Een droom gaat in vervulling in hotel-restaurant Zeeland Bram Vonk neemt na achttien jaar afscheid van Thools horecabedrijf den Engelsman qf,van Driel 'Publiekstrekkers houden klanten op Tholen' 'Elkaar scherp houden is een voorwaarde tot succes Horecaman krijgt alle tijd voor big game fishing' Supers aan het infuus Donderdag 30 december 2004 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT 7 Verboden Debuut Orgel Vissen Slimmerik Twee euro VERVOLG VAN VOORPAGINA „Ongezond", is zijn mening. "Als het zo doorgaat, verdwijnen er de ko mendejaren heel wat supermarkten", voorspelt hij. Voor zijn bedrijf is het gunstig ge weest dat hij uit het centrum is ver kast. „We zijn nu goed te bereiken en draaien een hogere omzet. Ook heb ben we er een paar mensen moeten bijnemen." Dat het verdwijnen van zijn bedrijf uit het centrum van Tholen proble men oplevert voor de achterblijven de winkeliers, gelooft hij niet. „Ik heb wel gehoord dat het aanvanke lijk wat minder ging, maar de klan ten komen al terug", hoorde hij. Ria van Oost, van de gelijknamige bakkerij, is minder optimistisch. „Het is op dit moment erg stil in Tholen en dat vind ik jammer." Ze hoopt dat het lege pand van de Cl000 snel wordt opgevuld met een 'klantentrekker'. Het parkeerprobleem is met het ver plaatsen van de C1000 niet opgelost, vindt ze. Integendeel, het is zelfs groter geworden. „Dat komt omdat personeel van de winkels hun auto nu in het centrum parkeert. Evenals bewoners. Ik zou graag zien dat er een blauwe zone komt. Dan is de parkeertijd beperkt en is er voldoen de doorstroming." Ze merkt het vertrek van de super markt voorlopig wel in haar porte monnee. „We hebben minder klanten en houden soms brood over. Vooral bij slecht weer. Dan gaan de mensen naar de supermarkt en komen niet meer terug voor een halfje brood." Jaap de Berg van de Meermarkt in Sint-Philipsland is niet van plan arti kelen met verlies te verkopen. Win keliers die dat wel doen, moet dat onmiddellijk door de overheid wor den verboden. Tegelijkertijd zegt hij: „Ik zit al twaalf jaar in dit vak en al die jaren hoorde ik dat er artikelen met verlies werden gekocht. Nu zie je dat het aantal artikelen uitbreidt. A-merken gaan soms 20 procent on der de prijs de deur uit." Zover is het bij hem nog niet. Door scherp op de kosten te letten. Zo werd een vaste medewerkster die zwanger werd en niet op de werk plek terugkwam, niet vervangen. Het stoort De Berg overigens, net als zijn collega Nagelkerke, dat klanten den ken in andere dorpen of steden goed koper uit te zijn. „De consument is echt niet gek en kiest voor de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Dat vind je niet als je gaat autorijden. De mensen rekenen die kosten door gaans niet mee." De Berg geeft aan dat hij nog niet heeft hoeven ingrijpen in zijn zaak. „We hebben amper omzetverlies. Dat komt door onze trouwe klanten kring. Maar de marges zijn kleiner. Dat kan niet erg lang meer doorgaan. Want vergeet niet, als de supermark ten door gebrek aan winst uit het centrum verdwijnen, krijg je slapen de dorpen. Ook sponsoren wij jaar lijks voor enkele duizenden euro's verenigingen en instellingen." Slapende dorpen tref je op Tholen nog niet aan, zegt A. Molenaar. Mo lenaar is eigenaar van de Marskra mer in Halsteren en die in Tholen. Tevens is hij voorzitter van de onder nemersvereniging. Volgens zijn in formatie hebben de winkeliers in het centrum van de stad nog weinig te lijden van het vertrek van de Cl000. „Uiteraard is er het openingseffect van de nieuwe supermarkt. Maar we moeten geduld hebben. Een maand of twee, schat ik." Zelf vindt hij zijn bedrijf ook tot de publiekstrekkers behoren. „Net als het Kruidvat. We moeten gezamen lijk proberen het publiek goed van dienst te zijn. Alleen dan is het voor Voorstraat 15, 4697 EH Sint-Annaland, Tel. fax (0166) 65 24 90 Woensdagmiddag gesloten, vrijdagavond koopavond Ook het komend jaar zullen winkels hun deuren moeten sluiten als ge volg van de voortwoekerende prijzenoorlog. Directeur Hans Franck van het supermarktadviesbureau Marsbroek zegt in het vakblad Dis- trifood dat de pijn vooral zit bij de middelgrote supermarkten met con currentie in hun gebied en een omzet tussen de 70.000 en 120.000 eu ro. Ondernemers zijn met compensatieregelingen zwaar afhankelijk geworden van hun organisatie. „Ze hangen nu aan het infuus. Alles wijst erop, dat een aantal daarvan volgend jaar in coma raakt. Zo'n 250 tot 350 ondernemers zitten in zwaar weer." Ook het vakcentrum levensmiddelen, de belangenorganisatie van su permarktondernemers, gaat ervan uit dat 2005 ,een rampjaar'wordt. Directeur Hans van der Geest ziet een verbetering van de winstgevend heid als enige redmiddel en hij hoopt, dat de bemoeienis van de consu mentenbond en de vakbonden vruchten afwerpt. Onderzoeksbureau GfK meldt, dat de omzet van supermarkten in de laatste maand met 1,9 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde pe riode in 2003. De verwachte totale jaaromzet zal zo'n o,3 tot 0,4 pro cent lager uitkomen. De prijzenoorlog heeft inmiddels al meer dan tienduizend banen gekost. In de marktaandelen binnen de branche heeft het oorlogsgeweld niet bijster veel verandering gebracht. Zeven organisaties, waaronder de landbouworganisatie LTO Neder land, hebben de Nederlandse supermarktketens gevraagd een einde te maken aan de prijzenoorlog. De lage prijzen zorgen voor grote finan ciële problemen bij toeleveranciers. Daarnaast zijn de winsten voor de supermarkten zó laag, dat gevreesd wordt voor de kwaliteit van het aanbod en verschraling van het assortiment. Verder dreigen, volgens de organisaties, kleine winkels uit woonwijken en dorpen te verdwij nen, waardoor het leefklimaat op die plaatsen wordt aangetast. Boeren, tuinders en fabrikanten draaien volgens de verontruste open-brief schrijvers met verlies. De brancheorganisatie van de supermarkten, het Centraal Bureau Le vensmiddelenhandel, zegt in een reactie dat de supermarkten 'aan de voedselveiligheid en de productkwaliteit geen concessies doen'. Woordvoerder R. Roorda zegt dat de supermarktketens niet verant woordelijk zijn voor de lage prijzen die de boeren voor hun producten ontvangen. Dat is naar zijn indruk de prijsontwikkeling voor agrari sche producten in het buitenland. De nieuwe eigenaren van hotel-restaurant Zeeland, v.l.n.r. Pierre en Astrid de Ronde met Paul en Henriëtte van Tatenhove. Goede dingen moet je niet te gauw overboord zetten. Dat is de overtui ging van Astrid de Ronde-Fontijne en Paul van Tatenhove, de nieuwe uitbaters van hotel-restaurant Zeeland aan de Kaay in Tholen. Het in terieur van de bijna honderd jaar oude horeca-gelegenheid zal er na de overdracht dan ook niet wezenlijk anders uitzien. Ook de menukaart wordt enkel op details aangepast, waarbij chef-kok Van Tatenhove en kele maritieme specialiteiten zal toevoegen. Herkenbaarheid staat bij Zeeland voorop, aldus gastvrouw De Ronde. „Deze ruimte straalt warmte en gezelligheid uit. De klant voelt zich hier bij het binnen stap pen onmiddellijk thuis. Die sfeer willen we er zeker inhouden." De in Oud-Vossemeer woonachtige De Ronde en Van Tatenhove kennen elkaar al zowat vijfentwintig jaar. Al langer liepen ze rond met het idee om iets te gaan doen in de horeca. De van origine uit Zeeuws-Vlaanderen af komstige Van Tatenhove deed erva ring op in de keuken van Le Bouleau, een gerenommeerd restaurant in Ber gen op Zoom. De Ronde draaide tot begin 2002 het postagentschap in haar woonplaats, voorheen een kap perszaak en later parfumerie annex klein warenhuis. Al zo'n jaar of acht geleden werden ook de benodigde horeca-papieren behaald, zodat met de overname van hotel-restaurant Zeeland een droom in vervulling gaat. Samen met haar echtgenoot Pierre draaide De Ronde anderhalf jaar een supermarkt in Zaamslag, maar echte bevrediging schonk die verhuizing niet. Bewust werd het huis in Oud-Vossemeer aangehou den, heimwee lag op de loer. Een ont moeting met eigenaar Bram Vonk van hotel Zeeland bracht de zaken dit voorjaar in een stroomversnelling. Na het gesprek, nota bene op de ge meentelijke milieustraat, begon het bij De Ronde te kriebelen. „Ik wist via het internet al langer dan Zeeland te koop stond. Eerst leek het me echt iets voor Paul. Ik was op de hoogte van zijn plannen om voor zichzelf te beginnen, een restaurant of iets in de catering. Voor mezelf dacht ik meer aan een café. Niettemin besloten we al snel om het samen op te pakken." Van Tatenhove, tot voor kort werk zaam in de installatiebranche, ging eerst nog een keer als gast eten in Zeeland om zich te overtuigen van de mogelijkheden. De laatste twijfels werden weggenomen en kort daarop was de overname een feit. Bram Vonk blijft eigenaar van het pand. De Ronde en Van Tatenhove nemen als vennoten de exploitatie over. In het weekeinde zullen ze worden bijge staan door hun partners, Pierre de Ronde en Henriëtte van Tatenhove die ieder hun eigen baan aanhouden. De Ronde loopt al enkele maanden mee in Zeeland om de klanten te le ren kennen en in het kerstweekeinde maakte Van Tatenhove zijn debuut in de keuken. Mede door het lichte om- zetherstel in de horeca dit jaar hebben beide vennoten vertrouwen in hun onderneming. „We zitten hier op een schitterende locatie. Tholen is goed bezig met nieuwe stadswijken als Waterfront en Stadszicht. Het klan- tenpotentieel groeit en Bram heeft hier ook achttien jaar lang de kost verdiend. Tot het laatste moment heeft hij zijn best gedaan om leven in de zaak te houden. Die vastigheid ne men we over." Van het huidige personeel worden één kok en de intericurverzorgster overgenomen. Een uit 1880 dateren de piano moet de grote blikvanger worden in het interieur. Het huidige concept, met een combinatie van een lunchroom en een restaurant, blijft gehandhaafd. Uiteraard wil Van Ta tenhove als kok wel zijn stempel op de nieuwe zaak gaan drukken. „De best lopende dingen op de huidige kaart houden we er zeker in. Zelf heb ik wel een voorliefde voor vis, schelp- en schaaldieren, dus die zul len in de toekomst allicht een meer prominente plaats op de kaart krij gen. Daarbij moet je denken aan va riaties met scampi's en gamba's in kreeftensaus." De Ronde en Van Tatenhove streven er na om de bezettingsgraad van de vier hotelkamers omhoog te krijgen. Naast de zakelijke markt bieden vol gens hen ook de toeristische over nachtingen kansen op verdere groei. De promotionele mogelijkheden van internet en het nadrukkelijker profile ren via de regionale VVV moeten Zeeland als hotel verder op de kaart zetten. De Ronde is optimistisch. „Juist na de overname kregen we al een toeristische boeking uit Duitsland voor een aantal nachten in augustus. Een leuke ruggesteun en een bewijs dat er genoeg mogelijkheden zijn." Hotel-restaurant Zeeland is in 2007 precies een eeuw oud. In hel achter hoofd borrelen al de nodige ideeën om dat jubileum groots te vieren. In eerste instantie wordt door beide ven noten echter uitgekeken naar de offi ciële opening op woensdag 12 janu ari. Voor die tijd moet er binnen nog het nodige (schilder)werk verzet wor den. Overigens gaan de deuren van het vernieuwde Zeeland al open in het weekeinde van 8 en 9 januari. Vanaf 14 januari is de zaak zeven da gen in de week open. Beide vennoten bezinnen zich nog op een bestem ming voor het ook tot het pand beho rende penthouse, de ruimte waar ei genaar Vonk tot voor kort woonde. De Ronde en Van Tatenhove hebben alle vertrouwen in de onderlinge sa menwerking. „Vriendschap en zaken moet je gescheiden kunnen houden. We moeten het zakelijk bekijken en elkaar, als het nodig is, de waarheid durven vertellen. Elkaar scherp hou den is een voorwaarde om van deze zaak een succes te maken. We gaan ons uiterste best doen. De mond-op- mond reclame moet voor de rest zor gen." Advertentie I.M: om grote exemplaren aan de haak te slaan. Afrika. Mauritius. Thailand, ik ben overal wel geweest." Een deel van het interieur van het huidige Zeeland herinnert aan de vis-expedi- ties van de eigenaar. Een model van een zeilschip, afkomstig uit Mauriti us. Afrikaanse kunstvoorwerpen. Aan bijna alles in hotel Zeeland zit een verhaal vast. Vissen op de grote jongens, voor Vonk is dat het mooi ste wat er is. „Die kick is niet in woorden te vatten. Daar krijg ik dus nu alle tijd voor. Maar eerst moet ik ons nieuwe huis in Hoogerheide nog grondig gaan verbouwen. Misschien leer ik dan eindelijk eens schilde ren." Precies zevenenveertig jaar ervaring heeft Vonk in de horeca. Hij zette zijn eerste schreden in het vak bij het toenmalige café van Jan Adriaansen aan de Molenbaan in Halsteren. „Daar stond een orgel en elk num mer om le dansen kostte vijf cent. Ik ben begonnen met het ophalen van die danscenten en de lege glazen. Toen wist ik al dat de horeca mijn bestemming was." Vonk werkte ook nog ruim twee jaar in de bediening van het café van Rob de Nijs, toen tertijd een beroemde horeca-gele genheid in Bergen op Zoom. In Zeeuws-Vlaanderen draaide hij ze ven jaar lang als eigen baas een ho tel-restaurant en cxtk.in Bergen op Zoom was hij zeven jaar lang verant woordelijk voor een eetzaak in de Sint Josephstraat. Voordat hij naar Tholen kwam, werkte Vonk drie jaar lang in een poffertjeskraam. „Je kunt wel zeggen dat ik gepokt en gema zeld ben in het vak." In zijn Thoolse jaren veranderde het nodige in het interieur van Zeeland, maar ook voor de deur stond de tijd niet stil. „In het begin hadden wf hier nog zout water, eb en vloed.. Veel klandizie kwam toen binnen via de sportvissersboten. Mooie tijdeii Ook oudere Tholenaren kwamefl hier elke dag een borreltje doen. Aan het groepje rond pastoor Rijsloo en de oude Van Duivendijk denk ik nog altijd met veel plezier terug. Later kwam de Oesterdam en verdween het getij. Daarmee verloor Tholen een deel van zijn charme. Zakelijk gezien was het wel een vooruitgang-, We kregen er een mooie jachthaven en extra klanten voor terug. Wel heb ik het altijd betreurd dat de coupure in de zeedijk niet is opengegaan. Dat is een gemiste kans. Met een mooie boulevard, bankjes en bloembakken zou de band met het water hersteld moeten worden. Voor de horeca hier aan de Kaay zou dat een geweldige stimulans betekenen." Pak even uw zakboekje THOLEN 31 dec. Rommelpottenfestival, Markt, 11 u. 1 jan. Nieuwjaarsduik, Bergsediep- sluis, 11.45 u. 6 jan. Nieuwjaarsbijeenkomst Chr. ouderenver., De Wingerd, 12 u. 8 jan. Psalmsamenzangavond, Grote Kerk. 19.30 u. 8 jan. Oliebollentoernooi Eegedima, Melanen te Halsteren, 11.30 u. 12 jan. Oecumenisch avondgebed, gebouw NPB, Oudelandsestraat 11, 19.30 u. 13 jan. Informatieavond borstvoe ding, Stoofstraat 8, 20 u. SINT-MAARTENSDIJK 31 dec. Oud-en-nieuwfeest met dis cotheek Joka. Haestinge, 20 u. 15 jan. Muziektheater Gré Reinders m.m.v. Euterpe, Haestinge, 20.15 u. BERGEN OPZOOM t/m 7 jan. Fototentoonstelling over Ned. Indië in de Tweede Wereld oorlog, Markiezenhof, zo 11-17 u. t/m 5 feb. Expositie Mien Paridaans (beelden) en Nick Seijkens (schil derijen) Stuart Galerie Z.Z.Haven, do 11-17 u. vren za 12-17 u. t/m 21 aug. Expositie politieke spotprent Opland, Markiezenhof, di t/m zo 11-17 u. gooien en te kiezen voor een traditio nele biljartzaal met twee wedstrijdta fels en twee kleinere biljarts. Een biljartvereniging uit Hoogerheide kwam op haar zoektocht naar onder dak in Zeeland terecht en zelfs drie bandenmatador Raymond Ceule- mans liet er zijn kunsten zien. Het verhuren aan een biljartvereniging bleek in de praktijk de nodige pro blemen te geven en vijf jaar geleden werd de bovenverdieping omgeto verd in een klein hotel met vier ka mers. „Een schot in de roos", aldus Vonk. „De aanloop was aarzelend, maar geleidelijk aan kwam de loop er aardig in. Ik moest het vooral heb ben van de zakelijke markt. Door de vele bouwactiviteiten in Tholen ble ven er de nodige vaklui voor een dag of wat slapen. Ook het bedrijventer rein leverde me klanten op. Achteraf gezien had ik veel eerder met de ho telactiviteiten moeten beginnen. De toeristische overnachtingen gene reerden niet al teveel omzet. In juli en augustus lukte het nog een beetje, maar een jaar telt tenslotte twaalf maanden. Voor toeristen is er op Tholen gewoon te weinig te doen, om langer dan een nacht of twee te blijven." Het restaurant was altijd het visite kaartje van Zeeland. Zowel liefheb bers van vlees als vis kwamen er aan hun trekken. De chef-kok kreeg bij Vonk altijd een grote mate van vrij heid. „Een kok heeft in de keuken de vrije hand nodig. Natuurlijk was ik wel betrokken bij het samenstellen van de kaart. Maar de inkoop, de be geleiding van het keukenpersoneel en de bereiding, dat was altijd de verantwoording van de chef-kok. Zelf was ik gastheer en stuurde ik de kelners aan. De horeca is een harde wereld. Wie niet goed is, kan ver trekken. Toch mag ik zeggen dat ik altijd een gelukkige hand heb gehad bij het aantrekken van mijn chef koks. De laatste chef-kok heeft hier acht jaar lang naar alle tevredenheid gewerkt, totdat hij plotseling met de noorderzon is vertrokken. Die jon gen is nog altijd spoorloos, daar zit ik nog steeds over in. Ik weet niet of die jongen in leven is, helemaal niets." Het aquarium met verse kreeften was altijd een blikvanger in het restau rant. Wat de bezoekers niet altijd wisten was dat een deel van de vis door Vonk soms eigenhandig gevan gen was. „Vissen is mijn grote pas sie. Menige zeetong of zeebaars die hier op tafel kwam, had eerst aan mijn haakje gezeten. Het mooiste vind ik big game fishing. Elk jaar trok ik in de winter over de wereld Winkelwagentjes wachten op de consument die de beste kwaliteit tegen de laagste prijs wil. 30 dec. Rockparty met Nodal Poinl, Jewell in the Mire en Skidmark, 't Slik, 21 u. 5 jan. Informatieochtend whiplash, ziekenhuis Lievensberg, 10-12 u. 12 jan. Komedie The Price, De Maagd, 20.15 u. +film+++film+++filni+++film+ Ruim achttien jaar was Bram Vonk het gezicht van hotel-restaurant Zee land. Aan dat tijdperk komt binnenkort een eind. Op woensdag 12 janu ari wordt de zaak officieel overgedragen aan de nieuwe exploitanten, Astrid de Ronde en Paul van Tatenhove. Bij het naderend afscheid heeft de 65-jarige Vonk naar eigen zeggen een tweeslachtig gevoel. „Aan de ene kant is er wel een wee gevoel in de maag. Ik hen een horecaman in hart en nieren en heb altijd mijn ziel en zaligheid in deze zaak gelegd. Maar de leeftijd gaat een rol spelen. Het wordt steeds moeilijker om van negen uur 's ochtends tot tien uur 's avonds terras te lopen. Dan is het tijd om er een punt achter te zetten." Dc destijds nog in Bergen op Zoom woonachtige Vonk zag wel brood in het leegstaande Zeeland, hoewel de vorige eigenaar Roel van Timmeren een jaar tevoren in financiële proble men was geraakt. Vonk nam de fail liete boedel van het toenmalige café restaurant over en startte onmid dellijk met een ingrijpende verbou wing. Het hele interieur ging op dc schop en de bar kreeg een andere plaats. Het zou niet bij die ene ver bouwing blijven. Vonk ztx:ht voort durend naar nieuwe concepten en liet zich niet door tegenslagen uit het veld slaan. Kort na een nieuwe ver bouwing in 1990 sloeg het noodlot toe en brandde een deel van het pand uit. Ook toen toonde Vonk veer kracht. „Natuurlijk heb ik toen ge speeld met de gedachte om te stop pen. Ik kon het echter niet over mijn hart krijgen om de deur voorgoed op slot te doen. Wel besloot ik om het café af te stoten en te kiezen voor een formule met een lunchroom en een restaurant. Een klein halfjaar na de brand gingen we beneden open. Later volgde de bovenverdieping, met het nieuwe restaurant. Een jaar of zes h zeven hebben we zo ge draaid. Het liep niet echt naar mijn zin. Met name de trap richting het restaurant vormde een belemmering. Er moest iets gebeuren." Eén van de serveersters kwam met het idee om boven een snookercen trum te beginnen en het restaurant naar beneden te verplaatsen. Het snookeren in Tholen kende een vlie gende start en betekende een nieuwe impuls voor het eerbiedwaardige Zeeland, waar generaties inwoners een borreltje kwamen drinken of ver gaderingen en opvoeringen bijwoon den. De belangstelling zakte echter weer even snel af, als ze gekomen was. Vonk besloot het roer om te Bram Vonk neemt na 18 jaar afscheid van het Thoolse horecabedrijf aan de Kaay. ROXY I: The Polar express (NL) - do en za t/m wo 13.45 en 16.15 u., vr 13.45 u. Princess diaries: the roy al engagement - do en zo t/m wo 18.30 en 20.45 u., za 20 u. ROXY II: The incredibles (NL) - do en zo t/m wo 13 u„ vr en zal 13.45 u. Lemony Snicket: Ellendige avontu ren - do en zo t/m wo 15.30 en 17.45 u., za 16.15 u. Alexander - do en zo t/m wo 20 u., za 19.30 u. CINEM'ACTUEEL: The incredi bles (Ned. gesproken) - do t/m wo 13.45 en 16 u. The incredibles (ori ginele versie) - do en za t/m wo 18.45 u. Bad Santa - do en za t/m wo 21.15 u. Pluk van de Petteflet - do t/m wo 13.45 u. Ocean's twelve - do en za t/m wo 16, 18.45 en 21.15 u., vr 16 u. Erik of het klein insec tenboek (Ned. gespr.) - do t/m wo 16 u. Floris - do en za t/m wo 13.45 en 18.45 u„ vr 13.45 u. Bridget Jones: The edge of reason - do en za t/m wo 2115 u. hen minder noodzakelijk om over de brug inkopen te doen." Die mening is ook Bram Gunter van de Cl000 in Sint-Annaland toege daan. Daarom zou hij graag zien dat de Aldi zich in het dorp vestigde. „Dan vul je elkaar aan", is zijn me ning. De continuïteit van zijn bedrijf wordt meer bepaald door de plannen voor het havengebied dan het verko pen met verlies. „Als we niet kunnen uitbreiden, krijgen we het moeilijk." Om als ondernemer een behoorlijke bedrijfsfilosofie te ontwikkelen, had hij eigenlijk al lang moeten weten waar hij aan toe is. Die wetenschap heeft hij nog steeds niet. „En dat is erg lastig." Verder doet hij over dat onderwerp liever geen uitlatingen. Wat betreft hogere omzetten en bete re marges wacht hij op 'betere tij den'. De Super de Boer-woordvoer der die een kratje bier met verlies verkoopt, krijgt van hem het predi kaat 'slimmerik'. „Het wachten is op het omvallen van een supermarktke ten. Daarna worden de prijzen voor ons beter." Gunter vermoedt dat dat Laurus zal zijn. Die maatschappij ex- prijzenslag. Daarvan verwacht 60% binnen twee jaar kopje onder te gaan. De ondervraagde winkeliers vinden dat de bodem in de prijzen bereikt is. Als gevolg van de prijsdaling zit 25% van hen in financiële proble men. Vaklieden zijn het eens met Bram Gunter dat er sprake is van verdrin- gingspolitiek door een dominante marktleider. Dat zou Albert Heijn zijn. Als het gaat om een verbod op het verkopen van artikelen met verlies, geldt een dergelijk verbod in acht Europese landen, meldt het onderne mersblad. In Frankrijk staat een der gelijk verbod ter discussie. Daar om zeilen supermarktketens de regels door leveranciers kosten in rekening te brengen voor een opvallende plek van hun product in het schap. In Tholen zeggen de bevraagde super marktondernemers aan die politiek niet te willen meewerken. ploiteert onder meer de winkels van Super de Boer, Edah en Konmar. Uit het onderzoek blijkt dat de con sument slechts twee euro per week voordeliger uit is door de prijzenoor log. Volgens Gunter moet dat veel meer zijn. Hij las dat de supermark ten landelijk in 2003 in totaal 700 miljoen euro goedkoper zijn gewor den. „Dat geld komt uit onze marges. Dat geld moet ergens zijn gebleven." Hij schetst hoe naar zijn indruk een producent als Unilever de markt dic teert. „Unilever heeft landelijk dertig tot vijfendertig procent van de leve ranties aan supermarkten in handen. Dat concern kan zich grote marges permitteren en is dus in staat enorme winsten te maken." Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (E1M) en waarvan de resultaten onder meer werden gepubliceerd in het vakblad 'Ondernemen', vermeldt daarover niets. Het EIM ondervroeg 642 van de 2600 zelfstandige supermarktonder nemers een jaar na het begin van de

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2004 | | pagina 7