DOMBURGS BADNIEUWS
zzz&zz wee^
Domburg kent niet alleen natuurschoon, maar ook
natuurproducten.
Deze week staan wij stil bij op natuurlijke wijze ge
maakte schapekaas in onze gemeente.
Aan de Brouwerijstraat 44 te Oostkapelle woont Con
nely Jobse-Lous met haar man. Naast werkzaamheden
elders, houden zij er een klein boerenbedrijfje op na.
'Geboren en getogen op een echte boerderij, is de be
langstelling en de liefde voor het boerenleven diep in
mij geworteld', aldus Connely Jobse.
Haar manier om zo nauw mogelijk met de natuur ver
bonden te zijn is het houden van melkschapen en het
zelf maken van schapekaas.
'AI in 1978 had ik een melkschaap gekocht, omdat ik
wel eens een dier van mijzelf wilde hebben. Met zo'n
schaap kun je veel kanten op; zo kun je lammeren fok
ken kaas, boter maken en niet te vergeten wol spinnen
Ik vond het toen al een verademing 's morgens vroeg,
lekker in m'n uppie, het dier te melken; het gehoor
zaamde mij precies.
Haar werk op de gemeentesecretarie te Domburg liet
haar niet veel tijd voor buitenwerk met dieren, maar
toch zette zij door en nu heeft zij het dan ook heel druk
zeven dagen per week komt zij tussen 6.15 en 6.30 uur
uit haar bed om haar schapen te melken. Dat doet ze
met de hand.
'Hoewel de schapen in het begin erg schuw waren, kan
ik er nu alles mee doen wat ik wil. Ze hebben ook alle
maal een eigen karakter en dus hun eigen streken. Zo is
er één schaap bij, dat steeds precies achter mij blijft
staan als ik aan het melken ben, haar kopje legt ze dan
op mijn schouder.
's Avonds, na het werk, melkt ze tussen 18.30 en 19.00
uur. Daarna maakt ze kaas, zowel 'natte kaas' als bol
letjes schapekaas.
Dat daar nog heel wat bij komt kijken, blijkt wel uit het
volgende basisrecept voor beide:
Natte schapekaes: smaakt een beetje naar kwark, maar
is minder zuur. Men melke een schaap (oefening baart
kunst), direct daarna moet de nog warme melk door
een steriel doekje worden gezeefd in een emmer of
kom. Vermeng dan ruim 1 liter (gezeefde) melk met
twee druppels leb (te koop bij de drogist; zuinig gebrui
ken, want het is erg duur). Goed roeren. De em
mer/kom 2 a 3 uur wegzetten (waar U maar wilt). In
deze periode zal de melk stremmen, U mag dan vooral
niet meer roeren.
Na stremming de melk overscheppen in een goed
schoongemaakt houten kaasvat. (Is het vat niet goed
schoon, dan is uw kaas in spé gedoemd te mislukken).
Een houten kaasvat is een vierkant zonder bodem met
daarin een los plankje met 5 gaatjes. In het vat worden
de vaste bestanddelen van de melk gescheiden van het
vloeibare deel. Het laatste wordt 'wei' genoemd, U
kunt het naderhand weggooien.
Vervolgens legt U op het kaasvat b.v. een theedoek ter
afsluiting en laat U de massa ongeveer 12 uur in een
koele ruimte staan (hoeft niet in de koelkast).
Als U na al deze handelingen nog steeds trek heeft in
schapekaes, dan kunt U na deze 12 uur tot het eten er
van overgaan, Uw kaas is dan nl. klaar.
Enkele tips: eet het kaasje met een beetje zout. Ook ra
dijs en sterrekers smaken er uitstekend bij.
Droge schapekaes: de bereiding hiervan is gelijk aan
die van de natte kaas. Om de kaas droog te krijgen,
moet U hem - na alle al omschreven handelingen -
nog enkele dagen in een schaaltje op een koele plaats
wegzetten. De kaas wordt dan zuur.
Daarna de kaas doorprakken met zout en peper en in
een doek scheppen; de doek ophangen tot de kaas hard
aanvoelt. De plaats waar U de kaas ophangt mag niet
vochtig zijn en niet zonnig (in bepaalde gevallen kan de
waslijn een uitstekende plaats zijn!).
De smaak en de geur van dit kaasje (U moet ervan hou
den) is pittig.
Eigenlijk behoort het met reuzel te worden gegeten (bij
veel Zeeuwse slagers te koop).
Connely's Schapekaes is tussen 17.00 en 18.00 uur bij
Connely Jobse aan huis te koop. (Natte kazen minstens
één dag van te voren reserveren).
Zo weet een van onze inwoners een geliefde bezigheid
in te passen in een druk bestaan.
Connely Jobse-Lous is in 1985 lid geworden van de
Vereniging Het Zeeuwse Melkschaap. Deze vereniging
heeft ten doel het in stand houden van het^as Zeeuws
melkschaap en het nut van dit ras binnen en buiten de
grenzen te promoten.
Het Zeeuwse melkschaap staat net als het Friese inter
nationaal bekend als het meest melkgevende schaap ter
wereld.
Er zijn melkcontröles waarbij de hoeveelheid melk per
etmaal, het vet- en eiwitgehalte van de melk worden ge
controleerd; Connely Jobse neemt hieraan deel.
'Ca.
BEPERKT
HOUDBAAR
1 ,t+
°OX SCH*
KOEL
BEWAREN
Een doodstille, maanlichte Zee
Ruist zacht tegen de kant
Van het sluim'rende strand.
In eindeloze rust
Kabbelt zij tegen de kust -
In de tijd, die het leven is,
Maar niet in Eeuwigheid.
Ook stormt en brult de Zee
En beukt schuimend de rand
Van het stuivende zand.
En soms - héél soms houdt de zee,
Door kou bevangen,
Komende van een verre reis
In schotsen en bergen van IJs
het verstarde Land gevangen.
In de tijd, die het leven is,
Maar niet in Eeuwigheid.
In Eeuwigheid is alleen het Heil'ge
En de Geest,
Maar daar is onze tijd
Nooit geweest.
F.E. mei '86