en antieke stukken
Paaseitjes altijd een goed idee
Verlekkeren aan culinaire
1
aw
PROEF EN BELEEF DE STREE
rnrDTrii streekproducten
tbtritN EVENEMENTEN
a
lekke*
www.lekker-zeeland.nl
Iftó
April culinaire
Zeeland-maand
Cum Laude
karnemelk
Landschapsdag
Activiteitendag
Smaken ontdekken
Culinaire is niet zomaar een antiekwinkel. Het is een bijzondere winkel waar je terecht kunt
voor
smaak, het is er allemaal.
L-
Voor actuele informatie kijk op www.HetSchouwse-
Bord.nl, meer dan een bezoek waard!
Vries Noorbergen vertelt:
“Als je in de jaren ‘20, op een
Vries Noorbergen niet tevre
den. Daarom ontwierp zij
een eigen collectie geschen
ken die het DNA van Zee
land uitademen en uniek
Trek gekregen?
Heb je tijdens het lezen di
rect trek gekregen in cho-
colade-eitjes, dan kun je bij
Ticho Chocolade in Yerseke
terecht voor ambachtelijk
Paaszaterdag 4 april wordt
op het terrein van boerde-
Niet alleen omdat het eiland omringd wordt door
natuurparken, ook omdat er kwalitatief hoogwaardige
vakantieaccommodaties aangeboden worden. Zo wordt
het ontdekken van smaken en producten een vakantie
waard! Om de veelheid aan streekproducten te pro
moten en (vakantie-) gasten ook in het gastronomische
middensegment de Schouwse keuken te laten beleven
hebben 10 vooruitstrevende ondernemers de koppen
bijeen gestoken. Ze hebben een lijst samengesteld van
zo’n 50 lokale producten en afgesproken hier minimaal
de helft van te gebruiken in hun restaurants. Doordat
de koks maandelijks overleg hebben met vaste thema’s
zoals ‘no-waste’, ‘New Dutch Cuisine’ en ‘reinventing
traditions’ worden niet alleen oude traditionele berei
dingen opnieuw uitgevonden en gecombineerd met
smaken uit de hele wereld maar ook rekening gehouden
met milieu en gezondheid. De deelnemende bedrijven
zijn Restaurant SMAEK op Camping de Brem in Re-
nesse, Restaurant Eb Vloed op Camping Julianahoeve
in Renesse, Restaurant Gusto op Landal Port Greve in
Den Osse, strandpaviljoen Zuid-Zuid-West in Renesse,
Brasserie Westenwind in Scharendijke, Restaurant 4
beaufort in Renesse, strandpaviljoen De Haven van Re
nesse, Restaurant Grevelingen in Bruinisse, Strandcafé
restaurant DOK in Renesse en restaurant De Heeren-
keet in kerkwerve, direct aan de Oosterschelde.
Versieren kun je leren
Voor wie de kunst van het
versieren van de chocolade-
eieren wil leren, kan zich
opgeven voor een workshop
in de kookwinkel van Bian
ca Bonte in Oostburg.
De jonge en gepassioneer
de chocolatier Kevin van
Gaaien leert je de kneepjes
van het vak.
mooi geel van kleur en na
tuurlijk paaseitjes. Pasen is
in aantocht.
Haamstede de tweede
Landschapsdag gehouden.
Van 10.00 tot 16.00 uur kun
nen belangstellenden gratis
terecht.
Het is de tweede keer dat de
landschapsbeheerders van
Schouwen-Duiveland onder
Daniël Viergever!
Het Schouwse Bord
Zeeland is de diversiteit aan producten. Lamsoren
en klein. Koekjes en cakejes Eieren
voor nieuw leven en de
lente. In de 18e eeuw is daar
het ei van chocolade bij ge
komen. De eerste eieren van
chocolade werden gemaakt Het bonbonpaasei
in een mal van een echt ei.
Dat gebeurd nu
De Vries Noorbergen is lief
hebber van bruikbare an
tiek. Dan kan het wel eens
gebeuren dat er een bord van
het prachtige antieke servies rij de Molenberg in Burgh-
sneuvelt. “Dan heb je er wel Haamstede de
plezier van gehad en er goed
gebruik van gemaakt. Ik heb
een praktische geest.”
De karnemelk van Zuivel-
boerderij Hoogelande in
Grijpskerke viel 19 maart in
de prijzen. Dit vond plaats
tijdens de landelijke Cum
Laude keuring van de Bond
van Boerderij-Zuivelberei-
ders te Kamerik. De karne
melk werd omschreven als
een mooie zuivel met een
prettig mondgevoel, tevens
zacht van smaak en kwam
uit de bus met een prachtig
resultaat. De toegekende
9.9 leidde tot een mooie 2e
plaats op landelijk niveau.
De trotse familie van Eenen-
naam ziet het als een bekro
ning op het werk.
"W Tan alle streken en
provincies in Ne-
V derland heeft Zee
land verreweg de meeste
streekeigen smaken. Het
Zeeuwse Zilt van oesters
en mosselen zijn bekend
over heel de wereld, maar I
kun je ook elders tegen
komen. Het bijzondere
van
ofwel zee-aster, zeekraal, het presalé vlees, kokkels,
scheermessen, Oosterschelde inktvis, diverse soorten
zeewier enfin, te veel om op te noemen. Met name het
meest noordelijke eiland Schouwen-Duiveland is de
perfecte bestemming om van al deze Zilte Zaligheden
te genieten.
kunstgeschiedenis
deerd en zich verdiept in
Europese culinaire tradi
ties. “Die culinaire tradities
zijn boeiend en interessant.
Het is leuk om daar over te
vertellen en de tradities te
bewaren.” Onze culinaire uitlopen met
gewoontes zijn in de loop
der jaren veranderd. De
Chocolade altijd goed idee
De workshop van 4 april zit
al vol, maar op 11 april heb
je nog een kans. Dat is inder
daad na Pasen, maar omdat
chocolade altijd een goed
idee is, smaken de eitjes ook
na Pasen nog uitstekend.
Meer info en inschrijven:
www.biancabonte.nl
de vlag van Veelzijdig land-
schap zich van hun beste
kant laten zien. Het publiek
(vorig jaar meer dan 1500
mensen) kan kennismaken
met het werk van organi
saties als Staatsbosbeheer.
Zeeuws Landschap en nog
vele anderen.
Het is de bedoeling dat het
publiek op een speelse ma
nier kan zien wat de ver
schillende landschapsbe
heerders in de regio doen.
Die zullen doe-activiteiten
aanbieden deze dag.
Ook is er een culinaire
markt met typische streek
producten van paling tot
kaas. En er is een roofvogel-
show, dat traditiegetrouw
veel belangstellenden weet
te trekken.
Anders dan vorig jaar zijn
alle activiteiten nu op de
weide voor de boerderij.
Er is echt voor iedereen wat
te beleven: Natuur- en edu
catieve organisaties verzor
gen activiteiten, de Fok- en
Menvereniging (mendemon
straties, rit voor kinderen op
paard en wagen), scouting
Burgh-Haamstede (o.a. stok
brood bakken, survivalpar-
cours), ringsteken voor kin
deren op een pony, hoefijzer
werpen en eenculinaire
markt met eten afkomstig
uit zee en land van Schou
wen-Duiveland (met onder
andere pannenkoeken, pa
ling, vlees, zilte zaligheden
zoals oesters). Radio Schou
wen-Duiveland verzorgt een
rechtstreekse uitzending.
Meer informatie Margo Gre-
vel, telefoon 06-23417695.
Paaseitjes in alle smaken
De tijd dat paaseitjes er al
leen waren in melk, wit en
puur is voorbij. Je kunt het anders,
zo gek niet bedenken of de
smaak paasei is er. Het nieuwe begin
Eitjes gevuld met praline en Ook konijnen en hazen staan
zo’n heerlijk crunchje, een symbool voor een nieuw
Stefonie van der Maas
Een medicijnlepeltje waar
de kleinsten hun levertraan
mee kregen toegediend.
Een garde uit 1900 die ge
bruikt werd om bloedworst
mee te maken. Een Zeeuws
paeremes met een prachtig
bewerkt heft gemaakt van
perenhout. Stuk voor stuk
k culinaire en antieke stuk
ken die te vinden zijn bij
Compagnie Culinaire. De
antiekwinkel van Johan-
neke de Vries Noorbergen
in Middelburg. Compagnie
Culinaire is niet zomaar
een antiekwinkel. Het is een
bijzondere winkel waar je
terecht kunt voor culinaire
antieke zaken. De eigena
resse zorgt voor de extra be
leving. Zij kent van elk stuk
de achtergrond. Zodra ze
begint te vertellen zit je met culinaire antieke zaken,
je oor aan haar gekluisterd.
De verhalen zijndevendig en
toegankelijk voor iedereen.
De Vries Noorbergen heeft verjaardag kwam, werden
gestu- hapjes en drankjes uitge
serveerd. Om te herinneren
wie welk kopje had, werden zijn. Een voorbeeld daarvan
er zilveren nummertjes ge- is het Zeeuwse doek. Een
bruikt”. stevige theedoek met een
Bij Compagnie Culinaire ingeweven Zeeuws patroon,
kun je niet alleen de deur
een antiek
stuk. Met het aanbod van
Zeeuwse souvenirs was De
mei of een vulling met fruit- ook in chocoladevorm kunt Paasontbijt
-1-,---L snoepen rond Pasen.
In de Bakkerij in Goes ver
natuurlijk koopt bonbonpaaseieren.
Ook briochebroodjes in de
vorm van een Paashaasje,
heeft In de Bakkerij toege
voegd aan hun assortiment.
Zij zijn beide Paasdagen
variant met tiramisu, kara- begin, vandaar dat je deze geopend, zodat je voor het
t verse broodjes
kunt kopen.
Spartelverse vis, gevangen
naast de deur. Zilte kok-
keltjes, mossels. Prach
tig dooraderd lamsvlees.
Groenten, vers gesneden op
de kwelders. Zeeland gros
siert in heerlijkheden! Om
dat te vieren hebben diverse.
Zeeuwse restaurants gedu
rende de maand april een
aangepast driegangenmenu
op de kaart: het Fan van
Zeeland-menu. In iedere
gang van dit driegangenme
nu zijn regionale producten
verwerkt. Richtprijs is 30
euro. De tien restaurants die
dit speciale menu voeren,
zijn te vinden op de website
van de Zeeuwse VVV’s:
www.vvvzeeland.nl
Stefanie van der Maas Waarom eten we met Pasen
Een ei hoort erbij zeker, als eigenlijk chocolade-eitjes?
hij van chocolade is. Net na Daarvoor gaan we even te-
Kerst kunnen we er in de rug in de tijd.
winkels niet meer omheen. Het chocolade-ei is een va-
Haasje van chocolade, groot riant op gewone paaseieren, terecht voor
stonden symbool gemaakte paaseitjes. Deze
zijn niet alleen heel erg sma
kelijk,, maar zien er ook nog
eens prachtig uit.
L i