Karei Saris: 'horeca-ondernemer
heeft hart voor de samenleving'
Caramba!
Bezoek tijdens
de Thoolse
horecadag
het café en
het terras van
Welkom
Kaay 3, Tholen
donderdag 10 juni
Sint-Philipsland
Tholen
Poortvliet
Stavenisse
Scherpenisse
Sint-Maartensdijk
Oud-Vossemeer
Sint-Annaland
Uw le pilsje is
voor onze rekening!
'De Zeester'
THOOLSE
HORECADAG
Restaurant t
Thools menu:
Zorg op afroep: aanvulling
op bestaande mantelzorg
leelanb
27,50 p.p.
Hof van Holland
Lentebouillon
Thoolse zalmforel
met groenten
van het schor
Zeeuws babbelaarijs
€25,- p.p.
Op 10 juni dragen wij
met onze omzet
bij voor
j Thuiszorg Tholen.
RESTAURANT TIFFANY
DE KOFFIE-CORNER
HET GRAND CAFÉ
OP DE THOOLSE
HORECADAG
krijg je in het café
3 consumpties
voor de prijs van 2
In het cafetaria:
3 snacks halen,
2 betalen
Donderdag 3 juni 2004
EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT
9
Leerzame ervaring
Thoolse ingrediënten
Bij iedere kop koffie een
GRATIS LIKEURTJE
speciaal samengesteld door de 'Zeester'!
Eetcafé - Paviljoen
jL
Eetcafé
Feestzaal
Duikersdouches aanwezig
Ed en Jeanny van Voorst
Gorishoeksedijk 35 - Scherpenisse
Tel. 0166-667400 - fax 0166-667401
Tijdens de
bij onze heerlijke diners.
GRATIS HOLLANDSE NIEUWE
als entree
ONBEPERKT GEKOOKTE
MOSSELEN ETEN
p.p. 16.00
(KINDERMENU: SPARE-RIBS
MET FRIETJES 7.50)
"Havenzicht"
op de eerste Thoolse horecadag
Bezoek één of meerdere van onderstaande bedrijven
waar 11 gastvrij wordt ontbaald.
Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Tliolen
3 GANGEN-MENU BESTAANDE UIT:
Hollandse Nieuwe
met brood en garnituur
Kabeljauwfilet en zeewolf
met een saus proven^aal
Vruchtenbavarois en
chocolademousse
Koffie met
GRATIS Zeeuwse bolus!
Restaurant
Kaay 14691 EE Tholen
Tel. 0166- 60 25 90
Thoolse Horecadag, 10 juni
Aanbieding:
Mexicaans snackmenu met saus
naar keuze voor slechts 3,SO
en maak kans op het winnen
van een echte SCOOTER!!
De Heksenketel
Cafetaria-Eetcafé
Scherpenisse
Kerkstraat 22
"Buutengaets'
Café-restaurant
In den Handel
Speciale aanbieding op 10 juni:
Koffie met gebak1,50
70 200^
voor 17,50
Café 't Centrum
Markt 19, Poortvliet
café
OOK WIJ ZIJN IN FEESTSTEMMING
De horeca als gastheer van de samenleving. Dat is het motto van de Eer
ste lokale Thoolse horecadag op donderdag 10 juni. De actiedag is een
initiatief van Karei Saris, voorzitter van de afdeling Tholen van
Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dertig deelnemende bedrijven
schenken op de horecadag extra aandacht aan de klant. Een deel van de
opbrengst van de dag gaat naar Zorg op afroep, het alarmeringssys
teem voor ouderen van Allévo waarbij ook professionele zorgverleners
worden ingeschakeld. Het ligt in de bedoeling om van de horecadag een
jaarlijks terugkerend evenement te maken. „Het belang van gastvrij
heid wordt tot dusver op Tholen nog altijd onderschat, ook door de
ondernemers zelf."
Saris (61) heeft ruim dertig jaar
praktische ervaring in de horeca.
Een groot deel van zijn loopbaan
speelde zich op Tholen af. Hij was
lang uitbater van het horecage
deelte van camping Irenehoeve bij
Stavenisse. Tien jaar deed hij
samen met de familie Zwikker de
exploitatie van De Speelmanspla
ten. De laatste jaren draaide Saris
enkel nog de rijdende friteskraam
aan de Oesterdam. Daarnaast
werkte hij meer dan twintig jaar
fulltime bij sigarettenfabrikant
Philip Morris in Bergen op Zoom.
Sinds anderhalf jaar geniet Saris
van de VUT en heeft hij, in theorie
althans, eindelijk tijd over. In wer
kelijkheid zijn de dagen goed
gevuld. Saris maakt deel uit van de
steunfractie van de Thoolse VVD
en timmert als voorman van de
plaatselijke horeca-ondernemers
aan de weg. Ook legt hij de laatste
hand aan zijn cursus Landmark
education, een programma dat
moet leiden tot persoonlijke groei.
Voor het derde en afsluitende deel
van de cursus moest Saris een pro
jectopdracht uitvoeren. Het werd
de eerste editie van de lokale
Thoolse horecadag. Een bewuste
keuze, aldus Saris. „Mijn passie
ligt in de horeca. Daarnaast liggen
er voor de horeca op Tholen zoveel
uitdagingen. Teveel ondernemers
zijn te berustend als het gaat om
hun bedrijfsvoering. Zij vinden het
prima zoals het draait. De eigen
klanten kunnen zich daar ook uit
stekend in vinden. Daarbij wordt
vergeten dat er kansen liggen in de
gastvrijheid richting de toerist. Ik
wil dat beeld verscherpen en meer
inzoemen op de toerist die Tholen
graag wil bezoeken, maar hier ook
enig vertier en leefbaarheid ver
wacht. Tot dusver wordt daar
onvoldoende op ingespeeld. Door
de gemeentelijke overheid, maar
ook door de horeca zelf."
De lokale Thoolse horecadag moet
meer zijn dan enkel een impuls
voor het soms wat ingeslapen
plaatselijke horecaleven. Het ini
tiatief moet ook bijdragen aan een
positiever imago van de branche.
„Te vaak wordt door de buiten
wacht vergeten dat de horeca voor
veel mensen een thuishaven is.
Bezoekers vinden er warmte en
aandacht die ze soms thuis niet
vinden. Het café Handel en
Scheepvaart van Koosje Smits in
Stavenisse vind ik een mooi voor
beeld van een echt huiskamercafé.
Een eetcafé als De Tol in Tholen
biedt tegen zeer redelijke prijzen
maaltijden aan voor alleenstaan
den. In feite speelt een belangrijk
deel van een mensenleven zich af
in de horeca. Jongeren gaan uit in
horecagelegenheden, ouderen eten
graag een keer buiten de deur. De
voldoening die de horeca biedt,
wordt nog wel eens onderschat.
We zijn werkelijk de gastheer van
de samenleving. In die filosofie
past ook het schenken van een
deel van de opbrengst van de dag
aan een goed doel, in dit geval
Thuiszorg op afroep. De horeca
ondernemer is niet iemand die
enkel bezig is, over de rug van
omwonenden, om de eigen zak te
vullen. Een horeca-ondernemer
heeft ook een hart voor de samen
leving."
In de voorbereidende fase van de
lokale Thoolse horecadag ging
Saris bij alle dertig deelnemende
bedrijven op bezoek. De visites
gingen verder dan enkel de prakti
sche punten van de actiedag.
„Natuurlijk moest ik in het begin
sommige ondernemers overtuigen
van het nut van de horecadag. Ver
der is het vooral ook een heel leer
zame ervaring geweest. Als voor-
„Het belang van gastvrijheid wordt onderschat"zegt voorzitter Karei Saris van de Thoolse horecabond.
Eerste lokale Thoolse horecadag moet bijdragen aan positiever imago branche
zitter heb ik dankzij die bezoeken
een goed beeld gekregen van wat
er leeft bij de ondernemers. Ook
alle dingen die mis gaan of beter
kunnen, kwamen aan de orde. Een
deel van die zaken hoor je alleen
als je op route bent. Sommige
ondernemers bezoeken de leden
vergaderingen van de afdeling
niet, vanwege tijdgebrek of het
ontbreken van interesse. Ik denk
dat ik nu een aardig totaalbeeld
heb gekregen."
Naast al langer bekende knelpun
ten als sluitingstijden en het in de
ogen van KHN ondernemerson-
vriendelijke terrassenbeleid van de
gemeente, liep Saris soms tegen de
nodige verrassingen op. „Een café
als De Buurvrouw in Sint Maar
tensdijk heeft te maken met par
keerproblemen en slechte bereik
baarheid. Overdag staat de hele
Markt vol met auto's van ambtena
ren, ondanks alle beloftes die er in
het verleden gedaan zijn. Het Chi
nese restaurant in Scherpenisse
heeft last van geparkeerde vracht
wagens. Die worden soms zo
geparkeerd, dat de gasten er niet
uit kunnen. Ik hoor soms dingen
over onheuse bejegening van
bezoekers van buiten de gemeente
door vaste klanten, vanwege
huidskleur of een verkeerd begre
pen opmerking. Met dat soort
informatie kunnen we als belan
genvereniging ons voordeel doen.
Ook ben ik onder de indruk
geraakt van de veelzijdigheid van
het horeca-aanbod dat er is op
Tholen. Het is echt niet allemaal
één pot nat, zoals vaak wordt
gedacht. Het product moet alleen
beter onder de aandacht worden
gebracht."
Saris weet een week voor het eve
nement nog niet precies hoe de
deelnemende bedrijven zich gaan
presenteren. Deels heeft dat te
maken met de relatief korte voor
bereidingstijd. Het heeft ook alles
te maken met de opzet van de dag,
waarbij veel aan de creativiteit en
verbeeldingskracht van de onder
nemer zelf wordt overgelaten.
Saris kan enkel de grote lijnen van
het programma aangeven. Voor het
overige moet de gast zich op de
dag zelf laten verrassen. „De res
taurants zullen zich profileren met
een menu gebaseerd op Thoolse
ingrediënten, aangeboden tegen
een speciale prijs. De café's
zoeken het meer in de sfeer van
kleine attenties voor de gasten en
mogelijk een extra consumptie.
U krijgt hierbij een glas wijn aangeboden
Café-Biljart, Resto, Partycentrum
De cafetaria's kiezen voor actie
aanbiedingen. De deelnemende
dorpshuizen zullen op eigen wijze
op het thema inspelen. Vanwege de
Europese verkiezingen krijgen zij
als stemlokaal juist komende don
derdag het nodige volk over de
vloer. Het is de bedoeling dat alle
deelnemers zich op eigen wijze
profileren en een eigen sfeertje
bouwen."
Saris heeft bewust gekozen voor
een bescheiden begin van de lokale
Thoolse horecadag. „In de
voorbereidende fase zijn er de no
dige wilde ideeën over tafel ge
gaan, tot aan een grote tent met ar
tiesten toe. Dat leek ons niet de
juiste start, ook al vanwege alle fi
nanciële onzekerheid die een der
gelijke opzet met zich mee brengt.
Ook een banier met opschrift voor
de deelnemende bedrijven is van
wege het financiële aspect gesneu
veld. Ik zie de eerste editie na
drukkelijk als zaaien. Het oogsten
komt later. Samen met de deelne
mende bedrijven willen we lang
zaam groter worden en uitgroeien
tot iets moois. Als de meerderheid
van de deelnemende bedrijven een
goed gevoel heeft over het verloop
de dag, ben ik tevreden. Zeker als
er ook nog een leuk bedrag naar de
thuiszorg gaat."
Het proefproject Zorg op afroep is in de gemeente Tholen op l april
gestart. Het initiatief van zorginstelling Allévo is een aanvulling op het
al langer bestaande alarmeringssysteem PAZ (Personen Alarmering
Zeeland), waarbij een goede buur, familie of kennis de hulp komt bie
den die nodig is. Het PAZ-alarm wordt door zelfstandig wonende
ouderen aan een hanger om de hals gedragen. Het alarmeringssysteem
is erop gebaseerd dat drie personen uit de omgeving van de oudere in
het bezit zijn van een sleutel. Zij komen in actie na één druk op de knop
door de hulpvrager. Het signaal komt binnen op een centrale die 24 uur
per dag bereikbaar is. De medewerker van de meldkamer stuurt de
hulp. In de praktijk blijkt het voor een deel van de cliënten van Allévo
steeds moeilijker om drie personen bereid te vinden om in geval van
acute nood klaar te staan. Bij Zorg op afroep komt daarom, in plaats
van de mantelzorger, een medewerker van Allévo langs. Twee maan
den na de start zijn er al dertig aanmeldingen voor de Zorg op afroep
binnen. Om het systeem kostendekkend te laten werken, zijn tenminste
150 cliënten nodig. Allévo werkt met een poule van vier beschikbare
medewerkers. Zorgteamhoofd Betsy Gaakeer uit Stavenisse is blij met
de ondersteuning door de Thoolse afdeling van Koninklijke Horeca
Nederland. „Zeker in een tijd dat de thuiszorg door nieuwe wetgeving
stevige klappen krijgt, is elke steun van harte welkom. We willen graag
zorg leveren, maar mogen het in sommige gevallen niet meer. Het lan
ger zelfstandig wonen door ouderen staat hierdoor onder druk. Ook het
personeel is blij met elke vorm van aandacht. Iedereen wil tenslotte op
z'n tijd een aai over de bol."
^Rijksweg 5, Anna Jacobapolder, tel. 0167 - 57 60 46y
Markm«6:
Sint-Annaland
652410
Café de Druiventros
Restaurant het Veerhuis
Café bar the Pub
Dartcafé dn Overkant
Café Old Friends
Cafetaria de Lunch
Café de Kroon
Chinees afhaal restaurant
Gouden Eiland
Restaurant café
het Hof van Holland
Eetcafe de Sixties
Hotel restaurant Zeeland
Eetcafé de Tol
Café cafetaria t Centrum
Restaurant Tiffany
Voorstraat 41
Rijksweg 5
Markt 11
Markt 20
Hoogstraat 18
Kerkstraat 17
Visstraat 19
Visstraat 32
Kaaij 1
Kaaij 3
Kaaij 6
Postweg 4
Markt 19
Paasdijkweg 33
Cafetaria de Heksenketel Kerkstraat 22
Hotel Restaurant
de Gouden Leeuw Hoge Markt 10
Restaurant Nieuw
Eiland Tholen
Eetcafé de Zeester
Spuidamstraat 1416
Gorishoeksedijk 35
Partycentrum Haestinge Sportlaan 2
Café de Buurvrouw Haven 27
Café de Zeeuwse Babbelaar Haven 2
Café Hof van Holland V.O.F. Ring 39
Dorpshuis de Stove Voorstraat 42
Café Handel en Scheepvaart Stoofdijk 9
Buffet de Wellevaete
Café restaurant Havenzicht
Café In den Handel
Restaurant Buutengaets
Hoenderweg
Voorstraat 54-56
Havenplein 9
Havenweg 12
Hotel-Café-Restaurant
Kaaij 6, 4691 EE Tholen
Tel. 0166-604297
Fax 0166 - 60 49 95
vU vt# vL* sp
*yp vt» vb vL*
Visspecialiteiten
Ook uw adres voor feesten,
bijeenkomsten en evenementen.
eten drinken
Havenweg 12, 4697 RL Sint-Annaland
Tot ziens bij:
Havenplein 9, Sint-Annaland
Tel. 0166 -65 33 97
Hein en Ineke
Na uw bezoek aan woonboulevard Poortvliet
of na een fietsrondje Tholen, bent u
van harte welkom in
Paasdijkwes 33 - 4693 RE Poortvliet
Openingstijden:
Zondag en maandag gesloten
Dinsdag t/m donderdag 10.00 - 17.30 uur
Vrijdag 10.00 - 21.00 uur
Zaterdag 9.30 -17.00 uur
Woonboulevard Bouman Potter
1 Restaurant Tiffany 0166 - 61 32 89
De koffie-corner 0166 - 61 34 82
1 Het Grand café 0166 - 61 34 82
WONEN EN HORECA ONDER ÉÉN DAK IN POORTVLIET
'~?mÊÊÈÈÊÊd':