Mosselen, van kweek tot consumptie Gladdine's Oostvest St. Maartensdijk verandert Zaterdag mosseldag r. Zeeuwse mosselen: hét zeebanket van de Oosterschelde Vier miljoen voor strand Een ton voor kerkrestauratie Nieuw bij Rikken Mosselkwekers maken recordbesommingen Druiven plukken in Frankrijk Donderdag 20 augustus 1987 DE EENDRACHTBODE 13 Mosselkweker dhr. Steketee geeft twee journalisten een toelichting tijdens een mosseldag voor de binnen- en buitenlandse pers in Yerseke. Bij vele mensen komt het water al in de mond als ze de naam mosselen nog maar horen, anderen krijgen echter braakneigingen. In onze regio vinden de meeste mensen een 'zootje' mosselen een lekkernij. Bijna iedereen weet hoe een mossel er uit ziet, maar slechts weinigen weten hoe ihosselen groeien en wat voor werk de kwekers en handelaren moeten verrich ten voordat het zeebanket als delicatesse op tafel staat. Reden te meer om de mossel eens nader te be kijken. Stromen Zeesterren Handel Verwateren Het zeebanket wordt opgevist, waarna er toch nog heel wat aan te pas komt, voordat de mosselen op het menu staan. Hoog water Natte pakhuizen Export PFAFF tólblbytek W.Rikken bv. Drie jeugdige deelnemers aan fietsavondvierdaagse van toerclub 't Koetshuys op de Thoolse brug. De mosselkwekers in Zeeland hebben de eerste vijf weken van het seizoen een recordbesomming gemaakt van 20 miljoen gulden. Vorig jaar om deze tijd was dat nog maar 8,5 miljoen gulden. De totale omzet in de mosselsector bedroeg vorig jaar 65 miljoen gulden. Produktie opvoeren Dansschool Café Havenzicht St. Annaland Clubs voor: - Paren en gehuwden -Jeugd v.a. 13 jaar Inlichtingen: Tel. 01670-6683 b.g.g. 67357 Inschrijven: Woensdag 2 sept. van 19.00-20.00 u. Voorstraat 54-56 St. Annaland. Foto's nabestellen Aan de Oostvest in St. Maartensdijk worden oude bedrijfsgebouwen van Potter en Van den gemeente gekocht en gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Op de achtergrond zijn aan de Oostsingel in aanbouw. Hoek door de nieuwe huizen Mosselen (weekdieren) leven voor al in kustgebieden. In de Ooster schelde en Waddenzee komen zij in enorme aantallen voor. In april, mei en juni(hpt mosselseizoen loopt van juli tot maart)vindt de broedval plaats en is de mossel niet geschikt voor consumptie. Miljoenen mossellarven zwem men dan vrij rond en spoedig zin ken, zij onder het gewicht van de zich ontwikkelende schelp naar de zeebodem Met behulp van byssusdraden (de zogenaamde baarden) hechten zij zich vast aan elkaar en aan de zee bodem. Het spel der stromen speelt hierbij een belangrijke rol. 'Zaadval' vindt in Nederland al leen plaats in de Waddenzee en de Zeeuwse wateren omdat dat de meest voedselrijke en gezondste wateren van Europa zijn. Met na me de Oosterschelde biedt opti male kweek-, groei- en ver wateringsmogelijkheden voor de schelp- en schaaldieren. De mosselzaadvisserij is per jaar slechts enkele weken toegestaan en geschiedt met korren, waarvan er meerdere door een vaartuig worden gesleept. Het mosselzaad (mosseltjes van 1 cm.) wordt in dunne lagen uitgezaaid op de zo genaamde percelen, die van het rijk worden gepacht. Op de percelen kan het mossel zaad uitgroeien tot 'halfwas mosselen' van ca. 4 a 5 cm lengte. Deze gaan 'trossen', dat wil zeg gen, dat ze zich aan elkaar vast hechten. De halfwasmosselen worden wederom opgevist en weer uitgezet op andere percelen, die rijk zijn aan plantaardig plankton (het voedsel van de mossel bestaat uit planktonalgen) en waar de mosselen zich optimaal kunnen ontwikkelen tot een marktwaar dig produkt. De percelen liggen in de Oosterschelde en sinds de 50-er jaren is men ook in het Wadden gebied begonnen met het kweken van mosselen. De percelen moeten in goede con ditie worden gehouden en gezui verd worden van de natuurlijke vijand, de zeester. De zeester is in staat om de mosselschelp open te trekken en de vis te verorberen. Zeesterren kunnen in enorm aan tallen op de mosselbanken voor komen en grote schade veroorzaken. De groeitijd van mosselzaad tot consumptiemossel neemt 2 tot 3 jaar in beslag. De handel in mosselen is gecon centreerd in Yerseke, want daar is de enige mosselveiling van Neder land gevestigd. De kwekers komen met hun mossels om ze daar, na keuring, ter verkoop aan te bie den. Na het bepalen van de in houd van het ruim, wordt uit de lading een monster van 2 1/2 kilo genomen. Dit monster wordt door het personeel van het produkt- schap voor vis en visprodukten, waaronder de mosselveiling res sorteert aan een keuring onder worpen. De keuring bestaat uit het vaststellen van het percentage tarra(losse schelpen, pokken, groen, krabben, zeesterren enz.), het tellen van het aantal mosselen per monster en na het koken wordt het vleesgewicht in de schelp vastgesteld. De uitslag van de bemonstering wordt op de vei ling bekend gemaakt. De handela ren en de conservenbedrijven bieden met behulp van een elec- tronisch systeem op de aangebo den scheepslading. Op een bord verschijnt dan de naam van de hoogste bieder en de prijs die hij 'voor de lading betaalt. Bij het opvissen van de volwassen mosselen op de kweekpercelen krijgen ze vaak veel zand en slib in de schelp. Om dit weer kwijt te raken, worden de mosselen, nadat ze aan de handelaren verkocht zijn, door de kweker met de boot naar de beschutte plaatsen in de Oosterschelde vervoerd, de zoge naamde verwaterplaatsen, waar van iedere mosselhandelaar er één of meerdere van de staat gehuurd heeft. Hier worden de mosselen weer zorgvuldig uitgezet. Op deze verwaterplaatsen krijgen zij de ge legenheid tot rust te komen en zich van het zand, dat zij binnen gekregen hebben, te ontdoen. Het aantal geschikte verwater plaatsen is niet groot. Het zeewa ter moet er zuiver zijn. Bij hoog water moet er ongeveer 3 meter water staan, maar bij laag water moeten zij droog vallen. De bo dem dient hard en vlak zijn en mosselen moeten beschermd wor den tegen te sterke stromingen of te veel golfslag. De mosselen wor den bij hoog water op de bodem uitgestort en bij laag water dun over de bodem verspreid. Dit laat ste is een tijdrovende bezigheid, maar het is echter noodzakelijk om een absoluut zandvrij produkt te krijgen. Ook de mosselen die uit de Waddenzee afkomstig zijn, worden in Zeeland verwa- terd(zandvrij gemaakt). Voor de handelaren doen de ver waterplaatsen tevens dienst als 'natte pakhuizen'. De totale op pervlakte van deze opslagruimte is ongeveer 250 hectare en biedt ruimte voor zo'n 10 miljoen kilo mosselen. In een vrij ideaal en uniek milieu wordt de mossel sterk en zandvrij, hoewel aan de laatste eigenschap door het voor de laatste maal opvissen toch nog enig afbreuk wordt gedaan. Daar om vindt in de bedrijven aan de wal nog een naverwatering plaats, om er zeker van te zijn, dat de mosselen absoluut zandvrij zijn. Dit naverwateren vindt plaats in bassins waar constant zuiver Oosterscheldewater wordt door- gepompt. Daarna begint de verwerking in de bedrijven. Met behulp van ma chines worden te kleine exempla ren, lege schelpen en zeewier verwijderd. De trossen worden uit elkaar gehaald. De baarden wor den met behulp van tegen elkaar in draaiende rollen losgetrokken. Met krachtige waterstralen wor den de mosselen schoon gespoten en komen ze op de lopende band terecht, waar men de mosselen aan een laatste controle on derwerpt. In enkele uren kunnen de bedrij ven in Yerseke 50.000 kg. mosse len verpakken en verzenden. Verreweg het grootste deel van de produktie wordt naar België en Frankrijk geëxporteerd, al is de consumptie de laatste jaren ook in Nederland sterk gestegen. Een belangrijke hoeveelheid mos selen wordt door de conservenbe drijven verwerkt tot potjes zure mosselen. Er zijn echter nieuwe producten bijgekomen, zoals mosselsalade, mosselen in krui denboter, diepgevroren en gepa neerde mosselen, gepasteuriseerde mosselen in azijn, gekookte mos selen in azijn, gekookte mosselen in azijn met citroen en gesterili seerde mosselen in pekelwater. Naast deze nieuwe toepassingen wordt ook intensief reclame ge maakt om de consumptie van mosselen te vergroten. Gedeputeerde staten van Zeeland hebben de minister van landbouw en visserij geadviseerd een bijdra ge van 250.000,beschikbaar te stellen op grond van de rijksbij drageregeling openluchtrecreatie voor de strandsuppletie te Cad- zand. De gemeente Oostburg stelt eenzelfde bedrag beschikbaar. In het kader van de dijkversterking kan het strand bij Cadzand wor den verbreed. Deze strandsupple tie zal de kosten van het onder houd aan dijk doen verminderen. Tegelijkertijd is de vergroting van het strand van belang voor een verdere versterking van de toeristisch-recreatieve ontwikke ling van Cadzand. Met de strand suppletie is een bedrag van ruim vier miljoen gulden gemoeid. Het is de bedoeling dat het werk vóór het seizoen '88 gereed is. Gedeputeerde staten willen voor restauratie van het interieur van de Grote Kerk in Zierikzee 115.459 gulden beschikbaar stel len. Er is al 85.000 gulden be schikbaar gesteld uit het fonds bijzondere voorzieningen. De ei genaresse van de kerk, de stichting Oude Zeeuwse Kerken, raamt de totale restauratie op 920.834 gul den. Het ministerie van WVC be taalt daarvan 527.685 gulden. De rest wordt betaalt door provincie en gemeente, die elk de helft voor hun rekening nemen. Die twee ton gaat de Zeeuwse regeling van lOI/o en 50.000 gulden te boven, zodat provinciale staten een aparte be slissing moeten nemen. De ideale lockmachine voor afsnijden, aan elkaar naaien en afwerken in één keer. De absolute top in kwaliteit. Voor hobby, naaister en bedrijf! Alleen bij: Zuivelstraat 19, 01640-35878 BERGEN OP ZOOM Advertentie I.M. Zaterdag vindt in Yerseke de jaar lijkse mosseldag plaats. Een eve nement dat gemiddeld zo'n 35.000 belangstellenden trekt. Het comi té Zeeland Presenteert probeert door middel van deze dag de va derlandse consumptie van dit zee banket te vergroten. Daar schort het volgens het produktschap voor vis en visprodukten nog steeds aan. Ter vergelijking: in België bedraagt de consumptie van mosselen 3,5 kilo per hoofd van de bevolkingen en in Neder lands slechts 1 kilo. Programma: 10 tot 12 u.: water- fietswedstrijden In de Koningin Julianahaven. 10 tot 15 u.: surfwedstrijden. 13.45 tot 14.15 u.: helicopter- reddingsdemonstratie door de Ko ninklijke Marine. 12 tot 17 u.: gratis mosselen eten op het parkeerterrein bij de jacht haven. 14.30 tot 14 u.: vlootshow en iedereen mag meevaren met de versierde kotters. 19.30 u.: prijsuitreiking voor de best versierde straat en kotter. 19.45 u.: taptoe op het parkeerter rein bij de jachthaven. 21.30 u.: vuurwerk bij de Konin gin Julianahaven. De gehele dag is het braderie in het dorp en zijn er oude ambach ten te bewonderen. diygfi "Het waren vier heerlijke avond jes, fantastisch. Hartelijk dank voor het uitzetten van deze fijne tocht." Zo bracht mevr. M. Ti- chem vrijdagavond de dank onder woorden van de 180 deelnemers aan de fietsavondvierdaagse van toerclub 't Koetshuys in Tholen. "Een geslaagd evenement", zo concludeerde ook organisator Ben Schoonen bij de uitreiking van de medailles in the Pub. "De kritiekjes(ook de eerste avond een versnapering en geheime contro les) nemen we ter harte om het volgend jaar te verbeteren, maar we zijn slechts een kleine toer club", zo verontschuldigde dhr. Schoonen zich. Hij noemde het een knappe pres tatie van de 75-jarige mevr. Schot, die vier avonden 25 km had ge- fiets. Zij kreeg de prijs voor de oudste deelnemer. Martine den Engelsman, die steeds 15 km had afgelegd met haar ouders, ontving als jongste deelnemer(6 jaar) een mooie beker. Ook dhr. Suyker- buyk uit Bergen op Zoom werd in het zonnetje gezet omdat hij als 68-jarige de langste route van 40. km aflegde. Elf leden van de huisvrouwen- trimclub waren niet alleen de grootste groep, maar hadden zich nog extra ingespannen door hun fietsen te versieren. Ook zij kre gen een prijs. Gedurende vier avonden waren er maar twee lekke banden en het weer was goed. Drie avonden kre gen de fietsers onderweg een ver snapering in de vorm van een sinaasappel, frisdrank en prui men. De mosselaanvoer is hoger dan in voorgaande jaren, maar de recor dopbrengst van het seizoen 1982-1983 wordt al enkele jaren niet meer gehaald. In dat seizoen was de produktie 1.600.000 mos- seltonnen (1 mosselton is 100 ki lo). Dit jaar moet men tevreden zijn als de 1 miljoen ton wordt be reikt. Voor de grote mosselen, de zogenaamde hotelkwaliteit, wor den momenteel hoge prijzen be taald. Zo waren er enkele schippers uit Bruinisse die per mosselton 225,ontvingen. De eerste vijf weken zijn er op de vei ling in Yerseke 177.837 mosselton- nen aangevoerd en er werd 3.255 ton uit het buitenland geïmpor teerd (Duitsland en Denemarken). De produktie van Nederlandse mosselen zou sterk opgevoerd moeten worden om aan de toene mende vraag te kunnen voldoen. Een aantal kwekers zijn dan ook teleurgesteld dat het uitgeven van nieuwe, dieper gelegen percelen in de Waddenzee nog steeds niet heeft plaats gevonden. Ook de aanvoer van Deense mosselen stagneert momenteel, omdat de Deense overheid dit jaar een li miet heeft gesteld van 150.000 ton om de vogelstand ter plaatse te beschermen. Vorig jaar mochten er nog 340.000 mosseltonnen wor den opgevist. De kwaliteit van de uit Duitsland geïmporteerde mos selen is momenteel veel minder dan die van de Nederlandse mos sel. Het vleesgewicht is maar 20%. Een aantal streekbewoners heeft het al ervaren en opnieuw krijgen twee inwoners van Tholen en St. Philipsland de kans om als drui- venplukker(ster) drie weken in zuid-Frankrijk te vertoeven, vanaf 15 september. Een goede rug, veel doorzettingsvermogen en een auto zijn noodzakelijk. De werk tijden bij de wijnboeren in de Languedoc zijn twee keer vier uren en dat zes dagen per week. De huisvesting is gratis, evenals twee liter wijn per dag. Daarnaast wordt er nog loon betaald. Liefhebbers kunnen tot en met 28 augustus bellen naar Hans en Sari Moerland, tel. 01665-2806. Wilt u een in de E.B. gepubli ceerde foto graag zelf hebben? Dat kan, als het om foto's van onze eigen redaktie gaat. Bel of schrijf naar Eendrachtbode, Postbus 5, 4697 ZG Sint Anna land, tel. 01665-2752 en u krijgt uw foto-herinnering thuis. Er komt steeds meer ruimte aan de Oostvest in St. Maartensdijk. Na de sloop van de gebouwen van aardappelhandel Joh. van Houdt en Zn. beslist de gemeenteraad maandagmiddag over de aankoop van de loodgieterswerkplaats van P. Potter en de schuur van C.J. van den Hoek. Op de vrijkomen de grond komt vermoedelijk wo ningbouw, maar daarvoor is nog geen definitief plan beschikbaar. Verschillende instanties moeten daarover nog gehoord worden en de rijksdienst voor de monumen tenzorg wil in elk geval ook een stem in het kapittel hebben. Ver der zal er ook voor de inwoners van St. Maartensdijk een hoorzit ting komen. B en W hebben met Potter diverse malen overleg gevoerd in verband met de herbouw van vervangende ruimte. Om bedrijfseconomische redenen heeft hij nu de voorkeur gegeven aan nieuwbouw op het perceel Markt 55, achter de be staande winkel. Daar komt een magazijn met opslagruimte. Het ambachtelijk werk zal hoofdzake lijk op locatie worden verricht. B en W vinden dat planologisch aanvaardbaar en de commissie onroerende zaken kan zich vereni gen met de aankoopprijs. 4

Krantenbank Zeeland

Eendrachtbode /Mededeelingenblad voor het eiland Tholen | 1987 | | pagina 13