'Je moet van de wijn af kunnen blijven'
vleesmarkt
VERS VLEES
100 Werklozen weer aan de slag
'Prominenten bijna
demonstratief tegen'
Fam. Breure
Slijterij Sturris
Appels, peren, pruimen, bessen en druiven van Luctor et Fermento
Wijnaanbieding
nu extra voordelig!
H.H. VEEHOUDERS
Gebr. den Engelsman
Ruilverkaveling Stavenisse en
St.-Maartensdijk
Sponsorloop Rode Kruis
Computerlokaal
Roncalli s.g.
Woensdag 11 mei 1988
DE EENDRACHTBODE
"Elke helling geeft een eigen aroma aan de wijn. Het
is net als vroege petoaten op Sutalland, die kun je niet
natelen op Scherpenisse of Smurdiek". Dat zegt fruit
teler L.K. Breure (55) uit Sint Maartensdijk over wijn
die afkomstig is uit heuvelachtige streken in Zuid-
Europa. Maar wat daar van toepassing is geldt wel
licht -zij het in mindere mate- ook de wijn die op
Tholen gemaakt wordt. Nu rijpen er wel geen druiven
in de boomgaard van Breure aan de Vierde Dijk tus
sen St. Annaland en St. Maartensdijk (en is er ook
geen sprake van een helling) maar de vruchten die
Breure gebruikt om zelf wijn te maken, zorgen even
goed voor een eigen aroma.
VRUCHTENWIJN
produced and botlled by
4695 SH St.Maartensdijk
B0UCHES DE RHONE, VIN DE PAYS
Heldere fonkelende rode wijn met
een paarse gloed, fruitig van afdronk
per flesf 5.75
per doosje van 6 flessenf 29.50
CÖTES DE BERGERAC
Deze witte wijn vooral gewaardeerd
om zijn boeket en zacht, licht zoete
smaak per flesf 5.75
per doosje van 6 flessenf 29.50
Hoogstraat 2
01660-2237
Tholen
Voor het inkuilen van uw gras
met hakselaar of opraapwagen.
Beleefd aanbevolen.
Pelleweg 2, Poortvliet.
Tel. 01662-2390.
Aanbiedingen geldig t/m 14/5
Vleeswaren:
Dorpstraat 152-Halsteren-tel. (01641) 4103
Kaaistraat 44-Steenbergen-tel. (01670) 6 51 70
ZLM-kringvoorzitter Kosten gedesillusioneerd
Ten koste van
menselijke
verhoudingen
"Proef maar eens", biedt Breure
een glas rode wijn aan die hij net
uit een grote fles heeft overgehe
veld in een wijnglas van 75 centili
ter. "Deze wijn is gemaakt van
zwarte bessen en vlierbessen. Die
zijn eerst afzonderlijk gegist en
daarna bij elkaar gedaan. En dan
laat je ze een poosje bekomme. Na
een half jaar kun je dan bottelen.
Als je enkel zwarte bessen neemt,
dan wordt de wijn nogal zwaar.
Dan krijg je een soort Port-achtige
wijn", weet Breure.
Breur
Sinds de zomer van 1984 zijn Leen
en zijn vrouw Truus Breure-
Bakker actieve wijnmakers. Ze
maken per jaar een 'paar hon
derd' liter wijn, voornamelijk van
appels uit de boomgaard achter
het huis. Breure gebruikt 'uitge
sorteerd fruit'; 'In sommige recep
ten wordt gesteld dat je heel goed
wijn kunt maken van afvalappels,
maar daar moet je nooit aan be
ginnen. Het hoeft ook zeker geen
eerste soort te zijn. Persoonlijk
drink ik graag wijn van zomerap-
pels". De huiswijn die Breure
maakt, is bedoeld voor eigen con
sumptie en om cadeau te doen:
"Ik maak de wijn niet te zwaar.
Ongeveer 10% alcohol, zodat ie
dereen er van kan drinken zonder
er een rooie kop van te krijgen".
De appelwijn is volgens Breure een
'echte tafelwijn'. De rode bessen
wijn dient eerder als 'dessertwijn'.
Breure heeft een keur van wijn
flessen tot zijn beschikking om de
drank te bewaren. Maar voor het
zover is, zijn er al de nodige stap
pen gezet die van fruit wijn moe
ten maken. De appels gaan bij
Breure eerst door een fritessnijder.
In een vat van 60 liter laat de
amateur-wijnmaker de gesneden
massa na toevoeging van 2 eierle
peltjes wijngist ongeveer 5 dagen
gisten.
Deze eerste -open- pulpgisting die
bij een temperatuur van 15 tot 20
graden dient plaats te vinden, kent
een onstuimig karakter. "Alle on
gerechtigheden zoals schilletjes
komen boven drijven. Een droge
koek. Dat wordt veroorzaakt door
pecto-enzymen, die vocht uit de
cellen haalt. Die schep je er steeds
af. Je hout dan sap of most over".
Dan volgt een karweitje waar vol
gens Breure veel beginnende ama
teur wijnmakers mee tobben: het
bepalen van de zuurgraad en van
de densiteit van de most. (dicht
heid of soortelijke massa). "Als
de densiteit van de most 1030 is en
je voegt 70 gram per liter suiker
toe, dan is dat goed voor 4,5% al
cohol. Wil je 12%, dan moet je
naar 190 gram suiker per liter".
Het vat van 60 liter most bevat 30
kilo appels en 30 liter water. Goed
voor ongeveer 45 liter wijn. De
zuurgraad is van belang voor de
houdbaarheid van de wijn. "Die
geeft een bepaald bouquet aan de
ken. "We zijn met appels begon
nen. Het is ook beter om eenvou
dig te beginnen", zegt mevrouw
Breure, "maar we maken ook wel
wijn van bramen". Volgens Truus
is het voornaamste, dat de berei
ding gedaan wordt in schone, stof
vrije ruimtes, in de keuken of,
wanneer het goed weer is, buiten.
De grootste vijand van de amateur
wijnmaker is het azijn-vliegje die
zijn naam eer aandoet door van
wijn azijn te maken wanneer het
insecfje kans heeft gezien in con
tact te komen met de most. De
hobby die het echtpaar Breure nu
enkele jaren uitoefent, wordt door
meerdere Tholenaren beoefent. Ze
zijn lid van het Zeeuws Amateur
Wijnmakersgilde 'Luctor et Fer
mento'. Tholen kent zo'n 12 le
den. Het gilde telt in totaal onge
veer 160 leden en is volgens voor
zitter M. van Krimpen uit Driewe
gen het grootste gilde van ons
land. Naast 'Luctor et Emergo'
zijn op Walcheren en in Zeeuws-
Vlaanderen andere gilden actief.
"In Zeeland is altijd wel wijn ge
maakt wegens de overschotten van
zacht fruit. Er is hier heel gemak
kelijk en goedkoop aan te komen.
Het fruit ligt er voor het oprapen.
Bovendien zijn er veel mensen die
zelf een tuin hebben met fruitbo
men". Volgens Van Krimpen
wordt er vrij veel appelwijn ge
maakt maar de bessen zijn als ba
sis voor vruchtenwijn ook zeer in
trek. Het devies van het gilde is
geïnspireerd op de spreuk van het
wapen van Zeeland. Fermento
slaat op het fermenteren, het
gisten. De worsteling (Luctor)
heeft betrekking op het 'avontuur
lijke' van het wijnmaken. Van
Krimpen: "Het blijft spannend
wat er onder waterslot vandaan
komt".
dijk heeft al enkele malen haar
huiswijn ter keuring gebracht.
Haar wijn werd steeds met een
'zeer goed' beoordeeld maar om
in het bezit te komen van een di
ploma is een 'uitmuntend' nodig.
Mevrouw Oudesluijs is 5 jaar gele
den met wijnmaken begonnen,
volgde een cursus van het gilde in
Oud-Vossemeer en is de enige van
Tholen die regelmatig de activitei
ten van het Gilde in Kapelle be
zoekt. "Ik ben een echte liefheb
ber, het is een hobby waar je ge
duld voor moet hebben. Je moet
van de wijn af kunnen blijven. Er
zijn mensen die geen wijn meer
overhebben als het na het gisten
gebotteld moet worden. Het is be
werkelijk en secuur en je moet er
de tijd voor hebben om het goed te
doen". Ze maakt wijn onder meer
van de bloesem van de vlierbes,
van rozebottels en lijsterbes. Maar
ook druivenwijn is op haar wijn
rek aan te treffen: "Ze moeten
geen drie gulden de kilo wezen,
maar op de markt in Bergen op
Zoom zijn ze soms goedkoop te
krijgen".
Breure bezig met het bottelen van huiswijn.
Het etiket van H.A. Breker uit
Tholen verraadt een andere hobby
van de amateur wijnmaker, name
lijk het houden van bijen. Volgens
Breker is het opvallend dat er een
behoorlijk aantal van de wijnma
kers imker is. "Het sluit ook mooi
op elkaar aan. In september gaan
de bijen aan de kant en kun je met
de wijn aan de gang". Breker was
veertien jaar geleden betrokken bij
de oprichting van Luctor et Fer
mento in Vlissingen. Eén van de
gangmakers was in die tijd een ad
viescentrum voor fermentatie, die
de verkoop van suiker wilde bevor
deren. Maar in die tijd, aldus Bre
ker, werden er ook 'spulletjes ge
maakt die niet om te suupen
waren
wijn", legt Breure uit, terwijl hij
demonstreert hoe de zuurgraad
door middel van een maatcilinder
een een loogoplossing kan worden
gemeten. "Het moet eigenlijk 7
zijn maar deze is 6", leest Leen
het aantal streepjes op de cilinder
af. "Als de zuurgraad niet goed is
kun je citroen- of melkzuur toe
voegen". De most wordt na de
eerste gisting in mandflessen gego
ten om verder te gisten. De flessen
van 10 tot 20 liter worden voorien
van een waterslot. Het koolzuur
gas dat bij het gisten vrij komt,
ontsnapt via het slot naar buiten,
maar het apparaatjee zorgt ervoor
dat er geen lucht naar binnen kan.
Het is een soort veiligheidsslot die
insecten en ander schadelijke or
ganismen geen kans geeft de rij
pende wijn te beïnvloeden. Het
gistingsproces varieert van 2 tot 8
weken. "In de winter verloopt het
wat trager dan in de zomer", ver
telt Breure die benadrukt dat de
mandflessen boordevol dienen te
staan. "Er mag zo weinig moge
lijk zuurstof bijkomen anders gaat
de wijn oxideren. Dat geeft er een
akelige smaak aan". Bovendien
heeft de wijnmaker ervoor ge
zorgd dat de mandflessen door
plastic zakken en manden worden
bescherm want een ongelukje met
een fles met 20 liter wijn in wor
ding die zich over de keukenvloer
uitstortte heeft Breure voorzichtig
gemaakt: "Dat is toch een hele
plas als dat vocht wegloopt". Het
is ook voorgekomen dat het wa
terslot droog was komen te staan
waardoor de wijn waardeloos was
geworden. De grote flessen blijven
tijdens het gistingsproces binnens
huis bij een temperatuur van on
geveer 18 a 20 graden. Breure
voegt geen klaringsmidel aan de
alcoholische drank toe om een zo
helder mogelijk produkt te ver
krijgen: 'Geen kunstgrepen, maar
geduld, dan zakt het droesem van
zelf naar de bodem". Het bezink
sel laat Breure zo veel mogelijk in
de fles achter wanneer hij na een
aantal maanden de wijn overhe
velt in een ander vat. Dit herhaalt
de fruitteler nog eenmaal.
Na een half jaar is de vruchten
wijn gerijpt en is het tijd om te
bottelen. Het bottelen gaat vrij
snel, maar het is zaak om de wijn
flessen vantevoren grondig schoon
te maken. Met een slangetje zuigt
Breure de wijn uit de grote mand
flessen en laat deze in de kleine
exemplaren stromen. Dan voorziet
hij ze van nieuwe kurken die in
warm water voorgeweekt zijn. De
kurk die nog een halve centimeter
boven de fles uitsteekt, snijdt
Breure af waarna het hoedje erop
kan. Een soort krimpfolie dat
even verhit wordt en over de fles-
sehals wordt geschoven. Het huis
ambacht bij de familie Breure laat
zich zelfs aflezen het etiket dat
Leen voor zijn vruchtenwijn heeft
ontworpen en ingekleurd. Het wa
pen van de familie (Geloof, Hoop
en Liefde) en een (smal)stadsge-
zicht van Sint Maartensdijk naar
een kaart van enkele eeuwen gele
den. "Het etiket mag nooit op de
naad van de fles geplakt worden",
legt Leen uit. Achter op de fles
komt zijn naam 'Produced en
bottled by....'.
De familie Breure heeft tientallen
recepten in huis om wijn te ma-
Etiket van mevrouw C. Oudesluijs-
Zwagemaker toont haar woning
aan de Hogeweg tussen St. Maar
tensdijk en Stavenisse. Zij heeft
haar wijn genoemd Cornéhua
(Cornelia Hubertina).
Twee maal per jaar houdt het gil
de clubkampioenschappen. Op 28
mei is de witte wijn aan de beurt in
Vlissingen en in het najaar worden
leden in staat gesteld hun rode
wijn door keurmeesters te laten
beoordelen. In juni vindt in Dren
te een internationale wedstrijd
plaats waar de gildes, aangesloten
bij de Federatie van Amateur
Wijnmakers aan mee kunnen
doen. Mevrouw C. Oudesluijs-
Zwagemaker uit Sint Maartens-
Een tijdrovend karwei bij het
wijnmaken vormt het schoonma
ken en persen van de vruchten. In
veel gevallen biedt een pers
uitkomst.
De Thoolse afdeling van Luctor
et Fermento heeft enkele malen
de pers van het gilde gebruikt
maar J.A. van der Zande uit
Oud-Vossemeer heeft uitgewerkte
plannen om een pers te laten ma
ken van roestvrij staal. "De
vruchten mogen namelijk niet in
aanraking komen met ijzer. Dan
is de kans op infectie groter".
Van der Zande denkt bij de uit
voering van de pers aan een hy
draulisch gestuurde waarmee de
druk aanzienlijk groter is dan bij
een handpers. "Maar het kan nog
wel een paar jaar duren voordat
het zover is hoor", zegt de wijn
maker uit Oud-Vossemeer.
Van der Zande maakt wijn uit ap
pels, peren, pruimen en bessen en
heeft het alcoholische nat de
naam 'Frazandi' meegegeven, een
samentrekking van zijn voor
naam Frans en zijn achternaam
Van der Zande.
De meeste leden maken een eigen
etiket om de huiswijn te kunnen
onderscheiden van andere wijn.
En dat geeft er naast het bouquet
een eigen cachet aan.
B0TERMALSE BIEFSTUK 500 gram9.98
MALSE BIEFLAPPEN 500 gram7.50
VARKENSFILET 500 gram5.98
HAASRIBKARBONADE kilo8.98
SCHOUDERKARBONADE kilo5.98
RUNDERGEHAKT kilo5.98
PALINGWORST 150 gram0.98
ONTBIJTSPEK 150 gram0.98
CRÈMEPATÉ 100 gram0.98
De geregistreerde arbeidsreserve van mannen is tijdens de maand maart
gedaald van 452 tot 371.
De daling van het aanbod deed zich vrijwel bij alle beroepsgroepen
voor.
Een en ander was een gevolg van:
1. Voortzetting, c.q. uitbreiding van de werkgelegenheid bij de bouw-,
schilders-, grondwerk- en aanverwante bedrijven.
Ruim 60 mensen konden hier werk in vinden.
2. Uitbreiding bedrijvigheid bij diverse metaalbedrijven.
3. Door het afvoeren van personen die hun inschrijvingskaart niet lie
ten verlengen.
Bij de vrouwen daalde het aanbod met 19 van 178 tot 159.
Diverse vrouwen konden als administratieve kracht, als verkoopster of
als modinette werk vinden.
Aanvragen
De vraag naar arbeidskrachten steeg van 28 tot 50. Gewild zijn beton-
timmerlieden, straatmakers, modinettes, metaalbewerkers en vertegen
woordigers.
Onderstaand overzicht geeft een juist inzicht in de ontwikkeling van de
werkloosheid per beroepsgroep in vergelijking met de vorige maand en
de overeenkomstige maanden van het vorige jaar.
Het werkloosheidspercentage
Rayon Tholen
Provincie Zeeland
Nederland
PLAATS VAN INWONING
Gemeente St. Philipsland
Gemeente Tholen
MANNEN
8,3%
8,7%
12,8%
MANNEN
45
397
VROUWEN
11,4%
14,9%
17,0%
VROUWEN
21
229
JEUGDIGEN
MANNEN
442
VROUWEN
250
school
overigen
school-
overigen
verlaters
verlaatsters
Jonger dan
17 jr.
0(0)
1 (0)
1 (3)
0 (1)
17 jaar
1 (1)
2 (4)
4 (7)
4(5)
18 jaar
2(2)
9(11)
4 (5)
7 (5)
19 t/m 22 jr.
4 (5)
34 (47)
5 (5)
26 (6)
Totaal
7 (8)
46 (62)
14 (20)
37 (17)
Beroepsgroepen
feb.
mrt.
feb.
mrt.
1987
1987
1988
1988
MANNEN
Bouwnijverheid
76
63
80
53
Grondwerken
88
69
94
60
Metaalnijverheid
61
52
40
33
Landbouw
46
44
47
53
Handel
15
17
17
15
Horeca
12
11
4
4
Scheepvaart
6
7
10
9
Niet varend verkeerspers.
31
30
19
19
Kantoor- en onderwijzend p.
26
24
22
19
Los arbeiders enz.
94
92
•77
72
Overige beroepsgroepen
44
44
42
34
Totaal werkloze mannen
499
453
452
371
VROUWEN:
Verkoopsters
35
32
32
30
Serveersters
11
13
10
10
Kantoor- onderwijzend p.
31
31
30
27
Sociale- en geneesk. zorg
15
13
15
15
Huishoudelijk personeel
21
22
24
19
Los arbeidsters enz.
34
32
50
44
Overige beroepsgroepen
17
17
17
14
Totaal werkloze vrouwen
164
160
178
159
Totaal aanvragen M/V
19
18
28
50
Gedeputeerde staten hebben voor
gesteld om het blok Stavenisse-
St.Maartensdijk (2.745 ha) te
plaatsen op het voorbereidings
schema landinrichting 1988.
De centrale landinrichtingscom
missie (CLC) kiest in haar ziens
wijze voor een ruilverkaveling met
administratief karakter in dit ge
bied, omdat de gesignaleerde
knelpunten met name betrekking
hebben op de verkaveling. Omdat
in het aangrenzende blok St.-
Annaland (3.070 ha) al een ruil
verkaveling in voorbereiding is,
zou grondgebruik over en weer de
blokgrens in belangrijke mate
kunnen worden opgelost.
Bij de urgentiebepaling door g.s.
heeft ook de mogelijke zoetwater
voorziening een rol gespeeld.
"Om in het kader van de ruilver
kaveling in dit gebied zo tijdig
mogelijk de nodige voorwaarden
te scheppen, is het noodzakelijk
Stavenisse-St.Maartensdijk te
plaatsen op het voorbereidings
schema landinrichting 1988,"
schrijven g.s. aan de staten.
1) De tussen haakjes geplaatste cijfers zijn cijfers van de vorige maand.
Bouwnijverheid
De bedrijvigheid bij de bouw- en schildersbedrijven nam weer toe. Di
verse personen konden hun werkzaamheden weer hervatten. Tijdens
het seizoen zal er zeker vraag naar vaklieden blijven bestaan.
Grondwerken
Ook bij de water-, spoor- en wegenbouw en bij de cultuur technische
werken kon een groot aantal werklozen weer aan de slag. Hier is be
hoefte aan leerling- en volwassen straatmakers.
Zeilmakerijen/foundations industrie
Er is een directe behoefte aan een 10-tal jeugdige modinettes voor tijde
lijk en vast werk.
Metaalnijverheid
Bij de beroepsgroep metaal nam het aanbod verder af.
T.o.v. vorig jaar zijn er nu aanzienlijk minder metaalbewerkers
werkloos.
Landbouw en aanverwante bedrijven
Het seizoen in de landbouw nam eerst begin april een aanvang.
Dit betekende dat het aanbod geen daling vertoonde.
Het huidige aanbod ligt hoger dan een jaar geleden.
Handel-, kantoor- en onderwijzend personeel
Bij de mannen betreffen dit resp. 15 en 19 personen. Bij de vrouwen
omvatten dit resp. 30 en 27 personen.
In vergelijking met de vorige maand nam het aanbod af met 5 mannen
en 5 vrouwen.
Sociale en geneeskundige zorg
Hiertoe behoren 5 mannen en 15 vrouwen. Dit aanbod bleef onver
anderd.
Los arbeiders enz.
Bij de mannen nam het aanbod af met 5 en bij de vrouwen met 6
personen.
Het Jeugd Rode Kruis organiseert
op 25 juni een sponsorloop rond
Sint-Maartensdijk. De deelne
mers kunnen kiezen uit drie af
standen: 5, 10 en 15 kilometer en
de start is bij het Rode Kruisge-
bouw aan de Noordpoort. De
deelnemende kinderen krijgen
gratis eten en drinken en een leuke
attentie. De opbrengst van de
sponsorloop is bestemd voor het
Jeugd Rode Kruis.
Tot 15 juni kan men zich voor
deelname opgeven, waarna men
de sponsorkaart ontvangt. Aan
melden kan bij R. Jeroense
01665-3371, R. Vermaas
01665-2681 of J. Kurvers
01662-2527.
De uitslag en het verloop van de
peiling over het basisplan voor
zoet water heeft ZLM-
kringvoorzitter M.C.J. Kosten
weinig plezier opgeleverd, zo
meldt het orgaan van de Zuidelij
ke Landbouw Maatschappij.
"Het is allemaal moeizaam en on
plezierig verlopen. Een kleine
groep boeren heeft een hetze tegen
het plan gevoerd en daarbij weinig
geschuwd om de zaak af te bre
ken." Een van hun verwijten was,
dat de stemming ondemocratisch
plaats vond, maar volgens Kosten
waren deze mensen zelf buitenge
woon onredelijk, onzakelijk en
ondemocratisch. Wat hij ook be
treurt, is dat enige prominenten
op het eiland(dijkgraaf I.C. Hage
en de wethouder van economische
zaken J. Versluijs) zich bijna de
monstratief tegen het plan hebben
gekeerd. Anderen hebben zich
daardoor te gemakkelijk laten lei
den bij hun stemgedrag. Verder
vindt hij ook, dat de tuinbouw op
Tholen te laat in beweging is ge
komen. Het kringbestuur zit nu in
een moeilijk parket. Met een uit
slag die maar net positief is, kan
niet anders dan een redelijk vrij
blijvend advies uitgebracht wor
den.
Een gedesillusioneerde Kosten is
ervan overtuigd, dat de landbouw
zoet water in de toekomst hard
nodig zal hebben. Dat men zo te
rughoudend heeft gereageerd op
het 15,- plan, is voor hem dan
ook een grote tegenvaller. "Ik had
niet gerekend op zoveel tegen
stand voor dit alternatief. De
stemming is mijns inziens ook te
veel beinvloed door niet-zakelijke
argumenten. Het is zelfs ten koste
gegaan van menselijke verhoudin
gen en dat is erg jammer. Op die
manier moeten we niet met elkaar
omgaan."
Kosten wijst verder nog op het
feit, dat de cultuurtechnische wer
ken voor het zoete water in de uit
voering gelijk kunnen lopen met
de ruilverkaveling. Een van de
voordelen daarvan is, dat een
grondpot kan worden aangewend
om boeren die schade ondervin
den van de aanleg van zoet water
lopen, te compenseren. Wel
betreurt hij het achteraf, dat al
leen het raamplan aan de leden is
voorgelegd. Er had ook een plan
met een verdere verfijning gepre
senteerd moeten worden met de
daaraan verbonden kosten. De
mogelijkheden kwamen nu niet
voldoende uit de verf en dat heeft
de uitslag niet positief beinvloed.
De kringvoorzitter meent, dat in
ieder geval voorkomen moet wor
den, dat nu definitief nee tegen
het zoet water wordt gezegd. De
kans op het doorgaan van een
zoet waterproef die op het eiland
plaats zal vinden, wordt dan ook
aanzienlijk kleiner. Beter is het de
resultaten daarvan af te wachten
dan nu de deur definitief dicht te
doen, aldus het ZLM-blad.
De specialist bodem, water en be
mesting bij het consulentschap in
Goes, dhr. J. Kodde, is er vast van
overtuigd, dat over tien jaar de
landbouw op Tholen en St. Phi
lipsland voor zoet water graag de
138 gulden per ha van het Heide-
mij. plan wil betalen. De op
brengststijgingen gaan door en
het gat tussen het wel of niet over
zoet water kunnen beschikken, zal
steeds groter worden.
Woensdag stelt burgemeester P.
Zevenbergen van Bergen op Zoom
het geheel nieuw ingericht compu
terlokaal van de Roncalli scholen
gemeenschap officieel in gebruik.
De inrichting, met 11 computers,
is een schenking van de Amro-
bank in het kader van het NIVO-
project. NIVO staat voor Nieuwe
Informatietechnologie in het
Voortgezet Onderwijs. Het pro
ject is een gezamenlijke inspan
ning van de rijksoverheid, het
bedrijfsleven en het onderwijs. De
schenking vertegenwoordigt een
waarde van 50.000 gulden.
Om de samenwerking tussen Ron
calli en Amrobank te onderstre
pen, is van 3 tot 20 mei een
expositie van creatieve werkstuk
ken op het gebied van tekenen en
handvaardigheid van Roncalli-
leerlingen te zien in de cliëntenhal
van de bank, terwijl in het school
gebouw de Amro-expositie 'van
telraam tot computer' staat op
gesteld.