Tholenaar en St. Philipslander op culinair schip in Scheveningen 'We wisten niet dat er zulke lieve mensen op Tholen wonen' Dijk aan Kaay in Tholen weg Onze Top 10 van deze week. O 3.89 5.98 7.98 79 1.99 Nü 1.99 5- 1.69 13£6- 9.90 99 745 3.58 1.99 2.19 Albert Heijn Tholen en St. Philipsland Toppers van de week: Eilandelijke aannemers realiseerden restaurant Rederserf Bevolking schiet organisatie dorpentocht spontaan te hulp Recreatieve functie versterken 's Lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten. Donderdag 11 juli 1996 EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT Historisch vissersplein Vrijdags en zaterdags GEOPEND Thuiswedstrijd Kok weggekocht Dertig mensen Bankieren Opgetogen is de organisa tie van de Zeven-dorpen- tocht sinds zaterdag over de Thoolse bevolking. "Ze leven ontzettend mee met onze wandeltocht, dat had den we niet gedacht", zegt voorzitter Fred Janmaat van wandelsportclub Vosmeer. Tijdens de zware onweersbui 's morgens bel den overal vandaan spon taan mensen op die aanbo den in de auto te stappen om wandelaars op te pik ken. En overal boden boe ren schuilgelegenheid. Met 924 deelnemers kwamen er slechts 50 minder aan het vertrek dan vorig jaar en dat viel de organisatie nog alles mee. Niet gezond Pijlen uitgewist Cursus blaren prikken Wielerronde Eenderde Brabanders Tholenaar Piet Schot (51was eigenlijk pijpfitter, maar werd horeca-ondernemer en zoekt daarbij steeds naar een hoger kwaliteitsniveau. En hoewel al ruim zeven jaar in Scheveningen werkzaam en inmiddels ook woonwach- tig, aan de prestigieuze boulevard, leeft hij toch nog steeds met Tholen mee. CM Goudse lichtbelegen kaas CM Albi afwas, CM Speculaas, Page plus toiletpapier, donderdag, vrijdag en zaterdag 4 AARD8EIENVLAAITJES alleen zaterdag FRUITVLAAI Nu ook donderdagavond tot 20.00 uur geopend Vermeer piet Schot. Het loopt storm in restaurant Rederserf op de kop van de twee de haven in Scheveningen. Thole- naar Piet Schot en zijn St. Philips- landse chef-kok Marcel van der Kleijn staan versteld van het suc ces van hun nieuwe onderneming in de op culinair gebied toch wel verwende residentie. Maar het als een cruiseschip gebouwde restau rant, dat uitkijkt op de Scheve- ningse haven, is ook een bijzonder etablissement. En Thoolse aanne mers hebben een groot aandeel in de bouw geleverd. Ook op het water speelt Tholen een woordje mee, want de vissersschepen TH 36, 10, 7, 25 en 43 meren vaak vlakbij af. De naam van de nieuwe onderneming luidt niet voor niets de Besomming. Rederserf past in de opwaardering van de tweede haven van Scheve ningen, die een meer toeristische functie moet krijgen. Op de kop staan inmiddels drie paviljoens, waarvan Schot het mid delste exploiteert. "Ik vond het inte ressant om hieraan mee te doen", vertelt hij in visserie de Dagvisser, waar diverse gasten rond het mid daguur een visje verschalken. "Vijf jaar geleden is op een bijeenkomst van de Kamer van Koophandel mijn besluit al gevallen om te verhuizen. Mijn vorige restaurant De Goede Reede (waar Tholenaar Johan Kwist chef-kok is gebleven) kijkt niet uit op het water en er zijn plannen om het parkeerterrein ernaast te bebou wen. Het was een fantastisch bedrijf, dat we in zeven jaar met veel inzet verdubbeld hebben, maar voor de toekomst zag ik meer perspectief in een restaurant aan het water." En het is meer geworden. Op de begane grond het historische vis sersplein met links visserie de Dag visser met 160 zitplaatsen op fel gele en blauwe stoeltjes. Een oude kademuur met daaraan een red dingsboei van de TH 4 (de mossel- De gerenommeerde LIJSTENMAKER •eeuwen voor het 'ustwerk eiland Tholen Molenstraat 13, tel./fax: 0166-664041 4695 CK Slint-Maartensdijk Advertentie I.M. kotter van Schot sr.), affiches van de Statendam, e.d. zorgen voor een aparte sfeer. In het midden staat de oester- en kreeftenbar en in het rech ter gedeelte van het paviljoen is een viswinkel, die bevoorraad wordt door de om de hoek gelegen eigen groothandel: Schot's Zeevis, waar zoon Kees Schot en schoonzoon Rob Bijtenhoorn de leiding hebben. De viswinkel en de visserie worden gescheiden door de imposante scheepstrap, die leidt naar het dek van het cruiseschip Rederserf. Daar kijkt u echt in de keuken van chef kok Marcel van der Kleijn uit St. Philipsland. De open keuken is heel bijzonder. Vanaf het eerste dek kijkt u de koks zo op de vingers en een trap hoger, heeft men vanaf de brug een mooi uitzicht over de vissersha ven. "Ik heb mijn chef-kok en ober kelner de opdracht gegeven om met Rederserf tot de top van de vijftig beste restaurants van Nederland door te dringen", zegt Piet Schot, die als oud-trainer van Tholense Boys zijn spelers destijds ook al ambitieu ze taken meegaf. En zijn goede contacten in Tholen kwamen bij de bouw van het mari tieme etablissement nog goed van pas, want het viel niet mee om de specifieke eisen aan Zuid-Hollandse bouwers over te brengen. "De gesprekken die onze twee Amster damse architecten met plaatselijke aannemers voerden, liepen niet. Een gedeelte begreep ons niet, anderen waren te duur. Emiel Streng van Klimaatservice kende ik van Tho lense Boys. Hem haalden we erbij 'en het klikte direct. Binnen twee dagen was het rond. Hetzelfde was het geval bij het bouwkundige deel. Ad de Korte, die zelf watersporter is, snapte het gelijk dat we allerlei scheepsdingen in dit gebouw wil den. Hij werd hoofdaannemer voor de afbouw (het casco van het pavil joen stond er al) en schakelde diver se Thoolse onderaannemers in. Op een gegeven moment liep half Tho len rond in Scheveningen. 't Is als het ware een thuiswedstrijd gewor den!" En de chef-kok van het nieuwe res taurant werd ook nog een streekbe- woner: Marcel van der Kleijn uit St. Philipsland, die in 1991 bijeen drie daagse wedstrijd met 81 deelnemers Nederlands kampioen a la minute koken voor jonge koks werd. Een jaar eerder was hij al tot de finale doorgedrongen, maar de gouden hatelet kreeg Van der Kleijn toen nog niet. Hij werkte in De Brave Hendrik te Hendrik Ido Ambacht, 't Koetshuis in Rhenen en de laatste 31/z jaar in het beroemde Haagse res taurant Corona/brasserie Buitenhof, vlakbij het Binnenhof. Toen Piet Schot en zijn vrouw daar een keer aten, waren ze onder de indruk. "Het was prima en onze conclusie was: die kok moeten we hebben voor ons nieuwe restaurant", vertelt Schot. "Toen we met hem in contact kwa men, bleek het een Fluplander te zijn, maar dat was puur toeval. We hebben hem ook weg moeten kopen, zoals dat met chef-koks in onze branche het geval is. Maar de nieu we vestiging aan de Scheveningse haven en het zelf helemaal inrichten van de keuken, trokken hem wel." Marcel van der Kleijn (29) en de 18 koks waarmee hij werkt, zijn hele maal lyrisch over de apparatuur. "We hebben de meest open keuken van Nederland en met 120 zitplaat sen boven en 160 beneden is Rederserf ook één van de grootste a la carte restaurants van Nederland. Het is werkelijk een schitterend bedrijf op een unieke plaats", zegt de chef-kok trots. De officiële opening, door de alge meen directeur van de stichting pro motie Den Haag, drs. J. van de Weg, werd bijgewoond door 700 mensen, onder wie verschillende Tholenaren. Ip die stichting werken gemeentebe stuur en ondernemers samen om Scheveningen/Den Haag in binnen- en buitenland te verkopen. Schot is onder de indruk van de professiona liteit waarmee dat gebeurt. "Zelf heb ik ook een p.r.-functionaris in dienst genomen, want er staan nu 30 men sen met een volledige baan op de loonlijst tegenover 10 bij de Goede Reede. Zo'n groot bedrijf is ook voor mij nieuw. Voorheen stond ik nog in de keuken, maar dat kan nu niet meer. Je hebt hele korte lijnen nodig. De chef van de viswinkel heeft bijvoorbeeld al zijn personeel aangetrokken, allemaal Schevenin- gers. In de hele structuur rond de Scheveningse haven kun je je als Tholenaar goed thuisvoelen." Vis staat centraal op het Rederserf. "Aan een haven moetje vis propage ren", stelt Piet Schot. "We hebben onze eigen groothandel en daarvoor koop ik veel op de vismijn in Stel lendam. Daar is het wat gezelliger dan op de mijn in Scheveningen en daar ontmoet ik ook andere Thole naren als Jaap Schot en Kees v.d. Velde. Ik ben ook gespecialiseerd in mosselen, van Hoogerheide uit Bruinisse, maar nu moet ik het nog doen met de hangcultures van Kees Bout. Het grote voordeel van Sche veningen is, dat je hier een enorme concentratie van visgroothandels en horecabedrijven hebt, zodat je alles elke dag vers hebt. 't Zou echt een ramp zijn als de klad in de visserij kwam, want daar zit veel aan vast." Het liefst zouden Piet Schot en Mar cel van der Kleijn wat langzamer uitgevaren zijn met hun cruiseschip' Rederserf, maar vanaf de opening was het al gelijk volle kracht voor uit. Bijna elke avond zit het restau rant vol en voor de inkomsten is dat welkom, maar tijd om op al het nieu we in te spelen, is er voor de dertig medewerkers, onder wie zijn vrouw Tonny, dochter Ingrid en schoon dochter Janet, nauwelijks bij. Maar Tholen is er goed mee, want het geld stroomt naar het eiland. "Ik ben altijd blijven bankieren in Tholen", zegt Schot. "Bij de opening heb ik het nog in mijn toespraak vermeld. Arno Ammerlaan was onlangs 25 jaar bij de Rabobank in dienst en zolang ben ik daar klant. Er is een goede verstandhouding en het werkt in Tholen gemakkelijker dan in Scheveningen, waar het toch een stuk logger is. En met automatise ring als telebankieren is de afstand geen punt. En geld storten kan ik gewoon hier, daar is een regeling voor getroffen." Ook op zijn nieuwe cruiseschip Rederserf blijft Piet Schot Tholenaar in hart en nieren. Vanaf 7 uur 's morgens gaan 386 wandelaars (acht meer dan vorig jaar) vanuit Oud-Vossemeer op pad voor de tocht van 50 kilometer langs alle zeven plaatsen op Tholen. Zich niet bewust van wat ze deze dag nog allemaal zullen meemaken. Toch is een gezin uit Nieuw-Lekkerland met bijzonder slecht weer van huis geko men; maar in Vossemeer is het (nog) droog. Even voor Sint-Annaland v3lt het eerste regenbuitje al en op weg naar Stavenisse het volgende. Maar vanaf een uur of tien barst een hevig noodweer los, met zwaar onweer. In twee uur tijd valt rond Stavenisse en Sint-Maartensdijk zo'n 25 millimeter water uit de lucht; in Oud-Vossemeer blijft het tot een millimeter of tien beperkt. De motorordonnansen die over het par cours rijden, vallen uit omdat het te gevaarlijk wordt. Ook de 358 wandelaars op de 30 kilometer (één meer dan in 1995) zijn inmiddels vertrokken en wor den geteisterd door de nattigheid. Kort na elf uur arriveren de eersten in café Tolrust. Ze druipen werke lijk, maar zijn ondanks dat nog goed gemutst. "Dat kan toch nooit gezond zijn", meent een cafébezoeker die zijn hoofd schudt. In De Vossenkuil komen inmiddels tientallen tele foontjes binnen. Mensen die niets met de Zeven-dorpentocht uit te staan hebben, bieden aan om wande laars van het parcours te halen. De organisatie is er blij mee. "Uit Stave nisse, Sint-Maartensdijk, Tholen. Overal belden ze vandaan. Gewel dig toch dat tje bevolking ons zo steunt", zegt Janmaat. Hij bekent te hebben overwogen om de tocht te staken. "Maar hoe krijg je al die mensen zo snel van het parcours." Zelf stuurt de organisatie auto's de weg op nadat er meldingen komen van wandelaars die opgeven. Er zijn er bij die simpelweg omkeren en terug wandelen naar het startbureau. Officieel worden zaterdag 34 uitval lers genoteerd, maar waarschijnlijk Wandelaar L. Wielhouwer uit Sommelsdijk laat in Sint-Maartensdijk de blaren op zijn voeten behandelen door leden van het Thoolse Rode Kruis. Hij zal de Zeven-dorpentocht in ieder geval uitlopen. zijn het er meer. In de buurt van Sta venisse is een groepje wandelaars volledig van slag als op enkele meters van hen vandaan de bliksem in de grond slaat. Ze houden het voor gezien. Maar het merendeel loopt gewoon door, schuilt eventueel een tijdje bij een woning of boerderij. Café Smits in Stavenisse is te klein om iedereen te kunnen herbergen en mensen stappen daarom bij buurman 't Pack- huys binnen. Ook de vrijwilligers die langs de route posten zijn inven tief. In de Mallandseweg bijvoor beeld, waar Peet Havermans en Teun Schot met bouillon staan, is een zeil gespannen om de wande laars een droog moment te gunnen. Secretaris Leo Havermans heeft inmiddels vastgesteld dat deelne mers verkeerd lopen omdat de gekalkte pijlen door de regen zijn uitgewist. Zolang het niet droog is, kan daaraan weinig gedaan worden. Een drietal verdwaalde lopers uit Dordrecht wordt door Havermans opgespoord en naar café Smerdiek gebracht. Daar is het rond het middaguur ondanks alle regen een gezellige drukte. Een groep Vossemeerders stapt net naar buiten - het is warem pel droog - en gaat zingend richting Haven. Vijf dames op leeftijd zitten smakelijk een eierkoek of krenten bol te eten. Ze zijn lid van wandel club Wiego uit Breda, gaan steeds samen op stap en doen al voor de vijfde keer op Tholen mee. "Het is altijd een mooie tocht, en de best verzorgde die we kennen", vertellen ze. Ondanks alle regen kunnen ze nog lachen. "Je kunt beter heet weer hebben dan dit", vindt een van hen. Voor het onweer hebben ze nog even in een schuur geschuild. Drie dames van het Thoolse Rode Kruis hebben tot nu toe nog geen werk gehad. Het is de eerste keer dat de organisatie het Rode Kruis heeft ingeschakeld voor de medische ver zorging. De colonne is met zestien mensen én de ambulancewagen paraat op de verschillende rustpun ten. Ze hebben tevoren zelfs nog een cursus blaren prikken opgezet. Dan meldt zich L. Wielhouwer uit Sommelsdijk, die samen met zijn broer en zijn zus uit Flevoland op pad is. Hij traint voor de 115-kilo- metertocht die binnenkort op Goe- ree-Overflakkee plaatsvindt, maar heeft nu blaren aan beide voeten. "Opgeven nooit", laat hij weten. En inderdaad haalt hij de eindstreep. Een andere man, zo te horen ook een Flakkeeënaar (die doen er vandaag op Tholen liefst 86 mee), spoort de dames van het Rode Kruis aan om maar door te prikken: "Je voelen het zelf toch niet!" Met name in de smalstad en in Poortvliet krijgen de Rode-Kruismensen veel blaren te behandelen. "We wisten niet dat er zulke lieve mensen op Tholen wonen", zegt een man uit Dordrecht. Samen met een mevrouw uit Boxtel en nog vijf wandelaars is hij vorstelijk ontvan gen bij een boerengezin aan de Mal landseweg. "We stonden onder een boom te schuilen, maar werden bin nen gevraagd. En daar kregen we koffie, koek, we werden verzorgd tot en met. Onvoorstelbaar gewoon, zo'n warmte en hartelijkheid." Voor zitter Janmaat weet te melden dat een boer die op het punt stond zijn schapen naar binnen te doen, deze weer uit de schaapskooi haalde om een groep druipnatte wandelaars schuilgelegenheid te bieden. Na de middag knapt het weer op en komt zelfs de zon nog door. Het zal verder droog blijven. Een deelnemer uit Dordrecht die wegens het slechte weer op de 30 kilometer opgaf, maar nog op anderen moet wachten, besluit om alsnog de route van 15 kilometer te wandelen. De organisa tie zorgt dat overal weer pijlen op de weg verschijnen. Langs het wandel pad in de Pluimpot is een bordje neergezet om de juiste richting te wijzen, maar onbekenden hebben dat omgedraaid. Hele groepen wan delaars maken daardoor een onnodi ge omweg. In Poortvliet wordt de organisatie onverwacht geconfronteerd met de wielerronde, die twee uren vroeger start dan voorgaande jaren. "Jammer dat het wielercomité geen contact met ons heeft gezocht", vindt Jan maat. De wandelroute voerde over het wielerparcours en werd nu in allerijl aangepast. Toen Havermans de nieuwe pijlen kalkte richting Lageweg, Paasdijkweg en Hoge- weg, werd hij door enkele deelne mers nog zelfs nog aangezien voor iemand die valse pijlen aan het zet ten was. "Vorig jaar was er geen wielerronde. Maar voorheen begon de koers altijd om vier uur en dan zijn wij al weg, de laaste wandelaars passeren Poortvliet zo rond half vier", aldus Janmaat. Hij is overi gens vol lof over de tientallen vrij willigers die deze dag in touw zijn. "Ondanks het slechte weer zijn ze goed gemutst." Op de drie korte afstanden (5, 10 en 15 km) vertrekken 180 mensen (vorig jaar 233). Dat betekent voor het tweede achtereenvolgende jaar een daling. Maar al met al is de organisatie tevreden met het verloop van de achtste tocht, meldt p.r.-man Koos Bosters. "We hebben vandaag eigenlijk geen wanklank gehoord. Aan het slechte weer kunnen wij natuurlijk niets doen." De sluitings tijd van het startbureau - zes uur - kon niet aangehouden worden, maar vóór zeven uur was iedereen binnen. Op de tegel die hen dat opleverde stond dit keer het Nonnetjeshuis te Sint-Annaland afgebeeld. Traditie getrouw zorgden dweilbands voor muziek onderweg. De Lamsöören speelden bij camping De Pluimpot en op de braderie in Oud-Vosse- meer. En de Neutekraekers beleef den hun eerste optreden; in de Vos senkuil, maar ook in de boomgaard van Van Dijk aan de Langeweg, waar ze een feesttent hadden neer gezet. De deelnemers aan de achtste Zeven-dorpentocht kwamen uit alle provincies behalve Friesland. Één derde van de 924 wandelaars kwam uit Noord-Brabant, eenvijfde uit Zuid-Holland. Uit de gemeente Tholen liepen 134 mensen mee (vorig jaar 170): 84 uit Oud-Vosse- meer, 13 uit Tholen, 11 uit Poort vliet, 9 uit St. Maartensdijk, 7 uit St. Philipsland, 5 uit St. Annaland, 4 uit Stavenisse en 2 uit Scherpenisse. Uit overig Zeeland kwam maar een vijf tigtal deelnemers naar Tholen, waar schijnlijk doordat ook in Vlissingen een wandelevenement op de kalen der stond. Er deden 93 Belgen mee en drie Duitsers. De grootste groep was wandelsportclub Marijke uit Dordrecht met 30 personen, gevolgd door Thor Roosendaal (27), voetbal vereniging Vosmeer (26) en wan delsportclub Vosmeer (25). De wandelsportclub organiseert in september voor het eerst een avond wandelvierdaagse in Tholen-stad. Op 16 december staat in Oud-Vos semeer de midwintertocht op het programma en op 28 december de snerttocht (dit keer met routes van zowel 5 als 10 kilometer). De vol gende Zeven-dorpentocht is op 5 juli 1997. Na tien jaar Hof van Holland ging Schot naar Scheveningen. "Ik dacht, als de mensen niet naar mij komen, dan ga ik naar ze toe. Scheveningen krijgt tien miljoen bezoekers per jaar. De recente schilderijententoon stelling van Vermeer is een groot succes geweest. Dat hebben we met onze visgroothandel ook gemerkt omdat we aan restaurant Corona in Den Haag leveren. En binnenkort begint in het Scheveningse Circus theater de musical Miss Saigon, die het gehele jaar al is volgeboekt." Schot exploiteerde, in de buurt van zijn nieuwe zaak, zeven jaar restau rant de Goede Reede, dat hij in sep tember vorig jaar verkocht om aan 'een nieuwe uitdaging' te beginnen. "Tholen zou de recreatieve functie ook moeten uitbreiden. De dijk aan de Kaay bijvoorbeeld, die heeft toch totaal geen functie meer. Die zou zo weg kunnen en dan kijk je direct op de haven en op het water. Dat zal de •situatie daar, ook voor de horeca, Advertentie LM. Knapenkoor: Zaterdag treden het Stadsknapenkoor Elburg en orga nist Martin Mans drie keer op in Zeeland. Om één uur vindt het eer ste concert plaats in de Hervormde kerk te Brouwershaven. Daarna musiceert het gezelschap om half vier in de Hervormde kerk te Haamstede en het slotconcert vindt 's avonds plaats in de Nieu we Kerk te Middelburg om acht uur. 0 O Komkommer, per stuk Zoete Griekse kersen, 500 gram Wiener- of zigeunerschnitzel, 100 gram Casinobrood, wit of bruin, heel kilo Remia vis- of vleessauzen, diverse smaken, flesje 250 ml Pale sherry, medium dry, very dry of cream, fles 1 liter -&95" appel of citroen, 3 flacons a 500 ml JjrB-7" 3 soorten, pak Nü Del Monte ananasschijven, fruitcocktail of perziken, blik 820 gram Nü 1A%- SS8 Aanbiedingen gelden t/m zaterdag 13 juli a.s. Advertentie I.M. Tonny en Piet Schot met hun chef-kok Marcel van der Kleijn op de trap naar de brug van restaurant Rederserf met achter hen de open keu ken van het cruiseschip. Bij toeval kwam hij in de horeca terecht. 'Toen ik in een voet balwedstrijd van Tho lense Boys tegen Sta venisse mijn been brak, vergde het her stel zo lang, dat ik mijn vak als pijpfitter niet snel kon hervatten. Toen raakte ik in 't Anker op de Markt in Tholen aan het plaatjes draaien", vertelt Piet Schot. Hij kocht die bar later, kreeg er discotheek Night Life op de vis markt in Bergen op Zoom bij en nam ver volgens Hof van Hol land aan de Kaay in Tholen over. Daar bouwde Schot het res taurant uit en ver nieuwde de feestzaal voor bruiloften en par tijen. "Maar in Tholen kon je 's winters je brood niet verdienen, 's Zomers liep het aardig. Chef-kok Marcel van der Kleijn uit maar in de winter was St. Philipsland toont twee gerechten. het te stil. En toen de nieuwe ontsluitingen kwamen als de alleen maar aantrekkelijker kunnen Oester- en de Philipsdam werd het maken. Maar er gebeurt zo weinig nog minder. Die hebben een heel op dat terrein. Ook over de invulling nadelige invloed gehad op de horeca van de baai bij Van Duivendijk in Tholen." wordt al jaren gesproken, maar de verwezenlijking van de plannen laat nog steeds op zich wachten", aldus i 1

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 1996 | | pagina 7