DOMBURGS BADNIEUWS zzz&zz wee^ Domburg kent niet alleen natuurschoon, maar ook natuurproducten. Deze week staan wij stil bij op natuurlijke wijze ge maakte schapekaas in onze gemeente. Aan de Brouwerijstraat 44 te Oostkapelle woont Con nely Jobse-Lous met haar man. Naast werkzaamheden elders, houden zij er een klein boerenbedrijfje op na. 'Geboren en getogen op een echte boerderij, is de be langstelling en de liefde voor het boerenleven diep in mij geworteld', aldus Connely Jobse. Haar manier om zo nauw mogelijk met de natuur ver bonden te zijn is het houden van melkschapen en het zelf maken van schapekaas. 'AI in 1978 had ik een melkschaap gekocht, omdat ik wel eens een dier van mijzelf wilde hebben. Met zo'n schaap kun je veel kanten op; zo kun je lammeren fok ken kaas, boter maken en niet te vergeten wol spinnen Ik vond het toen al een verademing 's morgens vroeg, lekker in m'n uppie, het dier te melken; het gehoor zaamde mij precies. Haar werk op de gemeentesecretarie te Domburg liet haar niet veel tijd voor buitenwerk met dieren, maar toch zette zij door en nu heeft zij het dan ook heel druk zeven dagen per week komt zij tussen 6.15 en 6.30 uur uit haar bed om haar schapen te melken. Dat doet ze met de hand. 'Hoewel de schapen in het begin erg schuw waren, kan ik er nu alles mee doen wat ik wil. Ze hebben ook alle maal een eigen karakter en dus hun eigen streken. Zo is er één schaap bij, dat steeds precies achter mij blijft staan als ik aan het melken ben, haar kopje legt ze dan op mijn schouder. 's Avonds, na het werk, melkt ze tussen 18.30 en 19.00 uur. Daarna maakt ze kaas, zowel 'natte kaas' als bol letjes schapekaas. Dat daar nog heel wat bij komt kijken, blijkt wel uit het volgende basisrecept voor beide: Natte schapekaes: smaakt een beetje naar kwark, maar is minder zuur. Men melke een schaap (oefening baart kunst), direct daarna moet de nog warme melk door een steriel doekje worden gezeefd in een emmer of kom. Vermeng dan ruim 1 liter (gezeefde) melk met twee druppels leb (te koop bij de drogist; zuinig gebrui ken, want het is erg duur). Goed roeren. De em mer/kom 2 a 3 uur wegzetten (waar U maar wilt). In deze periode zal de melk stremmen, U mag dan vooral niet meer roeren. Na stremming de melk overscheppen in een goed schoongemaakt houten kaasvat. (Is het vat niet goed schoon, dan is uw kaas in spé gedoemd te mislukken). Een houten kaasvat is een vierkant zonder bodem met daarin een los plankje met 5 gaatjes. In het vat worden de vaste bestanddelen van de melk gescheiden van het vloeibare deel. Het laatste wordt 'wei' genoemd, U kunt het naderhand weggooien. Vervolgens legt U op het kaasvat b.v. een theedoek ter afsluiting en laat U de massa ongeveer 12 uur in een koele ruimte staan (hoeft niet in de koelkast). Als U na al deze handelingen nog steeds trek heeft in schapekaes, dan kunt U na deze 12 uur tot het eten er van overgaan, Uw kaas is dan nl. klaar. Enkele tips: eet het kaasje met een beetje zout. Ook ra dijs en sterrekers smaken er uitstekend bij. Droge schapekaes: de bereiding hiervan is gelijk aan die van de natte kaas. Om de kaas droog te krijgen, moet U hem - na alle al omschreven handelingen - nog enkele dagen in een schaaltje op een koele plaats wegzetten. De kaas wordt dan zuur. Daarna de kaas doorprakken met zout en peper en in een doek scheppen; de doek ophangen tot de kaas hard aanvoelt. De plaats waar U de kaas ophangt mag niet vochtig zijn en niet zonnig (in bepaalde gevallen kan de waslijn een uitstekende plaats zijn!). De smaak en de geur van dit kaasje (U moet ervan hou den) is pittig. Eigenlijk behoort het met reuzel te worden gegeten (bij veel Zeeuwse slagers te koop). Connely's Schapekaes is tussen 17.00 en 18.00 uur bij Connely Jobse aan huis te koop. (Natte kazen minstens één dag van te voren reserveren). Zo weet een van onze inwoners een geliefde bezigheid in te passen in een druk bestaan. Connely Jobse-Lous is in 1985 lid geworden van de Vereniging Het Zeeuwse Melkschaap. Deze vereniging heeft ten doel het in stand houden van het^as Zeeuws melkschaap en het nut van dit ras binnen en buiten de grenzen te promoten. Het Zeeuwse melkschaap staat net als het Friese inter nationaal bekend als het meest melkgevende schaap ter wereld. Er zijn melkcontröles waarbij de hoeveelheid melk per etmaal, het vet- en eiwitgehalte van de melk worden ge controleerd; Connely Jobse neemt hieraan deel. 'Ca. BEPERKT HOUDBAAR 1 ,t+ °OX SCH* KOEL BEWAREN Een doodstille, maanlichte Zee Ruist zacht tegen de kant Van het sluim'rende strand. In eindeloze rust Kabbelt zij tegen de kust - In de tijd, die het leven is, Maar niet in Eeuwigheid. Ook stormt en brult de Zee En beukt schuimend de rand Van het stuivende zand. En soms - héél soms houdt de zee, Door kou bevangen, Komende van een verre reis In schotsen en bergen van IJs het verstarde Land gevangen. In de tijd, die het leven is, Maar niet in Eeuwigheid. In Eeuwigheid is alleen het Heil'ge En de Geest, Maar daar is onze tijd Nooit geweest. F.E. mei '86

Krantenbank Zeeland

Domburgsch Badnieuws | 1986 | | pagina 5