WEEKBLAD VOOR HET EILAND THOLEN EN ST.FILIPSLDND
Zuinigheid moet de
gezondheid ontzien
WAARIN OPGENOMEN DE THOOLSE COURANT
Het Parlementair Overzicht
Land- Tuinbouw en Veeteelt
7e Jaargang No. 32
22 Juni 1951
Uitgevers Firma C. Dieleman en G. Heijboer
Redactie Kerkring A 473, St. Annaland - Telefoon 47
Administratie Oudelandsestraat 9, Tholen - Telef. 57 - Giro 124407
Abonnementen 1.10 per
kwartaal franco p.p. 1.35
Prijs per nummer 10 cent
Advertentiën ƒ0.10 per millimeter Minimum 2.00
Spierinkjes tot en met 20 woorden 1.00, elk woord meer 0.05
Advertenties worden tot uiterlijk Donderdagmiddag 1 u. aangenomen
Ministers en Voorzitters telefoneren in vergaderzaal
der Tweede Kamer - De verbouwing is voltooid
De Tweede Kamer heeft eni
ge tijd rust gehad. Noodgedwongen,
want zijn had geen zaal waarin zij
kon vergaderen. Bijna vijftien
maanden heeft men nodig gehad
om het oude gebouw een beter aan
zien te geven en het zo voordelig
mogelijk in te richten. Nu, dat is
wonderwel gelukt. Nieuwe trappen,
kamers, ventilatie inrichtingen en
tribunes zijn als paddestoelen uit de
grond geschoten. Bovendien is de
verlichting verbeterd en heeft men
het geheel eindelijk eens behoorlijk
in de verf gezet. Sarcastische men
sen zullen zich misschien afvragen
of dit nu allemaal maar kan in deze
tijd waarin de Regering met kracht
streeft naar investeringsbeperkin
gen. En inderdaad zal men moeten
toegeven, dat deze verbouwing een
slordige cent heeft gekost. Maar
aan de andere kant zal men ook
moeten toegeven, dat ze beslist
noodzakelijk was. Om een paar
voorbeelden te noemen: zo weinig
daglicht kon de zaal bereiken, dat
de lichten 's middags om twee uur
moesten worden aangestoken. Dit
dan alleen in de winterdagen na
tuurlijk. De verschillende fracties
hadden geen gelegenheid om in een
aparte kamer te vergaderen. Verder
was er een tribune, die op het punt
stond om in te storten, terwijl men
er tevens nog rekening mede moest
houden, dat we binnenkort bij de
nieuwe verkiezingen een Tweede
Kamer zullen krijgen, die honderd
vijftig leden zal tellen. De helft meer
dus. Het gebouw maakte op som
mige plaatsen een bepaald sjofele
indruk. Dat is natuurlijk onaange
naam, want men moet niet vergeten,
dat de meeste Kamerleden het
grootste deel van hun tijd in dit ge
bouw doorbrengen. Neen, de ver
bouwing was beslist noodzakelijk.
Het is heus niet noodzakelijk, dat
's lands armoede zich weerspiegelt
in de gebouwen waarin ons Parle
ment zetelt. Vergeleken bij de vele
Parlementsgebouwen in het buiten
land doen we het in Den Haag
maar heel bescheiden.
Woensdag jl. heeft men het nieu
we gebouw in gebruik genomen.
Het glom als een spiegel. De dag te
voren waren tientallen schoonma
kers bezig geweest om de laatste
resten vuil weg te schrobben ten
einde de Heren van Honderd zo
vorstelijk mogelijk te ontvangen.
Echter is nog niet het gehele bu
reau klaar. Verschillende afdelings
kamers moeten nog opgeknapt wor
den, terwijl ook de hoofdingang
nog niet in orde is. De Kamerleden
zijn echter al tevreden wanneer ze
weer een normale zaal hebben, waar
het geluid tenminste goed is. In de
Ridderzaal was dit uitgesproken
slecht.
Toen men toch aan het verbou
wen was, heeft men enkele nieu-
wigheidjes aangebracht, die aller
aandacht hebben getrokken. Zo kan
men op het geweldige bureau van
voorzitter Kortenhorst een telefoon
vinden, die o.a. in verbinding staat
met de Regeringstafel. De voorzitter
is nu eenmaal een beklagenswaar
dig man. Tenzij hij een ogenblik
pauze geeft, is hij het enige kamer
lid dat niet van zijn plaats kan weg
lopen. Toch wil hij natuurlijk wel
eens praten met de Minister. Want
hij is de man die alles moet uitkie
nen. Nu kan hij tenminste, per tele
foon vertellen, dat de aanwezige
Minister na zoveel sprekers het
woord zal krijgen. De bewindslie
den zelf staan in telefonische ver
binding met hun ambtenaren, die zij
tijdens het debat meenemen. Het
heen- en weergedraaf van bodes
met briefjes van de Minister naar
de ambtenaar en omgekeerd zal dus
wel zijn afgelopen. Dit betekent al
weer meer rust in de vergaderzaal.
Behalve Kamerleden en bodes lie
pen ook de stenografen de zaal in
en uit. Ook dat behoort nu tot het
verleden. Als van ouds zitten deze
harde werkers tussen het voorzit
tersgestoelte en de Regeringstafel.
Verder in de zaal zullen zij echter
niet meer komen, want in de afge
schoten ruimte waarin zij verkeren,
ziet men een trap die steil naar be
neden voert, een étage lager, en die
zij afmoeten, willen zij komen in de
kamers, waar zij hun stenogrammen
moeten uitwerken. De meest geluk
kige man is misschien de voorzitter
zelf wel. Hij heeft niet alleen een
geweldig bureau, maar ook een ge
weldige stoel. Zo geweldig, dat
deze bijna niet te tillen is. In deze
zaal rijdt deze zetel dan ook op een
rails, zodat hij kan gaan verzitten
door zijn stoel langs de rails heen
en weer te schuiven. Dat heeft hij
in de Ridderzaal vast en zeker ge
mist. Men ziet: er is in 's lands ver
gaderzaal nog wel het een en ander
te beleven.
Het afscheid van de Ridderzaal
is een feit geworden. Zij is gastvrij
geweest. En nimmer hebben we zul
ke hevige debatten meegemaakt als
juist in deze zaal. Daar werd een
Kabinet ten val gebracht en daar
presenteerde zich een nieuw Kabi
net aan het Nederlandse Volk. Zo
ver heeft de oude vergaderzaal het
na de bevrijding nog niet gebracht.
De Ridderzaalperiode was dus van
zeer spannende aard. Zij zal in onze
parlementaire geschiedenis geboekt
staan. Maar er gaat toch niets bo
ven de eigenlijke zaal, waarin de
Tweede Kamer reeds sinds 1815
vergadert.
(Nadruk verboden)
Als in een gezin goed met zuinig
gepaard moet gaan, dan kost dat de
huisvrouw vaak heel wat hoofd
brekens. Vooral met het bezuinigen
op de voeding zijn zorgzame huis
moeders voorzichtig, omdat zij wel
weten dat een goede voeding de
grondslag is, vooral bij kinderen,
van een heel kostbaar bezit: een
goede gezondheid. Vooral zuinig
heid op dat gebied kan de wijsheid
heel licht bedriegen
Maar wanneer er ingrijpend be
zuinigd moet worden, is het toch
niet mogelijk om de voeding, die
over het algemeen tussen de 30 en
50 van het gezinsinkomen in be
slag neemt (een groter deel naar
mate het inkomen kleiner is) daar
van uit te zonderen.
In verschillende gevallen kan er
trouwens nog wel wat op de uit
gaven aan voedings- en genot
middelen bespaard worden zonder
dat het gezin er schade van onder
vindt.
Daarvoor moet men in de eerste
plaats weten, wat beslist nodig is
NIEUWE FOTO VAN HET KONINKLIJK GEZIN
Foto Willy Schurman N.F.K.
pyff j:i-A-x:-- vW.i::=4:Nk-i: jMIS
i Xii
y- |||jj */,s+ léWM.fr
x.:;:: JM
■wË
Deze foto zal ook in briefkaartvorm worden verkocht bij de
a.s. ANJERACTIE ten bate van het Prins Bernhardfonds
terwijl een gedeelte van de copyrights ten goede komt aan
nader door H.M. de Koningin aan te wijzen liefdadige en/of
sociaal-culturele doeleinden.
en wat gemist kan worden (dus be
trekkelijk als luxe moet worden
beschouwd) en ten tweede moet men
bereid zijn om „lekkere tanden'' uit
te trekken en van allerlei vaste ge
woonten of vooroordelen op voe-
dingsgebied af te stappen.
Vooral tot het laatste gaan de
meesten van ons niet gemakkelijk
over, maar als het „heilige moeten"
ertoe dringt, dan blijkt het dikwijls
nogal mee te vallen. Genot dat tot
een sleur is geworden, is immers
geen waar genot meer; juist wie
zich betrekkelijk sober voedt, zal
van een tractatie bij feestelijke ge
legenheden van harte kunnen ge
nieten
Niet alle dagen Zondag
Al te velen hebben er zich na de
bevrijding aan gewend om geregeld
gebakjes en andere versnaperingen
te eten, om ieder uitstapje en elke
gezellige avond vergezeld te doen
gaan van een eindeloze stroom trac-
taties. Zonder de waarde van het
tracteren voor de gezelligheid en de
gastvrijheid te willen onderschatten,
moeten wij daarbij toch niet de
redelijkheid, het maathouden uit het
oog verliezen. Ons land is arm en
aller inspanning is wel nodig om
deze moeilijke jaren te boven te
komen
Bovendien is overmatig snoepen,
overvoeding in het algemeen, scha
delijk voor de gezondheid. Na de
oorlog, naarmate meer voedings
middelen verkrijgbaar werden, is
bijv. het aantal lijders aan hartaf
wijkingen, gal-, lever- en vaatziek
ten en andere kwalen, waarop een
overmatige voeding slechte invloed
heeft, toegenomen.
Besparen op snoep en lekkernijen,
die geen beschermende waarde voor
ons lichaam hebben, komt dus in de
eerste plaats. Verder bedenke alwie
bezuinigen moet, dat thee, koffie en
cacao dure genotmiddelen zijn. Aan
kinderen, die op thee en koffie vaak
niet eens gesteld zijn, geve men lie
ver wat melk, een (moes)appel, een
wortel of iets dergelijks, dat zal ook
hun gezondheid ten goede komen
Laten wij het verder tot een ge
woonte maken om niet meer thee te
zetten dan zeker nodig is. Blijkt er
toch te weinig te zijn, dan is een
vers kopje vlug genoeg gezet en
veel smakelijker dan een aftreksel
dat lang gestaan heeft.
Voedingsmiddelen, die onze
gezondheid beschermen
Niemands gezondheid zal in ge
vaar komen, als hij op genotmidde
len bezuinigt, integendeelAnders
is het, wanneer onze dagelijkse voe
ding ons niet voldoende bescher
mende stoffen levert- en helaas zijn
het over het algemeen de duurdere
levensmiddelen, die daaraan rijk
zijn. Vooral in kaas, eieren, vlees en
vis komen veel eiwitten voor en in
groenten en fruit veel vitamines en
al deze voedingsmiddelen bevatten
verschillende voedingszouten (zoals
kalk- en ijzerzouten) die wij al
evenzeer nodig hebben. Gelukkig is
er ook nog de melk, niet alleen een
der goedkoopste maar ook een van
de beste eiwitrijke voedingsmidde
len, die er bestaan en bovendien nog
rijk aan verschillende vitamines en
voedingszouten. Een halve liter melk
per dag per persoon is dan ook wel
een van de eerste vereisten voor een
goede voeding. Af en toe kan ze
eens door karnemelk worden ver
vangen. Het is voordeliger, losse
melk te nemen, wanneer men ze
toch moet warmen of koken.
Verder dient er iedere dag een
eiwitrijk gerecht op ons menu voor
te komen, hetzij een stukje vlees van
50 a 100 g of een ei (bijv. een
eendenei), hetzij 35 a 75 g kaas, of
100 a 200 g (niet schoongemaakte)
vis. De goedkopere vissoorten, zo
als (bak)haring, bokking, wijting
e.d. doen in voedingswaarde voor
de duurdere niet onder; bijzonder
eiwitrijk is stokvis, waarvan 100 g
(ongeweekte) voor vier personen
toereikend is. Van de vleessoorten
zijn het goedkopere paarden- en
lamsvlees zeker even goed als rund
en varkensvlees.
Inplaats van deze eiwitrijke voe
dingsmiddelen kan ook een peul
vruchtengerecht met aardappelen
eens dienst doen of een extra portie
melk of karnemelk, bijv. in de vorm
van pap of pudding, of yoghurt.
Groenten en fruit zijn soms duur,
maar hierbij komt het er in de eerste
plaats op aan, profijt te trekken van
de seizoenproducten en ten tweede
is het van groot belang, dat ze op de
beste manier worden bewaard en
toebereid. Het bestanddeel van
groenten en fruit, dat voor ons van
heel veel waarde is, het vitamine C,
gaat nl. door de inwerking van
lucht en warmte, licht verloren,
bovendien lost het in water op.
Daarom geldt voor groenten: zo vers
mogelijk kopen, koel en donker be
waren, niet in water laten staan en
zo kort mogelijk voor 't gebruik klaar
maken. Verder moet groente met zo
weinig mogelijk water worden op
gezet (bladgroente zónder water)
en zo kort mogelijk gekookt. Het
groentenat kan men in plaats van
het door de gootsteen te laten ver
dwijnen, beter in soep of saus ver
werken (proefde U bijv. wel eens
spinaziesoep?) Het is het voor
deligste, de groente rauw te gebrui
ken, in de vorm van sla of van
stamppot met rauwe groente. Alle
bladgroente en de meeste koolsoor
ten zijn geschikt om er sla van te
maken; 100 a 125 gram per persoon
hiervan is voldoende.
De voedingsmiddelen met weinig
of geen beschermende waarde
Deze doen voornamelijk dienst als
brandstof in ons lichaam, zij stillen
de honger en leveren ons arbeids
kracht en warmte. Het spreekt van
zelf, dat onze voorkeur uitgaat naar
het voedsel dat nog een kleine hoe
veelheid beschermende stoffen be
vat. Daarom verkiezen wij bruin- en
roggebrood en regeringswittebrood
voor dagelijks gebruik, boven zuiver
wit brood en kadetjes of luxebrood
jes, die bovendien aanzienlijk duur
der zijn. Stroop, appelstroop en jam
hebben meer waarde dan hagelslag
en andere zoete strooisels en smeer
sels, havermout, grutjes en griesmeel
zijn uit voedingsoogpunt beter dan
bloem, maizena, custard- en andere
puddingpoeders, waarvan vooral de
laatste naar verhouding duur zijn, te
duur voor een zuinige huishouding
Hetzelfde geldt over het algemeen
voor pakjes-soep.
ZONDAGSDIENST
ARTSEN
Dr. R. C. Renes, Oud-Vossemeer
Tel. 19
Dr. H. Menger, St. Filipsland
Tel. 20
BERICHT
Verzoeke alle copie voor het volgend
nummer te zenden aan de administratie
Eendrachtbode te Tholen. Red.
Margarine is een goed vervangings
middel van boter, sinds ze gevitami
neerd is; wat er mogelijk nog aan
ontbreekt, kan door het geregeld
gebruik van melk aangevuld worden
Vet en olie zijn zeer geschikt voor
bakken en braden, maar in tegen
stelling tot margarine bevatten ze
geen beschermende stoffen. Veel vet
in de maaltijd maakt, dat die ons
vlug verzadigt; degenen, die zwaar
lichamelijk werk doen of lang in de
kou moeten zijn, hebben een goede
portie vet wel nodig. Voor de ande
ren echter kan een ruim vetgebruik
schadelijk zijn; vooral kinderen zijn
daardoor dikwijls al verzadigd voor
dat zij nog voldoende van de voe
dingsmiddelen met beschermende
waarde gegeten hebben. Suiker is als
genotmiddel van veel waarde, maar
een ander belang heeft het voor ons
niet
Hiermee gaven wij een kort over
zicht van wat voor een goede voe
ding nodig is en wat gemist kan
worden. Daarbij blijven we ervan
overtuigd dat ook op het punt van
de zuinigheid geldt, wat Vader
Cats zei:
„Het beste stuk uit 't huisbedrijf
Dat is een goed en handig wijf".
HOOIBROEI
De chemische samenstelling van het gras
of van het hooi, kan niet beschouwd wor
den als een nauwkeurige waardemeter voor
de kwaliteit. In de eerste plaats is wel van
invloed op de kwaliteit, het jaargetijde,
namelijk of het droog is of vochtig, verder
of het hooi is van de eerste of van de
tweede snede, terwijl ook de soorten van
het gras en bemesting een grote rol spelen.
Door inwerking van de zon verliest het
gemaaide product aan vocht. Dit vocht is
het zgn. vegetatiewater.
Jonge planten bevatten dit meer dan
oudere. Weidegras bevat groen 5258
water en als hooi 1022 water. De
groene plant verliest dit vegetatie-water,
doordat het een scheikundige werking on
dergaat, mede door de werking van mi
cro-organismen, welke aan de grassen kle
ven.
Hoe sneller nu de planten drogen, hoe
minder deze chemische werking plaats
vindt. Indien het veel regent, in een tijd
dat het gemaaide product op het land ligt,
is deze scheikundige werking veel ingrijpen
der.
De werking van deze micro-organismen
is zelfs gunstig te noemen op de verteer
baarheid, indien deze slechts in korte tijd
geschiedt, zoals dit bij normaal goed-hooi-
weer het geval is.
Dus zelfs al te snel drogen is minder
verkieslijk evenzo is het nadelig, indien er
veel regen valt op het gemaaide product,
omdat door regen de gemakelijk oplosbare
bestanddelen als het ware uitgeloogd wor
den, het hooi krijgt dan een bruine kleur
en vermindert sterk in waarde, omdat het
gehalte aan eiwit, vet, koolhydraten en mi
neralen minder wordt.
Door veel regen kan het gebeuren, dat
de zaden in het hooi ontkiemen, waardoor
vaak broei ontstaat en schimmel optreedt
en indien zulk hooi wordt binnengehaald
kan door broei zelfontbranding ontstaan.
Dit nu dient men te voorkomen, want broei
is niet alleen zeer gevaarlijk, maar tevens
wordt de kwaliteit van het hooi en daar
door ook de voederwaarde veel minder.
Jong, krachtig bemest land levert hooi, dat
steeds een grote kans op hooibroei geeft,
óók al is het behoorlijk droog. Men kan
nu hooibroei mede voorkomen, wanneer
men gebruik maakt van landbouwzout, men
strooie dan tussen het hooi per 1000 kg
510 kg van genoemd zout:
Niet alleen kan dit van grote betekenis
zijn ter voorkoming van hooibroei, dus
ook van het brandgevaar, maar tevens
verbetert het de smaak en de kleur van het
hooi, terwijl door de toevoeging van het
zout ook de minerale voeding van het
dier ten goede zal komen.
RUBBER POORTGREEP
PRACTISCHE VINDING
Het gebruik van „schrikdraad" voor
weide-afrastering neemt zienderogen toe.
Overal ziet men reeds de bordjes met de
bekende waarschuwing, de draad vooral
niet aan te raken om een schok te ont
lopen.
Bij de toeschouwer, zowel als bij de
eigenaar van een weiland, dat met een
stroomdraad omrasterd is, zal wellicht de
vraag opkomen, hoe men zich op de beste
wijze een doorgang kan openen om door
deze afzetting heen te komen. Ook met deze
vraag wisten de electro-technici, die zich
op landbouwkundig terrein bewegen, raad.
De Nederlandse Industrie vervaardigde
een zogenaamde „Rubber Poortgreep", een
zeer soliede huls van rubber, waar het uit
einde van de stroomdraad gaat om aan de
andere zijde van de huls weer te voorschijn
te komen, maar dan in de vorm van een
stevige haak, die zich nog juist binnen de
huls bevindt. Men kan nu de stroom voor
een ogenblik onderbreken door de rubber-
greep met de hand te pakken en de haak
door één handbeweging los te maken van
het „stroomdraad-oog", dat aan een paaltje
bevestigd is. Zoals men dus zijn jaskraag
met haak en oog kan sluiten en openen,
kan men nu ook met haak en oog, zo het in
enigszins groter formaat, zijn weiland open
stellen en afsluiten.
Een sterke veer, die zich in de huls tus
sen de haak en het einde van de draad
bevindt, biedt de mogelijkheid de draad
weer strak te spannen.
De handgreep, door de KEMA goed
gekeurd, heeft zeer vele voordelen. Het
rubber is onbreekbaar: door een conisch gat
aan beide zijden worden regen en dauw
afgevoerd. Verbinding van de draad met de
buitenkant is dus onmogelijk.
Opstaande randen aan de greep voor
komen het uitglijden van de handen, waar
door men immers in aanraking met de
voedingsdraad zou kunnen komen. Het
apparaat is bestemd tegen een voltage van
1.0.000 volt, zodat alle vrees overbodig is.
Nu ook proefondervindelijk is aangetoond,
dat deze poortgreep aan alle gestelde eisen
voldoet, kan elke veehouder hiervan veel
voordeel hebben, want niet alleen voor
electrische weide-afrastering, maar ook voor
hoenderparken, die door stroom omheind
zijn worden rubber poortgrepen van groot
belang.
Wij twijfelen er niet aan, of ook dit
nieuwe snufje op landbouwgebied zal zijn
weg wel vinden.