E
Slachtofferhulp nu ook
voor de toerist in Zeeland
e
Europese kaart is voor
eigenaar van de Meeuw
een leuke uitdaging
Nieuwe boot in gebruik ter
bescherming van broedvogels
badkrant
17
Aanvulling
Bemiddelen
Amsterdam
Geen keus
Middelen
Project in Renesse rekent op twee ton subsidie
BRUINISSE - Polio de almendra, Morgrod, Cerdo a la Catalu-
na, Zarzuela de pescado. Voor de niet ingewijden in de Euro
pese keuken, allemaal nietszeggende namen. Voor Frans
Meeuwisse, eigenaar van Café-restaurant de Meeuw aan de
Noorddijk in Bruinisse echter niet. Begin dit jaar sloot hij zich
aan bij de organisatie l’Europe a Table. Deze heeft als doel de
lidstaten van de Europese Unie op culinair terrein dichter bij
elkaar te brengen. Voor Meeuwisse was dit echter niet ge
noeg. Hij besloot om het roer totaal om te gooien en zijn res
taurant om te vormen tot een Europees restaurant.
ROTTERDAM - Vanaf begin deze maand vaart er voor de kust
van de ’Slikken van Voorne’ een splinternieuwe boot van de
Stichting Het Zuidhollands Landschap. De vogelwachter en
opzichter van het Zuidhollands Landschap gebruiken de rub
berboot om de broedvogels in dit gebied te beschermen. Zij
verzoeken de mensen het vogelgebied niet te betreden en
niet te bevaren. Het Zuidhollands Landschap wil de rust be
waren die juist in de broedperiode (april tot en met juli) zo be
langrijk voor de vogels is.
BURGH-HAAMSTEDE - Toeristen die in onze provincie
slachtoffer worden van ernstige criminaliteit of ongeval kun
nen sinds 1 juni rekenen op bijstand van het bureau slacht
offerhulp. Het project ’Toeristen Slachtofferhulp Zeeland’ is
gevestigd in Renesse en krijgt het ministerie van justitie als
belangrijkste subsidiegever. De komende 2,5 jaar werkt het
bureau met een begroting van twee ton.
8
Gre-
van
Met de nieuwe rubberboot is de vogelwachter snel op de plaats van onrust.
den,
elin-
erk-
stu-
sen
sen
en
uur.
De verandering van de kaart ziet
Meeuwisse als een aanvulling op het
geen l’Europe a Table biedt. Deze or
ganisatie stelt iedere maand een ander
land centraal. „Dit bijt elkaar niet. We
zijn nu Europees restaurant en daarbij
geven wij extra aandacht aan het land
dat in het kader van l’Europe a Table in
die maand centraal staat.” Deze wil
hiermee de eetgewoonten van de lan
den van de Europese Unie bekender
maken. Hiertoe staan bij de deelne
mende restaurants iedere maand ge
rechten uit een van de lidstaten op de
menukaart. Bij de Meeuw ook, maar
hier vallen ze ongetwijfeld minder op
dan elders. Met een menukaart waar
op dergelijke ’vreemde’ gerechten prij
ken, bestaat altijd het gevaar dat de
Met de verandering van de kaart heeft ook het interieur van café-restaurant de Meeuw een gedaanteverwisseling onder
gaan. (Foto: Joop van Houdt).
drempel voorde mensen te hoog is, het
restaurant binnen te stappen. Ook
Meeuwisse heeft zich dit gerealiseerd.
Dat is dè reden dat hij ook tong, schol
en varkenshaas op de menukaart heeft
gezet. „Maar toch valt het reuze mee.
Iedereen is razend enthousiast dat hij
eens een keer iets anders kan eten”,
vooraf indekken van de tafels.”
Bovendien is hij ook afgestapt van het
onderscheid in het café-restaurant
tussen het restaurantgedeelte en het
plateservice-gedeelte. „Dit was ver
warrend voor de gasten en nu kunnen
ze zelf kiezen waar ze willen zitten. Dat
is voor iedereen veel prettiger.”
gang
oosi-
rjen
d, in
juwe
‘Tui-
n Ab
den:
6.00
be
ging
3tte:
'ver-
I t/m
ens-
op-
lags
jen
en
en
en-
50:
irti-
fag
Voorzitter D. Mooijaart benadrukte
nog eens dat zijn organisatie geen an
dere keus heeft dan zich richten op
deze activiteit.
Mevrouw De Munck, hoofd afdeling
bemiddeling van de provinciale VW,
zei dat dit systeem in Oostkapelle al
geruime tijd goed en in onderlinge har
monie tussen de bedrijven werkt. „Het
is geen bedreiging, maar een welkome
aanvulling.”
Uit het applaus na haar betoog viel op
te maken dat lang niet alle aanwezigen
haar overtuiging deelden.
>men
ians-
mige
een
uste.
ont-
;reld,
jarel.
srfen
>r ab
ri van
ele-
ituur.
nens
;s-
sn:
00
en
en
et:
at:
00
Het project Toeristen Slachtofferhulp
Zeeland zal, zoals gemeld, voor het
leeuwedeel worden bekostigd door
het rijk. Voor de komende 2,5 jaar dat
het experiment loopt, zullen de overige
middelen moeten komen van provin
cie, gemeenten en ondernemers. Eind
deze maand verwacht De Haan van de
Het Zuidhollands Landschap heeft de
boot gekocht met subsidie van het We
reld Natuur Fonds. Voorgaande jaren
werd er ook een boot gebruikt, maar
deze was te licht voor het werk op het
water. De nieuwe rubberboot (type Zo
diak) is stabieler en sneller inzetbaar,
mede door een nieuwe opslagruimte
vlakbij het betreffende gebied. De vo
gelwachter T. Tressel is speciaal voor
dit werk aangesteld en houdt in de be
treffende periode continu toezicht.
Met de boot is hij snel op de plaats van
onrust.
De Slikken van Voorne is een zoutwa-
tergetijdegebied en is een van de drie
Slufters die Nederland rijk is. In samen
werking met Rijkswaterstaat is hier een
gebied ontstaan met grote natuur
waarde. Het hele jaar door maken vo
gels gebruik van de voedselrijke Slik
ken. In het najaar rusten hier trekvogels
om hun vetreserves weer op te bou
wen. In het voorjaar komen zeldzame
vogels als de grote stern, de dwerg-
stern en de kluut om te broeden op de
aldus Meeuwisse. Om de drempel zo
laag mogelijk te houden heeft hij zijn
restaurant ook anders ingericht, gelijk
tijdig met de verandering van menu
kaart. Het is allemaal ’losser’ gewor
den, zoals hij het omschrijft. „We
hebben geprobeerd een ongedwon-
ger sfeer te creëren door het niet meer
er eerst koortsachtig verzonnen werd
kwam hij uiteindelijk toch uit op ’de
Meeuw’. „Dit is al jaren mijn bijnaam en
in dit geval ook zeer toepasselijk met
alle meeuwen in de haven."
„Voor ons is het normaal om twee keer
per jaar de menukaart te veranderen.
Begin dit jaar gingen we hierover den
ken en het leek ons toen een leuke uit
daging alleen maar authentieke Euro
pese gerechten op de kaart te zetten
Drie zaken waren bepalend voor de
keuze van de gerechten. De prijs ervan
moest rond de dertig gulden liggen, de
gerechten moesten algemeen bekend
maar toch niet overal verkrijgbaar zijn
en typisch voor het land zijn. Nadat de
keuze gemaakt was ging hij in de keu
ken aan de slag. Alle gerechten werden
uitgeprobeerd en waar nodig werden
de foutjes uit de bereiding gehaald. Nu
draait het restaurant inmiddels ruim
een maand met de nieuwe kaart en dit
zowel naar tevredenheid van Meeuw
isse als de gasten. Meeuwisse is sinds
1988 eigenaar van Café-restaurant de
Meeuw, dat tot die tijd eenvoudigweg
Café Bru heette. De uit Drunen afkom
stige kok runde daarvoor, samen met
zijn vrouw Henny, een bruin café in
Bruinisse. De nieuwe naam van het be
drijf lag eigenlijk voor de hand. Hoewel
droge delen. Zij vormen in het broed-
seizoen grote kolonies. De rust in dit
gebied is dus het hele jaar van wezen
lijk belang.
De kust van de Voornse Slikken is in het
voorjaar en in de zomer ook voor recre
anten een paradijs. Van de traditionele
strandrecreatie (zonners en zwem
mers) hebben de broedvogels geen
last. Echter de nieuwe vormen van
strandvermaak, bijvoorbeeld zeesur-
fen en jetskiën, verstoren de rust zoda
nig, dat broedvogels hun nesten in de
steek laten. Verbodsborden op het
strand waren niet voldoende de men
sen te overtuigen niet in het natuurge
bied te komen. De Slikken van Voorne
worden nu gedurende het broedsei-
zoen bewaakt, zowel vanaf het strand
als vanaf het water. De opzichter Jan
Timmerman en de vogelwachter Tom
Tressel van het Zuidhollands Land
schap benaderen de recreanten. Met
een folder en mondelinge toelichting
benadrukken ze het belang van de rust
in dit natuurgebied.
Dat vertelde de coördinatrice van het
project, de Zierikzeese mevrouw E. de
Haan, tijdens de voorjaarsvergadering
van de VW Schouwse Kust in Burgh-
Haamstede. In de aanloopperiode is
het project gehuisvest in het politiebu
reau van Renesse. Van mei tot en met
september zal het worden onderge
bracht in het oude gemeentehuis aan
de Kromme Reke 9. Voor Renesse als
vestiging werd gekozen omdat het een
van de drukst bezochte vakantieplaat-
sen van Zeeland is. Op termijn zal het
project worden uitgebreid met vesti
gingen langs de kusten van Zeeuwsch-
Vlaanderen en Walcheren.
Doel van het project is om op zo kort
mogelijke termijn eerste op vang te bie
den op emotioneel en praktisch gebied
aan Nederlandse en buitenlandse toe
risten, die slachtoffer zijn geworden
van een misdrijf of een verkeersonge
val. Politie, arts, brandweer en ook
VW’s kunnen ’getraumatiseerde’ va
kantiegangers doorverwijzen naar het
project. De opvang bestaat uit begelei
dingsgesprekken, maar ook - heel
praktisch - uit het voorzien in vervan
gende identiteitspapieren, onderdak
of vervoer naar huis. Dat alles uitslui
tend nadat van ongeval of misdrijf aan
gifte is gedaan bij de politie.
„De komende vier zomermaanden
verwacht ik ergens tussen de 100 en
200 hulpaanvragen,” schat coördina
trice E. de Haan de werkzaamheden
van haarzelf en de vrijwilligers in. Mo
menteel hebben zich vier vrijwilligers
aangemeld. „De komende tijd reken ik
op nog tien aanmeldingen, waarvan er
dan na de cursus in totaal zes tot acht
moeten overblijven,” aldus mevrouw
De Haan.
Dat het project in een behoefte voor
ziet, werd tijdens de WV-vergadering
al meteen duidelijk uit de vraag van een
exploitant uit Renesse. „Elkeonderne-
mer wordt wel eens geconfronteerd
met een overlijden op zijn bedrijf. Als
dat een buitenlander betreft, kan dat
tot grote problemen leiden. Kan ik dan
het project slachtofferhulp inschake
len?”
Natussenkomst van de politie blijkt dat
inderdaad te kunnen, zo viel op te
maken uit het antwoord van De Haan.
Een vergelijkbaar project loopt onder
de naam ’Amsterdam Tourist Assi
stance Service' al driejaar in de hoofd
stad. Mede op basis van de ervaringen
daar is staatssecretaris A. Kosto van
Justitie enthousiast geworden over de
opvang en begeleiding van toeristen in
ernstige moeilijkheden. Kosto zei toe
dergelijke projecten in de Nederlandse
toeristencentra te willen ondersteu
nen.
Zo goed als zeker gaat deze zomer ook
in Den Haag een project van start en
ook in Friesland en Kennemerland
staan vergelijkbare activiteiten op sta
pel.
provincie uitsluitsel over een geldelijke
bijdrage. De gemeente Westerschou-
wen subsidieert het project door het
beschikbaar stellen van kantoorruim
te.
Het bureau slachtofferhulp voor toeris
ten in Renesse is in de maanden juni en
september op werkdagen vier uur geo
pend. In de drukke maanden van juli en
augustus is dat zeven uur per dag. Via
de politie is in spoedgevallen te allen
tijde hulp van het project te verkrijgen.
De VW Schouwse Kust gaat zich
noodgedwongen steeds meer werpen
op bemiddeling bij de verhuur van va
kantiehuizen, caravans of -apparte
menten.
Omdat de komende jaren niet gere
kend kan worden op hogere gemeen-
tesubsidies of hogere contributies
moet de VW meer commercieel gaan
werken. Dat leidde tot een langdurige
discussie van de bij de VW aangeslo
ten ondernemers.
„Leidt dat niet tot oneigenlijke concur
rentie door de VW, waaraan we toch
allemaal meebetalen?” vroeg me
vrouw Kenters.
Zij en ook andere ondernemers spra
ken de vrees uit dat de WV-medewer-
kers voor het ene bedrijf wel en voor het
andere bedrijf juist niet zouden bemid
delen.