zelf was ik gastheer en stuurde ik de
kelners aan. De horeca is een harde
wereld. Wie niet goed is, kan ver
trekken. Toch mag ik zeggen dat ik
altijd een gelukkige hand heb gehad
bij het aantrekken van mijn chef
koks. De laatste chef-kok heeft hier
acht jaar lang naar alle tevredenheid
gewerkt, totdat hij plotseling met de
noorderzon is vertrokken. Die jon
gen is nog altijd spoorloos, daar zit
ik nog steeds over in. Ik weet niet
of die jongen in leven is, helemaal
niets."
Het aquarium met verse kreeften was
altijd een blikvanger in het restau
rant. Wat de bezoekers niet altijd
wisten was dat een deel van de vis
door Vonk soms eigenhandig gevan
gen was. „Vissen is mijn grote pas
sie. Menige zeetong of zeebaars die
hier op tafel kwam, had eerst aan
mijn haakje gezeten. Het mooiste
vind ik big game fishing. Elk jaar
trok ik in de winter over de wereld
Winkelwagentjes wachten op de consument die de beste kwaliteit tegen de laagste prijs wil.
30 dec. Rockparty met Nodal Poinl,
Jewell in the Mire en Skidmark, 't
Slik, 21 u.
5 jan. Informatieochtend whiplash,
ziekenhuis Lievensberg, 10-12 u.
12 jan. Komedie The Price, De
Maagd, 20.15 u.
+film+++film+++filni+++film+
Ruim achttien jaar was Bram Vonk het gezicht van hotel-restaurant Zee
land. Aan dat tijdperk komt binnenkort een eind. Op woensdag 12 janu
ari wordt de zaak officieel overgedragen aan de nieuwe exploitanten,
Astrid de Ronde en Paul van Tatenhove. Bij het naderend afscheid heeft
de 65-jarige Vonk naar eigen zeggen een tweeslachtig gevoel. „Aan de ene
kant is er wel een wee gevoel in de maag. Ik hen een horecaman in hart en
nieren en heb altijd mijn ziel en zaligheid in deze zaak gelegd. Maar de
leeftijd gaat een rol spelen. Het wordt steeds moeilijker om van negen uur
's ochtends tot tien uur 's avonds terras te lopen. Dan is het tijd om er een
punt achter te zetten."
Dc destijds nog in Bergen op Zoom
woonachtige Vonk zag wel brood in
het leegstaande Zeeland, hoewel de
vorige eigenaar Roel van Timmeren
een jaar tevoren in financiële proble
men was geraakt. Vonk nam de fail
liete boedel van het toenmalige café
restaurant over en startte onmid
dellijk met een ingrijpende verbou
wing. Het hele interieur ging op dc
schop en de bar kreeg een andere
plaats. Het zou niet bij die ene ver
bouwing blijven. Vonk ztx:ht voort
durend naar nieuwe concepten en liet
zich niet door tegenslagen uit het
veld slaan. Kort na een nieuwe ver
bouwing in 1990 sloeg het noodlot
toe en brandde een deel van het pand
uit. Ook toen toonde Vonk veer
kracht. „Natuurlijk heb ik toen ge
speeld met de gedachte om te stop
pen. Ik kon het echter niet over mijn
hart krijgen om de deur voorgoed op
slot te doen. Wel besloot ik om het
café af te stoten en te kiezen voor
een formule met een lunchroom en
een restaurant. Een klein halfjaar na
de brand gingen we beneden open.
Later volgde de bovenverdieping,
met het nieuwe restaurant. Een jaar
of zes h zeven hebben we zo ge
draaid. Het liep niet echt naar mijn
zin. Met name de trap richting het
restaurant vormde een belemmering.
Er moest iets gebeuren."
Eén van de serveersters kwam met
het idee om boven een snookercen
trum te beginnen en het restaurant
naar beneden te verplaatsen. Het
snookeren in Tholen kende een vlie
gende start en betekende een nieuwe
impuls voor het eerbiedwaardige
Zeeland, waar generaties inwoners
een borreltje kwamen drinken of ver
gaderingen en opvoeringen bijwoon
den. De belangstelling zakte echter
weer even snel af, als ze gekomen
was. Vonk besloot het roer om te
Bram Vonk neemt na 18 jaar afscheid van het Thoolse horecabedrijf
aan de Kaay.
ROXY I: The Polar express (NL) -
do en za t/m wo 13.45 en 16.15 u.,
vr 13.45 u. Princess diaries: the roy
al engagement - do en zo t/m wo
18.30 en 20.45 u., za 20 u.
ROXY II: The incredibles (NL) -
do en zo t/m wo 13 u„ vr en zal
13.45 u.
Lemony Snicket: Ellendige avontu
ren - do en zo t/m wo 15.30 en
17.45 u., za 16.15 u. Alexander - do
en zo t/m wo 20 u., za 19.30 u.
CINEM'ACTUEEL: The incredi
bles (Ned. gesproken) - do t/m wo
13.45 en 16 u. The incredibles (ori
ginele versie) - do en za t/m wo
18.45 u. Bad Santa - do en za t/m
wo 21.15 u. Pluk van de Petteflet -
do t/m wo 13.45 u. Ocean's twelve -
do en za t/m wo 16, 18.45 en 21.15
u., vr 16 u. Erik of het klein insec
tenboek (Ned. gespr.) - do t/m wo
16 u.
Floris - do en za t/m wo 13.45 en
18.45 u„ vr 13.45 u.
Bridget Jones: The edge of reason -
do en za t/m wo 2115 u.
hen minder noodzakelijk om over de
brug inkopen te doen."
Die mening is ook Bram Gunter van
de Cl000 in Sint-Annaland toege
daan. Daarom zou hij graag zien dat
de Aldi zich in het dorp vestigde.
„Dan vul je elkaar aan", is zijn me
ning. De continuïteit van zijn bedrijf
wordt meer bepaald door de plannen
voor het havengebied dan het verko
pen met verlies. „Als we niet kunnen
uitbreiden, krijgen we het moeilijk."
Om als ondernemer een behoorlijke
bedrijfsfilosofie te ontwikkelen, had
hij eigenlijk al lang moeten weten
waar hij aan toe is. Die wetenschap
heeft hij nog steeds niet. „En dat is
erg lastig." Verder doet hij over dat
onderwerp liever geen uitlatingen.
Wat betreft hogere omzetten en bete
re marges wacht hij op 'betere tij
den'. De Super de Boer-woordvoer
der die een kratje bier met verlies
verkoopt, krijgt van hem het predi
kaat 'slimmerik'. „Het wachten is op
het omvallen van een supermarktke
ten. Daarna worden de prijzen voor
ons beter." Gunter vermoedt dat dat
Laurus zal zijn. Die maatschappij ex-
prijzenslag. Daarvan verwacht 60%
binnen twee jaar kopje onder te gaan.
De ondervraagde winkeliers vinden
dat de bodem in de prijzen bereikt is.
Als gevolg van de prijsdaling zit
25% van hen in financiële proble
men.
Vaklieden zijn het eens met Bram
Gunter dat er sprake is van verdrin-
gingspolitiek door een dominante
marktleider. Dat zou Albert Heijn
zijn.
Als het gaat om een verbod op het
verkopen van artikelen met verlies,
geldt een dergelijk verbod in acht
Europese landen, meldt het onderne
mersblad. In Frankrijk staat een der
gelijk verbod ter discussie. Daar om
zeilen supermarktketens de regels
door leveranciers kosten in rekening
te brengen voor een opvallende plek
van hun product in het schap. In
Tholen zeggen de bevraagde super
marktondernemers aan die politiek
niet te willen meewerken.
ploiteert onder meer de winkels van
Super de Boer, Edah en Konmar.
Uit het onderzoek blijkt dat de con
sument slechts twee euro per week
voordeliger uit is door de prijzenoor
log. Volgens Gunter moet dat veel
meer zijn. Hij las dat de supermark
ten landelijk in 2003 in totaal 700
miljoen euro goedkoper zijn gewor
den. „Dat geld komt uit onze marges.
Dat geld moet ergens zijn gebleven."
Hij schetst hoe naar zijn indruk een
producent als Unilever de markt dic
teert. „Unilever heeft landelijk dertig
tot vijfendertig procent van de leve
ranties aan supermarkten in handen.
Dat concern kan zich grote marges
permitteren en is dus in staat enorme
winsten te maken."
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd
door het Economisch Instituut voor
het Midden- en Kleinbedrijf (E1M)
en waarvan de resultaten onder meer
werden gepubliceerd in het vakblad
'Ondernemen', vermeldt daarover
niets.
Het EIM ondervroeg 642 van de
2600 zelfstandige supermarktonder
nemers een jaar na het begin van de