Karei Saris: 'horeca-ondernemer heeft hart voor de samenleving' Caramba! Bezoek tijdens de Thoolse horecadag het café en het terras van Welkom Kaay 3, Tholen donderdag 10 juni Sint-Philipsland Tholen Poortvliet Stavenisse Scherpenisse Sint-Maartensdijk Oud-Vossemeer Sint-Annaland Uw le pilsje is voor onze rekening! 'De Zeester' THOOLSE HORECADAG Restaurant t Thools menu: Zorg op afroep: aanvulling op bestaande mantelzorg leelanb 27,50 p.p. Hof van Holland Lentebouillon Thoolse zalmforel met groenten van het schor Zeeuws babbelaarijs €25,- p.p. Op 10 juni dragen wij met onze omzet bij voor j Thuiszorg Tholen. RESTAURANT TIFFANY DE KOFFIE-CORNER HET GRAND CAFÉ OP DE THOOLSE HORECADAG krijg je in het café 3 consumpties voor de prijs van 2 In het cafetaria: 3 snacks halen, 2 betalen Donderdag 3 juni 2004 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT 9 Leerzame ervaring Thoolse ingrediënten Bij iedere kop koffie een GRATIS LIKEURTJE speciaal samengesteld door de 'Zeester'! Eetcafé - Paviljoen jL Eetcafé Feestzaal Duikersdouches aanwezig Ed en Jeanny van Voorst Gorishoeksedijk 35 - Scherpenisse Tel. 0166-667400 - fax 0166-667401 Tijdens de bij onze heerlijke diners. GRATIS HOLLANDSE NIEUWE als entree ONBEPERKT GEKOOKTE MOSSELEN ETEN p.p. 16.00 (KINDERMENU: SPARE-RIBS MET FRIETJES 7.50) "Havenzicht" op de eerste Thoolse horecadag Bezoek één of meerdere van onderstaande bedrijven waar 11 gastvrij wordt ontbaald. Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Tliolen 3 GANGEN-MENU BESTAANDE UIT: Hollandse Nieuwe met brood en garnituur Kabeljauwfilet en zeewolf met een saus proven^aal Vruchtenbavarois en chocolademousse Koffie met GRATIS Zeeuwse bolus! Restaurant Kaay 14691 EE Tholen Tel. 0166- 60 25 90 Thoolse Horecadag, 10 juni Aanbieding: Mexicaans snackmenu met saus naar keuze voor slechts 3,SO en maak kans op het winnen van een echte SCOOTER!! De Heksenketel Cafetaria-Eetcafé Scherpenisse Kerkstraat 22 "Buutengaets' Café-restaurant In den Handel Speciale aanbieding op 10 juni: Koffie met gebak1,50 70 200^ voor 17,50 Café 't Centrum Markt 19, Poortvliet café OOK WIJ ZIJN IN FEESTSTEMMING De horeca als gastheer van de samenleving. Dat is het motto van de Eer ste lokale Thoolse horecadag op donderdag 10 juni. De actiedag is een initiatief van Karei Saris, voorzitter van de afdeling Tholen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dertig deelnemende bedrijven schenken op de horecadag extra aandacht aan de klant. Een deel van de opbrengst van de dag gaat naar Zorg op afroep, het alarmeringssys teem voor ouderen van Allévo waarbij ook professionele zorgverleners worden ingeschakeld. Het ligt in de bedoeling om van de horecadag een jaarlijks terugkerend evenement te maken. „Het belang van gastvrij heid wordt tot dusver op Tholen nog altijd onderschat, ook door de ondernemers zelf." Saris (61) heeft ruim dertig jaar praktische ervaring in de horeca. Een groot deel van zijn loopbaan speelde zich op Tholen af. Hij was lang uitbater van het horecage deelte van camping Irenehoeve bij Stavenisse. Tien jaar deed hij samen met de familie Zwikker de exploitatie van De Speelmanspla ten. De laatste jaren draaide Saris enkel nog de rijdende friteskraam aan de Oesterdam. Daarnaast werkte hij meer dan twintig jaar fulltime bij sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom. Sinds anderhalf jaar geniet Saris van de VUT en heeft hij, in theorie althans, eindelijk tijd over. In wer kelijkheid zijn de dagen goed gevuld. Saris maakt deel uit van de steunfractie van de Thoolse VVD en timmert als voorman van de plaatselijke horeca-ondernemers aan de weg. Ook legt hij de laatste hand aan zijn cursus Landmark education, een programma dat moet leiden tot persoonlijke groei. Voor het derde en afsluitende deel van de cursus moest Saris een pro jectopdracht uitvoeren. Het werd de eerste editie van de lokale Thoolse horecadag. Een bewuste keuze, aldus Saris. „Mijn passie ligt in de horeca. Daarnaast liggen er voor de horeca op Tholen zoveel uitdagingen. Teveel ondernemers zijn te berustend als het gaat om hun bedrijfsvoering. Zij vinden het prima zoals het draait. De eigen klanten kunnen zich daar ook uit stekend in vinden. Daarbij wordt vergeten dat er kansen liggen in de gastvrijheid richting de toerist. Ik wil dat beeld verscherpen en meer inzoemen op de toerist die Tholen graag wil bezoeken, maar hier ook enig vertier en leefbaarheid ver wacht. Tot dusver wordt daar onvoldoende op ingespeeld. Door de gemeentelijke overheid, maar ook door de horeca zelf." De lokale Thoolse horecadag moet meer zijn dan enkel een impuls voor het soms wat ingeslapen plaatselijke horecaleven. Het ini tiatief moet ook bijdragen aan een positiever imago van de branche. „Te vaak wordt door de buiten wacht vergeten dat de horeca voor veel mensen een thuishaven is. Bezoekers vinden er warmte en aandacht die ze soms thuis niet vinden. Het café Handel en Scheepvaart van Koosje Smits in Stavenisse vind ik een mooi voor beeld van een echt huiskamercafé. Een eetcafé als De Tol in Tholen biedt tegen zeer redelijke prijzen maaltijden aan voor alleenstaan den. In feite speelt een belangrijk deel van een mensenleven zich af in de horeca. Jongeren gaan uit in horecagelegenheden, ouderen eten graag een keer buiten de deur. De voldoening die de horeca biedt, wordt nog wel eens onderschat. We zijn werkelijk de gastheer van de samenleving. In die filosofie past ook het schenken van een deel van de opbrengst van de dag aan een goed doel, in dit geval Thuiszorg op afroep. De horeca ondernemer is niet iemand die enkel bezig is, over de rug van omwonenden, om de eigen zak te vullen. Een horeca-ondernemer heeft ook een hart voor de samen leving." In de voorbereidende fase van de lokale Thoolse horecadag ging Saris bij alle dertig deelnemende bedrijven op bezoek. De visites gingen verder dan enkel de prakti sche punten van de actiedag. „Natuurlijk moest ik in het begin sommige ondernemers overtuigen van het nut van de horecadag. Ver der is het vooral ook een heel leer zame ervaring geweest. Als voor- „Het belang van gastvrijheid wordt onderschat"zegt voorzitter Karei Saris van de Thoolse horecabond. Eerste lokale Thoolse horecadag moet bijdragen aan positiever imago branche zitter heb ik dankzij die bezoeken een goed beeld gekregen van wat er leeft bij de ondernemers. Ook alle dingen die mis gaan of beter kunnen, kwamen aan de orde. Een deel van die zaken hoor je alleen als je op route bent. Sommige ondernemers bezoeken de leden vergaderingen van de afdeling niet, vanwege tijdgebrek of het ontbreken van interesse. Ik denk dat ik nu een aardig totaalbeeld heb gekregen." Naast al langer bekende knelpun ten als sluitingstijden en het in de ogen van KHN ondernemerson- vriendelijke terrassenbeleid van de gemeente, liep Saris soms tegen de nodige verrassingen op. „Een café als De Buurvrouw in Sint Maar tensdijk heeft te maken met par keerproblemen en slechte bereik baarheid. Overdag staat de hele Markt vol met auto's van ambtena ren, ondanks alle beloftes die er in het verleden gedaan zijn. Het Chi nese restaurant in Scherpenisse heeft last van geparkeerde vracht wagens. Die worden soms zo geparkeerd, dat de gasten er niet uit kunnen. Ik hoor soms dingen over onheuse bejegening van bezoekers van buiten de gemeente door vaste klanten, vanwege huidskleur of een verkeerd begre pen opmerking. Met dat soort informatie kunnen we als belan genvereniging ons voordeel doen. Ook ben ik onder de indruk geraakt van de veelzijdigheid van het horeca-aanbod dat er is op Tholen. Het is echt niet allemaal één pot nat, zoals vaak wordt gedacht. Het product moet alleen beter onder de aandacht worden gebracht." Saris weet een week voor het eve nement nog niet precies hoe de deelnemende bedrijven zich gaan presenteren. Deels heeft dat te maken met de relatief korte voor bereidingstijd. Het heeft ook alles te maken met de opzet van de dag, waarbij veel aan de creativiteit en verbeeldingskracht van de onder nemer zelf wordt overgelaten. Saris kan enkel de grote lijnen van het programma aangeven. Voor het overige moet de gast zich op de dag zelf laten verrassen. „De res taurants zullen zich profileren met een menu gebaseerd op Thoolse ingrediënten, aangeboden tegen een speciale prijs. De café's zoeken het meer in de sfeer van kleine attenties voor de gasten en mogelijk een extra consumptie. U krijgt hierbij een glas wijn aangeboden Café-Biljart, Resto, Partycentrum De cafetaria's kiezen voor actie aanbiedingen. De deelnemende dorpshuizen zullen op eigen wijze op het thema inspelen. Vanwege de Europese verkiezingen krijgen zij als stemlokaal juist komende don derdag het nodige volk over de vloer. Het is de bedoeling dat alle deelnemers zich op eigen wijze profileren en een eigen sfeertje bouwen." Saris heeft bewust gekozen voor een bescheiden begin van de lokale Thoolse horecadag. „In de voorbereidende fase zijn er de no dige wilde ideeën over tafel ge gaan, tot aan een grote tent met ar tiesten toe. Dat leek ons niet de juiste start, ook al vanwege alle fi nanciële onzekerheid die een der gelijke opzet met zich mee brengt. Ook een banier met opschrift voor de deelnemende bedrijven is van wege het financiële aspect gesneu veld. Ik zie de eerste editie na drukkelijk als zaaien. Het oogsten komt later. Samen met de deelne mende bedrijven willen we lang zaam groter worden en uitgroeien tot iets moois. Als de meerderheid van de deelnemende bedrijven een goed gevoel heeft over het verloop de dag, ben ik tevreden. Zeker als er ook nog een leuk bedrag naar de thuiszorg gaat." Het proefproject Zorg op afroep is in de gemeente Tholen op l april gestart. Het initiatief van zorginstelling Allévo is een aanvulling op het al langer bestaande alarmeringssysteem PAZ (Personen Alarmering Zeeland), waarbij een goede buur, familie of kennis de hulp komt bie den die nodig is. Het PAZ-alarm wordt door zelfstandig wonende ouderen aan een hanger om de hals gedragen. Het alarmeringssysteem is erop gebaseerd dat drie personen uit de omgeving van de oudere in het bezit zijn van een sleutel. Zij komen in actie na één druk op de knop door de hulpvrager. Het signaal komt binnen op een centrale die 24 uur per dag bereikbaar is. De medewerker van de meldkamer stuurt de hulp. In de praktijk blijkt het voor een deel van de cliënten van Allévo steeds moeilijker om drie personen bereid te vinden om in geval van acute nood klaar te staan. Bij Zorg op afroep komt daarom, in plaats van de mantelzorger, een medewerker van Allévo langs. Twee maan den na de start zijn er al dertig aanmeldingen voor de Zorg op afroep binnen. Om het systeem kostendekkend te laten werken, zijn tenminste 150 cliënten nodig. Allévo werkt met een poule van vier beschikbare medewerkers. Zorgteamhoofd Betsy Gaakeer uit Stavenisse is blij met de ondersteuning door de Thoolse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. „Zeker in een tijd dat de thuiszorg door nieuwe wetgeving stevige klappen krijgt, is elke steun van harte welkom. We willen graag zorg leveren, maar mogen het in sommige gevallen niet meer. Het lan ger zelfstandig wonen door ouderen staat hierdoor onder druk. Ook het personeel is blij met elke vorm van aandacht. Iedereen wil tenslotte op z'n tijd een aai over de bol." ^Rijksweg 5, Anna Jacobapolder, tel. 0167 - 57 60 46y Markm«6: Sint-Annaland 652410 Café de Druiventros Restaurant het Veerhuis Café bar the Pub Dartcafé dn Overkant Café Old Friends Cafetaria de Lunch Café de Kroon Chinees afhaal restaurant Gouden Eiland Restaurant café het Hof van Holland Eetcafe de Sixties Hotel restaurant Zeeland Eetcafé de Tol Café cafetaria t Centrum Restaurant Tiffany Voorstraat 41 Rijksweg 5 Markt 11 Markt 20 Hoogstraat 18 Kerkstraat 17 Visstraat 19 Visstraat 32 Kaaij 1 Kaaij 3 Kaaij 6 Postweg 4 Markt 19 Paasdijkweg 33 Cafetaria de Heksenketel Kerkstraat 22 Hotel Restaurant de Gouden Leeuw Hoge Markt 10 Restaurant Nieuw Eiland Tholen Eetcafé de Zeester Spuidamstraat 1416 Gorishoeksedijk 35 Partycentrum Haestinge Sportlaan 2 Café de Buurvrouw Haven 27 Café de Zeeuwse Babbelaar Haven 2 Café Hof van Holland V.O.F. Ring 39 Dorpshuis de Stove Voorstraat 42 Café Handel en Scheepvaart Stoofdijk 9 Buffet de Wellevaete Café restaurant Havenzicht Café In den Handel Restaurant Buutengaets Hoenderweg Voorstraat 54-56 Havenplein 9 Havenweg 12 Hotel-Café-Restaurant Kaaij 6, 4691 EE Tholen Tel. 0166-604297 Fax 0166 - 60 49 95 vU vt# vL* sp *yp vt» vb vL* Visspecialiteiten Ook uw adres voor feesten, bijeenkomsten en evenementen. eten drinken Havenweg 12, 4697 RL Sint-Annaland Tot ziens bij: Havenplein 9, Sint-Annaland Tel. 0166 -65 33 97 Hein en Ineke Na uw bezoek aan woonboulevard Poortvliet of na een fietsrondje Tholen, bent u van harte welkom in Paasdijkwes 33 - 4693 RE Poortvliet Openingstijden: Zondag en maandag gesloten Dinsdag t/m donderdag 10.00 - 17.30 uur Vrijdag 10.00 - 21.00 uur Zaterdag 9.30 -17.00 uur Woonboulevard Bouman Potter 1 Restaurant Tiffany 0166 - 61 32 89 De koffie-corner 0166 - 61 34 82 1 Het Grand café 0166 - 61 34 82 WONEN EN HORECA ONDER ÉÉN DAK IN POORTVLIET '~?mÊÊÈÈÊÊd':

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 2004 | | pagina 9