Bokkepootjes blijven vlaggeschip
in een uitgebreid assortiment
Nieuwe bedrijven
A. VAN VOSSEN
C1000 St. Annaland wordt
grootste supermarkt van Tholen
Autobedrijf
Feliciteert de C1000
met de heropening
Bram Gunter: streekfunctie verder uitbreiden
A. Verwijs
neemt NMS
Tholen over
PvdA wil
een beleid
voor verkeer
Hartelijk gefeliciteerd
familie Gunter
en medewerkers
met de vernieuwde C1000
"DE GOUDEN LEEUW"
Banketfabriek na 22 jaar weer in handen van De Waal
Donderdag 14 september 1995
EENDRACHTBODE, DE THOOLSE COURANT
15
Voor de meeste Tholenaren heette de banketfabriek aan
de Edisonweg nooit anders dan 'De koekjesfabriek van
De Waal'. Toch was het bedrijf de afgelopen 22 jaar al
niet meer in handen van die familie. Aanvankelijk het
Amerikaanse ITT en later Delacre van de Campbell Soup
Company namen het Thoolse bedrijf over. Maar nu is
daar weer verandering in gekomen. Kleinzoon van de
oprichter, J.C. de Waal, heeft het roer in handen.
Niet uit sentiment
Homesick
4,5 miljoen koekjes
Familie
Verkoop
Nieuw logo
Tholen
Oud-Vossemeer
St. Annaland
Scherpenisse
Poortvliet
St. Philipsland
mm
Spuistraat 1
Sint-Annaland
Tel. 01665-2758
Met een forse uitbreiding van de verkoopoppervlakte van
430 naar 680 m2 opent de Cl000 Gunter vandaag aan de
Spuistraat in St. Annaland de grootste supermarkt van het
eiland Tholen. De 27-jarige Bram Gunter, die het bedrijf
per 1 januari overnam van zijn vader, hoopt zo de streek
functie van zijn winkel te versterken. "Je moet durven
investeren om te groeien, zodat je constant in een
opwaartse spiraal zit. Anders raak je in een vicieuze cir
kel. En als het goed is, is de supermarkt de trekpleister
van het dorp, zodat het totale winkelstand in St. Anna
land van onze aantrekkingskracht kan profiteren. En wij
zijn er weer bij gebaat, dat het winkelbestand hier goed
is. Het is belangrijk, dat de mensen kunnen vergelijken.
Concurrentie houd je bovendien scherp."
Honderd winkelwagens
Zuivel verdubbeld
Parkeerterrein
Bedrijvig
slijterij - wijnhandel
Voorstraat 50
4697 EL St. Annaland
Tel. 01665-2305
Drie generaties De Waal. Links medeoprichter J.C. de Waal en rechts de nieuwe directeur J.C. de Waal junior met zijn zoon. Op de ach
tergrond het nieuwe logo van De Waal banket.
Het begon allemaal met grootvader
J.C. de Waal die brood- en banket
bakker was in Sint-Philipsland. De
zaken gingen niet zo florissant en
daarom besloot De Waal te gaan
bakken voor grotere groepen en
concerns. Hij richtte samen met zijn
zoons Dim en Jan de banketfabriek
op. Jan zorgde voor de verkoop,
Dim regelde de produktie en groot
vader De Waal had de algemene lei
ding en hielp ook met de produktie.
Die opzet bleek goed te werken.
Vooral het bokkepootje was een
succes. Gaandeweg wist De Waal
een methode te ontwikkelen om
deze traditionele koekjes machinaal
te vervaardigen. In 1959 moest men
omzien naar een groter pand. Dat
werd niet in Sint-Philipsland
gebouwd, maar op het industrieter
rein aan de Edisonweg te Tholen.
Daar werd het bakproces van de
bokkepootjes verder vervolmaakt en
dat werd het handelsmerk van De
Waal. Daarnaast werden er ook nog
een groot aantal andere koekjes
gemaakt zoals Wellingtons, bitter
koekjes, kokosmakronen en einde-
jaarsbanket (kerstkransen en banket
staven enz.).
Maar in 1973, toen de fabriek op een
top van 120 personeelsleden zat,
werd het bedrijf overgenomen door
het Amerikaanse ITT dat ook de
fabrieken Nobo en Groko erbij nam.
Er kwamen veel klanten bij in bin
nen- en buitenland. In 1979 werd De
Waal samen met Nobo in Ede ver
kocht aan The Campbell Soup Com
pany uit de Verenigde Staten die de
bedrijven onderbracht bij Biscuits
Delacre (eveneens van Campbell).
Het personeelsbestand liep in de
loop der jaren terug naar 34. Oorza
ken hiervan waren het verkleinen
van het assortiment en de mechani
satie. Desondanks zegt bedrijfslei
der P.H.G. Rompa dat er onder
gigant Campbell geen gedwongen
ontslagen zijn gevallen. Maar het
relatief kleine De Waal paste toch
niet goed in de visie van Delacre.
"Delacre werkt het liefst met grote,
zelfstandige bedrijven", legt Rompa
uit. "En bovendien willen ze alleen
het merk Delacre verkopen. Wij
maken ook produkten voor andere
bedrijven, die dat onder huismerk
voeren."
Delacre wilde de fabriek in Tholen
wel verkopen. De 36-jarige J.C. de
Waal junior zag er wel mogelijkhe
den in en besloot het bedrijf weer in
de familie te brengen. De Waal stu
deerde in Nijenrode (een opleiding
voor zakenlieden) en vervolgens
bedrijfskunde aan de Erasmus uni
versiteit te Rotterdam. Hij werkte
daarna als verkoper (hoofdzakelijk
in de export) voor Zeelandia bakke
rijgrondstoffen te Zierikzee en het
levensmiddelenconcern Remia in
Den Dolder.
Maar het ondernemerschap zat hem
in het bloed en hij keek uit naar een
mogelijkheid om voor zichzelf te
beginnen. 'Toen de kans zich voord
eed om Delacre Tholen te kopen,
heb ik eerst een ondernemersplan
gemaakt. Dat is gecontroleerd door
accountants en de bank", vertelt de
nieuwe directeur van De Waal ban
ket. "Ik ben ervan overtuigd dat dit
een bedrijf met mogelijkheden voor
de toekomst is. Anders had ik het
niet overgenomen. Geloof me, ik
heb altijd gezegd dat de banketfa
briek weer eens terug zou komen in
handen van De Waal, maar ik heb
het beslist niet gedaan uit sentimen
tele overwegingen. Je moet het
zakelijk bekijken. Het geld dat ik
erin stop, moet er ook weer uitko
men."
Die toekomst van De Waal moet
gaan komen uit verdere export. Nu
al worden er veel koekjes geëxpor
teerd naar landen als Zwitserland,
Duitsland, Scandinavië, Canada en
Australië. "Het zijn onder andere de
'homesick-landen' waar veel Neder
landers naartoe zijn geëmigreerd",
vertelt De Waal junior. "Het is raar,
maar die mensen kopen daar bij
voorbeeld ook graag een pak hagel
slag. Zo gaat het ook met bokke
pootjes." Maar ook de autochtone
inwoners van die landen zijn gretige
afnemers van de Thoolse koekjes.
"We willen daarnaast een nieuwe
markt in Amerika aanboren via
Delacre, waarmee we nog steeds
contacten blijven houden", vertelt
De Waal. Zijn bedrijfsleider vult
aan: "Het assortiment moet ook uit
gebreid worden. Nu hebben we zes
koekjes, maar dat moeten er mini
maal zo'n tien a twaalf worden. Dan
kun je met een koffer vol produkten
bij je klanten aankomen."
Rompa is er duidelijk trots op dat
het Thoolse bedrijf weer in handen
is van De Waal. "De naam is ook
altijd aan de ingang blijven staan. Ik
ben blij dat het weer een familiebe
drijf is. Dat werkt sneller. Bij Dela
cre duurde het erg lang voordat
bepaalde veranderingen waren door
gevoerd. Zo lag de planning bijvoor
beeld voor twee weken muurvast.
Bij ons kunnen spoedbestellingen er'
vaak nog wel tussendoor. Die grote
concerns zijn veel logger." Volgens
De Waal is die flexibiliteit van een
middelgroot bedrijf de kracht van de
Thoolse banketfabriek. "Bij ons
staat kwaliteit onbetwist bovenaan,
maar doordat je bedrijf flexibel is,
hopen we ook een aantrekkelijke
prijs te kunnen vragen", vertelt de
directeur.
Hoewel De Waal geen groot bedrijf
lijkt, mag de produktie er zijn.
"Veertien jaar geleden hadden we
nog een capaciteit van 250 kilo per
uur, nu is dat 350 kilo geworden",
zegt Rompa. "Dat betekent zo'n
50.000 kilo per week." En passant
rekent de bedrijfsleider nog even
voor dat dit neerkomt op zo'n 4,5
miljoen koekjes.
In de laatste maanden van het jaar,
van september tot december, wordt
er bij De Waal nog eens 350 ton ein-
dejaarsbanket gemaakt. Een derge
lijke produktie betekent hard en lang
werken. In ploegen wordt er tot
's avonds laat doorgewerkt. "Omdat
het inpakken sneller gaat dan het
bakken, wordt er 's avonds nog afge
bakken.
Dan krijgen de produkten de gele
genheid om op een natuurlijke
manier af te koelen en de volgende
morgen worden ze dan verpakt",
zegt bedrijfsleider Rompa. "Vers
heid is een belangrijke kwaliteit van
onze produkten. Ik ben nog wel eens
om negen uur 's avonds met een
vracht gebak naar V&D gereden. En
terwijl ik daar dan naar de afdeling
liep, riep ik al: 'Vers gebak!'. Dan
stonden de mensen al achter me in
de rij."
De Waal is een banketfabriek die
alles in eigen hand heeft. Van het
bakken tot en met het bedrukken van
het verpakkingsmateriaal en het
inpakken zelf. Hygiëne staat in de
produktieruimten voorop. Iedereen
die naar binnengaat, trekt een witte
jas aan, doet zijn horloge uit en zet
een haarnetje op. Dat moet ook wel,
want de koekjes moeten van zuiver
deeg zijn.
"Zeker in landen zoals Amerika is
dat belangrijk. Daar is de produkt-
aansprakelijkheid veel groter dan
hier in Nederland", zegt De Waal.
"We hebben hier dan ook alle voor
zorgsmaatregelen getroffen om de
kwaliteit van het banket te waarbor
gen, er is zelfs een metaaldetector."
Bedrijfsleider Rompa gaat er prat op
dat het personeel van De Waal ook
een soort familie vormt. "De mensen
werken hier allemaal al jaren. Ik
geloof dat degene die er het kortste
is, nu acht jaar bij ons werkt, maar
velen zitten al aan of over de 25
jaar", vertelt Rompa, die zelf al meer
dan 22 jaar aan de Thoolse banketfa
briek is verbonden.
"Dat geeft toch wel aan dat het
bedrijf iets heeft. De mensen hebben
er een binding mee. Zo is overwerk
bijvoorbeeld nooit een probleem
geweest. Als we in de knel zitten,
gaan we even langs de mensen en
dan hebben we zo een ploeg bij
elkaar. We moesten eens 10.000
dozen opnieuw stikkeren. Daarvoor
stonden eigenlijk vier dagen. Maar
we hebben toen 's avonds gezellig
wat eten laten komen en in twee
dagen hadden we het karwei af. Dat
kan hier gewoon."
Het bokkepootje is overigens geen
vinding van De Waal. "Het is één
van de oudste banketbakkerskoek
jes", zegt Rompa. "Waarschijnlijk
wel zo'n 100 jaar oud. Maar de
kneep zit hem in het produktiepro-
ces. Wij zijn de enige banketbakkers
die dit koekje helemaal machinaal
maken. De machines zijn ook speci
aal daarvoor ontwikkeld. Bij andere
bakkers wordt het bokkepootje nog
met de hand gemaakt. Buiten het
eindejaarsbanket produceert De
Waal uitsluitend koekjes van het
zogenaamde 'sandwich-type'. Dat
wil zeggen dat de lekkernijen uit
twee delen bestaan met daartussen
een bepaalde vulling. Dit blijft ook
in de toekomst zo. Jongste telg in het
assortiment van de Thoolse banket
fabriek is het caffecini-koekje.
De nieuwe directeur, die straks zelf
de klanten langs zal gaan, ziet groei
mogelijkheden voor zijn bedrijf. "Ik
houd me hier bezig met de verkoop.
De produktie verloopt uitstekend. Er
zit heel veel vakmanschap in het
bedrijf dat eigenlijk al jaren zelf
standig draait en waarom zou ik mee
daarmee gaan bemoeien?", zegt De
Waal. Zijn vrouw, mevr. T.R.A. de
Waal-de Boer houdt zich bezig met
financiële, administratieve en perso
nele zaken. Begin februari presen
teert De Waal zich op de grootste
zoetwarenbeurs ter wereld: de 'Inter
nationale Süsswahren Messe' in
Keulen.
De overdracht van het Thoolse ban-
ketbedrijf van Delacre naar De Waal
vond vrijdagmiddag plaats in de
kantine van de fabriek. Directeur
Hans Hermans van Delacre Neder
land noemde Tholen een steunpilaar
voor Delacre en bood de bedrijfslei
der en de nieuwe directeur als sym
bolisch cadeau een pakket eerste
klas biscuit aan.
Verder maakte Hermans van de
gelegenheid gebruik om de Camp
bell award uit te reiken aan Kees van
der Slikke die al 34 jaar als corveeër
in dienst is bij het bedrijf. De award
wordt uitgereikt aan mensen die een
bijzondere verdienste hebben gele
verd aan het concern. Hermans
noemde Van der Slikke een man die
overal inzetbaar is, ook al is hij offi
cieel corveeër. Verder sprak de
directeur van Delacre Europa, de
Zwitser A. Strasser in het Engels
een dankwoord aan het personeel.
"Tholen leek wel één grote familie,
maar een familie zonder vader", zei
Strasser. "Daarom besloot ik die te
gaan zoeken." Drie weken later
diende J.C. de Waal zich aan als
koper. "Ik was onder de indruk van
zijn kwaliteiten. Hij is dynamisch,
wil graag werken, is trots op zijn
zaak en wil het bedrijf graag zien
groeien", zei Strasser over de nieu
we directeur. De Waal sprak hierop
het vertrouwen in de toekomst uit.
Hij kreeg daarvoor ook de beste
wensen van zijn vader, J.C. de Waal.
Hierop werd het nieuwe logo ont
huld. Dat heeft, volgens De Waal
niet bewust, de vorm van...een bok
kepootje.
SSiSK&SSSSSSSSSSSSSSSW^^
Inschrijvingen in het Handelsre
gister van nieuwe bedrijven op
Tholen en St. Philipsland vanaf 12
augustus tot en met 8 september
1995.
Thijs Metaal, Ambachtsweg 12,
constructie-, pijpfit- en onderhouds
werkzaamheden ten behoeve van de
scheepsbouw, 2 t/m 4 personeelsle
den.
Prodelta, Meanderlaan 28, het uit
zenden van technisch personeel op
het gebied van las- en constructie
werk, geen personeelsleden.
Predelta, Mteanderlaan 28, aanne
men van technische werkzaamhe
den, met name op het gebied van
las- en constructiewerk, geen perso
neelsleden.
Correcta Leerhulp, Jan van Blois-
straat 14, hulpverlening en advise
ring aan ouders van kinderen met
leerproblemen, teksten, adviseren,
begeleiden, verkopen van leermate
rialen en voorlichting, geen perso
neelsleden.
I. Deurloo holding b.v., Mossellaan
48, de uitoefening van een holding,
beheermaatschappij, geen perso
neelsleden.
Zeevisserijbedrijf I. Deurloo b.v.,
Mossellaan 48, de uitoefening van
een zeevisserijbedrijf, 1 personeels
lid.
Handelsonderneming Van Beers
techniek b.v., Slabbecoornweg 38,
vervaardigen van, groothandel in,
alsmede im- en export van afzetcon-
tainers, groothandel in hydraulische
componenten, 2 t/m 4 personeelsle
den.
Banketfabriek De Waal zonen,
Edisonweg 4, houdster-, financie-
rings- en beleggingsmaatschappij,
het exploiteren van octrooien en
andere rechten van intellectuele en
industriële eigendom, geen perso
neelsleden.
Double X Sound service, Molen
straat 8, verhuur van licht en geluid
voor drive-in shows, het verzorgen
van drive-in shows, groothandel in
lichtapparatuur en geluiddragers, 1
personeelslid.
Pascal lijmwerken, Schoolstraat 2,
het verlijmen van blokken van kalk
zandsteen, 1 personeelslid.
Duine lijmwerken, Schoolstraat 2,
het verlijmen van blokken van kalk
zandsteen, 1 personeelslid.
't Stofnest, Voorstraat 2, het voorbe
reiden van de kleinhandel in kle
dingstoffen, wol, fournituren, brei
en naaimachines, 2 t/m 4 perso
neelsleden.
M E videoprodukties, Cureestraat
8, produceren van videofilms, 1 per
soneelslid.
J. Suurland beheermaatschappij
b.v., Lage Markt 7, houdstermaat
schappij, geen personeelsleden.
Mestdistributiebedrijf J. van
Leijsen, Pellweg 1, distributie en
opslag van dierlijke meststoffen en
het verrichten van agrarisch loon
werk, 2 t/m 4 personeelsleden.
Aardappelbedrijf eiland Tholen,
Lageweg 1, groothandel in aardap
pelen, pootaardappelen, aardappel
teelt op eigen en gepachte grond, 2
t/m 4 personeelsleden.
Scheepvaart- en handelsbedrijf Van
Oost, Boserf 4, bemiddeling bij aan-
en verkoop van binnenschepen, 1
personeelslid.
A. van 't Veld, ambulante (markt)
handel in speelgoed, parfums en
cosmetica, 2 t/m 4 personeelsleden.
Advertentie I.M.
Bram Gunter en zijn medewerkers
hebben pas het zomerseizoen achter
de rug. "Dat is heel belangrijk voor
ons. Mede dankzij de gasten van de
jachthaven en de campings van St.
Annaland en Stavenisse kunnen we
dit stapje hoger doen, waarvan ook
de eigen inwoners profiteren. De
toeristen zorgen voor een extraatje,
maar je moet het hebben van je vas
te klanten.
We profiteren van de groei van St.
Annaland, maar we willen ook meer
mensen uit de omliggende dorpen
die nu nog de brug over gaan. Ons
streven is meer omzet, dus zo wei
nig mogelijk afvloeiing van koop
kracht. Het aantal klanten uit de
kleinere kemen moet kunnen groei
en.
Van elke 10 inwoners daar komen er
nu gemiddeld 2Vi naar ons toe. Dat
moet kunnen groeien ten koste van
Bergen op Zoom en Steenbergen.
Dichterbij huis kan men beter en
goedkoper terecht, maar dan moet je
compleet zijn en dat zijn we na deze
flinke uitbreiding. De kracht van de
supermarkt is, dat je veel te bieden
hebt."
Acht jaar geleden breidde de Cl000
Gunter uit aan de kant van garage
Van Vossen. Nu werd er aan de ach
terkant over de volle breedte een
heel stuk bijgebouwd en men ging
ook de hoogte in om op de nieuwe
bovenverdieping het kantoor en de
kantine te kunnen huisvesten. De
bruto-oppervlakte steeg daardoor tot
1100 m2. Het oude magazijn dat aan
de Spuistraat zat, is nu verkoop
ruimte geworden. "We hebben daar
door een mooie vierkante winkel
gekregen", aldus Bram Gunter.
In de loop der jaren waren er diverse
knelpunten ontstaan. "Onze winkel
was te klein voor uitbreiding van het
assortiment en de gangpaden waren
te smal. Er kunnen vanaf vandaag
minimaal drie winkelwagens naast
elkaar. Voor ons groeiende klanten
bestand hebben we 40 wagentjes
extra aangeschaft, zodat er 100
beschikbaar zijn. Daarnaast hebben
we voor het eerst 5 mini-wagentjes
voor de kinderen. Nieuw zijn ook de
mandjes voor wie even vlug wat
boodschappen wil doen."
Een probleem in de oude winkel
was, dat er te vaak bijgevuld moest
worden. "Dat is onoverzichtelijk en
niet prettig voor de klanten. In de
nieuwe supermarkt is de zuivelafde-
ling verdubbeld. We hebben nu ook
kaas vers van het mes en dat vergt
ook meer ruimte: een toonbank van
2V2 meter. Ook bij de groenten zijn
de koelmeubels en het assortiment
drastisch uitgebreid met o.a. meer
gesneden en gewassen groenten. De
verwerkingsruimte van de slagerij is
vergroot en voor de vleeswaren is er
een nieuwe toonbank van 3'/2 m.
Ook de broodafdeling is uitgebreid.
We hebben nu het zogenaamde
bake-off systeem, waarvoor drie
medewerkers een opleiding hebben
gekregen. Broodjes, appelflappen,
amandelbroodjes en hartige brood
jes kunnen we zelf afbakken. Warm
brood ruiken, dat is altijd lekker, dat
willen de mensen graag en het
smaakt nog beter. Het draagt er
bovendien mede toe bij, dat je zel
den nee hoeft te verkopen."
Sinds 1978 heeft de familie Gunter
een supermarkt aan de Spuistraat, na
de verhuizing uit de Nieuwstraat.
"Het uitgangspunt van mijn vader
was: goedkoop en volledig zijn en
dat is aangeslagen", zegt Bram Gun
ter. "Volgens die ClOOO-formule
gaan we verder. Er zijn pas weer 149
artikelen blijvend in prijs verlaagd.
Als we van de mensen uit de omlig
gende dorpen die nu in Bergen op
Zoom levensmiddelen halen een
gedeelte naar St. Annaland kunnen
halen, is dat prima. Met die prijsver
laging lopen we samen met Cl000
Moerland in Tholen voorop in de
strijd om de consument. De klant
moet kunnen kiezen en daarvoor
heb je ruimte nodig. Kijk alleen
maar naar de gigantische hoeveel
heid toetjes. De Cl000 staat bekend
om zijn lage prijzen en goede kwali
teit. Er is vaak wat nieuws en we
hebben altijd scherpe acties. Het is
constant touwtrekken om de markt
en daarop spelen we in met deze
vernieuwing. De marges worden
kleiner en daarom moet je doelmati
ger werken om de kosten laag te
houden." Bram Gunter vindt het een
voordeel, dat hij zelfstandig onder
nemer is en als vrijwillig filiaalbe
drijf kan inspelen op plaatselijke
situaties. "Zo hebben wij in het sei
zoen hieuwe aardappelen, lamsoren
en zeekraal en bij onze slager
Zeeuwse worst. Daarvoor biedt de
ClOOO-formule de ruimte."
De St. Annalandse supermarkt blijft
vanaf morgen elke vrijdag tussen de
middag open. "Op zaterdag deden
we dat al langer. De mensen kunnen
dan rustig boodschappen doen. Het
loopt wat geleidelijker door."
De toenemende drukte bij de C1000
zal het parkeerprobleem op donder
dagmiddag (dan is het ook mini-
markt op het Havenplein), vrijdag
en zaterdag alleen maar vergroten.
Bram Gunter probeert dat gedeelte
lijk op te lossen door de aanleg van 6
parkeervakken in de voortuin van
zijn ouders, die naast de supermarkt
wonen. "We zijn ook nog met de
gemeente in gesprek over de aanleg
van parkeerplaatsen bij of achter de
bushalte en het gelijkvloers maken
van een deel van de Spuistraat. Dan
kan men gemakkelijker met winkel
wagentjes naar en van het Haven
plein", die daarmee aangeeft, na de
forse uitbreiding nog niet klaar te
zijn. Er staan nog wensen op het
programma. "Je moet constant goed
luisteren naar klanten en kijken wat
ze willen", zegt Bram Gunter. "Je
dient de ontwikkelingen voor te blij
ven."
De 43-jarige A. Verwijs van het
administratie- en assurantiekantoor
Noord-Zeeland te Sint-Philipsland
gaat het NMS-agentschap aan de
Molenvlietsestraat te Tholen over
nemen. Verwijs neemt het agent
schap over van J.J.P. Rijstenbil uit
Oud-Vossemeer die dit voorjaar is
overleden. Verwijs begon in 1978
als firmant bij een assurantiekantoor
in Bruinisse. In 1990 begon hij te
Sint-Philipsland het administratie-
en assurantiekantoor Noord-Zee
land. In 1991 kwam daar het NMS-
agentschap van Sint-Philipsland bij.
Nu neemt hij ook de NMS-vestiging
Tholen over.
Het pand aan de Molenstraat onder
ging een verbouwing en is ruimer
gemaakt. Het zal worden bemand
door Verwijs, zijn 19-jarige dochter
Clarinda die onlangs haar meao-
diploma haalde en de 26-jarige G.
Moerland. Op 22 september wordt
het agentschap heropend en
's avonds is er dan open huis tussen
half zeven en half negen. Net als in
Sint-Philipsland kan men vanaf dat
moment bij de NMS Tholen terecht
voor alle bankzaken, verzekeringen,
hypotheken, boekhouding, belas
tingaangiften en bedrijfseconomi
sche adviezen. Het agentschap aan
de Molenvlietsestraat zal van dins
dag tot en met vrijdag geopend zijn
van tien tot vier uur en donderdag
avond tot half zeven.
Haltbureau. Het bureau Halt dat
alternatieve straffen verzorgt voor
jongeren die een overtreding hebben
begaan, is verhuisd. Het bureau voor
de Oosterschelderegio zit nu in het
voormalig belastingkantoor aan de
Albert Joachimikade in Goes.
De PvdA wil een lijst met verkeers
knelpunten in de gemeente. Met een
inventarisatie van klachten kan er
een beleid gemaakt worden om de
knelpunten aan te pakken. Dat stelde
de partij dinsdagavond op de leden
vergadering. Over het verkeer
komen veel klachten op hoorzittin
gen, zo legde raadslid M.A.J. van
der Linde uit. "Vaak wordt er te hard
gereden. Maar maatregelen nemen
is meestal een kostbare zaak."
A.P. Kornaat vroeg zich af of er nu
wel een beleid gevoerd wordt. Hij
herinnerde eraan dat hij in de voor
malige gemeente Sint-Philipsland
als raadslid jaren gepleit heeft voor
verkeersdrempels en veilige over
steekplaatsen bij de scholen. "Maar
dat werd door iedereen van tafel
geveegd. Met de komst van een
andere burgemeester veranderde
dat. Nu liggen ze er overal." Vol
gens Van der Linde bestaat er wel
een verkeersbeleid. Hij wees op de
verschillende woonerven die her en
der worden aangelegd maar bena
drukte nog eens de hoge kosten van
te nemen maatregelen. Als voor
beeld noemde hij de Bierensstraat te
Sint-Annaland. "Die is pas opnieuw
bestraat. Er wordt hard gereden door
een paar lui, die verstieren de boel.
Als de straat weer aan vervanging
toe is, dan kun je er wat aan doen.
Het is ontzettend duur."
Fractievoorzitter I.C. Moerland stel
de voor om bij b. en w. naar een
inventarisatie te vragen. Zelf ergert
hij zich aan het groen tussen de ste
nen in verschillende straten, zo zei
hij. En I. van der Kooij uit Oud-Vos
semeer vroeg zich af bij wie ze moet
zijn om te klagen over de hoge snel
heden waarmee automobilisten over
de Hikseweg rijden. Moerland advi
seerde haar maar eens bij wethouder
J. van der Jagt langs te gaan.
Advertentie I.M.